De beste voedseldroger

Drogen is een eeuwenoude conserveringstechniek die in de tussentijd nogal in de vergetelheid is geraakt. Door de rauwe voedseltrend in het vegetarische en veganistische dieet is de uitdroging echter ineens weer “in”.

Maar uitdroging is niet alleen een goede aanvulling op gekookt voedsel in een vleesvrij dieet. Gedroogd voedsel is ook een goede aanvulling op de “normale” keuken, omdat het gevarieerd, smaakvol en rijk aan vitaminen en mineralen is.

Wij hebben voor u 17 dehydraterende machines aan een uitgebreide praktijktest onderworpen, 16 machines zijn op dit moment nog beschikbaar. Bijna allemaal zijn ze tussen de 28 en 212 euro geprijsd, alleen de enige infrarooddehydrator in de test kost 499 euro.

Wat u moet weten over het drogen

Tijdens het droogproces wordt zoveel vocht uit de gedroogde goederen verwijderd door middel van luchtdroging dat bacteriën zich niet meer kunnen vermenigvuldigen. Simpel gezegd wordt het voedsel gedroogd en is het dus langer houdbaar. Dit is het geval bij een watergehalte van minder dan 35 procent. Schimmel kan echter nog steeds een watergehalte hebben van maximaal 15 procent.

Drogen is een conserveringsmethode die de smaak verbetert

Vandaag de dag hoeven we niet meer uit te drogen voor pure conservering – we leven immers in de 21e eeuw en kunnen voedsel op vele andere manieren conserveren of gewoon in de koelkast bewaren.

Maar veel voedingsmiddelen bevatten niet alleen conserveringsmiddelen, maar ook smaakversterkers en andere additieven. Zoals Stiftung Warentest, de Duitse waakhond van de consument, in een recente test ontdekte, zijn ook de zogenaamde groentechips, die nu in de winkel verkrijgbaar zijn, niet gezonder dan de conventionele aardappelchips. Ze bevatten veel vet en toegevoegde suiker – en zijn ook duur.

Als je gewoon je eigen chips maakt, weet je wat er in zit. Als je ze droogt in plaats van te frituren, hoef je geen vet toe te voegen en krijg je echt gezonde chips.

Het is hetzelfde met groenten en fruit dat onze voorouders niet vers uit de jungle zijn ingevlogen – je moest in de zomer bessen plukken en conserveren als je ze af en toe in de winter wilde proeven.

Vandaag de dag zijn er nog steeds aardbeien te koop in de winter. Is het echt de moeite waard om zich te drogen? Wij denken dat dit het geval is, omdat het drogen ook een methode is om voedsel te verfijnen en de smaak ervan te verbeteren. In tijden waarin de meeste mensen toch al te weinig groenten en fruit eten, kan uitdroging een welkome afwisseling zijn. Drogen kan ook een alternatief zijn voor vette tussendoortjes – en je kunt er een handvol meer van eten.

Het droogproces

Drogen is niets anders dan uitdroging, d.w.z. het verwijderen van water uit voedsel. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want de temperatuur is ook belangrijk. Het voedsel moet worden verwarmd tot een maximum van 60 graden. Afhankelijk van de hoeveelheid water die moet worden verwijderd, kan een droogproces tien tot twaalf uur duren.

Tijdens het droogproces wordt het te drogen voedsel blootgesteld aan warme lucht, waardoor het water aan het oppervlak langzaam verdampt. Wanneer het water van binnenuit binnenstroomt, wordt het proces herhaald.

Afhankelijk van het apparaat en de temperatuur varieert de droogtijd

Om het drogen voor privégebruik iets gemakkelijker te maken, zijn er automatische droogmachines. De meeste zijn beschikbaar met een timer, zodat u de machine ’s nachts of de hele dag zijn werk kunt laten doen zonder dat u om de paar minuten naar de klok hoeft te kijken.

Het meeste voedsel wordt gedroogd bij 40 tot 60 graden. Hogere temperaturen zouden de structuur van het voedsel vernietigen. In gewone taal betekent dit dat de producten na het drogen of uitdrogen nog steeds rauw zijn – alleen dat ze vloeistof hebben verloren. Dus dit heeft niets te maken met koken.

Dit is precies de reden waarom het drogen erg populair is bij mensen die betrokken zijn bij de rauwkost. Het voedsel behoudt vitaminen en mineralen – in tegenstelling tot wat soms het geval is bij het koken – en krijgt een nog intensere smaak dan vóór het droogproces.

Maar eigenlijk kan elk voedsel gedroogd worden. Naast groente en fruit, kruiden en champignons, maar ook vlees en vis en noten kunnen uitstekend worden gedroogd.

Waarom niet drogen in de oven?

In principe kunt u ook in een normale oven drogen. Dit is echter niet ideaal. Ten eerste kunnen de lage temperaturen in een oven niet goed worden ingesteld. Aan de andere kant schommelt de temperatuur meer – ze zijn gewoonweg niet gebouwd voor lage temperaturen.

Aan de andere kant kan het vocht dat uit de oven wordt gehaald niet goed ontsnappen. De ovendeur moet daarom opengehouden worden met een vastzittende handdoek. Dit is niet alleen omslachtig, maar leidt ook tot een hoger energieverbruik.

Als u eerst wilt drogen, bent u welkom om eerst de oven te proberen. Als u echter de smaak te pakken heeft en regelmatig droogt, kunt u beter een automatische droger gebruiken.

Drogen met infrarood: betere warmteverdeling en snellere resultaten

Drogen met infrarood of warmtestraling is nog relatief nieuw. Infrarood geeft een effect dat vergelijkbaar is met dat van drogen in de zon, maar dan veel gelijkmatiger.

Normale droogmachines drogen de gedroogde goederen van buiten naar binnen, met infraroodapparatuur gebeurt het precies andersom. Door het drogen van binnenuit moeten er nog meer voedingsstoffen behouden blijven dan bij conventionele apparaten. Een ander voordeel: Infraroodapparatuur is zeer stil in gebruik.

Maar infrarooddrogers zijn nog niet wijdverbreid en zijn relatief duur: weinig mensen willen 400 tot 500 euro uitgeven aan een droger. Toch wilden we een vergelijkingsmodel hebben.

Gedroogd en klaar. En nu?

Zoals bij alle voedingsmiddelen is een correcte opslag cruciaal voor een lange houdbaarheid. Gedroogd voedsel moet worden beschermd tegen vocht – logisch, want we hebben het water uit het gedroogde voedsel verwijderd om ervoor te zorgen dat het langer houdbaar is. De luchtvochtigheid is dus vergif voor gedroogde goederen.

Hersluitbare ontbijtzakken, conserveringspotten of dergelijke, die lucht- en waterdicht kunnen worden afgesloten, zijn ideaal voor het bewaren van gedroogde goederen. Het is ook het beste om gedroogd voedsel te bewaren op een koele plaats, weg van het licht, bij voorkeur in de kelder.

Gedroogd voedsel kan op vele manieren worden geïntegreerd in het maaltijdplan

Gedroogd voedsel kan op veel verschillende manieren worden bereid. Aan de ene kant kan gedroogd voedsel natuurlijk ook gewoon als een heerlijk tussendoortje worden genuttigd. Een andere mogelijkheid is om de producten vloeibaar te maken en vervolgens te koken. Dit werkt niet voor alle voedingsmiddelen even goed, maar het is vooral voor champignons een goede oplossing.

Het verpulveren is een derde manier om gedroogde producten te verwerken. U kunt het bijvoorbeeld gebruiken om uw eigen soepvoorraad te verrijken of om bessen te verwerken tot poeder en ze vervolgens te mengen tot een smoothie.

Dit is hoe we hebben getest

Na uitgebreid onderzoek hebben we u ns getest een totaal van 17 dehydratie apparaten in drie testrondes, 16 zijn op dit moment nog steeds beschikbaar. Voor de test hebben we een selectie van fruit, groenten en kruiden gedroogd: bananen, appels, bessen, tomaten, savooikool, courgette en kruiden zoals peterselie, basilicum en marjolein. De droogtijd die voor de afzonderlijke levensmiddelen werd opgegeven, was grotendeels gelijk voor alle apparaten, dus we hebben alle apparaten even lang gedroogd. Vervolgens hebben we gecontroleerd of de gedroogde goederen al echt droog waren of dat ze nog een keer gedroogd moesten worden.

Naast de kwaliteit van het droogproces hebben we ook aandacht besteed aan de werking. Als u de gebruiksaanwijzing urenlang moet bestuderen voordat u de machine voor het eerst gebruikt, zult u al snel interesse verliezen. We hebben ook aandacht besteed aan het volume tijdens het drogen – maar er zijn geen grote verschillen tussen de apparaten.

Het stroomverbruik van de apparaten daarentegen verschilt deels sterk. Maar dit betekent alleen dat sterkere apparaten sneller kunnen opwarmen dan zwakkere apparaten. Het energieverbruik per droogproces is voor alle apparaten even hoog, omdat het grotendeels afhankelijk is van de hoeveelheid water die uit de gedroogde goederen wordt verwijderd.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen voedseldrogers:

 1. li-thumbnail
  STÖCKLI DÖRREX
  Stöckli Voedseldroger Dehydrator met 3 Metaal Roosters en Tijdsklok. Droog eenvoudig allerlei soorten fruit, groenten en kruiden zonder conserveringsmiddelen met de Stöckli voedseldroger.

 2. li-thumbnail
  WMF KITCHENMINIS® DROOGOVEN
  Met de WMF KITCHENminis® Droogoven / Voedseldroger Snack To-Go kun je gedroogd fruit, gedroogde champignons, kruiden, groente chips, beef jerky en mueslirepen zelf maken in plaats van in de supermarkt te kopen.

 3. li-thumbnail
  SEVERIN OD 2940
  Met deze Severin Gedroogde Vruchten-automaat OD 2940 geniet je met je hele gezin van droge vruchten, groenten en kruiden. Dit apparaat is perfect afgewerkt met een kunststof huis en is voorzien van vijf stapelbare inzetjes. Deze inzetjes zijn op twee hoogtes in te stellen.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

[ux_products type=”row” cat=”462″ products=”4″ offset=”10px” order=”asc”]

FAVORIET

blank

Stöckli Dörrex

Adviesprijs

185,-

blank

105.309 andere kochten dit product

Stöckli Voedseldroger Dehydrator met 3 Metaal Roosters en Tijdsklok. Droog eenvoudig allerlei soorten fruit, groenten en kruiden zonder conserveringsmiddelen met de Stöckli voedseldroger. Maak lekkere en gezonde snacks, van muesli repen en ’fruit rolls’ tot gedroogde groenten, fruit, vlees en vis. Ideaal voor de lunch, picknick, camping en dagelijkse snacks. Verminder voedselverspilling en bewaar langer. Met 3 Metalen droogrekken en thermostaat (rooster is van metaal, de houder ring is van kunststof). Optimale warme lucht circulatie voor een efficiënt droogproces. Bereid eenvoudig voedzame snacks. Droog vlees, vis, fruit, groenten, kruiden en zelfs bloemen.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

“Fantastische voedseldroger”

Heel goede voedseldroger. De rekken zijn ruim en diep dus ook dikkere stukken (fruit, groente, vlees, enz.) kunnen erin. Hij is traploos instelbaar dus ook op lagere temperaturen kan worden gedroogd of zelfs warm worden gehouden. De timer vind ik ideaal zodat ik ook ’s nachts voedsel kan drogen. Wel heb ik eerst gezorgd dat ik in de buurt was zodat ik in de gaten kon houden of het voedsel niet te droog was (de eerste ronde appeltjes zijn wat te hard geworden).

Tineke Berghuis

De Dörrex is zeer eenvoudig te bedienen. Voordat hij in gebruik kan worden genomen, moet hij met een vochtige doek worden gereinigd en vervolgens ongeveer 30 minuten op maximale snelheid draaien. Laat het dan afkoelen, maak het weer schoon en het is klaar voor de eerste droger.

Je hebt de handleiding niet echt nodig. Timer en temperatuurregeling spreken voor zich. Wat wel praktisch is, zijn de individuele droogtijden en temperaturen die voor veel voedingsmiddelen in de gebruiksaanwijzing staan vermeld. Vooral als u voor het eerst droogt, is dit een goed uitgangspunt. Overigens komen de in de gebruiksaanwijzing vermelde droogtijden bij bijna alle geteste apparaten in grote mate overeen.

We vonden echter de voor de meeste voedingsmiddelen voorgeschreven snijbreedte te hoog. We hebben besloten om het gedroogde voedsel dun te snijden voor de banaan, courgette en appelschilfers aan het eind. Daarom was het voedsel in onze test veel sneller klaar dan beschreven in de instructies. Als u zich aan de opgegeven dikte houdt, kunt u gemakkelijk op de waarden vertrouwen.

In het algemeen moet u droogmachines altijd op een vlakke, niet warmtegevoelige ondergrond plaatsen. Bovendien mogen ze nooit onder wandkasten worden geplaatst, omdat de warme lucht in de kamer moet circuleren. Bij sommige wasdrogers bevindt de luchtuitlaat zich ook aan de achterkant van het apparaat, in dat geval moet u voldoende afstand tot de muur houden.

Bij de Dörrex werd voor het eerst opgemerkt dat tomaten en bananen sterk aan het metalen rooster kleefden. Dit was minder het geval met de plastic afdekkingen van de andere droger. Ofwel moet u de gedroogde goederen relatief vaak verplaatsen, ofwel koopt u de siliconendroogmat van Stöckli, die als accessoire wordt aangeboden. U kunt ook goedkopere folies bestellen bij andere leveranciers en deze op maat snijden – of gewoon bakpapier gebruiken.

Het maakt niet uit of het nu op de boven- of benedenverdieping is – de gedroogde goederen waren overal op hetzelfde moment klaar. De eerste stap was de kruiden, die tussen de twee en vier uur bij 40 graden moeten worden gedroogd. Na slechts twee en een half uur konden we de peterselie perfect gedroogd uit het riet halen, en een uur later was de marjolein klaar. Basilicum duurde langer dan de aangegeven vier uur, maar dat was bij bijna alle machines het geval. Alleen de Rommelsbacher DA 750 was na twee en een half uur klaar en goed gedroogd. Ook de Severin OD 2940 verraste na dezelfde tijd met droge kruiden, hoewel deze bijna te droog waren voor onze smaak – iets langer en ze zouden tot stof zijn afgebrokkeld. Toch gaf de Dörrex ook goede resultaten met de kruiden.

Het ging nog beter met de andere voedingsmiddelen. Zowel de groenten als de tomaten, de appelringen en de bananenschijfjes moeten gedroogd worden bij een temperatuur tussen 65 en 70 graden, zodat we ze allemaal tegelijk in de droger kunnen leggen.

Omdat we de voorkeur gaven aan dunne fruit- en groentesnippers, hielden we ons niet aan de voorgeschreven dikte van zes millimeter, maar sneden we zeer dunne plakjes. Dit verkortte onze droogtijd aanzienlijk. Als u onze droogtijd extrapoleert naar zes millimeter, krijgt u ongeveer de tijd van acht tot tien uur die in de handleiding staat aangegeven.

In ons geval was de Dörrex klaar met de appels, savooienkool en bananen na anderhalf uur op 65 graden. Geen enkel ander apparaat in de test droogt zo snel. Na iets meer dan twee uur waren de tomaten en courgettes ook droog. De bosbessen waren een uitdaging voor elke machine, alleen de Dörrex slaagde erin om na tien uur echt droge bessen te leveren.

Het schoonmaken is snel gedaan, tenzij er wat voedsel aan het rooster blijft plakken, zoals in ons geval. In dit geval is een korte inweekfase nodig, waarna de roosters worden gereinigd zonder restanten achter te laten. Het apparaat zelf mag alleen worden afgeveegd met een vochtige doek, niet volledig ondergedompeld in water.

Daarnaast is het raadzaam om de droger pas kort na gebruik te laten afkoelen, omdat deze op de lange termijn bij hoge temperaturen zeer warm wordt en u zich mogelijk kunt verbranden. Geen enkel apparaat werd extreem heet in de test, maar zelfs 65 graden kan onaangenaam zijn.

Daarom biedt de Stöckli Dörrex ons het beste totaalpakket van goede droogresultaten, solide vakmanschap, een nog relatief compacte behuizing en niet in de laatste plaats een acceptabele prijs.

GOEDE KEUZE

WMF KITCHENminis® Droogoven

Adviesprijs

109,-

blank

78.963 andere kochten dit product

Met de WMF KITCHENminis® Droogoven / Voedseldroger Snack To-Go kun je gedroogd fruit, gedroogde champignons, kruiden, groente chips, beef jerky en mueslirepen zelf maken in plaats van in de supermarkt te kopen. De extreem ruimte- en energiebesparende droogoven droogt alles wat op het rek of in de siliconen vorm geplaatst is – zelfs ‘s nachts als je dat wilt. Heerlijke snacks en mueslirepen zijn gecreëerd in 5 levels van virtuele stilte.

Bekijk prijs bij bol.com

De kleine WMF KITCHENminis Droogoven was meteen na het uitpakken al een hit bij ons – het ziet er gewoonweg te schattig uit. Maar afgezien van het uiterlijk is de afwerking ook goed, en vooral de bijgeleverde accessoires bevielen ons goed. Naast het apparaat wordt een siliconenmal voor de bereiding van mueslirepen meegeleverd, evenals twee opbergdozen en een klein rechthoekig doosje voor een mueslistaafje. Ook de recepten in het receptenboekje dat ook in de leveringsomvang is opgenomen, zijn gedetailleerd en goed uitgelegd.

De kleine verkoopautomaat is ook goed gedroogd. Na ongeveer twee uur waren de kruiden klaar, een half uur later ook de courgette. Bijna tegelijkertijd konden we na iets meer dan drie en een half uur ook de appels en bananen uit de machine halen. Samen met de tomaten werd een uur later het laatste voedsel toegevoegd. Een deel van de groenten en fruit zat al vast, maar dat kwam omdat de plakken soms iets te dun gesneden waren. Maar in totaal kunnen we niet klagen.

Het volume is geen enkel probleem – de droger kan naast de avondrelaxatie comfortabel voor de TV draaien zonder te storen. We vinden het ook prettig dat het nauwelijks opslagruimte in beslag neemt. Wie een moderne keuken heeft, kan zelfs de WMF-keuken-minisnack als designelement integreren. Voor sommigen zal het natuurlijk te klein zijn, maar wie slechts enkele hoeveelheden in één keer droogt, zal zeker blij zijn met dit apparaat.

GOEDKOOPSTE

Severin OD 2940

Adviesprijs

49,-

blank

214.541 andere kochten dit product

Met deze Severin Gedroogde Vruchten-automaat OD 2940 geniet je met je hele gezin van droge vruchten, groenten en kruiden. Dit apparaat is perfect afgewerkt met een kunststof huis en is voorzien van vijf stapelbare inzetjes. Deze inzetjes zijn op twee hoogtes in te stellen.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon
Severin heeft zijn OD 2940-droogautomaat relatief eenvoudig gehouden. Er is alleen een aan/uit-schakelaar te vinden. Dat is jammer, want je hebt geen enkele controle over de temperatuur. Daarom hebben we gemeten: De Severin heeft een temperatuur van ongeveer 64 graden – maar zelfs met voedingsmiddelen die eigenlijk bij een lagere temperatuur zouden moeten worden gedroogd. De Severin was erg snel met de kruiden, maar ze waren te droog voor ons. Meer dan 60 graden is in dit geval gewoon te veel.
 
Als u de droger altijd in de gaten houdt om te controleren hoe ver het droogproces is gevorderd, kunt u betere resultaten krijgen. Voor een prijs van iets minder dan 45 euro kun je geen briljante prestaties verwachten, maar zelfs de nog goedkopere TZS First Austria FA-5126-2 is in ieder geval voorzien van een temperatuurinstelling.
(Visited 1.732 times, 1 visits today)

Een reactie op “De beste voedseldroger

 1. Dorothée zegt:

  Ik lees steeds dat als je alle vitaminen wil behouden je moet drogen op de meest lage temperatuur en je dus moet kijken of de droogmachine ook ingesteld kan worden op 35 graden.

  Hier lees ik steeds dat er gekeken wordt of het zo snel mogelijk gaat. Nu weet ik het ook niet meer. Erg verwarrend allemaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *