De beste kettingzagen met benzine-, elektrische of batterijaandrijving.

Kettingzagen: Vind de beste zagen voor uw tuin.

U kunt een kettingzaag optimaal gebruiken voor het onderhoud van uw woning en uw tuin. Met dit gereedschap is het mogelijk om takken te kappen, bomen om te kappen en stormschade te verwijderen. Daarnaast is een kettingzaag ideaal voor de productie van brandhout. Als u een kettingzaagvergunning heeft, kunt u de kettingzaag gebruiken voor het uitvoeren van werkzaamheden op uw eigen terrein, maar ook voor boswerkzaamheden en werkzaamheden aan eigendommen van derden.

Kettingzagen worden aangedreven door benzine, netstroom of een oplaadbare accu. Welke variant voor u het meest geschikt is, hangt vooral af van het beoogde gebruik. Op STERN.de presenteren wij in onze kettingzaagvergelijking verschillende elektrische, accu- en benzinemotorzagen van verschillende merken zoals Stihl, Makita en Einhell. In onze kettingzagengids leggen we de verschillende types en enkele andere aankoopcriteria meer in detail uit en geven we u tips voor het gebruik van kettingzagen.

Wat is een kettingzaag?

Een kettingzaag is een gereedschap dat u bijvoorbeeld kunt gebruiken om aan bomen te werken. Soms wordt een kettingzaag een kettingzaag genoemd. Hij heeft vaak een elektromotor of een benzinemotor en bestaat onder andere uit een zaagketting, waarvan sommige ook wel een zaagblad wordt genoemd. De zaagketting wordt gebruikt om het hout te zagen.

Kettingzagen zijn zeer gevaarlijk. Het is daarom belangrijk om zelf voor uw veiligheid te zorgen bij het werken met een kettingzaag.
Kettingzagen worden op verschillende plaatsen gebruikt. Idealiter kunt u een kettingzaag gebruiken om uw eigen tuin te onderhouden. U kunt ook een kettingzaag gebruiken om brandhout te produceren. Kettingzagen worden ook gebruikt in de bosbouw om bomen te snoeien, snoeien en kappen.

De technische hulporganisatie en de brandweer gebruiken kettingzagen bij ongevallen. Schrijnwerkers gebruiken vaak kettingzagen als timmermanszagen. Veel ijsbeeldhouwers en houtbeeldhouwers gebruiken kettingzagen om beelden te maken.

Welke soorten kettingzagen zijn er?

Als u een kettingzaag wilt kopen, kunt u kiezen voor een benzine, elektrische of accukettingzaag. Op STERN.de hebben we alle drie de types behandeld. Hieronder presenteren we ze in meer detail.

De benzinekettingzaag

De klassieke kettingzaag is de benzinekettingzaag. Het is aanzienlijk duurder dan andere kettingzagen. Maar het biedt veel voordelen, want een benzinekettingzaag is bijzonder krachtig en biedt vaak een grote zaaglengte.

Door de hoge zaagprestaties kunt u een dergelijk model perfect gebruiken als kettingzaag voor het vellen van bomen. Een kettingzaag met benzinemotor is ook zeer geschikt voor ander grover boswerk. U kunt een benzinezaag zowel bij goed als bij vochtig weer gebruiken. Zo’n kettingzaag kan bijvoorbeeld ook in de regen worden gebruikt. Bovendien kunt u zo’n snijder ook mobiel gebruiken.

Veel benzinemotorzagen zijn geschikt voor zowel particulier als semi-professioneel gebruik. Een dergelijk apparaat kan gedeeltelijk als professionele kettingzaag worden gebruikt. Aangezien een benzinekettingzaag op brandstof werkt, stoot hij uitlaatgassen uit. Daarom kunt u de kettingzaag alleen buiten met benzinemotor gebruiken.

Allereerst is het noodzakelijk om de benzine te mengen. Ook moet u af en toe onderhoud plegen aan de benzinemotor. Voordat u een dergelijke kettingzaag koopt, moet u er rekening mee houden dat dit apparaat zowel een hoog volume als een vrij hoog gewicht heeft.

Voordelen

 • Hoge snijprestatie
 • Meestal uitgerust met een lang zwaard
 • Mobiel gebruik
 • Kan gebruikt worden in de regen

Nadelen

 • Duurder
 • Hoger gewicht
 • Hoger decibel
 • Uitlaatverontreiniging
 • Hogere onderhoudskosten

De elektrische kettingzaag

Elektrische kettingzaag Een elektrische kettingzaag is ideaal voor u als u fijner werk wilt doen. Veel elektrische zagen zijn minder krachtig dan benzine kettingzagen. Omdat een elektrische kettingzaag op netspanning werkt, kunt u hem niet onderweg gebruiken. Daarom is het niet bedoeld om bomen te bewerken op een groot stuk grond of in het bos. In plaats daarvan is een dergelijke machine bijzonder geschikt voor het werken op kleinere percelen.

De voordelen van deze zagen zijn onder andere een lager gewicht en volume. Aan de andere kant hebben de meeste elektrische kettingzagen een lagere aankoopprijs en hebben ze minder onderhoud nodig. Bovendien zijn elektrische kettingzagen eenvoudig te bedienen. Let altijd op de kabel. Dit kan verontrustend en gevaarlijk zijn. Het risico bestaat bijvoorbeeld dat u per ongeluk de kabel doorsnijdt.

Voordelen

 • Vaak goedkoper
 • Milieuvriendelijker
 • Gereduceerd gewicht
 • Minder decibel
 • Minder onderhoud nodig

Nadelen

 • Lagere prestaties
 • Niet geschikt voor mobiel gebruik
 • Kan niet worden gebruikt in vochtige weersomstandigheden.
 • Storende kabel aanwezig

De kettingzaag op batterijen

Een kettingzaag op batterijen wordt onder andere gekenmerkt door zijn mobiliteit. Een kettingzaag met accu is echter meestal niet bedoeld voor werkzaamheden in het bos. Dit is te wijten aan de vaak lage prestaties en de beperkte levensduur van de batterij. Soms gaat de batterij maar 25 tot 30 minuten mee. U kunt hiervoor een kettingzaag op batterijen gebruiken, bijvoorbeeld om takken in een kleine tuin te knippen.

Voordat u een kettingzaag op batterijen koopt, moet u er rekening mee houden dat deze modellen niet mogen worden gebruikt bij nat weer. Bovendien zijn veel kettingzagen op batterijen vrij duur. Het voordeel is dat ze niet zijn uitgerust met een kabel of afhankelijk zijn van brandstof. Bovendien zijn veel modellen van dit type eenvoudig te onderhouden en bieden ze een laag volume en een laag gewicht.

Voordelen

 • Hoge mobiliteit
 • Gereduceerd gewicht
 • Minder decibel
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • Milieuvriendelijker

Nadelen

 • Underachievers
 • Deels duurder
 • Beperkte levensduur van de batterij
 • Niet bruikbaar in regen of soortgelijke weersomstandigheden

Wat is belangrijk met een kettingzaag? 10 relevante aankoopcriteria in één oogopslag

Het vinden van een geschikte kettingzaag is niet altijd gemakkelijk. De keuze is immers zeer groot. Naast de bedrijfsmodus verschillen de modellen op vele andere criteria. We leggen in de volgende lijst tien factoren uit, die een rol kunnen spelen bij de aanschaf van een kettingzaag:

 • De kettingsnelheid. De fabrikanten specificeren gewoonlijk de kettingsnelheid in meters per seconde of in meters per minuut. Een hogere kettingsnelheid betekent dat u sneller kunt zagen met de kettingzaag. Sommige modellen bieden een kettingsnelheid van 20 meter per seconde. Bij veel kettingzagen ligt de snelheid tussen de 12 en 16 meter per seconde. Andere zagen bereiken slechts een snelheid van minder dan 10 meter per seconde.
 • Het vermogen. Het vermogen wordt aangegeven in watt of in kilowatt. Welke kracht voor u voldoende is, hangt af van het toepassingsgebied. Als u de cirkelzaag nodig heeft voor boswerkzaamheden of voor werkzaamheden op grotere percelen, is een kettingzaag met een vermogen tussen 1.500 en 2.500 Watt aan te bevelen. Als u de zaag voor kleinere percelen gebruikt, volstaat een kettingzaag met een iets lager vermogen van bijvoorbeeld 1.400 watt.
 • Het volume. Veel modellen hebben een volume van meer dan 100 decibel. Het is daarom het beste om gehoorbescherming te dragen bij het gebruik van een kettingzaag. Bovendien is het vanwege het grote volume niet toegestaan om kettingzagen te gebruiken tijdens rusttijden of op rustdagen.
 • Het gewicht. Een te hoog gewicht kan de handling aanzienlijk beperken. Het is daarom raadzaam om het gewicht te controleren bij de aankoop van een kettingzaag. Let op: veel fabrikanten vermelden het gewicht zonder ketting, zaagblad, olie en/of brandstof.
 • De lengte van het zwaard. De lengte van het zwaard wordt deels de staaflengte genoemd. Het geeft de maximale diameter aan van de tak die met een zaag kan worden gezaagd. Een kettingzaag met een zwaardlengte van 35 centimeter of meer is zinvol. Als u grotere bomen wilt kappen met een kettingzaag, moet de lengte van het zwaard ongeveer 40 tot 50 centimeter zijn.
 • De kettingrem. Een kettingrem is een belangrijk veiligheidsmechanisme. Dit zorgt ervoor dat de ketting onmiddellijk na het uitschakelen stopt. Dit betekent dat de ketting de ketting niet volgt door de kettingrem. Met dit mechanisme kunnen ongelukken worden voorkomen.
 • Gereedschapsloze kettingspanning. Af en toe is het nodig om de ketting aan te spannen. Dit is belangrijk, want als de ketting niet goed gespannen is, is de kans op ongelukken groter. Bovendien kan de ketting sneller slijten als deze te los zit. In de meeste gevallen is de kettingspanning gemakkelijk. Veel modellen maken het mogelijk om de ketting zonder gereedschap te spannen en de ketting zonder gereedschap te verwisselen.
 • De olietank. Elke kettingzaag is uitgerust met een olietank. Hoe groter deze tank is, hoe zwaarder de kettingzaag wordt. Het prettige eraan is dat een grotere tank betekent dat er minder vaak getankt hoeft te worden. Controleer voor de aankoop ook of de zaag is uitgerust met een inspectieraam voor de olietank. Dit maakt het gemakkelijk om de hoeveelheid in de olietank te controleren.
 • De inhoud van de brandstoftank. Als u een benzinekettingzaag wilt kopen, moet u letten op de capaciteit van de brandstoftank. Net als bij de olietank betekent een grotere tank meer gewicht en minder tanken.
 • De katalysator. Als u op zoek bent naar een benzinekettingzaag, is de katalysator een andere belangrijke factor. Dit filtert de vervuilende stoffen uit de uitlaatgassen en zorgt zo voor een lagere uitlaatvervuiling.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen kettingzagen:

 1. favorietli-thumbnail
  MAKITA EA3501S40B
  Automatisch kettingsmering, de ketting geheel gereedschapsloos spannen en vervangen, een antivibratiesysteem: de Makita EA3501S40B heeft het allemaal. Deze robuuste 2,3 kilowatt benzinekettingzaag met 40 centimeter zwaard is gemakkelijk starten door de extra veer bij de startinrichting.

 2. li-thumbnail
  MAKITA UC3041A
  De Makita UC3041A is een elektrische kettingzaag met een vermogen van 1800 watt en een zaaglengte van 30 centimeter voor het zaagwerk rond huis en tuin.

 3. li-thumbnail
  BLACK & DECKER CS2245
  De Black & Decker CS2245-QS is een 2200 watt kettingzaag met een 45 centimeter zwaard voor de zware zaagklussen. Met een kettingsnelheid van 12,5 meter per seconde vel je in een mum van tijd menig boompje of zaag je je haardhout op maat.

 4. li-thumbnail
  BOSCH AKE 35 S
  Bij de Bosch AKE 35 S wordt het verwisselen en spannen van je zaagketting wel heel gemakkelijk. Hij is namelijk voorzien van een SDS-systeem waarbij je dit met slechts één hand en zonder gereedschap uitvoert.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

[ux_products type=”row” cat=”686″ products=”4″ offset=”10px” order=”asc”]

FAVORIET

blank

Makita EA3501S40B

Adviesprijs

259,-

blank

38.915 andere kochten dit product

Automatisch kettingsmering, de ketting geheel gereedschapsloos spannen en vervangen, een antivibratiesysteem: de Makita EA3501S40B heeft het allemaal. Deze robuuste 2,3 kilowatt benzinekettingzaag met 40 centimeter zwaard is gemakkelijk starten door de extra veer bij de startinrichting. Hij is voorzien van een verstelbare metalen oliepomp, een metalen velkam en een kettingrem. Het antivibratie -systeem met 4 stalen veren zorgt voor een zeer laag trillingsniveau zodat je hem ook zonder problemen wat langer hanteert. Met de EA3501S40B klaar jij zelfs de grote zaagklussen.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue
Guido van Pels

“Superhandig apparaat , totaal uitgebalanceerd.”

De zaagmachine is vooral bedoeld voor in de boom takken te zagen, deze weegt niet zo zwaar en is daarom superhandig voor dit werk!

Guido van Pels
De Makita kettingzaag EA3501S40B is een benzinekettingzaag. Daarom is er brandstof nodig om dit model te bedienen. De brandstoftank heeft een inhoud van 400 milliliter. De kettingolietank heeft een capaciteit van 280 milliliter.
 
U kunt de kettingzaag met een hendel bedienen. Deze heeft een instelling voor stop, werking en koude start. Bovendien is de start van deze zaag vrij eenvoudig door de veerondersteuning.
 
Het vermogen van deze Makita zaag is 1.350 Watt of 1,8 PS. De kubieke inhoud is 32 kubieke centimeter. Met 40 centimeter is de zaaglengte van de machine iets langer dan de zaaglengte van de hierboven beschreven elektrische kettingzaag. Hierdoor kunt u met deze benzine kettingzaag iets grotere bomen kappen.
 
De kenmerken van de zaag zijn onder andere een metalen kartelrand. Daarnaast is dit model uitgerust met een automatische oliepomp, die een instelbaar debiet heeft. De kettingzaag kan ook punten scoren dankzij de kettingrem en trillingsdemping. Dankzij de trillingsdemping beschermt u uw gewrichten tijdens het werk. Een ander bijzonder kenmerk is de katalysator. Dit vermindert de vervuiling van de uitlaatgassen.

GOEDE KEUZE

Makita UC3041A

Makita UC3041A

Adviesprijs

99,-

6.321 andere kochten dit product

De Makita UC3041A is een elektrische kettingzaag met een vermogen van 1800 watt en een zaaglengte van 30 centimeter voor het zaagwerk rond huis en tuin. Dankzij de aanwezigheid van een motor- en kettingrem is het veilig zagen met de UC3041A. Het spannen of vervangen van de ketting doe je bij deze topper van Makita geheel gereedschapsloos.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue
De Makita kettingzaag UC3041A is een elektrische kettingzaag. Het heeft een vermogen van 1.800 Watt en een zwaardlengte van 30 centimeter. Dit is voldoende voor veel tuinbouwwerkzaamheden. De kettingsnelheid is 13,3 meter per seconde. Het volume is 101,3 decibel en het gewicht is 4,4 kilogram.
 
Als u deze elektrische kettingzaag wilt inschakelen, kunt u de grote schakelaar bedienen. De handgreep van deze zaag is voorzien van een rubberen pad en daardoor zeer comfortabel. Als u de zaagketting wilt spannen of vervangen, heeft u geen gereedschap nodig. Bovendien overtuigt de kettingzaag met zijn kartelrand. Dit zorgt ervoor dat de zaag goed vasthoudt in het houtwerkstuk.
 
Deze Makita elektrische kettingzaag heeft een olietank met een capaciteit van 200 milliliter. Het is uitgerust met een groot kijkvenster. Dit maakt het gemakkelijk om het oliepeil te controleren. Bijkomend voordeel is dat de zaag is uitgerust met een oliepomp met instelbare hoeveelheid olie.
 
De kettingrem en de terugslagrem zorgen voor meer veiligheid. De kettingrem voorkomt dat de ketting overloopt. Door de terugslagrem slaat het zwaard niet terug.

GOEDE KEUZE

Black & Decker CS2245

Adviesprijs

129,-

blank

15.245 andere kochten dit product

De Black & Decker CS2245-QS is een 2200 watt kettingzaag met een 45 centimeter zwaard voor de zware zaagklussen. Met een kettingsnelheid van 12,5 meter per seconde vel je in een mum van tijd menig boompje of zaag je je haardhout op maat. Het geïntegreerde, automatische smeringssysteen vermindert de slijtage van de ketting en verhoogt de zaagefficiëntie. Dankzij de gereedschapsloze kettingspansysteem is het monteren en afstellen van de ketting snel en eenvoudig uit te voeren.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue
Deze kettingzaag van Black+Decker is een elektrische kettingzaag. Het gewicht is 5,66 kilogram. De kettingsnelheid is 12,5 meter per seconde. Een positief kenmerk is het hoge vermogen van 2.200 Watt. Bovendien heeft deze snijinrichting een zwaardlengte van 45 centimeter. Daarom kunt u deze elektrische kettingzaag zowel voor kleine als grote bomen gebruiken.
 
Ook de automatische kettingsmering overtuigt. De ketting wordt hierdoor voortdurend van olie voorzien. Dankzij het kijkvenster kunt u eenvoudig het oliepeil controleren. Indien nodig kunt u de olie eenvoudigweg vullen. Om een zo hoog mogelijk veiligheidsniveau te garanderen, is deze elektrische kettingzaag uitgerust met een inschakelvergrendeling en een spelingarme ketting. Hij is ook uitgerust met een kettingrem. Dit stopt de ketting binnen minder dan 0,15 seconden.

GOEDE KEUZE

Bosch AKE 35 S

Adviesprijs

109,-

15.031 andere kochten dit product

Bij de Bosch AKE 35 S wordt het verwisselen en spannen van je zaagketting wel heel gemakkelijk. Hij is namelijk voorzien van een SDS-systeem waarbij je dit met slechts één hand en zonder gereedschap uitvoert. Verder is deze 1800 watt elektrische kettingzaag met 35 centimeter zwaard met de Quick Stop voorzien van een razendsnel reagerende terugslagrem. Inclusief ketting weegt de AKE 35 S slechts 4 kilogram zodat ook langdurig werken geen probleem hoeft te zijn. De stalen tanden zorgen voor stevigheid en stabiliteit en de robuuste constructie voor een optimale duurzaamheid.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue
De Bosch kettingzaag AKE 35 S is ontworpen voor kleinere tuinwerkzaamheden zoals het snoeien van kleine bomen. Het wordt gevoed door het lichtnet. Deze elektrische kettingzaag weegt 4 kilogram en heeft een vermogen van 1.800 Watt. De lengte van het zwaard is 35 centimeter. De kettingsnelheid is iets lager in vergelijking met de snelheid van de meeste andere modellen in onze vergelijking van kettingzagen. Het is 9 meter per seconde.
 
Deze Bosch kettingzaag is uitgerust met een verchroomde ketting, een ergonomische handgreep en een olietank met niveau-indicator. Het heeft ook een Bosch spansysteem. Dankzij dit systeem kunt u de ketting snel en eenvoudig, zonder gereedschap, spannen en vervangen. Deze kettingzaag is ook voorzien van automatische kettingsmering.
 
Verschillende functies zijn aan het model bevestigd voor meer veiligheid:
 
Ten eerste is de machine uitgerust met stalen klauwen die ervoor zorgen dat de zaag stevig in het werkstuk ligt.
De zaag heeft daarentegen een terugslagrem die binnen 0,1 seconde reageert wanneer de zaag niet terugkeert.
Een andere veiligheidsmaatregel is de vertragingsrem, die in minder dan 1 seconde reageert.
(Visited 827 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *