De beste E-reader

De mogelijkheid om duizenden boeken binnen handbereik te hebben op een compact apparaat is niet alleen ideaal als u op reis bent, E-reader lezers zijn ook praktisch in huis. Inmiddels zijn de e-ink displays voldoende gerijpt zodat de leesbaarheid nauwelijks verschilt van die van papier.

We hebben in totaal 21 E-reader lezers getest, waarvan er momenteel nog 16 beschikbaar zijn. De prijsklasse van de geteste eReaders ligt tussen een zeer redelijke 50 en een trotse 300 euro.

Onze nieuwe favoriet is de nieuwste versie van Amazon’s Kindle Paperwhite, die al verkrijgbaar is voor 80 euro. Voor wie geen vrienden kan maken met Amazon, bieden de Tolino Vision 5 of de PocketBook Touch HD 3 twee even goede alternatieven, elk met hun eigen voordelen. Ze zijn echter aanzienlijk duurder.

Onbeperkt leesplezier

Met enkele duizenden boeken op zak en de mogelijkheid om op elk moment nieuw leesmateriaal aan te vragen – E-readers maken het mogelijk. Ondanks smartphones en tablets lezen digitale boeken nog steeds het beste op een eBook reader.

Daar zijn verschillende redenen voor: Ten eerste zijn eReaders veel lichter dan tablets en bieden ze een groter scherm dan smartphones. Hun hoge-resolutie e-ink displays zorgen voor een lettertype dat zich niet hoeft te verbergen voor een echt boek. De ingebouwde verlichting is nu standaard op bijna alle modellen, zodat u ook bij weinig licht comfortabel kunt lezen. En last but not least gaan de batterijen van moderne E-readers enkele weken mee, terwijl een smartphone of tablet al na enkele uren moet worden opgeladen.

blank

Amazon heeft met zijn Kindle-lezers lang het voortouw genomen op het gebied van E-readers. Maar in Nederland is er nu een concurrent in de vorm van de Tolino, die in de loop der jaren steeds beter is geworden. Technisch gezien zijn er geen grote verschillen meer tussen de twee lezers.

De vraag of je een Kindle of een Tolino moet kopen, komt dus uiteindelijk neer op welke boekhandelaar je je comfortabeler voelt. Met Tolino kun je kiezen tussen Hugendubel, Weltbild en Thalia, die elk hun eigen eBook-winkels hebben, maar je hebt ook toegang tot andere eBook-winkels zoals ebook.com en bol.com. Bij de Kindle daarentegen koopt u uw boeken uitsluitend bij Amazon.

Het is vergelijkbaar met de derde in het peloton: de boekverkoper en eBookfabrikant Kobo – een dochteronderneming van het Japanse concern Rakuten – heeft in het begin ook eigen apparaten met de Kobo-lezers.

Hier is hoe we getest hebben

Voor onze test hebben we in totaal 21 E-readers van Amazon, de Tolino Alliance en andere fabrikanten onderzocht.

In de test hebben we niet alleen het leescomfort geëvalueerd, maar ook speciale functies en de verschillende mogelijkheden om E-readers zo comfortabel mogelijk naar het apparaat over te brengen.

Bijna alle E-reader lezers in de test bieden een aangename leeservaring. Terwijl er enkele jaren geleden nog grote verschillen waren in de kwaliteit van het display, de verlichting of de software, leest het nu op alle lezers van Amazon, Tolino en Co.

Alle readers bieden nu ook uitgebreide aanpassingen aan uw eigen voorkeuren, bijvoorbeeld op het gebied van bediening en lettertype. Amazon loopt in dit opzicht weer voorop, maar de Tolino’s lopen ook voorop als het gaat om flexibiliteit in het pagina-ontwerp. Dit is misschien wel de beste bevinding uit deze vergelijking: als u elektronisch wilt lezen, hoeft u zich geen zorgen te maken over het leescomfort.

Markeringen, notities en bladwijzers kunnen ook via het touchscreen in de digitale boeken worden aangemaakt. Op deze manier kunnen favoriete citaten of belangrijke passages gemakkelijk worden gemarkeerd en teruggevonden.

Wij raden vooral goedkope eBooklezers zonder achtergrondverlichting af, omdat dit het leescomfort ernstig beperkt. Goede modellen met achtergrondverlichting zijn al beschikbaar voor minder dan 100 euro, de extra investering is zeker de moeite waard.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen E-readers:

 1. favorietli-thumbnail
  POCKETBOOK TOUCH HD 3
  Op de PocketBook Touch HD 3 lees je overal je nieuwste boek, ook aan in bad of aan het strand. Door de waterdichte coating gaat je e-reader niet meteen kapot als er water op komt. Je neemt ‘m ook gemakkelijk mee, want met 155 gram is de Touch HD 3 ongeveer net zo zwaar als een appel.

 2. li-thumbnail
  KOBO CLARA HD
  Met de Kobo Clara HD e-reader lees je op elk moment van de dag bij het juiste licht. Dankzij Comfortlight PRO herkent de Kobo Clara het licht om je heen en past op basis daarvan de schermverlichting automatisch aan. Zo lees je tot diep in de nacht bij een steeds zachter licht en heb je daarna geen moeite met slapen, omdat de e-reader ook blauw licht filtert.

 3. li-thumbnail
  KOBO LIBRA H2O
  Op de Kobo Libra H2O lees je je favoriete boeken in één keer uit. Dankzij het ergonomische ontwerp houd je de e-reader namelijk voor langere tijd comfortabel vast. Op een zonnige vakantiebestemming heb je geen last van reflecties op het 7 inch Full HD e-ink scherm. Je neemt de Kobo Libra mee naar het zwembad of op minder zonnige vakanties dankzij de waterdichte behuizing.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

PocketBook Touch HD 3

Adviesprijs

159,-

162.149 andere kochten dit product

Op de PocketBook Touch HD 3 lees je overal je nieuwste boek, ook aan in bad of aan het strand. Door de waterdichte coating gaat je e-reader niet meteen kapot als er water op komt. Je neemt ‘m ook gemakkelijk mee, want met 155 gram is de Touch HD 3 ongeveer net zo zwaar als een appel. Of je nou buiten of binnen leest, met SMARTlight stel je altijd de helderheid en kleurtemperatuur van de verlichting precies in zoals je het zelf wilt. Wil je liever voorgelezen worden? Sluit dan via de meegeleverde adapter of via bluetooth een koptelefoon aan en luister audioboeken, muziek of podcasts. Je bedient de e-reader met het touchscreen of met de knoppen, net wat je zelf fijn vindt.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Alles wat een ereader hoort te zijn !”

Ik lees al een jaar of 5 bijna dagelijks mijn boeken op mijn iPad via iBooks. Echter is de iPad niet geschikt om mee te nemen als je lekker uitgebreid in bad wil liggen met een goed boek erbij. Dus op jacht gegaan naar een waterdichte ereader waarbij ik al mijn boeken die ik reeds in bezit heb, gewoon ook kan lezen.

Kim Kaodai

De PocketBook Touch HD 3 is een zeer interessant alternatief voor liefhebbers van gratis e-boeken. De reader is goed gefabriceerd, biedt een perfect verlicht display en een goed uitgebalanceerde blauwe lichtreductie genaamd “Smart Light”. Bovendien kan het vlaggenschip van de PocketBook-serie dankzij IPX7 een zoetwaterbad op een diepte van een meter tot een half uur overleven – dus lezen in de badkuip is gemakkelijk.

In tegenstelling tot Kindle en Tolino maken PocketBook-readers permanent verbinding met een vooraf ingestelde boekhandelaar die zich aansluit bij de PocketBook-wolk. Het wijzigen van de winkel is helaas alleen mogelijk door een e-mail te sturen naar de PocketBook-support. Op ons testapparaat was een Keulse boekhandelaar vooraf ingesteld, wiens e-boekenselectie nogal hanteerbaar was. Nog erger: Op de PocketBook cloud homepage staan bibliotheken waarvan de online aanwezigheden niet toegankelijk zijn. Als de reader op een van deze apparaten is aangesloten, valt de comfortabele online aankoop in het water. De geïntegreerde browser maakt immers het gebruik van andere winkels of de Onleihe mogelijk.

De Touch HD 3 ontvouwt zijn sterke punten, vooral wanneer er boeken van andere bronnen worden toegevoegd. Want de PocketBook lezers accepteren zonder klacht alle e-boeken in ePub formaat, maar ook PDF’s en zelfs Word-documenten.

Dit werkt ook draadloos, bijvoorbeeld via Dropbox Cloud: na het inloggen synchroniseert de Touch HD 3 automatisch alle compatibele boekformaten van een Dropbox-map naar het interne geheugen. Dit maakt het eenvoudig om e-boeken te downloaden van sites zoals Projekt Gutenberg of andere gratis aanbiedingen en deze via de dropbox naar de lezer over te brengen. Bovendien kunnen boeken na registratie gemakkelijk per e-mail naar de Reader worden gestuurd. Geen enkele andere eBooklezer maakt het zo gemakkelijk.

Ook het boekbeheer van PocketBook bevalt ons erg goed. De bibliotheek kan niet alleen uitgebreid gesorteerd en gefilterd worden (bijvoorbeeld op auteur of genre), maar ook verbazingwekkend snel doorzocht worden. Als u uw boeken wilt voorsorteren in een mappenstructuur op uw PC, kunt u ze één op één via een USB-kabel naar de PocketBook overbrengen.

De Touch HD 3 hoeft zich ook niet te verbergen voor de concurrentie als het gaat om het weergeven van boeken. De pagina-instelling en de selectie van de lettertypes is overvloedig, en ook de uitgebreide mogelijkheden voor notities, online zoeken en meer zijn overtuigend.

Net als Amazon biedt PocketBook de mogelijkheid om audioboeken af te spelen via een Bluetooth-hoofdtelefoon. Vanwege het gebrek aan eigen service moeten deze echter worden opgeslagen in het interne geheugen. MP3-audioboeken kunnen als een ZIP-archief op de lezer worden geschoven en afgespeeld. Dit zorgt voor minder bestandschaos in vergelijking met enkele MP3’s.

De Bluetooth-functie kan ook worden gebruikt voor klassieke e-boeken. Met de PocketBook Touch HD3 kunnen teksten met verschillende stemmen voorgelezen worden. Voor Duitstalige audioboeken zijn de stemvarianten “Hans” en “Marlene” beschikbaar, die we allebei prettig vonden. Fans van Engelstalige boeken kunnen kiezen uit een grotere pool van sprekers, waaronder lokale accenten voor de VS, Groot-Brittannië of Australië. Hoe dan ook, de implementatie van de voorleesfunctie op het PocketBook is een succes en een goed alternatief voor audioboekfans.

De doordachte werking en het zeer goede beheer van grote e-bibliotheken alleen al zijn voldoende om het PocketBook aan te bevelen. Als u uw e-boeken voornamelijk uit DRM-vrije bronnen haalt, is de PocketBook Touch HD 3 voor ons de beste keuze.

GOEDE KEUZE

Kobo Clara HD

Adviesprijs

129,-

134.196 andere kochten dit product

Met de Kobo Clara HD e-reader lees je op elk moment van de dag bij het juiste licht. Dankzij Comfortlight PRO herkent de Kobo Clara het licht om je heen en past op basis daarvan de schermverlichting automatisch aan. Zo lees je tot diep in de nacht bij een steeds zachter licht en heb je daarna geen moeite met slapen, omdat de e-reader ook blauw licht filtert. Je hebt altijd je favoriete boeken bij de hand, want op het 8 GB geheugen passen 6,000 boeken en opladen hoeft pas na een aantal weken. Bovendien weegt de Kobo Clara nog geen 170 gram, net zoveel als een appel; je neemt de e-reader dus gemakkelijk mee in je tas, rugzak of koffer.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De behuizing van de Clara HD presenteert zich zeer duidelijk en is met 166 g ook relatief licht. Net als zijn voorganger is het scherm iets verzonken in de koffer. De gebieden rond het scherm zijn 1 cm breed en 2,3 cm onder het scherm.

De rug is niet rubberen, maar is gemaakt van glad plastic, wat betekent dat de lezer zelf (vilt) niet erg stevig in de hand zit. Dit verandert niets aan de structuur van de rug, die ook een echte val voor kruimels en stofdeeltjes blijkt te zijn.

Net als voorheen zijn er elf voorgeïnstalleerde lettertypes beschikbaar om te lezen, en er kunnen er desgewenst nog meer worden geïnstalleerd. Naast het lettertype en de lettergrootte kunnen ook de regelhoogte, de margeafstand en de uitlijning van de tekst worden gewijzigd.  De sterkte van de voorgeïnstalleerde lettertypes kan ook worden aangepast.

Het lezen van eBooks werkt zeer betrouwbaar, ik heb niet gemerkt dat de software hangt. Het enige wat me opviel was een lege regel onderaan het scherm boven de klok, maar dit lijkt bij alle Kobo’s een probleem te zijn, want ook de Aura H2O en de Aura One vertonen dit gedrag. Op bovenstaande foto’s is het vrij goed te zien.

Zoals op alle verlichte Kobo’s kan de helderheid van het scherm van de Clara HD worden veranderd door een verticaal veeggebaar aan de linkerrand, maar dit is nog steeds niet mogelijk voor de lettergrootte. Dit kan alleen in het menu worden gewijzigd, maar het apparaat onthoudt de lettertype-instellingen voor alle boeken. Ook de sterkte van het nachtlicht kan niet door een gebaar worden veranderd.

In plaats daarvan kunnen de bladzijden worden veranderd, zodat zowel rechts- als linkshandigen gemakkelijk door het boek kunnen bladeren. De voortgang van het lezen kan worden weergegeven als paginanummer, maar ook als tijd tot het einde van het hoofdstuk/boek.

Afzonderlijke woorden of hele passages kunnen worden opgezocht, gemarkeerd of geannoteerd in de woordenboeken (alleen woorden), Google, het boek of Wikipedia, die in de levering zijn opgenomen.

PDF’s kunnen ook worden gelezen met de Clara HD, maar de reader is meer geschikt voor normale eBooks. Een reden hiervoor is dat PDF-documenten alleen vergroot kunnen worden, maar het is niet mogelijk om de tekst van het document los te koppelen en als doorlopende tekst weer te geven. Andere lezers zijn hier beter in (PocketBook of de gratis androids). De schermoriëntatie kan in ieder geval in de PDF-leesmodus worden geroteerd. Helaas werkt dit niet bij het lezen van eBooks. Als je hier meer ruimte in de breedte wilt, moet je meteen voor de Aura H2O of de Aura One gaan.
Met de Clara HD heeft Kobo na de slip-up met de Aura 2.edition eindelijk een technisch up-to-date 6 inch terug gebracht, waarmee eBooks nu comfortabel in het donker kunnen worden gelezen.

Het is zeker belangrijk voor Kobo om ook een lezer in het 6-inch segment aan te bieden, wat overeenkomt met de technische basiskenmerken van het grotere Kobo’s om een uniform portfolio aan te bieden. De Clara HD geeft geen “want to have” reflex in mij, zoals zijn grotere broers en zussen. In ruil daarvoor mis ik dat bepaalde extraatje dat het onderscheidt van de 6 inchers van andere fabrikanten.

Maar als je je Kobo Glo (HD) of Aura van de 2e editie wilt vervangen en bij Kobo wilt blijven, dan gaat het niet mis met de Clara HD. Als u een paar euro meer op zak heeft, kunt u net zo goed kiezen voor de Aura H2O, die wat groter is, maar door het grotere scherm meer leescomfort biedt, beter in de hand ligt en ook nog eens waterdicht is.

GOEDE KEUZE

Kobo Libra H2O

Adviesprijs

189,-

165.884 andere kochten dit product

Op de Kobo Libra H2O lees je je favoriete boeken in één keer uit. Dankzij het ergonomische ontwerp houd je de e-reader namelijk voor langere tijd comfortabel vast. Op een zonnige vakantiebestemming heb je geen last van reflecties op het 7 inch Full HD e-ink scherm. Je neemt de Kobo Libra mee naar het zwembad of op minder zonnige vakanties dankzij de waterdichte behuizing. Ook aan het comfort van je ogen is gedacht, want dankzij Comfortlight Pro past de schermverlichting zich automatisch aan het omgevingslicht aan. Je valt ’s avonds makkelijker in slaap dankzij het blauw licht-filter. Maak je geen zorgen over kleine, onleesbare letters, want je past de lettergrootte en het lettertype eenvoudig naar wens aan.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

Om de Kobo Weegschaal H2O te beschrijven, moet men een korte blik werpen op het recente verleden: Met de Aura H2O heeft de Canadese eReading-specialist Kobo een paar jaar geleden een ware geluksbrenger gemaakt. Het apparaat was veel van zijn concurrenten voor en vond met zijn waterdichtheid en grotere 6,8 inch display ook veel fans in dit land. Maar vooral de extreem gelijkmatige verlichting van de display werd door velen geprezen.

Toen Tolino echter steeds sterker werd op de Duitse markt en Rakuten Kobo uiteindelijk het technologiepartnerschap van Tolino overnam, trok Kobo zich terug uit de Duitse en Oostenrijkse markt. Hierdoor is de Weegschaal H2O ook in dit land alleen via omwegen beschikbaar.

Maar dat maakt niet uit, want de Kobo Libra H2O is beschikbaar als Tolino Vision 5, omdat de genoemde technische samenwerking betekent dat Tolino en Kobo hetzelfde apparaat lanceren met slechts minimale veranderingen en verschillende branding. Dit werd vooral duidelijk in het najaar van 2019, toen Tolino een productoffensief lanceerde met de Kobo Forma als Tolino Epos 2 en de Weegschaal H2O als Vision 5. De Kobo Clara HD was al eerder uitgebracht als Tolino Shine 3.

Met zijn asymmetrische ontwerp is de Kobo Libra H2O in directe internationale concurrentie met de Kindle Oasis 3. De Libra H2O wordt door Kobo rechtstreeks op de markt gebracht in de volgende landen: Canada, USA, UK, Italië, Nederland, Frankrijk, Japan, Spanje, Portugal, Australië, Nieuw-Zeeland, Turkije, België, Zwitserland, Noorwegen, Finland, Denemarken, Zweden, Hong Kong en Taiwan. Veel landen waar Amazonië ook actief is.

De Kobo Libra H2O heeft een E-Ink Carta Display met een 7 inch diagonaal. De resolutie is 300 ppi (1680×1264 pixels) en kan in het donker worden afgelezen met ingebouwde LED’s. Ook inbegrepen is een blauw licht gereduceerd nachtlampje – genaamd ComfortLight Pro bij Kobo.

Met 192 gram is de eReader iets lichter dan de Vision 5 (195 gram). Bij 159 x 144 x 5,0 – 7,8 mm verschillen ook de afmetingen enigszins (Vision 5: 158,6 x 144,2 x 5,2 – 7,7 mm). Waarschijnlijk kan worden aangenomen dat beide verschillen vooral te wijten zijn aan verschillende metingen en productievariaties.

In tegenstelling tot de Tolino Vision 5 is de Kobo Libra H2O verkrijgbaar in twee kleuren: zwart en wit.

Hou je van de Kobo Weegschaal H2O? Kijk dan eens naar de Tolino Vision 5, die naast de software grotendeels hetzelfde apparaat is. Als u bij Thalia, Weltbild, Hugendubel of een andere Tolino-partner koopt, kunt u ter plaatse eventuele garantieclaims indienen. Aan de andere kant is dit in dit land met Kobo-toestellen nogal moeilijk.

Maar natuurlijk komt de Kobo Libra H2O ook in aanmerking als import, want de Kobo software biedt enkele voordelen die je bij Tolino niet zult vinden. Dit is vooral interessant voor knutselaars en hobbyisten met de Kobo Patcher of een alternatieve leessoftware.

(Visited 3.063 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.