De beste gimbal

Smartphones en actiecams maken het de klassieke camcorder steeds moeilijker. Beide soorten apparaten zijn compact en passen in elke broekzak, en je hebt je smartphone toch altijd bij je. Het is dus niet verwonderlijk dat steeds meer films van zomervakanties, schoolverlatingsfeesten of verjaardagen met mobiele telefoons of actiecamera’s worden opgenomen.

Full-HD resolutie wordt nu door bijna alle kleine mobiele allrounders ondersteund en UHD resolutie wordt zelfs de standaard. Het enige nadeel is dat terwijl een zware camcorder comfortabel in de hand ligt en soms optische beeldstabilisatie heeft, pannen en bewegen met smartphones en actiecamera’s vaak een moeilijke taak is. Beeldstabilisatoren worden vaak tevergeefs gezocht, en de zeer lichte en kleine apparaten reageren gevoelig op elke onrustige handbeweging.

Hier komen de zogenaamde gimbals in het spel. Ze compenseren de bewegingen in maximaal drie assen en worden verondersteld meer rust in de film te brengen. Terwijl sommige gimbals alleen geschikt zijn voor actiecamera’s, kan elke smartphonegimbal nu ook worden gebruikt voor actiecamera’s. Dit wordt mogelijk gemaakt door een adapterplaat, die tegen een lage prijs als accessoire verkrijgbaar is. De DJI Osmo Pocket is een uitzondering op onze test: Het heeft een eigen geïntegreerde camera en is niet groter dan een snoepreep.

We hebben tien gimbals getest tegen prijzen tussen 90 en 350 euro, waarvan er op dit moment nog negen beschikbaar zijn. Hier zijn onze aanbevelingen in het korte overzicht.

Hoe werkt een gimbal?

Een gimbal wordt in het vakjargon een “cardanische ophanging” genoemd. Het bijzondere is dat een lichaam – in ons speciale geval een camera – in alle richtingen kan draaien en gestabiliseerd is, maar niet uit het totale systeem valt. Bewegingen van de omgeving worden automatisch gecompenseerd. Gimbals zijn onder andere bekend van beter uitgeruste drones, die ervoor zorgen dat boterzachte vliegmanoeuvres op de geheugenkaart landen.

Elektromotoren reageren zo snel als de bliksem op bewegingen

Voor de gimbals voor onze smartphones en actienokken gebruiken we, net als voor de quadrocopters, geen draaibare lagers maar elektromotoren. Alleen deze zijn in staat om razendsnel te reageren op fijne bewegingen of schokken en zo de camera te stabiliseren. In het ideale geval, met een goede gimbal, kunnen trillingen en bewegingen, zoals wanneer u loopt tijdens het filmen of het lopen van de trap, bijna volledig worden geëlimineerd. Voor het eindresultaat betekent dit Ook al hield je de gimbal uit het raam tijdens een autorit, bijvoorbeeld, en was de weg niet glad als een meer, het schot van de rit verschijnt later glad en stil op de tv of flatscreen-tv.

Omdat de elektromotoren van de gimbal elektriciteit nodig hebben, moet deze worden opgeladen. Meestal hebben Gimbals – althans de goedkopere modellen – een vast geïnstalleerde batterij aan boord. Deze wordt opgeladen via een USB-kabel op de PC of een stopcontact.

Een gimbal maakt niet alleen de bewegingen soepeler

Bewegingscompensatie is één ding. Maar een gimbal biedt ook praktische extra functies. Met behulp van knoppen of schuifschakelaars kunt u de actienok of smartphone naar links en rechts draaien, naar voren of naar achteren kantelen en gedeeltelijk naar links of naar rechts kantelen. Bovendien kan de zoom worden bediend – dit privilege is voorbehouden aan smartphones, omdat actienokken meestal een vaste brandpuntsafstand hebben.

Nog meer functies met extra apps

Speciale apps, waarmee de fabrikanten hun camerahandgrepen leveren, zorgen voor een groter scala aan functies. Deze maken niet alleen volledige controle over de camera mogelijk en veranderen de resolutie, belichting of zoom, maar bieden ook extra creatieve mogelijkheden. Deze omvatten time-lapse, slow-motion en panoramafoto’s. In combinatie met gimbal en apps is ook tracking, wat populair is bij Vloggers, een probleem. Als er op het scherm een kader rond uw eigen gezicht wordt getekend, volgt de camera dit automatisch als u loopt of uw hoofd beweegt.

Waarop moet je letten bij het kopen van een gimbal?
Natuurlijk moet de gimbal de gewenste hardware ondersteunen, d.w.z. hij moet ontworpen zijn voor de montage van een smartphone of actienok. Bij smartphonegimbalen is het essentieel om te controleren of de mobiele telefoon in de wieg past en het toegestane gewicht niet overschrijdt.

De meeste actienokken zijn qua grootte en vorm gebaseerd op de GoPro-modellen. Op de verpakking of in de technische specificaties vermelden de fabrikanten in ieder geval de bekendere nokken die worden ondersteund. Als uw eigen apparaat niet in de lijst staat, kan een gewichtsindicatie worden gebruikt ter oriëntatie. In dit geval zal echter alleen de praktijktest absolute zekerheid bieden of de Action-Cam veilig kan worden bevestigd.

Bovendien verschillen de gimbalen in gewicht, werking en haptiek. Het kan dus geen kwaad om de controlestaven een keer in de hand te nemen voor de aankoop.

Zodat u niet teleurgesteld wordt na de aankoop van een gimbal in deze prijsklasse: Je moet niet verwachten dat je ineens filmachtige foto’s kunt maken met een smartphone of actiecamera alsof je op rails staat. Hiervoor moet je dieper in je portemonnee graven. In vergelijking met het bronmateriaal zonder gimbal zult u echter aanzienlijke verschillen merken. En daar gaat het om. Om een gimbal te beoordelen, vergelijk je het materiaal van de camera met en zonder stabilisatie. Dit is het doorslaggevende criterium.

Dit is hoe we hebben getest

Een aspect van onze gimbaltest was de ingebruikname. Heb je een speciale app nodig, hoe monteer je een smartphone of actiecamera, is de bediening intuïtief of moet je eerst lezen?

Om te evalueren hoe goed de bewegingscompensatie werkt, hebben we gefilmd met een GoPro Hero6 Black en een Samsung Galaxy Note9 in een resolutie van 1080p30. In onze testprocedure hebben we rekening gehouden met zowel horizontale als verticale panning, liepen we over een oneffen weide en daalden we een extreem steile trap af met grote afstanden tussen elke trede.

De DJI Osmo Pocket heeft een eigen camera geïnstalleerd. Ook hier hebben we een resolutie van 1080 pixels ingesteld.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen gimbals:

 1. favorietli-thumbnail
  DJI OSMO MOBILE 3
  Met de DJI Osmo Mobile neem je stabiele videobeelden op met je smartphone. De korte, inklapbare handgrip zorgt ervoor dat je de Osmo Mobile 3 eenvoudig opbergt.
 2. li-thumbnail
  FEIYUTECH VLOG POCKET
  De FeiyuTech Vlog Pocket is een compacte en inklapbare gimbal voor je smartphone. Dankzij het compacte ontwerp en lage gewicht neem je hem overal mee naartoe. Met één druk op de knop wissel je van de horizontale naar verticale stand.

 3. li-thumbnail
  DJI OSMO POCKET
  De DJI Osmo Pocket is een compacte camera die je overal mee naartoe neemt. Dankzij het kleine formaat stop je hem in je jaszak of tas. Je neemt 4K kwaliteit videobeelden op met 60 frames per seconde.

 4. li-thumbnail
  ZHIYUN SMOOTH 4
  Met de Zhiyun Smooth 4 Gimbal maak je professionele filmopnames met je smartphone. De gimbal stabiliseert je telefoon, waardoor je beelden opneemt die niet bewogen zijn.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

DJI Osmo Mobile 3

Adviesprijs

119,-

88.693 andere kochten dit product

Met de DJI Osmo Mobile neem je stabiele videobeelden op met je smartphone. De korte, inklapbare handgrip zorgt ervoor dat je de Osmo Mobile 3 eenvoudig opbergt. Op de grip zitten een aantal bedieningsknoppen, waarmee je de gimbal van boven naar beneden en van links naar rechts laat bewegen. Met de M knop draai je jouw smartphone om verticale opnames te maken, bijvoorbeeld voor portretten. Naast de ActiveTrack functie, waarmee je onderwerpen volgt, heeft de stabilizer ook hyperlapse, timelapse en panorama opties. Hiermee neem je gemakkelijk mooie beelden op. In de sport modus zijn de assen van de stabilizer gevoeliger. Op die manier volg je onverwachte bewegingen van sporters zonder problemen. De accu gaat 15 uur mee. Dit is handig als je op locatie filmt.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

“Geweldig apparaat, niet duur en veel mogelijkheden!”

Deze Osmo Mobile3 gimbal is echt een aanrader als je wil filmen met een smartphone. Je geeft hiermee je opnames een echte cinematografische look, en al zeker als je hem combineert met een anamorfe lens. Ideaal om die perfecte artsy-fartsy video’s te maken die er echt professioneel uit zien!

Kim Kleijn

DJI staat bekend om zijn uitstekende drones met perfect functionerende gimbals. De Chinese fabrikant heeft deze technologie ook op de grond gebracht en biedt met de DJI Osmo Mobile 3 een smartphone gimbal aan met een extreem hoog gebruiksgemak.

In vergelijking met zijn al zeer goede voorganger Osmo Mobile 2 heeft DJI de derde generatie een beetje geoptimaliseerd. Het meest opvallende kenmerk: De Osmo Mobile 3 kan worden opgevouwen en verdwijnt zo nog makkelijker in een rugzak of handtas.

Inclusief opbergtas, polsband, vier anti-slip pads en netsnoer kost de gimbal 109 euro. Als u de set met extra statiefhandgreep en transportkoffer meeneemt, is de prijs 129 euro.

De Osmo Mobile 3 lijkt sterk op zijn voorganger wat betreft de bediening, de bedienbaarheid en de kwaliteit van de afwerking. Het rubberen en ergonomisch gevormde handvat ligt perfect in de hand. Met 405 gram heeft de gimbal precies de juiste massa om ontspannen te filmen zonder te schudden of te wiebelen.

Een sticker in de houder van de smartphone geeft aan hoe u de mobiele telefoon correct plaatst. Onmiddellijk na de start maakt de smartphone zich automatisch vast en wordt hij als een gestabiliseerd. Een handmatige kalibratie was in ons geval niet nodig. De bediening via de ronde joystick is een plezier. De mobiele telefoon kan worden gedraaid en gekanteld zo zacht als boter, de hoeken zijn groter geworden in vergelijking met de Osmo Mobile 2.

De permanent geïnstalleerde lithium-ionbatterij met 2.450 mAh gaat tot 15 uur mee en wordt in 2,5 uur opgeladen via de USB-C-poort aan de zijkant. Als het sap van de telefoon opraakt, kan de gimbal helpen als een elektriciteitsbank. In principe ondersteunt de Osmo Mobile 3 vele camera-apps. De gratis Mimo-app biedt echter het grootste scala aan functies. De verbinding met de gimbal is eenvoudig te maken via Bluetooth.

De basisfuncties kunnen direct worden gebruikt omdat ze vanzelfsprekend zijn. Op de gimbal zelf kantelt en draait u de smartphone met behulp van de joystick. De snelheid waarmee de smartphone beweegt is geselecteerd voor dagelijks gebruik – niet te langzaam, maar ook niet te snel.

De rode knop start de opname, kleine LED’s geven informatie over de resterende capaciteit van de batterij. De M-knop wordt niet alleen gebruikt om in en uit te schakelen, maar ook om de modus te wijzigen. Optioneel blijft de smartphone in zijn huidige positie, ongeacht de bewegingen, of kan hij vrij worden gedraaid. Links is een schuifschakelaar voor de zoom. De zoomsnelheid kan worden aangepast via het menu.

GOEDE KEUZE

FeiyuTech Vlog Pocket

Adviesprijs

99,-

45.223 andere kochten dit product

De FeiyuTech Vlog Pocket is een compacte en inklapbare gimbal voor je smartphone. Dankzij het compacte ontwerp en lage gewicht neem je hem overal mee naartoe. Met één druk op de knop wissel je van de horizontale naar verticale stand. Je neemt gemakkelijk vlogs op met de AI-volgfunctie. De gimbal volgt een gezicht of onderwerp, waardoor je in het midden van het beeld blijft. Als je jouw smartphone in de gimbal plaatst, gebruik je hem direct zonder te balanceren. Dit maakt de gimbal geschikt voor beginnende vloggers en videografen. Een volle batterij gaat 8 uur lang mee. Met het meegeleverde ministatief zet je de gimbal neer. Op die manier neem je video’s op van een afstand. Het maximale draaggewicht van de stabilizer is 240 gram.

Bekijk prijs bij coolblue

Omdat de beste gimbal altijd bij je is, heeft FeiyuTech zijn nieuwe VLOG Pocket opvouwbaar ontworpen. Door het losdraaien van de kleine zijdelingse stelschroef zwenkt de arm af en de uittrekbare houdplaat voor de Smartphone nestelt zich compact rond het handvat. In ruil daarvoor keert de VLOG Pocket snel terug naar zijn volledige bedrijfsgrootte.

De gimbal is ontworpen voor smartphones met een maximale breedte van 88 millimeter, die niet meer dan 240 gram mogen wegen. Met een optionele adapterplaat kunnen echter ook actienokken worden gebruikt. De plaat wordt geklemd in plaats van de mobiele telefoon, en het kleine nokje wordt aan de adapterplaat bevestigd. Bij de levering is een klein statief met uitklapbare voetjes inbegrepen, dat in de schroefdraad aan de onderkant van het handvat wordt geschroefd.

FeiyuTech heeft een kleine sticker aangebracht zodat de smartphone op de juiste manier in de houder kan worden gestoken. Een nuttige hint. Een langere druk op de aan/uit-knop en de gimbal komt tot leven. Het maakt verbinding met de smartphone via Bluetooth. Het toetsenbord blijkt heel duidelijk met twee bovenste bedieningsknoppen en een achterste knop. Toch is een snelle blik op de Engelstalige gebruiksaanwijzing noodzakelijk om vertrouwd te raken met de werking ervan.

Om de smartphone van de horizontale naar de verticale positie te laten overgaan is een dubbele druk op de functietoets voldoende. De functietoets bepaalt ook of de mobiele telefoon is vergrendeld als hij wordt verplaatst en of hij zich in een vaste positie bevindt of vrij kan bewegen. De geselecteerde modus wordt aangegeven door de knipperende blauwe LED.

Door het lage gewicht van 272 gram kan de VLOG Pocket gebruikt worden voor langere periodes van ontspannen werken. De motoren zijn stil en maken soepele bewegingen van de smartphone mogelijk. Als u de bewegingscompensatie van de mobiele telefoon uitschakelt, kan de FeiyuTech niet alle trillingen volledig elimineren, wanneer er lichte pompbewegingen zichtbaar zijn.

GOEDE KEUZE

DJI Osmo Pocket

Adviesprijs

319,-

101.552 andere kochten dit product

De DJI Osmo Pocket is een compacte camera die je overal mee naartoe neemt. Dankzij het kleine formaat stop je hem in je jaszak of tas. Je neemt 4K kwaliteit videobeelden op met 60 frames per seconde. Deze beelden zijn vloeiend en scherp door de 3 assige beeldstabilisatie van de gimbal. In de Tracking modus volgt de camera je onderwerp. Dit is handig wanneer je een bewegend onderwerp vastlegt. Met de Motionlapse maak je bewegende timelapse beelden. De camera is bevestigd op een gimbal, waardoor je bijvoorbeeld vlogs opneemt. Via het touchscreen stel je de camera gemakkelijk in. Je hebt een Wireless Module nodig om de gimbal te verbinden met wifi en bluetooth. In de Mimo app heb je uitgebreide mogelijkheden om je beelden te bewerken.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

Een Duplo is waarschijnlijk in de hand van bijna iedereen gehouden: De snoepreep is drie centimeter lang bij twee centimeter breed. Drie beten en het is weg. Met een lengte van 12,19 centimeter en een breedte van 2,86 centimeter heeft de DJI Osmo Pocket bijna dezelfde afmetingen. De Chinese ontwerpers hebben hier echter geen chocolade geplaatst, maar een UHD-camera, een drie-assige gimbal, een display en een batterij.

Dit brengt ons meteen in het begin op een cruciaal punt: veel gebruikers vinden de Osmo Pocket ingenieus, net als wij. Er zijn echter ook critici op het internet die hun dure spiegelreflexcamera als een kwalitatief voordeel zien en de bewegingscompensatie als zwakker beschouwen dan die van volgroeide gimbalsystemen. Het is alsof je appels met peren vergelijkt. Ter herinnering: we hebben het over een kleine camera van 116 gram die in elke jas- en broekzak past. Hiermee moet altijd rekening worden gehouden bij het maken van een beoordeling.

Maar voor ons is de camera die we altijd bij ons dragen echt geweldig. En de Pocket voldoet voor 100 procent aan dit criterium. Het maakt niet uit of je op een klimtocht bent, op een eenzaam Zuidzee-eiland, bij een eerste communieviering of schoolrelease: er is geen excuus om de DJI Mini niet in actie te laten komen.

Om hem te kunnen gebruiken, moet de camcorder worden aangesloten op een smartphone – ofwel via Lightning-Connector op een Apple-apparaat of op een Android-smartphone via een USB-C-aansluiting. Ongunstig: oudere Android-toestellen met een micro-USB-verbinding zijn niet geschikt. De gratis Mimo app is vereist.

De camera is uitgerust met een 1/2,3-inch CMOS-sensor en 12 megapixels. Er wordt gefilmd met 3.840 x 2.160 pixels of 1.920 x 1.080 pixels en 24, 25, 30, 48, 50 of 60 volledige frames per seconde. De maximale datasnelheid is 100 Mbit/s. De foto’s kunnen zowel in JPG als in RAW formaat worden genomen. De Lipo batterij met 875 mAh gaat tot 140 minuten mee en wordt in ongeveer 70 minuten volledig opgeladen. Het is stevig geïnstalleerd en kan niet worden gewijzigd.

Het kan worden bediend via het 2,5 centimeter kleine LC-display – hier moet u zich tijdens het filmen concentreren om het beelddetail te kunnen zien – of via een gedockte smartphone. Een Bluetooth- of WLAN-verbinding kan alleen via een aparte radiomodule tot stand worden gebracht. De stekkerverbinding kan stabieler zijn, een abrupte beweging kan leiden tot een verbreking van de verbinding.

GOEDE KEUZE

Zhiyun Smooth 4

Adviesprijs

109,-

88.554 andere kochten dit product

Met de Zhiyun Smooth 4 Gimbal maak je professionele filmopnames met je smartphone. De gimbal stabiliseert je telefoon, waardoor je beelden opneemt die niet bewogen zijn. Je bestuurt zowel de gimbal als je smartphone met de knoppen op het handvat. Hiervoor download je de ZY Play app en verbind je de stabilisator met je telefoon. Zo hoef je het scherm van je smartphone niet aan te raken om de camera te bedienen. Het wiel aan de zijkant gebruik je om in en uit te zoomen. Druk je de FN schakelknop in, dan stel je scherp met het wiel. Wil je een bewegend onderwerp zoals een fietser volgen? Dit doe je met object tracking. Je selecteert het onderwerp en de stabilisator volgt het automatisch.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

Smartphones met een maximale breedte van 85 millimeter en een maximaal gewicht van 210 gram zijn geschikt voor de Zhiyun Smooth 4. De gebruikersinterface is nogal rommelig in vergelijking met de concurrenten. Naast de zijknop voor zoomen en het veranderen van de focus, is er een menuknop, een knop voor het activeren van de flitser, een knop voor het aanpassen van de camera-instellingen, een schuifschakelaar voor het veranderen van menu’s en een achterste tuimelschakelaar om de “PhoneGo”-modus te activeren voor snelle scèneovergangen – de telefoon voert de kantelbewegingen uit of blijft in de laatste stand staan. Zelfs bliksemsnelle positiewisselingen met vergrendelde gimbal werken goed. Dit werkt perfect, maar vereist een beetje oefening voor een intuïtieve bediening.

Wat helaas niet mogelijk is: het scherm kantelen of draaien met de joystick. Echter, object tracking is mogelijk via app, zelfs tijdsrondes kunnen worden gerealiseerd. De bewegingscompensatie is fatsoenlijk, maar tijdens het lopen is er een minimaal pompje te zien.

Als het bedieningsconcept van de Zhiyun Smooth 4 u bevalt, is dat een kwestie van smaak. Wij geven de voorkeur aan een joystick zoals de concurrenten.

(Visited 1.772 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.