De beste smart speaker

Virtuele assistenten zijn in en vinden steeds vaker hun weg naar de huishoudens. Hoewel virtuele assistenten al eerder bestonden met Apple’s Siri en Google Now, waren ze gekoppeld aan de smartphone – en nog niet bijzonder intelligent. De nieuwe generatie assistenten zal de vorm aannemen van een speaker of mini-display in de woonkamer, keuken, badkamer of kantoor.

Enerzijds hebben we de “software” tot in detail getest, dat wil zeggen de stemhulpsystemen van Amazon, Google en Apple. We hebben ook 23 apparaten bekeken die gebruikt kunnen worden om te communiceren met de spraakassistenten. Hier zijn onze aanbevelingen in het korte overzicht.

Wat kunnen digitale assistenten doen?

De intelligente luidspreker of het scherm in de woonkamer moet niet alleen helpen bij de keuze van de muziek en de regeling van het volume, maar moet ook vele functies van de smartphone overnemen en als interface naar het slimme huis fungeren. U kunt het gebruiken om te vragen naar het weer, het nieuws te laten voorlezen, uw e-mails te controleren en te weten te komen waar de dichtstbijzijnde autoreparatiewerkplaats is. Met de juiste uitrusting kunt u ook de verlichting dimmen, de jaloezieën laten zakken en het alarmsysteem inschakelen – zelfs met één enkel spraakcommando.

Dit werkt via zogenaamde “routines”. Ze stellen u in staat om een reeks commando’s te triggeren met één enkel spraakcommando. Het instellen van de routines is relatief eenvoudig en kan op elk moment worden gewijzigd. Als u bijvoorbeeld het commando “Alexa, diner” heeft opgeslagen, kan het licht boven de eettafel worden ingeschakeld, de TV worden uitgeschakeld, een bepaalde afspeellijst worden gestart en de jaloezieën worden gesloten. Er zijn bijna geen grenzen aan je verbeelding.

Alexa, Siri en Google’s Assistant kunnen de taal van volwassenen bijna perfect verstaan: zelfs met achtergrondgeluiden als muziek, douche of kookpot komen de commando’s in de kamer meestal goed aan. Als het rustig is, kunt u zelfs wat luider spreken via de gang of vanuit de aangrenzende kamer en Alexa & Co. zal het verzoek correct opnemen. Op een kleine afstand van twee meter is zelfs een fluistering voldoende om Alexa op te laten staan en op te merken.

De kinderen waren ook snel gewend aan Alexa, Google en Siri, maar hun hoge stemmen en gebrek aan discipline in de woordkeuze leidden tot een hoge foutmarge. “Ik weet niet hoe ik je daar kan helpen” was een veelvoorkomend antwoord op een kindervraag.

Dit geldt in principe voor de meeste nieuwe vragen die in je hoofd opkomen. Er zijn nog veel meer dingen die niet werken dan die wel werken. De facto leer je zelf sneller wat de taalassistent wel en niet kan doen dan dat de taalassistent leert wat je wilt.

Terwijl de selectie en controle van de muziek en de hoorspelen en het opstellen van wachtlijsten voor ons vrij volwassen lijken, merkt men al snel dat de kunstmatige intelligentie van de assistenten nog in de kinderschoenen staat. Ze kunnen niet alle vragen beantwoorden en begrijpen ook niet alle informatie van het internet.

Zowel Siri, Alexa als Google Assistant kunnen contextgebonden vragen verwerken, zodat u in een tweede vraag het onderwerp van de vorige vraag aan de orde kunt stellen.

Op de middellange termijn zal een Google-zoekopdracht op het scherm nog steeds de betere resultaten opleveren voor de meeste onderwerpen – simpelweg omdat mensen selectief en contextueel lezen. Tot nu toe doen virtuele assistenten het niet zo goed. Google, Siri en Alexa zullen pas in staat zijn om moeilijke vragen te beantwoorden als ze veel geleerd hebben over hun gebruiker. Sommige gebruikers willen dat niet eens doen, want dan zouden de assistenten veel gegevens over de sprekers moeten verzamelen.

Big Brother-theorie

Wat je moet weten: Als je een slimme spreker krijgt, zet je jezelf in de klauwen van een bedrijf dat geld aan je wil verdienen. Amazon’s Alexa werkt alleen met een Amazon-account, een Google-assistent alleen met het Google-account, Apple’s Siri alleen met een Apple ID.

Om ervoor te zorgen dat de taalassistenten uw commando’s begrijpen, zijn er microfoons ingebouwd in de respectievelijke apparaten die dag en nacht wachten op het sleutelwoord “Alexa”, “Ok, Google” of “Hey, Siri”. Ze kunnen natuurlijk gedempt worden indien gewenst, maar in de praktijk zal bijna niemand dat doen, want dan moet je de functie handmatig activeren, wat natuurlijk niet de bedoeling is van een slimme spreker.

Zelfs als Google, Siri en Amazon het gesproken woord van uw huishouden niet constant opnemen en aan uw account toewijzen voor marketingdoeleinden: Alleen al door het gebruik van de smart speaker zal uw zoektijd op het web aanzienlijk toenemen, wat betekent dat u nog meer trefwoorden over uzelf zult onthullen dan voorheen met de tablet of in de chromen browser op uw PC. Google, Apple en Amazon hebben hun klanten bijna de klok rond onder observatie.

Enerzijds wordt dit gedaan om de assistent intelligenter en dus nuttiger te maken. Hoe meer hij weet over de gebruiker, hoe beter hij hem kan helpen in het dagelijks leven. Aan de andere kant krijgen Amazon, Apple en Google zeer nuttige gegevens waarmee ze geld kunnen verdienen.

Apple daarentegen verdient zijn geld niet met reclame of winkelen, maar alleen met de verkoop van zijn producten. De Californiërs beloven de gegevens van de klant te beschermen en niet voor andere doeleinden te gebruiken. In tegenstelling tot Google en Amazon, maakt de HomePod geen gebruikersprofielen aan. Dit maakt Siri een kleinere data-octopus, maar aan de andere kant blijft het voor de rest van haar leven dom, omdat ze niets moet leren over de gebruiker om later betere antwoorden te kunnen geven.

Maar Siri moet ook enkele persoonlijke gegevens van de gebruiker kennen om nuttig te zijn. En Apple moet deze gegevens ergens opslaan, wat ze in principe kwetsbaar maakt. Het bedrijf belooft immers een gecodeerde transmissie van elke gebruikersaanvraag via HomePod.

Als dit alles een horror is voor u, omdat u het gevoel heeft dat de bedrijven al veel te veel over u weten, dan moet u uit de buurt blijven van een slimme spreker of display. De ervaring leert echter dat de meeste mensen graag klagen over de dataverzamelingsmanie van de bedrijven, maar ook graag hun gegevens weggeven voor een beetje gemak. Je kunt dat zien door te kijken naar hoe wijdverspreid Facebook’s social login is geworden.

De gebruiker leert met

Om ervoor te zorgen dat het leven met een slimme spreker goed werkt, moet de assistent niet alleen veel leren over de gebruiker, maar moet de gebruiker zich ook tot op zekere hoogte aanpassen aan de spraakassistent. Bij Alexa hebben we dit duidelijk gemerkt in de namen die we hebben gebruikt om routines of smart home devices te benoemen. Als de “lichtbalk” in het eigen geheugen een “lichtlijn” wordt of vervaagt in een “lichtketen”, werken de spraakcommando’s niet meer.

“Light Rise” wordt snel herinnerd als “Light Staircase” of “Light Corridor”. Dit is niet triviaal, meer dan eens stonden we ’s morgens slaperig in de woonkamer en konden we het licht niet verbaal aan krijgen, omdat we de verkeerde term gebruikten.

Als u meerdere verlichtingsbronnen of slimme huisaandrijvingen gebruikt, kan deze man-machine-zwakte u vrij snel op de zenuwen werken. U kunt er dus niet omheen het apparaat of de groepsnamen precies te onthouden.

Zowel Alexa en Siri als Google staan geen alternatieve namen toe voor slimme thuistoestellen of routines. Soms moesten we de naam van een routine veranderen omdat Alexa “Light Rise” vaak begreep als “Light Aisle” en er natuurlijk geen apparaat onder vond. In dit geval werkte de “Lichte Trap” perfect.

Ook regionaal verschillende uitspraken zijn een zwak punt: geschreven taal en Hoogduits zijn immers iets heel anders dan de uitspraak in het regionale dialect. Maar de assistenten kunnen niets doen met Beiers, Zwabisch, Saksisch of Platt.

Wie zet de toon in de markt?

Met 200 miljoen verkochte exemplaren tegen het einde van vorig jaar zijn smart speakers & displays de snelst groeiende consumententechnologie. Amazon leidde begin 2018 de weg met een wereldwijd marktaandeel van 50%, Google was 21%. Daarentegen zijn er andere systemen, waarvan Apple-Siri (HomePod) en AliGenie (Alibaba Group) waarschijnlijk de meest opvallende wereldwijd zijn.

Met Google Home heeft Google een reeks slimme luidsprekers gelanceerd, en Google is nu Google Assistant geworden. Apple heeft ook een slimme luidspreker op de markt gebracht met de HomePod, die sinds medio 2018 op de markt is.

Terwijl Apple’s Siri uitsluitend in het Apple-universum opereert, zijn Amazon’s Alexa en Google Assistant open platforms die ook door andere hardwarefabrikanten kunnen worden gebruikt. Een groot aantal fabrikanten heeft nu luidsprekers en slimme displays voor Alexa en Google’s Assistant op de markt. Lees hieronder meer over de beschikbare modellen.

Dit artikel geeft een overzicht van de twee belangrijkste assistenten, Alexa en Google Assistant. Bovendien kiezen we naar onze mening voor de beste Smart Speaker. Binnenkort kiezen we ook voor de “beste Smart Display”. Tot die tijd worden de smart LCD panelen in dit artikel genoemd, maar blijven ze zonder cijfer.

Terwijl Apple’s Siri uitsluitend in het Apple-universum wordt gebruikt, zijn Amazon’s Alexa en Google’s Assistant open platforms die ook door andere hardwarefabrikanten kunnen worden gebruikt. Een groot aantal fabrikanten heeft nu luidsprekers en slimme displays voor Alexa en Google’s Assistant op de markt. Lees hieronder meer over de beschikbare modellen.

De drie geteste systemen

Wat betreft de afwerking en de accessoires nemen de Echo-familie, Google Home en Apple niets mee. De afwerking van de apparaten is van hoge kwaliteit, stabiel en zonder onnauwkeurige spleetafmetingen. Met uitzondering van de Echo Dot, zijn alle modellen bedekt met een textiele behuizing, die bij Google in zeven kleuren verkrijgbaar is. Terwijl de Dot alleen in zwart of wit verkrijgbaar is, is de Echo verkrijgbaar in zandsteen, antraciet en lichtgrijs. De HomePod is alleen verkrijgbaar in zwart (zeer donkergrijs) of wit, waarbij het lichaam is bedekt met strak geweven geperforeerde stof.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen Slimme Speakers:

 1. favorietli-thumbnail
  AMAZON ECHO 2
  De Amazon Echo is het grote broertje van de Amazon Echo Dot , perfect voor mensen die net iets beter geluid willen maar toch een compact apparaat. Koppel twee speakers aan elkaar voor echt stereo geluid of koppel een Amazon Echo Sub aan voor geweldig geluid in je huis!

 2. li-thumbnail
  GOOGLE HOME
  De Google Home speaker speelt jouw favoriete muziek af en is jouw handsfree hulp in huis. De speaker is instelbaar per taal en land. Van het land dat je instelt, krijg je de meest actuele informatie over diensten zoals het treinverkeer, het weer en het nieuws.

 3. li-thumbnail
  SONOS ONE
  Met de Sonos One SL stream je draadloos muziek via je wifi netwerk en AirPlay 2. Je kiest deze wifi speaker wanneer je een Sonos geluidssysteem wilt creëren of al over 1 of meerdere Sonos speakers beschikt. Via wifi en je smartphone stream je eenvoudig muziek via Spotify.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

[ux_products type=”row” cat=”974″ products=”4″ offset=”10px” order=”asc”]

FAVORIET

blank

Amazon Echo

Adviesprijs

125,-

blank

88.963 andere kochten dit product

De Amazon Echo is het grote broertje van de Amazon Echo Dot , perfect voor mensen die net iets beter geluid willen maar toch een compact apparaat. Koppel twee speakers aan elkaar voor echt stereo geluid of koppel een Amazon Echo Sub aan voor geweldig geluid in je huis! Vraag Alexa naar een nummer, artiest of muziekgenre op Amazon Music, Spotify, TuneIn en andere services. Met verschillende compatibele echovoorzieningen in verschillende kamers, kun je door het hele huis naar muziek luisteren. Luister naar Audible, radiostations en nog veel meer (Alleen met een USA Amazon account).

Bekijk prijs bij bol.com

“Innovatief product”

Ik was een beetje terughoudend om dit te kopen, maar het ging in de verkoop en ik dacht, zelfs als ik het haat, kan ik het terugbrengen… Nou, ik vind het geweldig! Ik ben geen super-tech-savvy kerel, maar ik heb het laten opzetten en muziek laten spelen binnen 20 minuten nadat het bij mij thuis is afgeleverd. Ik gebruikte mijn iPad om het te “installeren” (na het krijgen van de gratis Alexa-app), en dat was het. Geen problemen. Het geluid is fantastisch, en ook al heb ik het voornamelijk voor de muziek gekocht, ik kan zien dat ik het gebruik om te vragen naar het weer, hoe ver het is naar de dichtstbijzijnde Domino’s pizza, en hoe laat mijn lokale kruidenierswinkel open blijft.

Danny de Jong

Met de line-out uitgang kunt u de echo aansluiten op een stereo-installatie en er muziek op beluisteren. Maar als je van plan bent om dat te doen, kun je beter naar de Echo Dot reiken en wat geld besparen, want je hebt het betere geluid van de Echo 2 niet nodig.

Na eBook reader, tablet, smartphone, set-top box en HDMI-stick (Fire TV) is het Echo voice recognition systeem de volgende grote stap in het Amazone-ecosysteem voor de postordergigant: Uitgerust met deze producten kunt u nauwelijks voorkomen dat u zich abonneert op een of meer betaaldiensten van Amazon.

Dit is in principe niet verwerpelijk; Apple, Google of Samsung doen dat ook. Bij Amazon wordt natuurlijk de shopping mile toegevoegd: Alexa accepteert winkelaanvragen, voegt producten toe aan de watch list en voert ook bestellingen uit voor Prime leden (hiervoor moet de optie voice order worden geactiveerd).

Om ervoor te zorgen dat er hier niet te veel misgaat, heeft Amazon een aantal hindernissen ingebouwd. Kleding, horloges, schoenen of juwelen kunnen bijvoorbeeld niet met de stem worden besteld, maar u kunt ze wel aan het boodschappenlijstje toevoegen. Optioneel kan een bestelproces alleen worden afgerond met behulp van een viercijferige code, die vooraf in de app is gedefinieerd. Dus vreemden kunnen geen bestelling plaatsen – maar je eigen kinderen wel. Waarschijnlijk zullen ze de code toch beter kunnen onthouden dan jij.

Steminvoer met de stem van een volwassene is volwassen, hoewel de foutmarge als gevolg van verkeerd begrepen muziektitels of namen nog steeds rond de 10 procent ligt. Familieleden raakten er snel aan gewend om eerst “Alexa” te zeggen en dan, in duidelijke bewoordingen, “Zet Radio Teddy aan”.

Het is zelfs zo dat men moet wennen aan het aanspreken van een niet-tastbare computer die zich eerst in de kamer bevindt – en zonder te haperen of beloftes te doen. Want terwijl mensen dergelijke dubbelzinnigheden negeren, denkt Alexa dat de vraag klaar is, of ze interpreteert het woord dat per ongeluk wordt gesproken. Na verloop van tijd leert men echter een handvol veelgebruikte commando’s en dan werkt de communicatie van dag tot dag beter.

Overigens, als je een menselijke Alexa in je familie hebt, kun je het sleutelwoord waarop “Alexa” reageert – maar niet naar believen – veranderen. De alternatieven zijn “Echo”, “Amazone” of “Computer”.

Alexa blijkt het meest nuttig te zijn op het gebied van entertainment: Via Amazon Music en Audible is een geconcentreerd aanbod van muziek en hoorspelen beschikbaar op aanvraag. De familie luisterde graag naar Alexa-verzoeken zoals “Speel het nieuwste album van Tim Bendzko” of “Speel Duitse popmuziek” – en meestal werkte het. Tussendoor is de vraag “Wie zingt dit?” ook toegestaan – en Alexa weet het.

Maar zonder abonnement heeft dit weinig zin. De enige gratis service die beschikbaar is, is TuneIn voor het luisteren naar internetradio’s. Als je specifieke nummers wilt spelen, heb je een Amazon Prime abonnement nodig (69 Euro per jaar of 7,99 Euro per maand), waarin twee miljoen nummers beschikbaar zijn via Prime Music. Een veel grotere selectie met meer dan 40 miljoen nummers is beschikbaar bij Amazon Music Unlimited. Het abonnement kost 4 euro als je het beperkt tot een enkele echo. Als u het op meerdere apparaten wilt gebruiken, kost het abonnement 8 euro voor Prime leden en anders 10 euro per maand.

Net zo uitgebreid is Spotify Premium, dat ook 10 Euro per maand kost. De gratis versie van Spotify kan niet gestreamd worden over Alexa. Ook audioboeken kunnen door Alexa worden voorgelezen, daarom heeft men een Audible-abonnement nodig voor 10 euro per maand.

Met de basis abonnementen kan Alexa Musik slechts één titel tegelijk streamen. Dus als je drie echoluidsprekers hebt in de woonkamer, de badkamer en de kinderkamer en daar verschillende titels wilt spelen, heb je een familieabonnement nodig. Als je dat niet hebt, zal de huidige stroom worden uitgeschakeld wanneer je een nieuwe start maakt op een ander apparaat. Maar je kunt dezelfde stream op meerdere echoluidsprekers tegelijk afspelen.

GOEDE KEUZE

Google Home

Adviesprijs

89,-

blank

112.851 andere kochten dit product

De Google Home speaker speelt jouw favoriete muziek af en is jouw handsfree hulp in huis. De speaker is instelbaar per taal en land. Van het land dat je instelt, krijg je de meest actuele informatie over diensten zoals het treinverkeer, het weer en het nieuws. Voor België is dit nog niet beschikbaar. Geef opdrachten om muziek af te spelen of dim je het licht van je smart lampen. Dankzij de spraakherkenning maak je met max. 6 mensen gebruik van de speaker. Verbind de speaker eerst met netstroom om deze vervolgens via Bluetooth met de Google Home app op je smartphone te verbinden. Stel instellingen vast zoals de spreektaal van de speaker en de temperatuuraanduiding. Beschik je over een Google Chromecast? Dan stream je spraakgestuurd video’s via de speaker naar je televisie en verbind je de speaker met andere Google Cast ondersteunde speakers.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

Google Home is uitgerust met twee microfoons, niet zeven zoals de Echo 2 en Echo Dot 2 (zes op de HomePod, vier op de Echo Dot 3). Toch hadden we zelden communicatieproblemen. Tenminste zolang we in dezelfde kamer waren. Alexa begrijpt de instructies van de aangrenzende kamer of aan de overkant van de gang beter dan Google, vooral wanneer er nog steeds achtergrondgeluiden zijn zoals muziek of kindergeluiden.

In het algemeen hebben we gevonden muziek of kookgeluiden storen zelden een microfoonopname van Alexa of Google. Echter, zodra twee of meer stemmen, zelfs als ze rustig worden gesproken, onder de opname worden geplaatst, verstaan de stemassistenten alleen de zender.

Het volume kan mondeling worden aangepast met “Ok Google, luider/ stiller” of handmatig met de aanraakcirkel op de luidspreker. Google heeft de comfortabelere manier gevonden voor de instelling: De aanraakcirkel reageert op de geringste aanraking. Met de Echo Dot moet je op de plus- of mintoets drukken.

Met behulp van de Google Home-app kan een smartphone via Bluetooth met de thuisluidspreker worden verbonden. Hierdoor kan muziek worden afgespeeld via de Google-luidspreker, zowel lokaal opgeslagen nummers als die van muziekstreamingdiensten. Op deze manier kunnen diensten worden gebruikt die Google’s Assistant nog niet ondersteunt. De luidspreker ondersteunt ook Multiroom, wat betekent dat een groep aangesloten Bluetooth-luidsprekers synchroon muziek kan afspelen.

En zo werkt de audiogroep: “Ok Google, via <Group name> Play Sarah Connor”. Voor het afspelen op een enkel apparaat, is het “Ok Google, ga naar <apparaatnaam> … spelen”. Maar Google wijst erop dat multiroom groepscreatie alleen mogelijk is onder Android en iOS.

Daarnaast is er Chromecast Audio, als audio dongle op de versterker of geïntegreerd in bepaalde luidsprekers, zoals de Teufel Raumfeld One S, Sony SRS ZR5 of JBL Playlist 150.

Zelfs televisie is aan boord bij Google Home. Met een chromecast-stick flikkeren de YouTube-video’s op verzoek op de TV thuis. Amazon’s Fire TV stick, aan de andere kant, blijft zwart.

GOEDE KEUZE

Sonos One

Adviesprijs

199,-

205.336 andere kochten dit product

Met de Sonos One SL stream je draadloos muziek via je wifi netwerk en AirPlay 2. Je kiest deze wifi speaker wanneer je een Sonos geluidssysteem wilt creëren of al over 1 of meerdere Sonos speakers beschikt. Via wifi en je smartphone stream je eenvoudig muziek via Spotify. Dankzij AirPlay 2 is de verbinding tussen de One SL en je Apple apparaat zo gemaakt. Hierdoor stream je eenvoudig muziek met je iPhone of gebruik je Siri voor het bedienen van de speaker. Deze speaker is niet alleen geschikt voor in je huis- of slaapkamer, maar ook voor in je badkamer. Door het vochtbestendige ontwerp luister je gerust naar muziek wanneer je doucht of in bad ligt.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

Met de Sonos One is de Amerikaanse multiroom specialist Sonos een van de eerste derde fabrikanten die een Alexa-luidspreker lanceert. Het komt erop neer dat het een Play:1-luidspreker is die is uitgerust met microfoons.

De Sonos One is een high-end luidspreker en overtreft daarmee zowel de Amazone- als de Google Home-luidsprekers. Het is alleen als het gaat om de bas dat het moet toegeven aan de HomePod. Het is verbazingwekkend hoeveel rijk geluid uit deze kleine luidsprekers kan komen. Maar dat is geen wonder, want de Play:1 is al vele malen geprezen als een pure luidspreker.

Sonos gebruikt zes ver-veld microfoons voor de positionering. Dit betekent dat spraakcommando’s net zo gemakkelijk van een grotere afstand werken als bij de echoluidsprekers van Amazon.

Dat maakt Sonos One de juiste keuze voor iedereen die hoge eisen stelt aan de geluidskwaliteit en tegelijkertijd flexibel blijft met uitbreidingsmogelijkheden en muziekdiensten. HomePod kan de geluidskwaliteit verslaan, maar het is gebonden aan het Apple-universum als het gaat om diensten.

Als u al Sonos-luidsprekers in huis hebt, kunt u uw meerkamersysteem uitbreiden met de Sonos One Alexa – zonder extra kosten, want de Sonos One kost hetzelfde als een Play:1.

U kunt ook twee Sonos One-luidsprekers in een stereopaar aansluiten – maar interessant genoeg niet één Play:1 met een Sonos One. Dus je krijgt twee luidsprekers met microfoons in huis. Als u meer dan één Sonos One heeft, zal het vakje dat het dichtst bij de spreker staat automatisch gesproken commando’s aannemen.

(Visited 266 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *