De beste high-end volautomatische koffiemachine

Voor veel Frahlinglovers is er geen alternatief voor een echt goede volautomatische koffiemachine. In de high-end sector, d.w.z. in een categorie waarvan de prijzen gemakkelijk meer dan 2.000 euro kunnen bedragen, zijn er enkele machines die hun werk uitzonderlijk goed doen.

Zo’n machine is technisch en optisch zeer indrukwekkend. Van een machine met een viercijferige prijs verwachten klanten dat de espresso perfect is, zelfs met de basisinstellingen. Comfortabele extra’s en een bijzonder hoogwaardige afwerking ronden het high-end pakket af.

We hebben 7 volautomatische koffiemachines uit het topsegment voor u getest. We kunnen je al één ding zeggen: De koffie smaakt bij alle kandidaten goed.

Wat kunnen high-end volautomatische koffiemachines doen?

U kunt espresso of koffie met melk van verse bonen maken met een goedkope volautomatische koffiemachine voor minder dan 400 euro. Wat is het voordeel van machines die soms vijf keer zoveel kosten? Is het de moeite waard om de hoge prijs te betalen?

Hoogwaardige volautomatische koffiemachines overtuigen vooral door hun functionaliteit en de kwaliteit van de gebruikte materialen en technologie. De grotere verscheidenheid aan functies maakt ze handiger in het gebruik. Aan de andere kant kunt u nog fijnere aanpassingen doen en drankjes bereiden die absoluut aan uw smaak en eisen voldoen. Naast een eleganter uiterlijk scoren de high-end machines ook punten met een langere levensduur.

In de high-end sector krijg je een beetje meer van alles…

Luxueuze kenmerken zoals de gekleurde verlichting van de koffiekopjes of de watertank, zoals die te vinden zijn op de topapparaten van de Jura en Nivona, kunnen veilig worden omschreven als gadgets. Maar lang niet alle extra’s van high-end machines zijn zo overbodig. Een geluidsreductie voor de molen is net zo nuttig als een uitgekiend reinigingsprogramma of de beste instelmogelijkheden voor de verschillende koffievarianten.

Terwijl goedkope volautomatische koffiezetapparaten meestal met kunststof zijn bekleed en alleen visuele accenten of technische benodigdheden in roestvrij staal, aluminium of chroom bieden, wordt voor prijsintensieve machines aanzienlijk minder kunststof gebruikt. Daarom wegen veel modellen rond de 20 kilogram.

Een ander duidelijk klassenverschil tussen laaggeprijsde automaten en high-end apparaten is het display. Dit is meestal zeer zuinig met laaggeprijsde modellen – onze testwinnaar onder de laaggeprijsde volautomatische koffiemachines, de DeLonghi ECAM 22.110, kan zelfs zonder display. Het aanraakscherm van een topmachine is daarentegen groot en kleurrijk. En achter het elegante uiterlijk zit hoogwaardige software voor maximaal gebruiksgemak.

Espresso en geschuimde melk

Om vergelijkbare resultaten te bereiken, hebben we alle volautomatische machines met zo gelijk mogelijke instellingen getest. De hoeveelheid lag tussen de 20 en 25 milliliter en de maalgraad werd zo fijn mogelijk gekozen. We stellen ook altijd de maximale koffiesterkte vast.

Onze espresso moet een vol lichaam hebben, een complex aroma hebben en bekroond zijn met een prachtige crème. Het mag geen onnatuurlijke bitterheid hebben door over-extractie of te warm water. Het moet ook niet te waterig zijn. Tijdens onze test hebben we er ook voor gezorgd dat de automaten niet te veel afwijken van de optimale verwerkingstijd van 25 seconden.

U kunt een automatisch melkschuimsysteem verwachten

Van een high-end volautomatische machine verwachten we een automatisch melkschuimsysteem dat met één druk op de knop een latte-drankje bereidt. Het schuim moet stevig en homogeen zijn en bij een aangename drinktemperatuur uit de machine komen. Bovendien moet een machine in deze prijsklasse niet alleen twee espresso’s kunnen bereiden, maar ook twee latte-drankjes tegelijk.

We hebben functies getest zoals een temperatuurinstelling voor het melkschuim, mits de machines hiermee zijn uitgerust.

Instellingen

De belangrijkste taak van een volautomatische koffiemachine is de bereiding van een espresso. Dit moet zo dicht mogelijk bij het ideaal liggen: een zeefdrager espresso van de barista. Het proces dat hiervoor nodig is, is technisch gezien niet bijzonder ingewikkeld. Eerst maalt de machine een bepaalde hoeveelheid koffiebonen. Het laat het poeder in de zetkamer vallen en dwingt dan in ongeveer 25 seconden de juiste hoeveelheid water door de koffie heen bij ongeveer 95 graden Celsius.

De duivel zit hier – zoals zo vaak – in de details. De kwaliteit van de espresso wordt bepaald door de interactie van alle variabelen. Zelfs een kleine verandering in een enkele variabele kan de kwaliteit van de espresso beïnvloeden. Als het water iets te heet is, brandt de koffie. Als de maling te fijn is, komt het water er niet meer doorheen. Als er te veel water stroomt, is de koffie overmatig geëxtraheerd en smaakt het bitter.

De afzonderlijke stappen die door de machine worden uitgevoerd, moeten daarom optimaal op elkaar worden afgestemd. Van een topmachine kunt u verwachten dat zelfs de basisinstellingen tot een perfect resultaat leiden. Maar zoals bekend zijn de smaken van de frahling-liefhebbers anders. Dit maakt het des te belangrijker om veel kleine stelschroeven te hebben waarmee u het resultaat naar uw persoonlijke smaak kunt beïnvloeden.

Met de juiste instelling voor de perfecte espresso

De instelmogelijkheden zijn een belangrijk test- en aankoopcriterium voor alle volautomatische koffiemachines. Vooral van een high-end machine kunt u meer verwachten dan van een gemiddelde machine: meer opties, meer flexibiliteit, meer gemak. En eindelijk meer plezier en genot!

Reiniging en onderhoud

Een reinigingsprogramma mag niet ontbreken op een volautomatische koffiemachine. De combinatie van koffiepoeder, melk, warmte en vocht in de machine zorgt voor een ideale voedingsbodem voor bacteriën en schimmels.

De verschillen tussen de volautomatische koffiemachines komen tot uiting in het gemak en de intensiteit van de reinigingsprogramma’s. Zo heeft niet elke machine een automatische reiniging van het melkschuimsysteem.

Andere aspecten waarmee we rekening houden bij het reinigen van een volautomatische machine: Mogen de afneembare onderdelen in de vaatwasser? Kan de brouwerijgroep (gemakkelijk) worden verwijderd?

Bediening, weergave, ontwerp en volume

Hoe de werking van technische apparatuur wordt beoordeeld, wordt al snel enigszins subjectief. Bij onze tests letten wij er vooral op of de apparaten kunnen worden bediend zonder de gebruiksaanwijzing te lezen. Een duidelijk geordend menu, duidelijk toegewezen toetsen en een goed afleesbare display zijn daarbij zeer behulpzaam.

Het ontwerp van een apparaat is een kwestie van smaak. Om onze evaluatie objectiever te maken, kijken we niet alleen naar het uiterlijk, maar ook naar de kwaliteit en de afwerking van de gebruikte materialen. Ook functionele aspecten spelen hier een rol: passen hogere koppen en glazen ook onder de koffie-uitloop?

Intuïtieve bediening en laag volume zijn pluspunten

Het volume kan worden gemeten, dus het is minder subjectief dan het ontwerp. Hoe storend het volume uiteindelijk wordt gevoeld is dan weer individueel. Eén ding is duidelijk: processen zoals het malen van koffiebonen, het zetten van espresso en het opschuimen van melk vinden niet stilzwijgend plaats.

Een te luid achtergrondgeluid wordt echter niet goed ontvangen, noch in kantoorgemeenschappen, noch in de keuken thuis. Daarom installeren fabrikanten van hoogwaardige volautomatische koffiemachines niet alleen stille keramische maalmachines, maar vaak ook extra geluidsisolatie.

Hoe we hebben getest

Voor ons zijn de belangrijkste criteria de kwaliteit van de drank, de instelmogelijkheden, de reinigings- en verzorgingsaspecten en de gebruiksvriendelijkheid, het design en het volume.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen koffiemachine’s:

 1. favorietli-thumbnail
  SIEMENS EQ9
  De Siemens EQ9+ S500 TI9553X1RW Home Connect bedien je op afstand met je tablet of smartphone. Zo stel je jouw favoriete koffierecepten samen via de app, vanuit je luie stoel. De app ondersteunt je in het onderhouden van de machine. Zo krijg je een melding zodra er onderhoud nodig is én begeleidt de app je hier bij.

 2. li-thumbnail
  SIEMENS EQ.6
  Met de Siemens EQ.6 Plus S300 TE653M11RW zet je veel verschillende koffierecepten met 1 druk op de knop. Door de touch knoppen aan te raken selecteer je gemakkelijk jouw favoriete koffie. Je kiest bijvoorbeeld voor een caffe latte, cappuccino, espresso macchiato óf voor een kopje heet water voor de theeliefhebber.

 3. li-thumbnail
  DELONGHI MAESTOSA
  Met de De’Longhi Maestosa EPAM 960.75.GLM maak je ijskoffie, schuim je koud melkschuim op én maak je warme chocolademelk van stukjes chocola. Heerlijk voor een verkoeling in de zomer of juist om je handen aan op te warmen in de winter.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

7% KORTING

Koffieapparaten Espresso Volautomatisch

Melitta Purista F230-14 Mat Zwart

399.00
1% KORTING

Koffieapparaten Espresso Volautomatisch

De’Longhi Dinamica ECAM350.55.B + Coffee Care Kit

618.99
1% KORTING

Koffieapparaten Espresso Volautomatisch

De’Longhi PrimaDonna Class ECAM550.65.SB + Coffee Care Kit

968.99

FAVORIET

Siemens EQ9

Adviesprijs

1499,-

317.541 andere kochten dit product

De Siemens EQ9+ S500 TI9553X1RW Home Connect bedien je op afstand met je tablet of smartphone. Zo stel je jouw favoriete koffierecepten samen via de app, vanuit je luie stoel. De app ondersteunt je in het onderhouden van de machine. Zo krijg je een melding zodra er onderhoud nodig is én begeleidt de app je hier bij. Je kiest uit 10 verschillende koffiespecialiteiten waarvan je zelf de sterkte, hoeveelheid en temperatuur aanpast. Van iedere koffiespecialiteit zet je er 2 tegelijk. Zo hoeft jouw bezoek nooit lang te wachten. Na het zetten van melkspecialiteiten spoelt de machine het melksysteem automatisch schoon, zodat jij hier minder omkijken naar hebt. Het melkreservoir, de lekbak en koffiedikbak zijn vaatwasmachinebestendig.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Mooi deseign, eenvoudig te bedienen en heerlijke koffie!”

Joehoe, wat een feestje om het pakket uit te pakken!
Bij het openen valt direct het strakke design op. Een sieraad op het aanrecht – je moet er wel de ruimte voor hebben. De installatie van de melkkan duurde het langst. Ik kreeg het tuutje niet goed geplaatst, waardoor er alleen stoom kwam ipv melkschuim. Maar inmiddels onder de knie en hoe verrast waren wij als gezin door de heerlijk koffie varianten die er uit de machine komen. Het apparaat is eenvoudig en duidelijk in bediening: een kind kan de was (nou ja , de koffie) doen!

Bram Bransen

De Siemens EQ9 connect laat op het eerste gezicht zien dat hij terecht in de topklasse wordt geplaatst. Het gladde oppervlak in zwarte of roestvrijstalen uitvoering, het grote bedieningspaneel inclusief display en de draaiknoppen geven het de esthetiek van een hifiapparaat. Het front is zeer netjes en visueel geconcentreerd op het bedieningspaneel. Het ontwerp wordt geperfectioneerd door de symmetrie: espresso en melk vloeien uit de kubusvormige tuit in het midden.

De bovenste helft van het grote bedieningspaneel wordt ingenomen door het TFT-display met hoge resolutie. Hier vindt u tekstelementen en bijna fotorealistische illustraties van koffievarianten. De plastic melkcontainer steekt uit aan de linkerkant van de machine. De melk wordt volledig opgeschuimd in de machine.

Zelfs de standaardinstellingen zorgen voor een geweldig melkschuim. Voor de espresso kunt u de maalgraad, de hoeveelheid, de temperatuur en de koffiesterkte instellen. De tweede slijper betaalt zichzelf terug als het gaat om de slijpgraad. Omdat het u toestaat om niet alleen verschillende bonen te gebruiken, maar ook verschillende molentjes.

De barista-modus van de Siemens EQ9 connect biedt nog meer, fijnere instelmogelijkheden. U kunt onder andere de verwerkingstijd en de koffiemelkverhouding instellen. Zoals het een topklasse volautomatische koffiemachine betaamt, kan de Siemens EQ9 connect met één druk op de knop twee drankjes tegelijk bereiden.

Met zijn dubbele slijper onderscheidt de Siemens EQ9 connect zich van de concurrentie. Dit komt omdat de meeste machines weliswaar verschillende soorten koffie kunnen bereiden met verschillende instellingen, maar ze bieden niet de mogelijkheid om de bonen zonder moeite te wisselen. Met een espressomachine kunt u de bonen zo vaak wisselen als u wilt. Met de Siemens EQ9 kunt u kiezen tussen twee soorten bonen – en indien nodig tussen twee verschillende maalniveaus.

Slechts enkele volautomatische koffiemachines bieden deze mogelijkheid: De Jura Giga 5 is ook uitgerust met twee slijpmachines en twee bonenkamers. De mid-range klassieker, de Melitta Caffeo CI, biedt twee bonencontainers, maar slechts één molen. Dit betekent dat het niet mogelijk is om schoon te schakelen tussen twee brouwerijen.

Een ander pluspunt van de Siemens slijpmachines in de EQ9: ze zijn heerlijk stil.

De app voor de Siemens EQ9 connect brengt een verscheidenheid aan volautomatische koffiemachinefuncties naar uw smartphone of tablet. De geïntegreerde “Coffee World” geeft u ook toegang tot meer dan een dozijn koffiespecialiteiten van over de hele wereld, die u gemakkelijk door de machine kunt laten bereiden. De “Coffee Playlist” functie doet weer denken aan een hifiapparaat. Wanneer u een afspeellijst maakt, maakt de machine de drankjes voor u klaar – één voor één. Het enige wat je hoeft te doen is de kopjes of glazen op tijd te verwisselen.

Een andere functie van de app is een informatieportaal over het onderwerp koffie. Informatie over de machine en de functies ervan vindt u in de geïntegreerde bedieningshandleiding.

De Siemens EQ9 connect heeft spoel-, reinigings- en ontkalkingsprogramma’s. Wanneer u de machine inschakelt, wordt er automatisch een spoelproces uitgevoerd. Stoom reinigt het melksysteem na elk drankje.

Het display toont het aantal dranken dat kan worden gedronken voor de volgende reiniging of ontkalking of de vervanging van het waterfilter. Het waterfilter zorgt ervoor dat de EQ9 minder snel verkalkt. Dit is goed voor de levensduur van het apparaat en de smaak van de dranken.

Voor de manuele reiniging kunt u de brouwgroep verwijderen. Dit is niet al te ingewikkeld, het enige nadeel is dat de brouwerijgroep zich achter de watertank bevindt. De lekbak, de pompbak en de melkcontainer zijn bijzonder handig, omdat ze in de vaatwasser kunnen worden gereinigd.

GOEDE KEUZE

Siemens EQ.6

Adviesprijs

889,-

213.459 andere kochten dit product

Met de Siemens EQ.6 Plus S300 TE653M11RW zet je veel verschillende koffierecepten met 1 druk op de knop. Door de touch knoppen aan te raken selecteer je gemakkelijk jouw favoriete koffie. Je kiest bijvoorbeeld voor een caffe latte, cappuccino, espresso macchiato óf voor een kopje heet water voor de theeliefhebber. Van elke variant zet je er 2 tegelijk; handig wanneer je visite hebt. Je slaat voor jou en je partner koffierecepten op door de hoeveelheid koffie en sterkte aan te passen. Zo zet je een kop koffie precies naar je smaak. Siemens maakt het onderhoud van het melksysteem eenvoudig met de automatische melkreinigingsfunctie. Hiermee reinigt de machine de melkslang automatisch na iedere zetbeurt.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

Qua functionaliteit en drankkwaliteit treedt de Siemens EQ6 in de voetsporen van de duurdere EQ9 connect. Het komt vrij dicht bij zijn grote broer, maar kost aanzienlijk minder. Hij heeft alle belangrijke instelmogelijkheden en is net zo stil in gebruik als de EQ9. Overigens is de EQ6 qua constructie identiek aan de Bosch VeroAroma .

Voor de lagere prijs moet je echter wel enkele offers accepteren. De EQ6 heeft bijvoorbeeld geen geïntegreerde melkcontainer. Het wordt naast de machine geplaatst en is met een slang aan de machine verbonden. Wat we veel betreurenswaardiger vinden dan dit is het gebrek aan individuele gebruikersprofielen voor het opslaan van instellingen.

De EQ6 lijkt ook optisch wat bescheidener. Het display is kleiner en beheert zonder felle kleuren. De afbeeldingen van de verschillende dranken worden hier afgedrukt en worden niet getoond op het display. Gelukkig zijn dit geen punten die de prestaties van het apparaat beïnvloeden. Ze illustreren veeleer het verschil tussen high-end en upscale, waartoe we de Siemens EQ6 rekenen. Het belangrijkste is dat espresso en latte uit de EQ6 zeer goed zijn.

De veelheid aan typeaanduidingen en aantallen volautomatische koffiemachines leidt regelmatig tot irritaties. In het geval van de Siemens EQ6 is het zo dat de machine op IFA 2017 in een nieuwe editie werd gepresenteerd, wat te herkennen is aan de toevoeging van “plus”. Net als bij zijn voorgangers was er een goedkopere versie (s300) en een hogere kwaliteitsversie (s700). Daarnaast werd de Siemens EQ6 “extra klasse” toegevoegd, en iets later de modelvarianten s400 en s500.

De nieuwe apparaten met de naam EQ6 hebben meer drankrecepten en programmeermogelijkheden dan hun voorgangers. U kunt nu bijvoorbeeld een Café Americano of een Flat White bereiden. De Americano is een met warm water verlengde espresso, de Flat White is een nauwe verwant van de cappuccino, maar hij is plat en heeft geen schuim.

Het volautomatische reinigingsprogramma voor het melksysteem is ook veranderd en heet nu “autoMilk Clean”. In tegenstelling tot zijn voorgangers wordt het melksysteem nu na elk gebruik gereinigd met een krachtige stoomstraal.

De verschillen tussen de verschillende EQ6-modellen zijn enerzijds cosmetisch en hebben anderzijds betrekking op enkele functies. De EQ6 plus s700 heeft bijvoorbeeld een roestvrijstalen behuizing, de kleinere s300 wordt geleverd in een zilverkleurige kunststof behuizing.

Bovendien kan de s700 twee drankjes tegelijk bereiden, terwijl de s300 er maar één kan maken. Met de EQ6 plus s700 kunt u ook vier individuele recepten opslaan. De andere modellen bieden geen geheugenfunctie.

De volautomatische machines uit de EQ6-serie worden vanwege de roestvrijstalen melkbak als “extra klasse” aangeduid. Naar onze mening rechtvaardigen deze kleine verschillen de soms grote prijsverschillen ten opzichte van de vorige modellen niet.

Toch staan we positief tegenover de innovaties in de Siemens EQ6 en beschouwen we deze als een van de beste volautomatische koffiemachines op de markt.

LUXE KEUZE

DeLonghi Maestosa

Adviesprijs

2499,-

184.562 andere kochten dit product

Met de De’Longhi Maestosa EPAM 960.75.GLM maak je ijskoffie, schuim je koud melkschuim op én maak je warme chocolademelk van stukjes chocola. Heerlijk voor een verkoeling in de zomer of juist om je handen aan op te warmen in de winter. Je zet met de machine niet alleen 2 kopjes koffie tegelijk, maar ook de melkspecialiteiten zet je per 2. Handig, want zo hoef je niet lang te wachten en geniet je samen van een warme cappuccino. Drink je ’s avonds liever decaf koffie? Dan is dat geen probleem, dankzij het dubbele bonenreservoir. Je bedient het apparaat eenvoudig via het kleuren touchscreen óf vanaf de bank met jouw smartphone of tablet.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De DeLonghi Maestosa is zonder twijfel één van de high-end volautomatische koffiemachines. En in deze klasse speelt het op de top van het assortiment. Naast zinvolle en doordachte elementen is de machine uitgerust met een aantal gadgets die een volautomatische koffiemachine niet per se nodig heeft. Zo kan bijvoorbeeld de mixerkaraf worden aangesloten in plaats van het melkschuimsysteem en kunnen allerlei soorten milkshakes worden bereid. Het totale pakket aan mogelijkheden dat de Maestosa biedt is enorm – en dat rechtvaardigt de hoge prijs. De machine staat echter zo ver af van het dagelijkse leven van een lijstenmaker dat hij onze testwinnaar niet van zijn troon stoten. Het is gewoon in zijn eigen sfeer.

De bediening – op de machine zelf en via de app – is zo eenvoudig dat de bedieningshandleiding onopgemerkt kan blijven. Het 5-inch (ca. 13 cm) kleuren TFT-display, waarmee de temperatuur, de vulhoeveelheid, de schuimconsistentie en de koffiehoeveelheid kunnen worden ingesteld, draagt hier ook aan bij. De kwaliteit van de koffie is bijna perfect, zelfs in de basisinstellingen. Zo perfect als maar kan met een automaat. U kunt individuele instellingen in zes gebruikersprofielen opslaan.

DeLonghi is een ware revolutie begonnen met de slijpers in de Maestosa. De twee roestvrijstalen schijfslijpmachines kunnen elektronisch worden aangestuurd. Maar dat is nog niet alles: de gekozen molen past zich aan. DeLonghi noemt dit “Adaptieve slijptechniek” en neemt daarmee een grote hindernis – vooral voor beginners – bij het zoeken naar de optimale slijpgraad.

Een ander hoogtepunt van deze topklasse volautomatische machine is de aparte warmwaterpijp, die zorgt voor een barista gevoel. Het kan worden gebruikt in plaats van het automatische melkschuimsysteem. Met de schuimlans kunt u de consistentie en de temperatuur van het schuim bijzonder nauwkeurig controleren. Dit vereist een beetje oefening, maar is leuk – en minder vuil.

Een klein nadeel van het apparaat: sommige onderdelen zijn verborgen. Het waterreservoir is bijvoorbeeld toegankelijk via de servicedeur. De uitneembare zeteenheid bevindt zich achter het waterreservoir. Dit betekent dat het schoonmaken iets langer duurt, maar de machine moet het waard zijn.

Als we de revolutionaire slijpers en gadgets zoals de mengkaraf voor melkdranken negeren, lijkt de Maestosa het meest op de Siemens EQ9 connect. Het heeft echter de betere prijs en wint daarom de test. We zijn er echter zeker van dat de prijs van de DeLonghi Maestosa op de lange termijn aanzienlijk zal dalen.

(Visited 361 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.