De beste baardtrimmer

Als je mooi wilt zijn, dan moet je stylen – of zo zeggen ze in de volksmond. Mannen met baarden zijn geen uitzondering. De baard is immers de laatste jaren populairder dan lange tijd, en het aanbod aan gereedschap voor de baardverzorging is navenant groot.

Om zich te onderscheiden van de massa, worden de fabrikanten overspoeld met creatieve extra functies en steeds geavanceerdere mestechnologieën. Heb je dit allemaal nodig? We vroegen ons dat af en stelden 9 modellen op de proef.

Wetenswaardigheden over baardtrimmers

Een echte man draagt een baard. Tenminste elke seconde. Bijna de helft van alle Nederlandse mannen laat tegenwoordig hun gezichtshaar staan. Sinds enkele jaren staat het tweede hoofdhaar niet alleen goed overeind voor hipsters en houthakkers, maar ook voor Max Mustermann uit de buurt. Het fenomeen is verspreid over alle leeftijden en sociale groepen en het is dan ook niet verwonderlijk dat sommige tijdgenoten het als meer dan een modetrend zien en de “Renaissance van de baard” verkondigen.

Modieus of niet, op dit moment ziet het er niet naar uit dat de mannelijke kin binnenkort weer kaal zal zijn – integendeel. Voor het moderne, mannelijke uiterlijk is het echter lang niet genoeg om de scheermessen gewoon in de motten te leggen en de natuur zijn gang te laten gaan. Een mooie baard heeft verzorging nodig. Dit houdt in dat het regelmatig in vorm moet worden gehouden en dat het niet in het wild mag groeien.

Echte liefhebbers bezoeken dus af en toe een kapper, maar de meerderheid van de bebaarde mensen zorgt zelf voor hun gezicht. Als je denkt aan een haartrimmer, zijn er een groot aantal modellen, die elk hun eigen manier van concurreren hebben om de gunst van de koper, maar die er allemaal vrij gelijkaardig uitzien – op de een of andere manier langwerpig, met metalen tanden en plastic kammen. Maakt het niet uit aan welke van de bladversterkte elektrische snipers je je gezicht toevertrouwt?

Baardtrimmers zijn nauwkeuriger dan tondeuses

Om een lang verhaal kort te maken: Nee, zo simpel is het niet. De grootste verschillen zitten in de lengte van de knipbeurt, want terwijl heel weinig baardtrimmers meer dan twee centimeter knippen, zit er met een tondeuse meestal veel meer in. Aan de andere kant is de fijne gradatie van baardtrimmers veel nauwkeuriger en laat meestal aanpassingen van een halve millimeter toe. Als je de hele baard toch op dezelfde lengte draagt, zul je waarschijnlijk niet veel verschil merken, maar zodra je op verschillende lengtes van plan bent, omdat je de bovenlip baard misschien discreter wilt houden dan de bakkebaarden, bereik je al snel je grenzen met een haartrimmer. Zelfs precisiemessen voor het exact knippen van de contouren kunnen in de meeste gevallen niet met een tondeuse worden aangeboden.

Veel apparaten op de markt proberen verschillende doeleinden te combineren, wat vooral praktisch lijkt voor op reis, maar ook ruimte bespaart in de thuisbadkamer. Dergelijke extra functies zijn echter niet altijd even nuttig, omdat ze er vaak nep uitzien en niet het comfort of de degelijkheid hebben die bekend is van speciale apparaten.

Multigroomers combineren verschillende functies

Hier komen multigroomers in het spel, die een vrij nieuwe categorie van apparatuur vertegenwoordigen en nu steeds vaker in de handel te vinden zijn. Het idee hierachter is om zich vanaf het begin te richten op multifunctionaliteit. Multigroomers combineren de functies van baard- en haartrimmers met die van elektrische scheerapparaten. Hun beoogde toepassingsgebied is niet beperkt tot het gezicht, maar is bedoeld om te helpen bij elke vorm van ontharing van het lichaam. Sommige van hen helpen zelfs hun gebruikers om onaantrekkelijke oor- en neusharen te behandelen.

Maar er zijn ook tal van verschillen tussen pure baardtrimmers. De meeste modellen proberen de aandacht te trekken met speciale kenmerken en extra functies en komen bijvoorbeeld met laserrichthulpmiddelen, vacuümzuiging of touchscreenbediening. Sommige van deze functies zijn pure gimmicks, andere bieden een echte toegevoegde waarde. Nog andere modellen gaan andersom en richten zich op een zeer specifieke toepassing, zoals contouren of bijzonder lange baarden.

Hoe we hebben getest

Aangezien de beste manier om een baardtrimmer te testen is om er baarden mee te knippen, deden we precies dat en gebruikten we negen baardtrimmers in het dagelijks gebruik gedurende drie maanden. Naast de algemene behandeling en de verwerking waren we vooral geïnteresseerd in hoe je er precies mee kunt knippen, dat wil zeggen of je gemakkelijk kleinere vlekken kunt vangen – een must voor veel baardkapsels.

Bovendien moesten de trimmers laten zien hoe gelijkmatig ze werken, want als er individuele haren of zelfs hele plukjes haar overblijven, ziet een baard er al snel slordig en onverzorgd uit. Trekken en plukken mag natuurlijk ook niet gebeuren. We wilden ook weten hoe de baardcontouren precies kunnen worden uitgewerkt met behulp van de apparaten. Het doel was om bij de overgangen duidelijke lijnen te bereiken zonder fuzz of losse haren.

Tijdens de hele test hebben we ons vooral gericht op de functie als baardtrimmer. Er werd rekening gehouden met extra capaciteiten, vooral bij multigroomers, maar deze werden slechts in beperkte mate in onze evaluatie opgenomen. Ook de levensduur van de accu vinden we vrij onbelangrijk: zelfs de apparaten met de kortste puffen gaan lang genoeg mee om meerdere trimprocedures met ongeveer 50 minuten te overleven, en je moet de adapter toch nog inpakken voor de vakantie.

We hebben ook aan de schoonmaak gedacht. In de loop van de test werd echter steeds duidelijker dat de apparaten op dit punt slechts in geringe mate van elkaar verschillen, en daarom zullen we het in het vervolg alleen nog maar over dit punt hebben als er iets ongewoons aan de hand is.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen baardtrimmers:

 1. favorietli-thumbnail
  PHILIPS SERIES 7000 BT7500/15
  Gebruik je de Philips Series 7000 BT7500/15, dan vangt ‘ie een groot gedeelte van jouw afgeschoren baardhaar op. Deze baardtrimmer beschikt namelijk over een opzuigsysteem; deze leeg je na elke scheerbeurt netjes boven de prullenbak.

 2. li-thumbnail
  PANASONIC ER-GD50
  Deze trimmer van Panasonic zorgt ervoor dat u er altijd stijlvol en verzorgd uitziet. Met de trimmer kunt u eenvoudig randen maken en scherp scheren voor een mooie afwerking. Met de opzetkam voor 20 verschillende lengte-instellingen kunt u uw baard op een gelijke lengte trimmen.

 3. li-thumbnail
  REMINGTON MB6850
  Met de Remington MB6850 maak jij een einde aan die ellendige baardharen die tijdens het trimmen precies belanden waar jij ze niet wilt hebben. Deze baardtrimmer beschikt namelijk over een afzuigsysteem dat tot 95 procent van de haartjes opvangt.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

blank

Philips Series 7000 BT7500/15

Adviesprijs

59,-

blank

223.691 andere kochten dit product

Gebruik je de Philips Series 7000 BT7500/15, dan vangt ‘ie een groot gedeelte van jouw afgeschoren baardhaar op. Deze baardtrimmer beschikt namelijk over een opzuigsysteem; deze leeg je na elke scheerbeurt netjes boven de prullenbak. Je trimt jouw baard op 20 verschillende lengtestanden tussen de 0,5 tot 10 millimeter. Jouw favoriete baardlengte zit er vast bij. Met een gebruiksduur van 75 minuten is opladen niet vaak nodig, handig als je jouw baardtrimmer meeneemt op vakantie. Raakt de accu toch leeg en heb je geen tijd om ‘m op te laden, dan gebruik je deze baardtrimmer gewoon aan het snoer.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Makkelijk in te stellen baardtrimmer met vacuümsysteem.

Het is een fijn en krachtig apparaat. Zowel trimmen als scheren gaat erg goed en gelijkmatig. De batterij gaat ook lang mee.

Pascal Kleinsma

De Philips Series 7000 BT7500/15 is een uitstekende allrounder die niets te wensen overlaat. Het snijdt gelijkmatig, trekt niet aan de snorharen en kan overal in het gezicht worden gebruikt dankzij verschillende scheerhoofden van verschillende grootte. De apparatuur is netjes en opgeruimd, de bediening is eenvoudig en comfortabel en dankzij de ingebouwde zuigfunctie blijft zelfs de badkamer halverwege schoon. Helaas is de trimmer niet waterdicht en ook niet bijzonder goedkoop.

Wanneer u de verpakking opent, vindt u naast de baardtrimmer een plastic scheerkam, twee scheerhoofden, een oplaadstation, de voedingseenheid, een reinigingsborstel, de verplichte instructies en een transportzak. Dit laatste is van verbazingwekkend hoge kwaliteit en hoewel het zeker niet de bescherming van een hardcase biedt, is het een mooie bijkomstigheid en moet het zeker een grote service zijn voor reisliefhebbers.

De koffer wordt gedomineerd door plastic, maar geeft toch een hoogwaardige indruk. Een opgeruwd instelwiel puilt uit een uitsparing in het midden. Het dient om de snijlengte aan te passen en kan comfortabel met de duim worden bediend. Direct daaronder bevindt zich de knop voor het inschakelen. Als men de scheerkop niet wil veranderen, maar alleen de baard op uniforme lengte wil knippen, kan de baardtrimmer comfortabel met één hand worden bediend.

In het bovenste gedeelte, net onder het scheerhoofd, laat transparant plastic een zicht toe op de opvangkamer, waar geknipt haar stoppels terechtkomen. Dit wordt mogelijk gemaakt door een zuigfunctie die verbazingwekkend goed werkt en voorkomt dat in ieder geval het grofste materiaal zich vrij kan verspreiden in de badkamer. Natuurlijk is de stofzuiger geen wonderwapen, maar hij is wel heel stil – onder het toch al ingehouden gezoem van de motor merk je het niet eens.

Voordat het kan beginnen, wil een van de twee scheerhoofden worden bevestigd. De ene is bijzonder smal en bedoeld voor het afwerken van werk op kleine plaatsen, de andere heeft typische afmetingen en is het gereedschap bij uitstek voor al het andere, dat wil zeggen vooral voor het snijden van contouren en het knippen van grote baardvlakken. Om ervoor te zorgen dat dit gelijkmatig gebeurt, wordt de bijgevoegde scheerkam ook op de trimmer geplaatst. Hier is enige voorzichtigheid geboden, want het inbrengen van de plastic kam is een beetje frickly en het lijkt niet erg stabiel te zijn.

Philips adverteert zijn trimmer met de “Lift&Trim”-technologie, die is ontworpen om liggende en gekroesde haren bij het knippen op te tillen en zo meer gelijkmatige resultaten te produceren in minder streken. We weten niet of dit de reden is of dat de luchtaanzuiging ook merkbaar was, maar in ieder geval beloofde Philips hier niet te veel – als het gaat om vlakheid en nauwkeurigheid neemt de Philips BT7520/15 veruit het voortouw.

GOEDE KEUZE

Panasonic ER-GD50

Adviesprijs

55,-

blank

211.561 andere kochten dit product

Deze trimmer van Panasonic zorgt ervoor dat u er altijd stijlvol en verzorgd uitziet. Met de trimmer kunt u eenvoudig randen maken en scherp scheren voor een mooie afwerking. Met de opzetkam voor 20 verschillende lengte-instellingen kunt u uw baard op een gelijke lengte trimmen. Het blad biedt voldoende bescherming voor de huid. De batterij van de trimmer gaat tot 50 minuten mee. Na een uur is de batterij al voldoende opgeladen om de trimmer weer te kunnen gebruiken.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

Voor vrienden van heldere randen op het gezicht is de Panasonic ER-GD50 onze aanbeveling. De trimmer is specifiek ontworpen voor contouren en beheerst deze discipline als geen ander. Het is echter niet zo geschikt voor een gelijkmatige snoeiwijze en is daarom slechts in beperkte mate geschikt als enige baardtrimmer. Met zijn eilandtalent is het boven alle twijfel verheven en verslaat het de concurrentie veruit.

Als u vooral schone, rechte randen en een duidelijk gedefinieerde baardlijn wilt, is de Panasonic ER-GD50 onverslaanbaar. Het model is speciaal ontworpen voor het snijden van contouren en dat is te zien – zowel in het positieve als in het negatieve.

De ER-DG50 maakt zijn rol als vreemdeling op het eerste gezicht duidelijk. In tegenstelling tot alle andere modellen in de test zit het met metalen tanden versterkte snijvlak aan de zijkant in plaats van aan de bovenkant en is het handvat niet rond maar ovaal. Dit lijkt in eerste instantie ongemakkelijk en vraagt om een korte gewenningstijd, maar al gauw wordt duidelijk wat de voordelen zijn van het onconventionele ontwerp: Vooral aan de zijkanten van het gezicht zorgt de laterale scheerkop voor een uitstekende controle en het gewicht van het apparaat is zeer goed in balans. Het gevaar van uitglijden of misrekening en dus het per ongeluk sabbelen van gaten in de baard op de verkeerde plaats is praktisch nihil.

Niet in de laatste plaats door de royale afmetingen van het scheerhoofd zijn rechte contouren zeer eenvoudig te bereiken, wat vooral gunstig is voor bakkebaarden, maar ook de baarden van de bovenlip een duidelijke rand geeft. Dit geeft de baard een nauwkeurige, verzorgde uitstraling en vergemakkelijkt ook het daaropvolgende scheren van de te onthaarden gedeelten van het gezicht.

Helaas heeft het grote scheerhoofd ook een niet te onderschatten nadeel: het kan niet worden veranderd. Voor zeer kleine oppervlakken, zoals bijvoorbeeld de mondhoeken, is het snijvlak gewoonweg te ruim bemeten. Het is inderdaad nog steeds mogelijk om dergelijke plekken te vangen, maar daarvoor is een zekere mate van concentratie en intuïtie nodig en men vangt zichzelf steeds weer met slechts één hoek van de snijkant.

Zoals te verwachten is, wordt de Panasonic ER-GD50 ook geleverd met een plastic kam voor het trimmen, die kan worden aangepast aan een haarlengte van maximaal tien millimeter. Helaas heeft de prestatie hier ons helemaal niet overtuigd: het apparaat vangt geen grote delen van de baard op, zelfs niet bij het meerdere malen kammen. Het resultaat was dan ook verfomfaaid en ongelijkmatig. Bovendien lijken de plastic tanden niet al te robuust. Zolang men het niet laat vallen, kan de kam zeker tegen een normaal gebruik thuis, maar we raden niet aan om het te vervoeren in een overvolle reistas.

De Panasonic ER-GD50 is geen meester van alle lessen, maar een specialist die geen geheim maakt van zijn eilandtalent. Het is niet echt geschikt als het enige apparaat in het huishouden, omdat we het niet kunnen aanbevelen om de baard gelijkmatig in te korten. Als precisie-instrument voor contouren verslaat het gemakkelijk al zijn concurrenten aan de wand en als aanvulling is het de perfecte aanvulling voor een ereplaats onder de badkamerspiegel. Het moet echter niet permanent direct op de wastafel worden opgeslagen, omdat de baardtrimmer niet waterdicht is.

LUXE KEUZE

Remington MB6850

Adviesprijs

59,-

263.125 andere kochten dit product

Met de Remington MB6850 maak jij een einde aan die ellendige baardharen die tijdens het trimmen precies belanden waar jij ze niet wilt hebben. Deze baardtrimmer beschikt namelijk over een afzuigsysteem dat tot 95 procent van de haartjes opvangt. Dit bespaart jou een hoop opruimwerk na het trimmen van jouw baard. De snijbladen zijn uitgerust met een titanium coating en scheren zo snel de meest zware baardgroei af. Dankzij de lithium ion accu gebruik je ‘m tot wel 60 minuten lang en is de accu onverhoopt leeg? Dan gebruik je de trimmer moeiteloos aan het snoer. En of je nu de hele wereld overvliegt of naar de sportschool gaat, in het hardcase reisetui neem je ‘m altijd veilig met je mee.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De Remington MB6850 is met zijn groen-zwarte kunststof uitstraling uiteraard gericht op een jongere doelgroep. De algemene indruk wordt gedomineerd door rubber en plastic. De baardtrimmer ziet er dus niet zo nobel uit als de concurrentie van Panasonic en Philips, die echter geen afbreuk doet aan de functionaliteit.

De opvallend geadverteerde vacuümextractie werkt in de praktijk vrij goed, maar spaart de gebruiker ook niet volledig van haarstoppels in de gootsteen – je moet er nog minstens één keer doorheen vegen. Het grootste deel ervan zit eigenlijk gevangen en komt in een opvangkamer in de kop van de trimmer terecht. Het is groot genoeg om zonder problemen enkele snijprocedures te kunnen uitvoeren. Als het eenmaal vol is, kan het comfortabel in de vuilnisbak worden opgeborgen. Hiervoor kan de opvangbak eenvoudig worden verwijderd. In tegenstelling tot de Philips 7520/15 hoeft u niet eens eerst de scheerkop te verwijderen en is de container volledig wasbaar – praktisch!

Remington stelt dat de zuigkracht 95 procent van alle stoppels moet opvangen en vermeldt dat de waarde betrekking heeft op een baardlengte van 6 millimeter. De MB6850 kan echter tot 18 millimeter lang haar knippen. We schatten dat het voordeel van de extractiefunctie waarschijnlijk snel zal afnemen bij een dergelijke lengte.

We waren onder de indruk van de extreem gelijkmatige snijresultaten. De MB6850 is bijzonder geschikt voor de ondersteuning van de volledige baard over een groot oppervlak. Het bijgevoegde detail scheerhoofd was ook zeer nuttig en ligt niet ver onder dat van de testwinnaar.

De uitrusting van de Remington MB6850 is nogal rudimentair: naast de baardtrimmer inclusief voeding, een scheerkam en de precisietrimmer, een reinigingsborstel, een transportzak en de verplichte handleiding zijn inbegrepen. Een laadstation of andere hulpstukken zijn niet inbegrepen. De ingestelde snijlengte kan worden afgelezen van de zijkant van de kam, die alleen met beide handen kan worden aangepast. Het apparaat heeft geen digitaal display.

Enigszins negatief merkten we dat de trimmer vrij luid wordt tijdens het gebruik – naast de Philips BT9297/15 was het de luidste in de test. Bovendien is het niet waterdicht.

Al met al is de Remington MB6850 relatief vergelijkbaar met onze favoriet, maar biedt hij op bijna alle gebieden iets minder: geen oplaadstation, geen display, geen bediening met één hand, minder accuduur, minder stil. Aan de andere kant kost het slechts de helft van wat Philips voor zijn zuigfrees eist en komt het nog steeds vrij dicht in de buurt wat betreft de snijresultaten.

(Visited 2.473 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *