De beste stoomkoker

Stoomkoken is erg in de mode, omdat deze bereidingswijze bijzonder zacht is en veel vitaminen in het voedsel bewaart.

Om erachter te komen wat de beste stoomkoker is, hadden we de 16 meest interessante tafelstoomkokers die je op dit moment kunt kopen in een kookduel in verschillende disciplines. Er zijn momenteel nog 14 modellen beschikbaar. Hier zijn onze aanbevelingen in het korte overzicht.

Gezonder koken met stoom

Koken met een zachtere smaak, zonder te verbranden en zonder papperige groenten te produceren door te koken – dat zijn de drie belangrijkste voordelen van koken met stoom.

Daarnaast is er een niet te verwaarlozen tijdwinst en een logistiek voordeel: bijgerecht, hoofdgerecht en saus of zelfs dessert kunnen in één kookcyclus worden bereid en zijn op tijd klaar. Terwijl de stoomkoker kookt, kan de tafel al worden gedekt, omdat het apparaat en de gerechten die worden gekookt niet hoeven te worden bewaakt. Om dit te laten werken moet de kok natuurlijk wel enige ervaring hebben met de stoomboot – en natuurlijk moet het recept ook aangepast zijn aan het stoomproces.

Inbouwapparaat of tafelmodel?

We hebben in deze test alleen gekeken naar tafelmodellen. Inbouwovens met stoom zijn een heel andere zaak, niet alleen qua prijs – 500 tot 1.200 euro zal snel verschuldigd zijn. Dit zijn echte elektrische ovens die zijn opgewaardeerd met wateraansluiting of tank- en stoompijpjes. Hiermee kunt u eerst gerechten koken onder stoom en deze vervolgens extra bakken. Tafelapparaten met dezelfde oven/stoomovencombinatie zijn in de horeca verkrijgbaar vanaf 700 euro.

Kleine stoomkooktoestellen tussen 30 en 110 euro zijn geschikt voor culinaire kunstenaars die zonder grote investeringen en ombouwwerkzaamheden het stoomkoken willen uitproberen. Voor langdurig, intensief gebruik zijn de duurdere modellen door hun afwerking en functies geschikter.

Waarop u moet letten bij de aankoop

De meeste stoomkokers hebben drie manden, sommigen redden het met twee. Hoe meer volume, hoe meer voedsel er in past. Voor gezinnen zijn modellen met een capaciteit van iets minder dan tien liter zinvol. Voor kleine huishoudens is acht liter of minder voldoende.

Stroomverwarmer of verwarmingselement?

Stoomkokers werken ofwel met een instant waterverwarmer ofwel met een koepelvormig verwarmingselement. Tests hebben aangetoond dat verwarmingselementen grote hoeveelheden water sneller verdampen, terwijl de opwarmfase in hun geval korter is. In de 01/2020 update hadden alle apparaten verwarmingselementen; instant waterverwarmers lijken te verdwijnen.

Tefal gebruikt hiervoor de Vitamine+ knop, waarbij het verwarmingselement kortstondig op 1800 Watt werkt. Zo’n turbo is niet mogelijk met de instant waterverwarmer.

Welke verwarmingstechniek gebruikt wordt, maakt ook akoestisch en ook voor de reiniging het verschil: Onmiddellijke stoomkokers zoals die van Philips en Rommelsbacher in onze test klinken als een koffiezetapparaat en zijn luider dan modellen met verwarmingselementen. Bovendien duurt het ontkalken van stoomkokers met een instant waterverwarmer langer; hier moet een kookproces met aansluitende spoeling worden gestart.

Zonder opvangbak worden stoomkokers snel vuil.

De schoonmaak is soms niet zo triviaal, dus de mini’s van Korona en Unold worden heel snel vies, omdat ze geen opvangbassin hebben voor druppelend water. Vet, kruiden, gespoelde mineralen en vuil (aardappelen in de schil) komen direct op de verwarmingsplaat terecht, die het water volledig kookt, alleen om het uit te schakelen.

Water kookt over – uitschakelen?

Alle stoomkokers zijn uitgerust met een droogkookbeveiliging. Als het water onder een bepaald niveau zakt of het verwarmingselement te warm wordt door gebrek aan water, schakelt het zichzelf uit. Dit werkt betrouwbaar met alle stoomkokers.

Het kleuren van voedsel en het ruiken?

Ondanks alle voordelen van stoomkoken kan één fenomeen niet worden ontkend: De plastic manden verkleuren, d.w.z. ze nemen de kleur van de groenten en kruiden aan. In de regel kunnen dergelijke kleurvlekken niet meer worden verwijderd, in ieder geval niet met de hand of in de vaatwasser.

Je kunt het veilig spelen als je sterk gekleurde voedingsmiddelen in platte kommen/platen van glas of porselein zet. Dit verlengt echter de kooktijd, en het kan zijn dat het niet gelijkmatig wordt doorgebakken.

Wat kleurstofdeeltjes absorbeert, absorbeert ook geuren. We hebben dit niet kunnen meten in onze testperiode, maar het komt overeen met onze ervaring met plastic keukengerei.

U kunt de absorptie van geuren in plastic niet vermijden door kommen/platen van porselein of glas, geuren worden met de stoom overgebracht.

Gevaar van weekmakers?

Het debat over weekmakers in kinderspeelgoed heeft veel mensen gealarmeerd. Bisfenol A (BPA) is nu verboden in plastic producten met oraal contact voor kinderen.

BPA is een basisbestanddeel van het kunststofpolycarbonaat (PC). Zonder weekmakers zijn polyethyleen en polypropyleen (PE en PP) echter gebruikelijk; de meeste voedselverpakkingen zijn van deze materialen gemaakt. Zacht PVC daarentegen bevat altijd weekmakers. Aan de andere kant zijn de limieten verhoogd tot 50 microgram per dag. De industrie was blij dit te zien, maar consumentenbeschermers waren dat niet, want bisfenol A kan als een hormoon in het lichaam werken. Als een dergelijke boodschapperstof kan het ook negatieve effecten bij lage doses veroorzaken.

Iedereen die zich zorgen maakt over de toxische effecten van plastic uitademing moet polycarbonaat (PC) in contact met voedsel vermijden. Een deel van de stoommanden en -tanks van de tafelstoomkokers zijn echter gemaakt van polycarbonaat (PC). Dit is echter duidelijk aan het veranderen, de apparaten uit de 01/2010 update waren gemaakt van PP en TPX – of waren helemaal niet gemarkeerd. We hebben een overeenkomstige regel toegevoegd in de bovenstaande producttabel.

Een zelden gebruikte kunststof is TPX, Polymethylpenteen. Hoewel deze transparante kunststof een hoger smeltpunt heeft (240 °C), is hij extreem licht en vrij van BPA. Alleen Braun gebruikt dit materiaal (deksel & zijpanelen).

Onze lijst met zorgvuldig gekozen stoomkokers:

 1. li-thumbnail
  RUSSELL HOBBS MAXICOOK
  Met de Russel Hobbs 3 Tier Food Steamer stoom je eenvoudig verschillende soorten ingrediënten op een voedzame en verantwoorde manier.

 2. li-thumbnail
  PHILIPS AVANCE HD9170
  Met de Philips stoomkoker HD9170/91 heb je de pure smaak van gestoomd voedsel. Deze stoomkoker is geschikt voor het stomen van vlees, vis, groente, aardappelen en eieren.

 3. li-thumbnail
  BRAUN FS 5100
  Geniet van een pure maaltijd met de compacte stoomkoker FS 5100 WH van Braun. Stoom vis, aardappelen en groenten in één keer en maak zo een overheerlijke en gezonde maaltijd zonder vet.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

[ux_products type=”row” cat=”1043″ products=”4″ offset=”10px” order=”asc”]

FAVORIET

blank

Russell Hobbs MaxiCook

Adviesprijs

69,-

blank

125.377 andere kochten dit product

Met de Russel Hobbs 3 Tier Food Steamer stoom je eenvoudig verschillende soorten ingrediënten op een voedzame en verantwoorde manier. Met stomen verlies je minder vitamines dan wanneer je voedsel kookt of bakt. De grote inhoud van 10,5 liter is verdeeld over 3 aparte lagen. Alles wordt tegelijkertijd gestoomd, zodat je in korte tijd een voedzame maaltijd op tafel zet. Stel op de digitale timer de begintijd in of gebruik de turboboost om extra stoomkracht te genereren. Handig, als je minder tijd hebt en toch gezond wil eten.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Een superstomer voor een goede prijs”

Stoomt vlug alles gaar en lekker klaar,makkelijk in te stellen , verbruikt bij stomen weinig water,reservoir blijft goed vol men moet zo goed als niet bij vullen.

Katrien Bergman

Voor stoomkokertorens geldt altijd: Wat er ook bovenop staat, het duurt langer. Bovendien druppelen de groenten bovenop de borden hieronder – dit kan al dan niet opzettelijk zijn, maar er moet rekening mee worden gehouden.

Het water druppelt over de vlakte in de onderste lekbak. De kok kan er desgewenst een saus van maken. Zonder deze lekbak zou het water, dat door vet, kruiden of mineralen niet meer schoon is, het verwarmingselement bereiken en daar stevig verbranden.

Maar we hebben niet alleen rijst gekookt in de test. Alle apparaten werden ook gebruikt voor rijstpudding, groenten en vleesgerechten. De Russell Hobbs MaxiCook overtuigde hier. Dit is vooral te danken aan de snelle tijdsinstelling, de grote manden en het snel bijvullen bij gebrek aan water.

Zowel het chassis als de lekbak zijn torsiestijf. Het chassis is niet gemaakt van aluminium, het is alleen bedekt met dit materiaal voor de optiek. De Russell Hobbs MaxiCook 23560-56 komt niet in de buurt van de robuustheid en waarde van een premium toestel in deze prijsklasse.

De Russell Hobbs is gemaakt van polypropyleen (PP) in de tank, de manden zijn gemaakt van een melkachtige, ongemarkeerde kunststof. De vrij zachte consistentie spreekt voor BPA-vrije PP, wat ook zou overeenkomen met de verklaring van de fabrikant “BPA-vrij”.

De manden overleven een impact op de tegels, ze zijn niet broos. Ze zijn niet even groot, de grootste zit bovenaan en de kleinste onderaan. Daarom kunnen ze in elkaar worden gestapeld om ruimte te besparen. Gestapeld zitten ze losjes, maar voldoende stevig in elkaar.

De MaxiCook heeft een timer van maximaal 30 minuten, dus zelfs met kleine aardappelen moet je de tijd een keer verlengen. Aan de andere kant hebben we hier met 1,6 liter het grootste tankvolume. De meeste stoomkokers moeten het doen met 1,2 liter.

Met de MaxiCook is de kans klein dat u water moet bijvullen. In de test kookt hij 60 minuten lang, waarna een piepend geluid u ertoe aanzette hem te herladen. Dit is geen uitdaging, ook al is de toren tot aan de top gevuld. Er is een navulopening aan de achterkant. Het waterniveau is duidelijk zichtbaar aan de voorkant.

Wanneer u wordt gevraagd om bij te vullen, zit er nog 0,4 liter in de tank. Het verwarmingselement schakelt op dit moment niet uit, maar vermindert alleen het vermogen. We hebben 160 graden gemeten op het droge oppervlak.

Net als de Philips, Tefal en Rommelsbacher apparaten is de Russell Hobbs MaxiCook uitgerust met een digitaal display. Ze hebben een alarmgeluid en een bericht op het display dat er water moet worden bijgevuld. Het “voedsel is klaar” bericht wordt door een pieptoon weergegeven.

De testwinnaar heeft een klein display waarop vooraf ingestelde tijden in stappen van 5 minuten kunnen worden geselecteerd door middel van snelkiezen. Dus je hoeft niet lang te klikken om tot 30 minuten te komen. De geselecteerde tijd kan op elk moment worden aangepast met de plus/minus toetsen.

De stoommanden zijn vaatwasmachinebestendig en kunnen in elkaar gestapeld worden om ruimte te besparen.

Maar ook de stoomkoker zelf moet worden gereinigd, want vooral op het verwarmingselement wordt snel veel kalk afgezet – geen wonder, want hier worden in korte tijd liters water verdampt. Met een mengsel van azijn en water kan dit snel gebeuren. In tegenstelling tot een koepelvormig verwarmingselement loopt het water door de Russell Hobbs MaxiCook van onderaf, de stoom wordt binnenin opgewekt en de ronde opening. Het element is gecoat, zodat de kalk niet zo snel bezinkt.

Voor het reinigen van de binnenkant moet u een azijnwateroplossing en een smalle flessenreiniger gebruiken.

GOEDE KEUZE

Philips Avance HD9170

Adviesprijs

89,-

blank

199.618 andere kochten dit product

Met de Philips stoomkoker HD9170/91 heb je de pure smaak van gestoomd voedsel. Deze stoomkoker is geschikt voor het stomen van vlees, vis, groente, aardappelen en eieren. De stoomkoker behoudt altijd de smaak, geur, kleur en voedingswaarde van je gerecht.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

In tegenstelling tot onze testwinnaar neemt de Philips HD9170/91 zeer weinig ruimte in beslag op het werkoppervlak en kunnen de manden in elkaar worden gestapeld om ruimte te besparen.

De Philips stoomkoker is niet de snelste, maar wel een van de meest doordachte ontwerpen. De kabel kan worden opgerold tot de gewenste lengte en er wordt niets gemorst bij het gieten van de tank en de lekbak – geen enkel ander apparaat in het testveld kan dit doen. Een extra LED geeft verkalking aan, een andere knippert naast een waarschuwingstoon als het waterpeil te laag is.

Daarnaast is er een aromazeef voor kruidenblaadjes, die naast de Philips meestal alleen de Rommelsbacher stoomkoker meeneemt. Het wordt onder de manden met kruiden geplaatst en de stoom draagt de smaken naar het voedsel – dit brengt variatie in het voedsel.

We vinden de sleutels ook erg leuk. Ze slaan gewoon verschillende kooktijden op voor vis, rijst etc., die direct of tijdens het gebruik kunnen worden aangepast. Helaas is de universele kom niet geschikt voor rijst. Het verzamelt het druppelende water en de rijst wordt waterig.

GOEDE KEUZE

Braun FS 5100

Adviesprijs

85,-

blank

214.541 andere kochten dit product

Geniet van een pure maaltijd met de compacte stoomkoker FS 5100 WH van Braun. Stoom vis, aardappelen en groenten in één keer en maak zo een overheerlijke en gezonde maaltijd zonder vet. Door het stomen blijven de vitaminen en mineralen behouden en heeft uw voedsel meer smaak en een mooiere kleur.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

De Braun FS 5100 is optisch een blikvanger en de bediening is eenvoudig met de mechanische 60-minuten timer. De klok maakt een duidelijk tikkend geluid en kan ook naar achteren worden gedraaid. Het en ook de koffer maken een robuuste en duurzame indruk, maar in ruil daarvoor was de Braun ook het duurste apparaat in de 01/2019 testronde.

Braun bevat relatief veel accessoires en maakt gebruik van hoogwaardige TPX- en PP-kunststof. TPX is net als polypropyleen BPA-vrij, maar dan harder en transparanter. Er is ook een echte eierhouder, die individueel kan worden verwijderd, en een tweede lekbak. De voorraad kan dus onder elk van de twee niveaus worden verzameld. Dus je groenten worden niet bevochtigd door het viswater.

Helaas meldt het apparaat noch optisch noch akoestisch een lege tank. Je merkt het pas als er geen stoom meer opstijgt. Het verwarmingselement gaat dan naar een laag vermogensniveau en blijft ongeveer 130 graden heet, zelfs als er geen water meer in de tank zit. Het verwarmingselement wordt door deze temperatuur niet beschadigd. We hebben dit kenmerk van het afslaan in plaats van uitschakelen waargenomen in bijna elke stoomkoker uit de 01/2020 update.

Een lege tank is niet per se een probleem, want de 1,3 liter is genoeg voor een trotse 76 minuten durende stoombeurt. De meeste gerechten zijn dan al lang weg. Het is niet mogelijk om water bij te vullen van buitenaf, de toren moet worden verwijderd.

De handleiding is gedetailleerd en natuurlijk in het Duits. Het bevat gesorteerde kooktafels, die een belangrijk referentiepunt zijn voor de nieuwkomer. Er zijn maar weinig fabrikanten die zoveel moeite doen.

Wij adviseren de Braun FS 5100 met een capaciteit van zes liter voor het 2-persoonshuishouden of voor het 1-persoonshuishouden.

(Visited 1.362 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *