Het beste koffiezetapparaat

De klassieke filterkoffie komt weer in de mode. In het kielzog daarvan komt een bijna onbeheersbare reeks filterkoffiemachines op de markt. We hebben 12 interessante modellen onder de loep genomen.

Filterkoffie – beter dan zijn reputatie

Filterkoffiemachines zijn niet bepaald de nieuwste trend. Veel populairder dan de klassieke filterkoffie zijn espresso, cappuccino en latte macchiato, in het koffiehuis of in de eigen keuken. Bialetti-potten, espressomachines of volautomatische koffiemachines zijn daar te gebruiken.

Vergeleken met deze apparaten en chique, moderne koffieapparatuur vinden veel mensen de filterkoffiemachine bijna overbodig en goedkoop. Maar dit komt niet helemaal overeen met de werkelijkheid. Natuurlijk zijn er veel goedkope filterkoffiemachines die geen koffieventilatoren achter de oven aantrekken. Het zijn niet veel meer dan plastic behuizingen waarin warm water door een filter loopt. De koffie smaakt vaak flauw en het verblijf op een warmhoudplaatje maakt het zeker ondrinkbaar.

Filterkoffiemachines worden meestal goedkoop gemaakt

Maar er zijn andere manieren! De markt biedt een breed scala aan filterkoffiemachines, die intelligenter zijn ontworpen dan de discountmodellen en navenant goede service bieden. Hun grote voordeel is dat ze handiger zijn dan alternatieven zoals handfilters, French Press, AeroPress of nog meer ongewone oplossingen zoals de Chemex. Maar de koffie uit de machine moet ook worden afgemeten aan deze alternatieven.

Maar, en dit mag niet onvermeld blijven, de slechte reputatie van filterkoffiemachines is gebaseerd op het feit dat ze vaak gebruik maken van voorgemalen supermarktkoffie. De smaakkwaliteit van de koffie is dan ook van meet af aan zeer beperkt. Net zoals een goede kok verse ingrediënten gebruikt in plaats van ingeblikte, gebruikt een frahling enthousiasteling versgemalen koffiepoeder.

Als u overweegt een filterkoffiemachine te kopen, moet u ook nadenken over de aankoop van een koffiemolen. Het is het waard! Als alternatief kunt u in de winkels ook zogenaamde filterkoffiemachines vinden. Dit zijn koffiemachines met een geïntegreerde molen. Deze zeer interessante machines zijn niet opgenomen in deze test. Dit geldt ook voor capsule- en padmachines.

Waarin verschillen goede koffiemachines van middelmatige en slechte?

Het antwoord op deze vraag is eenvoudig: de kwaliteit van de koffie is cruciaal. De enige taak van een filterkoffiemachine is het maken van een goede koffie uit idealiter versgemalen koffiepoeder en koud water. Deze koffie moet op de juiste temperatuur zijn en niet te waterig – maar ook niet te bitter. Als de machine dit werk doet, doet hij veel goed.

Natuurlijk zijn we niet alleen geïnteresseerd in de vraag of de koffiemachine dit doet, maar ook hoe deze het doet. Omdat je niet elke machine zelf kunt testen. Misschien denkt u nog na over de vraag of een Franse pers of een handfilter een betere keuze is? Om de beslissing voor u gemakkelijker te maken, vertellen we u wat belangrijk is bij het bereiden van filterkoffie.

Doorlooptijd

Veel leken gaan ervan uit dat een koffiemachine het best snel werkt, zodat ze niet lang op hun koffie hoeven te wachten. Het warme water heeft echter wel tijd nodig om te worden gewonnen. Dit is de naam die wordt gegeven aan het proces waarbij het aroma van het koffiepoeder vrijkomt. Als de extractietijd te kort is, wordt de koffie waterig en laks. Als het proces te lang duurt, wordt de koffie te veel geëxtraheerd en smaakt het bitter.

Snelheid is geen kwaliteitskenmerk

Een filterkoffiezetapparaat heeft ongeveer acht tot tien minuten nodig om een liter koffie te zetten. Hoewel het technisch geen probleem is om het water veel sneller door te laten lopen – het zou niet goed zijn voor de smaak alleen. De machine moet daarom zo worden gekalibreerd dat de doorlooptijd een optimale afzuiging bereikt.

De snelheid waarmee het water door het koffiepoeder gaat, wordt ook beïnvloed door de maalgraad. Dit spreekt voor de aanschaf van een koffiemolen. Want met een molen heb je de maalgraad van je koffie in de hand. U kunt verschillende varianten uitproberen en het koffiearoma en de sterkte beïnvloeden.

Temperatuur- en verwarmingsplaatje versus vacuümpot

De temperatuur speelt tweemaal een belangrijke rol in een koffiemachine. Ten eerste is het belangrijk dat het water op de juiste temperatuur is wanneer het door het koffiepoeder gaat. Als het water op dat moment te heet is, brandt de koffie. Het water mag niet hoger zijn dan 95 graden Celsius.

De temperatuur van de koffie is ook belangrijk wanneer u de gevulde kan uit de machine haalt. De temperatuur op dit punt wordt beïnvloed door het materiaal van de filterhouder en de kan, evenals door de verwerkingstijd. Er is ook een factor waarin de filterkoffiemachines verschillen: Verwarmingsapparaten. Aan de ene kant zijn hier isolerende kannen geschikt, en aan de andere kant zijn er warmhoudplaatjes voor glazen kannen.

Vacuümkannen voorkomen verlies van aroma’s

Koffie kan in principe het beste vers gedronken worden. Als u het echter warm moet houden – bijvoorbeeld omdat u geen hele liter in één keer drinkt – raden wij u aan een kan te gebruiken. Dit houdt de koffie warm zonder deze verder op te warmen. Op een warmhoudplaat verliest de koffie sneller zijn aroma en smaakt dan bitter.

Als u slechts één of twee koppen koffie wilt zetten, is de Franse pers een goed alternatief. Want bij filterkoffiemachines komt het vaak voor dat kleine hoeveelheden koffie niet heet genoeg zijn of snel afkoelen in de pot.

Verwerking en ontwerp

Natuurlijk is de beoordeling van het ontwerp altijd een kwestie van smaak. Zuinigheid in materialen en vakmanschap heeft echter vaak een impact op het leven van een apparaat. Naast het feit dat niemand een goedkope plastic bommenwerper mooi zal vinden, hebben design en vakmanschap ook een praktisch aspect dat niet genegeerd mag worden.

Automatische functies

Voor veel mensen is de wandeling naar de koffiemachine de eerste officiële handeling na het wakker worden – voor sommigen waarschijnlijk al eerder. En zelfs als de voorbereiding van de koffie succesvol kan zijn in de halve slaap, heeft een automatische functie een zekere aantrekkingskracht. Want dan begroet uw koffiemachine u ’s morgens met geurige koffie. Een timerfunctie, die veel machines nu hebben, is voor ons een duidelijk voordeel.

De koffie is klaar om op te staan

Dit geldt ook – en zelfs nog iets meer – voor een automatische uitschakeling voor koffiemachines met een warmhoudplaat. Als de warmhoudplaat permanent opwarmt, heeft dit niet alleen invloed op het koffiearoma, maar kan het in het ergste geval ook echt gevaarlijk zijn. Idealiter schakelt een warmhoudplaat zichzelf uiterlijk na 30 minuten uit.

Prijs

De prijs is natuurlijk van centraal belang voor elk aankoopadvies. Of een prijs gerechtvaardigd is, wordt bepaald door de prestatiekenmerken en de kwaliteit te vergelijken met apparaten met een vergelijkbaar prijsniveau. De testwinnaar is idealiter een betaalbaar apparaat dat aan alle belangrijke criteria voldoet. Als er echter een groot prijskaartje aan hangt – zoals in het geval van de Sage Precision Brewer – vindt u in onze tests ook goedkopere alternatieven, waarvoor wij een aankoop aanbevelen.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen koffiemachine’s:

 1. favorietli-thumbnail
  SAGE THE PRECISION BREWER
  De Sage The Precision Brewer Glass is een filterapparaat voor de echte fijnproever en koffiefanaat. Via het display selecteer je één van de 6 verschillende brouwprogramma’s, namelijk; Gold, Fast, Strong, Iced of Cold Brew.

 2. li-thumbnail
  TECHNIVORM MOCCAMASTER
  Met de Technivorm Moccamaster KBG Select zet je smaakvolle koffie, dankzij de precies afgestelde zettemperatuur. Deze ligt namelijk altijd tussen de 92°-96° C, zodat de aroma’s uit de koffie optimaal naar voren komen en je geen bittere koffie krijgt.

 3. li-thumbnail
  PHILIPS CAFE GAIA HD7546/20
  In de Philips Gaia HD7547/80 blijft koffie ruim 2 uur warm. Door de dubbelwandige thermoskan van deze filterkoffiemachine behoudt de koffie zijn temperatuur zonder te verbitteren. Hierdoor hoef je de koffie niet in 1 keer op te drinken.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

Sage The Precision Brewer

Adviesprijs

269,-

199.874 andere kochten dit product

De Sage The Precision Brewer Glass is een filterapparaat voor de echte fijnproever en koffiefanaat. Via het display selecteer je één van de 6 verschillende brouwprogramma’s, namelijk; Gold, Fast, Strong, Iced of Cold Brew. Kies je voor ‘Gold’, dan zet je koffie volgens de standaarden van de SCA, een gecertificeerde koffiebrouwer. Wil je zelf experimenteren? Dan pas je via ‘My Brew’ de doorlooptijd, de doorstroming van het water en de bereidingstemperatuur precies aan naar jouw wens. Zo zet je een kop filterkoffie die precies smaakt zoals jij ‘m het liefst drinkt. In de zomer maak je gebruik van het programma voor lekkere ijskoffie. Het verwarmingssysteem met thermospoel zorgt voor extra zuiver water, voor een verfijnde koffiesmaak.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

“Veelzijdige koffiemachine, een absolute aanrader.”

De Precision Brewer is een aantrekkelijk vormgegeven druppelfiltermachine met de mogelijkheid om 1 tot 12 kopjes koffie per keer te zetten. Maar wat dit apparaat pas echt innovatief maakt is de mogelijkheid om verschillende brouwprogramma’s in te stellen (FAST, GOLD, STRONG, MY BREW en COLD BREW). ’s Ochtends wakker worden met een kopje espresso (AUTO START!) of een volle kan voor bezoek, de Precison Brewer kan het allemaal. De instellingen zijn intuïtief en de handleiding is erg duidelijk.

Mark Pergo

De koffie van de Sage Precision Brewer is van uitstekende kwaliteit. Het fruitige aroma is mede te danken aan de voorinfusie die in de machine wordt gebruikt. Door het koffiepoeder op te zwellen, kunnen de aroma’s beter worden geëxtraheerd. Een ander pluspunt dat de machine in staat stelde om de test te winnen zijn de vele instelmogelijkheden.

Wie de voorkeur geeft aan gemak kan kiezen tussen drie vooraf ingestelde bereidingsvarianten: “Snel” voor een snel brouwproces, “Goud” voor een koffie naar Gold Cup-standaard en “Sterk” voor een sterke koffie. We hebben de instellingen voor de aanbevolen Gold Cup-standaard gebruikt en een zeer goede koffie verkregen.

Als u het individueler wilt, kunt u verschillende instellingen maken onder “Mijn Brouwerij”. U kunt bijvoorbeeld de tijd of de hoeveelheid water voor de pre-infusie kiezen en zo de extractie beïnvloeden. U kunt ook de doorlooptijd en de watertemperatuur instellen. Deze factoren hebben ook invloed op de extractie en dus op het aroma van uw koffie.

Andere nuttige en minder nuttige functies zijn een timerfunctie, een cold brew-functie en een apart verkrijgbare adapter voor handfilters. Wij beschouwen de timer als een praktische zaak, omdat hij de machine ’s morgens op tijd start, zodat uw koffie vers wordt klaargemaakt als u opstaat.

De Koud-brew functie is een gimmick, maar niet noodzakelijk. Voor een Cold Brew koffie hoeft u geen koffiemachine te gebruiken. Hetzelfde geldt voor het gebruik van het handfilter. Ook hiervoor gebruiken we geen koffiemachine.

De Sage Precision Brewer is ook verkrijgbaar met een vacuümpot of warmhoudplaat. We hebben er al op een aantal punten op gewezen dat we de voorkeur geven aan de thermoskan.

De Sage Precision Brewer is een luxe koffiemachine voor liefhebbers voor een prijs van ongeveer 280 euro. Als u wilt experimenteren met individuele instellingen en controle wilt hebben over het koffieresultaat, dan is de Sage Precision Brewer de perfecte machine.

GOEDE KEUZE

Technivorm Moccamaster

Adviesprijs

219,-

175.459 andere kochten dit product

Met de Technivorm Moccamaster KBG Select zet je smaakvolle koffie, dankzij de precies afgestelde zettemperatuur. Deze ligt namelijk altijd tussen de 92°-96° C, zodat de aroma’s uit de koffie optimaal naar voren komen en je geen bittere koffie krijgt. Het apparaat is erg snel en zet binnen 6 minuten een pot koffie. De warmhoudplaat houdt jouw koffie vervolgens op een constante temperatuur tussen de 80º en 85º C. Zo blijft de koffie niet alleen warm, maar blijft ook de smaak op z’n best. Dankzij de keuzeschakelaar zet je ook een halve pot koffie smaakvol. De doorlooptijd is dan langer, zodat je ongeacht de kleinere hoeveelheid lekkere koffie krijgt. Haal je de koffiekan onder het apparaat vandaan? Dan zorgt de druppelstop ervoor dat er geen koffie op de warmhoudplaat druppelt. Fijn, want zo blijft het apparaat schoon. Het koffiezetapparaat heeft een rvs behuizing, wat ‘m erg stevig en duurzaam maakt.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De Moccamaster is een heel bijzonder koffiezetapparaat waar de koffieliefhebbers echt van zullen genieten. Voor bijna 200 euro heeft het een trotse prijs, maar is het goedkoper dan onze testwinnaar. Op het eerste gezicht scoort de Moccamaster met zijn geweldige design, dat veel koffiemachinefabrikanten als leidraad gebruiken, zoals Gastroback met de Design Brew Advanced filterkoffiemachine.

Maar ook de innerlijke waarden zijn overtuigend: de zettijd en de temperaturen zijn optimaal en het speciale zetproces zorgt voor een zeer goede koffie. Het koffiepoeder wordt gelijkmatig met water bestrooid, zodat het aroma zich goed kan ontwikkelen. De Moccamaster is een koffiemachine voor iedereen die zichzelf wil trakteren op een beetje koffie-luxe.

Voor veel koffieliefhebbers is de Moccamaster de beste koffiemachine op de markt. De machine dankt haar reputatie vooral aan haar bijzondere vormgeving en een speciaal brouwproces. Niet alleen het ontwerp heeft zijn imitators gevonden, maar ook de technologie is nu te vinden in andere machines, waaronder onze testwinnaar Sage Precision Brewer.

Het bijzondere aan de Moccamaster is de pre-infusie. Hier wordt de koffie voor de eigenlijke bereiding doordrenkt met water, zodat het kortstondig opzwelt. Dit voorkomt de vorming van knobbels en stromingspaden. Aan de andere kant geeft de koffie zijn aroma beter vrij tijdens de extractie. Bovendien loopt het water door negen verdeelde gaten in de koffie, in plaats van door een opening in het midden zoals bij de meeste andere machines.

Op deze manier wordt de koffie gelijkmatiger geëxtraheerd en niet, zoals bij veel filtermachines, te veel in het midden en te weinig aan de randen. Het resultaat van deze techniek en de nauwkeurige regeling van de temperatuur is een koffie die zeer dicht in de buurt komt van een koffie die vakkundig met de handfilter wordt bereid.

De techniek van de mokka-meester maakt een snelle cyclustijd van een recordbrekende vijf en een halve minuut voor één pot en anderhalve minuut voor twee koppen koffie mogelijk. De temperatuur van de verse koffie ligt tussen de 90 en 95 graden – perfect! Voor meer informatie en details over de koffiebereiding kunt u terecht op de Coffeeness koffieblog.

De Moccamaster is verkrijgbaar met zowel een kan met vacuüm als met een glazen kan en kookplaat. U kunt kiezen uit meer dan een dozijn verschillende kleuren. De machine is een geweldige blikvanger – en technisch gezien absoluut topklasse. Geen wonder dat de fabrikant vijf jaar garantie biedt op het apparaat.

GOEDE KEUZE

Philips Cafe Gaia HD7546/20

Adviesprijs

79,-

301.954 andere kochten dit product

In de Philips Gaia HD7547/80 blijft koffie ruim 2 uur warm. Door de dubbelwandige thermoskan van deze filterkoffiemachine behoudt de koffie zijn temperatuur zonder te verbitteren. Hierdoor hoef je de koffie niet in 1 keer op te drinken. Je opent en sluit het deksel van de kan met 1 hand zodat je de koffie gemakkelijk uitschenkt. Is de machine klaar met koffiezetten? Dan schakelt de machine automatisch uit en bespaar je zo energie.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De Philips HD7546/20 Gaia is het juiste koffiezetapparaat voor u als u minder geld wilt of kunt investeren, maar niet wilt afzien van goede koffie. Voor een eerlijke prijs krijgt u een koffieautomaat met een vacuümpot die een koffie zet waarvan de kwaliteit niet vanzelfsprekend is in deze prijsklasse.

U kunt de koffiesterkte niet aanpassen met deze machine. Het waterreservoir kan niet worden verwijderd, wat in de praktijk soms vrij onpraktisch is. De Philips-koffiemachine deelt deze tekortkoming echter met de Moccamaster. Wie ermee kan leven, krijgt een zeer solide machine voor dagelijks gebruik.

De Philips HD 7546/20 Gaia is vrij goedkoop voor ongeveer 55 euro: dit is voor ons de minimumprijs voor een goede koffiemachine.

De zuigkan en filterhouder van de Philips HD 7546/20 Gaia zijn bekleed met roestvrij staal. Met zijn solide buitenkant onderscheidt hij zich van vele kunststofzware instapmodellen. Als de maling van de koffie goed in balans is, bereidt de Philips Gaia een goede koffie die zich gemakkelijk kan meten met een met de hand gefilterde koffie.

De temperatuur van de verse koffie in de volle pot is ongeveer 80 graden Celsius. De Philips HD 7546/20 Gaia biedt niet de mogelijkheid om de koffiesterkte aan te passen. Bovendien kan het waterreservoir hier niet worden verwijderd. Als u deze kleine nadelen niet erg vindt, is de laaggeprijsde Philips een stevig koffiezetapparaat voor dagelijks gebruik.

(Visited 265 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.