De beste Action Cam

Terwijl het segment van de klassieke camcorders al jaren afneemt, ontwikkelen de actiecamcorders zich tegen de trend in: de compacte modellen voor outdoorfreaks zijn booming. Of het nu op het stuur, op de motor, onder water of op een skihelm is, de toepassingsscenario’s voor action cams zijn veelzijdig.

We hebben in totaal 30 actiecamera’s voor u getest, waarvan er op dit moment nog 23 beschikbaar zijn. De geteste actiecamera’s waren bijna uitsluitend 4K-modellen die video’s kunnen opnemen in UHD-resolutie, d.w.z. met 3.840 x 2.160 pixels. Omdat alle actiecamera’s onder een zeer grote hoek opnemen en sommige niet eens een zoeker hebben, is het vaak nodig om de beelduitsnede achteraf te corrigeren voor een goed resultaat. Als u in 4K filmt, kunt u het beeld bijsnijden zonder kwaliteitsverlies als u wilt dat het eindresultaat HD is.

Naast de dure topcamera’s van GoPro en Sony hebben we ook goedkope no-name modellen op de proef gesteld. De spannende vraag: Is alleen duur echt goed of kunnen de goedkope apparaten ook de dure merkmodellen bijbenen?

Het antwoord: de meesten kunnen dat niet. U moet uw handen van de modellen afhouden voor minder dan 100 euro in het bijzonder. Maar er zijn ook koopjes die de moeite waard zijn.

Waarom een action cam?

Klassieke camcorder, smartphone, tablet – ze kunnen tegenwoordig allemaal filmen en nuttige resultaten leveren. Waarom heb je dan een nieuw soort apparaat nodig om bewegende beelden vast te leggen? Vooral omdat actiecamera’s geen zoom bieden, maar alleen verschillende groothoekinstellingen.

Het antwoord is eenvoudig: actiecamcorders zijn ontworpen voor sportfotografie, voor scenario’s waarbij conventionele camcorders of zelfs smartphones het onderspit delven. Omdat je onder water filmt, kan het echt vies worden en is de apparatuur onderhevig aan extreme schokken en stoten. Bovendien zijn de action cams zo ontworpen dat ze in de meest uiteenlopende situaties zonder problemen bomvrij kunnen worden gemonteerd.

Een ander bijzonder kenmerk is hun extreme groothoek. Op deze manier kunt u geweldige panorama’s filmen. Het komt echter voor dat beelden gebogen zijn, verticale lijnen verschijnen gebogen in de film. Maar deze tekortkoming kan in de postproductie worden verholpen met een geschikte bewerkingssoftware.

Sportshots  zijn de paradediscipline van actiecamera’s

Maar wie een actiecamera met 4K-resolutie koopt en daarin wil filmen, moet een snelle computer hebben. Op oude molens kun je niet eens het materiaal spelen. Voor de nabewerking moet u minstens een Intel i5 met 16 gigabyte aan RAM en een krachtige grafische kaart hebben, en ook een snelle SSD harde schijf is aan te bevelen.

4K-materiaal neemt een ongelooflijke hoeveelheid geheugen in beslag, er zijn ongeveer tien gigabytes nodig voor tien minuten. Zelfs als je je film alleen in Full-HD wilt afspelen, profiteer je van het filmen in 4K. U kunt immers tot 200 procent inzoomen en zo mooie detailvergrotingen maken zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit.

Hier is hoe we getest hebben

Na uitgebreid onderzoek hebben we 24 action cams geselecteerd en getest uit het inmiddels verwarrende assortiment. Naast de dure merkmodellen van GoPro en Sony hebben we ook een aantal goedkope actiecamera’s onder de loep genomen.

De camera’s moesten drie taken onder de knie krijgen: een opname bij weinig licht, een opname bij normaal licht en een op het stuur tijdens het rijden over een nogal hobbelige bosgrond.

De laatste discipline, het rijden op een mountainbike, was de belangrijkste en moeilijkste. Pas hier werd duidelijk: hoe goed vangen de camera’s schokken en stoten op? Hoe effectief werken de beeldstabilisatoren? En hoe snel past het automatische systeem zich aan de veranderende lichtomstandigheden aan? Want bij action cams bepaalt de kwaliteit van de beeldstabilisatie vaak of het gefilmde materiaal bruikbaar is of niet.

De kwaliteit van de beeldstabilisatie is bepalend

Voor de test hebben we alle action cams aan het stuur bevestigd. De camera’s moesten absoluut strak staan om vergelijkbare resultaten te krijgen.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen Action Cams:

 1. favorietli-thumbnail
  GOPRO HERO 7
  De GoPro HERO7 Black is uitermate geschikt voor veeleisende videografen. Dankzij de HyperSmooth beeldstabilisatie neem je zeer stabiele videobeelden op. De action camera voorspelt de bewegingen van de camera en corrigeert de beweging.

 2. li-thumbnail
  SONY FDR-X3000
  De Sony FDR-X3000R 4K action cam Travel Kit bestaat uit de krachtige Sony FDR-X3000R 4K action cam en de Sony AKA-FGP1 vinger grip. Met deze combinatie kun je comfortabel vanuit bijna elke hoek met een hand filmen.

 3. li-thumbnail
  DJI OSMO ACTION
  Neem toffe video’s op tijdens je surf- of roadtrip met de DJI Osmo Action. De camera heeft aan zowel de voor- als achterkant een scherm, waarmee je jezelf in beeld ziet. Zo bepaal je nauwkeurig de stand van de camera als je hem op je surfplank of mountainbike zet.

 4. li-thumbnail
  GOXTREME BLACK HAWK+ 4K
  Met de GoXtreme Black Hawk+ 4K film je sportactiviteiten op het land of in het water, denk bijvoorbeeld aan mountainbiken, kitesurfen of duiken. Je hebt verschillende opnamemogelijkheden om je activiteiten vast te leggen, waaronder slow motion en timelapse mode.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

[ux_products type=”row” cat=”559″ products=”4″ offset=”10px” order=”asc”]

FAVORIET

blank

GoPro HERO 7

Adviesprijs

339,-

blank

115.261 andere kochten dit product

De GoPro HERO7 Black is uitermate geschikt voor veeleisende videografen. Dankzij de HyperSmooth beeldstabilisatie neem je zeer stabiele videobeelden op. De action camera voorspelt de bewegingen van de camera en corrigeert de beweging. Hierdoor lijkt het alsof de video’s met een stabilizerende gimbal zijn gemaakt. Dit maakt de action camera geschikt om extreme sporten mee vast te leggen. Je neemt gedetailleerde beelden op in 4K kwaliteit met 60 frames per seconde. In Full HD neem je video’s op met 240 frames per seconde. Deze opnames vertraag je 8 keer tot scherpe slow motion opnames. Dankzij de HDR functie worden verschillende belichtingen van 3 foto’s in evenwicht gebracht en gecombineerd tot 1 goed belichte opname. Op het moment dat je accu leeg is, vervang je hem voor een reserve accu.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Dé actiecamera voor dit sociale media tijdperk!”

Net als zijn voorganger filmt de HERO 7 in 4K met 60fps, in 2.7k met 120fps en in 1080p met 240fps. Echter is er nu een HyperSmooth beeldstabilisatie toegevoegd (in vergelijking tot de standaard stabilisatie van de HERO 6). Dit zorgt voor een stabilisatie die vergelijkbaar is met de stabilisatie van een gimbal. Een fijn detail wat de aanschaf van extra accessoires overbodig maakt.

Frans Bedouirx

De belangrijkste innovatie van de Hero7 Black is de beeldstabilisatie. In vergelijking met het al goede vorige model heeft GoPro hier iets extra’s aan toegevoegd. “Hypersmooth” is de naam van de optie om bijvoorbeeld zelfs een wilde rit op de fiets er heel zacht uit te laten zien. In het zonlicht ziet het resultaat er nog beter uit dan op onze testrit met alle zeven actienokken. Volgens Computer Bild verkleint de camera met deze anti-wazigheidstechnologie de beeldhoek met ongeveer tien procent, zodat het onderwerp op de opnamesensor past, zelfs als de camera zwaar wordt geschud. De processor verschuift dan de afzonderlijke beelden – tot 60 per seconde – tegen elkaar aan, zodat de horizon bewegingsloos blijft.

Toen we door het bos reden, zagen de foto’s eruit alsof ze op rails waren genomen. Schokken, sprongen of beeldbewegingen werden bijna volledig geëlimineerd – een merkbare verbetering ten opzichte van de Hero6 Black.

Opnamen zijn mogelijk met een maximale resolutie van 3.840 bij 2.160 pixels bij 60 volle frames per seconde. Ze kunnen tot acht keer worden vertraagd. In de hoogste resolutie zijn twee gezichtsvelden met verschillende secties beschikbaar, anders drie. Met 1080p kunnen zelfs 240 beelden per seconde worden vastgelegd op de MicroSD-geheugenkaart voor slow motion in volledige HD-resolutie.

Snelle geheugenkaart is verplicht!

De maximale bitsnelheid voor UHD opnames is 78 Mbit/s. Een snelle geheugenkaart is daarom verplicht om de hoge datastroom te kunnen verwerken. Er wordt gebruik gemaakt van de H.265/HEVC-codec, die bijvoorbeeld ook in Ultra-HD-televisies wordt gebruikt. De codec vermindert het geheugengebruik aanzienlijk, maar stelt ook hoge eisen aan de processor van de kleine camcorder.

De GoPro Hero7 Black wordt bediend via een twee-inch kleuren touchscreen of via een app (meer hierover later). Het display reageert betrouwbaar en snel op veegbewegingen en zachte druk. Korte verklarende teksten bieden hulp in geselecteerde menu’s. Spraakbesturing blijft een absolute comfortfunctie.

Hiermee kunt u opnamen starten en stoppen, markers instellen, foto’s maken of time-lapse opnames maken. Indien gewenst kan de nok ook met de stem worden ingeschakeld – deze functie is gedurende acht uur na activering beschikbaar.

Wat overblijft zijn de vele handmatige instelmogelijkheden voor filmmakers met hogere eisen. Deze omvatten witbalans, ISO-waarden, belichtingscorrecties en vele andere parameters die naar believen kunnen worden gewijzigd. Foto’s kunnen worden opgeslagen in RAW-formaat voor uitgebreide nabewerkingsmogelijkheden, en ook HDR-opnamen met een veel hoger contrastbereik zijn mogelijk, wat er echt spectaculair uitziet – op voorwaarde dat u de juiste TV heeft.

Als u foto’s wilt maken, zult u de “SuperFoto”-functie waarderen, waarmee GoPro uw opnamen optimaliseert met HDR, Local Tone Mapping en ruisonderdrukking. Contrasten worden bijvoorbeeld beter naar voren gebracht dan bij eerdere modellen.

Een GPS-module aan boord van de actiekamer registreert onder andere locatiecoördinaten, snelheid en afgelegde afstand. Deze extra informatie kan worden uitgelezen met het video- en beeldmateriaal via de smartphone-app. Wie korte clips rechtop filmt voor Instagram, zal het feit dat het cameramenu sinds kort draait, toejuichen.

GOEDE KEUZE

Sony FDR-X3000

Adviesprijs

429,-

blank

78.981 andere kochten dit product

De Sony FDR-X3000R 4K action cam Travel Kit bestaat uit de krachtige Sony FDR-X3000R 4K action cam en de Sony AKA-FGP1 vinger grip. Met deze combinatie kun je comfortabel vanuit bijna elke hoek met een hand filmen. Met de meegeleverde lensdop kun je de action cam inclusief vingergrip veilig in je tas of jaszak overal mee naar toe nemen zodat je altijd klaar ben om de meest fantastische beelden vast te leggen.

Bekijk prijs bij bol.com

De Sony FDR-X3000 is misschien niet meer zo fris als een madeliefje, maar hij heeft wel een bijzonderheid: de beeldstabilisator aan boord van het kleine Japanse meisje is prachtig. Dit is de eerste keer dat Sony een optische beeldstabilisator gebruikt in een camcorder van deze klasse. We houden ook van het draagbare scherm, dat niet permanent aan de FDR-X3000 is bevestigd, maar als een Smartwatch om de pols wordt vastgebonden.

De Sony FDR-X3000 is optisch al een bijzonderheid in de uniforme stapel actienokken: hier werd de GoPro-koffer niet geïmiteerd, maar werd een zeer zelfstandig ontwerp ontwikkeld. Het witte model ziet eruit als een klassieke camcorder in miniatuurformaat.

Met 114 gram weegt de Sony iets meer dan een reep chocolade. Door het gewicht en het ontwerp kan de Sony gemakkelijk uit de palm van je hand filmen. De batterij voor het verwisselen bevindt zich links in een zijvak dat gemakkelijk toegankelijk is na het loslaten van een vergrendelingsschakelaar.

Een bijzonder en uniek kenmerk op het gebied van actiecamera’s is de zogenaamde Live View-afstandsbediening van Sony. Met 47,8 x 52,6 x 19 millimeter en een beeldschermdiagonaal van 3,8 centimeter is het ongeveer zo groot als een Smartwatch en wordt het in een bijgeleverd polsbandje geknipt. Dit zou flexibeler kunnen zijn, maar als het eenmaal is aangetrokken, zit het stevig op de pols. Als de WLAN op de actiekam en de afstandsbediening zijn geactiveerd, worden beide apparaten automatisch gekoppeld en wordt het live-beeld van de cam naar het display gestuurd. Zo heb je altijd een overzicht van wat de camera filmt.

In het dagelijks leven blijkt dit soort filmen uiterst comfortabel te zijn. Het maakt niet uit hoe je de camera vasthoudt, het maakt niet uit in welke positie hij staat: Met een blik op het kleine display kunt u altijd de objecten voor de lens zien, zelfs als de lichtsterkte iets hoger is in het zonlicht.

In een discipline die elementair is voor een action cam, de FDR-X3000, kan geen enkele concurrent zich staande houden, behalve de GoPro Hero6 Black: De beeldstabilisator is gewoonweg prachtig. Voor het eerst heeft Sony een optische beeldstabilisator ingebouwd in een camcorder van dit formaat. Het gehele balkpad is ontworpen als een drijvende eenheid. Het resultaat is meer dan indrukwekkend, zoals onze testvideo laat zien. Links zie je altijd Sony, en rechts de GoPro Hero5 Black, de Garmin Virb Ultra 30 en de GoXtreme Black Hawk 4K afwisselend. Onze nieuwe testwinnaar is hier natuurlijk niet in opgenomen, omdat we ze nu pas opnieuw hebben getest.

GOEDE KEUZE

DJI Osmo Action

Adviesprijs

349,-

101.552 andere kochten dit product

Neem toffe video’s op tijdens je surf- of roadtrip met de DJI Osmo Action. De camera heeft aan zowel de voor- als achterkant een scherm, waarmee je jezelf in beeld ziet. Zo bepaal je nauwkeurig de stand van de camera als je hem op je surfplank of mountainbike zet. Je video’s zijn vloeiend door de ingebouwde RockSteady beeldstabilisatie. Het ontwerp is zonder behuizing waterdicht tot 11 meter diep, waardoor je de Osmo Action meeneemt tijdens het duiken of snorkelen. De HDR video functie zorgt voor een groot dynamisch bereik, waardoor je grote contrastverschillen tussen licht en donker gedetailleerd vastlegt. Je neemt hierdoor heldere video’s op van besneeuwde bergtoppen of als je onderwater filmt. De camera filmt in 4K met 60 fps. Voor slow motion opnames film je in Full HD met 240 fps.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

Na drones en een minicamera met gimbal heeft DJI nu Osmo Action gelanceerd, de eerste actiecamera. En het kan onmiddellijk overtuigen. Bijzonderheid: De kleine camcorder heeft niet alleen een 5,7 inch display aan de achterkant, maar ook aan de voorkant. De 3,5 centimeter monitor is een puur controlescherm, wat ideaal is voor bijvoorbeeld Vloggers. Het wordt niet gebruikt om aanpassingen in het menu te maken.

Het metalen lichaam van de Osmo Action is zeer stabiel en van hoge kwaliteit. Er is een klein koellichaam aan de voorzijde, de beschermende lens kan worden losgeschroefd, en in de toekomst kunnen hier ook ND en kleurenfilters worden gemonteerd. Zonder aparte behuizing is de camera waterdicht tot elf meter. Een statiefdraad is niet verzonken. Voor de montage op diverse accessoires – het merendeel van de op de markt verkrijgbare apparatuur past hier – kunt u gebruik maken van het meegeleverde accessoireframe.

De batterij aan de onderkant is beveiligd met twee schuifschakelaars. De microSD-kaart is links geplaatst en de USB-C-poort bevindt zich hier ook. Als je absoluut een micro HDMI-poort nodig hebt, zul je voor de GoPro Hero7 Black moeten gaan. De Osmo Action is na twee seconden klaar voor gebruik. U kunt van video naar HDR opnames, slow motion, fast motion en foto’s springen via de linker snelwisselknop, met de “Disp”-knop kunt u schakelen tussen de twee displays. Veeg en raak gebaren aan voor een eenvoudige bediening, de menustructuur is grotendeels zelfverklarend. Zelfs met handschoenen aan kan de Action-Cam zonder problemen worden bestuurd, omdat hij vijf spraakcommando’s kan verwerken.

Er wordt gefilmd met een maximale resolutie van 3.840 x 2.160 pixels en 60p. De digitale beeldstabilisator is ook beschikbaar in deze resolutie. De datadoorvoersnelheid van 100 Mbps is zelfs hoger dan de GoPro Hero7 Black met 78 Mbps. HDR-opnamen zijn alleen mogelijk met 30 beelden per seconde en zonder videostabilisatie. Als de Full-HD resolutie met 1080p voor u genoeg is, kunt u slow motion realiseren met 240 volle frames – maar dan ook zonder de stabilisator.

In goed licht zijn de opnames zeer scherp en ruisvrij. Kleuren zien er natuurlijk uit, de dynamiek is wat hoger met de GoPro Hero7 Black. Als de zon verdwijnt en het beeld wat slechter verlicht is, heeft de Osmo Actie de neiging om een lichte ruis te maken. In het bos zijn tijdens het filmen enkele details verloren gegaan, en het ontbrak hier aan schone details. In principe is dit echter op een relatief hoog niveau aan het jammeren.

In de hoogste resolutie met 60 volle frames ging de batterij iets meer dan een uur mee in de test; in Full-HD resolutie verdubbelt de opnametijd. De oplaadtijd van de batterij is met 90 minuten aangenaam kort.

GOEDKOOPSTE

GoXtreme Black Hawk+ 4K

Adviesprijs

159,-

blank

99.651 andere kochten dit product

Met de GoXtreme Black Hawk+ 4K film je sportactiviteiten op het land of in het water, denk bijvoorbeeld aan mountainbiken, kitesurfen of duiken. Je hebt verschillende opnamemogelijkheden om je activiteiten vast te leggen, waaronder slow motion en timelapse mode. Dankzij de meegeleverde waterdichte behuizing gebruik je de camera tot 60 meter onderwater. Met de grote beeldhoek van 170 graden neem je bijvoorbeeld grote koraalriffen of een schol vissen in beeld. De ingebouwde beeldstabilisatie vermindert de trillingen van de camera, waardoor je opnames stabiel zijn. Via wifi stuur je draadloos de opnames naar je smartphone of tablet. Vervolgens deel je ze direct met je vrienden en familie.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De GoXtreme Black Hawk+ 4K is nog eens honderd keer goedkoper dan de Phantom 4K. Logischerwijs moet je er een verlies aan comfort mee accepteren, maar de beeldkwaliteit en de videostabilisatie waren grotendeels overtuigend in de test.

De nokkast is voorzien van rubber en via een standaard schroefdraad aan de onderzijde kunt u deze bijvoorbeeld, net als in onze test, op het stuur monteren, zelfs zonder de meegeleverde kunststof koffer. Dit is nodig voor het duiken en watersporten, duikdieptes tot 60 meter zijn mogelijk. Nadeel: Het kleurrijke en aangenaam scherpe twee inch display van de Black Hawk+ heeft geen touchscreen, de bediening gebeurt met in totaal vier knoppen (voor, boven, zijkant). Er is geen twijfel mogelijk, het gebruiksgemak is dus lager dan bij vergelijkbare modellen die reageren op veegbewegingen en vingerbewegingen. Tijdens een opname knippert de LED aan de voorzijde blauw.

Behalve de vier hoofdmenu’s heeft de Black Hawk+ geen extra iconen. Maar toch verloopt de navigatie vlot. Apparatenhangers, zoals bekritiseerd in sommige Amazone-reviews, kwamen niet voor in ons model.

De GoXtreme films met een maximum van 3.840 x 2.160 pixels en 60 volledige frames. De videostabilisatie werkt echter alleen met 30 volledige frames in de hoogste resolutie, maar anders ook in 1080p met 60 of 30 volledige frames per seconde. De camera legt een brede hoek van 170 graden vast, u kunt de witbalans, belichting en frequentie handmatig aanpassen (50 of 60 Hertz). De beschikbare modi zijn time-lapse video’s en foto’s, lange belichting en continue opname.

De accessoires zijn vrij uitgebreid. Naast de waterdichte behuizing heeft GoXtreme een fiets- en helmbeugel, evenals statiefadapters en beugels voor houders. De Bluetooth-afstandsbediening van de Phantom 4K ontbreekt – niet verwonderlijk voor deze prijs.

We zijn positief verrast door de videokwaliteit. Bij statische motieven houden we van de hoge scherpte – alleen in het grensgebied aan de buitenkant neemt deze minimaal af, gratis! Er is geen beeldruis, de kleuren zijn natuurlijk en sterk, en de witte wolken vallen precies op in de blauwe lucht. Traditioneel zijn de rijschoten veel problematischer. Ook de 150-Euro-Cam doet het hier goed. De scherpte blijft in bijna alle delen van het beeld, stenen, bladeren en grassen zijn nog steeds te zien zonder merkbaar verlies van detail, bijvoorbeeld het patroon van de bast in boomstammen.

De Black Hawk+ 4K is in staat om klappen op te vangen. Het strijken gaat niet alles gladjes – vooral in het bos, waar de baan veel ruwer wordt, is dit duidelijk merkbaar, sommige details gaan ook hier door de goot. Maar als je over de onverharde weg rijdt, zie je in ieder geval dat een digitale beeldstabilisator hier ingrijpt en de opnamen effectief stabiliseert. Alleen onze veel duurdere actienokken hebben hier voordelen. In onze test duurde de batterij geen uur in de hoogste resolutie.

(Visited 761 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *