De beste hetelucht friteuse

Gefrituurd eten is heerlijk, maar veel mensen voelen zich er schuldig over. Normaal gesproken wordt er veel vet gebruikt voor het frituren en het bereide voedsel is daarom allesbehalve caloriearm. Met een hetelucht friteuse is dat echter niet het geval – hier frituurt u met weinig of geen vet.

We wilden weten hoe goed friteuses met warme lucht hun werk doen en hebben 17 huidige modellen geselecteerd en grondig getest. Er zijn grote prijsverschillen: de duurste hetelucht friteuse is 180 euro, het goedkoopste apparaat is verkrijgbaar voor 60 euro.

Frituren met hete lucht in plaats van vet

De term “hetelucht friteuse” is enigszins verwarrend, omdat frituren normaal gesproken op natuurlijke wijze in heet vet wordt gedaan. Bij het frituren met hete lucht wordt het te frituren voedsel daarentegen zonder olie of vet bereid, uitsluitend door middel van een warme luchtstroom. Een hetelucht friteuse is, als u dat wilt, niets anders dan een convectieoven in een zeer klein formaat.

Frituren zonder vet

Waarom maak je dan niet gewoon de frietjes in de oven zoals gewoonlijk? Dat kan natuurlijk ook, maar omdat hetelucht friteuses een veel kleinere, gesloten kookkamer hebben, bereiken ze veel sneller de gewenste temperatuur dan een oven. Dit verbruikt minder energie en de overgedragen warmteopbrengst is hoger dan bij een oven, wat zorgt voor frituurachtige omstandigheden.

Het grootste voordeel van hetelucht friteuses is dat je jezelf de moeite bespaart om grote hoeveelheden heet vet te verwerken. Als u frieten wilt maken, moet u liters olie of vet opwarmen in een klassieke friteuse, die vervolgens op een ingewikkelde manier moet worden weggegooid – want u kunt het niet zomaar in de goot gieten. Bovendien is heet vet gevaarlijk: het kan uitspatten en brandwonden veroorzaken – en er is een risico op vetbrand. Dit alles kan worden gered met een hetelucht friteuse.

De klassieke heteluchtversie van de friteuse moet ook een nederlaag toegeven op het gebied van geurhinder: Waar slechts weinig vet wordt gebruikt, kan het niet naar vet ruiken – een duidelijk voordeel voor de heteluchtf riteuse in de thuiskeuken. Reiniging is meestal ook heel eenvoudig: veel fabrikanten hebben hun friteuses gemaakt van vaatwasmachinebestendig materiaal.

Hete lucht of vet frituur: Welke smaakt beter?

We moeten één ding van meet af aan duidelijk maken: Zoveel als de reclame belooft, smaakt gefrituurd voedsel uit een hetelucht friteuse niet hetzelfde als vet gefrituurd voedsel. Dit komt vooral omdat vet een smaakdrager is. Daarom zullen in vers vet gebakken frieten altijd beter smaken dan in hete lucht gekookte frieten. Ook de typische consistentie van frituren – zacht van binnen, knapperig van buiten – is niet zo gemakkelijk te bereiken met een hetelucht friteuse. In onze test bleven de frieten ofwel zacht ofwel werden ze droog.

Welke friteuse? Een kwestie van smaak!

Aan de andere kant heeft heteluchtgebakken voedsel beduidend minder calorieën. U moet er echter rekening mee houden dat diepgevroren producten meestal al voorgebakken zijn en dus vet bevatten. Verse ingrediënten kunnen ook vooraf in een beetje olie worden gedraaid, die dan nog veel minder calorieën bevat dan frituren in olie.

Een gelijkmatige bruining is mogelijk met beide frituurvarianten, maar het is makkelijker in de vetfriteuse, omdat het voedsel in de olie gelijkmatiger wordt voorzien van warmte. Bij heteluchtapparaten kan dit worden bereikt door de kookmand af en toe te verwijderen en kort te schudden.

Wat kan er worden voorbereid?

Omdat een heteluchtfriteuse niet echt een friteuse is, maar eerder een mini-oven, heeft het een breder toepassingsgebied dan de klassieke friteuse. Vrijwel alles wat in de oven kan worden gedaan, kan ook met de heteluchtfriteuse worden bereid: van kip, groenten en pizza tot stoofschotels en zelfs taarten.

Wat men moet overwegen alvorens te kopen

Het eerste waar je op moet letten is hoeveel capaciteit de friteuse moet hebben. Omdat niet elke heteluchtfriteuse ontworpen is voor een heel gezin, hebben de meeste een vrij kleine capaciteit. Zelfs als u in het begin in de verleiding komt om een goedkoop en dus (meestal) kleiner apparaat te pakken te krijgen, is een te kleine kookkamer later vervelend en kost een nieuwe aankoop extra geld.

Niet elke friteuse is groot genoeg voor gezinnen…

U moet ook nadenken over waar u de friteuse voor wilt gebruiken, want het scala aan functies en accessoires is niet altijd hetzelfde. Bij sommige apparaten is het bijvoorbeeld mogelijk om verschillende gerechten op twee niveaus tegelijk te bereiden. Andere zijn uitgerust met een roterende roerarm, die verbranding of ongelijkmatig koken voorkomt. Er zijn ook verschillen in de maximale warmte die de apparaten kunnen bereiken. Ze kunnen niet allemaal 200 graden bereiken.

Dit is hoe we hebben getest

Om de resultaten vergelijkbaar te maken, hebben we in alle friteuses drie verschillende gerechten op dezelfde temperatuur en met dezelfde kooktijd bereid. Natuurlijk konden we geen frietjes missen, wat waarschijnlijk het eerste is waar je aan denkt als je het woord frituur hoort. We gebruikten zowel zelfgemaakte als ingevroren frieten voor de test. We hebben ook vissticks en gebakken groenten gemaakt.

We doen een eetlepel olie in zowel de zelfgemaakte frieten als de groenten, zoals aangegeven in de meeste instructies. We zetten de gesneden aardappelen enige tijd in water voordat we ze kruiden, zodat het zetmeel uit de frieten zou oplossen. Zo moeten ze knapper zijn. Een vooraf ingesteld programma voor frites heeft bijna elke friteuse, ook de aangegeven temperaturen en kooktijden waren voor bijna alle apparaten identiek.

We frituurden de frieten op 200 graden gedurende 15 minuten, de vissticks op 180 graden gedurende 10 minuten en de groenten op 160 graden gedurende 10 minuten met hete lucht. Als er geen voorinstelling is, stellen we handmatig de gewenste tijd en temperatuur in.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen eierkokers:

 1. li-thumbnail
  PHILIPS AIRFRYER XXL
  De Philips Avance Airfryer XXL HD9650/90 Zwart neemt evenveel plek in op jouw aanrecht als de Philips XL, maar heeft een grotere bakcapaciteit. Met maar liefst 1,4 kilogram heb je namelijk genoeg ruimte voor een hele kip of een (hartige) taart.

 2. li-thumbnail
  TEFAL ACTIFRY GENIUS XL
  De uiterst slimme en veelzijdige ActiFry Genius XL biedt 9 automatische menu-instellingen voor een grote variatie aan gerechten. Je gebruikt bijna geen olie voor de bereiding van deze gezonde, heerlijke maaltijden.

 3. li-thumbnail
  MEDION AIR FRYER MD 17769
  De MD 17769 compacte hetelucht fritteuse bakt sneller, gezonder en zonder geurtjes. Al je favoriete snacks en pommes-frites zijn in no-time klaar want 1.300 Watt aan vermogen maken samen met de hoogwaardige ketel dat deze frietpan binnen enkele minuten op temperatuur is.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

Philips Airfryer XXL

Adviesprijs

199,-

267.185 andere kochten dit product

De Philips Avance Airfryer XXL HD9650/90 Zwart neemt evenveel plek in op jouw aanrecht als de Philips XL, maar heeft een grotere bakcapaciteit. Met maar liefst 1,4 kilogram heb je namelijk genoeg ruimte voor een hele kip of een (hartige) taart. Daarnaast braad je vlees, gril je vis en frituur je verse friet voor 4 tot 5 personen in de airfryer. Voorverwarmen is niet meer nodig, dankzij de Twin-Turbostar technologie. Het stervormige element aan de onderkant en de dubbele bodem filtert vetdeeltjes uit de circulerende lucht en onttrekt op die manier nog meer vet uit je maaltijd dan andere airfryers. De uitneembare onderdelen reinig je eenvoudig in de vaatwasmachine.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Goed product, maakt tot nu toe waar wat hij belooft!”

Snoer makkelijk op te bergen. Reining van onderdelen makkelijk en kan in vaatwasser. Eten wordt lekker en snel gaar!

Evelien Giersberg

Met de Airfryer XXL ben je in eerste instantie bang vanwege de zeer hoge prijs, maar de machine is zo groot en van zo’n hoge kwaliteit dat hij bijna een oven kan vervangen. Het eerste wat we hier gebruikten was het kippenprogramma. Hiervoor legt u gewoon het gemarineerde gevogelte in de mand, selecteert u het programma en geeft u aan hoe zwaar de vogel is. De rest wordt gedaan door de hete lucht friteuse. We hebben genoten van het resultaat. Alleen de zware rook was niet zo mooi. Maar dit is ook het enige nadeel dat ons is opgevallen. Met frites, die overigens erg goed werd, deed het probleem zich niet meer voor.

Naast kip en het verplichte fritesprogramma (met schuddende herinnering!) is er een vis en een vleesstand. Verder kan men accessoires kopen voor het bakken en pizza’s. Beide kits zijn helaas ook erg duur, maar dan heb je een echte allrounder. Daarnaast is er de echt hoogwaardige verwerking en de chique optiek.

Het digitale display is intuïtief en zeer gebruiksvriendelijk. De instructies zouden wat preciezer kunnen zijn, maar over het algemeen is de bediening echt geen probleem. Bovendien biedt de receptenapp die bij de Philips Aifryers wordt geleverd voldoende instructies voor ongewone en gezonde recepten. De app wordt ook geleverd met een klein receptenboekje.

Voorafgaand aan de aankoop moet worden opgemerkt dat de machine de zwaarste en een van de grootste van alle geteste machines was, met een gewicht van acht kilo. Net als bij alle andere apparaten kunnen de afzonderlijke onderdelen natuurlijk ook in de vaatwasser worden gezet. Aan de achterkant van de Philips zit ook een praktische kabelhaspel.

GOEDE KEUZE

Tefal ActiFry Genius XL

Adviesprijs

250,-

212.023 andere kochten dit product

De uiterst slimme en veelzijdige ActiFry Genius XL biedt 9 automatische menu-instellingen voor een grote variatie aan gerechten. Je gebruikt bijna geen olie voor de bereiding van deze gezonde, heerlijke maaltijden. Dankzij de exclusieve ‘Dual Motion Technology’ heb je geen omkijken naar de bereiding van de maaltijden in deze heteluchtfriteuse.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

Zoals de naam al doet vermoeden, kunt u met de ActiFry twee gerechten tegelijk bereiden. Dit bespaart tijd en vergroot de toepassingsmogelijkheden van dit keukenapparaat. Twee gerechten tegelijk kunnen natuurlijk ook in de andere friteuses worden bereid als u ze gewoon allebei tegelijk in de kookpot zet. Maar Tefal volgt hier een ander concept.

Er is niet alleen een kookmandje, maar ook een grillplaat. Bovendien is de kookmand ontworpen zonder gaten of gleuven, zodat er ook vloeistoffen in kunnen worden gekookt. De bediening is eenvoudig en de instellingen kunnen op elk moment worden gewijzigd op het bestaande display.

Het deksel kan eenvoudig worden verwijderd voor reiniging en opent automatisch met een druk op de knop – erg handig. Wat ons direct opviel, in tegenstelling tot de andere friteuses die we hebben getest, is dat je met de ActiFry de temperatuur niet handmatig kunt instellen. Er zijn vooraf ingestelde programma’s die kunnen worden gevarieerd afhankelijk van het voedsel. Wat men moet aanpassen als het in het bijgevoegde receptenboek staat.

De friteuse van Tefal kookt met hete luchtcirculatie op slechts 150 graden hitte. Dit voorkomt dat het voedsel zo snel uitdroogt. Koken op een lage temperatuur is zacht en gezond, maar verlengt natuurlijk ook de bereidingstijd. Als de meeste friteuses ongeveer 12 minuten op 200 graden nodig hebben voor frituren, moet je twee keer zoveel tijd met Tefal rekening houden.

De kookpot is zeer groot, er kunnen maximaal zes personen mee worden gekookt. Alleen de Klarstein Vitair friteuse, die qua vormgeving sterk op elkaar lijkt, bood zoveel ruimte.

We maakten vissticks in de Tefal op de zogenaamde kookplaat. De plaat draait langzaam tijdens het bakken, zodat een gelijkmatige bruining wordt bereikt. De vissticks waren snel klaar en braadden een beetje op de bodem, vergelijkbaar met de pan.

We hebben ook geprobeerd om rauwe groenten te bereiden in de heteluchtfriteuses, maar dat is niet zo goed gelukt. Ofwel was het niet gekookt, ofwel, als je het langer in de heteluchtfrituur laat staan, brandt het. Als je meer dan een eetlepel olie gebruikt, werkt het veel beter: de groenten waren nog knapperig, maar wel gekookt. Als je niet zoveel olie wilt gebruiken, moet je de groenten voorkoken.

De Tefal ActiFry is de enige friteuse in de test die ook de mogelijkheid biedt om met vloeistof te koken. Dus je krijgt een stoofpotje, chili con carne of andere vloeistofrijke gerechten op je bord. Maar dit heeft niet echt een voordeel ten opzichte van koken op het fornuis of in de oven.

GOEDKOOPSTE

Medion Air Fryer MD 17769

Adviesprijs

69,-

132.632 andere kochten dit product

De MD 17769 compacte hetelucht fritteuse bakt sneller, gezonder en zonder geurtjes. Al je favoriete snacks en pommes-frites zijn in no-time klaar want 1.300 Watt aan vermogen maken samen met de hoogwaardige ketel dat deze frietpan binnen enkele minuten op temperatuur is. Een ander groot voordeel is dat je geen frituurvet meer hoeft te kopen en dus tijd en geld kan besparen.

Bekijk prijs bij bol.com

Een echte verrassing was de Medion MD 17769 hete lucht friteuse. Hoewel het een van de goedkoopste apparaten in het testveld is, overtuigde het met zeer goede bakresultaten.

Wat de apparatuur betreft, moet men echter concessies doen: Er is geen display en ook het ontwerp is nogal minimalistisch. Temperatuur en kooktijd moeten handmatig worden ingesteld via twee wielen, wat goed werkt, maar natuurlijk niet zo handig is als met een display.

Al met al geeft de Medion-friteuse de indruk van een overmaatse eierwekker en zo klinkt het bij gebruik. Maar het frituurresultaat is zeer goed. Met zijn lage prijs is de heteluchtfriteuse Medion onze aanbeveling voor iedereen die het frituren in de hete lucht wil proberen. Het Medion-apparaat is echter niet altijd beschikbaar. Daarom hebben we een tweede goedkope aanbeveling voor u.

(Visited 529 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.