De beste babyfoon

Wie kinderen heeft, denkt meestal meteen aan een babyfoon. Maar niet iedereen heeft een babyfoon nodig. In een appartement is het meestal voldoende om de deur half open te laten staan, zodat de baby niet afgeluisterd kan worden. In grotere appartementen heeft een babyfoon meer zin – en nog meer als het om meerdere verdiepingen gaat.

Het vinden van het juiste model is een echte uitdaging: verschillende technieken, verschillende soorten stroomvoorziening, verschillende radionormen, verschillende apparatuur – geen wonder dat u het niet meer weet.

Om u een beter overzicht te geven, hebben we 32 modellen voor u getest, waarvan er momenteel nog 24 beschikbaar zijn. In onze selectie hebben we rekening gehouden met de meest uiteenlopende technieken en apparatuur. Wat betreft de prijs variëren de geteste babymonitoren van een zeer redelijke 20 tot een gezouten 150 euro.

Wat u moet weten

Babyfoons kunnen grofweg worden onderverdeeld in drie categorieën: Babyfoons zonder batterij voor puur stationair gebruik, de semi-mobiele variant met een batterij in de ouderunit en een bekabelde babyunit, en complete mobiele apparaten waarbij zowel het apparaat voor de ouders als de zender in de baby een batterij hebben.

De dual-batterij-variant is vooral praktisch als u onderweg bent. Aan de ene kant hoef je geen voeding mee te nemen en aan de andere kant hoef je niet te vertrouwen op een stopcontact. Het nadeel: je moet er altijd voor zorgen dat de batterijen worden opgeladen. Want als de batterij bijna leeg is, geven sommige babymonitors een waarschuwingstoon – en kunnen ze de baby mogelijk wakker maken.

Als de batterij bijna leeg is, geven sommige modellen een alarm af – en kunnen ze de baby wakker maken.

Thuis ontstaat het probleem niet, omdat de zendereenheid altijd op elektriciteit kan worden bediend. Daarom vinden we de babymonitoren, waarbij beide apparaten zijn uitgerust met oplaadbare batterijen, het meest praktisch.

Hoe zit het met videobabyfoons?

In de tussentijd zijn er steeds meer babyfoons met videotransmissie. Wat op het eerste gezicht een geweldig idee lijkt, blijkt in de praktijk van beperkt nut te zijn.

Ten eerste is de kwaliteit van de video meestal slecht – omdat het meestal nogal donker is in de kinderkamer als de baby slaapt. Videobabyfoons zijn daarom afhankelijk van infrarood om een beeld in het donker te tonen. Dit betekent dat je je kind tot op zekere hoogte zelfs in volledige duisternis kunt zien.

Daarnaast is het niet altijd gemakkelijk om de babycamera zo in te stellen dat hij de binnenkant van het bedje kan zien. Meestal is hiervoor een wandmontage nodig. Bovendien moet er een kabel worden geïnstalleerd. Het opzetten van een puur akoestische babyfoon is veel eenvoudiger.

Dit geldt ook voor de afhandeling van de ouder: Je moet heel goed kijken om iets op het kleine scherm te zien. Veel praktischer is de akoestische informatie, die je al van een paar meter afstand heel goed vertelt of de baby in orde is of niet.

Videobabyfoons bieden weinig toegevoegde waarde in het dagelijks leven

Volgens ons zijn videobabyfoons daarom meer een gimmick die weinig toegevoegde waarde biedt in het dagelijks leven. Door hun groeiende populariteit hebben we echter ook modellen met videotransmissie in de test opgenomen, vooral omdat ze al vrij goedkoop zijn.

We willen echter benadrukken dat we geen enkel apparaat zonder voorbehoud kunnen aanbevelen en dat we altijd de voorkeur geven aan een zuiver audioapparaat. Onze video-aanbeveling is dus ook alleen gericht op degenen die absoluut een videobabyfoon willen hebben. Wie daarentegen onbeslist is, wordt duidelijk geadviseerd een zuiver audioapparaat te kiezen.

Babyfoon apps voor de smartphone

Er zijn nu talloze babytelefoonapps voor smartphones – en ze zijn natuurlijk veel goedkoper. Kun je bij hen besparen op een babytelefoon?

Helaas niet. Ten eerste heb je altijd een tweede smartphone nodig, die bij de baby ligt. In tegenstelling tot een babytelefoon zendt de smart phone ook voortdurend naar de dichtstbijzijnde gsm-mast, waardoor de stralingsblootstelling hoger is. Als alternatief kunt u ook een tablet met de baby gebruiken, die u op het WLAN aansluit.

Het voordeel van de app-oplossing is dat je niet afhankelijk bent van het beperkte radiobereik van de babytelefoon, maar dat je gewaarschuwd wordt waar de smartphone een internetverbinding heeft. Als de verbinding echter uitvalt, wordt u in de meeste gevallen niet op de hoogte gesteld. Smartphone-apps zijn lang niet zo betrouwbaar als echte babytelefoons.

Babyfoon-apps zijn daarom in het beste geval een noodoplossing. Als je onderweg bent en geen babytelefoon bij je hebt, zijn ze een zegen, maar ze worden niet aanbevolen als een permanente oplossing thuis.

Reikwijdte en elektrosmog

Onze testpatronen gebruiken drie verschillende frequentiebanden voor gegevensoverdracht:

  • 860 tot 870 MHz: Hier zijn hoge bereiken met een laag zendvermogen mogelijk.
  • 1.880 tot 1.900 MHz: Voor dezelfde bereiken als in de onderste band is een hoger zendvermogen nodig in dit netwerk, dat ook door DECT-snoerloze telefoons wordt gebruikt. In ruil daarvoor is de transmissiekwaliteit hoorbaar beter.
  • 2.400 MHz (2.4 GHz): Deze radiostandaard biedt voldoende bandbreedte voor videotransmissie, maar heeft een kleiner bereik.

In onze test waren er echter alleen serieuze verschillen in het bereik tussen apparaten met 2,4 GHz en de andere twee frequentiebereiken: 2,4 GHz-babyfoons reiken vaak niet over meerdere verdiepingen, vooral als er betonnen plafonds tussen zitten.

Alle fabrikanten proberen de blootstelling aan straling voor de baby zo laag mogelijk te houden: Geen van de apparaten staat permanent in de zendmodus. Een radiosignaal wordt alleen uitgezonden als de baby een geluid maakt. Als de baby weer stil is, wordt de verbinding weer uitgeschakeld. Daarom horen de ouders niet noodzakelijkerwijs het eerste kleine gefluister, omdat de zender alleen maar wordt ingeschakeld en de transmissie begint.

Het bereik van een babyfoon is een van de belangrijkste criteria bij de aankoop ervan – maar tegelijkertijd mag het kind niet worden blootgesteld aan te veel straling. Alle fabrikanten hanteren een voorzichtige aanpak en bieden het laagst mogelijke continue transmissievermogen.

Aan de andere kant betekent dit ook dat, welk apparaat we ook geprobeerd hebben, geen enkel apparaat echt een stabiele ontvangst biedt buiten het aangrenzende terrein. De Watch & Care V130 heeft zelfs daar in de test slechts een ontoereikende verbinding tot stand gebracht.

De blootstelling aan straling wordt zo laag mogelijk gehouden

Maar we vinden dat ook goed en juist. Een babyfoon mag de baby op geen enkele manier schaden – en het mag geen vrijbrief zijn om de baby over een langere afstand alleen te laten. U wilt immers snel bij uw kind zijn als het u nodig heeft.

Zonder babyfoon hoef je je geen zorgen te maken dat je per ongeluk buiten bereik komt. In de meeste gevallen geeft het moederapparaat een optisch of akoestisch signaal af om u te waarschuwen voor het bereik zodra u het zendbereik verlaat.

Dit werkt echter alleen als de Eco-modus, die bijna alle babyfoons hebben, niet wordt geactiveerd. Dit komt omdat babymonitors met regelmatige tussenpozen een kort radiosignaal uitzenden om het bereik te controleren. Dit gebeurt niet in de eco-modus. Dit betekent minder stralingsbelasting voor de baby ten koste van het comfort van de bereikwaarschuwing.

Hier is hoe we getest hebben

We hebben in totaal 32 babyfoons geselecteerd en onderzocht, er zijn momenteel nog 24 modellen beschikbaar. Onder de geteste modellen zijn alle drie de opties beschikbaar met betrekking tot de mobiele werking en verschillende uitrustingsvarianten, van pure geluidsbewaking tot volledige beeld- en geluidstransmissie inclusief ademhalingssensor.

Een belangrijk criterium voor de praktische geschiktheid is het bereik. We hebben dit getest onder reële omstandigheden in een residentiële omgeving. Dit komt omdat er niet alleen muren, wanden en vloeren zijn, maar ook veel storende invloeden zoals het DECT-telefoonsysteem en WLAN, die soms een sterke invloed hebben op het bereik.

Een belangrijk kenmerk voor ons was een instelbare drempelwaarde, waarboven het alarm of de transmissie bij de zender wordt ingeschakeld. Je wilt je baby immers niet telkens laten schrikken als hij een luider ademhalingsgeluid maakt, maar je wilt ook niet dat de baby in razernij moet schreeuwen tot de babytelefoon gaat rinkelen. U wilt dus de reactiedrempel van de babyfoon kunnen aanpassen.

Sommige apparaten hebben een vaste drempel, andere hebben een variabel aantal instellingen, en weer andere hebben een oneindig variabele instelling.

Veel apparaten met verschillende functies

Er is zeker behoefte aan een beetje experimenteren hier. Als het kind onrustig slaapt, bijvoorbeeld als de tanden eruit komen, of als het beddengoed erg luidruchtig ritselt, kunt u de drempel veilig hoger instellen.

Last but not least waren een eenvoudige ingebruikname en bediening natuurlijk belangrijk voor ons.

Er zijn nauwelijks apparaten die uitsluitend voor stationair gebruik zijn ontworpen, d.w.z. waarbij zowel de zender als de ontvanger alleen via het stopcontact kunnen worden bediend. We hadden alleen de Motorola MBP8 om te testen.

Apparaten met een zender die alleen via het stopcontact werkt, komen vaker voor. We hebben een hele reeks van hen getest.

Iedereen die – om welke reden dan ook – zonder stopcontact in de slaapkamer van de baby wil of moet, moet op zoek gaan naar een apparaat dat naast de netspanning ook op batterijvoeding kan werken. We hebben dit opgemerkt in de vergelijkingstabel in de technische gegevens.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen babyfoons:

  1. favorietli-thumbnail
    PHILIPS AVENT SCD713/26
    Met de Philips AVENT SCD723/26 DECT haal je een babyfoon in huis die meer kan dan alleen geluid detecteren. Deze babyfoon heeft namelijk ook een terugspreekfunctie, mogelijkheid tot slaapliedjes en een nachtmodus die dient als nachtlampje.

  2. li-thumbnail
    PHILIPS AVENT SCD733/26
    Met de Philips AVENT SCD733/26 DECT haal je een babyfoon in huis die meer kan dan alleen geluid detecteren. Deze babyfoon heeft namelijk ook een terugspreekfunctie, mogelijkheid tot slaapliedjes, een nachtmodus die dient als nachtlampje én een bijzondere sterrenprojectie. Zet de sterrenprojectie aan en jouw baby zal zijn of haar ogen uitkijken.

  3. li-thumbnail
    HELLOBABY HB32
    De HelloBaby HB32 babyfoon met groot display zorgt ervoor dat je altijd duidelijk zicht hebt op je baby. De babyfoon is eenvoudig en snel geïnstalleerd en bijzonder gebruiksvriendelijk.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

blank

Philips Avent SCD713/26

Adviesprijs

109,-

blank

166.983 andere kochten dit product

Met de Philips AVENT SCD723/26 DECT haal je een babyfoon in huis die meer kan dan alleen geluid detecteren. Deze babyfoon heeft namelijk ook een terugspreekfunctie, mogelijkheid tot slaapliedjes en een nachtmodus die dient als nachtlampje. De DECT-technologie houdt in dat er een veilige privéverbinding is met de babyfoon. Zo weet je zeker dat jij de enige bent die luistert en andere zendapparaten geen storing veroorzaken. Dankzij de temperatuurmeter is het niet nodig een aparte thermometer in de babykamer te hangen. Je houdt de temperatuur van de kamer via de babyfoon scherp in de gaten. Is je kleine onrustig? Speel een slaapliedje af via de babyfoon of gebruik de terugspreekfunctie om hem of haar te kalmeren met jouw stem.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Een kwalitatief goede babyfoon”

We hebben de babyfoon nog niet lang in gebruik, maar tot nu toe zijn we zeer tevreden. Vooral de kwaliteit is erg sterk. Je hoort niets als er niets aan de hand is en zeer goede kwaliteit als er wel wat is. We gebruiken deze babyfoon voor onze 2e dochter en het verschil met de voorgaande babyfoon is aanzienlijk. Zelden zo’n kraakhelder geluid gehoord en het stoort niet. Reageert ook snel bij elk geluidje.

Sofieke Peerenboom

De SCD713/26 kan ook qua bereik het voortouw nemen. We konden de verbinding niet verbreken omdat het huis gewoon niet groot genoeg was om zo ver weg te komen. Vier verdiepingen van een oud gebouw met veel muren, plafonds en talrijke WLAN-zenders ertussen, de babyfoon zit vol met ruis. Om daadwerkelijk voldoende afstand op te bouwen, zou men het pand moeten verlaten. Alleen de Philips Avent SCD735/26 en de Avent SCD503/26 hebben dit in de tweede testronde voor elkaar gekregen – maar niet het videomodel Avent SCD630/26.

Door het apparaat voor de eerste keer uit de verpakking te halen, krijgt men niet alleen de twee ontvangers met de bijbehorende voedingseenheden, maar ook twee oplaadbare batterijen van het type AA (AA-cel). Deze zijn bedoeld voor het moederapparaat, hebben een capaciteit van 1.300 milliampère-uren en kunnen in het apparaat worden opgeladen. Dus je kunt ze daar permanent laten staan.

Wij vinden het geweldig dat niet alleen de ouderunit maar ook de baby-unit met batterijen kan worden bediend en dus ook ver weg van het stopcontact. Daarom zijn er vier mignoncellen nodig, maar die zijn niet inbegrepen en moeten apart worden gekocht.

Hoewel de Philips Avent SCD713/26 een audiobabyfoon is, heeft de ouderunit een display. Het is veel kleiner dan de gewone video-babyfoons en alleen in zwart-wit, maar er is geen beeld om over te dragen. In plaats daarvan dient het kleine scherm om het menu weer te geven.

Het menu is geen oase van comfort, maar toch veel aangenamer in gebruik dan dat van de meeste videocollega’s. Het legt zichzelf uit, zelfs zonder een kijkje te nemen in de handleiding, praktisch vanzelf: Naast het instellen van de taal, de tijd en de microfoongevoeligheid kan ook het in het babyapparaat geïntegreerde nachtlampje worden aangestuurd of kan een slaapliedje worden afgespeeld.

De laatste twee functies kunnen ook worden geactiveerd op de baby-unit, maar dan door op de bijbehorende knop te drukken. Het apparaat heeft er zeven, die allemaal duidelijk gemarkeerd zijn met pictogrammen en een zeer goed drukpunt hebben. De bobble met de thermometer piept uit de achterkant van het apparaat.

GOEDEKEUZE

Philips AVENT SCD733/26

Adviesprijs

119,-

168.554 andere kochten dit product

Met de Philips AVENT SCD733/26 DECT haal je een babyfoon in huis die meer kan dan alleen geluid detecteren. Deze babyfoon heeft namelijk ook een terugspreekfunctie, mogelijkheid tot slaapliedjes, een nachtmodus die dient als nachtlampje én een bijzondere sterrenprojectie. Zet de sterrenprojectie aan en jouw baby zal zijn of haar ogen uitkijken. De DECT-technologie houdt in dat er een veilige privéverbinding is met de babyfoon. Zo weet je zeker dat jij de enige bent die luistert en andere zendapparaten geen storing veroorzaken. Dankzij de temperatuurmeter is het niet nodig een thermometer in de babykamer te hangen. Is je kleine onrustig? Speel een slaapliedje af via de babyfoon of gebruik de terugspreekfunctie om hem of haar te kalmeren met jouw stem.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

Degenen die zo enthousiast zijn over de testwinnaar dat ze er gewoonweg geen genoeg van kunnen krijgen, hebben reden om blij te zijn, want de Philips Avent SCD733/26 is bijna hetzelfde apparaat, alleen flink uitgeboord. Alles wat we leuk vonden aan het model 713 is hier ook verkrijgbaar, maar de SCD733 is hier verre van tevreden mee en legt er een fatsoenlijke schop op.

Een praktische eigenschap is al merkbaar bij het eerste contact met de babyfoon, want het is het enige model in de test dat gebruik maakt van een oplaaddock, zoals we die kennen van draadloze telefoons. Dit is niet alleen handig, maar vermindert ook de belasting van het laaddock.

Verder is de Avent SCD733/26 uitgerust met een trilalarm, dat onder andere in werking treedt wanneer het zogenaamde wijnalarm wordt geactiveerd. Dit controleert natuurlijk niet of er alcoholische dranken in het bedje zitten, maar wordt verondersteld het snikken van andere geluiden te kunnen onderscheiden.

In de test werkte dit gemengd: Terwijl de babyfoon in staat was om onderscheid te maken tussen normale spraak en geïmiteerd huilen heel precies in mannenstemmen, activeerden vrouwenstemmen het alarm meerdere malen door normale spraak. Wij denken dat de functie eerder hinderlijk is dan behulpzaam bij continu gebruik.

Uiteraard kan de Philips Avent SCD733/26 desgewenst slaapliedjes afspelen en is er ook een nachtlampje inbegrepen. In ruil daarvoor is de sterrenhemel uniek, wat letterlijk een blikvanger is: Door een lens aan de bovenkant van het babystation projecteert het apparaat een projectie van verschillende gekleurde vormen op het plafond – echt mooi!

Alle drie de functies kunnen worden geactiveerd op zowel de ouder- als de baby-unit, en indien gewenst kunnen voor elk van de drie functies aparte timers worden ingesteld.

Het display op het moederapparaat is iets groter dan dat van de Avent SCD713/26, maar dit is niet belangrijk voor de werking. Het heeft ook extra knoppen voor de functies die het kleine zusje mist. De grootte van het moederapparaat is identiek.

We vinden de Philips Avent SCD733/26 mooi, maar de vraag is of de bonusfuncties de steile toeslag waard zijn. Als babyfoon doet hij zijn werk net zo goed als de testwinnaar – maar niet beter. De toegevoegde waarde is vooral te danken aan het licht toegenomen gebruiksgemak van het laaddock en het entertainment, dat de projector ongetwijfeld biedt. Iedereen die het geld heeft om uit te geven, kan er zonder aarzeling gebruik van maken.

GOEDE KEUZE

HelloBaby HB32

Adviesprijs

99,-

199.651 andere kochten dit product

De HelloBaby HB32 babyfoon met groot display zorgt ervoor dat je altijd duidelijk zicht hebt op je baby. De babyfoon is eenvoudig en snel geïnstalleerd en bijzonder gebruiksvriendelijk. Niet voor niets is dit een van de populairste beeldbabyfoons van dit moment onder jonge ouders in Duitsland en de Verenigde Staten. De babyfoon heeft geen wifi of internetverbinding nodig en werkt met een storingsvrij en beveiligd signaal.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

We zijn nogal kritisch over babymonitors met videotransmissie, zoals we al beschreven hebben. Als u nog steeds niet zonder video wilt, is de HelloBaby HB32 een solide en betaalbare babyfoon.

De race om de aanbeveling was dichtbij, want de geteste apparaten verschillen maar weinig in beeldkwaliteit. Vooral ’s nachts in de infraroodmodus zie je nauwelijks verschil tussen de apparaten. Bij daglicht leek het beeld van de HelloBaby echter wat contrastrijker en scherper dan dat van de concurrenten, maar al met al niet zo veel beter dan dat het de beslissing zou hebben genomen.

Maar de beeldstroom was merkbaar aangenamer. De HB32 lijkt meer enkelvoudige beelden over te brengen dan de vergelijkbare Chinese modellen met VB60-productnamen.

Deze omstandigheid veranderde zodra we de limiet van het radiobereik naderden. Eerst begon het aantal beelden drastisch te dalen, toen vijf tot tien meter verderop de babyfoon het signaal volledig verloor. Maar dit was hetzelfde met de andere videobabyfoons en de HB32 staat nu op het middenveld.

We waren blij met de snelheid waarmee de HB32 opstart en verbinding maakt met de camera. Waar andere modellen eerst een animatie laten zien en vervolgens enkele seconden nodig hebben om verbinding te maken, is de HelloBaby in een mum van tijd klaar voor gebruik.

De HelloBaby HB32 gebruikt een andere menu-interface dan de VB60-apparaten. Het is duidelijker en gemakkelijker te navigeren, maar biedt slechts twee in plaats van drie gevoeligheidsinstellingen voor de Vox-modus. Dat is een beetje mager. De detectie zelf werkt vrij goed, maar we hadden graag een preciezere instelling gezien.

De babyfoon speelt op verzoek slaapliedjes, met een totaal van acht om uit te kiezen. In ruil daarvoor zoekt u tevergeefs naar een nachtlampje, maar de HB32 is daarmee in goed gezelschap, want geen van de geteste videobabyfoons heeft een lampje, behalve de Philips Avent SCD630/26.

De geïntegreerde oplaadbare batterij is verantwoordelijk voor de stroomvoorziening van het moederapparaat, dus er hoeft niet te worden omgegaan met verwisselbare batterijen. De baby-unit moet worden aangesloten op het stopcontact, zoals gebruikelijk is bij videomodellen.

(Visited 579 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *