De beste brugcamera

Brugcamera’s, met hun vaste zoomlenzen, zijn een goede keuze voor wie niet steeds een heel arsenaal aan lenzen bij zich wil hebben, maar toch dicht bij de beeldkwaliteit van spiegelreflexcamera’s en systeemcamera’s wil komen.

Wat is een brugcamera?

Een brugcamera is een camera met een vaste lens die een brug vormt – vandaar de naam – tussen (kleine) compactcamera’s en systeemcamera’s. Typische kenmerken zijn uitgebreide handmatige instelmogelijkheden die zelfs geavanceerde gebruikers tevreden stellen, en een flitsschoen die het gebruik van bevestigbare flitsapparaten mogelijk maakt.

In tegenstelling tot vroeger is een lens met een groot brandpuntsbereik nu ook een van de kenmerken van een brugcamera. Dit gaat gepaard met een bepaalde grootte. De brugcamera’s van vandaag zijn dus niet klein en licht, maar ze zijn des te krachtiger.

Brugcamera’s dekken alle brandpuntsafstanden af met hun vaste zoomlens

In vergelijking met een systeemcamera met verwisselbare lenzen bieden brugcamera’s het voordeel dat ze alle brandpuntsafstanden in een vaste zoomlens afdekken. Vergeleken met een systeemcamera met meerdere lenzen zijn brugcamera’s gewichtsbesparend en bovendien goedkoper. Een nadeel van brugcamera’s ten opzichte van systeemcamera’s is de kleinere sensorgrootte en dus, in directe vergelijking, een iets slechtere beeldkwaliteit (vooral bij weinig licht). Voor de meeste gebruikers is de beeldkwaliteit van een brugcamera echter goed genoeg, vooral als deze een 1 inch beeldsensor heeft.

Hoe zit het met superzoomcamera’s?

Natuurlijk zijn er andere alternatieven. Vooral omdat het type “brugcamera” niet altijd gemakkelijk te definiëren is en in de loop van de tijd verandert. Voor de grote (en goede) brugcamera’s met 1-inch sensor waar we het hier over hebben gehad, waren er duidelijk ook goed uitgeruste, hooggezoomde camera’s met kleinere sensoren.

Vandaag de dag zouden we geneigd zijn om deze meer super-zoom camera’s te noemen, omdat hun belangrijkste voordeel is dat de zoomfactoren steeds spectaculairder worden: 50, 60 en 83x zoom is daar te zien, en sinds kort zelfs een 125x zoom met een fantastische 3.000 mm 35mm brandpuntsafstand (3 meter!) van beroemdheden. Zoiets was enige tijd geleden nog ondenkbaar, maar het werkt alleen met een (kleinere) 1/2,3 inch beeldsensor, maar het kan qua beeldkwaliteit niet concurreren met de 1 inch-sensorcamera’s.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen camera’s:

 1. favorietli-thumbnail
  PANASONIC LUMIX DMC-FZ2000
  De Panasonic Lumix DMC-FZ2000 is een bridge camera met uitgebreide videomogelijkheden. Je filmt onbeperkt in 4K tot je geheugenkaart vol is. Met de 4K Photo functie kies je een enkel beeld uit een video en sla je deze op als een hoge resolutie afbeelding.

 2. li-thumbnail
  SONY CYBERSHOT DSC-RX10 IV
  Met de Sony DSC-RX10 IV heb je een professionele compact camera in handen waarmee je in 0,03 seconden scherpstelt. Je mikt, je focust en klikt. Met deze camera maak je tot 24 frames per seconde continu opnames.

 3. li-thumbnail
  PANASONIC LUMIX FZ1000
  De Panasonic Lumix DMC-FZ1000G9 is een compact camera die filmt in 4K, wat 4 keer scherper is dan Full HD. Deze haarscherpe beelden zijn mogelijk door de lichtsterke 1 inch MOS sensor en de verbeterde Venus processor.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

4% KORTING
2,258.00
3% KORTING
1,867.99
6% KORTING
12% KORTING

Digitale camera's CSC

Sony A7 III + FE 35mm f/1.8

2,298.00

FAVORIET

Panasonic Lumix DMC-FZ2000

Adviesprijs

749,-

88.632 andere kochten dit product

De Panasonic Lumix DMC-FZ2000 is een bridge camera met uitgebreide videomogelijkheden. Je filmt onbeperkt in 4K tot je geheugenkaart vol is. Met de 4K Photo functie kies je een enkel beeld uit een video en sla je deze op als een hoge resolutie afbeelding. De FZ2000 is voorzien van een microfoon- en hoofdtelefoonaansluiting. Zo controleer je meteen de geluidskwaliteit van je opnames. Dankzij het ingebouwde grijsfilter maak je eenvoudig foto’s en video’s met een lange sluitertijd. Het hoogwaardige Leica objectief voorkomt dubbelbeelden en lichtvlekken in je foto’s.

Bekijk prijs bij coolblue

“Tegen perfectie aan!”

Fijne camera, ligt lekker in de hand. Accuduur mag iets groter mogen zijn. Een dagje fotograferen en hij is leeg. Reserve meegestellen is mijn advies.

Marijke Dolweg

De Lumix FZ2000 is zo groot als een middelgrote systeemcamera en weegt bijna 1 kilogram. Aan de andere kant heeft de lens een enorm zoombereik van 24 tot 480 mm 35 mm 35 mm equivalente brandpuntsafstand, d.w.z. een 20x zoom met een vrij goede snelheid en met veel groothoek en extreem veel telefotografie.

Wie een dergelijk brandpuntsbereik met een systeemcamera wil afdekken, zou meerdere lenzen bij zich moeten hebben en natuurlijk de lenzen ijverig moeten verwisselen. Niet iedereen wil dat doen en daarom zijn er camera’s zoals de Panasonic Lumix FZ2000.

De camera heeft een 1-inch sensor met 20 megapixels. Dit type sensor is vrij “in de mode” voor compactcamera’s omdat dit formaat een betere beeldkwaliteit mogelijk maakt dan met kleinere sensoren. Het nadeel is, als je wilt, dat de lenzen groter moeten zijn en dus de hele camera. Zo krijgt de FZ2000 zijn 1 kilo levend gewicht en zijn vrij statige formaat.

Maar de beeldkwaliteit rechtvaardigt dit in ieder geval. In feite zou geen enkele camera met een kleinere sensor in aanmerking kunnen komen voor de titel van beste brugcamera. Misschien een paar jaar geleden. Maar nu niet meer. Er zijn slechts drie redenen waarom we later kort enkele modellen met kleinere sensoren zullen noemen: De prijs, de grootte en nog extremere brandpuntsafstanden.

Over het geheel genomen voelt en werkt de Panasonic Lumix FZ2000 als een systeemcamera, zoals de Panasonic Lumix G81. Het zit comfortabel in de hand en voelt hoogwaardig aan. Een opvallend verschil is de zoomhendel op de ontspanner, die typisch is voor compactcamera’s. U kunt ook zoomen (elektromotorisch) met behulp van de zoomring op de lens.

Bij het maken van foto’s, vooral in het telebereik, helpt de zeer effectieve beeldstabilisator die in de lens is ingebouwd om cameratrillingen te voorkomen. En de lens heeft een speciale functie: als de camera wordt ingeschakeld, beweegt de lens uit de lensbuis in de werkstand en verandert de lengte niet tijdens het gebruik. Het zoomen en scherpstellen gebeurt discreet en rustig volledig binnenin de lens.

Een meertraps schakelbare neutrale dichtheidsfilter (ND-filter) is permanent geïnstalleerd (ook een speciaal kenmerk). Dit bevalt niet alleen videografen, maar ook fotografen kunnen er grote effecten mee bereiken en besparen op de aanschaf van meerdere ND-filters die normaal gesproken voor de lens worden geschroefd.

LUXE KEUZE

Sony Cybershot DSC-RX10 IV

Adviesprijs

1699,-

88.651 andere kochten dit product

Met de Sony DSC-RX10 IV heb je een professionele compact camera in handen waarmee je in 0,03 seconden scherpstelt. Je mikt, je focust en klikt. Met deze camera maak je tot 24 frames per seconde continu opnames. De 4K video’s zijn van hogere kwaliteit omdat bestanden zonder pixelbinding worden uitgelezen. Dit houdt in dat elke pixel individueel weergegeven wordt, waardoor je scherpere opnames krijgt. Dankzij de High Density Tracking AF techniek blijven bewegende beelden scherp in beeld, ook bij onverwachtse bewegingen. De RX10 IV bevat een 24-600mm zoomlens. In combinatie met de snelle autofocus schiet je met verschillende zoomafstanden gefocuste beelden. Deze camera is stof- en spatwaterdicht, waardoor je hem gebruikt in alle weersomstandigheden.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

Als directe concurrent van de FZ2000 moet men natuurlijk de RX10-serie van Sony zien. Deze serie bestaat nu uit 4 modellen die zeer veel op elkaar lijken en die steeds verder zijn ontwikkeld. De nieuwste is de Sony RX10 IV uit 2017, die zeker de state of the art in 1-inch sensor camera’s vertegenwoordigt, niet alleen van Sony maar in het algemeen. Daarom is het in sommige opzichten superieur aan de FZ2000 (de RX10 IV is ook bijna een jaar jonger dan de FZ2000).

De 24-600mm lens biedt nog meer telelens zonder iets te verliezen aan het groothoekuiteinde, en de Sony lens is nog sneller dan de Panasonic. Dus het is een echt juweeltje! U kunt ook dichter bij het onderwerp komen in het telebereik, wat geweldig is voor macro-opnamen.

De Sony RX10 IV is ook een continu opnamemonster: de camera kan een ongelooflijke 24 foto’s per seconde maken in volledige resolutie, en het kan bijna 10 seconden duren. Dan zijn er 221 JPEG-opnames in het buffergeheugen, die vervolgens naar de geheugenkaart worden geschreven (wat echter 1,5 minuut duurt).

Alle modellen van de RX10-serie hebben een royale statusweergave aan de bovenzijde van de camera; iets dergelijks is normaal gesproken voorbehouden aan systeemcamera’s op grote schaal. Bovendien zijn de afwerking en de besturing van de RX10-serie nog geavanceerder dan die van de FZ2000. Maar de RX10 IV is ook veel, veel duurder. De adviesprijs is een flinke 1.999 euro, effectief, men moet nog steeds ongeveer 1.700 euro betalen voor het goede stuk, dus precies twee keer zoveel als voor de FZ2000.

GOEDE KEUZE

Panasonic Lumix FZ1000

Adviesprijs

589,-

77.441 andere kochten dit product

De Panasonic Lumix DMC-FZ1000G9 is een compact camera die filmt in 4K, wat 4 keer scherper is dan Full HD. Deze haarscherpe beelden zijn mogelijk door de lichtsterke 1 inch MOS sensor en de verbeterde Venus processor. De optische beeldstabilisatie met correctie over 5 assen voorkomt trillingen in video’s. Daarnaast zoom je geleidelijk in met de zoomring en heb je dus geen last van schokkerige beelden. Naast filmen, kan de compact camera uiteraard ook fotograferen. Bepaal de ideale compositie van je foto met de elektronische viewfinder of het kantelbare scherm.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

De volgende echte concurrent van de Panasonic FZ2000 komt ook van Panasonic en is zijn voorganger, die Panasonic in zijn assortiment blijft houden. Zo kan de fabrikant twee verschillende prijspunten dekken en bereikt hij kopers die met de Lumix FZ1000 slechts ongeveer 600 euro willen uitgeven.

De FZ1000 biedt een grote waarde voor dit geld. Het zoombereik is slechts iets kleiner dan de testwinnaar, maar nog steeds zeer groot (25 tot 400 mm) en de lichtintensiteit is net zo goed. De foto- en videoapparatuur is niet zo uitgebreid, de continue opnamesnelheid is langzamer.

De technische parameters zijn voor de meeste gebruikers meer dan bevredigend en met zijn prijs is het in een regio waar camera’s met veel kleinere sensoren en een slechtere beeldkwaliteit meestal te vinden zijn. Daarom is de FZ1000 onze prijstip.

(Visited 291 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.