De beste verticuteermachine

Als u uw gazon altijd goed verzorgd en gezond wilt houden, moet u het ook af en toe verticuteren om mos en gazonvilt te verwijderen en het gazon weer ruimte te geven om te ademen en te groeien.

We hebben nu 17 verticuteerders in detail getest. De prijzen van de machines liggen tussen de 100 en 500 euro. Als je alleen maar kleine gazons hebt om op te werken, hoeft het niet per se onze testwinnaar te zijn, een goedkopere machine volstaat. Begin dit jaar zijn er nog zes andere modellen bijgekomen.

Hoe we getest hebben

Voor onze test hebben we 17 verticuteermachines gekocht van zes fabrikanten en deze uitgebreid getest. Twaalf modellen hadden een elektromotor, de andere twee werden aangedreven door een verbrandingsmotor.

De machines waren in staat om te laten zien waartoe ze in staat waren op een groot gazon, dat na de winter erg mossig was geworden. Maar het was niet alleen het eindresultaat dat ons interesseerde, maar ook de afhandeling, de kwaliteit en de prijs-kwaliteitverhouding.

Aangezien een verticuteermachine het grootste deel van het jaar alleen in de gereedschapsschuur staat, moet deze opvouwbaar zijn om ruimte te besparen. Voor degenen die belang hechten aan weinig onderhoud zijn elektrische verticuteermachines meer aan te bevelen. De ervaring leert dat benzinemotoren aanzienlijk meer onderhoud vergen.

Wat is verticuteren?

Verticuteren is het proces van het verticuteren van de grasmat en het losmaken en beluchten van de grond tot een diepte van twee tot drie centimeter. Tegelijkertijd worden mos, mulch en gazonvilt verwijderd. Hierdoor kunnen lucht, water en voedingsstoffen weer bij de wortels van het gazon komen en krijgen bodemorganismen meer voedingsstoffen binnen. Regelmatig verticuteren maakt het gazon dichter en duurzamer.

U kunt gemakkelijk zien of u uw gazon moet verticuteren door een kleine metalen hark losjes door het gras te trekken. Als er mos of ander puin op komt, moet u uw gazon verticuteren.

De naam verticuteerder komt van de Engelse term “vertical cut”, verticale snede of zelfs lengtesnede. De apparaten hebben een horizontaal geplaatste as, die met korte tussenpozen is voorzien van bladen, die afhankelijk van het model star of draaibaar zijn gemonteerd. De messenwals baant zich een weg over de grasmat en kamt het vilt en het mos uit het gazon. Dit werkt omdat graswortels dieper reiken dan mos- en onkruidwortels.

Verticuteerders zorgen ervoor dat het gazon voldoende zuurstof krijgt

De werkdiepte kan op elke verticuteermachine in stappen worden aangepast. De messen kunnen tot 2,5 centimeter in de grond doordringen. Hierdoor ontstaan langsgroeven, alsof u een ijzeren hark gelijkmatig over het gazon trekt en deze krachtig naar beneden drukt.

Werkdiepte en werkbreedte zijn de belangrijkste kenmerken van de verticuteermachine. De werkdiepte geeft de maximale diepte aan waarop de bladen van de wals in de bodem kunnen doordringen. De werkbreedte is de afstand tussen de buitenste rechter- en linkermessen.

Een typische breedte is 38 centimeter. Deze breedte is de beste keuze, vooral als je grote gazons wilt cultiveren, omdat je veel tijd kunt besparen. Kleinere breedtes van bijvoorbeeld 30 centimeter zijn echter voldoende voor kleine oppervlakten.

U moet de maaidiepte aanpassen aan de conditie van uw gazon. In het algemeen geldt dat als er veel mos is, u dieper in de grond moet maaien dan wanneer u alleen gazonvilt verwijdert. Bij gazonvilt moet de grond alleen fijne groeven vertonen, geen diepe groeven. Verwijderd vilt moet zo weinig mogelijk graswortels bevatten. Voor mos moet je wat dieper gaan om de platte wortels eruit te krijgen.

Na het verticuteren ziet het gazon er vaak beschadigd uit. Maar maak je geen zorgen: gezond gras herstelt zich snel. Als er veel mos is verwijderd, verschijnen er grotere gaten, die je opnieuw moet zaaien.

Hoe kan je goed verticuteren?

Machinebreekmachines zijn nuttig voor grotere oppervlakten. Wij raden aan om te verticuteren zonder vangmand, gevolgd door het oppakken van mos met een ijzeren hark. Op deze manier blijven de grond en dode plantendelen op het gebied achter. Het composteereffect is belangrijk voor de bodemorganismen die voedingsstoffen produceren die op hun beurt uw gazon dienen. Als de bodem zwaar mossig is, zal ook de opvangmand in een mum van tijd vol zijn.

Om ervoor te zorgen dat u bij het verticuteren niet meer schade aanricht dan goed, zijn er een paar dingen waar u rekening mee moet houden:

 • Het gazon moet droog zijn voor het verticuteren. Dus verticuteer alsjeblieft niet na een regenbui.
 • Voordat u de verticuteermachine gebruikt, moet u uw gazon tot een hoogte van ongeveer twee centimeter maaien, d.w.z. korter dan normaal. Dit maakt de machine eenvoudiger te bedienen en voorkomt dat er extra gras wordt verwijderd.
 • Tijdens het verticuteren moet u de machine snel over het gebied verplaatsen en niet te lang op één plaats blijven staan. Dit kan de grasmat beschadigen.
 • Het is het beste om het apparaat eerst in de lengterichting en daarna in de dwarsrichting over het gazon te bewegen, zodat u echt alles krijgt. Druk bij het veranderen van richting het stuur naar beneden, zodat de messen uit de grond worden getrokken.
 • Na het verticuteren is het raadzaam om kale plekken te onderzoeken met vers gazonzaad.
 • Het gazon moet ook grondig worden gereinigd van losgemaakt gazonvilt en mos.
 • Om de bodem beter te laten ademen kan na het verticuteren een laagje gazonkalk van ongeveer twee centimeter dik op het gazon worden aangebracht. Dit verbetert de luchtbalans van de bodem.

De beste tijd om te verticuteren is in het voorjaar.

De beste tijd om te verticuteren is in het voorjaar. Het is belangrijk dat de grond volledig ontdooid is, er zijn geen harde vorstperiodes meer te verwachten, het gazon is niet uitgedroogd en de temperaturen liggen tussen de 10 en 20 graden. Als u het gazon intensief gebruikt, moet u in mei klaar zijn met verticuteren, want u moet het een paar weken laten regenereren voordat een horde kinderen er op gaat ravotten.

Combinatiex-units met gazonbeluchter

De combimachines zijn uitgerust met een vervangbare wals. Indien gewenst kan de verticuteerwals op deze machines worden vervangen door een ventilatierol.

Bij het beluchten doorprikken de op een rol geplaatste draadmessen de grond tot vijf centimeter diep. Door deze openingen bereiken lucht en voedingsstoffen de wortels van het gazon, wat op zijn beurt de bodemdieren bevalt.

U heeft niet noodzakelijkerwijs een gemotoriseerd apparaat nodig om het gazon te beluchten. Voor kleine oppervlakten zijn rollers met draadspijkers (rollende gazonbeluchter, bijv. van Greenkey) of gazonbeluchtersschoenen met spijkers op de voetzolen voldoende.

Zoals gezegd is het voorjaar, meestal april, de beste maand om te verticuteren. Indien nodig kan de procedure in het najaar worden herhaald. U kunt het gazon op elk moment van de lente tot de herfst beluchten, zelfs zonder het gazon van tevoren te maaien, omdat er geen gazonwortels worden beschadigd. Twee weken voor het verticuteren dient u meststof toe te dienen, zodat het gazon sneller kan groeien.

Overwoekerd gazon heeft zeker twee passen nodig. U moet het gazon echter twee weken laten herstellen voordat u aan de tweede run begint.

Terrein en rijden

Bij het verticuteren mag u in geen geval kriskras rijden zoals dat met een grasmaaier mogelijk is. Dit kan de grasmat beschadigen, vooral wanneer de instelling laag is.

Rij de verticuteermachine nooit in omgekeerde richting of in krappe bochten, maar rijd altijd in één richting over het gebied en begin dan altijd opnieuw. Als er veel grote stenen aan het oppervlak liggen, moet je een keer eerder door het gebied heen harken.

Mos en gazonvilt

Zelfs regelmatig verticuteren en luchten heeft weinig zin als je niet ook de oorzaken voor de min of meer sterke mosgroei wegneemt. Mos is flexibeler en zuiniger dan gras. Je kunt echter wel omstandigheden creëren die het moeilijk maken voor mos om te overleven:

 • Mos houdt van voedingsarme, verdichte leemgronden
 • Zure bodems (gebrek aan kalk) zijn ook ideaal voor mos.
 • Schaduw en veel luchtvochtigheid laten mosscheuten ontstaan

Mos verdraagt warmteperiodes beter dan gras. Als deze laatste verwelkt, komt het mos altijd terug naar de oppervlakte.

Gras heeft een hekel aan stilstaand vocht en groeit het liefst op een zanderige, lichte grond met een laag kleigehalte. Als de grond zwaar is, kunt u uw gazon een drainage geven. Dus hier zijn een paar tips over hoe je het beste van mos af kunt komen:

 • Kalk reguleert de pH van de bodem en maakt het onaantrekkelijk voor mos.
 • Gazon heeft zon nodig, namelijk UV-straling en warmte
 • Oplossing van het tekort aan voedingsstoffen door regelmatige bemesting
 • Vermijd gazons die permanent in de schaduw staan
 • Het gazon moet kunnen uitdrogen: Verwijder snel de herfstbladeren
 • Wateroverlast beschadigt de grasmat, losse, gedraineerde grond helpt
 • Vermijd inkorten: de plant heeft 4,5 centimeter steellengte nodig voor de fotosynthese

Gazonvilt ontstaat wanneer mulch, d.w.z. de resten van het maaien en andere dode plantendelen, aan het oppervlak blijven liggen. Veel van dit gebeurt wanneer u het gazon mulcht, d.w.z. gewoon het korte maaisel laat rondslingeren. Als uw maaimachine om de twee dagen rijdt, wordt dit type mulch ook geproduceerd.

Mos is moeilijk volledig te verplaatsen

In principe is er niets mis mee: de stekken verrotten en brengen wat voedingsstoffen terug naar de grond. Het maaiwerk roteert echter niet volledig, afhankelijk van het vochtgehalte, de hoogte en de dichtheid van het gazon, wordt er materiaal achtergelaten.

Als dit te veel wordt, neemt dit gazonvilt vocht op en belemmert het de toevoer van water, lucht en voedingsstoffen naar de grassen. Dit verzwakt het gras en onkruid en mos nemen het over.

Bouw, veiligheid, onderhoud

Verluchters van bouwmarkten of online winkels worden geleverd in min of meer compacte dozen. Ze moeten voor gebruik worden gemonteerd, maar dit is meestal snel en eenvoudig: alleen de stuurstangen moeten worden gemonteerd met vleugelschroeven en, indien nodig, snelsluitingen. Daarnaast zijn soms een schakelhendel en wat bevestigingsmateriaal nodig. De opvangmand, indien meegeleverd, is een kunststof doek waarin een rasterframe wordt geplaatst.

Net als bij de grasmaaier moet de verticuteermachine onmiddellijk stoppen en de motor uitschakelen als de bediener het stuur niet meer aanraakt, bijvoorbeeld als hij/zij bewusteloos raakt tijdens het verticuteren. Dit wordt gedaan door de dodemansschakelaar, die meestal als een beugel aan het stuur wordt bevestigd.

Elektrische verticuteermachines zijn grotendeels onderhoudsvrij. Voordat u ze parkeert, moet u de messen alleen met een doek insmeren, zodat ze niet gaan roesten.

De benzine-eenheden zijn viertakt en tanken met superbenzine uit het tankstation. Dure bedrijfseigen typen zijn niet nodig. Bovendien moet u voor het gebruik de juiste hoeveelheid motorolie invullen en later regelmatig het oliepeil controleren.

Vul niet zomaar motorolie bij, maar alleen het door de fabrikant aanbevolen type. In tegenstelling tot benzine kan een verkeerd type motorolie aanzienlijke schade veroorzaken. Een liter kost ongeveer 10 euro. Bij benzinemotoren zijn er andere onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn, zoals bougies, carburateur of uitlaatsysteem.

De typische verticuteermachine wordt twee keer per jaar gebruikt en blijft de rest van de tijd in het tuinhuisje staan. Compacte afmetingen zijn daarom nuttig. Alle units in de test zijn uitgerust met opklapbare stuurstangen. Na het losdraaien van de vleugelschroeven kunnen de gieken worden opgeklapt.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen verticuteermachines:

 1. favorietli-thumbnail
  Bosch AVR 1100
  Met de Bosch AVR 1100 verticuteermachine heb je snel mos of een viltlaag van je gazon tot 50 m² verwijderd. De maaibreedte is met 32 centimeter namelijk relatief klein, maar voor de beluchting van een klein gazon heb je ook niet meer nodig.

 2. li-thumbnail
  GARDENA EVC 1000
  Ga mos, gazonvilt en onkruid doeltreffend te lijf met de Gardena EVC 1000. Door de verwijdering van deze ongewenste zaken worden lucht, water en voedingsstoffen beter door het gazon geabsorbeerd.

 3. li-thumbnail
  EINHELL GE-SA 1640
  Je houdt je gras groen en gezond met de Einhell GE-SA 1640. Deze 1600 watt verticuteermachine is met een maaibreedte van 40 centimeter geschikt om ook de grotere tuinen onkruidvrij te maken. Dankzij de 48 liter grasopvangzak kun je ook wel even vooruit.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

Bosch AVR 1100

Adviesprijs

169,-

112.331 andere kochten dit product

Met de Bosch AVR 1100 verticuteermachine heb je snel mos of een viltlaag van je gazon tot 50 m² verwijderd. De maaibreedte is met 32 centimeter namelijk relatief klein, maar voor de beluchting van een klein gazon heb je ook niet meer nodig. De verticuteermachine werkt op elektriciteit, waardoor je continu stroom hebt. Wel heb je altijd een verlengsnoer nodig bij het gebruik van de machine. Het GFT afval, bijvoorbeeld mos en vilt, vang je op in de opvangbak met een inhoud van 50 liter.

Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Lichtgewicht, makkelijk te bedienen en werkt goed en snel”

Het apparaat is makkelijk in elkaar te zetten, het is geen zwaar apparaat en dat is makkelijk werken. De opvangbak is redelijk groot, maar was bij ons was de bak wel snel vol, heerlijk dat je bijna geen afval hebt dat je met de hand moet oppakken van het gras. Het is simpel werken met dit apparaat en het doet zijn werk goed, een aanrader naar mijn bescheiden menig!

Bert Brandewijk

De Bosch DIY AVR 1100 verwijdert onmiddellijk wat echt van het gazon moet worden verwijderd, namelijk mos en gazonvilt. Het laat stenen achter, evenals zand. Waar andere verticuteerders met hun vaste messen op hoge snelheid de korf met zand vullen, vult de DIY AVR 1100 de opvangzak alleen met mos en laat het zand op het oppervlak achter.

Bosch gebruikt hier een techniek die we nog nooit eerder van andere fabrikanten hebben gezien: Het zogenaamde Jet Collect systeem bestaat uit een grote kunststof rol met luchtopeningen. Deze laatste creëren een luchtstroom die het opgewervelde mos, gazonvilt, enz. in de opvangbak transporteert.

De stenen zijn of te zwaar voor deze luchtstroom of ze worden niet eens uit de grond gerukt door de bladen. Dit komt omdat de stalen bladen, die zich aan de rand van de rol bevinden, losjes aan elkaar zijn geschroefd en kunnen wegklappen als er obstakels worden tegengekomen. Alleen door de snelle rotatie kunt u opstaan en in het gazon graven.

Harde obstakels, zoals een stoeptegel of een veldsteen, worden gekrast maar niet verbrijzeld. Dit zorgt voor een algehele gladdere rit over het oppervlak. Het gewelddadige slaan (wanneer het vaste mes een obstakel raakt) en het luide gekletter van opgewervelde stenen die bekend zijn van andere verticuteerders komt bij de Bosch DIY AVR 1100 niet voor.

Opgevouwen is de Bosch verticuteermachine zeer plat en kan samen met de stapelbare opvangbak ruimtebesparend worden opgeborgen. De doos kan worden opgedeeld en in elkaar worden geplaatst. De lengte van het stuur kan tijdens de montage met 3 centimeter worden gevarieerd, wat goed is voor grotere mensen. We vinden het vooral leuk hoe makkelijk de vangbak in het slot valt.

De Bosch DIY AVR 1100 is, zoals de meeste verticuteerders hier, gemaakt van eenvoudige polypropyleen kunststof (PP). Het heeft niet zo’n stabiel lichaam als de testwinnaar.

GOEDE KEUZE

Gardena EVC 1000

Adviesprijs

139,-

101.663 andere kochten dit product

Ga mos, gazonvilt en onkruid doeltreffend te lijf met de Gardena EVC 1000. Door de verwijdering van deze ongewenste zaken worden lucht, water en voedingsstoffen beter door het gazon geabsorbeerd. Met een werkbreedte van 30 centimeter en de scherpe, offset geplaatste messen van speciaal gehard, gegalvaniseerd en roestvrij staal ziet jouw gazon er binnen de kortste keren weer helemaal top uit. Je kunt eenvoudig met de bedieningshendel instellen hoe diep de messen in de grond doordringen. De grote wielen met speciaal profiel maken het sturen eenvoudig en zorgen voor goede grip op het gazon. De beugel kan eenvoudig uit elkaar worden uitgehaald, zodat je ruimte bespaart bij het opbergen. Met de EVC 1000 ben je van alle gemakken voorzien.

Bekijk prijs bij coolblue

De kleine Gardena EVC 1000 is de minimale versie voor vrienden van een goed onderhouden gazon. Het kleine apparaatje heeft nauwelijks ruimte nodig in de loods, want het is slechts 44 centimeter hoog en 49 centimeter lang in opgeklapte toestand.

Het is uiterst eenvoudig te bedienen, en in de basisversie is er niet eens een mandje. Dat is zinvol, want de kleine tot zeer kleine oppervlakken waarop de Gardena EVC 1000 zich richt, kunnen ook zonder problemen van het opgehoopte mos worden afgeharkt. Als u wilt, kunt u een mandje als optie kopen (iets minder dan 40 euro, 40 liter).

Met een relatief laag vermogen van 1000 watt heeft de Gardena een smalle werkbreedte van slechts 30 centimeter. Het werkt echter grondig door deze breedte, de bladafstand is slechts 1,5 centimeter.

Het is niet nodig om de hoogte van de geleiderail te verstellen. De geleiderail is in het kunststof chassis gemonteerd voor beperkte beweging. Dit maakt geen langdurige indruk als metaal in een plastic gids wiebelt. Maar dat is prima voor de geplande oppervlakteoutput.

De eenvoudige kunststof constructie is typisch voor elektrische verticuteermachines in deze prijsklasse. Robuust is anders. De machine moet in het donker worden opgeslagen, omdat na verloop van tijd de weekmaker zal ontsnappen en het plastic broos zal worden.

Bij afwezigheid van een mandje kunnen grotere stenen tegen de klep worden gegooid. De fabrikant heeft hierover nagedacht en heeft het gemaakt van een zacht polypropyleen (PP). Het is dus stootvast.

Het gewicht van negen kilogram is zeer laag, en de Gardena is dienovereenkomstig wendbaar en wendbaar, waardoor hij rond struiken en gebouwen kan circuleren. Maar hier en daar zakken de kleine achterwielen in de losse zandgrond. De belasting rust op deze kleine wielen bij het draaien of achteruitrijden. Op hobbelig terrein kan de rit soms tot stilstand komen.

De werkdiepte wordt in drie stappen aangepast. Hoe diep de acht paar bladen in de bodem doordringen, wordt in de handleiding niet behandeld. We hebben tien millimeter gemeten.

Het volume is laag in vergelijking met andere modellen, in vergelijking met een benzinemotor zou men zelfs kunnen spreken van stil.

De Gardena EVC 1000 is de eerste keuze voor iedereen die zijn verticuteermachine één keer per jaar gebruikt en deze in een zo klein mogelijke ruimte wil opslaan. Wij bevelen de Gardena aan voor kleine, homogene oppervlakken die ook met kleine wielen kunnen worden aangedreven.

GOEDE KEUZE

Einhell GE-SA 1640

Adviesprijs

219,-

101.663 andere kochten dit product

Je houdt je gras groen en gezond met de Einhell GE-SA 1640. Deze 1600 watt verticuteermachine is met een maaibreedte van 40 centimeter geschikt om ook de grotere tuinen onkruidvrij te maken. Dankzij de 48 liter grasopvangzak kun je ook wel even vooruit. Stel de werkdiepte af op een van de 4 standen, tot een maximum van 12 millimeter. Zaai na afloop graszaad over je gazon en je weet zeker dat jouw grasmat weer in perfecte conditie is. De verticuteermachine is ook voorzien van een beluchtingsrol. Deze gebruik je om ervoor te zorgen dat er genoeg lucht, vocht en voeding door de bodem wordt opgenomen. Zo ontbreekt het met de GE-SA 1640 jouw tuin werkelijk aan niets.

Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De Einhell GE-SA 1640 behoort tot de middenklasse van de huishoudelijke verticuteermachines. Zijn sterke punten liggen in de relatief stabiele constructie en in de ergonomie. De helling van het handvat kan worden aangepast, evenals de lengte met 5 centimeter. Dit is niet vanzelfsprekend. Het handvat heeft een echte rubberen coating en niet alleen een vloeibare plastic coating zoals de andere apparaten. De doos bevat een ventilatorrol en een grote flexibele mand van 48 liter. De Einhell GE-SA 1640 heeft een bijna “machtige” werkbreedte van 40 centimeter, waardoor het model zo omvangrijk is. 57 centimeter – geen enkel ander model hier in de test is zo breed. Toch is hij met zijn 12,8 kilogram niet zwaar.

De mand is al na enkele meters rijden gevuld met diep verzonken messen. Niet alleen met mos, maar vooral met zand en stenen. Maar we willen ze aan de oppervlakte laten. Er is geen andere keuze dan de rit voort te zetten zonder de mand en vervolgens met de ijzeren hark handmatig mos en gazonvilt te verzamelen.

Terwijl de elektrische verticuteermachines over het algemeen geen moeite hebben met de lichte zandgrond, blijven ze soms steken in de dichtste mosscrub. De kabel belemmert ook de wendbaarheid.

(Visited 912 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.