Beste vaatwasser: De beste vaatwassers om te kopen in.

Leer hier hoe u de juiste vaatwasser voor u kunt kiezen met onze hapklare recensies en handige aankoopgids.

Welke huiselijke uitvinding kan de bescheiden vaatwasser overtreffen? Het redt ons van eindeloze worstelwedstrijden met grimmige borden en pannen, handen vol heet vet, spatwater en een 15 minuten durende droog sessie achteraf. Dus, petje af naar uitvinder Josephine Cochrane voor het gemakkelijker maken van ons huiselijk leven. Bedankt, Josephine.

Zoals bij elk huishoudapparaat kan ook de keuze van de juiste vaatwasser verwarrend zijn. Alle vaatwassers hebben immers dezelfde functie, nietwaar? Dat is tot op zekere hoogte waar, maar sommige modellen voeren de taak beter uit dan andere. Daarom brengen wij u deze liefdevol samengestelde lijst van de beste modellen op de markt anno 2020, met alles van budgetmodellen tot het allerbeste dat de markt te bieden heeft.

Hieronder vindt u de vaatwassers van merken als Miele, Siemens, Bosch en Zanussi, samen met alle belangrijke specificaties en informatie die u nodig heeft om uw keuze te maken.

Wat is het eerste waar ik op moet letten?

Het bedieningspaneel is het eerste wat opvalt op de winkelvloer of website pagina – is het metaal of plastic, goedkoop of stijlvol? – maar uiteindelijk gaat het er vooral om wat er binnenin zit. Het spreekt voor zich dat hoe meer u uitgeeft, hoe beter de machine is uitgerust en hoe beter de kwaliteit van de verborgen onderdelen van de machine.

Wat betekent A+++?

Energiewaarden geven u een indicatie van de jaarlijkse kosten van elke machine. Ze worden aangeduid met de letters A tot en met D, gevolgd door maximaal drie plustekens. Machines met een A++++-classificatie zijn het goedkoopst om te draaien – verwacht dat een van deze machines ongeveer €30 per jaar op uw elektriciteitsrekening bijtellen, plus de kosten van water, tabletten, zout en spoelglansmiddel. Maar ook degenen met een A+++ en A+ rating zijn de moeite waard om te bekijken.

Vrijstaande machines zijn het populairst omdat ze vrijwel overal geïnstalleerd kunnen worden. Alle full-size vrijstaande vaatwassers zijn ongeveer 85 cm hoog, 60 cm breed en 60 cm diep. Elk vrijstaand model past dus op een afstand van 60 cm tussen de keukenkastjes. Zorg ervoor dat er in de buurt een watertoevoer en -afvoer is.

Geïntegreerde modellen zijn ontworpen om in uw bestaande keukenunits te passen; sommige modellen kunnen zelfs worden verwijderd en vervangen om aan te sluiten bij uw bestaande kleurenschema. Geïntegreerde modellen hebben echter hun nadelen. Voor een, omdat de machine is geïnstalleerd in een van de keuken units, is de kans groot dat u het achter moet laten als u verhuist. Houd er ook rekening mee dat het bedieningspaneel en het display verborgen blijven, zodat u de timer niet kunt zien of zelfs niet kunt zien of deze aan staat zonder de deur te openen om te controleren.

Hoe zit het met slanke modellen?

Slimline vaatwassers van ongeveer 45 cm breed zijn handig voor mensen met kleine ruimtes. Zorg er echter wel voor dat u een model kiest dat in het middensegment van de prijsklasse ligt; budgetmodellen hebben geen goede reputatie. De meeste slimline modellen hebben een capaciteit voor ongeveer 10 couverts.

Bestekmand of bestekbakje?

De meeste budget vaatwassers gebruiken een mandje op het onderste rek voor het opbergen van bestek. Dit kan in de weg staan als je grote potten en pannen hebt om te wassen: de duurdere modellen geven je een scala aan positioneringsopties, zodat je het rond andere items kunt plaatsen, terwijl de goedkopere modellen meestal een vaste positie hebben.

High-end machines daarentegen zijn vaak voorzien van een aan de bovenkant gemonteerde uitschuifbare bestekbak in plaats van een bestekbak. Dit is iets langzamer te laden, omdat elk mes, vork en lepel correct gepositioneerd moeten worden. Het is echter veel ruimte besparender en geeft het bestek een grondige wasbeurt.

Waarom hebben vaatwassers zout en spoelglansmiddel nodig?

Volgens Finish levert het zout, natrium voor de “ionenwisselaars” van de vaatwasser, die de magnesium- en calciumionen die hard water veroorzaken aantrekken en vasthouden. Hierdoor blijft het interieur van de vaatwasser vrij van kalkaanslag en andere ongewenste afzettingen. Het gebruikte zout wordt met het afvalwater weggepompt, dus regelmatig bijvullen is een must.

Spoelglansmiddel, ondertussen, is wat uw serviesgoed en glazen helpt schitteren. Het is echter een beetje een verkeerde benaming, omdat het meer te maken heeft met drogen dan met spoelen; kortom, het verlaagt de oppervlaktespanning van water, zodat het geen druppeltjes vormt. Daarom komt uw wijnglas zonder strepen en kalkaanslag uit de machine.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen vaatwassers:

 1. favorietli-thumbnail
  MIELE G 6620 SC BW
  Met ruimte voor maximaal 14 couverts wast de Miele G 6620 SC BW in één keer al het servies van een uitgebreid diner. Staat de vaatwasser maar half vol? Zet dan gerust toch de vaatwasser aan. Door het halve beladingsprogramma past de vaatwasser de hoeveelheid water en energie aan op de hoeveelheid vaat.

 2. li-thumbnail
  BOSCH SMS46II17E
  Vind jij hygiëne belangrijk, dan is de Bosch SMS46II17E met HygienePlus een vaatwasser voor jou. Met de HygienePlus functie spoelt de vaatwasser 10 minuten met water van 70 graden Celsius en hij droogt langer. Het resultaat is een extra hygiënische vaat. Handig als je thuis kleine kinderen hebt.

 3. li-thumbnail
  ZANUSSI ZDF26020XA
  Selecteer het automatische programma op de vrijstaande Zanussi ZDF26020XA vaatwasser en hij stelt de juiste temperatuur en programmaduur in. Dit betekent dat jij altijd over een schone vaat beschikt, zonder zelf het juiste programma te selecteren. Na een wasbeurt opent de deur van de vaatwasser automatisch 10 centimeter.

 4. li-thumbnail
  SIEMENS IQ700 SN278I36TE
  De vaatwasser is van alle gemakken voorzien. Ben je hem bijvoorbeeld vergeten aan te zetten? Geen probleem, via de app start je hem gemakkelijk. Waar en wanneer jij dat wil. Verder heeft de vaatwasser binnenverlichting zodat je beter zicht hebt bij het in- en uitruimen.

 5. goedkoopsteli-thumbnail
  INDESIT DIFP EU CB 100
  Plaats gerust je delicate wijn- en waterglazen. Het behoedzame programma reinigt ze met beleid, zodat ze niet beschadigen of verdoffen. In totaal beschikt de vaatwasser over 6 reinigingsprogramma’s. Zo draai je snel een kort programma of spoel je de vuile vaat voor als je de vaatwasser voorlopig niet vol krijgt.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

Miele G 6620 SC BW

Adviesprijs

829,-

5.553 andere kochten dit product

Met ruimte voor maximaal 14 couverts wast de Miele G 6620 SC BW in één keer al het servies van een uitgebreid diner. Staat de vaatwasser maar half vol? Zet dan gerust toch de vaatwasser aan. Door het halve beladingsprogramma past de vaatwasser de hoeveelheid water en energie aan op de hoeveelheid vaat. Je hebt keus uit 5 programma’s waaronder een intensief programma voor vuile ovenschalen, een delicaat programma voor glaswerk en een kort programma voor een snelle afwas.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

“Goed en stil apparaat.”

Goed wasresultaat, voldoende programma’s met optie halve lading en erg stil. Wascyclus maakt even weinig lawaai als de ventilator van het droogproces. Toestel is minder hoog dan onze vorige (AEG van 10 jaar oud) wat maakt dat deze onder bv. Een keukenwerkblad past. De capaciteit lijkt echter groter want we moeten het minder vaak opzetten. Besteklade is even wennen (hadden vroeger een mandje) en kost wat meer ‘moeite’, maar win je ruimschoots terug bij uitladen.

Victoria Hoffman

Miele is een Duits familiebedrijf dat gespecialiseerd is in hoogwaardige apparatuur. Zoals de meeste Miele eigenaren zullen bevestigen, spullen die gewoon goed werken, jaren in jaar uit. Al met al is de Miele G6620 SC een zekerheid.

Deze vrijstaande vaatwasser heeft een A++++ classificatie voor efficiëntie (gemiddeld gebruikt de Sensor Wash cyclus slechts 6,5 liter water per wasbeurt) en is uitgerust met een in hoogte verstelbare bovenkorf en een in hoogte verstelbaar bestekbakje dat kan worden aangepast om ruimte te bieden aan hoge wijnglazen eronder. In feite kunt u de manden in deze machine op elke gewenste manier configureren.

De wasprogramma’s omvatten een 58 minuten durende QuickPowerWash reeks, een optie voor een halve lading met automatische beladingsherkenning en een 75˚-cyclus voor het reinigen van pannen en het verwijderen van hardnekkige vlekken zoals gedroogd ei of aangekoekte jus.

Het AutoOpen droogsysteem is een andere handige innovatie: aan het einde van het wasprogramma opent de deur op een kier, om eventueel achtergebleven condenswater af te voeren en de verse lucht het droogproces te laten voltooien.

De Miele is een voorbeeldige vaatwasser. Het is buitengewoon efficiënt, gemakkelijk te gebruiken, stil en angstaanjagend betrouwbaar.

Belangrijkste specificaties – Type: Vrijstaand; Plaatsinstellingen: 14; Nominale efficiëntie: A+++++; Wijnglashouder: Ja; Snel wassen: Ja; Bestekbakje; Verstelbaar mandje: Ja

GOEDE KEUZE

Bosch SMS46II17E

Adviesprijs

619,-

2.784 andere kochten dit product

Vind jij hygiëne belangrijk, dan is de Bosch SMS46II17E met HygienePlus een vaatwasser voor jou. Met de HygienePlus functie spoelt de vaatwasser 10 minuten met water van 70 graden Celsius en hij droogt langer. Het resultaat is een extra hygiënische vaat. Handig als je thuis kleine kinderen hebt. Heb je een keer minder tijd? Je verkort de programmaduur gemakkelijk met een druk op de knop. De VarioSpeed Plus functie bespaart je tot 66% van de tijd.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

Dit middensegment vaatwasser is ook een geweldige performer. De Bosch SMS46II17E is vooral goed in het drogen van serviesgoed en kunststoffen met minimale strepen. De zes programma’s omvatten een scala aan wasprogramma’s: er is een intensieve 70˚C-straal, een 45˚-65˚ automatische modus, 45˚ snel wassen, voorspoelen, 40˚ glas en een 50˚ Eco-modus die echt energiezuinig is. Verwacht jaarlijkse energiekosten van ongeveer €25 per jaar bij gebruik van de automatische modus.

Een bijzonder slim kenmerk van deze vaatwasser is het aanpasbare opbergsysteem van Bosch, waarmee u de opstelling van de korven eenvoudig kunt aanpassen. Dit betekent dat lastige items zoals wijnglazen en champagneglazen op beide niveaus gestapeld kunnen worden. Zowel de onder- als boven manden hebben ook opvouwbare bordenrekken, zodat potten en pannen gemakkelijk in plaats daarvan kunnen worden geplaatst.

Het is uitzonderlijk stil (door de EcoSilent motor) en is ook voorzien van Bosch’ DosageAssist systeem, dat het reinigingstablet grondig oplost voordat de inhoud ervan wordt vrijgegeven. Een sensor bespaart automatisch water en energie als dat nodig is en een andere sensor detecteert hoe vuil uw vaatwerk is en verlengt of verkort het spoelprogramma dienovereenkomstig.

Als Duitse expertise en energie-efficiëntie uw belangrijkste overwegingen zijn, geef deze machine dan een kans. U zult zeker niet teleurgesteld worden.

Belangrijkste specificaties – Type: Vrijstaand; Plaatsinstellingen: 13; Nominale efficiëntie: A+++; Wijnglashouder: Ja; Snel wassen: Ja; Bestekmand (verplaatsbaar); Verstelbare mand: Ja

GOEDE KEUZE

Zanussi ZDF26020XA

Adviesprijs

443,-

6.114 andere kochten dit product

Selecteer het automatische programma op de vrijstaande Zanussi ZDF26020XA vaatwasser en hij stelt de juiste temperatuur en programmaduur in. Dit betekent dat jij altijd over een schone vaat beschikt, zonder zelf het juiste programma te selecteren. Na een wasbeurt opent de deur van de vaatwasser automatisch 10 centimeter. Hierdoor ontsnapt de warme lucht en ontstaat er een koude luchtstroom die je vaat op een natuurlijke manier droogt.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

Zanussi’s midden geprijsde “wetenschap toestel” heeft niet het solide gevoel van de Duitse topmerken, en de binnekant is niet iets om over naar huis te schrijven – het verstelbare korfsysteem zelf is vrij eenvoudig en ondersteunt daardoor lange glazen niet zo goed. De Zanussi ZDF2602020XA doet echter wel geweldig werk op het gebied van reinigen en drogen, en met 47dB is het ook relatief stil.

U krijgt de gebruikelijke reeks wasprogramma’s – vijf in totaal – inclusief een Eco 50˚ programma dat ongeveer 22% minder energie verbruikt, een 45˚ glascyclus, een 60˚ snelle wasbeurt en een automatische half-load functie die gebruik maakt van sensoren om het niveau van water en energieverbruik te bepalen dat nodig is voor een bepaalde lading.

Dit model is ook uitgerust met de fancy-sounding AirDry-technologie van Zanussi, die de deur tijdens het laatste deel van de droogcyclus lichtjes openduwt, om wat frisse lucht binnen te laten en de inhoud natuurlijker te laten drogen.

Voor de prijs presteert deze Zanussi uitermate goed, zonder al te veel water en energie te gebruiken.

Belangrijkste specificaties – Type: Vrijstaand; Plaatsinstellingen: 13; Nominale efficiëntie: A+++; Wijnglashouder: Nee; Snelle wasbeurt: Ja; Bestekmand; Verstelbare mand: Ja

GOEDE KEUZE

Siemens iQ700 SN278I36TE

Adviesprijs

829,-

4.867 andere kochten dit product

De Siemens SN278I36TE is een superzuinige vaatwasser die per wasbeurt 13 couverts voor je schoonmaakt. De vaatwasser is van alle gemakken voorzien. Ben je hem bijvoorbeeld vergeten aan te zetten? Geen probleem, via de app start je hem gemakkelijk. Waar en wanneer jij dat wil. Verder heeft de vaatwasser binnenverlichting zodat je beter zicht hebt bij het in- en uitruimen.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

Dit eerste vrijstaande model van Siemens is voorzien van een aantal USP’s, waaronder varioSpeed Plus – naar verluidt een volledig serviesgoed wasproces in een derde van de tijd -, een “emotionLight” LED-verlichtingssysteem dat van de iQ700 een nachtclub maakt wanneer deze wordt geopend en een “Home Connect”-functie voor degenen die de drang om hun toestellen te bedienen vanaf hun Android of iOS smartphone niet kunnen weerstaan.

Bijzonder is de Siemens iQ700 SN278I36TE tijdens de droogcyclus gebruik maakt van zeolieten; dit natuurlijke mineraal absorbeert vocht en geeft warmte af zonder extra energieverbruik. Het is vooral effectief op moeilijk te drogen kunststoffen.

Andere handige functies zijn onder andere een in hoogte verstelbare bovenkorf en een op de bovenkant gemonteerde besteklade, een speciaal rek op de onderste plank voor ongeveer een dozijn glazen met hoge stelen, en zelfs de distributie van wasmiddel met dank aan Siemens’ DosageAssist functie. Een fluisterstille motor en een A++++ energieklasse completeren een enorm indrukwekkend (zij het prijzig) vaatwaspakket.

Belangrijkste specificaties – Type: Vrijstaand; Plaatsinstellingen: 13; Nominale efficiëntie: A+++++; Wijnglashouder: Ja; Snel wassen: Ja; Bestekbakje; Verstelbaar mandje: Ja

GOEDKOOPSTE

Indesit DIFP EU CB 100

Adviesprijs

349,-

6.035 andere kochten dit product

Plaats gerust je delicate wijn- en waterglazen. Het behoedzame programma reinigt ze met beleid, zodat ze niet beschadigen of verdoffen. In totaal beschikt de vaatwasser over 6 reinigingsprogramma’s. Zo draai je snel een kort programma of spoel je de vuile vaat voor als je de vaatwasser voorlopig niet vol krijgt. In de bovenkorf zitten 2 neerklapbare steunen. Je maakt hier gemakkelijk plek voor meerdere bakjes of een ovenschotel. Zodra een vaatwasprogramma klaar is, klinkt een geluidssignaal. Zo weet je direct dat je weer schoon servies hebt.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

Op zoek naar een geïntegreerde wasmachine? De Indesit Ecotime DIF 04B1 voor minder dan €400, met deze vaatwasser koopt u een kleine machine met voldoende ruimte voor 13 couverts, een volledig roestvrijstalen interieur, de verplichte verstelbare bovenkorf, klasse A+ energiezuinigheid en vijf wasprogramma’s. Het geeft ook uitstekende reinigings- en droogresultaten.

Eerlijk is eerlijk, de interface kan een beetje onhandig zijn soms: het is ingebouwd in de bovenkant van de deur, dus er is geen ruimte voor wijzerplaten en displays. Maar deze vaatwasser blinkt uit in de hoofdactiviteit, het wassen en drogen van vaatwerk en bestek. Betrouwbaarheid is ook goed, met 10 jaar garantie op alle onderdelen. Een top budget aankoop.

Belangrijkste specificaties – Type: Geïntegreerd; Plaatsinstellingen: 13; Nominale efficiëntie: A+; Wijnglashouder: Ja; Snel wassen: Nee; Bestekmand; Verstelbare mand: Ja

(Visited 571 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.