De beste reiszoom camera

We hebben 12 reiszoom camera’s getest. Het beste voor de meeste is de Panasonic Lumix TZ200. Met zijn 1-inch beeldsensor biedt hij een hogere beeldkwaliteit dan gebruikelijk is in deze cameraklasse. De 15x zoomlens biedt een groothoek en veel telefoto. Bovendien laten de uitrusting en de afwerking niets te wensen over.

Waarom een reizoom camera?

Het grootst mogelijke zoombereik verpakt in de kleinst mogelijke camerabody – dat is een eenvoudige manier om reiszoom camera’s te beschrijven.

Het moet ten minste 10x optische zoom zijn en de lens moet min of meer volledig in de behuizing worden teruggetrokken als de camera wordt uitgeschakeld. Er moet hooguit een klein gebied rond de lens zijn dat permanent uit de behuizing steekt, zodat de camera relatief vlak is en in ieder geval geschikt is voor jaszakken. Zo definieerde de allereerste reiszoom camera, de Panasonic TZ1 (TZ for Travelzoom), deze toen volledig nieuwe cameraklasse in het jaar 2006.

Vandaag de dag zijn de camera’s veel mooier dan toen. En dankzij steeds geavanceerdere lensontwerpen is nu tot 40x zoom in zeer kleine behuizingen mogelijk. Maar dit is alleen mogelijk in combinatie met kleine beeldsensoren, die niet altijd voldoen aan de hedendaagse eisen voor beeldkwaliteit.

Daarom lanceerde Panasonic de TZ101 opnieuw, precies 10 jaar na de TZ1, de eerste reiszoom camera met een 1-inch beeldsensor die een zichtbare toename van de beeldkwaliteit in deze cameraklasse mogelijk maakte. In ruil daarvoor werd de zoomfactor beperkt tot 10x, net als bij de originele reiszoom camera. En de volgende generatie, de TZ200, onze testwinnaar, bereikt ook “slechts” 15x zoom.

De koper van een reiszoom camera moet vandaag de dag kiezen tussen een extreem hoge zoom (d.w.z. de mogelijkheid om in te zoomen op zeer verre motieven in volformaat) of een aanzienlijke verhoging van de beeldkwaliteit, maar dan met minder telebereik. Beide samen is niet mogelijk in de kleine behuizingen.

Wie tijdens het reizen geen systeemcamera wil meenemen, maar op zoek is naar een kleine, lichte camera voor zijn jaszak, vindt de reiszoom camera’s precies goed. Als u over het algemeen tevreden bent met de beeldkwaliteit van uw smartphone, maar vaak een zoom wilt, moet u tevreden zijn met reiszoom camera’s met kleine sensoren. Maar als u op zoek bent naar “een schop meer beeldkwaliteit” dan uw smartphone, of zelfs een kleine tweede camera naar uw systeemcamera, dan is slechts één van de twee modellen met een 1-inch beeldsensor voldoende (onze testwinnaar TZ200 of de runner-up TZ101).

En als u op dit punt vindt dat te veel zoombereik eigenlijk niet zo belangrijk is voor u, kijk dan eens naar onze test van kleine compactcamera’s. De daar geteste camera’s hebben misschien minder zoom, maar ze hebben toch een iets betere beeldkwaliteit dan de beste reiszoom camera.

Zo hebben we getest

In onze test hebben we bijzondere aandacht besteed aan beeldkwaliteit, display, apparatuur en bediening. De prijs speelde niet zo’n grote rol, want alle Travelzoom camera’s zijn in een bereik dat we nog steeds als “betaalbaar” beschouwen.

Wij zijn van mening dat een fotocamera, inclusief een reiszoom camera, qua beeldkwaliteit superieur moet zijn aan een huidige smartphone. Dit is niet altijd gemakkelijk, want de camera’s en beeldverwerkingstechnieken in moderne top-of-the-line smartphones zijn nu verdomd goed.

Reiszoom camera’s met een kleine sensor bieden een zeer hoge zoomfactor en kunnen verre objecten “naar boven halen”. Maar zulke zooms zijn altijd een compromis in termen van beeldkwaliteit. In de kleine vormfactor die een reiszoom camera nodig heeft, is het niet mogelijk om lenzen te bouwen met een hoge lichtintensiteit en vooral een hoge resolutie (deze zouden veel te groot en te zwaar zijn). In combinatie met een kleine sensor resulteert dit echter niet in een betere beeldkwaliteit dan die van een huidige top smartphone. Eerder het tegenovergestelde.

Daarom zijn alle reiszoom camera’s met een kleine sensor uit de running in deze race voor de beste reiszoomcamera, hoewel er nogal wat van deze apparaten zijn en ze zeker voldoende beeldkwaliteit bieden voor veel gebruikers. Daarom stellen we nog kort enkele van deze camera’s voor en hebben we ze ook in onze vergelijkingstabel opgenomen.

Naast de zoom bieden alleen die camera’s met een grotere beeldsensor – en dus een betere beeldkwaliteit – een echte meerwaarde. Er zijn momenteel slechts twee modellen, beide van Panasonic en genaamd TZ101 en TZ200.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen camera’s:

 1. favorietli-thumbnail
  PANASONIC LUMIX DC-TZ200
  Met de lichtgewicht Panasonic DC-TZ200 maak je haarscherpe beelden van jouw favoriete vakantiemomenten. De camera beschikt over een 20,1 megapixel lens met 15x optische zoom.
 2. li-thumbnail
  PANASONIC LUMIX DMC-TZ100
  De Panasonic Lumix DMC-TZ100 is een compact camera voor de gevorderde fotograaf. Dankzij de 4K videokwaliteit schiet je levensechte filmbeelden. Om een foto in 4K te maken, film je met de foto functie.

 3. li-thumbnail
  SONY HX99
  De Sony CyberShot DSC-HX99 is een compact camera die dankzij zijn veelzijdigheid geschikt is voor reisfotografie. Via de OLED Tru Finder zijn de instellingen van je camera zichtbaar in de viewfinder.

 4. li-thumbnail
  NIKON COOLPIX A1000
  Fotografeer dramatische landschappen en mooie straten terwijl je reist met de compacte allround camera Nikon Coolpix A1000. Deze kleine camera heeft een groot zoombereik van 28mm tot 840mm.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

Panasonic Lumix DC-TZ200

Adviesprijs

569,-

78.335 andere kochten dit product

Met de lichtgewicht Panasonic DC-TZ200 maak je haarscherpe beelden van jouw favoriete vakantiemomenten. De camera beschikt over een 20,1 megapixel lens met 15x optische zoom. Hiermee maak je gedetailleerde foto’s in hoge kwaliteit. Dankzij de beeldstabilisatie wordt bewegingsonscherpte verminderd. De 24mm groothoek Leica lens heeft een groot bereik, waardoor je zowel weidse landschappen als meer gedetailleerde foto’s maakt. Naast fotograferen, schiet je met de camera filmbeelden in 4K kwaliteit. Zo creëer je een blijvende herinnering die je later herbeleeft. Via het touchscreen bedien je de camera, bijvoorbeeld om verbinding te maken met wifi of bluetooth. Jij deelt direct jouw foto’s en filmpjes op social media.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

“Zeer snelle all round camera!”

Gemakkelijk in gebruik, al zijn er wel zodanig veel programma’s en mogelijkheden, dat om alles uit de camera te halen je een paar uur zoet bent met het doornemen van de instructies (die enkel online volledig zijn). Zeer goed om ’s avonds en ’s nachts foto’s mee te maken.

Kees Kraelenbergh

Er zijn veel cameraklassen waar het echt niet eenvoudig is om te bepalen welke camera het beste is. De modellen liggen vaak te dicht bij elkaar in termen van prestaties en de specifieke voor- en nadelen zijn te verschillend.

Dit is heel anders met reiszoomcamera’s. Onze testwinnaar is de Panasonic Lumix TZ200. Deze camera biedt duidelijk de meeste kwaliteit en functies van alle reiszoomcamera’s.

Maar het is ook het duurste, weegt het meest en is een beetje groter dan de concurrentie. Waarbij het extra gewicht slechts ongeveer 10 procent is en de extra grootte echt minimaal is. In termen van prijs, echter, is het momenteel een knappe 150 euro boven de tweede plaats. Maar voor de extra prijs krijg je veel aangeboden. Dus de keuze van de testwinnaar was deze keer heel gemakkelijk.

Het belangrijkste voordeel van de Panasonic TZ200 is de beeldkwaliteit. Deze is afkomstig van een 1 inch beeldsensor, zoals die in veel high-end compactcamera’s is ingebouwd. In tegenstelling tot de edele compactcamera’s biedt de TZ200 een veel hogere zoomfactor als reiszoomcamera. Het groothoekbereik is hetzelfde. Dus meer zoom betekent meer telebereik. Verre onderwerpen kunnen worden ingezoomd, d.w.z. ze kunnen op volledig formaat worden weergegeven.

De TZ200 is geconverteerd naar 35 mm film en heeft een brandpuntsafstand van 24 tot 360 mm. 24 mm is al vrij veel groothoek, dus men heeft een mooie groothoek voor landschappen, interieurs, of om gebouwen van niet al te ver weg in vol formaat te fotograferen. Het telebereik van 360 mm is ook al heel mooi, zodat zelfs dieren, mensen of andere motieven op grotere afstand kunnen worden “opgevoed”. Hoewel er veel reiszoomcamera’s zijn met nog meer telezoom, hebben ze allemaal een kleinere beeldsensor en komen ze qua beeldkwaliteit niet in de buurt van de Panasonic TZ200.

We zullen hier echter eerlijk zijn en zeggen dat de lens de beperkende factor is voor de beeldkwaliteit van de Lumix TZ200. Het realiseren van een lens met een groot zoombereik in een zeer klein ontwerp (en tegen een betaalbare prijs) kan alleen maar een compromis zijn. De TZ200, met zijn 15x zoom en 1-inch sensor, is een stuk beter in beeld dan camera’s met een kleinere 1/2.3-inch sensor (zoals de Panasonic Lumix TZ91, ons vierde model). Maar de 1-inch sensor kan met zo’n lens niet echt tot het uiterste worden gedreven.

Zo is de Panasonic Lumix LX15, die op de lens na, beperkt tot een 3x zoom die veel meer lichtintensiteit en resolutie biedt en opnieuw veel meer beeldkwaliteit brengt in de beeldsensor en op de geheugenkaart. Niet wiskundig correct, maar als aanwijzing zou men kunnen zeggen: de beeldkwaliteit van de TZ200 ligt ongeveer in het midden tussen de TZ91 (kleinere sensor, nog meer zoom) en de LX15 (zelfde sensor, weinig zoom).

Dit is vooral merkbaar onder minder dan optimale lichtomstandigheden. Als de camera-elektronica besluit dat het licht niet goed genoeg is voor de camera, zal deze de lichtgevoeligheid van de sensor aanpassen, bijvoorbeeld van ISO 100 tot ISO 400 of ISO 800. Dit gebeurt vrij vroeg met reiszoomcamera’s, omdat ze allemaal vrij zwakke lenzen hebben (vanwege het grote zoombereik). Wanneer dit gebeurt, is de beeldkwaliteit van een camera met een 1-inch sensor in het begin nog vrij goed, terwijl de kwaliteit van kleinere sensoren zelfs bij ISO 800 sterk afneemt.

De TZ200 heeft wel degelijk een voordeel in beeldkwaliteit, zelfs bij felle zon. Bij weinig licht heeft de TZ200 echter een nog groter voordeel ten opzichte van camera’s met een kleinere sensor (dit geldt nog meer voor een camera met een snelle lens met een lage zoom, zoals de LX15). Gelukkig heeft het feit dat de zoomlens van de TZ200 iets zwakker is dan de lens van het zustermodel TZ101 (met 10x optische zoom) door het grotere zoombereik geen negatieve effecten op de beeldkwaliteit.

GOEDE KEUZE

Panasonic Lumix DMC-TZ100

Adviesprijs

449,-

78.663 andere kochten dit product

De Panasonic Lumix DMC-TZ100 is een compact camera voor de gevorderde fotograaf. Dankzij de 4K videokwaliteit schiet je levensechte filmbeelden. Om een foto in 4K te maken, film je met de foto functie. Op het LCD scherm kies je één moment uit de video. Door deze aan te raken sla je dat shot als afbeelding op. Zo bevries je het perfecte moment voor altijd. Ben je niet helemaal tevreden met de scherptediepte? Na het maken van een foto verplaats je de focus door het gewenste scherpstelgebied op het LCD scherm aan te raken. Deze post focus functie laat je spelen met de scherptediepte van je afbeeldingen.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

De Panasonic Lumix DMC-TZ100, zoals de camera bij zijn volledige naam wordt genoemd, is de directe voorloper van onze testwinnaar en de eerste reiszoomcamera met een 1 inch sensor ooit. Het is nog steeds te koop, want het is ongeveer 150 euro goedkoper dan de TZ200. Dit, en niets anders, is waar het zijn raison d’être heeft. Het heeft dezelfde goede beeldkwaliteit als de TZ200 en veel functies zijn zeer vergelijkbaar. Dit zijn onder andere het aanraakscherm, de aanwezigheid van een elektronische zoeker of de geweldige 4K-video- en 4K-fotomogelijkheden.

Voor de bespaarde euro’s hoeft u echter geen telezoom te gebruiken, want de TZ100 heeft “slechts” een 10x optische zoom en is dus slechts een reiszoomcamera (die bij 10x zoom begint). Het kan echter niet profiteren van het lagere zoombereik wat betreft de beeldkwaliteit. Bovendien zijn de monitor en de elektronische zoeker gemakkelijker te breien en lossen ze allebei niet zo fijn op als op de TZ200. En Bluetooth ontbreekt. Het kleine vooruitstekende handvat ontbreekt ook. De TZ100 ziet er dus nog eleganter uit. Het is ook zeer glad en biedt nauwelijks weerstand aan de vingers van de grijphand. De TZ200 met zijn misschien niet mooie, maar functionele rubber kraal is veel veiliger in de hand.

Als conclusie kan men zeggen: De TZ200 is zijn toeslag op de TZ100 waard. Maar als je niet zoveel wilt uitgeven, is de TZ100 ook een goede keuze.

GOEDE KEUZE

Sony HX99

Adviesprijs

499,-

101.112 andere kochten dit product

De Sony CyberShot DSC-HX99 is een compact camera die dankzij zijn veelzijdigheid geschikt is voor reisfotografie. Via de OLED Tru Finder zijn de instellingen van je camera zichtbaar in de viewfinder. Je bekijkt vervolgens direct het resultaat wanneer je een foto gemaakt hebt. Met het grote zoombereik van 24-720mm maak je zowel landschaps- als close-up foto’s. Je beelden worden snel verwerkt, waardoor je continu fotografeert met 10 frames per seconde tot maximaal 140 foto’s. Videobeelden neem je op in 4K kwaliteit. Hierdoor zijn je opnames gedetailleerd. Dankzij de snelle autofocus zijn je beelden scherp. Je kiest een scherpstelpunt via het touchscreen. Met Eye Tracking stelt de camera continu scherp op de ogen, dit is handig wanneer je een selfie of vlog maakt. Met het kantelbare scherm zie je wat je opneemt.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

Wie tevreden is met iets minder beeldkwaliteit vindt onder de reiszoomcamera’s met een kleinere 1/2,3 inch beeldsensor een aantal interessante modellen.

De spannendste is de Sony Cybershot DSC-HX99, die veel mooie technologie bevat en zelfs (samen met zijn zustermodel HX95) de kleinste reiszoomcamera op de markt is. Dit kleine wonder weegt ook maar 242 gram, wat 70 tot 100 gram minder is dan de andere camera’s waar we het over hebben als alternatief. De kleine, lichtgewicht Sony HX99 is praktisch een pocketcamera.

Er is niets om zonder te doen – behalve een grotere sensor. De lens heeft een zeer grote 30x zoomfactor, een elektronische zoeker (die naar boven uit de body steekt) is aan boord en de monitor is een touchscreen en kan zelfs naar boven worden geklapt voor egoïsme of om comfortabel te kunnen fotograferen en filmen vanuit lage posities. Natuurlijk kan het 4K video aan. En naast WLAN is ook Bluetooth als moderne draadloze data-interface ingebouwd.

Maar zoveel technologie in een kleine ruimte heeft ook zijn prijs. Voor ongeveer 500 euro is de HX99 niet bepaald goedkoop. Zelfs de interne hanger, de Cybershot HX95, helpt hier niet. De Sony HX95 onderscheidt zich praktisch alleen van de HX99 doordat de monitor geen aanraakfunctie heeft. Degenen die ervan uitgaan dat het op zijn minst goedkoper zou moeten zijn, worden buitenspel gezet: beide versies zijn ongeveer even duur in de winkels. Dus als je er een koopt, moet het de HX99 zijn.

GOEDE KEUZE

Nikon Coolpix A1000

Adviesprijs

399,-

88.562 andere kochten dit product

Fotografeer dramatische landschappen en mooie straten terwijl je reist met de compacte allround camera Nikon Coolpix A1000. Deze kleine camera heeft een groot zoombereik van 28mm tot 840mm. Zo fotografeer je een weids landschap en schakel je snel naar een vogel in de verte via de zoomknop. Met de elektronische zoeker staat je onderwerp duidelijk in beeld waardoor je goede composities maakt. Met de RAW optie heb je de volledige controle over de bewerking van je foto. Daarnaast bedien je de camera gemakkelijk dankzij het kantelbare touchscreen. Hierdoor maak je gemakkelijk foto’s en video’s vanuit lastige posities. Deze creatieve beelden film je in hoge 4K beeldkwaliteit met 30fps. Je reisvideo’s zijn altijd stabiel dankzij de krachtige beeldstabilisator.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

We houden ook van de Nikon Coolpix A1000. Hij is net zo klein en licht als de Panasonic TZ91 en heeft zelfs wat meer zoom (35x), die tot 840 mm 35mm brandpuntsafstand reikt. Nikon gaat, in tegenstelling tot Panasonic, een beetje terug naar 16 megapixels in zijn nieuwste Travelzoom camera. Dat is echt meer dan genoeg voor zo’n kleine sensor. De gehoopte voordelen in het geluidsgedrag zullen je echter niet bereiken.

De Nikon A1000 heeft, net als onze andere aanbevelingen, een videokijker – dat was niet het geval met het vorige A900 model. Wij vinden dat belangrijk, want in fel zonlicht is een zoeker vaak veel nuttiger dan een monitor. De touchscreen monitor is opvouwbaar, zelfs met 180 graden in de selfie-modus.

Met WLAN en Bluetooth zijn ook alle gebruikelijke draadloze verbindingen met de smartphone ingebouwd. Nikon was de pionier op het gebied van Bluetooth-connectiviteit en heeft nu zijn ‘SnapBridge’-interface naar de smartphone goed onder controle. De GPS-positiegegevens van de smartphone worden zo op de achtergrond naar de camera overgedragen en in ruil daarvoor worden de foto’s van de camera op een energiebesparende manier naar de smartphone overgedragen.

De Coolpix A1000 is qua levensduur van de batterij echter het achterlicht van alle Travelzoom-camera’s. Het aantal mogelijke opnamen met één acculading is slechts 250 (gemeten volgens de CIPA-norm). De camera kan echter nog steeds op elke USB-poort worden opgeladen.

(Visited 358 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.