De beste spiegelreflexcamera voor beginners

Er is nauwelijks een cameraklasse die zo zwaar bevochten is en uitgerust is met zoveel verschillende cameramodellen als die van de digitale reflexcamera’s (DSLR) tot ongeveer 800 euro inclusief kitlens. En dit ondanks het feit dat steeds meer kopers zich wenden tot een spiegelloze systeemcamera. Goed voor u, want het aanbod is enorm – er is vast en zeker iets dat voor u geschikt is. Van onze 12 geteste camera’s zijn er nog 9 beschikbaar.

Het grote voordeel van een DSLR: u kunt de lens verwisselen. Dit maakt de camera geschikt voor elk motief, zoals een weids landschap of portretfoto’s van uw dierbaren. Spiegelloze systeemcamera’s kunnen dat ook, maar DSLR’s zijn in sommige opzichten superieur. Bijvoorbeeld als het gaat om het batterijbereik of de autofocus – alleen duurdere systeemcamera’s halen de DSLR’s in. Daarnaast krijg je een relatief grote beeldsensor met veel (vaak 24) megapixels en dus een goede beeldkwaliteit, die meer wordt beperkt door de goedkope meegeleverde kit-zoomlens dan door de camera zelf.

Belangrijke zaken over DSLR’s op instapniveau

Alle camerafabrikanten zorgen ervoor dat de prijs van hun instap-DSLR’s zo laag mogelijk blijft. Het is duidelijk dat je hier op moet bezuinigen. Maar de verschillen zitten in de details, de fabrikanten zetten hun rode potlood op verschillende plaatsen.

Zo besparen ze op de behuizing van de camera, die in deze klasse meestal niet speciaal beschermd is tegen spatwater. Zolang je niet van plan bent om foto’s te maken in de stromende regen, is dat geen probleem. Maar als spatwaterbescherming voor u belangrijk is, kijk dan eens naar de Pentax K-70. Het is niet alleen verzegeld, maar heeft ook de meest robuuste behuizing in ons testveld.

In hun instapmodellen bouwen fabrikanten vaak beproefde componenten in in plaats van deze vanaf nul te ontwikkelen – dit helpt ook om kosten te besparen. Of ze laten een ouder model op de markt achter terwijl de opvolger al beschikbaar is. Dat is wat Nikon al heel lang doet met de D5300, die tegen een veel lagere prijs werd aangeboden dan zijn slechts licht verbeterde opvolger, de D5600 (hoewel de D5300 nu praktisch niet meer leverbaar is als nieuw model).

Bovendien zijn deze zeer betaalbare camera’s voorzien van een bijzonder eenvoudige autofocusmodule. Zo moet onze prijstip, de Canon EOS 2000D, het doen met slechts negen AF-sensoren. Onze favoriet en de nog beter uitgeruste Canon EOS 77D daarentegen biedt 45 AF-sensoren, de Sony Alpha 68 komt zelfs tot 79! Hoe meer AF-velden een camera heeft, hoe betrouwbaarder hij zelfs op zeer kleine onderwerpen en op onderwerpen buiten het beeldcentrum scherpstelt.

De constructie van de zoeker helpt ook bij de prijsstelling. Zo wordt het zoekerbeeld, dat in alle richtingen correct is, door een spiegelconstructie in bijna alle spiegelreflexcamera’s in ons testveld geproduceerd. Daarom is het zoekerbeeld wat donker en in het geval van de bijzonder goedkope camera’s ook klein. Alleen de Pentax K-70 biedt een uitgebreider pentaprisma. Het is dus ver vooruit als een goede zoeker belangrijk voor je is. De Nikon D3500 heeft ook een relatief grote zoeker, net als de Sony Alpha 68, maar strikt genomen is het geen spiegelreflexcamera omdat het zoekerbeeld elektronisch wordt gegenereerd.

Er zijn grote verschillen in de seriële beeldsnelheid in ons testveld. Als u foto’s wilt maken van Filius die aan het sporten is of van Fifi die aan het ravotten is, moet het al 6 beelden per seconde zijn. Onze testwinnaar en zustermodel EOS 77D zijn net zo snel; de Sony Alpha 68 bereikt zelfs 8 fps. Landschaps- of vakantiefotografen kunnen gemakkelijk zonder een hoge beeldsnelheid en moeten zich volledig concentreren op een camera met een goede beeldkwaliteit, bijvoorbeeld de Nikon D5600.

Een bijzonder goede uitrusting gaat ook in het geld.

Zo is de duurste camera in ons testveld, de Canon EOS 77D, niet voor niets voorzien van een schouderdisplay. Een snelle blik op de bovenkant is voldoende om te zien hoe de camera is opgesteld. WLAN of Bluetooth is ook aan boord van de nieuwe modellen. Deze camera’s kunnen worden gekoppeld aan een slim apparaat, bijvoorbeeld om ze op afstand te bedienen of om foto’s te uploaden naar het internet.

Er zijn niet al te veel verschillen in beeldkwaliteit in ons testveld – noch voor foto’s, noch voor video-opnamen. Alle camera’s zijn uitgerust met een 24 Megapxiel-sensor, waardoor u voldoende reserve heeft voor latere beelddetails. In het beste geval zijn er zichtbare verschillen als je moet schieten bij weinig licht met hoge ISO-waarden. Dan vallen Nikon’s modellen een beetje op, voor de beste beeldkwaliteit raden we de Nikon D5600 aan, maar de Nikon D3500 is ook goed.

Ook op het gebied van video zijn de DSLR’s in het testveld niet fundamenteel verschillend. Full-HD resolutie domineert ze allemaal, 4K kan alleen worden bereikt door één enkel model: de gloednieuwe Canon EOS 250D. De Sony Alpha 68 is bijzonder geschikt voor video-opname en biedt de beste autofocus voor het maken van video-opnamen. Maar ook de Canon EOS 800D en de EOS 77D hebben een handige autofocus voor het maken van video-opnamen aan boord.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen camera’s:

  1. favorietli-thumbnail
    CANON EOS 800D
    De EOS 800D is snel in gebruik, met continue opname van 6 frames per seconde en een heldere optische zoeker die alles in realtime laat zien.

  2. li-thumbnail
    NIKON D5600
    De Nikon D5600 is een gebruiksvriendelijke spiegelreflexcamera voor de fotograaf en vlogger die graag meer uit zijn foto’s of video’s haalt. Het toestel wordt geleverd met een 18-55mm VR objectief. De lens is allround waardoor je hem in veel situaties kunt gebruiken. Met het kantelbare touchscreen bepaal je eenvoudig je eigen standpunt, wat het toestel geschikt maakt als vlogcamera.

  3. li-thumbnail
    SONY ALPHA A68
    De Sony Alpha A68 Body is geschikt voor de beginnende fotograaf die snel en veel foto’s achter elkaar wilt schieten. Met de snelle autofocus en 4D scherpstelling leg je bewegende onderwerpen zoals spelende kinderen of sporters moeiteloos vast.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

[ux_products type=”row” cat=”205″ products=”4″ offset=”10px” order=”asc”]

FAVORIET

blank

Canon EOS 800D

Adviesprijs

749,-

blank

99.651 andere kochten dit product

De EOS 800D is snel in gebruik, met continue opname van 6 frames per seconde en een heldere optische zoeker die alles in realtime laat zien. Wanneer je een compositie van je foto maakt op het variangle scherm van je camera, stelt het snelste Live View AF-systeem* ooit, in nog geen 0,03 seconden scherp voor haarscherpe resultaten.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Haarscherpe foto’s”

Goede camera en een goed instap model voor de beginnende fotograaf. Maakt mooie en scherpe foto’s.

Marijke Dolweg

Dit geldt ook expliciet voor video-opnamen en opnames in de Live View-modus met het display als zoeker. Bij weinig licht heeft de EOS 800D een kleine uitklapbare flitser aan boord. Dankzij de 24 megapixel resolutie levert de beeldsensor van de EOS 800D gedetailleerde beelden met prachtige kleuren.

Hoewel de EOS 800D is uitgerust als een semi-professionele DSLR, heeft Canon ook de beginner in gedachten. Er is dus niet alleen een intelligente volautomatische, waarbij u alleen de ontspanknop hoeft in te drukken. Maar ook een aantal speciale functies voor moeilijke situaties. Bijvoorbeeld een HDR-programma dat verschillende belichte beelden combineert tot één beeld. Canon heeft een bijzonder groot hart voor beginners, met instap DSLR’s met een eenvoudig te gebruiken cameramenu – inclusief de EOS 800D.

Canon’s instapmodel DSLR’s bieden een keuze tussen een traditioneel cameramenu en een vereenvoudigd menu met hulp en verklarende tekst.

Wie liever met de ogen op het display dan door de zoeker fotografeert, kan tevreden zijn: de monitor van de EOS 800D is zo gemonteerd dat hij in vele richtingen kan worden bewogen. Dit is vooral praktisch bij het fotograferen bovengronds of bij de grond. Bovendien is het display van de Canon aanraakgevoelig, zodat u slechts een vingertop nodig hebt om scherp te stellen en los te laten.

Ook praktisch: De EOS 800D is voldoende uitgerust met schakelaars en knoppen. Er zijn weinig bedieningselementen met dubbele functies – dit maakt de camera gemakkelijker te gebruiken. Canon heeft de nog duurdere EOS 77D uitgerust met een praktisch duimwiel aan de achterzijde – maar als je je camera niet voortdurend bijstelt, kun je het gemakkelijk zonder.

De zoeker van de EOS 800D is ook goed. Hier geeft de camera enkele belangrijke informatie weer, de AF-velden zijn goed gemarkeerd. De Pentax K-70 biedt een nog betere zoeker, omdat het de enige camera in het testveld is met een klassieke pentaprisma. Overigens heeft Canon de technologie van de EOS 800D verpakt in een vrij compacte behuizing, ondanks de goede apparatuur. Met een gewicht van 532 gram is het niet de lichtste camera in de test, maar blijft het toch handig. Het batterijbereik is ook oké met 600 foto’s. Alleen de Nikon-modellen kunnen veel meer, vooral de Nikon D3400 met 1200 foto’s per acculading.

Lange tijd werd de autofocus van een DSLR als superieur beschouwd aan die van een spiegelloze camera – hij was vooral sneller. Maar dit voordeel vervaagt de laatste tijd steeds meer. Sindsdien hebben DSLR’s met één nadeel te kampen: eenvoudige modellen met slechts negen AF-sensoren bestrijken slechts een zeer klein gebied in het midden van het beeld.

Niet zozeer de EOS 800D van Canon – deze heeft 45 AF-sensoren, die ook zijn ontworpen als kruissensoren. Ze werken ook goed als je op een vlakke ondergrond mikt, zoals een muur. De eenvoudigere lijnsensoren kunnen dat niet bijhouden.

Maar zelfs als je overschakelt naar “Live View”, d.w.z. als je naar het zoekerbeeld op het display aan de achterzijde kijkt, stelt de EOS 800D snel scherp. Alleen Sony’s Alpha 68 kan dit beter, die bijna altijd in Live View mode staat met zijn elektronische zoeker.

Met een doorlopende framerate van 6 frames per seconde is de 800D bijna een sportieve aas. Dit is zeker genoeg voor snelle snapshotseries en het is ook snel genoeg voor sportfoto’s. Op papier is de Alpha 68 superieur aan de EOS 800D met 8 beelden per seconde, maar met deze hoge snelheid kan hij niet meer scherpstellen, wat hij slechts met 5 beelden per seconde kan. Daarom zijn de EOS 800D en zijn zus EOS 77D bijzonder geschikt voor actiefoto’s.

GOEDE KEUZE

Nikon D5600

Adviesprijs

629,-

blank

88.651 andere kochten dit product

De Nikon D5600 is een gebruiksvriendelijke spiegelreflexcamera voor de fotograaf en vlogger die graag meer uit zijn foto’s of video’s haalt. Het toestel wordt geleverd met een 18-55mm VR objectief. De lens is allround waardoor je hem in veel situaties kunt gebruiken. Met het kantelbare touchscreen bepaal je eenvoudig je eigen standpunt, wat het toestel geschikt maakt als vlogcamera. Het hoge ISO bereik zorgt ervoor dat je ook bij weinig licht scherpe beelden maakt. Dankzij de SnapBridge app synchroniseert de camera automatisch met je smartphone. Zo staan je foto’s direct op je telefoon en deel je ze gemakkelijk met vrienden. Daarnaast gebruik je de app om je camera op afstand te besturen. De D5600 is voorzien van een DX formaat beeldsensor met 24,2 megapixels. Hierdoor leg je structuren en fijne patronen met veel detail vast.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De Nikon D5600 is sinds november 2016 beschikbaar, maar laat qua beeldkwaliteit nog steeds zien wat wat is.  Geen enkele andere camera maakt zo duidelijk en gedetailleerd foto’s als de D5600 – tenzij hij ook van Nikon is.  Dit geldt ook expliciet bij weinig licht, waar het zelfs superieur is aan onze favoriet. 

De Nikon D5600 is een typische, luxe instapmodel DSLR en is zeer compact.  Hij is dus niet zo geschikt voor zware professionele lenzen, maar blijft aan de andere kant wel echt draagbaar op een reis of vakantie met een gewicht van minder dan 500 gram en zijn robuuste monocoque behuizing kan veel straf verdragen.  Bovendien is het uitgerust met een aanraakscherm dat zowel op en neer kan worden gedraaid als zijdelings.  Belangrijk als je al oudere Nikon-objectieven in huis hebt:  De D5600 mist een AF-motor, hij kan alleen scherpstellen op nieuwere AF-S-objectieven met een eigen scherpstelaandrijving. 

Hoewel de camera veel mogelijkheden biedt, heeft Nikon de D5600 gebruiksvriendelijk gemaakt.  De belangrijkste functies kunnen met een grote draaiknop worden opgeroepen.  De huidige instellingen en aflezingen worden weergegeven op het display aan de achterzijde, en de lay-out van het display kan worden aangepast aan beginners. 

De Nikon D5600 is misschien niet meer de jongste, maar zijn autofocussysteem is nog steeds halverwege de tijd.  Het bestaat uit 39 AF-sensoren, waarvan er slechts negen in het midden zijn ontworpen als bijzonder gevoelige kruissensoren.  Tijdens het filmen en in de Live View-modus richt het zich heel langzaam – onze topaanbeveling kan veel beter.  Met een continue opnamesnelheid van vijf frames per seconde is de D5600 misschien niet de snelste, maar hij is zeker snel genoeg voor succesvolle snapshots. 

GOEDE KEUZE

Sony Alpha A68

Adviesprijs

589,-

88.965 andere kochten dit product

De Sony Alpha A68 Body is geschikt voor de beginnende fotograaf die snel en veel foto’s achter elkaar wilt schieten. Met de snelle autofocus en 4D scherpstelling leg je bewegende onderwerpen zoals spelende kinderen of sporters moeiteloos vast. Naast fotograferen kun je ook filmopnames maken in Full HD 1080p. Door het lcd scherm verticaal en horizontaal te kantelen, fotografeer je makkelijker vanuit lastige hoeken. Het toestel heeft een externe microfoonaansluiting waarmee je de geluidskwaliteit van je video’s verbetert. Daarnaast zorgen de 24,2 megapixels voor hoge resolutie opnames waarmee je foto’s op groot formaat kunt laten afdrukken. Het maximale ISO bereik van 25600 komt goed van pas wanneer je bij weinig licht wil fotograferen.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

Strikt genomen is de Sony Alpha 68 geen SLR. Het heeft geen optische zoeker, maar een videokijker als een spiegelloze. De autofocus is echter opgebouwd als een klassieke DSLR, met een speciale module voor het scherpstellen. Het bijzondere aan dit concept is dat deze fase AF ook werkt bij het filmen en in live view modus – een klassieke DSLR kan dat niet. Dus als u op zoek bent naar een DSLR die bijzonder geschikt is voor video-opname, moet u zeker een kijkje nemen op de Alpha 68.

Vooral omdat deze camera van Sony ook in andere opzichten veel te bieden heeft. Bijvoorbeeld een autofocus die een groot deel van het beeld beslaat met 79 velden. Of een zogenaamd schouderdisplay dat in één oogopslag informatie geeft over de actuele camera-instellingen en -aflezingen.

Sony heeft echter elders besparingen gerealiseerd: Zo is het beeldscherm met een diagonaal van 2,7 inch nu kleiner dan gebruikelijk. En met slechts 460.800 pixels heeft het een onredelijk grove resolutie. Bovendien is de bajonetvatting gemaakt van kunststof; de camera is niet ontworpen voor zeer frequente lenswissels.

Sony vertrouwt voor de bediening vooral op vrij te configureren toetsen. De Alpha 68 heeft er maar liefst tien aan boord. Hierdoor kan de camera snel en veilig worden bediend – nadat alles op een gecompliceerde manier is ingesteld. De Alpha 68 biedt geen speciale menu’s voor beginners, maar biedt wel geweldige automatische functies. Bijvoorbeeld een gezichtsherkenningsfunctie die zich automatisch op een gezicht richt.

Als het gaat om beeldkwaliteit staat de Alpha 68 helemaal bovenaan. Het wordt alleen zwakker als er hoge ISO-waarden nodig zijn bij slecht licht. Nikon-camera’s zijn hier gewoon beter in. De Alpha 68 neemt op natuurlijke wijze kleuren op, de 24 megapixel sensor mist geen enkel detail.

(Visited 253 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *