De beste besproeiingscomputer

Het is warm geweest en uw tuin schreeuwt om water, maar gaat u liever naar de biertuin of bent u zelfs op vakantie en kunt u niet voor uzelf zorgen? Dan is een besproeiingscomputer de oplossing. Er zijn verschillende mogelijkheden, afhankelijk van hoe groot de tuin is en wat er besproeid moet worden.

We hebben 9 verschillende besproeiingscomputers getest. Ze variëren in prijs van een goedkope 25 tot een zeer dure 400 euro. In dit geval is duur niet per se beter: onze testwinnaar is een van de goedkopere apparaten met minder dan 50 euro.

Flexibele watervoorzieningshulp

Irrigatiecomputers zijn handig omdat ze zorgen voor de regelmatige besproeiing van de tuin. Dit is niet alleen handig als je op vakantie gaat, maar bespaart je ook nog eens werk.

Irrigatiecomputers nemen je veel werk uit handen…

Irrigatiecomputers zijn aangesloten op de tuinwaterkraan. Programmagestuurd geeft de watercomputer zijn klep gedurende een bepaalde tijd vrij, zodat de aangesloten waterleiding wordt bediend met sprinkler, sproeier, druppelslang, enz.

Watercomputers met twee aansluitingen zijn geschikt voor complexere systemen, bijvoorbeeld wanneer drie druppelslangen en een impulssprinkler automatisch moeten worden bediend. Het besproeien gebeurt nooit tegelijkertijd, maar alleen voor de ene of de andere uitgang. Er zijn verschillende modellen op de markt die twee verbindingen hebben. Bijvoorbeeld het zustermodel van de testwinnaar Gardena MultiControl duo of de Kärcher SensoTimer ST6 Duo ecologic met twee bodemvochtsensoren.

Waterklokken daarentegen zijn mechanische oplossingen die vergelijkbaar zijn met de keukenklok voor het bakken. Hier wordt een tijd “opgewonden”, bijvoorbeeld 60 minuten, en de klep levert water voor die tijd. Dergelijke klokken zijn geschikt voor iedereen die vaak vergeet de kraan uit te zetten. Ze kunnen echter niet regelmatig water geven volgens een vooraf ingesteld schema. Daarom hebben we ons in deze test beperkt tot het besproeien van computers.

Voor professionele irrigatie

Als u meer dan drie besproeiingszones in uw tuin heeft, zult u op den duur niet tevreden zijn met enkele of dubbele besproeiingscomputers. Hier komen professionele oplossingen zoals die van Rain Bird in het spel.

Maak je geen zorgen, Rain Bird & Co. kan ook worden geïnstalleerd door de geïnteresseerde leek, op voorwaarde dat hij de tijd heeft om vele meters waterleiding in de grond te begraven, kleppenkasten in de grond te laten zinken en een paar meter elektrische kabel te leggen. De grootste installatie-inspanning bij dergelijke oplossingen is niet de programmering van de computer, maar de installatie van de irrigatiecircuits, de magneetkleppen en hun bedrading.

Afhankelijk van de eisen kunnen alle mogelijke buisdiameters van de watertoevoer worden bediend, van 1 inch via ¾ tot ½ inch. Met de juiste adapterstukken is het mogelijk om verbinding te maken met elke waterbron (huishoudelijk waterleidingbedrijf, dieppomp, stadswater) en met elk watercircuit (diffuser/spray sprinkler, sproeier, druppelirrigatie, versnelling en zinkende sprinkler). Terwijl de waterbron meestal een 1-inch pijp is, hebben de eindapparaten meestal ¾ of ½ inch schroefdraad.

Magneetventielen (Gardena, Rain Bird, Hunter, etc.) kosten ongeveer 20-25 euro, minder in een set. Daarnaast zijn er verdelers, kleppenkasten die in de grond kunnen worden ingegraven, besturingskabels, watertoevoerleidingen (bijv. 1″-leiding) en natuurlijk ellebogen, leidingaansluitingen en legleidingen voor de waterdistributie in het doelgebied.

Als u 6-8 zones in uw grote tuin hiermee wilt bevoorraden, kunt u snel de grens van 1.000 euro doorbreken. Een ventielkast, bijvoorbeeld, uitgerust met vijf magneetventielen, verdelers en toevoerleidingen kost ruim 500 euro. Voor een installatiebuis voor een sprinklerinstallatie van 50 meter lang kunt u 50 euro betalen.

In tegenstelling tot de bovengenoemde irrigatiecomputers kunnen zones ook gelijktijdig of overlappend van water worden voorzien. De reden: voor elke zone is een aparte magneetklep ingesteld. Deze kleppen zijn bedraad aan de basis en worden door de computer aangestuurd. De computer (basis) is dus een apart onderdeel. In de eenvoudige irrigatiecomputers van Gardena en Co. daarentegen zijn de computer en de magneetklep één geheel.

Waar moet je op letten bij het kopen

De grootte van de tuin of het te bevloeien gebied bepaalt hoeveel watertimers er gebruikt moeten worden. Als u nog geen sprinklers of druppelslangen hebt geïnstalleerd, moet u dit deel van de installatie eerst plannen of in bedrijf stellen. Alleen dan weet u wat voor soort irrigatiecomputer u nodig hebt (en hoeveel daarvan) – of dat de professionele oplossing met meerdere magneetkleppen misschien de betere keuze is.

De waterdruk is wat telt

Dit komt omdat je een complexer irrigatiesysteem, bestaande uit twee sproeiers, een impulssprinkler en vier strengen druppelbuisjes, niet met één apparaat kunt bedienen. De reden hiervoor is dat het drukverlies door de watermeter, maar ook de verdeling in te veel leidingen, snel te groot kan worden. De oppervlaktesprinkler sproeit dan slechts enkele meters, de impulssprinkler komt niet verder dan een meter.

Rechthoekige/vierkante sprinklers, cirkelvormige sprinklers, sprinklers, sectorsprinklers of hoe ze ook worden genoemd – ze hebben allemaal voldoende druk op de slang nodig. Dergelijke sprinklers kunnen alleen afzonderlijk worden bediend, vooral op een watercomputer.

Voor alle soorten irrigatie waarbij het water slechts langzaam rimpelt of door een membraan wordt geperst, kun je je zelfs met weinig druk goed redden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij druppel- of parelslangen, slangbesproeiers of microdruppels.

Kraan of regenton?

De werkdruk voor irrigatiecomputers moet normaal gesproken tussen 0,5 en 13 bar liggen, wat betekent dat de regenton het laat afweten als waterbron. Voor hen zijn mechanische watermeters of de door ons geteste Plant it Water Timer een alternatief. Het wordt ook geleverd met een vuilfilter.

Slaapstand

Ventiel en regelunit met accu moeten voor de winter worden verwijderd en op een vorstvrije plaats worden opgeslagen. De fabrikanten wijzen hierop in de handleiding. De volledige eenheid moet daarom opnieuw worden gedemonteerd.

Druppelslangen en irrigatielijnen die zijn aangelegd, kunnen echter in de winter buiten blijven liggen. Het enige wat belangrijk is, is dat de leidingen leeg zijn, anders kan het vrieskoude water ze laten barsten.

Hoe we hebben getest

We hebben in totaal 9 verschillende irrigatiecomputers getest. Het goedkoopste apparaat kostte ongeveer 25 Euro, de duurste set kostte bijna 400 Euro. Van alle dingen, de dure Gardena Smart Sensor Control Set overtuigde ons niet in de test. De goedkopere Select van Gardena was onze testwinnaar.

De geteste besproeiingscomputers zijn met name geschikt voor kleinere sier-, gemengde of nutstuinen. Voor het besproeien van middelgrote of grote tuinen zijn de Watercomputers alleen geschikt in combinatie met meerdere besproeiingspunten en meerdere Watercomputers, omdat de waterdruk van een enkele Watercomputer niet voldoende zal zijn.

We hebben de praktijktest uitgevoerd op een tuinwaterinstallatie waar de hoge druk van een huiswaterinstallatie onverminderd zal aankomen. Een ¾-inch slang (Geka) leidde het water naar een 5-wegs distributie in ½-inch. Door dit ontwerp kwam er zoveel druk binnen dat de Gardena slangaansluitingen op het punt stonden te barsten. Meer druk is dus niet mogelijk.

Bij de waterdistributie mochten de irrigatiecomputers laten zien hoe goed ze werkten. Alle computers beheersten dit zonder verwijt, maar er ontstond onverwacht een probleem: Ondanks de hoge druk van ons distributiesysteem kwam er slechts een zwakke waterstraal uit de sprinkler tijdens de baan en Kärcher.

(bijna) iedereen moet strijden met drukvermindering…

Testwinnaar Select had de laagste drukverlaging (net als Gardena Flex en EasyControl), de sproeier werkte op ongeveer 60 procent van het bereik dat hij zonder een besproeiingscomputer zou hebben bereikt.

Voor de test hebben we natuurlijk maar één watertimer per keer bediend en hebben we de test met en zonder de computer gedaan.

Met de Gardena Smart Sensor Control was de drukverlaging meer uitgesproken. Het low-cost model van PlantIt liet zien dat er andere manieren zijn om dit te doen: het zorgt ervoor dat de druk ongehinderd bij de sproeier kan komen, die dan precies hetzelfde bereik heeft als zonder een watertimer. De reden: een motor sluit of opent de klep in PlantIt. De andere units in de test zijn uitgerust met stille magneetventielen, waaronder onze testwinnaar.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen besproeiingscomputers:

  1. favorietli-thumbnail
    GARDENA SELECT
    Met de Gardena Select maak jij eenvoudig een schema voor de bewatering van je gazon of bloembed. Je stelt maximaal 3 schema’s in met ieder een eigen starttijd en tijdsduur. Bovendien bepaal je ook de dagen waarop de besproeiing plaatsvindt. Zo bespaar je tijd, maar optimaliseer je als tuinier ook de wateropname en groei van je planten.

  2. li-thumbnail
    GARDENA FLEX
    Ben je altijd veel tijd kwijt om je tuin te sproeien? Dan gebruik je de Gardena besproeiingscomputer Flex Control. Sluit de besproeiingscomputer aan op je buitenkraan (diameter binnendraad: 26,5 millimeter of 33,3 millimeter) en stel met de draaischijf de tijd in wanneer de sproeier aangaat en hoe lang de besproeiingscomputer moet sproeien.

  3. li-thumbnail
    RAIN BIRD
    De besproeiingscomputer van Rain Bird indoor is ideaal voor alle tuinen. Op deze regenautomaat kunnen tot wel zes groepen worden aangesloten. De indoor versie moet binnen geplaatst worden of buiten onder beschutting. Er is ook een outdoor versie beschikbaar die buiten gehangen kan worden.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

blank

Gardena Select

Adviesprijs

69,-

blank

201.333 andere kochten dit product

Met de Gardena Select maak jij eenvoudig een schema voor de bewatering van je gazon of bloembed. Je stelt maximaal 3 schema’s in met ieder een eigen starttijd en tijdsduur. Bovendien bepaal je ook de dagen waarop de besproeiing plaatsvindt. Zo bespaar je tijd, maar optimaliseer je als tuinier ook de wateropname en groei van je planten. Wanneer je op bepaalde dagen toch liever zelf de besproeiing regelt, gebruik je de functie ‘nu bewateren’ om direct te starten. Alle opties zijn in te stellen met een draaiknop, waarbij je op het lcd scherm duidelijk afleest wat je precies selecteert. Wanneer de batterij leeg raakt stopt het apparaat automatisch met sproeien. Zo kost het onderhoud van je tuin geen enkele moeite meer.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Een aanrader voor snelle eenvoudige plaatsing”

Ideal om automatisch te sproeien ook als je niet thuis bent zoals in vakantieperiodes. Fijn begrijpelijk apparaat, zonder allerlei toeters en bellen dat superfijn werkt in combinatie met de bodemvochtigheidssensor.

Pieter Heertjens

De compacte, degelijke behuizing is stevig gefabriceerd en zal vele zomers overleven. Het afneembare bedieningspaneel is praktisch: zelfs als de kraan op een moeilijk bereikbare of donkere plaats staat, is het eenvoudig om de computer te programmeren en vervolgens te monteren.

Gardena vraagt een systeemtijd op en werkt dan met irrigatieduur en weekdagcyclus. Dit betekent dat u de dagen van de week waarop u water wilt drinken, selecteert of deselecteert. Het spel kan voor maximaal drie programma’s worden gespeeld: Dus de sprinkler kan vroeg draaien om 5 uur ’s morgens voor 30 minuten, om 15 uur ’s middags voor 40 minuten en weer om 22 uur ’s avonds voor 30 minuten. De respectievelijke besproeiingstijd kan maximaal 3 uur zijn.

Er zijn dus drie schema’s, dat is alles wat er is – en meer mag je niet verwachten van een watercomputer met toch maar een enkele slang.

De Gardena Select kan worden uitgebreid met een bodemvochtsensor (Gardena 1188-20) of een regensensor (Gardena 1189-20). Als ze zijn geïnstalleerd, kunnen irrigatie-intervallen worden overgeslagen wanneer het bodemvochtigheidsniveau een bepaald niveau overschrijdt en/of tijdens regenval.

De Select overtuigt door zijn snelle, ongecompliceerde opstelling. Na 5 minuten is de klok op zijn plaats, het 9V-blok is geplaatst en zelfs de tijdsintervallen zijn al ingesteld. De handleiding behandelt de tijdsinstelling in detail, maar we zouden het niet nodig hebben gehad voor de opstelling: De menunavigatie met het draaiwiel is intuïtief en legt zichzelf uit.

Gardena is voorzien van adapters, zodat zowel ½-inch als ¾-inch uitlaatkleppen kunnen worden aangesloten.

Gardenas Select werkt met een systeemtijd, die hem onderscheidt van zijn voorganger EasyControl. Dit betekent dat het apparaat ook de huidige dag van de week kent. Voordeel: u kunt ook water geven zonder een vast interval, bijvoorbeeld dinsdag en vrijdag plus zaterdag.

Als je er nog wat langer over wilt nadenken: De bedieningspanelen van alle Gardena computers zijn afneembaar, zodat u op de bank kunt zitten voor de opstelling en niet voor de kraan hoeft te bukken.

Zodra het besproeiingsprogramma is ingesteld, voert de Gardena Select de instellingen betrouwbaar uit. Ook alle andere apparaten in de test hebben niet gefaald: geen enkel model heeft gefaald of heeft foutmeldingen geproduceerd – iets wat niet altijd kan worden gezegd van apparaten met het woord ‘computer’ in hun naam.

We zouden de testwinnaar niet voor een heel seizoen aan de brandende zon overlaten, en dat geldt ook voor de andere modellen. Plastic wordt na verloop van tijd broos, de kleur vervaagt en het LC-display is mogelijk niet leesbaar in de middaghitte. Als de kraan in de zon staat, raden wij een schaduwrijke hoes aan.

GOEDE KEUZE

Gardena Flex

Adviesprijs

49,-

131.351 andere kochten dit product

Ben je altijd veel tijd kwijt om je tuin te sproeien? Dan gebruik je de Gardena besproeiingscomputer Flex Control. Sluit de besproeiingscomputer aan op je buitenkraan (diameter binnendraad: 26,5 millimeter of 33,3 millimeter) en stel met de draaischijf de tijd in wanneer de sproeier aangaat en hoe lang de besproeiingscomputer moet sproeien. De computer sproeit maximaal 99 minuten achter elkaar. Ook stel je de waterinterval naar eigen wens in. Dit is mogelijk van 4 tot en met 72 uur. De computer werkt op een 9 volt batterij (niet meegeleverd).

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De Flex is de goedkope Gardena beginner, voor iets minder dan 50 euro kan een enkele besproeiingstijd en -duur worden ingesteld. Je hoeft je niet door de weekdagen heen te werken, maar stel een interval in en je bent klaar (4, 6, 12, 24, 48, 72 uur).

Dit geeft u niet de flexibiliteit van onze testwinnaar met zijn drie besproeiingsprogramma’s, maar in een kleine tuin, waar de oppervlaktesproeier om de twee dagen moet beginnen, heeft u deze niet per se nodig.

Het voordeel van de Flex is de grote draaiknop: u kunt in een handomdraai de starttijd en de besproeiingsduur kiezen of tussen de instellingen springen. De kleine knop met het vinkje selecteert de betreffende instelling of bevestigt de instelling. De knop met de waterkraan zorgt voor een onmiddellijke besproeiing zonder dat u zelfs maar naar het display hoeft te kijken.

Zoals typisch is voor Gardena, kan de besturingseenheid inclusief batterij uit het apparaat worden verwijderd. Dit maakt het eenvoudiger om zowel de batterij te vervangen als het apparaat te bedienen als de watercomputer op een lastige plaats moet worden geïnstalleerd, bijvoorbeeld in een schacht of in een kelder.

De Gardena Flex is de juiste keuze voor iedereen die op zoek is naar een zo eenvoudig mogelijke watercomputer en die geen schema’s wil programmeren. Het is iets goedkoper dan onze testwinnaar, maar niet noemenswaardig. Door de grotere flexibiliteit en uitbreidbaarheid is de Select voor ons dan ook de betere keuze.

GOEDE KEUZE

Rain Bird

Adviesprijs

99,-

89.663 andere kochten dit product

De besproeiingscomputer van Rain Bird indoor is ideaal voor alle tuinen. Op deze regenautomaat kunnen tot wel zes groepen worden aangesloten. De indoor versie moet binnen geplaatst worden of buiten onder beschutting. Er is ook een outdoor versie beschikbaar die buiten gehangen kan worden. De regenautomaat moet worden aangesloten op 230 VAC-netspanning. Ook kunnen er AAA-batterijen in de besproeiingscomputer worden geplaatst, wanneer u dit doet zullen de ingestelde programma’s worden onthouden bij een stroomuitval.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

De populaire allround basis van Rain Bird kan tot acht magneetventielen aansturen, die tot acht besproeiingszones in uw tuin bieden. Rain Bird is in principe geen alternatief voor de Gardena, want met Rain Bird – of soortgelijke producten – komt u in de luxe klasse van de tuinirrigatie terecht. De voorbereidingen zijn navenant complex – maar het resultaat kan des te handiger zijn.

De programmeerbare basis is het hart van het systeem. Hier stelt u de besproeiingscyclus en de tijd en datum in. De watergift kan tot in het kleinste detail worden geregeld. Voor elke zone kan bijvoorbeeld tot vier keer per dag worden ingesteld. U stelt deze tijden in op doordeweekse dagen naar keuze of u kiest voor even/veel dagen.

De basis is in een mum van tijd opgezet. Hij wordt geleverd met twee AA-batterijen die de instellingen bewaren in geval van een stroomstoring. Dit komt omdat de Rain Bird, in tegenstelling tot de andere eenheden in de test, een vaste voeding nodig heeft.

Voor de Rain Bird zijn accessoires beschikbaar, zoals de RSD Rain Sensor. Deze is ook met een kabel verbonden. De LNK WiFi-module wordt in de ESP-RZX onder het deksel gestoken. Zo kunt u de programmering gemakkelijk vanaf uw smartphone doen.

Mogelijk nadelig: Zowel de Rain Bird basis als de voedingsunit moeten beschermd worden tegen het weer, bijvoorbeeld in een zomerhuis. Dus je moet kabels leggen tot aan de klepas.

(Visited 2.377 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *