De beste föhn

We hebben in totaal 20 föhns voor u getest in twee testrondes gedurende enkele weken. Wie geen hoge eisen stelt, hoeft niet veel geld uit te geven. Goede, aan te bevelen modellen zijn al beschikbaar voor weinig geld. Hier zijn onze aanbevelingen in het korte overzicht.

Föhnen of aan de lucht drogen: wat is beter?

Steeds weer hoor je dat het föhnen het haar beschadigt en dat je het beste zonder föhn kunt doen en het haar gewoon in de lucht kunt laten drogen. Het feit is dat natuurlijk drogen de zachtste optie is.

Hoe je je haar droogt is uiteindelijk een kwestie van smaak.

Maar deze methode heeft het nadeel dat het lang kan duren tot het haar droog is – afhankelijk van hoe lang en dik het haar is. Bovendien hangt het haar na het drogen slap en heeft het geen volume. Een haardroger kan daarbij helpen, vooral bij steil haar. Als je daarentegen de neiging hebt om krullend haar te hebben, is de luchtdroogmethode niet het ergste, want dan geeft het föhnen je meestal te veel volume.

Maar de meeste mensen hebben geen tijd om te wachten tot hun haar droog is. Dus een haardroger is nodig. En het is niet zo dat föhnen slecht is voor het haar – het is de temperatuur, de techniek en de juiste föhn die telt.

Waarop u moet letten bij het föhnen

Hete lucht onttrekt vocht aan het haar. Daar gaat het natuurlijk om, het haar moet immers droog zijn. Maar zelfs in droog haar is er vocht, dat wordt verwijderd door te veel en vooral te heet te föhnen en maakt het haar broos.

Daarom is het belangrijk dat de temperatuur niet te hoog is bij het föhnen. Als vuistregel geldt dat als het te warm wordt op het hoofd, de temperatuur te hoog is. Om precies te zijn: boven de 70 graden wordt het haar gevaarlijk en kan er schade ontstaan.

Bovendien moet een bepaalde afstand tussen de föhn en de kop worden aangehouden. 15 tot 20 centimeter zijn ideaal, omdat te dicht bij de hoofdhuid föhnen ook de hoofdhuid kan irriteren. Als het snel moet, is het beter om een hoger blaasniveau in te stellen en de temperatuur vrij laag te houden.

Voor de zekerheid is het raadzaam om een hittebeschermingsspray te gebruiken – vooral als u uw haar vaak föhntgendroogt. Deze wordt voor het föhnen aangespoten en beschermt het haar tegen schade door hitte. Ook een roosterhulpstuk helpt: het verdeelt de lucht en voorkomt dat er te veel warmte op één plek wordt aangebracht.

Te hoge temperaturen bevorderen ook de talgvorming, waardoor het haar sneller vet wordt. Af en toe kunnen er zelfs brandwonden ontstaan als de haardroger te heet is en te lang op één plaats wordt gebruikt.

Wat zijn de voordelen van “ion-technologie”?

Veel fabrikanten adverteren met de term “ion-technologie”. Wat is het en wat doet het?

Je moet een korte excursie in de natuurkunde maken. Wrijving kan worden gebruikt om elektronen uit atomen vrij te maken. Dit produceert elektrisch positief geladen ionen die elkaar afstoten. Iedereen kent het experiment van school: als je krachtig tegen een ballon of kattenbont wrijft, begint je haar ineens op te staan.

Ionentechnologie helpt tegen uitpuilend haar

Hetzelfde kan gebeuren bij het föhnen, wat dan merkbaar is aan elektrisch geladen, vliegend haar. De ionisatietechnologie voorkomt dit door het genereren van lucht met negatief geladen ionen in de haardroger (ionisatie). Bovendien moet het haar daardoor zachter en glanzender worden.

Kappers vertrouwen al jaren op ionenföhns, en ondertussen kun je met deze technologie bijna alleen nog maar föhns krijgen. In onze test waren er slechts drie apparaten zonder ionentechnologie – de Fripac Mondial, de Beurer S5 2200 Udo Walz en de Philips HP8230/00.

Er zijn echter ook sceptici die denken dat een ion haardroger er alleen maar toe leidt dat klanten er meer voor betalen. Intussen zijn er echter al goedkope haardrogers met deze technologie.

In feite is een geïoniseerde luchtstroom in principe in staat om het krullen van het haar te verminderen – maar alleen het krullen veroorzaakt door statische elektriciteit, bijvoorbeeld na het kammen of borstelen. Een lading negatief geladen ionendeeltjes uit de haardroger kan dan helpen om het pluizen op je haar te verminderen. Ionisatie werkt echter alleen op droog haar. Nat haar kan geen elektrische lading vasthouden.

De bewering dat ionen watermoleculen breken en zo het droogproces versnellen is nog niet bewezen.

Zo hebben we getest

Er zijn föhns op de markt als zand aan zee. We hebben geprobeerd een zo breed mogelijke selectie van apparaten van verschillende fabrikanten en in alle prijsklassen te maken en hebben in totaal 20 haardrogers voor u getest.

Omdat de temperatuur een doorslaggevende factor is voor de gezondheid van het haar, hebben we de temperatuur van alle apparaten gemeten, eenmaal op een afstand van 20 centimeter en eenmaal direct bij de opening. We hebben ook het volume gemeten, je wilt immers niet het hele huis ’s morgens wakker maken. In feite zijn er grote verschillen in het volume.

Er waren enkele verschillen in de handling en handling die, ondanks een goede föhnprestatie, een negatief effect hadden op het totale resultaat. Naast de kabellengte en het gewicht was de droogtijd van het haar natuurlijk een belangrijk referentiepunt. Uiteindelijk is echter ook de prijs-prestatieverhouding doorslaggevend. De prijsklasse van onze testföhns lag tussen de 15 en een ongelofelijke 400 euro.

Lang haar werd geföhnd met een afstand tussen de föhn en de kop van ongeveer 15 centimeter. Voor de test was het haar gezond en zonder eerdere schade. Alle apparaten waren voorzien van een styling nozzle.

Het volumeaanzetstuk werd niet gebruikt voor het föhnen, omdat het niet bij de levering van alle apparaten is inbegrepen. We stellen altijd het hoogste blaasniveau en de hoogste mediumtemperatuur in.

Haardrogers met ionentechnologie presteerden over het algemeen beter op het gebied van föhnresultaten. Het haar is eigenlijk niet zo zwaar beladen en voelt beter aan. Er waren echter maar twee apparaten die wisten te voorkomen dat het haar na het kammen of na het aantrekken van een trui over de haren heen elektriseerde: de AEG HTD 5584 en de Dyson Supersonic.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen haardrogers:

 1. favorietli-thumbnail
  PHILIPS HP8280/00
  Wat een plaatje is het hè? Het oog wil tenslotte ook wat. Maar de Philips HP8280/00 is zeker niet te bestempelen als een luxepaardje. Hij werkt namelijk keihard om jouw haren goed te drogen én tegelijkertijd niet te beschadigen maar juist extra glans te geven.

 2. li-thumbnail
  DYSON SUPERSONIC
  De Dyson Supersonic is kleiner, lichter en stiller dan je normaal van een haardroger gewend bent. De krachtige digitale V9 motor is namelijk verwerkt in het handvat. Dit zorgt voor een betere gewichtsverdeling wat de balans van de haarföhn verbetert en een vermoeide arm tijdens het drogen vermindert.

 3. li-thumbnail
  BRAUN SATIN HAIR 7
  De professionele Satin Hair 7 SensoDryer föhn van Braun legt superieure stylingdeskundigheid in je handen. Onze meest geavanceerde haardroger, de Satin Hair 7 SensoDryer, beschikt over een unieke combinatie van intelligente sensortechnologie en professionele prestaties die gewone haardrogers niet kunnen evenaren.

 4. goedkoopsteli-thumbnail
  PHILIPS HP8230/00
  De Philips HP8230/00 luistert graag. Hij beschikt namelijk over maar liefst 6 verschillende blaas-en warmtestanden zodat jij zelf kan bepalen wat het beste is voor jouw haren. Daarnaast heeft de Philips HP8230/00 een speciale blaasstand genaamd ThermoProtect.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

blank

Philips HP8280/00

Adviesprijs

75,-

blank

423.178 andere kochten dit product

Wat een plaatje is het hè? Het oog wil tenslotte ook wat. Maar de Philips HP8280/00 is zeker niet te bestempelen als een luxepaardje. Hij werkt namelijk keihard om jouw haren goed te drogen én tegelijkertijd niet te beschadigen maar juist extra glans te geven. Dat kan de Philips HP8280/00 door de ingebouwde sensor. Deze meet tijdens het drogen door middel van infraroodtechnologie de hoeveelheid vocht in je lokken. Is dit aan de lage kant? Dan zet hij automatisch de temperatuur een standje lager. De ionische technologie voorkomt statisch haar en geeft een beetje extra glans mee. Je lokken blijven dus niet alleen een stukje gezonder dankzij de Philips HP8280/00 maar krijgen meteen een frisse uitstraling.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Glanzend haar in geen tijd, “Doet wat is beloofd in handleiding, super”

Ik ben er superblij mee! Heb heel fijn haar die ik elke dag droog en stijl. Mijn haar was zo kapot, maar na een week deze haardroger te gebruiken zie en voel ik het verschil.

Marieke de Jong

De Philips HP8280/00 is de beste haardroger voor de meeste mensen, omdat hij het beste totaalresultaat biedt tegen een nog steeds aanvaardbare prijs. Het moderne ontwerp en de technologie die het haar zachtjes droogt, maken van de Philips een haardroger die u elke dag kunt gebruiken zonder een slecht geweten te hebben.

De technologie die Philips gebruikt om het haar te beschermen heet “Moisture Protect”: een ingebouwde infraroodsensor meet continu de temperatuur van het haar. Als ze te warm worden, wordt de warmte automatisch verminderd. Dit voorkomt dat het haar te snel droogt – en beschermt het tegen overmatige hitte.

Daarom geeft Philips ook zes temperatuurniveaus op voor de HP8280/00, maar er kunnen er maar drie op de haardroger zelf worden ingesteld: Het apparaat reduceert of verhoogt automatisch de warmte binnen het gekozen temperatuurniveau, precies zoals het geschikt is voor het haar.

Philips beweert dat deze technologie zelfs meer vocht in het haar houdt dan dat het aan de lucht droogt. We konden dit niet controleren, maar het haar voelde gezond en zacht aan na het föhnen. Bij het drogen aan de lucht zagen we echter niet echt een slechter resultaat – in ieder geval wat betreft het vochtgehalte van het haar. Dit is natuurlijk een zeer subjectieve indruk en heeft zeker ook te maken met de lengte van het haar, de gezondheid van het haar en andere factoren die van persoon tot persoon verschillen.

Tijdens het testen werd echter opgemerkt dat de haardroger nooit extreem heet werd. Zelfs bij het meten van de temperatuur op een minimale afstand van het hoofd reguleert de föhn de warmte en wordt het nooit warmer dan 70 graden. Stylen met de ronde borstel is dus geen probleem – het haar wordt gegarandeerd niet oververhit. In dit opzicht leverde de Philips Moisture Protect veruit het beste resultaat van alle geteste föhnen.

Met een gewicht van iets meer dan 550 gram is de Philips HP8280/00 een van de zwaardere apparaten in het testveld, maar bij het föhnen zelf krijg je niet de indruk dat je veel in je hand hebt. U kunt nog steeds lang haar föhnen met de Philips zonder problemen en zonder het gevoel te hebben dat uw hand eraf gaat vallen.

Toegegeven, het ziet er in het begin wel een beetje groot uit, maar dat stoorde ons in de praktijk verrassend genoeg niet. Met zijn soft-touch grip ligt hij heel goed in de hand.

Het gemeten volume in onze test was 70 decibel. Het is niet het stilste, maar de meeste haardrogers maken een soortgelijk geluid. Alleen de Valera Swiss Silent 6500 en de Dyson Supersonic zijn beduidend stiller. Maar de Philips is niet onaangenaam hoog en fluitend, dus je kunt er mee leven.

Al met al is de droogtijd voor bijna alle föhns tussen de vijf en zes minuten, met wat haardroging na slechts vier en een halve minuut.

Het is niet verwonderlijk dat de HP8280/00 iets langer duurt, omdat hij de warmte regelt. Hetere föhns drogen sneller, maar het haar lijdt eronder. De snelste in de test verwarmde de lucht tot meer dan 100 graden in sommige gevallen. Dit is duidelijk te veel en beschadigt het haar op de lange termijn. We vinden het oké om een minuutje langer nodig te hebben als het haar daarna gezond is.

LUXE KEUZE

Dyson Supersonic

Adviesprijs

399,-

blank

253.122 andere kochten dit product

De Dyson Supersonic is kleiner, lichter en stiller dan je normaal van een haardroger gewend bent. De krachtige digitale V9 motor is namelijk verwerkt in het handvat. Dit zorgt voor een betere gewichtsverdeling wat de balans van de haarföhn verbetert en een vermoeide arm tijdens het drogen vermindert.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

Het absolute luxe anker onder de haardrogers is de Dyson Supersonic. Het is iets beter dan onze favoriet, maar kost een half fortuin.

Met 64 decibel is de Dyson een van de stilste in de test. Hij heeft een lange kabel (2,70 m) en droogt het haar op zonder het elektrisch op te laden – noch bij het kammen, noch bij het later aantrekken. Geen enkele andere haardroger deed het zo goed in de test.

In tegenstelling tot alle andere föhns heeft Dyson de motor in het handvat van de haardroger geplaatst. Dankzij een speciale rubberen isolatie merkt u nauwelijks de trillingen op het handvat. Het zwaartepunt wordt zo in het handvat verschoven. Dit betekent dat u wendbaarder bent bij het föhnen en dat u het gemakkelijker aankan. Geen twijfel mogelijk. Dat voelt geweldig.

De knoppen voor de temperatuur en de blazer zitten niet op het handvat maar op de kop van de föhn, dus ze zitten niet in de weg.

Afhankelijk van hoe warm u wilt föhnen, kunt u kiezen voor een van de drie instellingen, die op 60, 80 of 100 graden drogen. De temperatuur wordt 20 keer per seconde gemeten om ervoor te zorgen dat het niet te koud of te warm wordt.

Deze haardroger heeft alles wat u nodig heeft: geweldig design, zacht drogen en een goede hantering. Maar eerst moet je het je kunnen veroorloven. Maar met bijna 400 Euro is het niet echt goedkoop. Voor een haardroger is het duidelijk te duur.

Als je daar niet bang voor bent, is de Dyson Supersonic een geweldige haardroger die bijna niets te wensen overlaat. De Dyson heeft echter geen haarbescherming zoals onze testwinnaar.

GOEDE KEUZE

Braun Satin Hair 7

Adviesprijs

59,-

409.562 andere kochten dit product

De professionele Satin Hair 7 SensoDryer föhn van Braun legt superieure stylingdeskundigheid in je handen. Onze meest geavanceerde haardroger, de Satin Hair 7 SensoDryer, beschikt over een unieke combinatie van intelligente sensortechnologie en professionele prestaties die gewone haardrogers niet kunnen evenaren.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

De Braun Satin Hair 7 komt op vele vlakken dicht in de buurt van onze testwinnaar. Het beschikt ook over de Thermo Sensor Technology die het haarvocht meet tijdens het föhnen en de temperatuur dienovereenkomstig aanpast om te veel warmte te vermijden. Desondanks wordt de Braun, op iets meer dan 80 graden met een minimale afstand, een stuk heter dan onze testwinnaar.

Het is ook zwaarder en ligt slechter in de hand. Dit komt waarschijnlijk door de vreemde ergonomie van de haardroger. Het is echter aantrekkelijk dat de temperatuurweergave wordt weergegeven met LED’s die helderder en helderder worden naarmate de temperatuur hoger is ingesteld.

De bruine heeft twee koude standen, maar die zijn volgens ons niet nodig. Een daarvan is volledig voldoende om het kapsel na het föhnen te fixeren.

Satin Hair 7 is echter ongeveer 30 euro goedkoper dan Moisture Protect van Philips. Wie kan leven met compromissen op het gebied van ergonomie en bediening moet deze föhn eens van dichtbij bekijken.

GOEDKOOPSTE

Philips HP8230/00

Adviesprijs

25,-

409.562 andere kochten dit product

De Philips HP8230/00 luistert graag. Hij beschikt namelijk over maar liefst 6 verschillende blaas-en warmtestanden zodat jij zelf kan bepalen wat het beste is voor jouw haren. Daarnaast heeft de Philips HP8230/00 een speciale blaasstand genaamd ThermoProtect. Deze blaasstand zorgt voor een zachte droging waardoor oververhitting en eventuele beschadiging van de haren wordt voorkomen. Heb je dus kwetsbaar haar dat snel broos wordt? Dan is deze blaasstand ideaal.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

Een van de goedkoopste haardrogers in de test is de Philips HP8230/00, die niet is voorzien van infraroodtechnologie, maar wel een Thermo-Protect-stand heeft die het haar voorzichtig droogt bij 57 graden en een hoge luchtstroom. Met 2100 watt is hij iets zwakker dan onze testwinnaar, de kabellengte van 1,80 meter is net goed.

Voor degenen die geen belang hechten aan mooi design en extra technologie en die gewoon een betaalbare haardroger willen die het haar voorzichtig droogt, is de Philips HP8230/00 een goed alternatief.

Voor wie gewoon een haardroger zonder veel franje wil, is de Philips HP8230/00 een goed alternatief. Hier vindt u geen infrarood- of ion-technologie, maar een Thermo Protect-niveau dat het haar zachtjes droogt. Uitwendig ziet het er niet veel uit, maar voor de kleine prijs van slechts 16 euro is het een zeer goede zaak.

(Visited 1.226 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *