De beste excentrische schuurmachine

Als u iets wilt slijpen, heeft u de keuze tussen verschillende slijpmachines. Rondschuurmachines gebruiken excentrisch roterende schuurschijven. Vergeleken met delta- of vlakschuurmachines bereiken dergelijke machines een aanzienlijk hogere afnamecapaciteit en dus een hogere schuurprestatie.

Ook bij het polijsten van vers geverfde oppervlakken tonen Orbit-schuurmachines hun potentieel. Naadloze overgangen kunnen worden gecreëerd door de cirkelvormige beweging van de schuurschijf. Door de cirkelvormige beweging te veranderen, kunnen de meeste machines flexibel worden gebruikt, van gevoelig polijsten tot ruw verwijderen.

We hebben 14 excentrische schuurmachines uit de hele prijsklasse getest, omdat we wilden weten of dure professionele machines echt beter zijn dan goedkope bouwmarktmodellen. De goedkoopste machine in de test kostte slechts 35 euro, de duurste 15 keer zoveel met 550 euro. De echt goedkope modellen waren niet overtuigend. Onze aanbevelingen zijn twee professionele machines en een prijstip voor doe-het-zelvers.

Wetenswaardigheden over excentrische schuurmachines

Voor het schuren van vlakke oppervlakken kunt u kiezen uit deltaschuurmachines, orbitaalschuurmachines en orbitaalschuurmachines. Alle drie de varianten hebben hun voor- en nadelen en zijn daarom beter of slechter geschikt voor bepaalde taken.

Naast de vorm van de schuurschijf – driehoekig voor deltaschuurmachines, rechthoekig voor baanschuurmachines en rond voor excentrische schuurmachines – verschillen de machines vooral in hun bewegingen: Orbitaal- en deltaschuurmachines duwen het schuurpapier alleen met kleine cirkelvormige bewegingen over het werkstuk. Als de machine tijdens dit proces niet wordt bewogen, zullen de korrels op het slijpmiddel na elke voltooide rotatie terugkeren naar hun vorige positie. Excentrische schuurmachines doen hetzelfde, maar ze draaien tegelijkertijd de hele schuurschijf om. De kans dat een korrel op het slijpmiddel weer precies dezelfde plek op het werkstuk raakt is daarom extreem laag en het schuurresultaat is gelijkmatiger.

Met hun cirkelvormige schijven zijn excentrische schuurmachines echter moeilijk te gebruiken op moeilijk bereikbare plaatsen. Daarom worden deltaschuurmachines vooral gebruikt voor het schuren van hoeken, terwijl voor het schuren van randen de voorkeur wordt gegeven aan orbitaalschuurmachines. Ook grotere, vlakke oppervlakken kunnen goed bewerkt worden – het risico op schuurdeuken in het oppervlak is met vlakschuurmachines zeer gering. Hun nadeel is dat de maalcapaciteit relatief beperkt is.

De excentrisch roterende schuurschijven van de excentrische baanschuurmachines kunnen daarentegen snel grote hoeveelheden materiaal van het werkstuk verwijderen. Dankzij hun kleine, gyratoire bewegingen van enkele millimeters zijn ze ook uitstekend geschikt voor het polijsten.

Hoeveel materiaal een schuurmachine kan verwijderen hangt niet alleen af van het motorvermogen en het oscillerende circuit van de machine, maar vooral ook van het gebruikte schuurmiddel. De korrelgraad staat hier centraal: hoe hoger de opgegeven index, hoe fijner het schuurmiddel is.

Een grove korrel is geschikt voor een snelle verwijdering, terwijl een fijne korrel – niet verrassend – bedoeld is voor het fijnslijpen. Naast de verschillende korrelgraden zijn er ook zachte schijven voor het polijsten van lak en andere oppervlakken, die zijn voorzien van vilt of pluizig, zacht, lamsvelachtig materiaal. Als u eenmaal hebt besloten tot een schuurpapier, wordt het ronde schuurpapier op de schuurschijf geplakt. Gebruikelijke maten zijn diameters van 125 of 150 millimeter, maar sommige machines wijken hiervan af.

Sommige klussers en doe-het-zelvers gebruiken ook orbitaalschuurmachines voor vrij ongewone toepassingen, bijvoorbeeld voor het gladstrijken van vers gestuukte muren die achteraf moeten worden geschilderd. Dit is geen probleem, behalve dat de machine in de loop van de tijd een beetje zwaar kan worden bij het langer schuren van de verticale wand – lichte machines hebben een duidelijk voordeel.

Dit is hoe we hebben getest

We hebben 11 excentrische schuurmachines. Sommige werden ons uitgeleend door de fabrikanten, andere werden ons voor de duur van de test door het Münchense verhuurbedrijf Leihwerk uitgeleend en de rest hebben we gekocht.

Om onze machines op de proef te stellen, laten we ze los op drie verschillende materialen. De eerste was een houten plank met meerdere vernislagen, waardoor we het succes van de machines op het gebied van verwijdering en grondigheid konden waarnemen. De tweede tegenstander was een plaat van hard beukenhout. We hebben het een diepe kras gegeven, om het daarna weer uit het materiaal te schuren.

We hebben de machines ook op een Resopal-board geplaatst als een soort van managementkwestie. Het materiaal is eigenlijk niet bedoeld om te schuren en in het kader van de normale werkzaamheden zou bijna niemand zelfs maar met zo’n idee op de proppen komen. Door de buitengewone hardheid van de laminaatverbinding zou het echter een bijzonder harde moer moeten zijn om te kraken voor onze schuurmachines. In de loop van de test moesten we echter vaststellen dat geen enkele van onze testmachines er mee te maken had – noch de goedkope bouwmarktmodellen, noch de zondige professionele schuurmachines.

De gebruikte schuurmiddelen op alle machines waren roosters van het merk Abranet. Elke excentrische schuurmachine werd getest met nieuwe roosters, één keer met een P80 korrel en één keer met een fijnere P120 korrel.

Tot slot hebben we een professioneel meetapparaat gebruikt om de geluidsdruk te meten bij stationair draaien op een afstand van 50 centimeter.

Naast de zuivere slijpresultaten werden ook andere factoren meegenomen in onze evaluatie, die allemaal betrekking hebben op comfort, afwerking en hantering: Waar is de stofkast goed voor? Kan er een extern afzuigsysteem worden aangesloten? Hoe lang is de stroomkabel? Heb ik extra gereedschap nodig en zo ja, zijn die inbegrepen? Bevordert het ontwerp van de machine het werken zonder vermoeidheid? Hoe zwaar is de machine? Hoe zit het met de trillingen? En hoe goed is de afwerking van de machine?

Onze lijst met zorgvuldig gekozen schuurmachines:

 1. favorietli-thumbnail
  BOSCH PEX 400 AE
  De Bosch PEX 400 AE excenterschuurmachine is voorzien van Bosch Electronic. Dit zorgt ervoor dat je het toerental traploos kunt instellen, zodat je op het materiaal afgestemd kunt werken. Het milcrofiltersysteem zorgt ervoor dat de stofontwikkeling tijdens het sturen sterk wordt verminderd.

 2. li-thumbnail
  METABO SXE 3125
  De Metabo SXE 3125 is een lichte en handzame ergonomische excenterschuurmachine met antislip softgrip. Je werkt desgewenst met een aangepast toerental zodat je elk oppervlak met deze 125 millimeter schuurmachine op de juiste manier aanvliegt.

 3. li-thumbnail
  METABO SXE 450 TURBOTEC
  De Metabo SXE 450 TurboTec is een 350 watt excenterschuurmachine met een 150 millimeter schuurzool. Dit is een stuk groter dan bij de meeste excenterschuurmachines. Je gaat met de SXE 450 TurboTec dan ook extra snel te werk op de grotere oppervlakken als deuren, plaatmateriaal en zelfs muren en vloeren.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

Bosch PEX 400 AE

Adviesprijs

119,-

251.441 andere kochten dit product

De Bosch PEX 400 AE excenterschuurmachine is voorzien van Bosch Electronic. Dit zorgt ervoor dat je het toerental traploos kunt instellen, zodat je op het materiaal afgestemd kunt werken. Het milcrofiltersysteem zorgt ervoor dat de stofontwikkeling tijdens het sturen sterk wordt verminderd. Het stof wordt opgevangen in een transparante stofbox met aanduiding van inhoud. De geoptimaliseerde ergonomie met extra handgreep zorgt voor een perfecte bediening en rustige geleiding. Door de aluminium behuizing is de PEX 400 AE zeer duurzaam en heb je er jarenlang plezier van.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Krachtig en ergonomische schuurmachine”

Een fijn schuurapparaat die naast heel netjes ook snel alles glad schuurt. Erg fijn voor iemand die schuren niet leukste gedeelte vindt van klussen. Door het extra handvat heb je een stevige en comfortabele grip. Wat minder goed werkt is wanneer je aansluit aan een bouwstofzuiger. Die is bij mij zo krachtig dat hij het apparaat aan het oppervlak vast zuigt. Zonder de stofzuiger aangesloten werkt hij als een zonnetje dus is niet einde van de wereld.

Peter Frieska

De Bosch PEX 400 AE is iets beter, want ondanks zijn naam levert hij slechts 350 watt vermogen in plaats van 400, maar bij 5 millimeter heeft hij een veel groter resonantiecircuit, wat in de praktijk snel wordt opgemerkt. Onervaren bedieners kunnen problemen hebben om de machine onder controle te houden. De stofkast met zijn niet-vervangbare filterlamellen scheurt geen bomen, maar de zuigmond is rond, in tegenstelling tot zijn 220 watt zus, waardoor de machine kan worden aangesloten op een afzuigsysteem.

Positief is de ergonomie: de machine ligt goed in de hand en kan gemakkelijk met twee handen worden bediend dankzij de lange handgreep aan de achterkant en de extra handgreep aan de voorkant. Ook het vakmanschap laat niets te klagen over.

Al met al is de Bosch PEX 400 AE geen slechte excentrische schuurmachine, maar we zijn er ook niet helemaal van overtuigd. Zeker gezien de prijs is een aankoop alleen voorwaardelijk de moeite waard.

GOEDE KEUZE

Metabo SXE 3125

Adviesprijs

129,-

132.466 andere kochten dit product

De Metabo SXE 3125 is een lichte en handzame ergonomische excenterschuurmachine met antislip softgrip. Je werkt desgewenst met een aangepast toerental zodat je elk oppervlak met deze 125 millimeter schuurmachine op de juiste manier aanvliegt. De perforatie van de steunschijf zorgt voor effectieve afzuiging en langere levensduur van het schuurpapier. De textielen stofzak is gemakkelijk te legen en ga je echt voor het grove werk, dan sluit je hem simpelweg aan op een alleszuiger.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De Metabo SXE 3125 is kleiner, gemakkelijker te hanteren en aanzienlijk goedkoper, maar heeft een meer klassiek uiterlijk en biedt noch de soepelheid van de Mirka Deros 5650CV, noch de geconcentreerde kracht van de Rotex RO 150, maar in zijn totaalpakket van solide afwerking, prettige bediening en goede schuurresultaten doet hij bijna alles goed en is hij gemakkelijk in de portemonnee. Voor ambitieuze doe-het-zelvers en degenen die dat willen worden, is de Metabo-schuurmachine precies goed.

De Metabo SXE 3125 is voor aanzienlijk minder geld verkrijgbaar en de fabrikant benadrukt altijd zijn professionele claim – in tegenstelling tot de goedkope doe-het-zelf-machines uit de bouwmarkt. In feite ligt de SXE 3125 ergens tussenin: De machine moet achterover leunen bij de dure modelslijpmachines van Festool en Mirka, maar weet zich staande te houden tegenover de goedkope concurrentie.

De ergonomie van de machine is aangenaam. De snelheidsregelaar is gepositioneerd op een plaats die gemakkelijk te bereiken is tijdens het werk. Alleen de totale hoogte is grenslijn, want het zwaartepunt van de excentrische vlakschuurmachine is dus iets te hoog naar onze smaak, maar het doet zo’n beetje het werk. Dankzij het langwerpige handvat kunt u zonder problemen met beide handen werken, wat vooral handig is als u wat meer druk wilt uitoefenen.

De Metabo SXE 3125 is zeer goed gemaakt en voelt zeer stabiel aan. De 310 Watt motor loopt aangenaam stil en de machine reageert zeer direct op de bediening van de snelheidsregelaar.

De stofzuigerzak bevalt ons niet zo goed, ook al brengt hij in onze test geenszins de achterkant naar boven. Over het algemeen raden wij in ieder geval aan om tijdens het schuren een afzuiginstallatie of in ieder geval een conventionele stofzuiger aan te sluiten, omdat er tijdens het werk altijd meer slijtage wordt uitgeblazen dan de vaten kunnen opvangen.

De SXE 3125 heeft niets te verbergen als het gaat om het schuurresultaat. Het slaagt er moeiteloos in om een plaats in de hogere rangen te bemachtigen. Hoewel de topschuurmachines van Mirka en Festool nog succesvoller zijn, kosten ze ook vele malen meer.

Als u op zoek bent naar een rotsvaste excentrische schuurmachine voor een relatief lage prijs, dan is de Metabo SXE 3125 de beste keuze.

LUXE KEUZE

Metabo SXE 450 TurboTec

Adviesprijs

229,-

118.441 andere kochten dit product

De Metabo SXE 450 TurboTec is een 350 watt excenterschuurmachine met een 150 millimeter schuurzool. Dit is een stuk groter dan bij de meeste excenterschuurmachines. Je gaat met de SXE 450 TurboTec dan ook extra snel te werk op de grotere oppervlakken als deuren, plaatmateriaal en zelfs muren en vloeren. Maar ook gebogen oppervlakten schuur je met de SXE 450 TurboTec egaal glad. Dankzij de stofbox werk je zo stofvrij mogelijk en het 4 meter lange netsnoer geeft je de nodige bewegingsvrijheid.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De excentrische schuurmachine van Metabo is universeel inzetbaar en kan zelfs curven of plaatwerk aan. De extra draai- en oscillerende beweging zorgt voor fijn schuren. Met de Variospeed kan de snelheid oneindig worden gevarieerd. Het speciaal ontworpen instelwiel kan worden gebruikt om de snelheid voor te stellen.

Met zijn 350 watt begon de Metabo excentrische schuurmachine SXE 450 TurboTec goed en vertoonde geen zwakke punten, zelfs niet bij continu gebruik. Van onze kant kan de excentrische schuurmachine in een grote verscheidenheid aan toepassingen worden gebruikt. Zelfs het schuren van gebogen hout of plaatwerk leverde ons geen problemen op. De schuurresultaten waren altijd schoon en gelijkmatig en lieten geen score zien. Metabo excentrische schuurmachine is ook geschikt voor het polijsten van

Met behulp van de extra oscillerende beweging bereikte de slijpschijf een zeer fijne slijpbeweging en ook een hoge materiaalafname in onze tests. We vonden het instelwiel voor de voorselectie van de snelheid erg goed tijdens onze tests. Dankzij de achterste remblokjes waren er bij het neerzetten van de machine ook geen punten te halen, waardoor moeizame herbewerking overbodig werd.

We vonden ook het duo-oscillatiesysteem ideaal. De eerste trap liet een klein oscillerend circuit zien, waarmee oppervlakken voor 100 procent zeer fijn bewerkt kunnen worden. Fase 2 had een groter oscillerend circuit en produceerde tot 70 procent meer materiaalverwijdering. Het stofdichte kogellager moet zorgen voor een langere levensduur van de machine. Hier moeten we een toevoeging maken, omdat dit testcriterium nog niet door ons geëvalueerd kon worden. De zelfafzuiging in de vorm van het Intec filtersysteem werkte perfect.

De prestaties en de resultaten zijn zeker te zien in de Metabo excentrische schuurmachine SXE 450 TurboTec. Deze excentrische schuurmachine maakt ook indruk met zijn extra functies zoals TurboBoost, Variospeed, Duo-Step System en Power Control System. Elk materiaal en zelfs krommingen waren kinderspel met de willekeurige baanschuurmachine van Metabo.

Zelfs het afzuigsysteem, dat met een Intex-filtersysteem of extern kan worden gebruikt, laat niets te wensen over. Alleen het gewicht is merkbaar bij ondersteboven en verticaal werken. Voor het overige een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding.

(Visited 1.713 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.