Beste Bluetooth-toetsenbord

We hebben 9 Bluetooth-toetsenborden getest. Het beste is de Logitech K380. Het is goed gemaakt en geeft een aangenaam typegevoel, sluit aan op meerdere apparaten en heeft een onovertroffen prijs-kwaliteitverhouding. Wat wil je nog meer?

Met een toetsenbord moet je vooral één ding kunnen doen – slim typen. En er zijn meer verschillen dan je op het eerste gezicht zou denken. Maar een goed toetsenbord moet niet alleen gebruikt worden om te typen, maar ook om te gamen. U wilt immers een toetsenbord dat zoveel mogelijk gebruiksgebieden beslaat.

We hebben zeven Bluetooth-modellen in een periode van enkele weken onder de loep genomen en gekeken naar hoe ze zich gedragen, zowel bij het typen als bij het spelen. En natuurlijk moesten ze net zo goed werken op een Mac als op een Windows PC.

Het perfecte toetsenbord

De zoektocht naar het perfecte toetsenbord is niet alleen interessant voor frequente schrijvers. Naast de muis is het toetsenbord nog steeds het belangrijkste invoerapparaat – dus het kiezen van het juiste toetsenbord is des te belangrijker.

Als u uw bureau wilt bevrijden van vervelende kabels, zoek dan naar een Bluetooth-toetsenbord – en u zult een enorm bereik vinden. We hebben de massa van de Bluetooth-toetsenborden doorgenomen en de meest interessante geselecteerd op basis van testrapporten, klantbeoordelingen en populariteit en deze vervolgens uitgebreid getest.

Steeds meer toetsenborden bieden de mogelijkheid om niet alleen op één, maar op meerdere apparaten tegelijk aan te sluiten. Zo brengen fabrikanten hulde aan de ontwikkeling dat velen niet alleen een PC of Mac willen bedienen, maar ook smartphones, tablets of huiskamerapparatuur zoals Amazon’s Fire TV via het toetsenbord. Vooral onze testwinnaar kan hier scoren, want Logitech heeft de volledige sleutelopmaak voor Windows en macOS in de K380 opgenomen.

Helaas missen alle geteste Bluetooth-toetsenborden een numeriek toetsenbord. Er zijn slechts enkele fabrikanten die Bluetooth-toetsenborden met een geïntegreerd numeriek toetsenbord aanbieden, en er zijn ook aparte numerieke toetsenborden met Bluetooth beschikbaar – maar geen van hen heeft ons echt overtuigd.

Terwijl sommige Bluetooth-toetsenborden afhankelijk zijn van geïntegreerde batterijen en een hoge mobiliteit, zijn andere voorzien van achtergrondverlichting of complexe drivers, waarover bijvoorbeeld de speciale toetsen kunnen worden aangepast.

De toetsen van de Bluetooth-toetsenborden zijn vrij plat en doen denken aan de toetsenborden van laptops. Als u de voorkeur geeft aan hogere sleutels, zult u uw toevlucht moeten nemen tot kabeltoetsenborden ten goede of ten kwade. Bovendien liggen alle toetsenborden in de test plat op het bureau; uitklapbare statieven, zoals ze door veel kabelvertegenwoordigers worden aangeboden, zijn niet te vinden in het testveld.

Zo hebben we getest

We hebben in totaal 9 Bluetooth-toetsenborden intensief getest gedurende enkele weken. We hebben de toetsenborden niet alleen aangesloten op een Windows-pc en een MacBook Pro, maar ook op mobiele apparaten zoals tablets en smartphones. Bij elk toetsenbord hebben we duizenden regels tekst geschreven, waarbij we de bijzondere kenmerken van de toetsenborden hebben opgemerkt.

We hebben de toetsenborden ook in speciale situaties getest. Vooral op het gebied van gaming moesten de toetsenborden bewijzen of ze ook geschikt waren voor spellen vol actie. Dus gokten we de snelle shooter “Doom” en het actie-avonturenspel “Batman: Arkham Knight” met de verschillende Bluetooth-toetsenborden. Op die manier is werk leuk!

Aangenaam: Zelfs met de goedkoopste modellen waren er geen grote vertragingen in de tekstinvoer tijdens onze tests. Zo zijn alle toetsenborden ook geschikt voor het besturen van spellen. Professionele gamers zullen natuurlijk de voorkeur geven aan bedrade versies om de invoervertraging volledig weg te werken, maar aan de eisen van “normale” gamers wordt gemakkelijk voldaan door de geteste toetsenborden.

Als het Bluetooth-toetsenbord in de woonkamer moet worden gebruikt, hebben we ook goed nieuws: Alleen vanaf een afstand van ten minste acht meter tot het apparaat kwamen uitvallers voor. Alle testkandidaten zijn dus geschikt voor het bedienen van een media PC of een streaming box zoals Amazon’s Fire TV vanaf de bank.

Uiteindelijk is het kiezen van het juiste Bluetooth-toetsenbord altijd een kwestie van persoonlijke voorkeur. Ondanks onze duidelijke aanbeveling moet u, indien mogelijk, zelf een toetsenbord uitproberen voordat u het koopt. Want iedereen heeft verschillende voorkeuren als het gaat om aspecten als de aanslag op het toetsenbord, de afstand tussen de toetsen of de rangschikking van speciale toetsen.

Echter, het veranderen van het toetsenbord vereist altijd een beetje gewenning. Idealiter gaat u met het toetsenbord van uw keuze zitten en typt u een paar teksten voordat u beslist.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen Bluetooth-toetsenborden:

 1. favorietli-thumbnail
  LOGITECH K380
  Het Logitech K380 Draadloos Bluetooth Toetsenbord biedt het comfort en gemak
  van typen met een desktop-toetsenbord op uw smartphone, tablet en meer.

 2. li-thumbnail
  LOGITECH MX KEYS
  Typ comfortabeler dan ooit tevoren met het Logitech MX Keys Toetsenbord. De toetsen van de MX Keys zijn speciaal ontworpen in de vorm van je vingertoppen, zodat elke aanslag vloeiend aanvoelt en het toetsenbord stabiel blijft liggen.

 3. li-thumbnail
  APPLE MAGIC MOUSE 2
  Met Apple Magic Keyboard werk je nog sneller en nauwkeuriger door je dagelijkse bezigheden. Dankzij het nieuwe schaarmechanisme voelen toetsaanslagen comfortabel en maak je minder snel tikfouten.

 4. li-thumbnail
  MICROSOFT SURFACE KEYBOARD SC
  De Microsoft Surface Keyboard SC Bluetooth Grijs gebruik je samen met jouw Surface Book en Surface Pro. Het toetsenbord beschikt over bluetooth smart technologie waardoor je geen ontvanger nodig hebt om verbinding te maken met jouw Surface Book of Surface Pro.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

Logitech K380

Adviesprijs

59,-

46.235 andere kochten dit product

Het Logitech K380 Draadloos Bluetooth Toetsenbord biedt het comfort en gemak van typen met een desktop-toetsenbord op uw smartphone, tablet en meer. Omdat het toetsenbord compact en lichtgewicht is, kunt u het gebruiken om te typen met een apparaat naar keuze, overal in en rond uw huis.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

“Degelijk en fijn toetsenbord”

Heel fijn toetsenbordje. Bouw voelt heel solide aan. Dat de toetsen rond zijn merk je niet eens. Net iets kleiner dan een gewoon toetsenbord, maar niet noemenswaardig. Ik kon er direct blind op typen. Toetsen zijn lekker stil.

Joost Blad

In het oerwoud van Bluetooth-toetsenborden zet Logitech met de K380 een echt uitroepteken. De K380 is een goede keuze, vooral als u meerdere apparaten met het toetsenbord wilt aanspreken.

Maar zelfs als u hem slechts op één apparaat gebruikt, overtuigt de Logitech K380 met groot vakmanschap, een goed typegevoel en een chique ontwerp. Het komt erop neer dat het momenteel veruit de beste prijs-prestatieverhouding biedt.

De Logitech K380 onderscheidt zich nu al optisch van de concurrentie. Dat komt niet alleen omdat de door ons geteste variant voor de verandering in een blauwe koffer komt (maar ook in het grijs), maar ook vanwege de toetsen: in plaats van de typische rechthoekige heeft de Logitech een ronde variant met een prettige holle inkeping.

We vinden dit op het eerste gezicht al leuk voor de lettertoetsen, maar we hebben onze twijfels over het feit dat de commandosleutels te klein zijn. Maar ze verdwijnen snel: zelfs degenen die veel met toetscombinaties werken zullen geen problemen hebben met de ronde commandotoetsen.

Logitech heeft de commando-toetstoewijzingen voor zowel Windows als macOS afgedrukt. Zodra het toetsenbord via Bluetooth met het betreffende systeem is verbonden, verandert de toetstoewijzing dienovereenkomstig. Dit was vooral handig bij het testen van de Logitech K380 op de MacBook Pro van Apple, die het schakelen tussen systemen heel gemakkelijk maakte.

De Logitech K380 biedt geen geïntegreerde batterij. In plaats daarvan zouden de twee meegeleverde AAA-batterijen het toetsenbord tot twee jaar van stroom moeten voorzien. Natuurlijk konden we tijdens de testperiode niet controleren of dit waar is, maar we vermoeden dat de batterijen in het gunstigste geval zo lang meegaan met weinig gebruik. Als alternatief kunt u natuurlijk ook AAA-batterijen gebruiken – dit is goed voor het milieu.

Met een gewicht van ongeveer 420 gram inclusief batterijen is het toetsenbord verrassend zwaar, maar ligt het ook stabiel op het bureau. Als u het toetsenbord mee wilt nemen op reis, kan een lichter toetsenbord een betere keuze zijn.

Met zijn kleine buitenafmetingen neemt de K380 relatief weinig ruimte in beslag op het bureau. Ondanks het compacte ontwerp hebben de toetsen een goede onderlinge afstand. De lettertoetsen, evenals Alt, Command, Shift en co. zijn comfortabel te bereiken, typefouten zijn een zeldzaamheid.

Het toetsenbord heeft een uiterst aangename aanslag en geeft al na enkele minuten een aangenaam typegevoel. De toetsaanslag is duidelijk gedefinieerd, niets rammelt en we kunnen geen enkele vertraging in het typen detecteren.

GOEDE KEUZE

Logitech MX Keys

Adviesprijs

120,-

56.224 andere kochten dit product

Typ comfortabeler dan ooit tevoren met het Logitech MX Keys Toetsenbord. De toetsen van de MX Keys zijn speciaal ontworpen in de vorm van je vingertoppen, zodat elke aanslag vloeiend aanvoelt en het toetsenbord stabiel blijft liggen. Ook zorgt het ervoor dat je toetsaanslagen minder geluid maken. Handig is dat je de MX Keys op meerdere apparaten tegelijkertijd aansluit en met een druk op de knop wissel je van apparaat. Handig als je zowel een pc als een laptop hebt bijvoorbeeld. Nieuw is ook de aanpasbare verlichting, die pas aangaat als je handen in de buurt van het toetsenbord komen en zich aanpassen aan de verlichting van de directe omgeving. Zo staat de verlichting nooit te helder als de kamer wat donker is bijvoorbeeld.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

De nieuwe Logitech MX-toetsen bieden de gebruikelijke goede kwaliteit van deze fabrikant en overtuigen met een hoogwaardige afwerking en vele functies, zoals een achtergrondverlichting. Naast de verbinding via Bluetooth is het toetsenbord ook compatibel met de Unifying-ontvanger. Een geheugen voor aangesloten apparaten maakt het ook mogelijk om te schakelen tussen drie verschillende ontvangers, wat ook zeer goed werkt.

Naast het volwaardige numerieke toetsenbord biedt de MX-toetsen ook veel extra functies, zoals dubbele etikettering voor Mac- en Windows-functies. Het toetsenbord was echter niet helemaal overtuigend in zijn belangrijkste toepassingsgebied, het schrijven van lange teksten. De terugkoppeling bij het indrukken van de toetsen is een beetje sponsachtig, een duidelijk drukpunt ontbreekt hier. Daarnaast is de Logitech MX-toetsen een toetsenbord van zeer hoge kwaliteit.

GOEDE KEUZE

Apple Magic Keyboard

Adviesprijs

99,-

66.321 andere kochten dit product

Met Apple Magic Keyboard werk je nog sneller en nauwkeuriger door je dagelijkse bezigheden. Dankzij het nieuwe schaarmechanisme voelen toetsaanslagen comfortabel en maak je minder snel tikfouten. De Magic Keyboard maakt via Bluetooth draadloos verbinding met je Mac of pc. En maak je geen zorgen over de batterijduur. Op een volledige lading werkt het toetsenbord minimaal een maand – zonder tussentijds opladen.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

Als u voornamelijk of uitsluitend gebruik maakt van Apple-apparaten, is het Bluetooth-toetsenbord van Apple natuurlijk interessant voor u. Het Magic Keyboard van Apple is weer een stuk dunner geworden in vergelijking met zijn voorganger. Apple is ook overgestapt van batterijen naar een geïntegreerde oplaadbare batterij. Dit wordt opgeladen via een Lightning kabel, die ook in de iPhone of iPad wordt gebruikt. Eén batterijlading gaat enkele weken mee, vooral omdat Apple het zonder een toetsenbordlampje heeft gedaan.

Inmiddels heeft Apple ook eindelijk een Bluetooth-toetsenbord met numeriek toetsenbord geïntroduceerd. Het Magic Keyboard met numeriek toetsenbord is qua ontwerp en typegevoel vergelijkbaar met het Magic Keyboard en wordt ook opgeladen via de Lightning kabel.

Het ontwerp en de afwerking zijn, zoals altijd bij Apple, vlekkeloos en de aluminium afwerking ziet er ongetwijfeld uiterst nobel uit.

Maar het grootste voordeel van de toetsenborden van Apple is dat ze zijn afgestemd op het gebruik van het besturingssysteem van Apple. Zo kunnen de speciale toetsen worden gebruikt om functies als Mission Control of het Launchpad op te roepen. Maar er zijn ook toetsenborden van andere fabrikanten die deze sleutelindeling ondersteunen.

Ook konden we het Apple Magic Keyboard onder Windows relatief eenvoudig gebruiken. Maar de speciale toetsen op de F-toetsenrij, zoals de volumeregelaar, vervullen dan geen enkele functie. Ook is er traditioneel geen “Delete”-toets voor het verwijderen van tekst in de schrijfrichting op de Mac, alleen de “Backspace”-toets voor het verwijderen in de tegenovergestelde richting. Als u wordt gebruikt om in de andere richting te wissen, moet u de toetscombinatie “FN + Backspace” gebruiken.

Ook moet het toetsenbord, om tussen de systemen te kunnen schakelen, eerst worden afgemeld en daarna weer worden ingelogd. Hetzelfde geldt voor de verbinding met iPad en Co. Als u het toetsenbord regelmatig met andere apparaten gebruikt, is dit omslachtig.

Wat we leuk vonden aan de twee Apple toetsenborden is dat ze erg plat zijn. Je hoeft dus nauwelijks je handen te buigen als de bal van je duim comfortabel op het bureau ligt. Dit vermindert de gevoeligheid voor het vervelende carpale tunnelsyndroom.

In vergelijking met de voorganger is de toetsaanslag ook een stuk korter door de vlakke constructie, die we in de test wat wennen bleken te zijn. Maar na verloop van tijd waren we ook in staat om teksten betrouwbaar en snel op het scherm weer te geven met het nieuwe Apple Magic Keyboard.

De toetsen van ons testmodel “klikken” echter veel sterker dan die van de andere premium toetsenborden in de test. Het typegevoel lijkt meer op dat van het nieuwe, dunne MacBook Pro-model dan op dat van de MacBook Pro-modellen, die misschien niet voor iedereen geschikt zijn.

En dan is er nog de hoge prijs. Logitech biedt verlichte sleutels voor minder geld. Voor degenen die willen gaan alle Apple, is er geen alternatief. Alle anderen zullen het beter doen met een van de Logitech-varianten.

GOEDE KEUZE

Microsoft Surface Keyboard SC

Adviesprijs

119,-

34.968 andere kochten dit product

De Microsoft Surface Keyboard SC Bluetooth Grijs gebruik je samen met jouw Surface Book en Surface Pro. Het toetsenbord beschikt over bluetooth smart technologie waardoor je geen ontvanger nodig hebt om verbinding te maken met jouw Surface Book of Surface Pro. De bovenkant van het toetsenbord bestaat uit aluminium en blijft daardoor stevig staan tijdens het typen. Daarnaast is het toetsenbord compact en neem je hem makkelijk mee in je tas. En dankzij de vlakke toetsen, maak je geen herrie wanneer je een lange mail of een verslag typt.

Bekijk prijs bij coolblue

Het uitpakken van het Microsoft Surface Keyboard is een echte traktatie. De gedempte grijze toetsen tegen de aluminium behuizing zijn een lust voor het oog.

En ik denk dat Microsoft het weet, want ze hebben het toetsenbord niet in plastic gewikkeld of verborgen achter een vel beschermende kaart. Ze wilden dat je de schoonheid van dit toetsenbord zou zien vanaf het moment dat je de doos openschuift.

Typen op het Surface Keyboard voelt goed aan. Je kunt je vingers comfortabel op de toetsen laten rusten, maar toch met het minste duwtje in de rug. Er is geen leercurve en je kunt meteen beginnen met typen.

Net als bij het toetsenbord van een laptop hebben de ‘F’-toetsen en de functietoetsen dezelfde rij. Om te wisselen tussen de toetsen kunt u de ‘Fn’-toets indrukken of vasthouden, die ook een handige achtergrondverlichting heeft.

De functietoetsen zijn handig voor alles wat te maken heeft met Volume, Media Controls, Helderheid, Zoek Cortana, Taakweergave, Instellingen, Rekenmachine, Bureaublad weergeven, E-mail en Vergrendeling. We hebben ook een rechtermuisknop rechts van de spatiebalk. Kopiëren / plakken is een rek, zelfs met mijn vrij grote handen.

Het enige compromis is de ondermaatse ‘Enter’-sleutel, die eenvoudig had kunnen worden gerepareerd door een paar mil van het Caps Lock af te scheren.

Tot slot is de hoek van het toetsenbord laag zonder dat er een manier is om het aan te passen. Ook als het toetsenbord niet vlak is, heeft het last van wiebelen.

We houden echt van het Microsoft Surface Keyboard! De hoogwaardige aluminium bouwkwaliteit, de grijze toetsen en de functietoetsen maken het zeer gewild!

(Visited 507 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.