De beste stoomkoker
Stoomkoken is erg in de mode, omdat deze bereidingswijze bijzonder zacht is en veel vitaminen in het voedsel bewaart.
Om erachter te komen wat de beste stoomkoker is, hadden we de 16 meest interessante tafelstoomkokers die je op dit moment kunt kopen in een kookduel in verschillende disciplines. Er zijn momenteel nog 14 modellen beschikbaar. Hier zijn onze aanbevelingen in het korte overzicht.
Gezonder koken met stoom
Koken met een zachtere smaak, zonder te verbranden en zonder papperige groenten te produceren door te koken – dat zijn de drie belangrijkste voordelen van koken met stoom.
Daarnaast is er een niet te verwaarlozen tijdwinst en een logistiek voordeel: bijgerecht, hoofdgerecht en saus of zelfs dessert kunnen in één kookcyclus worden bereid en zijn op tijd klaar. Terwijl de stoomkoker kookt, kan de tafel al worden gedekt, omdat het apparaat en de gerechten die worden gekookt niet hoeven te worden bewaakt. Om dit te laten werken moet de kok natuurlijk wel enige ervaring hebben met de stoomboot – en natuurlijk moet het recept ook aangepast zijn aan het stoomproces.
Inbouwapparaat of tafelmodel?
We hebben in deze test alleen gekeken naar tafelmodellen. Inbouwovens met stoom zijn een heel andere zaak, niet alleen qua prijs – 500 tot 1.200 euro zal snel verschuldigd zijn. Dit zijn echte elektrische ovens die zijn opgewaardeerd met wateraansluiting of tank- en stoompijpjes. Hiermee kunt u eerst gerechten koken onder stoom en deze vervolgens extra bakken. Tafelapparaten met dezelfde oven/stoomovencombinatie zijn in de horeca verkrijgbaar vanaf 700 euro.
Kleine stoomkooktoestellen tussen 30 en 110 euro zijn geschikt voor culinaire kunstenaars die zonder grote investeringen en ombouwwerkzaamheden het stoomkoken willen uitproberen. Voor langdurig, intensief gebruik zijn de duurdere modellen door hun afwerking en functies geschikter.
Waarop u moet letten bij de aankoop
De meeste stoomkokers hebben drie manden, sommigen redden het met twee. Hoe meer volume, hoe meer voedsel er in past. Voor gezinnen zijn modellen met een capaciteit van iets minder dan tien liter zinvol. Voor kleine huishoudens is acht liter of minder voldoende.
Stroomverwarmer of verwarmingselement?
Stoomkokers werken ofwel met een instant waterverwarmer ofwel met een koepelvormig verwarmingselement. Tests hebben aangetoond dat verwarmingselementen grote hoeveelheden water sneller verdampen, terwijl de opwarmfase in hun geval korter is. In de 01/2020 update hadden alle apparaten verwarmingselementen; instant waterverwarmers lijken te verdwijnen.
Tefal gebruikt hiervoor de Vitamine+ knop, waarbij het verwarmingselement kortstondig op 1800 Watt werkt. Zo’n turbo is niet mogelijk met de instant waterverwarmer.
Welke verwarmingstechniek gebruikt wordt, maakt ook akoestisch en ook voor de reiniging het verschil: Onmiddellijke stoomkokers zoals die van Philips en Rommelsbacher in onze test klinken als een koffiezetapparaat en zijn luider dan modellen met verwarmingselementen. Bovendien duurt het ontkalken van stoomkokers met een instant waterverwarmer langer; hier moet een kookproces met aansluitende spoeling worden gestart.
Zonder opvangbak worden stoomkokers snel vuil.
De schoonmaak is soms niet zo triviaal, dus de mini’s van Korona en Unold worden heel snel vies, omdat ze geen opvangbassin hebben voor druppelend water. Vet, kruiden, gespoelde mineralen en vuil (aardappelen in de schil) komen direct op de verwarmingsplaat terecht, die het water volledig kookt, alleen om het uit te schakelen.
Water kookt over – uitschakelen?
Alle stoomkokers zijn uitgerust met een droogkookbeveiliging. Als het water onder een bepaald niveau zakt of het verwarmingselement te warm wordt door gebrek aan water, schakelt het zichzelf uit. Dit werkt betrouwbaar met alle stoomkokers.
Het kleuren van voedsel en het ruiken?
Ondanks alle voordelen van stoomkoken kan één fenomeen niet worden ontkend: De plastic manden verkleuren, d.w.z. ze nemen de kleur van de groenten en kruiden aan. In de regel kunnen dergelijke kleurvlekken niet meer worden verwijderd, in ieder geval niet met de hand of in de vaatwasser.
Je kunt het veilig spelen als je sterk gekleurde voedingsmiddelen in platte kommen/platen van glas of porselein zet. Dit verlengt echter de kooktijd, en het kan zijn dat het niet gelijkmatig wordt doorgebakken.
Wat kleurstofdeeltjes absorbeert, absorbeert ook geuren. We hebben dit niet kunnen meten in onze testperiode, maar het komt overeen met onze ervaring met plastic keukengerei.
U kunt de absorptie van geuren in plastic niet vermijden door kommen/platen van porselein of glas, geuren worden met de stoom overgebracht.
Gevaar van weekmakers?
Het debat over weekmakers in kinderspeelgoed heeft veel mensen gealarmeerd. Bisfenol A (BPA) is nu verboden in plastic producten met oraal contact voor kinderen.
BPA is een basisbestanddeel van het kunststofpolycarbonaat (PC). Zonder weekmakers zijn polyethyleen en polypropyleen (PE en PP) echter gebruikelijk; de meeste voedselverpakkingen zijn van deze materialen gemaakt. Zacht PVC daarentegen bevat altijd weekmakers. Aan de andere kant zijn de limieten verhoogd tot 50 microgram per dag. De industrie was blij dit te zien, maar consumentenbeschermers waren dat niet, want bisfenol A kan als een hormoon in het lichaam werken. Als een dergelijke boodschapperstof kan het ook negatieve effecten bij lage doses veroorzaken.
Iedereen die zich zorgen maakt over de toxische effecten van plastic uitademing moet polycarbonaat (PC) in contact met voedsel vermijden. Een deel van de stoommanden en -tanks van de tafelstoomkokers zijn echter gemaakt van polycarbonaat (PC). Dit is echter duidelijk aan het veranderen, de apparaten uit de 01/2010 update waren gemaakt van PP en TPX – of waren helemaal niet gemarkeerd. We hebben een overeenkomstige regel toegevoegd in de bovenstaande producttabel.
Een zelden gebruikte kunststof is TPX, Polymethylpenteen. Hoewel deze transparante kunststof een hoger smeltpunt heeft (240 °C), is hij extreem licht en vrij van BPA. Alleen Braun gebruikt dit materiaal (deksel & zijpanelen).
Onze lijst met zorgvuldig gekozen stoomkokers:
- RUSSELL HOBBS MAXICOOK
Met de Russel Hobbs 3 Tier Food Steamer stoom je eenvoudig verschillende soorten ingrediënten op een voedzame en verantwoorde manier. - PHILIPS AVANCE HD9170
Met de Philips stoomkoker HD9170/91 heb je de pure smaak van gestoomd voedsel. Deze stoomkoker is geschikt voor het stomen van vlees, vis, groente, aardappelen en eieren. - BRAUN FS 5100
Geniet van een pure maaltijd met de compacte stoomkoker FS 5100 WH van Braun. Stoom vis, aardappelen en groenten in één keer en maak zo een overheerlijke en gezonde maaltijd zonder vet.