De beste sleutelvinder

Wie weet? Je hebt haast, het kind schreeuwt, je bent moe of gewoon afwezig. Je verlaat het huis, denkt niets slechts en onderweg realiseer je je dat je portemonnee nog steeds thuis is.

Elektronische sleutelzoekers helpen u om niet onvoorbereid te vertrekken, omdat ze niet alleen sleutels vinden, maar ook alles wat u aan de kleine trackers kunt bevestigen.

We hebben in totaal 16 Bluetooth-sleutelzoekers in detail getest, 12 zijn op dit moment nog beschikbaar. De kleine helpers zijn vandaag de dag veel geavanceerder dan een paar jaar geleden. Alle topmodellen zijn nu gebaseerd op Bluetooth, zoeken gaat gemakkelijk via de smartphone.

Sleutelhanger met Bluetooth

Het idee om een stukje elektronica te gebruiken om je te helpen je spullen bij te houden is niet nieuw. Al heel lang kun je voor weinig geld apparaten krijgen die geluiden uitzenden als je op een knop op een andere knop drukt, zodat het makkelijker is om ze te vinden.

De goedkoopste sets bestaan uit een afstandsbediening en een wisselend aantal ontvangers met een geluidsgenerator. Dit kan genoeg zijn als je de sleutel binnen je eigen vier muren verkeerd hebt geplaatst, maar dergelijke apparaten kunnen niet veel meer doen.

De situatie is heel anders als het gaat om Bluetooth: dankzij de radio-standaard gaan niet alleen de batterijen nu langer mee, maar kan de sleutelhanger ook worden gekoppeld met de smartphone. Dit betekent dat u altijd het centrale apparaat voor de besturing van het apparaat bij de hand hebt, maar bovenal opent het geheel nieuwe mogelijkheden.

Bluetooth opent nieuwe mogelijkheden

Enerzijds kunnen er lijsten worden gemaakt waarmee u binnen enkele seconden kunt controleren of alles in orde is – mits u meer dan één ontvanger bezit, want veel fabrikanten bieden hun apparaten niet alleen individueel aan, maar ook als set. Als je bijvoorbeeld je portemonnee niet kunt vinden, hoef je alleen maar op de juiste invoer te tikken en de tracker vestigt de aandacht op zichzelf met een themaliedje.

Vergeleken met klassieke draadloze oplossingen is het bereik van Bluetooth-trackers veel groter. Bovendien onthouden de apps de laatste locatie van de tracker en zijn daarom nog steeds nuttig wanneer de apparaten buiten bereik zijn.

Overigens hebben de specificaties van het assortiment van de fabrikant altijd betrekking op een lineaire afstand zonder obstakels. Objecten, vooral muren, verzwakken het signaal en verminderen het bereik sterk. In de praktijk gaat de ontvangst niet zo ver als de fabrikanten beweren, zeker niet in gebouwen.

De eigenlijke positionering gebeurt door de GPS-module van de smartphone, omdat eigen GPS-systemen te veel van de energiereserves zouden opslokken. De meeste Bluetooth-sleutelzoekers zouden ongeveer een jaar op een knopbatterij moeten werken, en sommige zelfs langer, terwijl een GPS-tracker al na een paar dagen zou stoppen met werken.

Eén batterij gaat meestal een jaar mee

Dit leidt tot een probleem: om de tracker te lokaliseren, heeft hij een actieve Bluetooth-verbinding met de smartphone nodig. Als de verbinding verbroken wordt, kun je wel volgen waar hij het laatst was, maar niet waar hij nu is.

Sommige fabrikanten proberen dit probleem op te lossen door gebruik te maken van een zogenaamde community search: Als u uw Bluetooth-tracker als verloren meldt en een andere gebruiker komt er toevallig langs, dan zal hun smartphone de locatie van de tracker bijwerken zonder dat de andere gebruiker daar ooit iets van merkt.

Bovendien opent de verbinding met de smartphone – en dus met het internet – tal van nieuwe mogelijkheden voor extra functies.

Vindt Apps

Natuurlijk is goede hardware niet genoeg, alles staat en valt met de bijbehorende smartphone-app. Ze verschillen enorm, zowel qua werking als qua functiebereik.

Een duidelijke weergave en een handige bediening zijn de eerste aspecten die in gedachten komen, maar dat is nog maar het begin: terwijl sommige apps met talrijke instellingen en alarmen komen, hebben andere slechts basismogelijkheden. In twee van de geteste sleutelzoekers, de GVOO Key Finder en de Laxikoo Wireless Key Finder, zijn de apps volledig onbruikbaar. Beide trackers zijn nu niet meer beschikbaar, maar in het algemeen raden we sterk af om software te installeren die meer vereist dan de rechten die nodig zijn om ze te bedienen.

Taalassistenten bieden een toegevoegde waarde

Een suikerklontje is de link naar externe apps. Dit omvat ook de bediening via stemassistent. Dit kenmerk is nog relatief nieuw en wordt momenteel slechts door drie fabrikanten ondersteund – ook hier weer in verschillende mate. Terwijl Tile meerdere talen beheerst en ook Duits begrijpt, spreekt Chipolo alleen Engels. Beide zijn compatibel met Amazon’s Alexa en Google Assistant, Tile kan ook communiceren met Siri. De app tracMo, die deel uitmaakt van Callstel NX-4515, kan alleen Alexa aan, maar biedt integratie in de ecosystemen van verschillende smart home providers, zoals Philips Hue, IFTTT en Nest.

Een leuke functie die veel Bluetooth-zoekers meenemen is de afstandsbediening van de camera. Op deze manier kunt u gemakkelijk full body of groepsfoto’s maken zonder te hoeven wachten op de zelfontspanner.

Let op de versie van het besturingssysteem van uw smartphone!
Als u een oudere smartphone hebt, moet u ervoor zorgen dat uw besturingssysteem wordt ondersteund voordat u een aankoop doet. Afhankelijk van het model is de benodigde versie minimaal Android 4.3 of meestal zelfs 4.4. Voor iOS hebben de apparaten, afhankelijk van het model, minimaal versie 7.0 nodig, soms ook versie 9.3. De bijbehorende smartphones zijn echter al lang niet meer geproduceerd. Elke redelijk actuele mobiele telefoon moet compatibel zijn.

Dit is hoe we hebben getest

We hebben uitgebreid onderzoek gedaan en hebben de meest interessante sleutelaars met Bluetooth bij ons laten komen. We hebben alle modellen met een Android en een iOS-smartphone getest.

We hebben de installatie en de werking met de betreffende app bekeken, het door de fabrikant gespecificeerde radiobereik gecontroleerd en het volume van de signaaltoon van alle trackers met een professionele geluidsniveaumeter bepaald.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen Bluetooth-trackers:

  1. favorietli-thumbnail
    TILE PRO
    De Tile Pro Zwart is speciaal geschikt voor tijdens sportactiviteiten en je backpack trip. De Pro is namelijk waterafstotend, heeft een batterij die te vervangen is, heeft 2 keer zoveel bereik en maakt 2 keer zoveel geluid als de andere Tile trackers.

  2. li-thumbnail
    CHIPOLO PLUS
    Raak nooit meer iets kwijt met deze combinatie van een Chipolo Card en 2 Chipolo Plus bluetooth trackers. De Chipolo Card heeft het formaat van een bankpasje, waardoor je deze in je portemonnee steekt.

  3. li-thumbnail
    TILE SLIM (2020)
    De Tile Slim (2020) is een handige bluetooth tracker waarmee je jouw portemonnee, laptop of jas eenvoudig terugvindt. Deze smalle tracker heeft het formaat van een creditcard, waardoor hij in een pasjesvak of je binnenzak past.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

[ux_products type=”row” cat=”854″ products=”4″ offset=”10px” order=”asc”]

FAVORIET

blank

Tile Pro

Adviesprijs

39,-

blank

71.951 andere kochten dit product

De Tile Pro Zwart is speciaal geschikt voor tijdens sportactiviteiten en je backpack trip. De Pro is namelijk waterafstotend, heeft een batterij die te vervangen is, heeft 2 keer zoveel bereik en maakt 2 keer zoveel geluid als de andere Tile trackers. Hang de Tile Pro bijvoorbeeld tijdens het backpacken aan je backpack en je vindt deze altijd terug wanneer je hem kwijtraakt. Download wel eerst de app op je smart device (iOS en Android). Door in de app op je Tile Pro te klikken, maakt deze geluid. Wanneer je 2 keer op de knop van de Tile klikt, gaat juist het geluid van je smartphone af. Ook deze weet je dus altijd weer te vinden.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Prima product.”

Duur, maar soms nodig… en je hebt niet veel andere keuzes als je voor een “reliable” bluetooth tracker wilt gaan.

Jessica van Bael

Tile is al geruime tijd marktleider op het gebied van Bluetooth-trackers. Het bedrijf heeft de Tile Pro al lang in zijn assortiment. De hier geteste editie is de versie uit 2019 die, in tegenstelling tot de naam, eind 2018 daadwerkelijk op de markt is gekomen.

In vergelijking met zijn voorganger is de Tile Pro (2019) wat luider geworden, maar het grootste verschil zit hem in de accu: oudere versies van de Tile Pro hadden een vaste cel en moesten door het Tile vervangingsprogramma nieuw worden aangeschaft zodra hij leeg was – met korting, maar toch was de procedure vervelend en schadelijk voor het milieu.

In het nieuwere model, dat sinds oktober 2018 te koop is, kan de batterij gemakkelijk door de gebruiker worden vervangen. Er wordt gebruik gemaakt van een standaard knoopcel van het type CR2032. Het apparaat is dus alleen spatwaterdicht volgens IP55 in plaats van IP68, zoals het geval was bij het vorige model, maar wij vinden dit acceptabel gezien de eenvoudige vervanging van de batterij.

De behuizing van de Tile Pro (2019) bestaat uit een 42 x 42 millimeter mat aluminium frame met afgeronde hoeken, waarin twee zwarte plastic schelpen zijn ingebed. Er zit een gat in de linkerbovenhoek waarmee de tracker aan de sleutelhanger kan worden bevestigd. In het midden staat een grijs-zilveren cirkel met het tegellogo in schril contrast met de donkere rest. Als u de voorkeur geeft aan een lichtere kleur, kunt u ook kiezen voor een witte versie. Meer kleuren, zoals bijvoorbeeld te zien op de concurrent Chipolo, zijn niet beschikbaar.

Het ronde logo in het midden biedt plaats aan de bedieningsknop. Het is gemakkelijk te voelen zonder te kijken en heeft een goed drukpunt. Aan de achterkant zitten drie kleine gaatjes voor de luidspreker naast het batterijcompartiment.

De Tile Pro (2019) ziet er over het algemeen erg goed gemaakt uit. Dankzij het ruitvormige geribbelde oppervlak, dat helaas niet op de opvolger te vinden is, glijdt het niet uit de hand en biedt het een aangenaam gevoel. De koffer ziet er vrij stabiel uit, zodat hij ook een bepaalde hoeveelheid druk, bijvoorbeeld in een bepakte rugzak of portemonnee, moet kunnen overleven zonder beschadigd te raken. In ruil daarvoor moet je er niet met je volle gewicht op stappen, maar geen van de geteste sleutelzoekers is zo stabiel.

De Tile Pro (2019) is met 15,5 gram veruit de zwaarste van de geteste Bluetooth-sleutelzoekers, maar gezien het over het algemeen zeer lage gewicht van de apparaten kunnen we dit gemakkelijk over het hoofd zien. Als we de technische gegevens niet tijdens het onderzoek hadden verzameld, zouden we het verschil helemaal niet hebben opgemerkt.

GOEDE KEUZE

Chipolo Plus

Adviesprijs

24,-

blank

663.113 andere kochten dit product

Raak nooit meer iets kwijt met deze combinatie van een Chipolo Card en 2 Chipolo Plus bluetooth trackers. De Chipolo Card heeft het formaat van een bankpasje, waardoor je deze in je portemonnee steekt. De Chipolo Plus trackers hang je aan je sleutelbos. De trackers staan via bluetooth in verbinding met je telefoon. Ben je je portemonnee of huissleutel kwijt? Open dan de app en klik op de zoekknop. De tracker laat een geluid met een sterkte van maximaal 100 decibel horen. Zo vind je jouw portemonnee of sleutelbos snel weer terug. De trackers werken op batterij.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De Chipolo Plus is nu in zijn tweede editie. De fabrikant adverteert met 100 decibel volume, wij konden “slechts” 85 decibel meten. Het was dus net in het midden van het veld van alle geteste sleutelaars, maar in het dagelijks leven is dit genoeg.

Helaas kunt u de Chipolo Plus-batterij niet zelf vervangen. Dit is niet alleen duur op de lange termijn, maar ook een pittig detail in termen van het milieu. We hebben daarom lang overwogen of we niet beter de Chipolo Classic konden aanbevelen in plaats van de Chipolo Plus, die op zijn beurt niet beschermd is tegen spatwater.

Uiteindelijk hebben we toch besloten om voor de Plus te gaan. De spatwaterbescherming was niet de doorslaggevende factor, maar wel de functietoets, die bij de Plus – en niet bij de Chipolo Classic – werkt zoals verwacht. Daarom is de Plus veel comfortabeler en betrouwbaarder te bedienen dan de Classic. Maar als je het niet erg vindt om een beetje sponsachtig te prutsen, kun je ook naar de Classic grijpen.

De Chipolo Plus is verkrijgbaar in de kleuren zwart, wit, blauw, groen, geel en rood. Dit is minder dan de Classic, die ook oranje, roze en violet te bieden heeft, maar nog steeds meer dan alle concurrerende leveranciers in hun assortiment hebben.

Het hoogtepunt van de kleuren is dat de app herkent welk kledingstuk een individuele keyfinder draagt en het pictogram dienovereenkomstig in de app weergeeft. In combinatie met de pictogrammen is de app zo intuïtief en eenvoudig te gebruiken – in ieder geval in zijn basisfunctie – dat zelfs een klein kind de applicatie zou kunnen bedienen.

De opstelling van de trackers is net zo eenvoudig en wordt duidelijk uitgelegd. In minder dan een minuut is het nieuwe apparaat ingesteld en verschijnt het in het overzicht. Het display gebruikt een lijstformaat in plaats van een tegelformaat. Net als bij Tile wordt ook de smartphone van de gebruiker weergegeven en kan deze desgewenst worden verborgen.

Per account kunnen maximaal negen chipolotrackers worden geregistreerd, maar er kunnen maximaal zeven apparaten tegelijk worden bediend – dan bereikt de capaciteit van Bluetooth zijn grenzen.

Een leuk detail was de firmware-update, die binnen zeer korte tijd na een verzoek van de app en onze bevestiging werd geïnstalleerd. Om de wachttijd te overbruggen, laat de Chipolo app de gebruiker een rondje Tic Tac Toe spelen. Het geheel werd echter zo snel gedaan dat je nauwelijks meer dan één of twee rondes in die tijd kunt halen.

De Chipolo app ondersteunt de taalassistenten van Amazon en Google, maar Apple’s Siri niet. iPhone-gebruikers met een affiniteit voor talen moeten het dus onvermijdelijk doen met Tile. Hetzelfde geldt voor tijdgenoten die geen Engels spreken, omdat de software geen Duits begrijpt.

GOEDE KEUZE

Tile Slim (2020)

Adviesprijs

29,-

88.452 andere kochten dit product

De Tile Slim (2020) is een handige bluetooth tracker waarmee je jouw portemonnee, laptop of jas eenvoudig terugvindt. Deze smalle tracker heeft het formaat van een creditcard, waardoor hij in een pasjesvak of je binnenzak past. Daarnaast plak je hem met behulp van de plakrand eenvoudig aan een plat voorwerp vast. Via de app koppel je jouw telefoon aan de bluetooth tracker en activeer je zijn geluidssignaal. De Tile is spatwaterdicht en heeft een batterijduur van 3 jaar. Hij gaat dus lang mee, zodat je spullen voor langere tijd makkelijk terug te vinden zijn.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

Het unieke verkoopvoorstel van de Tile Slim (2020) wordt op het eerste gezicht duidelijk, want in tegenstelling tot alle andere modellen in de test heeft hij de vorm van een chequekaart. Daarnaast is het apparaat, dat alleen in het zwart verkrijgbaar is, van buitenaf discreet: afgezien van het logo, dat ook een functietoets is, en drie kleine gaatjes voor de luidsprekers, vallen er geen opvallende kenmerken of zelfs maar decoratieve elementen op. De koffer lijkt stabiel, maar op de contactpunten tussen de twee helften van de schelp van boven en onder zijn kleine openingen te zien.

Zoals het onconventionele formaat al suggereert, is de Tile Slim bedoeld voor gebruik in een portemonnee. Eenmaal geactiveerd kan hij daar de komende drie jaar blijven staan, want volgens de informatie van de fabrikant gaat de interne batterij zo lang mee. Je kunt het niet veranderen, maar de tracker is water- en stofdicht volgens de IP65-norm. De Tile Slim kan door het ontbreken van een oogje niet met een touwtje worden vastgezet, waardoor hij nauwelijks geschikt is voor andere spullen dan de portemonnee.

We waren positief verrast door het volume dat de onopvallende kaart kan ontwikkelen. Fabrikant Tile doet hier geen officiële uitspraken over, wij hebben een geluidsdruk van 89 decibel gemeten. Met deze waarde vestigt de Tile Slim zich tussen Tile Pro (2020) en Tile Mate (2020).

Maar er is ook kritiek. Stof en vezels verzamelen zich snel in het reeds genoemde gat in de zaak. Bovendien is het drukpunt van de functietoets niet optimaal. De knop is niet zo sponsachtig als bij de Chipolo Classic, maar we hadden het graag wat knapper gehad. Soms wisten we niet eens zeker of de tracker de druk wel herkende. Dat deed het, zoals onze klinkende smartphone toen getuigde, maar de nauwelijks bestaande haptische feedback van de Tile Slim was niet voldoende.

Het komt erop neer dat het nieuwe ontwerp natuurlijk geen revolutie is, maar het vult het aanbod van Bluetooth-trackers op een zinvolle manier aan. Wie vaak zijn portemonnee doorzoekt, vindt een praktische helper in de Tile Slim (2020). Het is echter niet geschikt als “keyfinder” in de ware zin van het woord – maar dat is ook niet de bedoeling.

(Visited 5.479 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *