De beste scanners

In kantoren zijn er al lang scanners, en ook archieven werken meestal alleen met scans om oude papieren te beschermen. Maar ook voor thuisgebruik worden de scanners steeds interessanter, want ondertussen moet men zelfs de belastingaangifte in digitale vorm aanleveren. Daar is het zinvol om alle facturen en kwitanties te scannen en digitaal te archiveren – de beruchte schoenendoos vol kwitanties zal eindelijk tot het verleden behoren.

Maar niet alleen documenten en facturen, maar ook foto’s, negatieven, dia’s of pagina’s uit een boek kunnen als PDF of JPG op de computer worden opgeslagen, verder verwerkt en gearchiveerd.

De meeste scanners zijn niet tevreden met alleen het maken van een afbeelding van het document, maar herkennen ook de tekst en slaan deze op als een versie die door de computer kan worden gelezen en door de gebruiker kan worden bewerkt. OCR is de magische afkorting die staat voor “Optical Character Recognition”. Sommige scanners voeren deze rekenintensieve taak direct in het apparaat uit, in andere neemt de aangesloten PC deze taak over.

We hebben in totaal 12 scanners van verschillende ontwerpen getest. De prijsklasse van de geteste toestellen is met 70 tot 400 euro zeer breed. Speciaal gespecialiseerde documentscanners zijn erg duur, maar pure flatbedscanners zijn verkrijgbaar voor weinig geld.

De keuze van de juiste scanner hangt dus sterk af van waar u de scanner vooral voor wilt gebruiken. Daarom hebben we vier testwinnaars gekozen.

Flatbed vs. documentscanner

Bij flatbedscanners wordt het origineel op een glazen drager geplaatst met de bedrukte zijde naar beneden en het deksel gesloten. Het scanapparaat verplaatst vervolgens het origineel van boven naar beneden en vangt het op door het glas.

Flat bed scanners hebben het voordeel dat ze meestal een zeer hoge resolutie bieden, iets wat vooral bij het scannen van foto’s belangrijk is. Ze bieden ook de mogelijkheid om een boekpagina of andere dikke originelen en soms zelfs negatieven en dia’s te scannen. Maar het nadeel is dat het slechts één pagina tegelijk kan worden gescand. Wie een stapel platen wil digitaliseren, moet elke pagina afzonderlijk op het glas leggen en er na de scan weer uit halen – dit kan behoorlijk vervelend zijn.

De juiste scanner voor elke toepassing

Zogenaamde document- of voedingsscanners doen dit beter. Ze verwerken ook dikke stapels papier met maximaal 50 vellen in één keer – meestal aan beide zijden. Om dit te doen, geleiden ze het stapeltje blad voor blad langs de scanunit met behulp van rollen. Dit gebeurt vrij snel, want de resolutie van deze modellen is niet erg hoog. Voor tekstdocumenten is dit volledig voldoende en zelfs wat betreft de fotobewerking is het maximum van 600 dpi (dots per inch; eenheid voor de optische resolutie) voor de meeste gebruikers volledig voldoende.

Er zijn ook scanners die deze twee categorieën combineren. Zo heeft de flatbedscanner HP Scanjet Pro 2500f1 een feeder op het deksel die tot 50 vellen kan bevatten en deze achter elkaar kan scannen. Wie de voordelen van beide categorieën wil gebruiken, kiest voor zo’n combinatiescanner.

Mobiele scanners zijn compact en slank, en dankzij WLAN en geïntegreerde accu werken sommige zelfs volledig zonder kabels. Dit is perfect voor buitendienstmedewerkers of andere zakenmensen die veel reizen maar een scanner nodig hebben. Deze apparaten wegen slechts een paar honderd gram en passen in elke notebooktas.

Maar ook degenen die thuis geen groot apparaat op het bureau willen hebben en slechts af en toe willen scannen, zullen met zo’n compact apparaat goed bediend worden. Qua kwaliteit en snelheid kunnen de kleintjes de groten zeker bijbenen. Maar hier moet men elk blad afzonderlijk in de scangleuf steken, wat enige vaardigheid en een vaste hand vereist.

Scanresolutie en software

Bij de aanschaf van een scanner moet men vooral op twee dingen letten: De maximale optische resolutie en de bruikbaarheid van de software. Want vaak is een scanner slechts zo praktisch als de meegeleverde tools die het gescande item ontvangen, samenvoegen, bewerken en opslaan in een bestand op de harde schijf. Als het te omslachtig is om een paar pagina’s om te zetten in een PDF, laat men het snel blijven en de goede bedoeling om het kantoor papierloos te maken lukt niet.

Gelukkig proberen de fabrikanten u met de software zoveel mogelijk werkstappen te besparen. Zo is het vaak mogelijk om een stapel papier met slechts één toetsaanslag volledig te digitaliseren en als bestand op te slaan, althans in het geval van documentscanners. Op voorwaarde dat de gebruiker eerst de afzonderlijke werkstappen configureert – of de standaardinstellingen overneemt.

De juiste software maakt de bediening veel eenvoudiger

De optische resolutie wordt gegeven in dpi, d.w.z. pixels per inch. Hoe hoger het is, hoe meer pixels de scanner van het origineel opneemt en hoe hoger de kwaliteit van de scan. Voor tekstdocumenten is 200 tot 300 dpi meestal voldoende, voor zuivere zwart-witte teksten is 150 dpi ook voldoende. Voor foto’s moet men niet onder de 300 dpi gaan, 600 dpi is beter. Echter: hoe hoger de resolutie, hoe groter het bestand zal zijn. Er moet dus een compromis worden gevonden tussen resolutie en bestandsgrootte.

Wat men met de scan wil doen heeft ook invloed op de keuze van de resolutie. Als men bijvoorbeeld negatieven wil digitaliseren, wat mogelijk is met sommige flatbedscanners in de test, moet men kiezen voor een resolutie van 1.200 dpi of meer. Normaal gesproken wil men deze scans herwerken. En hoe hoger de resolutie, hoe meer beeldinformatie er in de scan zit en hoe beter deze kan worden geretoucheerd. Na de beeldverwerking kan de resolutie weer worden verlaagd om de bestandsgrootte op een draaglijk niveau te houden.

Hoe we hebben getest

We hebben veel onderzoek gedaan en de meest interessante document-, flatbed- en mobiele scanners uit het brede aanbod geselecteerd en besteld bij de redactie.

In de test moesten alle scanners een aantal taken uitvoeren. Eerst moesten alle modellen een testbeeld scannen. Vervolgens hebben we gecontroleerd hoe getrouw de scanners het originele document naar het scherm brachten met 300 dpi en 24 bit kleurdiepte. Hiervoor hebben we natuurlijk de monitor van de test-PC gekalibreerd.

We zetten de JPEG-compressie in elk geval op laag. Dit levert grote bestanden op, maar een betere beeldkwaliteit. Alle andere instelmogelijkheden die de meeste scantools bieden – bijvoorbeeld met betrekking tot helderheid, contrast, toonwaarde en dergelijke – hebben we in de fabrieksinstellingen laten staan om de resultaten met elkaar te kunnen vergelijken (een klik op de foto opent een diavoorstelling; door een rechtermuisklik kunt u de foto’s vervolgens in volledige resolutie downloaden).

De scansnelheid was ook belangrijk voor ons. Hiervoor hebben we een document van vijf pagina’s (aan één kant afgedrukt) gescand in grijswaardenmodus en met 300 dpi, waardoor de tijd stopte totdat de scanner de laatste pagina had vastgelegd. Dit is natuurlijk sneller met voedingsscanners dan met flatbedscanners, waar je de vellen één voor één moet leggen, eruit moet halen en er weer op moet zetten. Maar voor een vergelijking binnen één categorie zijn de waarden significant.

Bovendien moesten alle scanners met een automatische documentinvoer een stapel van 50 dubbelzijdig bedrukte vellen (dus 100 pagina’s) in duplexmodus verwerken, ook in dit geval keken we naar de stopwatch.

Daarnaast moesten de scanners een hele reeks kleinere taken uitvoeren: documenten rechtzetten die scheef of scheef werden gevoerd, documenten automatisch 180 graden verkeerd draaien, lege pagina’s overslaan. Natuurlijk hebben we ook altijd de gebruiksvriendelijkheid van de software gecontroleerd, want wie elke dag veel scant, wil niet te maken hebben met onbegrijpelijke en hardnekkige programma-interfaces.

De modellen die direct een hele stapel documenten kunnen invoeren en scannen, moesten ook een stapel gemengde documenten verwerken. Naast enkele gangbare DIN-A4-vellen waren er taxibonnen, visitekaartjes, deels zeer sterk verkreukelde verkoopbonnen, documenten op dikker papier, deels eerder gevouwen vellen, vellen met post-its erop en een sjabloon dat bestond uit twee pagina’s die aan elkaar geplakt waren. Daarbij hebben we het gedrag van de scanner getest voor het geval er per ongeluk twee vellen tegelijk worden ingevoerd.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen scanners:

  1. favorietli-thumbnail
    HP SCANJET PRO 2500 F1
    Verhoog de productiviteit bij dagelijkse scantaken met een compacte HP ScanJet Pro. Automatiseer de workflow met snel dubbelzijdig scannen, een documentinvoer voor 50 pagina’s, een dagelijks scanvolume van 1500 vel en sneltoetsen. Je kunt ook snel tekst uit documenten halen en bewerken.

  2. li-thumbnail
    CANON LIDE 220
    Profiteer thuis van snelle scans van superieure kwaliteit met deze ultracompacte, stijlvolle scanner. Leg foto’s en documenten met hoge resolutie eenvoudig vast met de optie om ze rechtstreeks naar cloudservices te verzenden via de pc.

  3. li-thumbnail
    FUJIFILM INSTAX SHARE SP-3
    Vanaf nu hoef je geen papieren meer te bewaren. Door het formaat en de snelheid van de ScanSnap iX100 kun je altijd en overal je documenten digitaliseren. Scan binnen enkele seconden documenten naar je e-mail, Cloud of smartphone, en je hebt altijd de beschikking over je documenten.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

[ux_products type=”row” cat=”1298″ products=”4″ offset=”10px” order=”asc”]

FAVORIET

blank

HP Scanjet Pro 2500 f1

Adviesprijs

119,-

blank

133.554 andere kochten dit product

Verhoog de productiviteit bij dagelijkse scantaken met een compacte HP ScanJet Pro. Automatiseer de workflow met snel dubbelzijdig scannen, een documentinvoer voor 50 pagina’s, een dagelijks scanvolume van 1500 vel en sneltoetsen. Je kunt ook snel tekst uit documenten halen en bewerken.

Bekijk prijs bij bol.com
Rem Bandasuh

“Efficiënter werken, geen verplicht kantoor bezoek einde dag”

Ik heb het gekocht om al onze documenten digitaal op te slaan de snelheid   waarmee dit toestel scant is werkelijk fantastisch,ook de software is zeer handig om de bestanden op te slaan dit kleine toestel is zeker een aanrader voor wie veel wil inscannen ook zeer handig is de mogelijkheid om naar dropbox of google op te slaan misschien wat prijzig maar dat is hij zeker waard tot hiertoe geen minpunten

Rem Bandasuh

De Scanjet Pro 2500f1 van HP combineert een document- en flatbedscanner in één apparaat. Wie beide functies nodig heeft, bijvoorbeeld om een geopend boek of andere omvangrijke documenten te scannen, is het beste af met dit model.

De invoerscanner met duplexfunctie kan tot 50 vellen papier bevatten, die hij binnen 2:31 minuten aan beide zijden scant. Daarmee is het veruit de langzaamste feederscanner in de test, maar in het dagelijks leven hangt het zelden meer of minder af van een minuut. Er zijn immers 50 originelen die comfortabel in één keer gescand kunnen worden.

U kunt de scan starten met de knoppen op het apparaat, het resultaat wordt automatisch opgeslagen als een PDF of JPEG, geopend als bijlage in een nieuwe e-mail of geüpload naar de cloud – maar HP ondersteunt hier alleen Dropbox. Men scant dus zonder het betreffende programma te hoeven starten.

Deze functie beviel ons vooral in de test, omdat deze in tegenstelling tot sommige concurrenten zeer duidelijk en goed geregeld is. Men vindt hier snel de weg, maakt simplex- of duplexscans in aanpasbare kwaliteiten, die men opslaat als PDF of JPEG. De scanner herkent zowel lege pagina’s als scheve of ondersteboven geplaatste originelen – inclusief betrouwbare correctie.

Maar degenen die de tekstherkenning inschakelen hebben alleen RTF en TXT als bestandsformaten om uit te kiezen, een doorzoekbare PDF kan niet worden gemaakt. Vanuit ons oogpunt is dit de grootste tekortkoming van de HP Scanjet Pro 2500f1 of beter gezegd: de HP software. De OCR-tool Readiris Pro 14 is immers bij de levering inbegrepen en doet zijn werk beter.

Maar op het gebied van tekstherkenning zelf kan men HP niet veel verwijten maken: De scanner en de software kunnen niet overweg met bijzonder kleine tekst en witte tekst op zwart, maar over het algemeen is het resultaat overtuigend dankzij minder fouten. De meeste documenten met niet al te kleine lettertypen en zonder een fraaie opmaak worden betrouwbaar geconverteerd. Hier kunt u de testscan downloaden (wij hebben het bestand daarna omgezet naar PDF).

De gemengde stapel documenten zorgt echter voor problemen. Steeds weer wordt de voeding van de scanjet opgeslokt in de test op het visitekaartje en op een sterk verkreukelde verkoopsbrief. Toegekend: Onze teststapel was veeleisend. Maar andere documentscanners hadden hier minder problemen. Als er voornamelijk stapels normaal papier worden gebruikt, die niet al te zwaar worden belast, kan de documentinvoer van de HP ook goed werken.

Wat betreft het scannen van het testbeeld is er nog wat werk aan de winkel in de software, want bij de standaardinstellingen was het resultaat te donker, te zwaar verzadigd en had het een lichte groene aanslag. Wie veel foto’s wil scannen, gebruikt dus liever een ander model – zoals bijvoorbeeld de Canon Lide 220.

GOEDE KEUZE

Canon Lide 220

Adviesprijs

119,-

blank

99.652 andere kochten dit product

Profiteer thuis van snelle scans van superieure kwaliteit met deze ultracompacte, stijlvolle scanner. Leg foto’s en documenten met hoge resolutie eenvoudig vast met de optie om ze rechtstreeks naar cloudservices te verzenden via de pc.

Bekijk prijs bij bol.com

De Canon Lide 220 is de beste flatbedscanner voor het digitaliseren van foto’s en afbeeldingen. Het is zeer goedkoop, maar het snijdt geen goed figuur in de tekstherkenning. Voor het scannen van documenten is het daarom niet zo geschikt.

De scansoftware van Canon is eenvoudig te bedienen, omdat deze op het eerste gezicht een vrij eenvoudig programma-oppervlak biedt. Zo zijn er aparte knoppen voor foto’s, documenten en volledig automatisch, die met een druk op de knop goede resultaten opleveren. Degenen die graag tot in detail willen bijsturen, hebben natuurlijk de mogelijkheid dat te doen – hier biedt Canon veel mogelijkheden.

Daarnaast is er een tweede scanprogramma met ScanGear, met My Image Garden een organisatieprogramma en met het snelmenu een andere tool die een DeepL toegang biedt tot de belangrijkste functies tijdens het wachten in de monitorhoek. Maar dit alles kan een beetje verwarrend zijn voor sommige mensen. Hier zou minder meer zijn.

Hoe graag we de Lide 220 ook gebruiken bij het scannen van foto’s – de geïntegreerde tekstherkenning is niet erg goed. Zelfs schone documentscans met een normaal lettertype veroorzaken aanzienlijk meer problemen dan bij de andere modellen (testbestand). Voor OCR-taken is de Canon daarom niet echt geschikt.

Toch kunnen documenten ook vrij snel worden vastgelegd voor een flatbedscanner, omdat de Lide 220 enerzijds snel scant (1:20 minuut voor vijf pagina’s) en anderzijds een bruikbare batchverwerking meebrengt. Met de knoppen op het apparaat is het ook mogelijk om meerdere documenten achter elkaar te scannen voordat de software er een bestand van maakt. Het enige vervelende is het handmatig verwisselen van de lakens, maar dit ligt in de aard van een flatbedscanner zonder automatische documentinvoer.

Praktisch, echter: De Canon heeft geen extra voeding nodig, omdat deze via de USB-kabel wordt gevoed. Het kan ook rechtop worden geplaatst en gebruikt – zodat het minder ruimte in beslag neemt. En het scant ook A3-originelen door beide helften van het vel te scannen en samen te voegen. Dit is natuurlijk meer een prestatie van Canon software.

Een andere tekortkoming: de Lide 220 kan geen dia’s en negatieven scannen. Daarom heeft men een model nodig met een transparantie-eenheid en een respectievelijke houder voor negatieve strips en ingelijste lantaarnplaten. We hadden drie scanners in de test die deze functie bieden. Onze aanbeveling voor het scannen van dia’s en negatieven is de Canon CanoScan 9000F Mark II.

GOEDE KEUZE

Fujitsu ScanSnap iX100

Adviesprijs

277,-

99.851 andere kochten dit product

Vanaf nu hoef je geen papieren meer te bewaren. Door het formaat en de snelheid van de ScanSnap iX100 kun je altijd en overal je documenten digitaliseren. Scan binnen enkele seconden documenten naar je e-mail, Cloud of smartphone, en je hebt altijd de beschikking over je documenten. Fijn is dat deze scanner over OCR beschikt, zodat je direct doorzoekbare PDF-bestanden kunt maken.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De Fujitsu ScanSnap iX100 is extreem klein en weegt slechts een paar honderd gram. Toch scant de mobiele scanner niet slechter dan de andere apparaten in de test. Het is ideaal voor iedereen die een scanner onderweg nodig heeft of niet veel ruimte heeft – ook dankzij WLAN en batterijwerking.

Net als de ScanSnap iX500 profiteert ook de iX100 van de gebruiksvriendelijke software van Fujitsu, waardoor het gemakkelijker is om de scan te verwerken en een specifieke functie toe te wijzen aan de scanknop op het apparaat. Het maken van een PDF met dezelfde instellingen met een druk op de knop is geen probleem. Ook de verwerking van meerdere vellen na elkaar is snel en eenvoudig, zelfs als men elk vel afzonderlijk met de hand moet invoeren. Het is bijna leuk om met de kleine scanner van een berg papier te werken.

Maar de iX100 biedt geen herkenning van dubbele voedingen zoals zijn grote broer. Dit is het geval bij een scanner waarbij men elk vel afzonderlijk moet inbrengen, maar dat is toch niet nodig. Maar de verkeerd uitgelijnde of verkeerd gescande originelen worden zonder problemen gecorrigeerd. Bovendien zijn dikke documenten zoals visitekaartjes of flyers geen probleem. Maar daarom moet men het document niet naar boven halen, maar naar achteren door de scanner – in principe zijn beide mogelijk.

De scan van documenten was iets minder duidelijk dan in de iX500, waardoor ook de tekstherkenning enige problemen had om zeer kleine tekst en witte tekst op zwarte achtergrond als zodanig te herkennen (testbestand). Maar ook hier geldt: de meeste documenten waarmee men het in het dagelijks leven voedt, leveren geen problemen op.

Bij het scannen van het testbeeld laten beide Fujitsu-scanners echter hetzelfde resultaat zien: de foto is nauwelijks te onderscheiden van het origineel – goed werk.

Ook biedt de ScanSnap iX100 geen TWAIN- of WIA-ondersteuning, zodat men de scanner niet direct kan gebruiken met de software van andere leveranciers. Als men er afhankelijk van is, kan men beter naar de Broeder DS-620 reiken.

(Visited 776 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *