Sony KD-55AG8

Adviesprijs

2499,-

blank

12.554 andere kochten dit product

Met de Sony KD-55AG8 creëer je een echte thuisbioscoop. Het OLED scherm van deze tv bevat pixels die individueel oplichten of dimmen. Hierdoor zijn zwarte beelden écht zwart en geniet je van een sterk contrast. In combinatie met de krachtige beeldverwerking van de X1 Extreme processor is elke subtiele kleurnuance of huidtint duidelijk zichtbaar. Kijk je naar beelden van een lagere kwaliteit? Dan verbetert de processor het detail en kleurbereik. Zo lijkt het alsof je 4K HDR beelden bekijkt. De tv is uitgerust met het Acoustic Surface geluidssysteem, waardoor het scherm als speaker functioneert. Dit staat garant voor een realistische geluidsweergave waarbij het lijkt alsof het geluid rechtstreeks uit het scherm komt.

bekijk prijs bij bol.com bekijk prijs bij coolblue
blank

“Strakke, heldere kleuren en top geluid”

Deze OLED tv is echt geweldig, de kleuren knallen van je scherm af, waardoor je echt in het beeld gezogen wordt. We hebben de tv nu een paar weken in ons bezit en zijn elke keer weer verbaasd hoe mooi en scherp het beeld is. Prachtig, zeker als we een natuurfilm kijken, het lijkt echt alsof de waterval in je woonkamer staat! Bewijs daarvoor is geleverd door de katten, zij denken dat ze de vogels op beeld kunnen vangen en zijn ook helemaal onder de indruk!

Katrien Bergman

Sony KD-55AG8 OLED

Tot een paar reflecties van perfectie…

De pluspunten

Efficiënt ontwerp met een zeer doordachte standaard, sublieme beeldkwaliteit, voldoende helderheid voor OLED, Android TV, geïntegreerd audiosysteem altijd uitstekend.

De minpunten

De reflecties ook aanwezig zijn, geen HDMI 2.1, de afstandsbediening is verouderd en zonder achtergrondverlichting, geen Netflix-kalibratie, geen centrale thuisbioscoopkanaalfunctie, teleurstellende spelmodus.

Samenvatting

Sony heeft zijn gamma OLED TV’s vernieuwd en biedt ons hier de opvolger van de uitstekende AF8, de KD-55AG8, met een slank ontwerp, een “two-pitch” stand om een geluidsbalk te installeren en alle technologische expertise van de Japanners.

Met de nieuwe KD-55AG8 (AG8 55 inch versie) blijft Sony zijn OLED-aanbod verfijnen, terwijl het in lijn blijft met zijn uitstekende AF8 (2018). Simpel gezegd, de beeldkwaliteit is zeer vergelijkbaar met de vorige modellen (A1, AF8 en AF9 in 2018), maar het ontwerp en de installatie zijn praktischer en eenvoudiger. De AG8 is de goedkoopste OLED TV van het merk. Met een prijs van €2499, is het een directe concurrent van de LG C9, verkocht tegen precies dezelfde prijs.

Ontwerp: een originele voet

Aan de voorzijde is de KD-55AG8 zo schoon mogelijk en de fijne metalen band (0,5 cm) is elegant en discreet zwart. Op de achterkant staat in het midden een grote rechthoekige zwarte plastic doos van ongeveer 5 cm dik met daarin de componenten en connectoren. De plaat zelf is, zoals gebruikelijk bij OLED, zeer dun.

Sony TV’s, maar ook die van Samsung of LG’s vriendjes, hebben vaak het nadeel dat ze erg laag zijn, wat de installatie van een soundbar lastig maakt. Naast het feit dat dit laatste een deel van het beeld zal verbergen, kan het ook de verbinding tussen de afstandsbediening en de TV verbreken. Sony heeft deze kwestie perfect geïntegreerd met een origineel voorstel.

Inderdaad, dezelfde standaard biedt twee verschillende hoogtes, afhankelijk van de richting waarin u hem plaatst. Omhoog steekt de voet veel uit de TV, maar het verhoogt de TV een beetje en maakt het gemakkelijker om een geluidsbalk te installeren, lang of kort, zonder het risico van onbalans.

Een uitstekend idee, dat andere fabrikanten zou moeten inspireren. Laten we eindigen met de kwaliteit van de ondersteuning. Gemaakt van zwart metaal, zwaar en stevig, zorgt het voor een perfecte stabiliteit. Dankzij de diepte van 29 cm is hij compatibel met de meeste tv-kasten en hoeft u de diepte van de geluidsbalk niet aan de tv toe te voegen.

Qua aansluitingen biedt Sony een eerste serie aan op de achterkant van het product aan de linkerkant, bestaande uit een HDMI 2.0, twee USB 2.0, een jack-aansluiting, een video-ingang en een PCMCIA-poort. Er is dan een tweede serie linksonder op de TV, waaronder een USB 3.0 voor het opnemen van harde schijven, drie HDMI 2.0 met inbegrip van een HDMI ARC, een optische uitgang, een Ethernet-poort en een DTT, kabel- en satellietingang. Wifi en Bluetooth maken het plaatje compleet. Hoewel de connectiviteit vrij compleet is, zullen we het betreuren dat HDMI 2.1 ontbreekt en dus de High Frame Rate (120 frames per seconde), eARC of de dynamische verversingssnelheid voor videogames, functies die we vinden op de OLED LG 2019 range.

Ergonomie: status quo

De afstandsbediening is identiek aan die van AF8 en andere Sony OLEDs. Dit betekent een zeer eenvoudig ontwerp, met een vintage kant, een imposant formaat en nog steeds geen achtergrondverlichting. We kunnen het niet de schuld geven van zijn ergonomie, maar het is zeer klassiek, goed doordacht, maar er zijn veel, veel knoppen. De Google Wizard is geïntegreerd voor spraakbesturing. U kunt ook gebruik maken van Alexa, maar dan via een Amazon Echo luidspreker. In tegenstelling tot de AF9 heeft de AG8 geen microfoon, alleen de microfoon van de afstandsbediening is beschikbaar.

Het menu “Snelle actie” start een vereenvoudigd menu bovenaan het scherm. Maar wees voorzichtig, het is onmogelijk om bijvoorbeeld de video- of audiomodus direct te wijzigen. Door op een instelling te klikken, verschijnt er een ander venster. Het is hier dat je echt met de verschillende voorgestelde parameters zal interageren. Het is een beetje zwaar in gebruik, we hadden liever direct op het snelle menu gehandeld, zoals bij Philips of Samsung bijvoorbeeld. Android TV animaties van het apparaat weer, het is hier in Oreo versie (8.0), versie 9 is gepland voor een update gedurende het jaar.

Ondertussen heeft u toegang tot de Android TV-toepassingscatalogus, die nog steeds de meest complete op de markt is, met uiteraard alle essentiële toepassingen zoals Netflix, Molotov, Amazon Prime Vidéo, OCS en andere kanaalherhalingen….

Beeldkwaliteit, perfectie verspild door de reflectie ervan

Het 10-bit 100 Hz 4K (3840 x 2160 pixels) OLED paneel van de AG8 is gecombineerd met de Sony X1 Extreme processor voor elektronische beeldverwerking. Er is geen reden om stil te staan bij het contrast en andere gebruikelijke voordelen van dit type plaat, zoals bij alle OLED’s, zijn zwarten perfect, voor oneindig contrast en zeer brede kijkhoeken. In feite, om een lang verhaal kort te maken, is de beeldkwaliteit van dit model uitstekend, maar het verandert niet veel in vergelijking met de vorige modellen van de fabrikant.

De kleuren zijn al natuurlijk in de standaardmodus, maar glinsteren iets meer om het oog te strelen. De bioscoopmodus zal dit aspect verminderen om een veel nauwkeurigere colorimetrie te bereiken, evenals de Pro Cinema-modus die een zachtere aanraking van het beeld geeft. Daarnaast is de helderheid zeer goed voor een OLED TV, vooral in combinatie met HDR 10, HDR 10+ of Dolby Vision.

Merk op dat het kalibratiegereedschap voor Netlfix niet aanwezig is, in tegenstelling tot het topmodel AG9. De HDR-behandeling is werkelijk prachtig en toont veel nuances en details in donkere, maar ook lichtere gebieden. De videoprocessor doet hier het werk van een goudsmid, wat we vinden in uspcaling. De overgang van Full-HD naar 4K wordt met elegantie gemaakt, de schaalverdeling is perfect, de behandeling brengt een overdaad aan details zonder dat het teveel aan gladheid veroorzaakt.

Een gewoonweg prachtig beeld, maar geen defect. Het beheer van de helderheid is soms delicaat, met een licht gebrek aan vloeibaarheid wanneer er veel variaties zijn. Ook de animatie is niet perfect. Wees voorzichtig, ze is erg goed, maar ze heeft soms moeite om de actie perfect te volgen. Dit is nog steeds zeldzaam, maar zichtbaar.

De bewegingscompensatie-engine heeft een bioscoopmodus (24 beelden per seconde) die de voorkeur heeft voor films. De KD-55AG8 is dan perfect gekalibreerd voor dit type inhoud. Als je naar DTT kijkt, kun je het niveau ervan verhogen, maar de weergave zal niet noodzakelijkerwijs beter zijn. Philips en Panasonic hebben voordeel bij bewegingscompensatie.

Laten we het over het videospel hebben. Hoe kan de vader van de PlayStation zo teleurstellend zijn? De latentietijd wordt niet aangekondigd door Sony en dat begrijpen we. Zelfs in de spelmodus zijn we verre van wat Samsung biedt met zijn QLED’s, maar ook Philips en vooral LG, de leider op dit gebied dit jaar. Als u in Forza Horizon 4 plotseling van koers verandert, is het niet ongebruikelijk dat u bij Forza Horizon 4 een kleine vertraging opmerkt.

Dit zal alleen worden uitgeschakeld in de snelste games en voor grote online spelers. Merk op dat het overschakelen naar de spelmodus de colorimetrie niet buitensporig verslechtert.

Technisch gezien hebben we weinig te verwijten aan deze TV, behalve zijn anti-reflectiefilter. Het is, net als voor de AF9, echt onvoldoende. Midden op de dag zijn de reflecties echt alomtegenwoordig en verpesten de pret door vervelend te worden. Aan de andere kant, helemaal in het donker, zullen je ogen alleen maar genieten van het beste.

Geluid: altijd een referentie

In termen van audio, de KD-55AG8 bevat opnieuw de eigen Acoustic Surface-technologie van het merk, die de hele plaat gebruikt om geluid te leveren. Dit neemt niet weg dat er 4 10 Watt luidsprekers en twee subwoofers aanwezig zijn, een systeem dat iets minder goed is voorzien dan vorig jaar, aangezien de AF8 5 10 W luidsprekers had. De weergave blijft echter zeer goed, met een goede balans van frequenties en stemmen die zich weten te onderscheiden van het spel.

De bas lijkt op het eerste gezicht discreet, maar is toch zeer aanwezig. Aan de andere kant, wanneer er veel verschillende instrumenten zijn, heeft het geluidssysteem soms moeite om elke nuance weer te geven. Gebruik het volume niet te veel, er is een kleine verzadiging van meer dan 70%. In tegenstelling tot de AG9, verandert deze AG8 niet in een centraal thuisbioscoopkanaal, wat jammer is omdat het een functie is die we al zo goed vonden op de AF9. Dit is een manier voor Sony om zijn assortiment te segmenteren. De surroundeffecten zijn logischerwijs discreet. Sony is altijd onze referentie geweest in de TV-markt voor geluid, maar natuurlijk zal het toevoegen van een (goede) geluidsbalk het beeld en geluid nog steeds verbeteren.

Conclusie

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Sony opnieuw een zeer fraai display aanbiedt, met top-of-the-range display prestaties. Er zijn echter nog steeds enkele zwakke punten, zoals reflecties overdag of bewegingscompensatie. De geluidskwaliteit, die altijd zeer goed is, maakt het mogelijk om zich te onderscheiden van de concurrentie, zonder echter een beslissende voorsprong te nemen. De nieuwe standaard die het mogelijk maakt om het scherm 2 verschillende hoogtes te hebben is een uitstekend idee. De kleuren zijn heel natuurlijk, de zwarten altijd prachtig, maar de evolutie ten opzichte van de AF8 is ook niet duidelijk. Daarnaast biedt de concurrentie net zo goed, soms tegen iets meer betaalbare prijzen als bij Philips (zie de OLED 903 of 803 van 2018) of LG (B8 of C8, ook 2018 modellen). Dezelfde observatie hebben we gemaakt voor de laatste LG C9 (met HDMI 2.1 van zijn kant). Uitstekend en misschien zelfs iets beter dan deze AG8 qua beeldkwaliteit, is deze ook te duur in vergelijking met het vorige model dat bijna net zo goed is. Zo wordt het moeilijk om de nieuwste modellen aan te bevelen, wanneer u zich de oude modellen nu tegen lagere prijzen kunt veroorloven.

[ux_products type=”row” cat=”209″ products=”4″ offset=”10px” order=”asc”]
(Visited 841 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *