De beste takkenschaar

Een tuin met bomen is leuk om naar te kijken, maar bomen hebben zorg nodig. Het snoeien van takken is een van de jaarlijkse taken. De eenvoudigste manier om dit te doen is met een goede snoeischaar. Maar er zijn grote verschillen in snijprestaties.

Aankoopcriteria

Bomen moeten twee keer per jaar worden teruggesnoeid, zodat de snoeischaar niet te ver naar achteren in de gereedschapsschuur hoeft te worden verplaatst.

Afhankelijk van hoe groot uw bomen al zijn, heeft u een snoeischaar nodig met de nodige snijbreedte. Dit varieert van fabrikant tot fabrikant, maar meestal zijn er snijbreedtes tussen 35 en 55 millimeter. Je moet ook op de armlengte letten. Dit is afhankelijk van het feit of u een telescopische schaar gebruikt of een schaar met vaste armen.

Telescopisch of niet?

Een telescopisch model is praktisch omdat het kan worden aangepast aan individuele behoeften. Een nadeel is echter hun lagere stabiliteit. Je moet dus afwegen wat voor jou belangrijker is. Als u de voorkeur geeft aan een schaar met vaste armen, moet de lengte minstens 80 centimeter bedragen.

Voordat u een snoeischaar koopt, moet u deze in de hand houden en controleren of het gewicht en de ergonomie goed voor u zijn. Er zijn ook enkele verschillen.

Welke snoeischaren zijn er beschikbaar?

Aambeeld snoeischaren zijn nu de klassieke snoeischaren. Na het snijden ontmoet het scherpe mes een metalen oppervlak, het zogenaamde aambeeld. Een voordeel van de aambeeldmodellen is dat je niet zoveel kracht hoeft te gebruiken omdat het blad extreem scherp is en daardoor gemakkelijk door het hout glijdt. Het aambeeld kan echter de tak beschadigen.

Bypass-scharen daarentegen hebben twee gebogen messen die tegen elkaar aan duwen en elkaar overlappen bij het knippen – vandaar de naam “Bypass”. Hun voordeel is een bijzonder zuivere snede, maar er is meer kracht nodig omdat het snijmes langs het tegenmes glijdt.

Drie verschillende ontwerpen

Het laatste type is de aambeeld-takkenschaar. Zoals de naam al aangeeft, zijn deze snoeischaren uitgerust met een versnellingsbak. Dit is een groot voordeel, want het bespaart energie. Zo kunnen nog minder machtige tuiniers dikke takken knippen.

Tandwielsnoeischaren kunnen worden gebruikt in een breed scala van toepassingen, hebben weinig kracht nodig en kunnen het snoeiresultaat optimaliseren. De aankoop is echter duur en niet elke fabrikant heeft zo’n apparaat in zijn assortiment.

Dit is hoe we hebben getest

We hadden in totaal 12 snoeischaren in de test, zes aambeeld en zes bypass-scharen. Een snoeischaar moet natuurlijk vooral takken knippen – dun, dik, hard en zacht, met andere woorden, alles wat tijdens het tuinieren opkomt. Vooral dikkere takken zijn vaak problematisch. Daarom was de snijprestatie ons belangrijkste criterium.

Bij de test moesten de scharen door beukenhouten stammen met een diameter van 25 mm en een vurenhouten vierkant hout snijden. Om de benodigde kracht te testen werden de scharen in een trek-/drukmachine geklemd. Op deze manier kon de padkrachtcurve en de vereiste maximale kracht worden gemeten tijdens het snijden. De verschillen waren soms aanzienlijk.

We hebben ook gekeken naar het snijgedrag op lange termijn en hebben een continue belasting gesimuleerd. De door ons geteste scharen moesten bestand zijn tegen 100 proefsnedes op beukenhouten rondhout en 300 proefsnedes op vurenhouten kanthout. Er werd een zeker positief “inloopeffect” waargenomen, vooral bij de Gardena Premium-takkenschaar – hier werd de benodigde kracht na enkele sneden teruggebracht tot 565 Newton, wat nog steeds veel is.

We hebben het snijpatroon getest op droge beukenhouten stokken en op verse takken met schors. Als een schaar kneuzingen, schade aan de bast of het afschilferen van de randen achterliet, leidde dit tot een aftrekpost. Als de snoeischaar gladde, gelijkmatige sneden maakte, vonden we dit positief.

In de praktijktest hebben drie vrouwelijke en drie mannelijke testers de scharen beoordeeld op hun hantering. De belangrijkste criteria waren hier bewegingsvrijheid, grip, gewicht en vindbaarheid. Ook is gekeken hoe nuttig de gebruiksaanwijzing in elk geval is.

Om de slijtage na vele jaren van gebruik te simuleren, moest de schaar in totaal 400 sneden op verschillende houtsoorten maken en vervolgens, om het af te ronden, een 40 millimeter dikke tak hout knippen.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen takkenscharen:

  1. favorietli-thumbnail
    FISKARS POWERGEAR X
    De Fiskars PowerGear X Takkenschaar Bypass LX98 L is geknipt voor het snoeien van jong, fris groen. Ook dikke takken tot 55 mm knipt hij moeiteloos door. Met een lengte van 80 cm en het transmissiemechanisme voor minder weerstand, is het snoeien van heggen en bomen geen probleem voor de Bypass LX98 L.

  2. li-thumbnail
    WOLF-GARTEN RS 900 T
    Als je op zoek bent naar een takkenschaar met telescopische greep, ben je bij de Wolf Garten Powercut RS 900 T aan het juiste adres. De lengte van de takkenschaar varieert van 65 tot 90 centimeter, waardoor je dus ook in de hoogte knipt.

  3. li-thumbnail
    GARDENA TELECUT 520
    Wil je hoge takken met een maximale dikte van 42 millimeter handmatig snoeien? Dan is de Gardena TeleCut 520-670 B iets voor jou. De takkenschaar heeft telescopische handgrepen, waardoor je de lengte van de heggenschaar verstelt van 57 tot 67 centimeter. Hierdoor bereik je niet alleen hoge takken, maar heb je ook 3 keer meer kracht om de tak door te knippen.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

blank

Fiskars PowerGear X

Adviesprijs

79,-

blank

89.445 andere kochten dit product

De Fiskars PowerGear X Takkenschaar Bypass LX98 L is geknipt voor het snoeien van jong, fris groen. Ook dikke takken tot 55 mm knipt hij moeiteloos door. Met een lengte van 80 cm en het transmissiemechanisme voor minder weerstand, is het snoeien van heggen en bomen geen probleem voor de Bypass LX98 L. Ook de scherpe bladen van hoogwaardig staal helpen daaraan mee. De takkenschaar is erg licht doordat hij gemaakt is van glasvezel versterkt kunststof en ligt hij door de softgrip goed in de hand.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Licht en een genot om mee te werken!”

Als vrouw een genot om mee te werken!

Charlotte Bruijn

De beste snoeischaar in de test was de Fiskars PowerGear X. Het vermogen dat nodig is voor het knippen wordt aanzienlijk verminderd door het tandwiel, waardoor het zeer geschikt is voor dikke takken. Samen met twee andere aambeeldmodellen is het zelfs gelukt om een vier centimeter dikke tak te knippen – een uitstekende prestatie.

Maar onze testwinnaar maakte ook een paar fouten: bij het zagen van vers hout was de bast duidelijk beschadigd en waren er zelfs blauwe plekken zichtbaar. Aan de andere kant was de snede zeer glad en waren de curves slechts licht merkbaar.

Het resultaat was beter toen het werd getest op hardhout. Een kleine randbreuk was merkbaar en de snede was niet honderd procent glad. Helaas waren hier ook kneuzingen op de tak merkbaar. In de praktijk maakt dit echter niet uit, bomen kunnen zo’n lichte schade gemakkelijk opvangen. In de categorieën duurzaamheid en handling heeft de Fiskars zeer goede resultaten opgeleverd.

Doorslaggevend voor de snoeischaar is de kracht die nodig is om de takken te knippen – je wilt jezelf immers niet helemaal verspillen bij het snoeien. Als de Fiskar snoeischaar nieuw is, maakt hij samen met de Wolf-Garten Power Cut indruk met de minste inspanning. Ter vergelijking: de Gardena Premium heeft bijna drie keer zoveel vermogen nodig om dezelfde tak af te snijden.

Na de lange-termijn test, de gebruikelijke afstomping van het blad verhoogde de inspanning die de testwinnaar nodig had met slechts 95 Newton – wat ook een zeer goede waarde is.

Wie een snoeischaar koopt, wil er niet alleen een seizoen mee doorbrengen. In de duurtest hebben we daarom getest of er na veelvuldig gebruik nog sneden op 40 mm dik, droog beukenhout mogelijk zijn, of de scharen na de duurtest beschadigd zijn en in hoeverre de bladen nog voldoen.

Hier stond onze favoriet samen met de Gardena Comfort-takkenschaar aan de top. Ze slaagden erin het vier centimeter dikke hardhout te zagen zonder het blad, de tandwielen of het handvat te beschadigen, en de bladen komen nog steeds zonder problemen samen na voortdurend gebruik. Heel goed! In totaal zijn slechts drie scharen erin geslaagd om het dikke hout te knippen – allemaal aambeeldmodellen. Dus als je vaak bomen met dikke en harde takken moet kappen, is een bypass-schaar niet de juiste keuze.

Naast de indruk van gewicht, grip, bewegingsvrijheid en vindbaarheid tijdens het snijden, werden ook de gebruiksaanwijzingen meegenomen in de evaluatie van de hantering. De testers hebben onze testwinnaar een gemiddeld goed rijgedrag laten zien. Vooral het bewegingsgemak van de scharen werd positief beoordeeld, evenals het vermogen om ze in het gras te vinden.

Er stonden echter geen onderhoudsinstructies in de gebruiksaanwijzing; informatie over de maximale houtdikte en veiligheidsinstructies waren wel beschikbaar, maar hadden gedetailleerder kunnen zijn. Op het gebied van handling scoorden beide Wolf-Garten-modellen zeer goed in alle secties – maar ze stonden aan de onderkant van de schaal als het gaat om de gebruiksaanwijzing.

GOEDE KEUZE

Wolf-Garten RS 900 T

Adviesprijs

59,-

88.543 andere kochten dit product

Als je op zoek bent naar een takkenschaar met telescopische greep, ben je bij de Wolf Garten Powercut RS 900 T aan het juiste adres. De lengte van de takkenschaar varieert van 65 tot 90 centimeter, waardoor je dus ook in de hoogte knipt. De ergonomisch gevormde handvatten, het gewicht van 1,5 kilogram en de stabiele hefboomarmen van geëloxeerd aluminium maken dat je hem goed hanteert. De messen met antikleeflaag snijden met nette afwerking in takken tot een dikte van 50 millimeter. Je hebt tot 4 keer meer kracht dankzij de nieuwe snijkoptechnologie. Met de Powercut RS 900 T werk je dus prettig en effectief.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

Als de kwaliteit van het snijresultaat voor u van het grootste belang is, is de Wolf-Garten RS 900 T de beste keuze. De aambeeldschaar kan zeer goede snijpatronen produceren op zowel vers als droog hout en de hoeveelheid kracht die nodig is voor het knippen is ook aanvaardbaar. De afhandeling kan echter wel wat beter.

De Wolf-Garten RS 900 T kwam pas net achter de testwinnaar. De hantering van de aambeeldscharen is goed, ze knippen zeer soepel en zijn ook goed te vinden in het gras door hun uitstekende uiterlijk. Helaas is de grip echter niet zo goed, er zijn betere modellen en het gewicht is ook iets hoger dan de testwinnaar.

Voor zover dat nodig is, kunnen we niet klagen. Met een gemiddelde van 219 Newton in nieuwe staat, is er maar weinig inspanning nodig. Na de duurtest stijgt de waarde slechts tot 307 Newton – heel mooi.

Wat de doorsnede betreft, waren we ook onder de indruk van de voorstelling. Er waren geen kneuzingen op het verse hout, de snede was volledig gelijkmatig en alleen een beetje ruw. Helaas kreeg de schors wat zichtbare schade. Bij het knippen van droog hout maakte de Wolf-Garten-schaar geen enkele fout: geen kneuzingen en slechts een zeer kleine hoeveelheid randbreuk, die slechts een beetje ruw was.

Net als twee andere aambeeldmodellen is ook de RS 900 T erin geslaagd om het vier centimeter dikke hardhout door te zagen, en zelfs na de lange termijntest was er geen breuk van het blad of andere delen van de schaar.

Maar er was één downer: na de duurtest raakten de bladen elkaar niet meer goed. Andere modellen hebben hier een duidelijk voordeel. Echter, als u op zoek bent naar goede knipperresultaten en misschien niet zozeer naar de belasting van de schaar, dan gaat het niet mis met de RS 900 T.

GOEDE KEUZE

Gardena TeleCut 520

Adviesprijs

79,-

74.066 andere kochten dit product

Wil je hoge takken met een maximale dikte van 42 millimeter handmatig snoeien? Dan is de Gardena TeleCut 520-670 B iets voor jou. De takkenschaar heeft telescopische handgrepen, waardoor je de lengte van de heggenschaar verstelt van 57 tot 67 centimeter. Hierdoor bereik je niet alleen hoge takken, maar heb je ook 3 keer meer kracht om de tak door te knippen. De afgeknipte tak heeft een strakke snede dankzij de scharen die niet op elkaar terechtkomen tijdens het snoeien, maar langs elkaar. Dit maakt de takkenschaar ook geschikt voor het knippen van vers hout. Dankzij de ergonomische handgrepen snoei je comfortabel door. De antikleeflaag op de scharen zorgt ervoor dat je soepel de takken knipt.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

Voor wie niet veel geld wil uitgeven, raden wij de Gardena TeleCut 520 aan, die ons toch overtuigd heeft van het snijresultaat en de duurzaamheid. De hoeveelheid kracht die hier nodig is, is groter dan bij onze vorige aanbevelingen, vier centimeter dik hardhout wordt niet gezaagd door de Gardol-lobberschaar. Bij deze test moesten echter alle bypass-scharen de handdoek in de ring gooien. Toch: de prijs/prestatieverhouding is goed en daarom krijgt de Gardol Classic een aanbeveling van ons.

De Gardena TeleCut 520 is niet te zwaar en heeft een goede grip, waardoor hij goed vast te houden is over een langere periode. Het is echter niet zo gladjes als onze testwinnaar en de benodigde inspanning ligt ook een stuk hoger, maar ligt nog steeds in de middenmoot.

De gebruiksaanwijzing is goed, maar er staan geen veiligheidsinstructies in de handleiding. Jammer genoeg was de Gardena hakschaar niet in staat om het vier centimeter dikke hardhout te knippen. Echter, geen enkele bypass-schaar was in staat om dit te doen in de test.

De duurzaamheid is zeer goed, maar het moet wel wat veren in de zaagprestatie laten – maar eigenlijk maar een paar. Ze gaven soms het beste resultaat met vers hout: geen kneuzingen, volledig gladde en gelijkmatige snijranden, maar de bast was duidelijk beschadigd. Met droog hout waren de resultaten helaas iets slechter. Kneuzingen waren duidelijk zichtbaar, er waren ook gebroken randen, maar het oppervlak bleef vrij glad en slechts licht afgerond.

Voor ongeveer 80 Euro kan je een zeer degelijke snoeischaar krijgen. Vooral als ze niet zo vaak gebruikt worden en vooral als ze niet te dikke takken hoeven te knippen, kunnen we de Gardolschaar van harte aanbevelen.

(Visited 2.553 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *