De beste melkopschuimer

We hebben 18 melkschuimers van alle soorten en prijsklassen voor u getest. We vertellen u niet alleen hoe de verschillende machines presteerden, maar ook hoe u echt goed melkschuim kunt maken.

Wie heeft er een melkopschuimer nodig?

De goede oude filterkoffie lijkt niet meer in de mode. De hedendaagse koffiekenner drinkt cappuccino of latte macchiato. Van het kleine fornuis tot het volautomatische koffiezetapparaat heeft de moderne koffieventilator de beschikking over tal van gebruiksvoorwerpen en apparaten om het plezier van koffie in zijn eigen vier muren te brengen.

Voor het perfecte genot heb je niet alleen een uitstekende espresso nodig, maar ook melkschuim. Er is een scala aan apparaten om het voor te bereiden. Veel voorjaarsliefhebbers zijn in het bezit van een volautomatische koffiemachine of een espressomachine die melkkoffiedranken kan bereiden. We hebben al een aantal machines in deze categorieën gepresenteerd.

Het melkschuim wordt vaak volautomatisch geproduceerd. Het enige wat u hoeft te doen is een geschikte tank met melk te vullen of een slang in een container met melk te dompelen. De minimale oplossing voor volautomatische machines is een schuimlans voor handmatig schuimen: de lans geeft waterdamp af en wordt door de gebruiker in een container met melk gehouden. Het wordt tegelijkertijd verwarmd en geschuimd door de stoom. Deze variant is de standaard voor espressomachines en is de technologie bij uitstek voor de professionele barista.

Koffiemachines hebben meestal al een schuimende functie

Een beetje oefening en ervaring is noodzakelijk, maar degenen die de techniek beheersen hebben volledige controle over de temperatuur en de consistentie van het melkschuim en bereiken de beste resultaten.

Als u niet op zoek bent naar een complete oplossing, maar de voorkeur geeft aan een aparte melkopschuimer, dan kunt u kiezen uit verschillende varianten, die wij u hieronder presenteren.

Handmatige melkopschuimer met batterijvoeding

De eenvoudigste vorm van een melkopschuimer bestaat uit een metalen staaf met een handvat. Er zitten twee mignonbatterijen in het handvat, de metalen stang eindigt in een spiraalvormige miniklop. Een kleine motor laat de garde draaien, die slechts licht in de melk wordt gedompeld om te schuimen.

Helaas zeer weinig uithoudingsvermogen

De melk moet in een zo smal mogelijk vat zitten, veel gebruikers gebruiken het drinkvat direct. Het resultaat is een vrij goed melkschuim – tenminste zolang de batterijen voldoende sap bevatten. De kwaliteit van het melkschuim neemt af met de energie van de batterijen. Het apparaat is nauwelijks geschikt voor dagelijks gebruik, al was het maar vanwege de benodigde batterijen. Bovendien verwarmt de kleine garde de melk niet. Een batterijgevoede melkopschuimer is daarom meer geschikt voor zelden gebruik of als praktische oplossing tijdens het reizen.

Manuele melkopschuimer met stamper – Bodum, Bialetti en Co.
De handmatige melkopschuimers doen qua vorm en ontwerp denken aan een Franse pers. Vaak zijn ze ook afkomstig van de bekende fabrikanten Bialetti en Bodum. De schuimers bestaan uit een smalle kan van glas, aluminium of roestvrij staal en een deksel waardoor een staaf een zeef met een handvat aan de buitenkant verbindt.

Om de melk op te schuimen moet de zeef een paar keer op en neer worden bewogen. Het resultaat is een fijn en stabiel melkschuim. Deze melkopschuimers zijn visueel aantrekkelijk, hebben geen elektriciteit nodig en zijn eenvoudig te bedienen en te reinigen.

Ze verwarmen de melk echter niet. Dit vraagt om een aparte oplossing. Ofwel doet u reeds opgewarmde melk in de kan, ofwel verwarmt u de melk in de kan. Afhankelijk van het model en het materiaal kunt u hiervoor een magnetron of fornuis gebruiken.

Een externe warmtebron is noodzakelijk

De goedkope melkopschuimers zijn meestal gemaakt van glas of gecoat aluminium. Aluminium is robuuster dan glas, maar mag niet in de magnetron worden gebruikt. Glas daarentegen kan meestal wel in de magnetron worden gezet, maar breekt sneller. Veel klanten klagen dat de coating op goedkope aluminium modellen snel oplost. De betere keuze is roestvrijstalen melkopschuimers.

Manuele melkopschuimers kosten ongeveer 20 euro en zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Grootte speelt een centrale rol, want voor een goed melkschuim moet er niet te veel of te weinig melk in de kan zitten. Omdat je veel ruimte nodig hebt om te manoeuvreren en het melkschuim een groter volume heeft dan de melk, is de hoeveelheid melk die geschuimd kan worden beduidend minder dan de capaciteit. In een kan van een liter kan wordt meestal tussen 125 en 250 milliliter melk geschuimd.

Volautomatische melkopschuimer met inductie

Dit is waarschijnlijk de meest comfortabele manier om melk op te schuimen. De apparaten lijken ongeveer op een waterkoker. Ze bestaan uit een basis die is aangesloten op een stopcontact. Op deze basis bevindt zich een container waarin de melk wordt verwarmd en tegelijkertijd geschuimd door een roterende garde.

Vooral compacte melkopschuimers hebben vaak een vrij vlakke basis, terwijl de meeste elektronica zich in de basis van het opzetstuk bevindt. Dit heeft natuurlijk invloed op het reinigingscomfort, want je moet ervoor zorgen dat de elektronica niet in contact komt met water.

Bij de grotere eenheden wordt de elektronica vaak in de basis ingebouwd, die dan wat groter is. Het voordeel is dat de kan gemakkelijker schoon te maken is – idealiter kan hij zelfs in de vaatwasser worden gezet. De apparaten zijn minder compact, maar scoren punten met een grotere vulcapaciteit.

De handigste variant

In beide gevallen is het opschuimen van de melk kinderspel: de melk erin gieten, het apparaat inschakelen, wachten, het afgewerkte melkschuim eruit gieten. Automatische uitschakeling en inductietechnologie voorkomen dat de melk overkookt. U hoeft dus niet eens naast het apparaat te staan terwijl het uw melk verwarmt en schuimt. Gemakshalve kunt u de melk ook verwarmen zonder te schuimen. Niets staat een cappuccino, warme melk met honing of warme cacao in de weg.

De prijs van de volautomatische brommers is hoger dan die van de manuele versies. Ze zijn ook afhankelijk van elektriciteit en nemen wat meer ruimte in beslag in uw keuken. De hoeveelheid schuim is voor beide vrij gelijkaardig. Het is meestal tussen 125 en 250 milliliter. Voor grote huishoudens of gedeelde flats zijn er echter ook modellen met een hoger schuimvolume.

Dit is hoe we hebben getest

De focus van onze test ligt op volautomatische inductiemelkopschuimers. Batterijbediende handapparaten en stampers zijn ook in grote aantallen verkrijgbaar, maar de verschillen in kwaliteit en prijs zijn vrij klein. De situatie is anders voor volautomatische apparaten: Hier vindt u modellen voor ongeveer 40 euro, maar ook modellen die drie keer zoveel kosten. Met deze prijzen en vooral met zulke grote prijsverschillen is het raadzaam om eens goed te kijken.

Automatische melkopschuimers worden nu door vele bekende fabrikanten van huishoudelijke apparaten en koffiemachines aangeboden. Vaak draaien de machines onder de merken van gangbare capsule- en padmachines, bijvoorbeeld Tchibo Cafissimo, Nestlé Nespresso of Philips Senseo. De naam en ook het ontwerp laten zien dat de melkopschuimers bedoeld zijn als aanvulling op de capsule- en padmachines.

De toonaangevende fabrikant van automatische melkopschuimers is het bedrijf Severin, dat bekend staat om keukenapparatuur met een goede prijs-prestatieverhouding. Severin is ook vertegenwoordigd in onze test met verschillende modellen.

Kwaliteit van het melkschuim

De primaire taak van een melkopschuimer is het bereiden van melkschuim voor melkkoffiedranken. Natuurlijk is de kwaliteit van dit melkschuim het belangrijkste voor ons. Als het te vloeibaar is, ontbreekt het romige, romige gevoel bij het drinken en is de smaakbeleving plat. Als het schuim daarentegen te stevig is, vormt het koepels op de drank in plaats van er zich mee te verbinden. Visueel is dit misschien prettig, maar de romige ervaring ontbreekt hier ook.

Met een batterijgevoede melkopschuimer of een stampkan toveren ervaren handen betrouwbaar goed melkschuim op. Dit is helaas niet vanzelfsprekend bij de automatische modellen. De kwaliteit van het melkschuim varieert soms sterk.

65 graden Celsius is de optimale temperatuur

Niet alleen de consistentie van het schuim is belangrijk, maar ook de temperatuur speelt een belangrijke rol. Idealiter zou het rond de 65 graden Celsius moeten zijn. Hoe afwijkingen van enkele graden worden geëvalueerd is zeer subjectief. Belangrijker dan het bereiken van een bepaalde mate van warmte is dat het apparaat voldoet aan uw smaak. Omdat slechts zeer weinig melkschuimers een temperatuursinstelling toelaten. In onze test hebben alleen de Severin SM 9685 en een modelvariant van de nieuwere Severin SM 3585 deze eigenschap.

Zoals vaak het geval is, lopen de handmatige methoden hier voor op de rest, omdat ze u volledige controle over het resultaat bieden.

Grootte en ontwerp

Een goed uitgeruste keuken heeft een breed scala aan elektrische apparaten die concurreren om locaties en stopcontacten. Zo praktisch als het vele keukengerei is: ze kunnen snel een lastpost worden in de menigte. Dus het is leuk als ze compact zijn en er chique uitzien.

De grootte van een melkopschuimer staat centraal. Afhankelijk van het feit of u een enkel huishouden, een familie of een cafeïne-verslaafde kantoorgemeenschap wilt leveren, zijn er verschillende varianten te overwegen. Met de gebruikelijke compacte apparaten bereikt u bijvoorbeeld al snel uw grenzen als u grotere hoeveelheden melkschuim wilt produceren. Het belangrijkste om te onthouden is dat de hoeveelheid schuim vaak maar de helft of zelfs een kwart is van de maximale vulhoeveelheid.

In de meeste gevallen kunt u van een melkopschuimer geen kleurrijk boeket met extra functies verwachten. Maar wat de meeste apparaten bieden is de mogelijkheid om koude melk op te schuimen en melk te verwarmen zonder het op te schuimen. Dit laatste is een verstandig alternatief voor de pot op het fornuis, waar de melk de neiging heeft over te koken.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen melkopschuimers:

 1. favorietli-thumbnail
  PHILIPS SENSEO MELKOPSCHUIMER CA6500
  Met de Philips Senseo Melkopschuimer CA6500/60 schuim je melk op voor zowel warme als koude melkspecialiteiten. Door de knop langer ingedrukt te houden, schakel je over naar koud opschuimen. Zo maak je in de zomer een lekkere ijscappuccino.

 2. li-thumbnail
  SEVERIN SM 3585
  Perfect voor veganisten, atleten, gezinnen en koffieliefhebbers! voor warme en koude melkschuim, melkschuim van soja, cashewnoten of lactosevrije melk (speciale programma’s), eiwitshakes, warme chocolademelk van hele chocoladestukjes, babyvoeding, glühwein, schuim voor cappuccino en latte macchiato en nog veel meer!

 3. li-thumbnail
  MELITTA CREMIO II
  Melk opschuimen voor warme- en koude melkspecialiteiten doe je met de Melitta Cremio II. Zo maak jij zowel in de winter als in de zomer jouw favoriete kop koffie. Behalve het opschuimen van melk, is het ook mogelijk om de melk enkel te verwarmen.

 4. li-thumbnail
  BODUM LATTEO
  Met deze melkopschuimer heb je binnen een handomdraai heerlijk luchtig melkschuim. Je giet wat koude melk in het glas, je beweegt de knop enkele keren op en neer en, je melkschuim is gereed. Heb je liever opgewarmd schuim, dan stop je het glas met de opgeschuimde melk circa 30 seconden in de magnetron.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

Philips Senseo Melkopschuimer CA6500

Adviesprijs

65,-

185.963 andere kochten dit product

Met de Philips Senseo Melkopschuimer CA6500/60 schuim je melk op voor zowel warme als koude melkspecialiteiten. Door de knop langer ingedrukt te houden, schakel je over naar koud opschuimen. Zo maak je in de zomer een lekkere ijscappuccino. Met een inhoud van 120 milliliter schuim je voldoende melk op voor 2 cappuccino’s. De binnenkant van de melkopschuimer reinig je gemakkelijk met een theedoek dankzij de antiaanbaklaag en het gladde oppervlak. Doe dit wel meteen na gebruik om zo aangekoekte melkresten te voorkomen. Het deksel en de klopper spoel je schoon onder de kraan, óf reinig ze voor het gemak in de vaatwasmachine.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Uitblinker in het opschuimen van plantaardige melk.”

Ik gebruik deze Senseo melk opschuimer met soya- en amandelmelk. Zonder problemen maakt hij hier heel compact schuim van. Er blijft geen vloeibare melk achter. Schoonmaken is snel gedaan door eenvoudig af te spoelen en met een zachte doek af te drogen. Omdat hij smal en licht van gewicht is, kun je hem makkelijk verplaatsen. Om melk op te warmen vind ik hem niet geschikt. Ik kreeg lauwe melk. Hij blinkt uit in opschuimen. Omdat deze melkopschuimer plantaardige melk kan opschuimen is het een fantastische aanwinst. Complimenten aan Philips en met dank aan Cool Blue voor de snelle gratis levering.

Jessica van Bael

De Philips Senseo Milk Twister is een compacte melkopschuimer, zoals te zien is aan het ontwerp en het schuimvolume. Typisch bestaat het uit een basis en een opzetstuk dat de melkcontainer en delen van de inductietechnologie combineert. De WMF Lono Milk & Choc ziet er nobeler uit dan de Senseo Milk Twister, maar deze straalt ook een zekere elegantie uit met zijn cilindrische vorm in glanzend zwart plastic.

Met een prijs van ongeveer 60 euro is de Milk Twister geen koopje – maar de investering is de moeite waard. Bovendien is de prijs aanzienlijk lager dan die van apparaten zoals de Nespresso Aeroccino 3 of de Tchibo Cafissimo – die op hun beurt de prestaties niet kunnen bijbenen.

In tegenstelling tot de meeste melkopschuimers bevindt de roereenheid van de Senseo Milk Twister zich niet aan de onderkant, maar op het deksel. Er is een metalen staaf aan het eind waarvan de garde is bevestigd. Dit is vrij comfortabel te hanteren, maar lijkt onstabieler dan de conventionele bevestigingswielen op de basis.

Zoals bij de meeste melkopschuimers is de Senseo Milk Twister zeer eenvoudig en intuïtief in gebruik: vul de melk tot de maximale markering, doe het deksel erop, druk op de knop en wacht. Na ongeveer twee minuten schakelt de melkopschuimer automatisch uit en presenteert een uitstekend melkschuim. De Milk Twister werkt iets harder dan andere melkopschuimers, maar het achtergrondgeluid in de keuken is niet storend.

Let er bij het reinigen op dat de bodemcontacten en de aan/uit-knop op het hulpstuk niet in contact komen met water. Alle compacte melkopschuimers delen dit kleine ontwerpfoutje. De container kan echter zeer eenvoudig worden gereinigd, zodat er geen resten achterblijven na het opschuimen. Het deksel met de roereenheid kan in de vaatwasser worden gereinigd. We zien hier echter het gevaar dat de roereenheid afbreekt. Maar u kunt het apparaat ook snel en eenvoudig met de hand afspoelen.

Het belangrijkste criterium voor een melkopschuimer is het melkschuim. En de Philips Senseo Milk Twister doet dat bijna perfect. De Milk Twister schuimt de melk volledig op, waardoor er geen vloeistofresten in de kan achterblijven. Het melkschuim benadert de kwaliteit van een barista-schuim. Het is volledig luchtbelvrij, romig en vrij stromend.

GOEDE KEUZE

Severin SM 3585

Adviesprijs

65,-

189.663 andere kochten dit product

Perfect voor veganisten, atleten, gezinnen en koffieliefhebbers! voor warme en koude melkschuim, melkschuim van soja, cashewnoten of lactosevrije melk (speciale programma’s), eiwitshakes, warme chocolademelk van hele chocoladestukjes, babyvoeding, glühwein, schuim voor cappuccino en latte macchiato en nog veel meer!

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

De Severin melkopschuimers zijn over het algemeen een goede keuze als u grotere hoeveelheden melkschuim wilt bereiden. De Severin SM 3585 sluit zich aan bij de reeks machines die we al hebben getest als de nieuwste melkopschuimer.

Net als zijn oudere broers Severin SM 9684, SM 9685 en SM 3582 richt het zich op een grote vul- en schuimcapaciteit, een hoogwaardige kan en functionaliteit. Je merkt echter al snel dat Severin zijn nieuwste grap een veel moderner uiterlijk heeft gegeven, terwijl oudere modellen er vaak wat pooierig uitzien.

De prijs is helaas iets hoger – zoals zo vaak bij Severin. Dit betekent dat de SM 3585 niet de goedkoopste is in de test. Het is echter de moeite waard als u regelmatig grotere hoeveelheden melkschuim nodig heeft.

Het melkschuim is van hoge kwaliteit. Het heeft fijne poriën, maar is ook vrij stevig, wat typisch is voor de fabrikant. Hoewel de machine geen barista kwaliteitsmelk bereidt, voldoet het wel aan de verwachtingen van de doelgroep. En slechts weinig volautomatische schuimers slagen erin om melkschuim zoals barista-melk te produceren.

Niet alleen het moderne design is nieuw bij Severin. De SM 3585 is er in verschillende uitvoeringen, die u kunt onderscheiden aan de hand van de modelnamen. Naast de door ons geteste Spuma 500 met 500 milliliter vulcapaciteit en 260 milliliter schuimcapaciteit zijn er nog twee andere modellen: de Spuma 700 met 700 milliliter vulcapaciteit en instelbare temperatuur en de Spuma 700 Plus met verschillende programma’s.

LUXE KEUZE

Melitta Cremio II

Adviesprijs

75,-

184.562 andere kochten dit product

Melk opschuimen voor warme- en koude melkspecialiteiten doe je met de Melitta Cremio II. Zo maak jij zowel in de winter als in de zomer jouw favoriete kop koffie. Behalve het opschuimen van melk, is het ook mogelijk om de melk enkel te verwarmen. Zo maak je een koffie verkeerd, of een kopje warme melk met honing. Zodra het rode lampje brandt betekent dit dat de opschuimer klaar is voor het bereiden van warme dranken. Met het blauwe lampje zie je dat je koud melkschuim maakt. Je reinigt de klopper en het deksel na gebruik gemakkelijk in de vaatwasmachine.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De Melitta Cremio was een speciaal geval in onze test. Dit relatief goedkope apparaat is zeer compact en kan in vrijwel elke keuken worden geplaatst. Materialen en vakmanschap zijn van zeer hoge kwaliteit. Alleen al de gardebalk die aan het deksel is bevestigd, doet ons twijfelen aan de robuustheid ervan. Het melkschuim dat de Melitta Cremio oproept is sensationeel: zacht, vloeiend en glanzend. Met 150 milliliter is de hoeveelheid schuim vrij klein, maar het is even groot als een compact apparaat. De maximale vulhoeveelheid van 250 milliliter is ook zeer hanteerbaar. Maar dat is niet de reden waarom de Melitta Cremio de test niet heeft gewonnen. Eerder, het is omdat de Melitta Cremio pas bij de derde poging in onze test zijn werk deed.

GOEDE KEUZE

Bodum Latteo

Adviesprijs

35,-

184.562 andere kochten dit product

Met deze melkopschuimer heb je binnen een handomdraai heerlijk luchtig melkschuim. Je giet wat koude melk in het glas, je beweegt de knop enkele keren op en neer en, je melkschuim is gereed. Heb je liever opgewarmd schuim, dan stop je het glas met de opgeschuimde melk circa 30 seconden in de magnetron.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

De Bodum Latteo is een klassieker onder de manuele melkopschuimers met stamper. De kan is gemaakt van dun, hittebestendig glas. In het deksel is een metalen staaf geïntegreerd die handvat en zeef met elkaar verbindt. De Bodum Latteo kan zonder elektriciteit: Je gebruikt spierkracht om de melk op te schuimen.

Hiervoor wordt de zeef een paar keer op en neer bewogen in een veegbeweging. Daarbij wordt de melk gemengd met lucht en ontstaat er melkschuim. Voor een prijs van ongeveer 20 euro krijg je een schuimkoekje dat een beetje oefening vereist, maar de bekwame hand beloont met eersteklas melkschuim.

Natuurlijk vergt een manuele melkopschuimer iets meer inspanning dan een volautomatische: je moet ervoor zorgen dat de melk niet overkookt als je hem opwarmt, en na het opwarmen moet je ongeveer 25 keer pompen om tot 250 milliliter melk in melkschuim te draaien.

Het dunne glas kan barsten als het ruw wordt behandeld. Maar met goede zorg zal de Bodum Latteo jaren meegaan. Met de reiniging verschilt het niet van de automatische schuimers: De onderdelen kunnen worden gereinigd in de vaatwasser.

(Visited 1.394 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.