De beste rookmelder

Vanaf 2021 moeten in elk huis in Nederland rookmelders worden geïnstalleerd, en dit is al enige tijd het geval voor nieuwe gebouwen en gehuurde appartementen. Dit is belangrijk omdat ze levens kunnen redden. Maar welke worden aanbevolen?

We hebben nu 29 foto-optische rookmelders getest met een prijsklasse van 8 tot 150 euro, waarvan er nog 25 beschikbaar zijn. We wilden niet alleen weten hoe betrouwbaar ze alarm slaan als er rook ontstaat, maar ook hoe eenvoudig ze te installeren zijn. 

Rookmelderplicht: Wat geldt wanneer waar?

Sinds 2017 zijn rookmelders in heel Nederland verplicht. Dit geldt niet alleen voor nieuwe gebouwen, maar ook voor bestaande huizen en appartementen die achteraf moeten worden uitgerust met rookmelders. Er waren echter verschillende overgangsperiodes in elke federale staat, waarbij de installatie in bestaande gebouwen moest worden voltooid.

In de tussentijd zijn rookmelders in alle Nederlandse gemeentes verplicht. Vanaf dat moment moeten er in alle huizen en appartementen in heel Nederland rookmelders worden geïnstalleerd. En dat is een goede zaak, want in Nederland sterven jaarlijks meer dan 250 mensen in ongeveer 100.000 huisbranden, waarvan een derde kinderen. En 95 procent van de brandslachtoffers sterft door rookvergiftiging.

In principe zijn de eigenaars van de appartementen verantwoordelijk voor de installatie van de rookmelders, terwijl ofwel de bewoners ofwel de eigenaar er verantwoordelijk voor is dat het systeem bedrijfsklaar is, wat van staat tot staat verschilt.

Het is ook geregeld waar rookmelders in het huis of appartement moeten worden geïnstalleerd, namelijk in slaapkamers, kinderkamers en gangen of vluchtwegen.

Wat voor soort rookmelders zijn er beschikbaar?

Foto-optische rookmelders zijn de meest voorkomende in Nederland. Het principe: In een tegen licht beschermde kamer stuurt een diode continu een infraroodstraal naar een fotodiode, die door infrarood licht geleidend wordt gemaakt. Zolang de infraroodstraal niet door rookdeeltjes wordt gebroken, blijft de rookmelder stil. Als rookdeeltjes de lichtstraal onderbreken, wordt het alarm geactiveerd.

Thermo-optische rookmelders, ook wel rook- en warmtemelders genoemd, combineren het foto-optische principe met een melder voor de kamertemperatuur. De eenvoudige rookmelder kan geen onderscheid maken tussen onschadelijke waterdamp uit de keuken en echte rook met koolmonoxidegehalte.

Thermo-optische detectoren zijn niet geschikt voor de keuken

De rook- en warmtedetector bevat een warmtegeleider van elektrisch geleidend materiaal, die de elektriciteit beter geleidt bij hoge temperaturen. Er is ook een vergelijkende warmtegeleider die als referentie dient als de temperatuur te snel stijgt. De thermo-optische rookmelder slaat daarom alleen alarm als de omstandigheden rook en een snelle temperatuurstijging aanwezig zijn.

Het bouwprincipe is echter volledig ongeschikt voor de meeste oorzaken van brand in woongebouwen: Tegen de tijd dat een hoge temperatuur bij de detector wordt bereikt, kunnen de bewoners al gestikt zijn door de rook. Deze detectievariant is daarom alleen geschikt voor ruimtes waar regelmatig stoom of stof voorkomt, die anders leiden tot vals alarm, zoals de keuken.

Thermo-optische rookmelders zijn daarom geen vervanging voor foto-optische rookmelders. Foto-optische rookmelders moeten altijd in de slaapkamers en in de gang worden geïnstalleerd.

Netwerken of stand-alone?

De meeste rookmelders werken onafhankelijk van andere geïnstalleerde rookmelders. Als er brand is in het ketelhuis, zal de rookmelder in de kelder alarm slaan, maar de anderen in het huis niet.

In het ergste geval wordt dit alarm afgeluisterd en kan de brand zich door het hele huis verspreiden totdat de andere rookmelders alarm slaan. Stand-alone rookmelders moeten ook individueel worden gecontroleerd tijdens de functietest, die regelmatig moet worden uitgevoerd.

Netwerkdetectoren zijn veiliger

Als draadloze rookmelders met elkaar verbonden zijn, slaat de melder op zolder ook toe als er rook wordt gedetecteerd in de kelder. Eigenaren van gebouwen met meerdere verdiepingen of gebouwen met meerdere gebouwen moeten daarom radiodetectoren overwegen of radio en stand-alone combineren. Nadeel: radiodetectoren met een netwerk zijn veel duurder dan stand-alone rookmelders.

Smart Home rookmelders zoals Bosch Smart Home Twinguard of Bosch Smart Home rookmelders hebben voordelen maar ook nadelen. Voordeel: ze kunnen centraal worden getest (batterijstatus, sirentest, alarmgeheugen) en ze kunnen worden gebruikt als sensoren of sirenes, bijvoorbeeld voor bewegingsmelders. Wij vinden dit laatste echter niet gepast; frequente bewegingsalarmen zouden de batterij snel doen leeglopen. Als de batterij dan permanent wordt geïnstalleerd, moet de dure detector om de paar jaar worden vervangen.

We nemen een kritische blik op de batterijgevoede slimme rookmelders voor thuis.

We hebben de Mumbi RMF150-4 (4 detectoren) en de Ei Electronics Ei650W (2 detectoren) getest als netwerk rookmelders (zonder Smart Home System). Ze zijn een goede optie voor grote huizen of voor kleinere panden met meerdere gebouwen. Optioneel zijn er ook radiomodules beschikbaar voor de Busch-Jaeger ProfessionalLine.

De Ei Electronics Ei650W kan ook zonder radiomodule worden gebruikt en kan desgewenst achteraf worden ingebouwd of als bundel worden aangeschaft. Belangrijk: De eenvoudige Ei Electronics Ei650 ondersteunt de radiomodule niet.

Een speciale functie is bedraad netwerken: hierbij worden detectoren met een dunne kabel met elkaar verbonden. In het geval van een brand zullen ze tegelijk met de radionetwerken toeslaan.

Deze optie is echter een zeldzaam speciaal geval, dat alleen de Busch-Jaeger ProfessionalLine biedt en mogelijk ook de identieke Ei Electronics Ei650. We konden niet controleren of de functie daadwerkelijk wordt ondersteund, maar de aansluitingen voor de bekabeling zijn in ieder geval beschikbaar.

Waar moet je op letten bij het kopen

Rookmelders zijn verkrijgbaar tegen prijzen van 5 tot 150 euro. Zijn de goedkope modellen geschikt voor dit doel? Of moet je liever je leven toevertrouwen aan de middenstand of de hogere klasse? Wij vertellen u waar u op moet letten bij het kopen.

Batterijen

De rookmelders met vast geïnstalleerde batterijen van 10 jaar zijn de regel, rookmelders met vervangbare batterijen zijn de uitzondering.

Modellen met vaste batterijen moeten volledig worden vervangen als de batterij leeg is. Volgens de fabrikanten is de volledige vervanging van de rookmelders technisch noodzakelijk omdat de meetkamer na verloop van tijd vuil wordt, zodat na 10 jaar een betrouwbare werking niet meer gegarandeerd is.

Het valt nog te bezien of dit ook daadwerkelijk het geval is of dat de fabrikanten er de voorkeur aan geven de apparaten met een beperkte levensduur te bouwen, zodat zij de apparaten non-stop kunnen verkopen. Het is duidelijk dat de rookmelderplicht in Nederland een miljoenenzaak is – en de volledige vervanging van rookmelders levert veel afval op. Daarom vinden we de mogelijkheid om de batterij te vervangen in principe positief.

De fabrikanten specificeren de levensduur van een batterij als tien, vijf, drie of twee jaar. Maar tien jaar is blijkbaar alleen mogelijk met vast geïnstalleerde lithiumbatterijen. Maar er zijn uitzonderingen waarbij de meegeleverde 2 jaar alkaline batterij kan worden vervangen door een 10-jarige lithium batterij. Dit is het geval met onze testwinnaar.

Detectoren voor woongebouwen zijn ontworpen voor temperaturen tussen +5 en +40 graden. Speciale toepassingen zoals een garage of een schuur vereisen rookmelders die betrouwbaar werken, zelfs bij extreme temperaturen. Door het bijzonder brede bedrijfstemperatuurbereik van -10 tot +60 graden Celsius zijn Ei Electronics Ei650/Ei650W radio, Hekatron Genius H/Plus X, Hager TG600AL Standard Q, Detectomat HDv sensoren en onze testwinnaar Busch-Jaeger ProfessionalLine geschikt voor dergelijke locaties.

Installatie en onderhoud

Voordat u koopt, komt u meestal bijna niets te weten over de bijgeleverde montagesets van de fabrikant. Dat is jammer, want het hangt er sterk van af hoe eenvoudig een rookmelder geïnstalleerd kan worden.

In principe nemen fabrikanten meestal inferieure houtschroeven en deuvels voor beton mee. Daarom adviseren wij voor een hangend gipsplafond een pak gipsplaatpluggen inclusief de bijbehorende schroeven. Dit is de enige manier om een stevige verankering te bereiken.

Als u zich de moeite van het boren wilt besparen, kunt u werken met zelfklevende pads. Maar let op: niet alle rookmelders hebben een ronde bodemplaat, die ook een homogeen oppervlak heeft.

Meestal hebben de detectoren geen bevestiging of kleine plastic bouten of grendels die met een schroevendraaier zouden moeten worden ingedrukt bij het verwijderen van de detectoren. Ook magnetische afdichtingen of schroeven zijn zeldzaam.

Het is belangrijk om voldoende tijd te geven voor de installatie. Als u een huis met zes tot acht detectoren uitruilt, moet u twee tot drie uur werken. De meeste tijd wordt besteed aan het selecteren van geschikte locaties en het boren indien nodig.

Rookmelders moeten regelmatig worden gecontroleerd met de testknop om er zeker van te zijn dat ze goed werken. Afhankelijk van het model kan het aanbevolen onderhoudsinterval wekelijks, maandelijks of driemaandelijks zijn. Bovendien raden de fabrikanten aan om de apparaatopeningen regelmatig met een stofzuiger op te zuigen.

Overzicht houden met een app

Als u een groot aantal detectoren in werking heeft en de status ervan wilt controleren, zijn draadloze detectoren de beste keuze – of met de Hekatron Genius Plus, die direct vanaf een smartphone via een app in plaats van via WLAN kan worden uitgelezen.

De communicatie tussen de rookmelder en de smartphone verloopt akoestisch via speciale tonen die door de app worden geïnterpreteerd. Dit betekent dat de vervuilingsgraad en het batterijniveau kunnen worden afgelezen zonder dat er een ladder hoeft te worden beklommen. U moet echter direct onder de detector zitten, aflezen op afstand is niet mogelijk.

De app is wat minder interessant voor particuliere gebruikers, maar is geschikt voor verhuurders of facility managers die een hele vloot van rookmelders op verschillende locaties gebruiken.

Als u een hele vloot rookmelders wilt installeren in grotere ruimtes, is het raadzaam om een centraal controlesysteem te gebruiken. Er wordt een bedieningspaneel op de detectoren aangesloten en door het indrukken van de betreffende knoppen kan de alarmtest worden uitgevoerd of kunnen alle detectoren worden gedempt. Ei Electronics biedt overeenkomstige alarmcontrollers (EI450-1XD Ei450). Busch Jäger biedt dit aan in de vorm van een Busch rookmelderafstandsbediening.

Verdere aankoopcriteria

De volgende punten moeten ook in het aankoopbesluit worden opgenomen:

  • In het geval van een grote woning met veel scheidingswanden wordt een gekoppelde oplossing aanbevolen, niet in het minst omdat veel detectoren qua volume niet eens in de buurt komen van de 85 dB(A) norm.
  • De meeste detectoren hebben een knipperende klaarstaande LED die elke 60 of 120 seconden oplicht. Dit kan vooral vervelend zijn in slaapkamers of woonkamers.
  • Bij de aankoop van een detector moet u letten op een dempingsfunctie: U kunt bijvoorbeeld een alarm bij het koken vermijden door één keer op de testknop te drukken. De meeste apparaten in de test hebben deze functie, inclusief onze testwinnaar van Busch-Jaeger.
  • Als er een vals alarm optreedt, wilt u het alarm zo snel mogelijk kunnen uitschakelen – bijvoorbeeld met een bezemstijl. Bijna alle apparaten zijn in staat om het alarm te deactiveren, maar slechts bijna alle.

Dit is hoe we hebben getest

We hebben in totaal 29 foto-optische rookmelders met een prijsklasse van 8 tot 150 euro geselecteerd voor de test, plus twee draadloze melders en vier rookmelders met de mogelijkheid om de status via een smartphone-app uit te lezen. Van de geteste apparaten zijn momenteel nog 27 modellen beschikbaar. In onze uitgebreide test hebben we de rookmelders aan de hand van verschillende criteria onderzocht.

Na de consciëntieuze locatiekeuze en het markeren van de positie mag het uitpakken, uitlijnen, vastschroeven en activeren niet langer dan tien minuten duren. De schroevendraaier glijdt echter snel af op minderwaardige schroeven, de pluggen zijn te kort of het apparaat zit scheef omdat het niet meer fijn afgesteld kan worden aan het plafond – bijgeleverde kleefplaten zijn hierop een uitzondering. De kwaliteit van het bevestigingsmateriaal wordt meegenomen in onze evaluatie.

We hebben goede merktekens gegeven aan detectoren die geschikte locaties aangeven, zowel op de verpakking als in de instructies. Daarnaast keken we naar de instructies en hadden we het hele assortiment bij ons: enerzijds prachtig geïllustreerde, gedetailleerde instructies, anderzijds Spartaanse mini-instructies in het Frans.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen rookmelders:

  1. favorietli-thumbnail
    ALECTO SA-110
    Met de Alecto SA-110 rookmelder kun je wel even vooruit. De ingebouwde batterij gaat namelijk tot wel 10 jaar mee. Als je de melder aan je plafond hebt bevestigd, heb je er voorlopig dus geen omkijken naar. De optische sensor detecteert langzaam smeulende branden heel snel waarna een geluidssignaal van 85 dB weerklinkt.

  2. li-thumbnail
    ABUS RWM250
    De rookmelder met hittealarm ABUS RWM250 verenigt een doorontwikkeling van de traditionele optische rookmeting met een precieze analyse van temperatuurverandering in bewakingsradius. Beide sensorwaarden worden permanent geobserveerd en geanalyseerd.

  3. li-thumbnail
    EI ELECTRONICS EI650W
    Met de EI650RF of de EI650 rookmelder kan je levens redden. De rookmelder is eenvoudig te monteren en te bedienen en heeft een betrouwbaar alarm door middel van een luid waarschuwingssignaal van 85 dB en optische rood LED-licht (voor mensen die doof zijn). Het apparaat heeft ook een handige testknop om te controleren of het nog goed werkt.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

blank

Alecto SA-110

Adviesprijs

25,-

blank

288.631 andere kochten dit product

Met de Alecto SA-110 rookmelder kun je wel even vooruit. De ingebouwde batterij gaat namelijk tot wel 10 jaar mee. Als je de melder aan je plafond hebt bevestigd, heb je er voorlopig dus geen omkijken naar. De optische sensor detecteert langzaam smeulende branden heel snel waarna een geluidssignaal van 85 dB weerklinkt. Bij een valse melding druk je op de time out knop. Dat is dezelfde knop als de testknop. Test de melder regelmatig zodat je zeker weet dat de rookmelder werkt.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“”Goed product, voldoende om conform te zijn”

Met de 10 jaar longlife batterij moet je hem alleen af en toe eens afstoffen.

Pierre Rooijmans

Voor geen enkele brandmelder in de test heeft u voor de installatie voorkennis nodig. Een beetje oefening in het gebruik van de accuschroevendraaier en de duimstok kan echter geen kwaad als de detector dan in het midden van de gang moet hangen en mooi uitgelijnd aan het plafond. Goede schroeven en deuvels en een verstelbare bodemplaat zijn hiervoor zeer nuttig, en dit is precies wat de Alecto SA-110 meebrengt. De instructies zijn duidelijk en laten schetsen zien voor ideale en slechte installatielocaties. Dit kan ook de werkplaats of de schuur zijn, want de bedrijfstemperaturen beginnen bij -10 graden Celsius en eindigen bij +60 graden – nog een pluspunt voor onze testwinnaar.

Het enige nadeel: in geval van vals alarm is onmiddellijke uitschakeling niet mogelijk door op een knop te drukken. In plaats daarvan gaat het alarm pas na 20 seconden af.

De levensduur van de Alecto SA-110 is tien jaar. Zeer goed: het vervaljaar is op de zijkant van de behuizing gedrukt. Wie weet na 8 jaar wanneer elk van de 6 detectoren in het huis is geïnstalleerd?

GOEDE KEUZE

Abus RWM250

Adviesprijs

32,-

265.369 andere kochten dit product

De rookmelder met hittealarm ABUS RWM250 verenigt een doorontwikkeling van de traditionele optische rookmeting met een precieze analyse van temperatuurverandering in bewakingsradius. Beide sensorwaarden worden permanent geobserveerd en geanalyseerd. Zo gaat het alarm alleen af als er daadwerkelijk concrete tekenen voor gevaar zijn. Zo is de RWM250 ook geschikt voor keukens. De melder kan ook met eenvoudige montage door lijmconstructie met magneet-gellijm techniek veilig aan het plafond worden aangebracht.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

Met de RWM250 heeft Abus een combinatieapparaat in het programma. Het detecteert rook maar ook warmte (vanaf 60 graden). Een alarm wordt geactiveerd wanneer er rook of hitte met meer dan 60 graden aanwezig is. Het is niet nodig dat beide voorwaarden van toepassing zijn. RWM250 is daarom de juiste keuze voor iedereen die op veilig wil spelen in ruimtes waar warmte kan worden opgewekt, zoals boven het fornuis of de oven.

Maar er is één ding dat de RWM250 niet kan doen: stoom melden. Dat is een goede zaak, want stoom geeft vaak vals alarm, vooral in de keuken. Overigens kunt u een dreigend vals alarm tien minuten lang proactief dempen.

Dit werkt ook na een alarm: druk één keer op het apparaat en de sirene gaat stil. De sensor blijft actief en als de rookconcentratie na afloop van de periode nog steeds aanwezig is, gaat deze direct weer uit.

Zie je geen knop? Correct, er is geen, want het hele apparaat is de knop voor het testen en dempen. Heel mooi voor de optiek: de dop op het apparaat kan eraf geplukt en geschilderd worden, zelfs de muurverf blijft er op plakken. De rookmelder past dus beter in het uiterlijk van uw kamers. Een rookmelderbehuizing mag niet worden geschilderd.

Het verwijderen van de detector is uiterst eenvoudig met de magneetstrip. Alleen de magneetstrip wordt met een enkele schroef aan het plafond bevestigd. Als alternatief kan de magneet ook met de dubbelzijdige plakstrip op gladde oppervlakken worden gelijmd.

De Abus RWM250 is uitgerust met een 12-jarige batterij, die niet kan worden vervangen. Na deze tijd moet het worden vervangen. De activering gebeurt door een rode pin aan de achterzijde, die voor de montage moet worden ingedrukt. Met de stift die uitsteekt, kan het apparaat niet aan de magnetische plaat worden bevestigd.

Wij raden de Abus RWM250 aan iedereen die op zoek is naar een detector voor ruimtes met stoomopwekking. Maar we willen niet één nadeel verbergen: Bij de rooktest duurt het soms twee minuten, maar soms slechts 20 seconden om het alarm te laten afgaan.

GOEDE KEUZE

Ei Electronics Ei650W

Adviesprijs

39,-

296.167 andere kochten dit product

Met de EI650RF of de EI650 rookmelder kan je levens redden. De rookmelder is eenvoudig te monteren en te bedienen en heeft een betrouwbaar alarm door middel van een luid waarschuwingssignaal van 85 dB en optische rood LED-licht (voor mensen die doof zijn). Het apparaat heeft ook een handige testknop om te controleren of het nog goed werkt. Ei650: Een witte rookmelder met testknop en lithiumbatterij. De Ei rookmelder heeft een lange levensduur van minimaal 10 jaar. Wanneer de rookmelder rook detecteert geeft hij een luid signaal van 85 decibel af. De beleving van 85 decibel is zeer hinderlijk. Op het moment dat de batterij bijna leeg is geeft de rookmelder een geluidsindicatie zodat je op tijd de batterij kunt vervangen. 

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon
Voor eigenaren van grote huizen of landgoederen met meerdere verdiepingen en bijgebouwen zijn gekoppelde rookmelders met een netwerk interessant. De aankoop is echter veel duurder.
 
De EI Electronics Ei650W scoorde in de test nog beter dan onze testwinnaar van Busch-Jaeger. Een enkele Ei650W inclusief radiomodule is echter niet goedkoop en er zijn minimaal twee apparaten nodig. De uitrusting van een heel object kan gemakkelijk enkele honderden euro’s kosten.
 
Wij bevelen daarom de combinatie van onze testwinnaar Busch-Jaeger ProfessionalLine en twee tot vier gekoppelde Ei Electronics Ei650W aan. Als er rook in het bijgebouw is, wordt dit aangegeven door ten minste één radiodetector in het woongebouw.
 
En de Ei650W is goed uitgerust: De voorbeeldmontage, de gedetailleerde instructies, een bedrijfstemperatuur van -10 graden Celsius en het met een druk op de knop uit te schakelen vals alarm spreken voor zich. De fabrikant biedt nu ook de EI450-1XD Ei450 alarmcontroller aan. Met het bedieningspaneel kunnen regelmatige tests, lokalisatie en muting gemakkelijk vanaf één locatie worden uitgevoerd.
 
Toch heeft de Ei650W een zwak punt: Net als bij de eenvoudige Ei Electronics Ei650 is het alarmgeluid relatief stil – met 81 decibel ligt het onder de 85 dB(A) norm van 25 sone.
(Visited 620 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *