De goedkoopste tablet

In tijden waarin grote smartphones met beeldschermdiagonalen boven de 5-inch limiet steeds meer de norm worden, kun je je afvragen waarom je überhaupt een tablet nodig hebt – want video’s, foto’s en teksten komen nu ook op smartphones tot hun recht.

Maar moderne tablets met 10 inch beeldschermen bieden voordelen bij het surfen en het spelen van games, omdat ze websites op dezelfde manier weergeven als een computer. Tabletten hebben nog steeds een bestaansrecht als secundair apparaat voor de smartphone. Bovendien maken apps zoals Microsoft Office in combinatie met een draadloos toetsenbord het mogelijk om verrassend productief te werken, zelfs op relatief zwakke apparaten.

Maar bijna niemand wil veel geld uitgeven aan een tweede apparaat, dus betaalbare tabletten zijn bijzonder interessant. Je kunt echter de goedkoopste iPad krijgen voor maar 350 euro, en dat is onze huidige prijstip voor premium tablets. Een “goedkope tablet” zou ons dus hooguit zo’n 200 euro moeten kosten.

Zelfs in deze prijsklasse zijn er enkele interessante aanbiedingen waarbij u slechts een paar compromissen hoeft te sluiten.

Goedkope tablets: Android of Windows?

In het segment van de goedkope tablets voor ongeveer 200 euro vind je nu al geruime tijd niet alleen diverse Android-tablets, maar ook steeds meer apparaten met Windows 10, omdat Microsoft zijn huidige besturingssysteem heeft geoptimaliseerd voor gebruik op tablets. Tegelijkertijd kunnen met Windows 10-tabletten ook klassieke Windows-programma’s worden uitgevoerd. Maar dit is alleen de moeite waard als de muis en het toetsenbord naast het aanraakscherm worden gebruikt.

Android-tablets zijn gebruiksvriendelijker

Met het Google-besturingssysteem Android daarentegen is alles ontworpen voor de bediening met de vinger. Er is geen mediabreuk zoals in Windows. Bovendien biedt de Google Play Store een gigantische selectie van apps, terwijl de tabletapplicaties in de Windows Store nog steeds vrij goed te beheren zijn. Als u op zoek bent naar een goedkope tablet voor het surfen, het spelen van games en het spelen van video’s, dan zit u goed met een Android-tablet zoals onze testwinnaar van Samsung.

Een ander voordeel van Android ten opzichte van Windows is de geringe onderhoudsinspanning. Net als bij PC’s moeten Windows-tablets regelmatig opnieuw worden opgestart voor updates, hebben ze voortdurende virusbescherming nodig en hebben ze de neiging om na veel installaties te vertragen.

Dit alles is bijna volledig geëlimineerd met Android-tablets. Als ongecompliceerde “altijd op” apparaten zijn de goedkope Androids daarom nog steeds overtuigender dan hun Windows-tegenhangers.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen tablets:

 1. favorietli-thumbnail
  SAMSUNG GALAXY TAB A 10.1 (2019)
  Met de Samsung Galaxy Tab A 10.1 (2019) Wifi 32 GB kijk je met plezier naar je favoriete serie. De tablet ziet er luxe uit door de metalen behuizing. Dankzij de dunne randen lijkt het 10,1 inch Full HD scherm nog groter. De schermranden zijn precies breed genoeg, zodat je duimen het scherm niet aanraken als je de tablet vasthoudt.

 2. li-thumbnail
  HUAWEI MEDIAPAD M5 LITE
  Met de Huawei MediaPad M5 Lite bekijk je favoriete films en series in full hd kwaliteit. Dankzij de 4 stereo speakers van Harman Kardon produceert de tablet een rijk geluid. De tablet raakt niet snel leeg dankzij de grote 7500 mAh batterij.

 3. li-thumbnail
  LENOVO YOGA SMART TAB
  De Lenovo Yoga Smart Tab is een 10,1 inch full hd multimedia tablet die ook fungeert als smarthome hub. Dankzij de geïntegreerde standaard gebruik je de tablet op 3 verschillende manieren. Kantel de tablet bij het typen van een tekst, houd de tablet bij de standaard vast alsof je een tijdschrift leest of klap de standaard open en zet de tablet rechtop neer.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

Samsung Galaxy Tab A 10.1 (2019)

Adviesprijs

219,-

62.149 andere kochten dit product

Met de Samsung Galaxy Tab A 10.1 (2019) Wifi 32 GB kijk je met plezier naar je favoriete serie. De tablet ziet er luxe uit door de metalen behuizing. Dankzij de dunne randen lijkt het 10,1 inch Full HD scherm nog groter. De schermranden zijn precies breed genoeg, zodat je duimen het scherm niet aanraken als je de tablet vasthoudt. Het geluid uit de tablet is levensecht dankzij de de dubbele stereospeakers met Dolby Atmos 3D geluid. Hierdoor lijkt het alsof je je midden in je favoriete serie begeeft. Je bewaart je bestanden op het 32 GB geheugen. Download je veel apps en films? Breid het geheugen dan uit met een sd kaart van maximaal 512 GB.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Geweldige tab voor het hele gezin”

Allereerst: het beeld is S U P E R! We hebben geen 4K of OLED tv in huis, dus haarscherp beeld hebben we niet echt. Toen ze me alles liet zien zette ik de opening proloog van Dark Souls op om te kijken. Wauw, wat vet om de details te kunnen zien! Het geluid, geen woorden. Leek net alsof ik zelf in de studio zat met de muzikanten. Gelukkig was het niet zo, want niemand in mijn huis kan echt goed zingen.

Ciara Broekman

Bij het uitpakken van de huidige Samsung Galaxy Tab A treedt een onverwacht wow-effect op in deze prijsklasse: Samsung heeft het ontwerp van de behuizing volledig herzien. In plaats van het kunststof chassis zit de tablet dit keer in een hoogwaardige metalen koffer. Dit voelt niet alleen nobel aan, maar wordt ook aangenaam licht met ongeveer 469 gram.

De Galaxy Tab A (2019) wordt opgeladen via de USB C 2.0-poort en u hoeft niet zonder een hoofdtelefoonaansluiting te gaan. De herontworpen Galaxy Tab A is ook compacter dan zijn directe voorganger.

Helaas heeft Samsung de vingerafdruksensor samen met de opgeslagen grootte gerationaliseerd. Het was niet de meest betrouwbare in het model van 2016, maar het is jammer om het volledig te moeten missen. Het tablet kan in ieder geval worden verwisseld door dubbel te tikken, de knoppen aan de zijkant hoeven hiervoor niet te worden gebruikt.

In ruil daarvoor kan het display volledig overtuigen met zijn diagonaal van 10,1 inch (25,65 centimeter). Het heeft weer een resolutie van 1.920 x 1.200 pixels in 16:10 formaat, waarvan met name video’s profiteren. E-boeken, websites en andere tekstuele content daarentegen komen het best tot hun recht op een 4:3-tablet, zoals die van Apple bij de iPad-serie.

Dat Samsung bekend is met beeldschermen blijkt al in de eerste paar minuten in de Galaxy Tab A (2019). Het scherm schijnt aangenaam helder, zelfs bij gemiddelde helderheid, levert rijke kleuren en zeer goede kijkhoeken. De resolutie is zo scherp dat individuele pixels niet meer opvallen en teksten prettig leesbaar zijn.

Over het geheel genomen levert de Samsung Galaxy Tab A (2019) een zeer goede combinatie van verwerking en weergavekwaliteit, die zich niet hoeft te verstoppen voor veel duurdere apparaten.

De Samsung Galaxy Tab A (2019) is de eerste Samsung-tablet die met de nieuwe One UI wordt geleverd. Gebaseerd op Android 9 “Pie”, levert het eigenlijk een vrij ronde gebruikerservaring op in de praktijk.

De instellingen bieden bijvoorbeeld nog steeds veel mogelijkheden om de gebruikersinterface aan te passen, maar lijken veel netter dan in vorige versies. Typisch voor Samsung zijn er veel voorgeïnstalleerde apps op de tablet, waaronder Microsoft’s Office-suite en Samsung alternatieven voor Google-diensten, zoals de browser Samsung Internet. In tegenstelling tot het verleden is het bij Samsung echter mogelijk om vrijwel alle voorgeïnstalleerde apps volledig te verwijderen.

Met ongeveer 23 van de 32 gigabyte bruikbare opslagruimte bevindt Samsung zich in een goed middenveld in de tabletsector. Foto’s, video’s en andere grote bestanden kunnen ook gemakkelijk worden opgeslagen op een microSD-kaart, die tot 512 gigabyte kan bevatten.

Ook de hele werking van de tablet lijkt vloeiend en wordt zelden onderbroken door makelaars. Dit gebeurt vooral bij het schakelen tussen verschillende open apps. De reden hiervoor is de enige 2 gigabytes aan beperkt RAM in de Galaxy Tab A (2019). In de praktijk leidt dit tot het vaker herladen van apps, vooral bij multitasking. Parallelle werking in split screen is echter meestal zonder problemen mogelijk.

De beperkte RAM vertroebelt het verder zeer goede totaalbeeld – Samsung heeft hier aan de verkeerde kant gered. Dat is jammer, want de herziene Exynos 7904-chipset levert ook een zeer nuttige prestatie. De meeste spellen en apps lopen soepel op de Samsung Galaxy Tab A (2019). Als je niet te veel tussen apps schakelt, zou je in de meeste situaties volledig tevreden moeten zijn met de prestaties van de Samsung Galaxy Tab A’s (2019).

Dit geldt ook voor de levensduur van de batterij: bij onze tests met gemiddelde helderheid was de batterij pas na ongeveer 13 uur buiten adem.

Zoals bij vrijwel alle tablets biedt Samsung ook de Galaxy Tab A (2019) LTE-versie aan. Met een SIM-kaart kun je er onderweg mee surfen.

Samsung wil ongeveer 50 euro meer hebben voor de LTE-optie, een zeer gematigde prijspremie. Voor wie veel onderweg is en niet altijd op zoek wil naar open WLAN-netwerken, is een LTE-model een echte zegen. Wie echter vooral thuis op de bank surft, of desnoods met WLAN, kan zich de meerprijs besparen.

Beide modellen bieden ondersteuning voor snel WLAN in de AC-standaard en moderne 5 GHz-netwerken – en Bluetooth is ook aan boord in de huidige revisie 5.0.

De Samsung Galaxy Tab A (2019) is een goede tablet, maar verre van perfect. Het feit dat Samsung heeft bespaard op geheugen en vingerafdruksensor ziet er in 2019 niet actueel uit en zou Samsung-fans boos moeten maken.

Hetzelfde geldt voor de vreemde plaatsing van de anders niet zo slecht klinkende stereoluidsprekers. Als je de tablet horizontaal houdt voor video’s, zitten ze aan de rechter- of linkerkant, wat het stereo-effect vernietigt – een koptelefoon is daarom de betere keuze voor een fatsoenlijk filmgeluid. Het Dolby Atmos logo, dat veel marketingpotentieel heeft, verandert daar niets aan.

GOEDE KEUZE

Huawei MediaPad M5 Lite

Adviesprijs

229,-

84.196 andere kochten dit product

Met de Huawei MediaPad M5 Lite bekijk je favoriete films en series in full hd kwaliteit. Dankzij de 4 stereo speakers van Harman Kardon produceert de tablet een rijk geluid. De tablet raakt niet snel leeg dankzij de grote 7500 mAh batterij. Wanneer de batterij leeg is, laad je hem binnen 3 uur volledig op dankzij de snellaadfunctie. Met 32 GB opslaggeheugen heb je voldoende plek voor al je apps en bestanden. Heb je meer opslagruimte nodig? Breid het dan uit met een geheugenkaart van maximaal 256 GB.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

Ons topalternatief komt uit China. De Huawei MediaPad M5 Lite is qua prijs en prestaties bijna gelijk aan onze Samsung-favoriet. Het overtreft zelfs de Tab A (2019) in sommige disciplines: Huawei biedt een vingerafdruksensor, de vier luidsprekers klinken in de praktijk veel ronder en multitasking is ook iets efficiënter dankzij een totaal van 3 gigabyte aan RAM. De koffer is ook van metaal, maar ziet er niet zo hoogwaardig en stabiel uit als de Samsung.

Het display is net zo helder en scherp als de Samsung Galaxy Tab A’s (2019). In een directe vergelijking zien de kleuren er op de Huawei niet zo helder uit, en de kijkhoekstabiliteit is ook iets minder dan op de Samsung – maar dit is alleen te zien in een directe vergelijking.

Interessant voor Netflix gebruikers: In tegenstelling tot de Galaxy Tab A heeft de Huawei MediaPad M5 Lite de officiële certificering voor Netflix HD rendering. In onze tests met verschillende HD-geschikte producties konden we geen significante verschillen vinden in de renderkwaliteit van Netflix, zelfs niet met meerdere kijkers; alleen het geluid is beduidend beter met de Huawei.

Aan de softwarekant biedt Huawei een groot aantal maatwerkopties, vergelijkbaar met Samsung. De EMUI-gebruikersinterface, die af fabriek is gedoopt, doet meer denken aan Apple’s iOS, maar kan via de opties worden aangepast aan de persoonlijke voorkeuren. De Huawei MediaPad M5 Lite is op het moment van testen nog steeds uitgerust met Android 8. Updates voor nieuwere Android versies lijken niet te komen.

Helaas neemt het besturingssysteem een trotse tien van de 32 gigabyte aan geheugen in beslag, zodat er relatief weinig ruimte overblijft voor apps en media – in ieder geval zonder SD-kaart. Over het geheel genomen ziet Samsung’s nieuwe One UI er netter uit dan zijn Huawei tegenhanger, maar dat is ook een kwestie van smaak.

De Huawei-tablet wordt aangedreven door de zelf ontwikkelde Kirin 659-chipset. Deze chipset levert in de praktijk acceptabele prestaties, maar slaagt er niet helemaal in om het gebruik van de tablet zonder rukken te garanderen. In benchmarks zoals Geekbench 4 of Antutu 7 ligt het dienovereenkomstig iets achter op het Exynos-equivalent in de Galaxy Tab A (2019). Toch: Al met al levert Huawei ook een zeer behoorlijke prestatie, die voor de meeste gebruikers voldoende zou moeten zijn, afgezien van de high-end tabletten.

De beslissing tussen Samsung Galaxy Tab A (2019) en Huawei MediaPad M5 was niet gemakkelijk voor ons – beide tablets zijn absoluut aan te bevelen in hun prijsklasse. Als je van krachtig geluid houdt, is Huawei de juiste keuze, terwijl Samsung een beetje voorloopt op het gebied van weergave en prestaties. Uiteindelijk moet de gebruikersinterface natuurlijk nog steeds een rol spelen – de eigen voorkeur beslist hier uiteindelijk.

GOEDE KEUZE

Lenovo Yoga Smart Tab

Adviesprijs

269,-

131.456 andere kochten dit product

De Lenovo Yoga Smart Tab is een 10,1 inch full hd multimedia tablet die ook fungeert als smarthome hub. Dankzij de geïntegreerde standaard gebruik je de tablet op 3 verschillende manieren. Kantel de tablet bij het typen van een tekst, houd de tablet bij de standaard vast alsof je een tijdschrift leest of klap de standaard open en zet de tablet rechtop neer. Wanneer je de tablet niet gebruikt, activeer je de Ambient modus van Google Assistant door de standaard open te klappen. Zo bestuur je andere smart home apparaten in je huis, zoals smart lampen, een slimme thermostaat of beveiligingscamera’s.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De Lenovo Yoga Smart Tab is onze alternatieve aanbeveling voor diegenen die vooral op zoek zijn naar een multimediale tablet. Naast de algehele goede weergave, overtuigt de Yoga Smart Tab met het meest indrukwekkende geluid in een tabletvergelijking. Het biedt ook verschillende slimme plaatsings- en zelfs ophangmogelijkheden dankzij het gelijknamige yoga-ontwerp. Aan de andere kant is er echter een nogal middelmatige prestatie, die de tablet hogere aanbevelingssferen ontkent.

In tegenstelling tot het klassieke platte ontwerp heeft Lenovo de Yoga Smart Tab een aanzienlijk dikkere aluminium bodem gegeven. Hierop kunnen niet alleen twee luidsprekers worden aangesloten, maar ook een uitklapbare standaard aan de achterzijde. De clou er omheen: De voet biedt niet alleen een stabiele stand op een ondergrond, maar kan ook volledig naar achteren worden geklapt. Dankzij een groef in de bodem kan het tablet bijvoorbeeld aan een haak worden opgehangen – perfect voor het bekijken van films in de garage of de keuken.

Een ander voordeel van het ongebruikelijke ontwerp is dat het tablet met één hand te gebruiken is. De cilindrische uitstulping zorgt ervoor dat de Yoga Smart Tab zeer comfortabel kan worden vastgehouden.

De Lenovo-tablet is vooral geschikt voor het bekijken van films binnenshuis. Het display is scherp en biedt een goede kleurweergave, maar is iets te donker voor buitengebruik. De in het dikkere gedeelte van de tablet geïntegreerde luidsprekers leveren een indrukwekkend volwaardig geluid voor een tablet van dit formaat. We kunnen het ruimtelijke geluid dat door het Dolby Atmos-logo wordt aangegeven niet per se bevestigen, maar het geluid is volledig in orde voor een relatief klein apparaat.

Weg van het uitstekende mediagebruik, werkt de Lenovo Yoga Smart Tab op een vrij hanteerbaar niveau. De enige licht aangepaste Android-omgeving wordt in de praktijk helaas vaker opgemerkt met kleine hangers. Dit is waarschijnlijk vooral te danken aan de Snapdragon 439-chipset, waarvan de prestaties bij het laden van complexe websites al hun grenzen bereiken. Veeleisende spellen zoals Fortnite of Call of Duty overbelasten ook de Yoga Smart Tab, maar eenvoudigere mobiele spellen zijn – net als bij vrijwel alle vertegenwoordigers in het testveld – geen probleem voor de tablet.

Als Lenovo krachtigere hardware had gebruikt, zou de Yoga Smart Tab een topaanbeveling zijn geweest. Het blijft dus een alternatief voor wie op zoek is naar een veelzijdige multimediatablet met goede geluidskarakteristieken. Een opmerking: We hebben de tablet getest in de versie met 64 gigabyte intern geheugen en 4 gigabyte RAM, wat iets meer is dan de prijsklasse voor goedkope tablets op het moment van testen, rond de 280 euro. Lenovo biedt het ook aan met 32 gigabyte geheugen en 3 gigabyte RAM. De kleinere RAM zou een impact moeten hebben op de multitasking prestaties, maar afgezien daarvan zou de duidelijk goedkopere variant dezelfde voordelen moeten hebben als ons testmodel.

(Visited 730 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.