De beste slimme weegschaal

In tijden van toenemende zelfmeting door stappentellers, fitnesstracks en slaapbewaking moet de goede oude persoonlijke weegschaal natuurlijk ook slim worden. Steeds meer modellen meten niet alleen het gewicht, maar willen ook het lichaamsvet bepalen door middel van elektroden, en daarbovenop de spiermassa en het botgewicht. Zelfs de pols kan worden gemeten met enkele slimme schalen.

De meeste zijn echter niet erg nuttig, omdat de meetnauwkeurigheid veel te wensen overlaat, vooral bij het meten van lichaamsvet. Toch zijn slimme weegschalen heel nuttig, omdat ze het mogelijk maken om de gemeten waarden op te slaan in een app op je smartphone. Dit is vooral nuttig bij langzame veranderingen zoals gewicht: alleen als u de gegevens over een langere periode vastlegt en in een diagram voorbereidt, kunt u duidelijk zien wanneer u bent aangekomen of afgevallen.

Maar niemand wil ’s morgens zijn of haar smartphone ophalen en de gegevens erop opslaan. Een echt slimme weegschaal brengt de dagelijkse meetgegevens automatisch over naar de smartphone. Niet alle modellen die we hebben getest kunnen dit. Voor ons was dit een criterium voor uitsluiting.

Aan de andere kant was de nauwkeurigheid van de lichaamsvetmeting voor ons minder belangrijk, omdat deze gegevens over het algemeen zeer onbetrouwbaar zijn. Wat uiteindelijk telt is het gewicht. Als u echt wilt weten hoe het percentage lichaamsvet verandert, moet u andere meetmethoden gebruiken, zoals een schuifmaattang.

Het meten van het lichaam slim

De trend naar zelfmeting heeft ook invloed gehad op de goede oude persoonlijke schalen. In zekere zin stond het aan het begin van deze beweging – in die tijd was het natuurlijk nog volledig analoog.

Maar gewoonweg elke dag gewicht meten is niet erg zinvol. Het is interessanter om de gegevens te verzamelen, over een langere periode te observeren en op een aantrekkelijke manier te visualiseren.

Hier komen slimme weegschalen in beeld, die automatisch verbinding maken met de smartphone en alle waarden opnemen. En niet alleen voor één persoon, maar idealiter voor het hele gezin.

De meeste slimme weegschalen stoppen echter niet bij het gewicht, maar meten ook de samenstelling van het lichaam. Natuurlijk maakt het een groot verschil of het lichaamsgewicht voor een groot deel uit spieren of vet bestaat. De zuivere lichaamsmassa-index (BMI) helpt hier niet. Want als je veel spieren en weinig vet hebt, heb je nog steeds een hoge BMI – maar je hebt geenszins overgewicht. Een bodybuilder met een BMI van 40 is niet dik.

Zelfs mensen die willen afvallen kunnen worden geholpen door te meten met een zogenaamde lichaamsvetschaal. Als uw gewicht bijvoorbeeld onveranderd blijft, ook al doet u meer aan sport en bent u van dieet veranderd, kan dit te wijten zijn aan nieuw gebouwde spiermassa – een weegschaal met lichaamsvet kan dit, althans in theorie, detecteren. Helaas is de meting van het lichaamsvet, de spiermassa, het watergehalte en het kookgewicht beruchtelijk onnauwkeurig.

Probleem lichaamsvetmeting

Slimme schalen maken gebruik van de zogenaamde bio-elektrische impedantieanalyse (BIA) om de lichaamssamenstelling te bepalen. Bij BIA stroomt er een zeer zwakke stroom door het lichaam, die niet wordt gevoeld. Omdat vet de elektriciteit slechter geleidt dan de spieren, ontstaan er verschillende weerstanden in het lichaam. Het apparaat registreert deze weerstand en berekent het percentage vet in het lichaam samen met het gewicht, de lengte, het geslacht en de leeftijd van de persoon. Dit gebeurt met behulp van wiskundige formules, die op hun beurt gebaseerd zijn op statistieken en standaarden.

Het is daarom altijd belangrijk om bij elke weegschaal de juiste lichaamsmaten te nemen, zoals gewicht, lengte, leeftijd en geslacht, voordat u zich weegt. Anders zal het resultaat niet correct zijn aan de voor- of achterkant.

Slimme persoonlijke weegschalen met lichaamsvetmeting bieden daarom de mogelijkheid om gebruikersprofielen aan te maken waarin deze informatie wordt opgeslagen. Op deze manier weet de weegschaal wie er op dit moment op staat en hoe de metingen moeten worden geëvalueerd.

Sommige schalen vragen ook naar het activiteitsniveau, omdat identieke meetresultaten leiden tot verschillende waarden voor mensen die bijvoorbeeld actief zijn – trefwoord bodybuilders.

De 2-punts analyse meet niet het totale lichaamsvet

De meeste BIA-lichaamsanalyseschalen hebben echter het nadeel dat de elektroden voor de meting zich alleen in het voetgedeelte bevinden. De stroom loopt dus van de ene voet naar de andere, alleen door de benen en de liesstreek – in het beste geval gaat hij alleen naar de navel. Maar alles wat daarboven ligt – maag, borst, armen – wordt gewoonweg niet meegenomen in de meting.

Deze zogenaamde 2-punts BIA werkt nog steeds beter voor vrouwen dan voor mannen, omdat bij vrouwen het vetweefsel de neiging heeft zich op te hopen op de billen en heupen, een gebied dat nog steeds onder de BIA valt, terwijl bij mannen de probleemgebieden de buik en de borst worden genoemd, waar de stroming niet reikt.

Een nauwkeurigere meting is mogelijk met BIA als extra elektroden met de handen worden bedekt. Dan stroomt de stroom bijna door het hele lichaam en zijn de resultaten nauwkeuriger. Maar zelfs hier wordt het resultaat van een enkele meting – de elektrische weerstand van het lichaam – gecombineerd met veel statistische gegevens over leeftijd, lengte en activiteit en levert zo een waarde op die voor sommigen redelijk accuraat kan zijn, maar voor anderen volledig fout is.

Naast de algemene gevoeligheid voor fouten van de analyse van de bio-elektrische impedantie, beïnvloeden ook andere factoren de nauwkeurigheid van de meting van het lichaamsvet. Natte voeten, een volle blaas, onverteerd voedsel in de maag of vochtinbrengende crèmes op de huid kunnen bijvoorbeeld de waarden aanzienlijk veranderen.

Als u echt zinvolle waarden over uw lichaamsvetpercentage wilt verkrijgen, moet u niet vertrouwen op een BIA-lichaamsvetmeting. De meting met de remklauwtang is veel nauwkeuriger, maar het vergt wel wat werk. Meer informatie over alle meetmethoden vindt u in dit gedetailleerde artikel.

Om deze reden hebben we in onze beoordeling niet veel gewicht gegeven aan de gemeten waarden van de lichaamsvetmeting. Pas toen er zeer grote uitschieters waren, merkten we dit op.

Zo hebben we getest

We hebben nu in totaal 34 schalen in drie testritten getest. 24 zijn momenteel nog beschikbaar. De prijzen variëren van een goedkope 20 Euro tot een steile 100 Euro. De meeste schalen liggen echter tussen de 30 en 50 euro.

Om de meetnauwkeurigheid van de weegschaal te kunnen beoordelen, hebben we één mannelijke en één vrouwelijke testpersoon met een geijkte weegschaal gewogen om een referentiewaarde te verkrijgen waartegen alle testapparatuur moest concurreren.

We hebben beide testpersonen ook twee keer laten meten met 4-punts BIA om hun lichaamsvetpercentage te bepalen. Hiervoor werd een personenweegschaal gebruikt, die ook in een professionele omgeving wordt gebruikt en ook twee handgrepen met elektroden heeft. Daarnaast hebben we het lichaamsvetpercentage gemeten met een zuiver lichaamsanalyse-apparaat – geen weegschaal in de klassieke zin – met vier elektroden die aan het lichaam zijn bevestigd. Hoewel de 4-punts-analyse ook geen exacte resultaten oplevert, ligt deze over het algemeen dichter bij de werkelijkheid.

De twee testpersonen hebben vervolgens een week lang alle testschalen gebruikt. De meting werd altijd op hetzelfde moment van de dag uitgevoerd. Tot slot hebben we de meetresultaten met elkaar en met de referentiewaarden vergeleken en zo een uitspraak kunnen doen over de nauwkeurigheid van de meting.

Lichaamsvetmeting onnauwkeurig voor iedereen

Eén ding op voorhand: bijna alle weegschalen bepalen het gewicht redelijk betrouwbaar en nauwkeurig. De grootste afwijking was 950 gram, wat een criterium was voor uitsluiting. Voor de meeste weegschalen lagen de afwijkingen in de gewichtsmeting tussen 100 en 300 gram.

Dit klinkt op het eerste gezicht veel, maar bij het meten van het lichaamsgewicht gaat het niet zozeer om het bepalen van het absolute gewicht precies op de gram, maar om het detecteren van veranderingen. En de overgrote meerderheid van de schalen vertoonde zeer consistente meetresultaten met slechts kleine afwijkingen. Overigens lieten alle personenweegschalen door de bank meer gewicht zien dan de referentiemeting, geen enkele minder.

Daarentegen waren er grote verschillen in de meting van het lichaamsvet. Hier konden zelfs sommige dure modellen ons niet overtuigen. In onze test schommelden de gemeten waarden tussen 19,9 en 29,5 procent voor één en dezelfde persoon. Met dergelijke afwijkingen kunt u zich ook de meting besparen.

In principe is de bepaling van het lichaamsvet meer een schatting dan een echte meting en daarom niet echt zinvol (meer hierover hieronder). Daarom hebben we de meting van het lichaamsvet in onze beoordeling grotendeels buiten beschouwing gelaten.

We vonden het belangrijker hoe goed de weegschalen in het dagelijks leven presteren, of de verbinding met de smartphone betrouwbaar werkt en hoe goed en overzichtelijk de apps voor de smartphone zijn.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen slimme weegschalen:

 1. favorietli-thumbnail
  WITHINGS BODY
  Wil je weten of al dat zweten in de sportschool ergens goed voor is? Met de Withings Body + Wit zie je hoe je ervoor staat qua vetpercentage en spiermassa. Ook berekent de Body + je BMI en botmassa en is het mogelijk om een lichaamsanalyse te laten maken.

 2. li-thumbnail
  BEURER BF 710
  Houdt uw metingen bij via de Beurer BodyShape app 5 activiteitenniveaus. Geheugenplaatsen voor 8 gebruikers, elk met maximaal 30 meetwaarden en automatische gebruikersherkenning.

 3. li-thumbnail
  WITHINGS BODY CARDIO
  Houd je gezondheid in de gaten met de Withings Body Cardio. Dit doet de personenweegschaal door meer dan alleen je gewicht te meten. Zoals andere geavanceerde weegschalen word je hier ook voorzien van informatie over je vetpercentage, vochtgehalte, botmassa en spiermassa.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

Withings Body

Adviesprijs

75-

202.667 andere kochten dit product

Wil je weten of al dat zweten in de sportschool ergens goed voor is? Met de Withings Body + Wit zie je hoe je ervoor staat qua vetpercentage en spiermassa. Ook berekent de Body + je BMI en botmassa en is het mogelijk om een lichaamsanalyse te laten maken. Dankzij de geheugenfunctie vergelijk je de resultaten met de periode ervoor. Dit is gemakkelijk te zien in de bijbehorende app op je smartphone. Hierdoor zie je gelijk hoe ver je van je streefgewicht verwijderd bent. Met de 8 gebruikersprofielen is het mogelijk om alle gegevens bij te houden van iedereen in het huishouden.

Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Opzoek naar een slimme weegschaal zoek niet verder.”

Dit is een fijne weegschaal. Het instellen ging gemakkelijk, en nu is het een kwestie van er even op gaan staan en je gegevens worden automatisch naar de app gestuurd. De bijbehorende Health Mate app werkt goed en is te integreren met bijvoorbeeld MyFitnessPal voor het bijhouden van calorieën, RunKeeper voor activiteit, en S Health voor het tellen van stappen.

Nabil Bredoux

Tijdens het dagelijks wegen geeft de display van de weegschaal achtereenvolgens gewicht, hartslag, spiermassa, stapnummer, lichaamsvetpercentage en totaal lichaamswaterpercentage weer. Daarnaast wordt een klein weerbericht met temperatuur en zonneschijn in de ochtend en middag getoond – zodat u direct weet hoe warm u zich moet kleden. Het display kan naar wens worden aangepast, zodat u ook alleen de waarden kunt weergeven die u interesseren en u kunt ook de volgorde van de weergegeven waarden wijzigen. Met de app kunt u de weergave op de weegschaal bedienen, een klik op “Stappen” geeft het aantal stappen op de weegschaal aan.

Voor alle waarden wordt het normale bereik op een lijn weergegeven door een dikkere balk – een kleine pijl geeft aan waar u zich bevindt. Het gewicht toont ook de voortgang van de laatste zeven dagen en de verandering ten opzichte van de vorige dag. U hoeft de app dus alleen te gebruiken als u de gegevens over meerdere weken of maanden wilt bekijken.

De weegschaal is goed gemaakt en vrij zwaar in vergelijking met andere weegschalen. Dit geeft het een goede, veilige stand en maakt een hoogwaardige indruk. Op het grote oppervlak van de weegschaal, dat ook gemakkelijk geschikt is voor grote mannenvoeten, zijn de elektroden gerangschikt in een gestreept patroon. Wanneer u op de weegschaal gaat staan, geven de pijlen in de hoeken van het display aan of de gewichtsverdeling correct is en of u goed staat.

De weegschaal heeft vier batterijen nodig, die bij de levering zijn inbegrepen. De duurdere Withings Body Cardio wordt daarentegen geleverd met een ingebouwde oplaadbare batterij, die we ook graag in de Body+ hadden gezien.

De Withings Body+ wordt via een app op het WLAN aangesloten. De app genaamd Health Mate leidt je heel goed door de eerste installatie. De weergave van de gemeten waarden is voorbeeldig. In het overzicht ziet men de actuele meetgegevens van de laatste dagen, als men op een invoer tikt verschijnen er in de loop van de tijd schema’s met de meetresultaten. Hier kan men in- en uitzoomen zoals men wil en kunnen de meetgegevens van de afzonderlijke dagen worden weergegeven.

Via de app kunnen maximaal acht gebruikersprofielen worden aangemaakt. De weegschaal herkent automatisch wie er weegt en wijst de meetresultaten automatisch toe aan het juiste profiel. Als de resultaten van de metingen van twee personen te dicht bij elkaar liggen, geeft de schaal de twee profielnamen weer die in twijfel worden getrokken. Het juiste profiel wordt eenvoudigweg geselecteerd door één voet van de weegschaal te halen en slechts één kant te laden. Als de meetwaarden verkeerd zijn toegewezen, kunt u ze later in de app verwijderen.

De meetgegevens kunnen desgewenst worden gedeeld met de Health App van Apple. Omgekeerd worden de meetgegevens van de stapmeting van Apple’s Health App ook weergegeven in Withings Health Mate App. Als u hier meer gedetailleerde informatie over wilt hebben, kunt u ook het calorieverbruik, de loopafstand etc. weergeven door op het veld te klikken.

De meetnauwkeurigheid bij het wegen is zeer goed. De Withings weegschaal heeft echter te kampen met dezelfde onnauwkeurigheden in de waarden voor lichaamsvet, watergehalte en botmassa als alle lichaamsanalyseschalen van dit type: aangezien de meting alleen via de voeten gebeurt, geven deze meetwaarden slechts een benaderende indicatie. In het bijzonder moet men niet te nauwkeurig kijken naar individuele metingen, omdat deze onverklaarbaar kunnen schommelen. Over een langere periode echter, brengen de schommelingen elkaar in evenwicht en de progressieschema’s geven dan een goed inzicht in de veranderingen op lange termijn. Maar ook hier geldt: als je echt je lichaamsvetpercentage nauwkeurig wilt meten, moet je een remklauwtang gebruiken.

Als u om deze redenen de meting van de lichaamsanalyse volledig wilt achterwege laten, kunt u geld besparen: Withings biedt de Body (zonder plus), een afgeslankt model dat de lichaamssamenstelling niet meet, maar verder hetzelfde biedt. De Body is ongeveer 15 euro goedkoper dan de Body+. 

Met de Body Cardio biedt Withings een zustermodel dat naast de meting van de lichaamsanalyse ook de hartslag en de pulsgolfsnelheid meet. Volgens de fabrikant wordt de pulsgolfsnelheid verondersteld informatie te geven over de gezondheid van het hart. Het meet de snelheid waarmee de drukgolf van de hartslag door de slagaders gaat, wat bijvoorbeeld in het geval van aderverkalking onthullend kan zijn. We betwijfelen echter of de metingen van de weegschaal – vergelijkbaar met de lichaamsanalysemeting – wel echt zinvol zijn. Bovendien is de toeslag steil.

Voor ons is de Withings Body+ de beste slimme weegschaal voor de meeste mensen – ook al is hij niet bepaald goedkoop voor zo’n 70 euro.

GOEDE KEUZE

Beurer BF 710

Adviesprijs

59,-

145.961 andere kochten dit product

Houdt uw metingen bij via de Beurer BodyShape app
5 activiteitenniveaus. Geheugenplaatsen voor 8 gebruikers, elk met maximaal 30 meetwaarden en automatische gebruikersherkenning. Weegoppervlak gemaakt van veiligheidsglas. Analyseer verslagen en ontvang grafische evaluaties van de gemeten waarden met de app. Berekening van uw gewicht, lichaamsvet, lichaamswater, spiermassa, botmassa; AMR / BMR en BMI.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De Beurer BF 710 was een van de schalen in de test die het nauwkeurigst gemeten werd. We willen echter niet verhullen dat de BF 710 bij de eerste meting af en toe een volledig verkeerde waarde liet zien. Blijkbaar heeft het problemen met de kalibratie. Maar als je een tweede keer op de schaal stapt, toont het de juiste waarde.

De koppeling met de smartphone gebeurt via Bluetooth, maar ook hier moet men even de tijd nemen voor de eerste installatie. Het Bluetooth-signaal wordt niet erg snel gevonden, maar het werkt wel.

De BodyShape app is zeer aantrekkelijk vormgegeven en heeft veel te bieden. U heeft niet alleen de mogelijkheid om uw gewicht en de andere lichaamssamenstellingswaarden over een langere periode te observeren, maar u kunt natuurlijk ook een streefgewicht instellen, zoals bij bijna alle apps.

Maar dat is nog lang niet alles: er is een voedingsdagboek waarin je je dagelijkse eten en drinken kunt invoeren en zo een overzicht krijgt van de calorieën die je hebt verbruikt. En er is een compleet fitnessprogramma dat u door een circuittraining naar keuze begeleidt. Verdeeld in amateurs en gevorderden, krijgt iedereen een sportplan dat gemakkelijk kan worden geïntegreerd in het dagelijks leven. We vonden deze service erg goed en nuttig.

Maar vooral vrouwen moeten zich aangesproken voelen door de app, omdat deze qua inhoud en kleur heel erg op een vrouwelijk publiek is gericht.

Er zijn maximaal acht gebruikers mogelijk voor één weegschaal en de gegevens worden na elke weging automatisch toegewezen. Elke gebruiker heeft echter een eigen app nodig, omdat er maar één gebruiker binnen de app kan worden opgeslagen.

We vonden het ook prettig dat de metingen gesynchroniseerd zijn, zelfs als de app niet open is. De smartphone moet echter wel binnen het bereik van de weegschaal liggen. De volgende keer dat u de app opent, wordt de laatste meting verzonden.

Helaas zijn er ook een paar nadelen die we niet willen verbergen. De grootste: Het display is niet verlicht. Dat maakt niet uit als de badkamer goed verlicht is, maar in de dimverlichting zie je nauwelijks de vele informatie in kleine letters op het display.

Vervelender is dat de Bluetooth-verbinding onbetrouwbaar is, vooral wanneer meerdere gebruikers met verschillende smartphones proberen verbinding te maken met de weegschaal. Je moet af en toe geduld hebben. Maar als alles werkt, is de Beurer BF 710 echt een grote schaal, die vooral punten scoort met zijn uitgebreide app.

LUXE KEUZE

Withings Body Cardio

Adviesprijs

129,-

135.051 andere kochten dit product

Houd je gezondheid in de gaten met de Withings Body Cardio. Dit doet de personenweegschaal door meer dan alleen je gewicht te meten. Zoals andere geavanceerde weegschalen word je hier ook voorzien van informatie over je vetpercentage, vochtgehalte, botmassa en spiermassa. Al deze gegevens worden naar de Withings Health Mate app gestuurd. Hier kun je doelen instellen en al je gegevens overzichtelijk terugzien.

Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De slimme weegschaal van Withings verraste ons: voor weinig geld kun je hier een weegschaal krijgen die bijna geen enkele wens onvervuld laat. Het is mooi en groot, heeft een goede app, een goed leesbare display en het ontwerp is zeer indrukwekkend. Er is ook een meetlint opgenomen en de meetresultaten waren nauwkeurig en consistent. Natuurlijk komt het qua afwerking niet overeen met de topmodellen, maar het apparaat is toch een aanbeveling waard!

De Withings Body Cardio kan alles doen wat de Body en de Body+ kunnen doen – maar zorgt daarnaast ook voor de pulsgolfsnelheid die u krijgt na vijf keer meten. De hartslag wordt hier ook gegeven, wat voor sommige mensen een interessante aanvullende informatie is. Natuurlijk moet je hier extra voor betalen. Daarnaast heeft het een mooi ontwerp met een streeppatroon, wat je zelfs helpt om je voeten op de juiste manier te plaatsen. De weegschaal is verkrijgbaar in zwart en wit en werkt ook zonder batterijen. Het wordt opgeladen met een microUSB-kabel – maar er is geen installatie mogelijk tijdens het laadproces. Klik op de kleine knop naast de microUSB-poort aan de zijkant om het huidige laadniveau te zien. Er zijn geen knoppen of aansluitingen meer. U kunt ook de laadstatus in het apparaatbeheer in de app bekijken.

(Visited 754 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.