De beste videocamera’s

Omdat je met je smartphone video’s kunt maken, zijn camcorders een beetje uit de mode geraakt. De verkoopcijfers zijn sterk gedaald, waardoor sommige fabrikanten zich volledig hebben teruggetrokken, met name in het goedkope segment. Maar voor degenen die het nageslacht willen verlaten met betere video’s dan die van een smartphone, zijn camcorders nog steeds een goede keuze.

We hebben 13 huidige modellen getest, die we hebben opgesplitst in HD en 4K modellen, omdat de prijzen sterk variëren – en dat geldt niet alleen voor de camcorders zelf, maar ook voor de computers die je nodig hebt voor de post-productie. De reden: video’s in 4K-resolutie zijn nog steeds meer in het semi-professionele bereik. Het probleem is dat de hogere resolutie aanzienlijk meer rekenkracht vereist dan de zuinigere HD-resolutie.

De spannende vraag was hoe goedkoop Chinese camcorders, die je online kunt krijgen voor slechts 50 euro, te vergelijken zijn met de merkmodellen.

De beste HD-camcorder

Voor een beheersbaar budget zijn er nu uitstekende HD-camcorders beschikbaar die filmen met 1.920 x 1.080 pixels. Ook op oudere computers kan het materiaal zonder problemen worden bewerkt; voor amateur-filmmakers is de kwaliteit volledig voldoende. Beginners zullen verbaasd zijn hoe goed de films eruit zien die met zulke compacte nokken geproduceerd kunnen worden.

Camcorder of Smartphone?

Waar heb je eigenlijk een camcorder voor nodig? Deze vraag komt steeds vaker voor in het smartphonetijdperk. En toegegeven: smartphones maken uitstekende foto’s en leggen vaak bewegende beelden verbluffend scherp vast.

Maar als u niet alleen snel een evenement wilt filmen, maar ook regelmatig aantrekkelijke video’s wilt produceren op vakantie of op familiefeesten, kunt u nog steeds niet zonder een camcorder.

De specialisten bieden veel meer dan een eenvoudige smartphone. Ten eerste zijn ze gemakkelijker te hanteren: ze liggen perfect in de hand, zijn ergonomisch ontworpen en zorgen voor een veilige en wiebelvrije grip dankzij de draaglussen. Aan de andere kant zijn ze comfortabel. Optische zoom en de mogelijkheid om optimaal scherp te stellen zijn verdere argumenten voor een camcorder.

4K-camcorders zijn duur – en de nabewerking van het materiaal is veeleisend

Zelfs als steeds meer huishoudens zijn uitgerust met platte TV’s met een resolutie van 4K (3.840 x 2.160 pixels), is er nog steeds veel te zeggen voor een camcorder met Full HD resolutie (1.920 x 1.080 pixels). Enerzijds speelt de prijs hier een rol: voor een kwalitatief vergelijkbaar 4K-model moet u ongeveer twee keer zoveel uitgeven als voor een HD-camcorder.

Bovendien is Ultra-HD materiaal extreem veeleisend op het gebied van post-productie: naast een enorme harde schijf capaciteit heb je ook een extreem snelle computer nodig. Een Intel i5 met 16 gigabyte RAM, een SSD harde schijf en een krachtige grafische kaart zou dat tenminste moeten zijn, zodat filmbewerking geen vervelende puzzel wordt. HD-materiaal kan echter door bijna elke standaardcomputer worden bewerkt. Desalniettemin moeten degenen die geïnteresseerd zijn in een 4K-camcorder een kijkje nemen: Na de HD testen we ook nog zes 4K modellen.

Hoe we getest hebben

Nabijheid bij het dagelijkse leven en praktische geschiktheid waren de topprioriteiten in onze test. De camcorders werden niet verondersteld hun bekwaamheid te bewijzen in het lab, maar buiten of zelfs binnen in vertrouwde toepassingsscenario’s.

Het was voor ons belangrijk om aandacht te besteden aan verschillende lichtomstandigheden en om zowel bewegende als stilstaande objecten op verschillende afstanden voor de lens te brengen. Naast de zuivere beeldkwaliteit hebben we ook aandacht besteed aan handling, apparatuur, beeldstabilisatie en gebruiksvriendelijkheid.

Modellen voor minder dan 100 euro zijn hun geld niet waard.

Naast de meest interessante, actuele modellen van de merkfabrikanten Sony, Canon, Panasonic en JVC, wilden we ook weten hoe goedkoop no-noame-modellen zijn. Daarom hebben we ook de Amazone-bestseller Stoga F6 en de camcorder uit Besteker nader bekeken. Geen van beide waren overtuigend in de test – bijna elke smartphone maakt betere video’s.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen camcorders:

 1. favorietli-thumbnail
  PANASONIC HC-V800
  Met de Panasonic HC-V800 film je bij weinig licht in goede kwaliteit. De 8,57 megapixel BSI MOS sensor onderdrukt ruis. Met de 24x optische zoom haal je details dichtbij.

 2. li-thumbnail
  CANON LEGRIA HF R88
  Met de Canon LEGRIA HF R88 camcorder maak je heldere opnames van verafgelegen onderwerpen dankzij de 32x optische zoom en 1140x digitale zoom. Het toestel wordt geleverd met een groothoekadapter.

 3. li-thumbnail
  SONY HDR-CX405
  Vereeuwig de mooiste momenten in je leven met de HDR-CX405 Full HD-camcorder. Dankzij de optische beeldstabilisatie blijven opnames scherp en onbewogen, ook als je loopt.

 4. li-thumbnail
  PANASONIC HC-VXF1
  Door de 4K-croppingsfunctie voorziet de Panasonic HC-VXF1 in de behoeften van professionele videografen. Je maakt levensechte 4K beelden in groothoekstand. De 8.57 megapixel BSI MOS-sensor onderdrukt ruis waardoor je goede opnames maakt in situaties met weinig licht.

 5. li-thumbnail
  SONY FDR-AX53
  Je filmt levensechte beelden in 4K, dankzij de combinatie van de Zeiss Vario-Sonnar lens en Exmor R CMOS sensor. In Full HD film je met 100 fps, zodat je video’s tot slow motion opnames kunt vertragen.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

6% KORTING
1,535.98
6% KORTING

FAVORIET

Panasonic HC-V800

Adviesprijs

569,-

77.456 andere kochten dit product

Met de Panasonic HC-V800 film je bij weinig licht in goede kwaliteit. De 8,57 megapixel BSI MOS sensor onderdrukt ruis. Met de 24x optische zoom haal je details dichtbij. Grote groepen mensen passen ook nog binnen je frame. De Level Shot Functie corrigeert automatisch beelden die schuin zijn opgenomen. Zo heeft je video altijd een rechte horizon. De optische beeldstabilisatie vermindert de handtrillingen tijdens het opnemen voor een betere kwaliteit van je video. Door zijn draaibare LCD aanraakscherm is deze camcorder geschikt om vlogs en selfies te maken. Via wifi stuur je de opnames direct naar je smartphone of computer.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

“”Een absolute aanrader en verbetering tov de Panasonic hc-v777”

Goede HD camera voor wie niet mee wil gaan in de 4K gekte. Goede menustructuur. Reactief aanraakscherm. Beeldstabilisatie steekt er echt bovenuit. Handige lichtgewicht. Grote batterij wel meteen bijgekocht.

Jaimy Valk

Laten we het over de verschillen hebben: De 800 heeft een 24x zoom in plaats van 20x, de maximale brandpuntsafstand is gegroeid van 81,6 tot 98,9 millimeter. Daarnaast zijn er 6,17 in plaats van 6,03 miljoen pixels beschikbaar voor het filmen. Vooral deze laatste waarde is in de praktijk niet merkbaar. Een groot nadeel is echter het weglaten van het kleine instelwiel linksvoor om snel te kunnen navigeren en de belangrijkste instellingen op te roepen. Bij de HC-V800 gebeurt dit bijna altijd via het 7,5 cm display.

Het menu heeft een identieke structuur en maakt gebruik van grote, kleurrijke logo’s. Voor geluidsopnames wordt 5.1 geluid ondersteund – het resultaat is hoorbaar. Extra functies zijn HDR- en WLAN-functionaliteit. Opnames van twee smartphones kunnen worden vervaagd in het hoofdbeeld van de Panasonic – dat is slim om een reeks vanuit verschillende hoeken te bekijken. Een vijfassige stabilisator compenseert effectief het schudden van de camera.

De beeldkwaliteit van de HC-V800 is goed: de kleuren zijn natuurlijk en de ruimtediepte is uitstekend. Alleen wanneer het omgevingslicht vervaagt, raakt de camcorder buiten adem. In dat geval worden de randen scherper en worden de schoten vrij zacht.

Als je iets meer optische zoom nodig hebt dan de HC-V777, moet je de HC-V800 eens van dichterbij bekijken; iedereen kan de goedkopere voorganger met een zuiver geweten nemen.

GOEDE KEUZE

Canon Legria HF R88

Adviesprijs

369,-

128.332 andere kochten dit product

Met de Canon LEGRIA HF R88 camcorder maak je heldere opnames van verafgelegen onderwerpen dankzij de 32x optische zoom en 1140x digitale zoom. Het toestel wordt geleverd met een groothoekadapter. Met deze voorzetlens vergroot je de beeldhoek. Hierdoor film je een nog groter deel van bijvoorbeeld een landschap. Filmen doe je in full HD. De optische beeldstabilisatie gaat bewegingsonscherpte tegen wanneer je uit de hand filmt. Je stelt de camcorder eenvoudig in op het touchscreen. Met de verschillende filters maak je creatieve opnames met het toestel. Opnames vertragen en versnellen doe je met de slow en fast motion functie. En met de baby modus houd je een videodagboek bij van je kind. Hierbij kun je data zoals het gewicht, de lengte en de leeftijd van je kind toevoegen aan een video.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

De Canon Legria HF R88 heeft veel van wat een goede camcorder zou moeten kunnen. Uniek is de meegeleverde groothoekconverter, die gewoon op de standaardlens wordt geschroefd. Op deze manier krijgt u aanzienlijk meer foto’s op het 16 gigabyte grote interne geheugen of de geheugenkaart.

Concreet betekent dit dat degenen die in de kamers filmen niet alleen de mensen op de bank hebben, maar ook de potplant en de standaardlamp aan de rechter- en linkerkant als dat nodig is. Het panorama wordt buiten groter. Later in de video kunt u bijvoorbeeld het schip op zee zien, dat in andere modellen zou worden weggeknipt.

Voor een vrij ontwerp kunt u met de Legria zelf de focus, de witbalans, de belichting en het microniveau aanpassen. Hoewel de camcorder niet met een aparte microfoon werkt, kan hij in ieder geval worden uitgerust met een hoofdtelefoon. De zoomsnelheid kan worden aangepast aan uw eigen behoeften. Het hoofdmenu is horizontaal gerangschikt; korte verklarende teksten vertellen u wat u in het betreffende subpunt kunt doen.

In video’s zijn de zeer natuurlijke en sterke kleuren aangenaam. De HF R88 kan zelfs de Panasonic in detailtekening bijhouden.

De beeldstabilisator werkt net zo betrouwbaar als het automatische systeem, dat snel reageert op veranderende lichtomstandigheden. Indien gewenst kunnen geanimeerde effecten zoals teddyberen, ballonnen of sterren op elk moment in de film worden vervaagd door een tikje op de display. Dat ziet er grappig uit, maar je hebt het niet per se nodig.

Als u de eerste stappen of het opgroeien van uw kinderen wilt vastleggen, kunt u de opnames in aparte albums opslaan. Extra praktische functies zijn onder andere slow motion en fast motion en de mogelijkheid om de camcorder via WLAN aan te sluiten op de smartphone en films en foto’s over te brengen. Dit werkt erg snel en NFC wordt ondersteund.

Helaas doet de Legria het zonder videoverlichting en accessoireschoen.

GOEDE KEUZE

Sony HDR-CX405

Adviesprijs

219,-

101.552 andere kochten dit product

Vereeuwig de mooiste momenten in je leven met de HDR-CX405 Full HD-camcorder. Dankzij de optische beeldstabilisatie blijven opnames scherp en onbewogen, ook als je loopt. Met de 30x optische zoom focus je op details of onderwerpen in de verte. De groothoeklens van 26,8mm biedt uitkomst wanneer je een uitgestrekt landschap filmt of geen ruimte hebt voor een stapje naar achteren. Door de hoge lichtgevoeligheid van de sensor maak je ook bij weinig licht duidelijke opnames.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

Als je waarde hecht aan goede opnamen, maar toch zo weinig mogelijk gewicht wilt meenemen, moet je de Sony HDR-CX405 eens van dichtbij bekijken.

Hij is compact, slechts 215 gram licht en dus ideaal om mee te nemen in een jaszak. De kleine camcorder richt zich op puur filmen en doet dat zonder extra franje zoals WLAN-connectiviteit en smartphone-bediening. Door het lichte gewicht is het niet eenvoudig om de Sony stabiel te houden, zeker niet in een wat winderige omgeving. De optische stabilisator, echter, strijkijzers Wackler weg vrij effectief.

Het display is 6,7 centimeter groot. Het verschil met de schermen met een diagonaal van 7,5 centimeter is enorm merkbaar. Sony doet dat zonder aanraakbediening op het scherm, de bediening gebeurt via een soort van cursor. Dit maakt het ook mogelijk om snel van menu naar menu te springen. De verbindingen blijken vrij spartaans te zijn: Microfoon- en hoofdtelefoonaansluitingen zijn opgeslagen, evenals een videoverlichting.

Sony heeft een korte USB-oplaadkabel in de draagriem opgenomen voor het uittrekken, een verlengkabel wordt meegeleverd. Dit is een gedurfde onderneming: Als de kabel op een bepaald moment een defect heeft, is de vraag voor de complete camcorder: repareren of weggooien?

Met witbalans, belichting, scherpstelling, diafragma en sluitertijden maakt de HDR-CX405 allerlei handmatige aanpassingen mogelijk. U kunt kiezen tussen XAVC S HD en AVCHD – voor de eerste is een snelle Micro SDXC Class 10 of hogere geheugenkaart nodig.

Over het algemeen zijn de opnamen van de Sony-camcorder in de automatische modus enigszins donker. Maar dit kan worden verholpen in de postproductie. Details in bomen, struiken of in de lucht kunnen netjes worden uitgewerkt. Het apparaat houdt niet zo van snelle bewegingen – het miste sportactiviteiten op het strand in de test met een lelijk slepend effect. Schoten in zeer helder daglicht zouden daarentegen levendiger van kleur zijn en er goed uitzien in de diepte.

Optioneel neemt de camcorder een tweede film op in een klein bestand in MP4-formaat, zodat deze direct kan worden doorgestuurd. Dit is niet de hoofdopname en zou de reden kunnen zijn waarom sommige gebruikers op het internet het apparaat een slechte beeldkwaliteit verklaren.

LUXE KEUZE

Panasonic HC-VXF1

Adviesprijs

819,-

74.223 andere kochten dit product

Door de 4K-croppingsfunctie voorziet de Panasonic HC-VXF1 in de behoeften van professionele videografen. Je maakt levensechte 4K beelden in groothoekstand. De 8.57 megapixel BSI MOS-sensor onderdrukt ruis waardoor je goede opnames maakt in situaties met weinig licht. Dankzij de kantelbare zoeker is het eenvoudig om onderwerpen laag bij de grond vast te leggen. Ook blokkeert hij fel daglicht. Door de 24x optische zoom heeft de lens een bereik van 25mm groothoek tot 600mm telezoom. Hiermee leg je grote groepen mensen vast en haal je onderwerpen dichtbij. De optische beeldstabilisatie vermindert trillingen in je beelden. De Level Shot Functie corrigeert schuin opgenomen beelden zodat je altijd een rechte horizon hebt in je video.

Bekijk prijs bij coolblue

Voordat u begint na te denken over de apparatuur, de technische gegevens en de beeld- en geluidskwaliteit van een camcorder, speelt de haptische ervaring een belangrijke rol. De Panasonic HC-VXF11 scoort hier zeer goed: hij ligt comfortabel in de hand, is niet te licht en niet te zwaar met 450 gram, en is compact en van hoge kwaliteit. Aansluitingen voor koptelefoon, accessoireschoen en microfoon zijn gemakkelijk toegankelijk onder de kleppen.

Belangrijk: Panasonic biedt ook een minder dure HC-VXF11 aan. De optische zoeker en de handmatige lensring ontbreken. Dit brengt ons bij een van de sterke punten van de HC-VXF11: de optische zoeker is bijzonder geschikt wanneer het 7,5 cm scherm zijn grenzen bereikt in direct zonlicht. Het display reageert netjes op vingerbewegingen. Het menu met gekleurde iconen is logisch opgebouwd en spreekt voor zich. Het scala aan functies is echter zeer uitgebreid. Er is dus een zekere mate van training nodig om een overzicht te krijgen van alle mogelijkheden.

Het maakt niet uit of u het display opent of de zoeker uittrekt: De Panasonic is enkele ogenblikken later klaar voor gebruik. De SD-geheugenkaart verdwijnt links in de buik van de camcorder. Voor flexibele opnamen kan de LCD-monitor met 460.800 pixels 180 graden worden gedraaid en kan de optische zoeker naar boven worden gekanteld.

Een 24x optische zoom is ingebouwd om onderwerpen in de verte op te roepen. De Leica-lens met een diafragma van F1.8 bestrijkt een bereik van 25 mm groothoek tot 600 mm telefoto. Een nieuwe 5-assige correctie is ontworpen om wazigheid bij elke brandpuntsafstand te voorkomen. Scherpstelling, iris en zoom kunnen handmatig worden aangepast via de ring. De Panasonic heeft een HDMI-aansluiting voor directe beeldweergave op een televisie. Vier functietoetsen kunnen vrij worden toegewezen. De HC-VXF11 ondersteunt ook HDR (High Dynamic Range) om extreme verschillen in helderheid te compenseren, maar niet in de 4K-modus. Net als de HC-V777 kan ook de HC-VXF11 via de “Image App” verbinding maken met een Apple of Android smartphone. Zo kunt u niet alleen de camera bedienen, maar kan het mobiele apparaat ook worden gebruikt om extra perspectieven in de film in te bouwen.

LUXE KEUZE

Sony FDR-AX53

Adviesprijs

899,-

81.256 andere kochten dit product

De Sony FDR-AX53 is een camcorder voor de gevorderde videograaf. Je filmt levensechte beelden in 4K, dankzij de combinatie van de Zeiss Vario-Sonnar lens en Exmor R CMOS sensor. In Full HD film je met 100 fps, zodat je video’s tot slow motion opnames kunt vertragen. De microfoon onderdrukt ruis en neemt geluid uit 5 verschillende richtingen op. Zo maak je opnames met natuurlijk klinkende klanken. De AX53 heeft 20x optische zoom. Hierdoor zoom je ver in op je onderwerp zonder verlies van beeldkwaliteit.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

De Sony FDR-AX53 hoeft zich niet te verstoppen voor de Panasonic HC-VXF11. Beide camcorders staan op gelijke voet wat betreft beeld- en geluidskwaliteit, beeldstabilisatie en -verwerking. Over het algemeen vinden we het bedieningsconcept van de Panasonic alleen wat beter. Bovendien is de Sony iets zwaarder. De batterij die aan de achterkant uitsteekt is een kwestie van smaak.

De optische zoeker van de Sony kan ook naar boven worden bijgesteld. Wanneer het duidelijke en goed leesbare display is uitgeklapt, is de nok meteen klaar voor gebruik. Zoomen (20x optisch) is mogelijk via een mechanische controller of een touchscreen. Sony heeft een 26,8 mm groothoeklens van Zeiss geïnstalleerd; de handmatige instelmogelijkheden zijn talrijk.

4K opnames kunnen zelfs worden gemaakt met een datadoorvoersnelheid tot 100 Mbit/s. Bij de hoogste resolutie ondersteunen Sony en Panasonic slechts 24 of 25 volledige frames. Tonaal zijn ook 5.1 opnames mogelijk.

Speciale functies zijn onder andere slow- en fast motion, gezichtsdetectie, rode ogen correctie en WLAN-functionaliteit. Ook de FDR-AX53 toont de lucht niet als een helder gebied, maar in groot detail en met vele facetten. Het is zelfs wat soepeler dan de Panasonic als het gaat om bewegingen. Het heeft ook zoveel mogelijk licht nodig om films helder en briljant te maken.

De keuze tussen de Panasonic HC-VXF11 en de Sony FDR-AX53 is uiteindelijk ook een kwestie van persoonlijke smaak. We vinden de iets eenvoudigere bediening en het menu van de Panasonic iets beter.

(Visited 443 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.