De beste voedseldroger
Drogen is een eeuwenoude conserveringstechniek die in de tussentijd nogal in de vergetelheid is geraakt. Door de rauwe voedseltrend in het vegetarische en veganistische dieet is de uitdroging echter ineens weer “in”.
Maar uitdroging is niet alleen een goede aanvulling op gekookt voedsel in een vleesvrij dieet. Gedroogd voedsel is ook een goede aanvulling op de “normale” keuken, omdat het gevarieerd, smaakvol en rijk aan vitaminen en mineralen is.
Wij hebben voor u 17 dehydraterende machines aan een uitgebreide praktijktest onderworpen, 16 machines zijn op dit moment nog beschikbaar. Bijna allemaal zijn ze tussen de 28 en 212 euro geprijsd, alleen de enige infrarooddehydrator in de test kost 499 euro.
Wat u moet weten over het drogen
Tijdens het droogproces wordt zoveel vocht uit de gedroogde goederen verwijderd door middel van luchtdroging dat bacteriën zich niet meer kunnen vermenigvuldigen. Simpel gezegd wordt het voedsel gedroogd en is het dus langer houdbaar. Dit is het geval bij een watergehalte van minder dan 35 procent. Schimmel kan echter nog steeds een watergehalte hebben van maximaal 15 procent.
Drogen is een conserveringsmethode die de smaak verbetert
Vandaag de dag hoeven we niet meer uit te drogen voor pure conservering – we leven immers in de 21e eeuw en kunnen voedsel op vele andere manieren conserveren of gewoon in de koelkast bewaren.
Maar veel voedingsmiddelen bevatten niet alleen conserveringsmiddelen, maar ook smaakversterkers en andere additieven. Zoals Stiftung Warentest, de Duitse waakhond van de consument, in een recente test ontdekte, zijn ook de zogenaamde groentechips, die nu in de winkel verkrijgbaar zijn, niet gezonder dan de conventionele aardappelchips. Ze bevatten veel vet en toegevoegde suiker – en zijn ook duur.
Als je gewoon je eigen chips maakt, weet je wat er in zit. Als je ze droogt in plaats van te frituren, hoef je geen vet toe te voegen en krijg je echt gezonde chips.
Het is hetzelfde met groenten en fruit dat onze voorouders niet vers uit de jungle zijn ingevlogen – je moest in de zomer bessen plukken en conserveren als je ze af en toe in de winter wilde proeven.
Vandaag de dag zijn er nog steeds aardbeien te koop in de winter. Is het echt de moeite waard om zich te drogen? Wij denken dat dit het geval is, omdat het drogen ook een methode is om voedsel te verfijnen en de smaak ervan te verbeteren. In tijden waarin de meeste mensen toch al te weinig groenten en fruit eten, kan uitdroging een welkome afwisseling zijn. Drogen kan ook een alternatief zijn voor vette tussendoortjes – en je kunt er een handvol meer van eten.
Het droogproces
Drogen is niets anders dan uitdroging, d.w.z. het verwijderen van water uit voedsel. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want de temperatuur is ook belangrijk. Het voedsel moet worden verwarmd tot een maximum van 60 graden. Afhankelijk van de hoeveelheid water die moet worden verwijderd, kan een droogproces tien tot twaalf uur duren.
Tijdens het droogproces wordt het te drogen voedsel blootgesteld aan warme lucht, waardoor het water aan het oppervlak langzaam verdampt. Wanneer het water van binnenuit binnenstroomt, wordt het proces herhaald.
Afhankelijk van het apparaat en de temperatuur varieert de droogtijd
Om het drogen voor privégebruik iets gemakkelijker te maken, zijn er automatische droogmachines. De meeste zijn beschikbaar met een timer, zodat u de machine ’s nachts of de hele dag zijn werk kunt laten doen zonder dat u om de paar minuten naar de klok hoeft te kijken.
Het meeste voedsel wordt gedroogd bij 40 tot 60 graden. Hogere temperaturen zouden de structuur van het voedsel vernietigen. In gewone taal betekent dit dat de producten na het drogen of uitdrogen nog steeds rauw zijn – alleen dat ze vloeistof hebben verloren. Dus dit heeft niets te maken met koken.
Dit is precies de reden waarom het drogen erg populair is bij mensen die betrokken zijn bij de rauwkost. Het voedsel behoudt vitaminen en mineralen – in tegenstelling tot wat soms het geval is bij het koken – en krijgt een nog intensere smaak dan vóór het droogproces.
Maar eigenlijk kan elk voedsel gedroogd worden. Naast groente en fruit, kruiden en champignons, maar ook vlees en vis en noten kunnen uitstekend worden gedroogd.
Waarom niet drogen in de oven?
In principe kunt u ook in een normale oven drogen. Dit is echter niet ideaal. Ten eerste kunnen de lage temperaturen in een oven niet goed worden ingesteld. Aan de andere kant schommelt de temperatuur meer – ze zijn gewoonweg niet gebouwd voor lage temperaturen.
Aan de andere kant kan het vocht dat uit de oven wordt gehaald niet goed ontsnappen. De ovendeur moet daarom opengehouden worden met een vastzittende handdoek. Dit is niet alleen omslachtig, maar leidt ook tot een hoger energieverbruik.
Als u eerst wilt drogen, bent u welkom om eerst de oven te proberen. Als u echter de smaak te pakken heeft en regelmatig droogt, kunt u beter een automatische droger gebruiken.
Drogen met infrarood: betere warmteverdeling en snellere resultaten
Drogen met infrarood of warmtestraling is nog relatief nieuw. Infrarood geeft een effect dat vergelijkbaar is met dat van drogen in de zon, maar dan veel gelijkmatiger.
Normale droogmachines drogen de gedroogde goederen van buiten naar binnen, met infraroodapparatuur gebeurt het precies andersom. Door het drogen van binnenuit moeten er nog meer voedingsstoffen behouden blijven dan bij conventionele apparaten. Een ander voordeel: Infraroodapparatuur is zeer stil in gebruik.
Maar infrarooddrogers zijn nog niet wijdverbreid en zijn relatief duur: weinig mensen willen 400 tot 500 euro uitgeven aan een droger. Toch wilden we een vergelijkingsmodel hebben.
Gedroogd en klaar. En nu?
Zoals bij alle voedingsmiddelen is een correcte opslag cruciaal voor een lange houdbaarheid. Gedroogd voedsel moet worden beschermd tegen vocht – logisch, want we hebben het water uit het gedroogde voedsel verwijderd om ervoor te zorgen dat het langer houdbaar is. De luchtvochtigheid is dus vergif voor gedroogde goederen.
Hersluitbare ontbijtzakken, conserveringspotten of dergelijke, die lucht- en waterdicht kunnen worden afgesloten, zijn ideaal voor het bewaren van gedroogde goederen. Het is ook het beste om gedroogd voedsel te bewaren op een koele plaats, weg van het licht, bij voorkeur in de kelder.
Gedroogd voedsel kan op vele manieren worden geïntegreerd in het maaltijdplan
Gedroogd voedsel kan op veel verschillende manieren worden bereid. Aan de ene kant kan gedroogd voedsel natuurlijk ook gewoon als een heerlijk tussendoortje worden genuttigd. Een andere mogelijkheid is om de producten vloeibaar te maken en vervolgens te koken. Dit werkt niet voor alle voedingsmiddelen even goed, maar het is vooral voor champignons een goede oplossing.
Het verpulveren is een derde manier om gedroogde producten te verwerken. U kunt het bijvoorbeeld gebruiken om uw eigen soepvoorraad te verrijken of om bessen te verwerken tot poeder en ze vervolgens te mengen tot een smoothie.
Dit is hoe we hebben getest
Na uitgebreid onderzoek hebben we u ns getest een totaal van 17 dehydratie apparaten in drie testrondes, 16 zijn op dit moment nog steeds beschikbaar. Voor de test hebben we een selectie van fruit, groenten en kruiden gedroogd: bananen, appels, bessen, tomaten, savooikool, courgette en kruiden zoals peterselie, basilicum en marjolein. De droogtijd die voor de afzonderlijke levensmiddelen werd opgegeven, was grotendeels gelijk voor alle apparaten, dus we hebben alle apparaten even lang gedroogd. Vervolgens hebben we gecontroleerd of de gedroogde goederen al echt droog waren of dat ze nog een keer gedroogd moesten worden.
Naast de kwaliteit van het droogproces hebben we ook aandacht besteed aan de werking. Als u de gebruiksaanwijzing urenlang moet bestuderen voordat u de machine voor het eerst gebruikt, zult u al snel interesse verliezen. We hebben ook aandacht besteed aan het volume tijdens het drogen – maar er zijn geen grote verschillen tussen de apparaten.
Het stroomverbruik van de apparaten daarentegen verschilt deels sterk. Maar dit betekent alleen dat sterkere apparaten sneller kunnen opwarmen dan zwakkere apparaten. Het energieverbruik per droogproces is voor alle apparaten even hoog, omdat het grotendeels afhankelijk is van de hoeveelheid water die uit de gedroogde goederen wordt verwijderd.
Onze lijst met zorgvuldig gekozen voedseldrogers:
- STÖCKLI DÖRREX
Stöckli Voedseldroger Dehydrator met 3 Metaal Roosters en Tijdsklok. Droog eenvoudig allerlei soorten fruit, groenten en kruiden zonder conserveringsmiddelen met de Stöckli voedseldroger. - WMF KITCHENMINIS® DROOGOVEN
Met de WMF KITCHENminis® Droogoven / Voedseldroger Snack To-Go kun je gedroogd fruit, gedroogde champignons, kruiden, groente chips, beef jerky en mueslirepen zelf maken in plaats van in de supermarkt te kopen. - SEVERIN OD 2940
Met deze Severin Gedroogde Vruchten-automaat OD 2940 geniet je met je hele gezin van droge vruchten, groenten en kruiden. Dit apparaat is perfect afgewerkt met een kunststof huis en is voorzien van vijf stapelbare inzetjes. Deze inzetjes zijn op twee hoogtes in te stellen.
Ik lees steeds dat als je alle vitaminen wil behouden je moet drogen op de meest lage temperatuur en je dus moet kijken of de droogmachine ook ingesteld kan worden op 35 graden.
Hier lees ik steeds dat er gekeken wordt of het zo snel mogelijk gaat. Nu weet ik het ook niet meer. Erg verwarrend allemaal.