De beste snoerloze grastrimmer

Er zijn enkele grasmaaiers, maar apparaten met oplaadbare batterijen zijn nog niet gebruikelijk. Ze zijn echter wel praktisch omdat je niet eerst de stroomvoorziening hoeft voor te bereiden. Pak ze gewoon op en ga er vandoor!

We hebben 13 snoerloze trimmers van de bekende fabrikanten aangeschaft en uitgebreid getest in een pand met verschillende vegetatie. De apparaten waren tussen de 100 en 500 Euro geprijsd. Vaak werden een batterij en de lader al meegeleverd, maar sommige apparaten worden ook zonder accessoires verkocht, waardoor ze op het eerste gezicht erg goedkoop lijken.

Zo hebben we getest

Het assortiment accutrimmers is relatief klein. Voorwaarde voor ons was een snijbreedte van minstens 23 centimeter, anders zou het zelfs voor kleine oppervlakten te omslachtig zijn. In de tussentijd hebben we in totaal 13 snoerloze trimmers uitvoerig getest.

We hebben nu acht nieuwe modellen getest, die tussen bijna honderd en maar liefst 500 euro kosten. De hogere klasse komt van EGO Power, dat als professioneel apparaat bijna buiten het bereik valt, maar laat ons zien wat er technisch haalbaar is. Stihl scheidt de middenklasse af met de FSA 56 aan de top. Het goedkoopste model in de update komt van Einhell en is de tegenhanger van de Black + Decker GLC1823L20, die we nog steeds kunnen aanbevelen voor kleine tuinen en minder moeilijk gras.

De lente stond in volle bloei op een perceel van 1200 vierkante meter. Gazonranden, taluds, fruitweiden, hekstroken, sloten en struiken moesten worden vrijgemaakt van het hoge gras. Een moeilijke omgeving, niet alleen vanwege het gebied, maar ook vanwege de vele hoge harde gras – struikachtige groeiende vaste planten met een hoogte van 20 tot 30 centimeter. Hier moesten alle 13 grasmaaiers laten zien wat ze konden.

Waar een grastrimmer goed voor is

Een gazontrimmer is een elektrisch of benzine aangedreven apparaat met een motor op een stuur dat een spoel schroefdraad of een plastic mes aandrijft. De snelle rotatie van de draad of het mes snijdt het gras.

Graskantensnijders zijn vooral geschikt voor randen en moeilijk bereikbare plaatsen.

Omdat er gevaar voor letsel bestaat, is de snijcirkel aan de kwart of halve zijde afgedekt met een schild. Zo wordt voorkomen dat bijvoorbeeld stenen in de richting van de operator worden gegooid. Het controleert ook de uitwerping van het gesneden materiaal.

De zwaardere en krachtigere bosmaaiers of bosmaaiers onderscheiden zich van de trimmers. Deze zijn meestal benzine-aangedreven, hebben een grotere maaicirkel en maaien met twee draden of 2 tot 3 messen. Kettingzagen worden gebruikt in de commerciële sector en zijn geschikt voor grote oppervlakten, hard gras en onderhout.

Trimmers daarentegen zijn bedoeld voor kleine of middelgrote privé-tuinen. Ze worden vooral gebruikt voor het maaien van randgebieden of andere gebieden die ontoegankelijk zijn voor de rollende grasmaaier of trekker. Theoretisch kunnen ook gelijkmatige oppervlakken worden gemaaid, maar gazontrimmers zijn hiervoor niet echt geschikt: Het resultaat zou er zeer ongelijkmatig uitzien in plaats van glad en mooi.

De trimmers hebben een in hoek verstelbare kop, en sommige kunnen zijwaarts worden gekanteld. Dit maakt het mogelijk om met hen te maaien op moeilijke plaatsen, zoals onder banken en struiken.

Accu of niet?

Het voordeel van grasmaaiers met oplaadbare batterijen is dat er geen kabel achter hoeft te worden getrokken. De trimmer is iets zwaarder dan een gereedschap met een kabel vanwege de accu, maar dat merk je nauwelijks. Benzineborstelmaaiers zijn aanzienlijk zwaarder en luider – en ze ruiken naar uitlaatgassen en benzine.

Met alle gereedschappen uit deze test kunnen de batterijen ook voor andere apparaten van het merk worden gebruikt, maar niet altijd voor elk gereedschap. Bosch markeert zijn gezinsaccu’s bijvoorbeeld met de aanduiding “Power 4All 18V”.

Batterijgevoede grasmaaiers werken maximaal 30 tot 40 minuten op één batterij.

Het nadeel van accutrimmers is natuurlijk dat hun looptijd slechts tussen de 30 en 45 minuten ligt – afhankelijk van het vermogen van de accu (2,0 tot 4,0 ampère-uren en meer) en de dikte van de vegetatie. Dit is voldoende voor een klein gazon van 100 vierkante meter met struiken, maar voor grotere of meer complexe gebieden met veel randen heeft men sterkere batterijen en/of één of twee reservebatterijen nodig. Snelle laders zijn zeer nuttig voor dit doel, maar zijn bijna nooit inbegrepen in de accessoires.

Met de trimmers hebben we gewerkt op een relatief wilde oppervlakte van ongeveer 1.200 vierkante meter. De meeste gebieden zijn niet afgesloten en er zijn veel gazons, struiken, bomen, 60 meter haag met dijk en een fietspad met sloot.

Zo’n perceel is veel te groot om volledig met een grasmaaier te worden gemaaid – zelfs met onze testwinnaar zou het ongeveer zes uur duren om het te maaien – dus met een half uur werking zou u een volle twaalf batterijlading nodig hebben. Met 5 Ah batterijen, die u tussendoor oplaadt, kunt u de behoefte reduceren tot zes batterijen. Een alternatief zou zijn om het op te splitsen in verschillende werkopdrachten. Maar dat heeft niet veel zin, want benzineborstelmaaiers zijn verkrijgbaar vanaf 120 euro, terwijl onze testwinnaar net geen 200 euro kost met batterij en lader.

Wat is beter: spoel of mes?

Gazontrimmers zijn meestal uitgerust met spoelen. Als de draad opgebruikt is, kunt u ofwel kant-en-klare vervangingsspoelen kopen, ofwel zelf een geschikte draad opwinden van een grote spoel. Met de hier genoemde trimmers is dit geen uitdaging met slechts één maaidraad en bespaart het geld. Ook de spoelen zelf zijn aan slijtage onderhevig en moeten na een bepaalde tijd worden vervangen.

Kunststof messen bereiken geen betere snit, maar zijn makkelijker te verwisselen dan een draad. Bovendien is het niet nodig om de draad weer aan te spannen en zijn er geen vervelende blokkades meer.

Fabrikanten zijn echter vooral geïnteresseerd in het kopen van vervangingsmessen. Elke no-noame draad kan op de spoelen worden gewikkeld, maar Bosch, Einhell en Gardena verdienen hier geen geld aan.

Beveiliging

De onopvallende trimmer kan zeker een gevaarlijk apparaat zijn. Het kleine draadje snijdt geen vinger af, maar het gooit wel graag stenen weg. Daarom mag niemand op een afstand van minstens tien meter blijven, zeker niet voor het apparaat. Maar denk ook aan uw auto, ramen of andere kwetsbare oppervlakken.
Draag altijd een veiligheidsbril als u een grastrimmer bedient. Het is ook belangrijk om de lengte van het apparaat aan te passen aan uw eigen lengte. Indien beschikbaar, moet de riem ook worden aangepast en gedragen voor een betere ergonomie. Alleen onze testwinnaar van Makita komt met een riem en veiligheidsbril.

Reiniging, onderhoud en reserveonderdelen

Mes of draad, spoel en batterijen zijn de slijtdelen van een trimmer en moeten regelmatig worden aangeschaft. Informeer naar de bijbehorende prijzen. Een eenvoudige 3,0 Ah accu van Makita kost al een indrukwekkende 49 euro, de 5,0 Ah accu is verkrijgbaar voor meer dan 80 euro. EGO Power zet de kroon op het geheel, de 2.0 Ah batterij kost iets minder dan 100 euro, en de lader ook. Ikra is goedkoper, de lader en 2,5 Ah batterij zijn verkrijgbaar voor 83 euro.

Batterij en lader zijn voor de meeste trimmers bijna net zo duur of zelfs duurder dan het apparaat zelf.

Reserveonderdelen kunnen duur zijn – vooral de batterij

Anders blijft het onderhoud beperkt tot het af en toe verwijderen van het aangebakken gazonmaaisel uit de beschermkap. Elektrische grasmaaiers zijn daarom zeer onderhoudsvriendelijk, in tegenstelling tot bosmaaiers met een verbrandingsmotor.

Het is helemaal niet triviaal om een trimmer ergens in de winter te parkeren. Sommige modellen kunnen ultrasnel worden opgevouwen en zijn slechts een meter lang (Worx, Stiga). Anderen daarentegen blijven op ware grootte en hebben een overeenkomstige grote behoefte aan ruimte in de werkplaats (EGO Power-modellen, Ikra).

Onze lijst met zorgvuldig gekozen grastrimmers:

 1. favorietli-thumbnail
  MAKITA DUR181Z
  Waar je ook moet zijn in de tuin, met de Makita DUR181Z kom je er. Deze grastrimmer werkt dankzij een 18 volt accu namelijk geheel draadloos (in deze uitvoering zonder accu geleverd). Hij heeft een 26 centimeter maaicirkel en is uitgerust met een telescopische steel en draagriem, zodat je zijn lengte op een goede hoogte voor jou aanpast en comfortabel werkt.

 2. li-thumbnail
  BOSCH UNIVERSALGRASSCUT 18
  De Bosch UniversalGrassCut 18-26 gebruik je om de randen van het gazon te trimmen waar je grasmaaier niet komt. De grastrimmer werkt op draad die de grastrimmer automatisch zelf verlengt tijdens het trimmen. De kop is draaibaar, waardoor je ook de randen op moeilijk bereikbare plekken meeneemt.

 3. li-thumbnail
  EINHELL GE-CT 18 LI
  Na gebruik van de Einhell GE-CT 18 Li Kit weet je zeker dat je tuin er goed verzorgd bij ligt. Deze grastrimmer werkt op een 18 volt 2,0 Ah accu, waardoor je je draadloos over het hele perceel beweegt. Omdat de draaibare kop op 5 manieren te kantelen is, verwijder je ook in moeilijk bereikbare hoeken ongewenste begroeiing.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

Makita DUR181Z

Adviesprijs

89,-

183.554 andere kochten dit product

Waar je ook moet zijn in de tuin, met de Makita DUR181Z kom je er. Deze grastrimmer werkt dankzij een 18 volt accu namelijk geheel draadloos (in deze uitvoering zonder accu geleverd). Hij heeft een 26 centimeter maaicirkel en is uitgerust met een telescopische steel en draagriem, zodat je zijn lengte op een goede hoogte voor jou aanpast en comfortabel werkt. Aangezien de kop kantelbaar is, is ook het bijsnijden van je graskanten met deze accu grastrimmer geen probleem. De tweede greep van de DUR181RM zorgt tot slot voor een stukje extra controle.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Superhandige robotmaaier, simpel in gebruik.”

Ter vervanging van onze oude maaier deze compacte en voordelige maaier aangeschaft. Ik heb gelet op kleine goed vervangbare mesjes (check), gebruik van de oude draad (check), makkelijk te bedienen (check) en een app (check). Hij is bovendien compacter en makkelijker en stiller in gebruik. We zijn er heel blij mee.

Pieter Heertjens

Zijn oplaadbare batterij laadt veel sneller op dan de andere apparaten – na slechts een goed uur kunt u verder. Bovendien ligt de Makita stevig in de hand, niets wiebelt hier, de hefinrichting en de motor zitten stevig vast.

Makita geeft een looptijd aan van 45 minuten en een oplaadtijd van 22 minuten voor de 3.0 Ah accu, en belooft 60 minuten looptijd en 36 minuten oplaadtijd voor de 4.0 Ah accu.

In onze test liet de Makita grasmaaier met de 3.0 Ah accu de draad 27 minuten zonder onderbreking lopen – zoals altijd zijn de looptijden van de accu’s in de praktijk beduidend korter dan de beloftes van de fabrikanten. Ongeveer vijf minuten voor het einde wordt de motor zwakker, dan knippert er een rood lampje op het handvat.

De achterlichten waren Gardena en Black + Decker met 260 en 300 minuten oplaadtijd, wat verre van praktisch is. Dit zijn benaderende cijfers, omdat we de laders allemaal tegelijk hebben aangesloten en vervolgens met tussenpozen van een half uur hebben gecontroleerd of ze “vol” aangaven.

De laders zijn zeer duurzaam. Ikra IAT 40-3025 Li, EGO Power ST1210E en Stihl FSA 56 zijn vergelijkbaar in vakmanschap, hoewel de slinger tot in detail aan de Stihl kan slingeren.

Een stabiele constructie, dat is geenszins het geval bij de concurrenten: Zwart + Decker kan goed overweg met de lichte GLC1823L20, het handvat, de motor en de hefinrichting zijn solide, de gaten zijn schoon.

Bij Ryobi, Bosch, Gardena, Worx, AL-KO, Einhell en Stiga daarentegen wiebelt de maaiunit min of meer sterk met als gevolg een slingerende motor. Dit is niet relevant voor de werking, maar de waarde en het goede gevoel over de duurzaamheid van het product zijn weg.

Makita, daarentegen, maakt geen gebruik van talrijke bedieningshoeken voor de motor en de handgreep. In de testwinnaar kan alleen het stuur worden aangepast aan de grootte van de operator. Bovendien kan de hoek van de motor ten opzichte van de handgreep worden aangepast: de hoek tussen de handgreep en de grond kan in 5 stappen worden veranderd, zodat de meest comfortabele werkpositie kan worden gevonden. Deze twee instellingen kunnen door elke trimmer worden aangepast.

Zowel de EGO Power modellen als Stihl gaan nog een stap verder door zonder te doen, zelfs de hoekstuurmotor kan hier niet worden aangepast. Dit is een pluspunt voor de stabiliteit en duurzaamheid: waar geen mechanisme is, kan geen enkel mechanisme breken. In het gebruik heeft deze tekortkoming ons zelden gestoord, een veranderde houding zou dit kunnen compenseren.

Alle trimmers zijn na het uitpakken in een handomdraai klaar voor gebruik. De tekens van de snijcirkel moeten door uzelf op alle trimmers worden gemonteerd. Met Gardena was het niet mogelijk om het te demonteren voor de terugkeer, hier klikken veel plastic neuzen in elkaar, die niet meer los te maken zijn. Stihl wordt volledig gemonteerd overhandigd, indien gekocht bij een vakhandelaar.

Makita DUR181Z: Aanspannende draad, kan ook met de hand worden aangebracht.
De garenspoelen kunnen het automatisch afwikkelen aan: Als de draad tijdens het gebruik verslijt – en dit kan binnen enkele minuten met takken en stenen – wordt het korter en wordt de snijcirkel kleiner.

In het geval van de testwinnaar Makita hoeft de trimmer tijdens het gebruik slechts kort op de grond te worden gedrukt en de spoel rolt automatisch enkele centimeters af (automatische inches). Een metaal aan de buitenrand van de afscherming snijdt de draad onmiddellijk op de juiste lengte. Dit alles duurt twee seconden, het werkproces wordt niet onderbroken.

GOEDEKEUZE

Bosch UniversalGrassCut 18

Adviesprijs

169,-

131.351 andere kochten dit product

De Bosch UniversalGrassCut 18-26 gebruik je om de randen van het gazon te trimmen waar je grasmaaier niet komt. De grastrimmer werkt op draad die de grastrimmer automatisch zelf verlengt tijdens het trimmen. De kop is draaibaar, waardoor je ook de randen op moeilijk bereikbare plekken meeneemt. Door de werking op accu maai je zonder snoer en trim je ook de randen achterin je tuin met gemak. Planten in je tuin trim je niet mee dankzij de plantenbeugel. Met het v-vormige ontwerp en de wielenset, waardoor je de trimmer niet de hele tijd moet dragen, trim je comfortabel door. Nog comfortabeler werken doe je met de telescopische steel waarmee je de lengte van de trimmer naar eigen wens afstelt.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De Bosch EasyGrassCut 18 gazontrimmer heeft een hoogwaardige afwerking. Het is ook in hoogte verstelbaar tussen 120 – 140 cm. Het heeft ook een ergonomisch handvat, wat een merkbaar positief effect heeft! De joystickhandgreep maakt het werken comfortabel.

Het apparaat is uitgerust met een “automatische” spoel. Het verwisselen van de spoel is niet moeilijk. De trimmer is met 2,3 kg relatief licht.

Daarnaast is deze grasmaaier met 18V natuurlijk ook compatibel met alle andere 18V accu’s van Home and Garden! Met één acculading konden we ongeveer 200 min. maaien. De verkoper geeft tot 450 min. We konden dit niet begrijpen. (2 Ah)

Volgens ons onderzoek is het helaas niet mogelijk om achteraf een mes te monteren in plaats van de spoel. Een spoel heeft een andere duurzaamheid. In het geval van veel betonnen randen, waar gemaaid wordt, gaat het niet zo lang mee als in open velden.

De fabrikant geeft een snijbreedte van 26 cm aan. Hoewel deze relatief groot is, is de Bosch grastrimmer bedoeld voor kleinere projecten.

We zijn volledig tevreden met de UniversalGrassCut-grasknipper! We zouden geen AdvancedGrassCut uit de 36V serie kopen, omdat die niet echt beter is. Maar de 18V accu’s uit de Home and Garden serie kunnen ook worden gebruikt voor apparaten zoals de PSR 18 LI-2 accuschroevendraaier*. Helaas kunnen geen metalen messen achteraf worden gemonteerd! Met metalen messen zou het apparaat milieuvriendelijker zijn (microplastic). Wij denken dat er conventionele nylondraden worden gebruikt. Batterij-aangedreven apparaten zijn inderdaad milieuvriendelijker, maar deze gedachte was hier nog niet klaar! 

GOEDE KEUZE

Einhell GE-CT 18 Li

Adviesprijs

99,-

125.167 andere kochten dit product

Na gebruik van de Einhell GE-CT 18 Li Kit weet je zeker dat je tuin er goed verzorgd bij ligt. Deze grastrimmer werkt op een 18 volt 2,0 Ah accu, waardoor je je draadloos over het hele perceel beweegt. Omdat de draaibare kop op 5 manieren te kantelen is, verwijder je ook in moeilijk bereikbare hoeken ongewenste begroeiing. En schiet je per ongeluk uit bij het bloemenperk? Geen paniek! De plantbeschermer zorgt ervoor dat je bloemen heel blijven. Reservemessen heb je altijd bij de hand: die berg je gemakkelijk op in het extra handvat. De telescopische steel en de handige led-verlichting op de acculader maken de GE-CT 18 Li Kit helemaal af.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De Einhell GE-CT 18 Li werkt net als Gardena en Bosch met kunststof messen. Ze hebben ons in de vorige test niet overtuigd – maar hier werd het nog erger:

Tijdens de 25 minuten durende werktijd zijn we het mes vier keer kwijtgeraakt en zijn er minstens nog zeven messen versleten. De Einhell is daarom niet geschikt voor tuinen met steen- of houtdetails of als er veel struiken, hagen en bomen zijn. Er kunnen altijd nog takken op de grond liggen. Maar de messen verslijten snel en dat kan niet de bedoeling zijn.

De stabiliteit van de handgreep, het stuur en de motor is laag en ligt ongeveer op het niveau van Gardena en AL-KO. De prijs blijft onder de 100 euro, inclusief lader en 2,0 Ah batterij. Maar we raden deze trimmer niet aan vanwege de nadelen. Wij geven de voorkeur aan de Black + Decker GLC1823L20 met meer looptijd of de Worx 20V WG 169E met vergelijkbare looptijd en commando-feed.

(Visited 674 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.