Het beste koffiezetapparaat
De klassieke filterkoffie komt weer in de mode. In het kielzog daarvan komt een bijna onbeheersbare reeks filterkoffiemachines op de markt. We hebben 12 interessante modellen onder de loep genomen.
Filterkoffie – beter dan zijn reputatie
Filterkoffiemachines zijn niet bepaald de nieuwste trend. Veel populairder dan de klassieke filterkoffie zijn espresso, cappuccino en latte macchiato, in het koffiehuis of in de eigen keuken. Bialetti-potten, espressomachines of volautomatische koffiemachines zijn daar te gebruiken.
Vergeleken met deze apparaten en chique, moderne koffieapparatuur vinden veel mensen de filterkoffiemachine bijna overbodig en goedkoop. Maar dit komt niet helemaal overeen met de werkelijkheid. Natuurlijk zijn er veel goedkope filterkoffiemachines die geen koffieventilatoren achter de oven aantrekken. Het zijn niet veel meer dan plastic behuizingen waarin warm water door een filter loopt. De koffie smaakt vaak flauw en het verblijf op een warmhoudplaatje maakt het zeker ondrinkbaar.
Filterkoffiemachines worden meestal goedkoop gemaakt
Maar er zijn andere manieren! De markt biedt een breed scala aan filterkoffiemachines, die intelligenter zijn ontworpen dan de discountmodellen en navenant goede service bieden. Hun grote voordeel is dat ze handiger zijn dan alternatieven zoals handfilters, French Press, AeroPress of nog meer ongewone oplossingen zoals de Chemex. Maar de koffie uit de machine moet ook worden afgemeten aan deze alternatieven.
Maar, en dit mag niet onvermeld blijven, de slechte reputatie van filterkoffiemachines is gebaseerd op het feit dat ze vaak gebruik maken van voorgemalen supermarktkoffie. De smaakkwaliteit van de koffie is dan ook van meet af aan zeer beperkt. Net zoals een goede kok verse ingrediënten gebruikt in plaats van ingeblikte, gebruikt een frahling enthousiasteling versgemalen koffiepoeder.
Als u overweegt een filterkoffiemachine te kopen, moet u ook nadenken over de aankoop van een koffiemolen. Het is het waard! Als alternatief kunt u in de winkels ook zogenaamde filterkoffiemachines vinden. Dit zijn koffiemachines met een geïntegreerde molen. Deze zeer interessante machines zijn niet opgenomen in deze test. Dit geldt ook voor capsule- en padmachines.
Waarin verschillen goede koffiemachines van middelmatige en slechte?
Het antwoord op deze vraag is eenvoudig: de kwaliteit van de koffie is cruciaal. De enige taak van een filterkoffiemachine is het maken van een goede koffie uit idealiter versgemalen koffiepoeder en koud water. Deze koffie moet op de juiste temperatuur zijn en niet te waterig – maar ook niet te bitter. Als de machine dit werk doet, doet hij veel goed.
Natuurlijk zijn we niet alleen geïnteresseerd in de vraag of de koffiemachine dit doet, maar ook hoe deze het doet. Omdat je niet elke machine zelf kunt testen. Misschien denkt u nog na over de vraag of een Franse pers of een handfilter een betere keuze is? Om de beslissing voor u gemakkelijker te maken, vertellen we u wat belangrijk is bij het bereiden van filterkoffie.
Doorlooptijd
Veel leken gaan ervan uit dat een koffiemachine het best snel werkt, zodat ze niet lang op hun koffie hoeven te wachten. Het warme water heeft echter wel tijd nodig om te worden gewonnen. Dit is de naam die wordt gegeven aan het proces waarbij het aroma van het koffiepoeder vrijkomt. Als de extractietijd te kort is, wordt de koffie waterig en laks. Als het proces te lang duurt, wordt de koffie te veel geëxtraheerd en smaakt het bitter.
Snelheid is geen kwaliteitskenmerk
Een filterkoffiezetapparaat heeft ongeveer acht tot tien minuten nodig om een liter koffie te zetten. Hoewel het technisch geen probleem is om het water veel sneller door te laten lopen – het zou niet goed zijn voor de smaak alleen. De machine moet daarom zo worden gekalibreerd dat de doorlooptijd een optimale afzuiging bereikt.
De snelheid waarmee het water door het koffiepoeder gaat, wordt ook beïnvloed door de maalgraad. Dit spreekt voor de aanschaf van een koffiemolen. Want met een molen heb je de maalgraad van je koffie in de hand. U kunt verschillende varianten uitproberen en het koffiearoma en de sterkte beïnvloeden.
Temperatuur- en verwarmingsplaatje versus vacuümpot
De temperatuur speelt tweemaal een belangrijke rol in een koffiemachine. Ten eerste is het belangrijk dat het water op de juiste temperatuur is wanneer het door het koffiepoeder gaat. Als het water op dat moment te heet is, brandt de koffie. Het water mag niet hoger zijn dan 95 graden Celsius.
De temperatuur van de koffie is ook belangrijk wanneer u de gevulde kan uit de machine haalt. De temperatuur op dit punt wordt beïnvloed door het materiaal van de filterhouder en de kan, evenals door de verwerkingstijd. Er is ook een factor waarin de filterkoffiemachines verschillen: Verwarmingsapparaten. Aan de ene kant zijn hier isolerende kannen geschikt, en aan de andere kant zijn er warmhoudplaatjes voor glazen kannen.
Vacuümkannen voorkomen verlies van aroma’s
Koffie kan in principe het beste vers gedronken worden. Als u het echter warm moet houden – bijvoorbeeld omdat u geen hele liter in één keer drinkt – raden wij u aan een kan te gebruiken. Dit houdt de koffie warm zonder deze verder op te warmen. Op een warmhoudplaat verliest de koffie sneller zijn aroma en smaakt dan bitter.
Als u slechts één of twee koppen koffie wilt zetten, is de Franse pers een goed alternatief. Want bij filterkoffiemachines komt het vaak voor dat kleine hoeveelheden koffie niet heet genoeg zijn of snel afkoelen in de pot.
Verwerking en ontwerp
Natuurlijk is de beoordeling van het ontwerp altijd een kwestie van smaak. Zuinigheid in materialen en vakmanschap heeft echter vaak een impact op het leven van een apparaat. Naast het feit dat niemand een goedkope plastic bommenwerper mooi zal vinden, hebben design en vakmanschap ook een praktisch aspect dat niet genegeerd mag worden.
Automatische functies
Voor veel mensen is de wandeling naar de koffiemachine de eerste officiële handeling na het wakker worden – voor sommigen waarschijnlijk al eerder. En zelfs als de voorbereiding van de koffie succesvol kan zijn in de halve slaap, heeft een automatische functie een zekere aantrekkingskracht. Want dan begroet uw koffiemachine u ’s morgens met geurige koffie. Een timerfunctie, die veel machines nu hebben, is voor ons een duidelijk voordeel.
De koffie is klaar om op te staan
Dit geldt ook – en zelfs nog iets meer – voor een automatische uitschakeling voor koffiemachines met een warmhoudplaat. Als de warmhoudplaat permanent opwarmt, heeft dit niet alleen invloed op het koffiearoma, maar kan het in het ergste geval ook echt gevaarlijk zijn. Idealiter schakelt een warmhoudplaat zichzelf uiterlijk na 30 minuten uit.
Prijs
De prijs is natuurlijk van centraal belang voor elk aankoopadvies. Of een prijs gerechtvaardigd is, wordt bepaald door de prestatiekenmerken en de kwaliteit te vergelijken met apparaten met een vergelijkbaar prijsniveau. De testwinnaar is idealiter een betaalbaar apparaat dat aan alle belangrijke criteria voldoet. Als er echter een groot prijskaartje aan hangt – zoals in het geval van de Sage Precision Brewer – vindt u in onze tests ook goedkopere alternatieven, waarvoor wij een aankoop aanbevelen.
Onze lijst met zorgvuldig gekozen koffiemachine’s:
- favoriet SAGE THE PRECISION BREWER
De Sage The Precision Brewer Glass is een filterapparaat voor de echte fijnproever en koffiefanaat. Via het display selecteer je één van de 6 verschillende brouwprogramma’s, namelijk; Gold, Fast, Strong, Iced of Cold Brew. - TECHNIVORM MOCCAMASTER
Met de Technivorm Moccamaster KBG Select zet je smaakvolle koffie, dankzij de precies afgestelde zettemperatuur. Deze ligt namelijk altijd tussen de 92°-96° C, zodat de aroma’s uit de koffie optimaal naar voren komen en je geen bittere koffie krijgt. - PHILIPS CAFE GAIA HD7546/20
In de Philips Gaia HD7547/80 blijft koffie ruim 2 uur warm. Door de dubbelwandige thermoskan van deze filterkoffiemachine behoudt de koffie zijn temperatuur zonder te verbitteren. Hierdoor hoef je de koffie niet in 1 keer op te drinken.