De beste friteuse

Vers gefrituurde frieten, donuts of een schnitzel: friteuses voor thuisgebruik maken de heerlijke bereiding voor iedereen mogelijk. U hoeft niet in de rij te staan bij de frituurstand, want u kunt met uw eigen friteuse al voor 40 euro diverse lekkernijen bereiden.

Het principe is even eenvoudig als populair: groenten, vlees, vis of pasta worden in hete olie of vet gebakken bij temperaturen van 150 tot 190 graden Celsius. Idealiter wordt de buitenste laag van het voedsel ondoordringbaar voor olie en wordt de binnenste laag gebakken. Hierdoor ontstaat een gerecht met een heerlijk bakaroma, een mooie kleur en een stevige korst.

Maar we willen ook de nadelen van het frituren niet negeren: Hieronder hebben we alles wat u moet weten voor een gezonde voorbereiding samengevat.

Waarop u moet letten bij de aankoop

Gebakken voedsel is populair, maar heeft zijn nadelen: Hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren in het voedsel, gevaar voor acrylamide bij hoge temperaturen en kosten door beperkte houdbaarheid van frituurvet of olie.

Deze nadelen kunnen worden vermeden of in ieder geval verzacht door het gebruik van de juiste olie, een geschikte baktemperatuur en een goede aftapping. We geven u hier een overzicht. De informatie is afkomstig uit een gedetailleerde informatiebrochure van de Duitse Vereniging voor Vetwetenschap (DGF).

Wat gebeurt er tijdens het frituren?

Tijdens het frituren worden voedingsmiddelen die water bevatten volledig ondergedompeld in eetbare olie of vet bij een temperatuur van 140 tot 180 graden. In de eerste fase vormt zich binnen enkele seconden een dunne korst, waarvan de structuur het verdere proces en de kwaliteit in termen van vetopname en knapperigheid beïnvloedt.

De verteerbaarheid en smakelijkheid van het voedsel neemt toe omdat de proteïnedenature en het zetmeel zwelt en gelatineert.

Gefrituurd voedsel is makkelijker te verteren

Tijdens het bakken vindt er een warmteoverdracht plaats: het in het voedsel gebonden water wordt door verdamping in de randzone geleidelijk van binnenuit naar de randlaag gevoerd. Daar komt het, afhankelijk van de structuur en de grootte, meer of minder snel vrij in de omringende olie.

Pas als er geen water meer uit de binnenkant van het voedingsmiddel de randlaag bereikt, stijgt de temperatuur van buiten naar binnen tot meer dan 100 graden. Dan ontstaan de typische frituuraroma’s en de goudgele kleur.

Gezondheid: Acrylamide en vet

Als je lekker en gezond voedsel uit de friteuse wilt halen, moet je enerzijds het gefrituurde voedsel en anderzijds de olie of het vet in de gaten houden.

Bij het verhitten van vetten en oliën zijn complexe chemische en fysische processen aan het werk die, afhankelijk van de temperatuur en de duur, leiden tot bederf van het vet. Dit proces kan niet worden teruggedraaid, omdat een zekere mate van thermische ontleding ook nodig is voor de kwaliteit van de smaak. U kunt er dus niet omheen de olie na veelvuldig gebruik volledig te vervangen.

Hoeveel vet het voedsel tijdens het frituren opneemt, hangt in belangrijke mate af van de manier waarop het wordt behandeld. Afhankelijk van de verhouding tussen het oppervlak van het gefrituurde voedsel en de massa is de vetopname in de friteuse 30 tot 40 procent voor aardappelchips, 15 tot 20 procent voor donuts en 6 tot 12 procent voor frites.

Het meeste vet wordt pas na het frituren door het voedsel geabsorbeerd.

Echter, 80 procent van het vet wordt pas geabsorbeerd nadat het gefrituurde voedsel uit de friteuse is gehaald! De reden: het vet dat aan het oppervlak vastzit, wordt geabsorbeerd door het koeleffect. Tijdens het frituren ontsnapt er waterdamp door kleine kanaaltjes. Wanneer de lucht in de kanalen afkoelt, ontstaat er een vacuüm, waardoor het vastzittende vet in de kanalen wordt gezogen. Daarom is het essentieel dat u elk te bakken item voldoende laat uitlekken.

Omdat het vet gedeeltelijk wordt geconsumeerd, is de keuze van de juiste frituurolie of -vet belangrijk. Koop dus niet per se de goedkoopste frituurolie, want een deel ervan belandt immers in je maag.

Hoe voorkom je de vorming van acrylamide?

Als u te lang frituurt met graan- en aardappelproducten riskeert u de vorming van giftige acrylamide. Dit gebeurt wanneer de temperatuur in de randzone stijgt tot meer dan 120 graden als gevolg van een dalende luchtvochtigheid. Een exacte afronding van het frituurproces of de juiste temperatuur is daarom essentieel.

Acrylamidevorming kan worden geminimaliseerd door lage temperaturen en korte braadtijden

Acrylamidevorming kan worden geminimaliseerd door een korte braadtijd bij niet al te hoge temperaturen (165 tot 175 graden Celsius) en door een gunstige verhouding tussen volume en oppervlakte. Het voedsel moet zo kort mogelijk worden opgewarmd, maar wel zo lang als nodig is. Dit geldt met name voor aardappelproducten.

Temperaturen boven 175 graden moeten zoveel mogelijk worden vermeden, vooral bij graan- en aardappelproducten.

Praktijk: correct frituren

Vaste frituurvetten moeten in een aparte pot worden gesmolten bij maximaal 60 graden Celsius voor apparaten met een externe verwarmingsspiraal (koudezonetechniek). De verwarmingsspiraal zou zeer snel opwarmen omdat hij niet volledig door het vet wordt ingesloten, en het smelten bij 60 graden zou zeer lang duren.

De verhouding tussen gebakken voedsel en frituurolie of -vet mag niet hoger zijn dan 1:10 om te voorkomen dat de temperatuur te veel daalt wanneer de friteuse wordt geladen. Met vijf liter olie is dit 500 gram! Moderne frituurpannen hebben een overeenkomstige temperatuurregeling, waarbij de werkelijke temperatuur boven de gewenste temperatuur ligt om het koeleffect te absorberen.

Vermijd het bakken van verschillende frituurproducten in dezelfde olie. De olie neemt de smaak van het ene frituurproduct over en brengt deze over op het andere. Gebruik idealiter een aparte friteuse of verse olie voor elk van de volgende voedingsmiddelen:

  • voor vis – vanwege de intensieve, soortspecifieke geur en smaak
  • voor aardappelproducten (frites) – vanwege hun specifieke eigenschappen
  • voor vlees-, kip- en groenteproducten – door de intensieve kleuring

Natvoer moet worden gedroogd. Dit voorkomt spatten, vermindert schuimvorming en zorgt voor een gelijkmatige korstvorming en dus minder vetopname. Bevroren voedsel moet kort worden ontdooid en gedroogd.

Zout bevordert de verwijdering van water en de vorming van giftige stoffen. Zoutresten en ingrediënten van sommige kruiden hebben een negatieve invloed op de hittestabiliteit van de frituurolie.

Gepaneerd voedsel, bijvoorbeeld escalopen, moet worden bevrijd van losse kruimels. Kleine stukjes char snel en versnellen vetbederf.

De ingestelde temperatuur van de friteuse mag niet hoger zijn dan 180 graden Celsius en moet bij voorkeur tussen 160 en 175 graden Celsius liggen. Hogere temperaturen betekenen niet noodzakelijkerwijs kortere kooktijden, maar leiden tot een snellere vetbederf en versnellen de vorming van acrylamide.

Bij continu gebruik met langere onderbrekingen mag de braadtemperatuur niet onder 120 tot 130 graden Celsius worden verlaagd. Vooral het temperatuurbereik tussen 70 en 120 graden heeft een ongunstig effect op de houdbaarheid van de frituurolie. Voorbereidende stadia van vetoxidatie worden vooral tijdens de afkoelingsfase gevormd. Tijdens de verhittingsfase worden weer ongewenste aromatische verbindingen gevormd.

Tussen 70 en 120 graden wordt de houdbaarheid van het frituurvet het meest verkort.

Vul de vetafvoer van het gefrituurde voedsel voortdurend aan met verse frituurolie of vet. De minimale hoeveelheid in de container, herkenbaar aan de bijbehorende markering, mag niet worden onderschreden. De toevoeging van verse olie verlengt de bruikbaarheid ervan en zorgt voor betere smaakresultaten.

Na afloop van de werkzaamheden moet de nog warme olie of het vet door een temperatuurbestendig filter worden gereinigd. Hierdoor worden kleine deeltjes zoals verkoolde kruimels verwijderd. Deze versnellen het vetbederf. De afbraakproducten van het vet worden echter niet verwijderd, zodat regeneratie niet mogelijk is.

De geleegde frituurpannen moeten volledig vrij zijn van vetresten, omdat deze bij de volgende verhitting zouden oxideren en de verse olie sneller zouden bederven. Let vooral op het verwarmingselement: harsachtige resten belemmeren de warmteoverdracht van de verwarmingsstaven naar de olie aanzienlijk.

Reiniging voorkomt oxidatie en aantasting tijdens het frituurproces

Bewaar gebruikte olie in een gesloten, lichtdichte container in een donkere, koele ruimte tot het volgende gebruik. Bij kamertemperatuur gaat het vetbederf door, dus zelfs met de best mogelijke opslag heeft de olie een beperkte houdbaarheid.

Veiligheid bij het frituren

Om brandveiligheidsredenen dient u te voorkomen dat u met water in de buurt van de friteuse werkt. In commerciële ruimtes mogen er dus geen sprinklerinstallaties in het werkgebied aanwezig zijn. Vermijd indien mogelijk het dragen van schorten, handschoenen en kousen van synthetische vezels.

Wanneer een friteuse in brand staat, mag er in geen geval water worden gebruikt om deze te blussen! Dit zou leiden tot een gewelddadige explosie omdat het bluswater abrupt verdampt.

Helaas zijn commercieel verkrijgbare branddekens, kooldioxideblussers en diverse poederblussers niet erg effectief voor frituurbranden. De ideale oplossing is blusschuim, omdat het zuurstof aan de brandhaard onttrekt en tegelijkertijd de temperatuur verlaagt.

Olie of vet?

Het optimale frituurmedium is altijd een compromis tussen frituurtechnologie en voedingsfysiologie. Aan de ene kant wil je de olie meerdere malen gebruiken en een mooie korst krijgen, maar aan de andere kant moet het aandeel verzadigde vetzuren in het voedsel ook laag blijven, omdat deze in grote hoeveelheden ongezond zijn.

Vetzuren, de basiscomponenten van alle vetten en oliën, zijn grotendeels identiek in termen van calorieën. Gezonder zijn echter de onverzadigde vetzuren, die overvloedig aanwezig zijn in plantaardige oliën. Vaste vetten bestaan daarentegen voornamelijk uit verzadigde vetzuren.

Onverzadigde vetzuren zijn gezonder

Enkelvoudig onverzadigd oliezuur komt vooral voor in olijfolie en koolzaadolie. Hun rookpunt is echter laag. Dit is de temperatuur waarbij de olie begint te roken. Plantaardige, koudgeperste oliën kunnen in principe worden gebruikt, maar mogen hun rooktemperatuur niet overschrijden. Bovendien moet men concessies doen op het gebied van consistentie en smaak.

Volgens de Duitse Vereniging voor Vetwetenschap (DGF) zijn alle oliën en vetten geschikt om te frituren. Inheemse oliën kunnen op dezelfde manier worden verwarmd, hoewel ze een hoger aandeel vrije vetzuren hebben en dus een lager rookpunt. In dit geval moet u ervoor zorgen dat dit rookpunt niet wordt bereikt.

Bij het frituren moet het rookpunt van de olie bij voorkeur boven 170 graden Celsius liggen, omdat de temperatuur tijdens het frituren vaak hoger is dan deze waarde. Oliën met een rookpunt van meer dan 200 graden Celsius zijn zeer geschikt.

De temperaturen van de rookpunten van de verschillende oliën zijn hier bij Öl-Kontor te vinden.

Het rookpunt van de olie moet zo hoog mogelijk zijn.

Conclusie: Oliën met een hoog gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren zijn gezonder – maar ze zijn niet zo goed voor het uiterlijk, de consistentie en de smaak van het bakken vanwege het lage rookpunt.

Beter zijn geraffineerde oliën die alleen mono-onverzadigde vetzuren of verzadigde vetzuren bevatten en waarbij het aandeel van deze vetzuren meer dan 50 procent is, zoals lijnolie, sojaolie, arachideolie of zonnebloemolie.

Hoe we hebben getest

Voor de test hebben we 8 friteuses gekocht in de prijsklasse van 30 tot 120 Euro. Dit zijn dus goedkope beginners- of middenklasse-apparaten voor privégebruik.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen frituurpannen:

  1. li-thumbnail
    TEFAL OLEOCLEAN PRO INOX
    Voor een frituurfeestje bij jou thuis haal jij de Tefal Oleoclean Pro Inox & Design tevoorschijn. In deze friteuse bak je snel gemakkelijk frites voor 3 tot 4 personen dankzij de grote inhoud en het hoge vermogen.

  2. li-thumbnail
    DE’LONGHI F 28.311.W1
    DeLonghi Roto friteuse F 28533: Een gekantelde roterende korf produceert knapperiger en lekkerder resultaat met slechts de helft van het olieverbruik. Kenmerken: * Bereik knapperiger en gezondere resultaten met de helft van het olieverbruik door gebruik te maken van de gekantelde roterende mand.

  3. li-thumbnail
    DE’LONGHI PREMIUMFRY F44532.CZ
    Frites bak je goudgeel krokant in de De’Longhi PremiumFry F44532.CZ. Je bakt in deze frituurpan voor meer dan 5 personen frites. Het geurfilter voorkomt de verspreiding van nare bakluchtjes in huis.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

blank

Tefal Oleoclean Pro Inox

Adviesprijs

99,-

blank

215.642 andere kochten dit product

Voor een frituurfeestje bij jou thuis haal jij de Tefal Oleoclean Pro Inox & Design tevoorschijn. In deze friteuse bak je snel gemakkelijk frites voor 3 tot 4 personen dankzij de grote inhoud en het hoge vermogen. De olie is hierdoor sneller op temperatuur, én zo zijn jouw snacks ook sneller gaar. Na het bakken zet je de Tefal frituurpan op de filterstand. Dit filtersysteem verzamelt na het afkoelen van de olie alle bakresten die je daarna in één keer weggooit. De volgende keer dat je de friteuse weer aan zet, giet je de schone olie weer in de frituurpan. Zo is schoonmaken een eitje en hoef je de olie minder vaak te verversen.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Hygienisch en mooi!”

Frituur werkt zoals wordt belooft, Frituren gaat goed, als je klaar bent zet je de knop om naar filteren als het vet voldoende is afgekoeld, loopt het vanzelf door het filter naar de blauwe bak. De deksel, de bak en het mandje doe je in de vaatwasser. Als je weer wilt frituren, haal je de bak er onder uit, maak je de bak open via de schenk tuit en doe je het gefilterde vet terug in de pan. Je vet blijft hierdoor extra schoon, gaat daardoor langer mee en je voorkomt een vieze vet lucht. Ook blijft je pan schoon doordat je hem elke keer kan schoonmaken. Een echte aanrader die de meerprijs zeker waard is!!

Bart Remmingway

Bij het frituren merkten we de Tefal FR8040 positief op, omdat deze met 2300 watt relatief krachtig is, zodat nog grotere hoeveelheden snel kunnen worden gebakken. 1,2 kilo voedsel moet in de frituurmand passen, zegt de fabrikant.

Wij denken echter dat een hoeveelheid tot 600 gram geschikter is, omdat 1,2 kilo koud voedsel de temperatuur van de olie zo verlaagt dat er geen mooie korst wordt gevormd tijdens de eerste belangrijke seconden van het bakken. Het resultaat kan dan te vette chips zijn die veel te veel olie hebben geabsorbeerd.

We deden de test met een goede 400 gram frites en waren volledig tevreden. Voor de donuts of quark ballen stellen we 175 graden in en na het schuimen meten we nog 172 graden in de olie. Met zwakkere friteuses daalde de temperatuur naar 145 tot 160 graden en waren we niet tevreden over het eten.

De Tefal FR8040 is degene die een olietemperatuur van 210 graden bereikt zonder dat er voedsel in zit. Dit was de hoogste temperatuur van alle friteuses in de test.

We produceerden frites en donuts met de Tefal FR8040 en waren tevreden over de benodigde tijd en het bedieningsgemak. De koekenpan kan in de oliepan worden gehangen om het voedsel af te voeren. Het deksel hoeft hiervoor niet te worden opgetild. Dit voorkomt dat het voedsel te snel afkoelt en dat het voedsel kan afdruipen als het heet is.

De Tefal FR8040 Oleoclean is voornamelijk gemaakt van roestvrij staal en is eenvoudig te reinigen. Op de hoeken van het deksel en op de carrosserie zitten hier en daar helaas scherpe randen. U komt met hen in contact tijdens de manuele reiniging.

De metalen delen van de carrosserie zijn over het algemeen sterk genoeg om de robuuste roestvrijstalen tank stevig op zijn plaats te houden. Zoals typisch is voor een apparaat met koudezone-technologie, kan alles volledig worden gedemonteerd en in de vaatwasser worden gezet. Dit geldt uiteraard niet voor het verwarmingselement, dat in ieder geval handmatig moet worden gereinigd.

De Tefal FR8040 Oleoclean bereikt de grote winst in comfort dankzij de geïntegreerde olietank. Na gebruik wordt de lauwwarme olie eenvoudigweg afgevoerd naar de tank, waar een groffilter de verkoolde voedselresten verwijdert. Vervolgens kunt u het plastic bakje verwijderen en op een koele en donkere plaats bewaren.

Tefal heeft een ingenieuze veiligheidsmaatregel bedacht: het ventiel in de bodem laat geen hete olie door. We kunnen de schakelaar op “automatische oliefiltratie” zetten en er gebeurt niets. En dat is goed, want hete olie zou de plastic tank beschadigen. Het voorkomt ook dat gebruikers de hete tank kunnen hanteren.

Het enige wat u hoeft te doen is het aluminium reservoir te verwijderen, de verkoolde resten uit het filter te verwijderen en het reservoir zelf in de vaatwasser of handmatig te reinigen. In het beste geval moet u zelf een container voor de gebruikte olie kopen en deze via de afvoerslang of kraan vullen. De Tefal FR8040 Oleoclean maakt hem comfortabeler.

Bij het bijvullen van het oliecarter uit de opgeslagen tank duurt het helaas relatief lang voordat de koude olie via de kleine uitstroomopening weer in het reservoir is geloosd. Dit kan soms gebeuren, omdat er altijd lucht in de tank moet komen. Het werkt het beste als je de kunststof tank een beetje tegen elkaar drukt.

De Tefal FR8040 Oleoclean heeft een op batterijen werkende timer die nog steeds werkt als het apparaat geen stroom heeft. Dat is slim, want een stroomstoring stopt het frituurproces niet. Zelfs in dit geval is de signaaltoon die u aanspoort om de frietjes uit de olie te halen, nuttig. De timer schakelt de friteuse echter niet uit, het is niet meer dan een akoestische herinnering.

Een klein maar fijn detail is de echte stroomschakelaar links van de thermostaat. De friteuse wordt op betrouwbare wijze losgekoppeld van het stroomnet, u hoeft de stekker niet uit te trekken.

De Tefal friteuse heeft geen kabelwikkelaar of opbergruimte voor de friteuse. Er is ook geen geur- of vetfilter, alleen een luchtopening met een gaasrooster in het deksel. Maar dit heeft ook een voordeel: de ruit beslaat nauwelijks, we kunnen erdoorheen kijken naar het gefrituurde voedsel, vooral als we het uit de olie hebben gehaald.

GOEDE KEUZE

De'Longhi F 28.311.W1

Adviesprijs

80,-

blank

132.963 andere kochten dit product

DeLonghi Roto friteuse F 28533: Een gekantelde roterende korf produceert knapperiger en lekkerder resultaat met slechts de helft van het olieverbruik. Kenmerken: * Bereik knapperiger en gezondere resultaten met de helft van het olieverbruik door gebruik te maken van de gekantelde roterende mand * Houd de geur en oliedampen in uw keuken met dubbele filtratie en vervangingsfilters (inbegrepen) * Snelle en eenvoudige reiniging met de anti-aanbakinrichting * Digitale timer en alarm.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

De Krups FDK 251 wafelijzer is zeer nobel. Het roestvrijstalen oppervlak en het tijdloze design maken het tot een blikvanger in de keuken. Het is eenvoudig te bedienen. Zodra het voorverwarmen klaar is, verschijnt er een groen lampje en kan het wafelbakken beginnen.

In tegenstelling tot onze testwinnaar bakt de Krups Belgische wafels. Er is geen verschil in smaak, welke u verkiest is een kwestie van smaak.

Maar je moet niet te ongeduldig zijn met Krups. Het bakproces duurt relatief lang en de temperatuur kan niet worden aangepast. Er is alleen een aan/uit-schakelaar.

Maar het is het wachten waard, want de afgewerkte wafels zijn gelijkmatig gebruind en knapperig. Voor 40 euro krijgt men hier een geweldig apparaat.

Het enige addertje onder het gras: het Krups-wafelijzer is veel groter dan onze testwinnaar en heeft meer opslagruimte nodig. Het kost ook meer, maar de prijs van bijna 50 euro is nog steeds oké.

LUXE KEUZE

De'Longhi PremiumFry F44532.CZ

Adviesprijs

129,-

blank

221.835 andere kochten dit product

Frites bak je goudgeel krokant in de De’Longhi PremiumFry F44532.CZ. Je bakt in deze frituurpan voor meer dan 5 personen frites. Het geurfilter voorkomt de verspreiding van nare bakluchtjes in huis. Na het bakken ververs je de olie door het oliekraantje open te draaien. Reinig de binnenpan, het mandje en de deksel daarna gemakkelijk in de vaatwasmachine.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

De DeLonghi Premium Fry F44532CZ is de beste friteuse voor veelvuldig gebruik in de familie.

Als u vaak grote hoeveelheden wilt frituren, heeft u een krachtig model nodig dat een grote hoeveelheid olie kan opnemen. De Premium Fry is met 3200 watt nog krachtiger dan onze testwinnaar met 2300 watt. Maar het heeft ook deze kracht nodig om 5 liter olie snel te verwarmen en om de temperatuur na het toevoegen van het voedsel op peil te houden.

De eenvoudige reiniging is een pluspunt van de koude zone friteuse. Alle onderdelen, behalve het verwarmingselement, kunnen in de vaatwasser worden gezet – zolang ze er maar in passen natuurlijk, want de tank is vrij groot.

De olieafvoerkraan zorgt voor comfort. Zo kunt u na gebruik de olie aftappen in een container naar keuze. Deze aftapkraan heeft geen filter, dus worden er ook verkoolde kruimels opgevangen in de container. In het ergste geval kunnen deze deeltjes zelfs de afvoer blokkeren, de opening heeft slechts een kleine diameter. Helaas heeft de aftapkraan ook een vorm die het niet mogelijk maakt om een slang aan te sluiten.

In de praktijk was er niets aan te merken op de DeLonghi Premium Fry. Onze frieten werden snel gebakken en de donuts werden snel gebakken op 184 graden (ingesteld op 175 graden). De temperatuurdaling door koud voedsel is dus laag, wat te wijten is aan de grote hoeveelheid olie en de 3200 watt aan verwarmingskracht.

De DeLonghi friteuse bereikt zonder voedsel een maximale temperatuur van 203 graden. Met de temperatuurregeling zijn 190 graden instelbaar. Bij de test tijdens de bereiding van donuts daalt de temperatuur slechts marginaal: We stellen 175 graden in en de olietemperatuur van 186 graden die daarmee wordt bereikt, daalt pas na het inbrengen van de donuts naar 184 graden. Het resultaat is een mooi gekleurde korst en goed gebakken donuts.

Helaas is de verwerking niet topklasse en niet te vergelijken met de gastronomie. De metalen wanden van de roestvrijstalen behuizing zijn dun en op sommige plaatsen vinden we scherpe randen. Positieve kenmerken zijn het stabiele deksel, de schone tussenruimtes en de kabelwikkeling aan de achterzijde van het verwarmingselement.

DeLonghi heeft een mooie geïntegreerde veiligheidsfunctie: Het verwarmingselement werkt pas als het goed is vergrendeld.

Een andere geïntegreerde veiligheidsfunctie is het relatief diepe oliereservoir. Schuimolie bereikt het deksel niet zo snel, dus de kans op overstromen is klein. Het deksel heeft een schijfje, wat op het eerste gezicht nuttig lijkt, zodat het frituurproduct kan worden geobserveerd. Helaas komt er in de praktijk niets van terecht, de schijf beslaat zo veel dat we niets kunnen zien.

Daarnaast moeten we het deksel verwijderen om het gefrituurde voedsel uit de olie te halen. Dit is ongunstig, want nu koelt het voedsel af en wordt de olie meer geabsorbeerd. Zoals in het begin beschreven is aftappen onder warmte de betere keuze, onze testwinnaar heeft in dit opzicht het betere ontwerp.

(Visited 1.294 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *