De beste elektrische tandenborstel

Om erachter te komen wat de beste elektrische tandenborstel is, hebben we nu 22 modellen gedurende enkele weken getest. Onze conclusie: je hoeft niet veel geld uit te geven aan een elektrische borstel, goedkope borsteltjes doen het net zo goed.

Als het gaat om het reinigingsresultaat is er geen verschil tussen dure en goedkope tandenborstels en de zogenaamde comfortkenmerken van de duurdere modellen helpen meestal weinig. We vonden alleen drukcontrole en timer nuttig in de test.

Reinigen elektrische tandenborstels beter?

Bij het zoeken naar een elektrische tandenborstel is men snel overweldigd: Er zijn tandenborstels met ronde en langwerpige borstels, “oscillerende” borstels, sonische en ultrasone tandenborstels, tandenborstels met gevoelige of visuele drukregeling, modellen met witmakende functie en dieptereiniging en zelfs apparaten met Bluetooth-verbinding met de smartphone – en er wordt geen melding gemaakt van de vele verschillende opzetborstels.

De markt voor elektrische tandenborstels is dan ook meer dan verwarrend en de afzonderlijke modellen zijn vaak moeilijk te onderscheiden vanwege vergelijkbare benamingen.

Maar is borstelen met een elektrische tandenborstel beter dan borstelen met de hand? En wat zijn de verschillen tussen de verschillende technologieën in elektrische tandenborstels?

Verrassend genoeg zijn er, afgezien van enkele tandheelkundige studies, nauwelijks onafhankelijke uitspraken over dit onderwerp. De meeste van de vermeende tests op het internet zijn alleen maar een paradepaardje voor het marketingbrabbel van de fabrikanten en bekronen regelmatig dure modellen met een overvloed aan functies als testwinnaar. Hoewel dit geen probleem is vanuit het oogpunt van mondhygiëne, wordt een essentieel gegeven vaak over het hoofd gezien: Veel goedkope elektrische tandenborstels maken de tanden net zo goed schoon als dure.

Om de zaak tot op de bodem uit te zoeken en u met een zuiver geweten een model te kunnen aanbevelen, hebben we de elektrische tandenborstels van toonaangevende fabrikanten uitvoerig getest. We hebben niet alleen wekenlang onze tanden gepoetst met verschillende modellen in verschillende prijsklassen, maar we hebben ook alle beschikbare onafhankelijke studies gelezen en met experts in de tandheelkunde gesproken.

De kern van de zaak: de juiste toepassing

Volgens een meta-studie van de Cochrane Collaboration, die de resultaten van 56 wetenschappelijke studies over dit onderwerp analyseerde, verwijderen elektrisch aangedreven tandenborstels tot elf procent meer plak dan traditionele handtandenborstels. Na drie maanden hadden testers die elektrisch borstelen gemiddeld 21 procent minder plak dan degenen die met de hand borstelen.

Veel van deze studies zijn echter uitgevoerd in opdracht van fabrikanten van elektrische tandenborstels, wat de resultaten relativeert. En bij het borstelen met de hand is de borsteltechniek ook belangrijk. Je kunt ook goed poetsen met een traditionele tandenborstel: “Het knelpunt is echter het juiste gebruik”, legt Dr. Carolina Ganß, voorzitter van de Duitse Vereniging voor Preventieve Tandheelkunde, uit.

Eigenlijk moet u kleine cirkelvormige bewegingen maken op elke tand en de tandenborstel onder een hoek van 45 graden houden. Na een paar bewegingen moet men dan, trouw aan het motto “van rood naar wit”, plakresten van het tandvlees over de tand wegvegen. Dit alles correct doen is niet zo gemakkelijk.

Goed borstelen gaat makkelijker met een elektrische tandenborstel

“Het idee van de elektrische tandenborstel is om hem de complexe bewegingen te laten uitvoeren die men eigenlijk met een handtandenborstel zou moeten uitvoeren,” zegt Dr. Carolina Ganß. Elektrische borstels vereisen minder precisie van de gebruiker. Met andere woorden, het goed poetsen van uw tanden met een elektrische tandenborstel is gewoon eenvoudiger. Daarom raden de meeste tandartsen het gebruik van een elektrische tandenborstel aan.

Maar hoe borstel je goed met een elektrische tandenborstel? De meningen lopen uiteen: sommigen raden aan om zachtjes over de tand te cirkelen, anderen om te slaan of te zwaaien. Maar studies hebben aangetoond dat geen van deze methoden duidelijke voordelen heeft. Ook mensen zonder reinigingssysteem doen het goed in de mondhygiëne, volgens een artikel in de Süddeutsche Zeitung. Blijkbaar is het belangrijkste om alle gebieden van de tanden te reinigen, dat wil zeggen de buiten- en binnenzijden en de kauwvlakken.

Degenen die een vast systeem volgen, verminderen echter het risico om bepaalde gebieden te vergeten bij het borstelen. Bijvoorbeeld, eerst linksboven buiten, dan linksboven binnen en dan verder in het volgende “kwadrant”. Op deze manier wordt het borstelen al snel een tweede natuur.

Het belangrijkste is om de overgang van het tandvlees naar de tandenborstel goed te poetsen en met een tandenborstel naar de rand van het tandvlees te gaan.

Er is echter net zo weinig wetenschappelijk bewijs voor het positieve effect van flossen als er is voor professionele tandreiniging – ook al worden beide altijd herhaald door tandartsen als een gebedsmolen.

Het is in ieder geval duidelijk dat u uw tanden twee keer per dag gedurende minstens twee minuten moet poetsen – of beter nog, drie minuten.

Een andere regel geldt voor zowel elektrische als handtandenborstels: Na ongeveer drie maanden moeten de borstels worden vervangen, omdat de reinigende werking dan aanzienlijk zal afnemen. Als de haren naar buiten buigen, is het al te laat.

Roterende oscillatie, geluid of ultrageluid?

In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen roterende en sonische tandenborstels. Daarnaast zijn er ook ultrasone tandenborstels, maar die spelen nauwelijks een rol op de Duitse markt; je hebt er een speciale tandpasta voor nodig.

We hebben daarom geen ultrasone tandenborstels overwogen. Ook de vele modellen die op batterijen werken zijn niet in onze test opgenomen. Je kunt ze vaak voor ongeveer 10 euro in de drogisterij krijgen, maar batterijen leiden tot onnodig gevaarlijk afval en verwijderbare batterijen zijn omslachtig. Daarom hebben we ons geconcentreerd op tandenborstels met een vast geïnstalleerde batterij.

Roterende oscillerende

Bij roterende tandenborstels wordt de borstelkop aangedreven door een elektromotor die de borstel meer dan 8.000 keer per minuut laat draaien en meer dan 40.000 keer laat pulseren. De borstel wordt afwisselend met de klok mee, tegen de klok in en heen en weer bewogen. Met uitzondering van de Oral-B Vitality, die uitsluitend draait, beheersen alle modellen met ronde borstels deze zogenaamde 3D-technologie.

Roterende-oscillerende tandenborstels zijn vaak goedkoper

Bij het reinigen wordt het borsteltje enkele seconden tegen de ene tand gehouden en vervolgens naar de volgende tand geleid. De volledige beweging van de borstel wordt alleen aan de elektromotor overgelaten en elke tand wordt afzonderlijk gereinigd. Het geheel is dus eerder iets voor de minutieuze schoonmaker.

Roterende oscillerende tandenborstels zijn meestal goedkoper dan sonische tandenborstels. Maar er zijn grote prijsverschillen: de verschillende Braun Oral-B modellen kosten tussen de 20 en meer dan 200 euro.

Sonische tandenborstels

In plaats van een elektromotor gebruiken sonische tandenborstels een piëzo-elektrische transducer die de borstelharen snel doet trillen – met tienduizenden zijdelingse bewegingen per minuut. Dit verbruikt veel minder elektriciteit dan een elektrische motor en daarom gaan sonische tandenborstels veel langer mee voordat ze moeten worden opgeladen, in vergelijking met roterende en oscillerende elektrische tandenborstels.

Sonische tandenborstels reinigen niet met geluidsgolven, zoals vaak ten onrechte wordt verondersteld, maar ook door het contact van de tanden met de haren. Ze bewegen snel heen en weer met een fractie van een millimeter. Dit is om de plaque, de voedingsbodem voor cariës en andere ziekten, los te maken en te verwijderen.

Met sonische tandenborstels is minder druk nodig – goed voor gevoelig tandvlees

Het maakt niet uit welke reinigingstechniek u gebruikt, maar u moet niet te hard drukken met de sonische tandenborstel. Zo kunt u met een sonische tandenborstel meer schoonmaken zoals u gewend bent van een manuele reiniging. Met zijn ovale vorm lijkt hij ook meer op een klassieke tandenborstel.

In het algemeen kunnen sonische tandenborstels zachter over de tanden worden bewogen dan roterende oscillerende tandenborstels, waardoor ze beter geschikt zijn voor mensen met gevoelige tanden en tandvlees. Echter, sonische tandenborstels kunnen zeer kietelend en prikkelend zijn, vooral in het begin. Het is even wennen, maar na een paar dagen is het goed.

Sonische tandenborstels beginnen bij ongeveer 40 euro, maar er zijn zelfs modellen voor 200 euro. Ook hier betekent een hogere prijs geen betere schoonmaakprestatie. De modellen verschillen alleen in de uitrusting.

Ultrasone tandenborstels

Ultrasone tandenborstels zetten de haren van de borstelkop in een nog hogere trilling: tot 1,8 miljoen per seconde. Hiervoor is een speciale tandpasta nodig die piepkleine schuimbelletjes creëert die door de ultrasone trillingen barsten.

De fabrikanten stellen dat tanden en tandvlees door deze reinigingstechniek worden beschermd omdat ze niet mechanisch worden verwerkt. Dit is echter niet bewezen. Daarom hebben we geen ultrasone tandenborstels getest.

Een goedkoop model is voldoende

Of het nu een roterende oscillerende of een sonische tandenborstel moet zijn, is een kwestie van smaak enerzijds, maar ook van houding anderzijds. “Gemotiveerde en goed geïnstrueerde gebruikers rijden heel goed met een ronde borstel. Aan de andere kant, degenen die niet willen wennen aan een sonische tandenborstel op een geweldige manier, reiken naar een sonische tandenborstel,” zegt Prof. Zimmer van de Universiteit van Witten/Herdecke. Bij correct gebruik ruimen ze allebei mooi op.

Maar dit betekent ook dat een goedkoop model zonder extra functies buiten de beweging van de kop van de borstel ruimschoots voldoende is.

Extra functies

We vonden echter twee extra functies zeer nuttig tijdens de zelftest: de timer en de drukregeling. Omdat dit fouten elimineert die we vooral vaak maken bij het poetsen van onze tanden. Volgens verschillende onderzoeken poetsen de meeste mensen hun tanden veel te kort, en veel mensen drukken de tandenborstel te hard en schrobben te hard. Op de lange termijn is dit schadelijk voor de gezondheid van tanden en tandvlees.

Timer

Bijna alle elektrische tandenborstels hebben nu een timer van 2 minuten. Meestal stottert het apparaat kort na 120 seconden, zodat u weet dat de minimale reinigingstijd voorbij is.

De modellen van Philips gaan na twee minuten gewoon naar buiten. Als je wilt blijven poetsen, moet je ze weer aanzetten – een beetje vervelend.

Bijna alle tandenborstels met een timer verdelen de twee minuten weer in 30-secondensecties. Dit is zeer nuttig gebleken in de test, omdat het helpt om alle vier de kwadranten van het gebit gelijkmatig te reinigen.

Sommige modellen bieden ook een timer van 3 minuten aan, maar die kosten meer – en dat alleen is de extra kosten niet waard.

Drukregeling

Terugtrekkend tandvlees en blootliggende nekken van de tanden kunnen een indicatie zijn dat u te veel druk uitoefent bij het poetsen van uw tanden. In dergelijke gevallen kan een drukregeling zinvol zijn, die u waarschuwt als u de borstel te hard tegen uw tanden drukt.

De drukregeling is een handige extra functie

De drukregelaars zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Het enige dat ons overtuigde was de visuele waarschuwing van sommige Oral-B modellen: een licht dat niet over het hoofd kan worden gezien, brandt op het handstuk als er te veel druk wordt uitgeoefend.

De gevoelige of akoestische controle van de tandenborstels van Braun, Philips en Panasonic daarentegen is nauwelijks merkbaar. Ze stoppen de rotatie of stotteren als je te hard drukt – maar dat merk je nauwelijks bij het poetsen van je tanden. Dan kun je jezelf de moeite besparen.

Borstelmodi

Met verschillende reinigingsmodi maken de fabrikanten graag reclame voor dure apparaten uit hun assortiment. Zo heeft de Oral B topmodel Pro 7000 zes verschillende modi, die de fabrikant “reiniging”, “bescherming van het tandvlees”, “gevoelig”, “opheldering”, “diepe reiniging” en “tongschoonmaak” noemt. De hooggeprijsde modellen van Philips en Panasonic bieden vergelijkbare mogelijkheden.

Maar wat in eerste instantie als een echt voordeel klinkt, is in feite geen voordeel. Er is geen wetenschappelijk onderzoek naar elektrische tandenborstels dat een uitspraak doet over de verschillende reinigingsmodi.

Ook bieden verschillende manieren van schoonmaken volgens de tandartsen die we hebben gesproken geen medische voordelen. Hoogstens kan de ene of de andere gebruiker de ene of de andere modus comfortabeler vinden. Als dit de motivatie om je tanden te poetsen verhoogt, kan het een voordeel zijn, maar niets meer.

Nauwelijks verschillen in de verschillende poetsmodi

Om eerlijk te zijn kunnen we nauwelijks een verschil maken bij het uitproberen van de verschillende reinigingsmodi. Met de Philips Sonicare FlexCare Platinum voelden we geen verschil tussen de drie standen. Zelfs een modus die de timer drie minuten laat lopen in plaats van twee, zoals de “deep cleaning” modus van Oral-B, rechtvaardigt volgens ons de extra kosten niet.

Een enkele reinigingsstand is meestal volledig voldoende. Voor mensen met gevoelige tanden kan een gevoelige modus die de snelheid van de rotatie of de trilling vermindert een voordeel zijn – maar dat is het wel zo’n beetje.

“Slimme” tandenborstels

Om zich te onderscheiden van de concurrentie bedenken fabrikanten voortdurend nieuwe functies. Verschillende reinigingsmodi waren nog maar het begin. Braun adverteert de topmodellen Oral-B Pro 5000, 6000, 7000, 8000 en 9000 als slimme tandenborstels die via Bluetooth draadloos verbinding maken met een extern beeldscherm – de zogenaamde SmartGuide – of smartphone.

De SmartGuide laat zien hoeveel poetstijd er verstreken is, welke modus geactiveerd is en of de gebruiker te hard drukt. Afhankelijk hiervan wordt de gebruiker beloond met één tot vijf sterren aan het einde.

De Oral B app voor de iPhone en Android telefoon biedt nog meer: het creëert een individueel poetsplan om bijvoorbeeld tanden te bleken of het tandvlees de komende weken extra voorzichtig te behandelen. Het herinnert je eraan om regelmatig te poetsen en probeert ook het schoonmaken wat leuker te maken met foto’s en berichten.

Maar zelfs de slimme accessoires kunnen niet bepalen of je echt je tanden goed poetst. Naar onze mening is dit zelfs niet mogelijk met de nieuwe positieherkenning van de modellen Pro 8000 en 9000, waarvoor deze precies is ontworpen.

Deze tandenborstels detecteren hoe de gebruiker de tandenborstel in de mond beweegt met behulp van de smartphone camera. Als de gebruiker een hoek van het gebit verwaarloost, zal het positieherkenningssysteem hem waarschuwen. Gevoel van het ding: gebruikers moeten evenveel aandacht besteden aan alle tanden in de mond. Het staat buiten kijf dat eenzijdig borstelen een veelvoorkomend probleem is.

Positiebepaling en SmartGuide zijn overbodig

Maar in onze test was de positiebepaling meer dan onbetrouwbaar. We moesten bijna roerloos voor de smartphone blijven, die met een zuignap aan de badkamerspiegel is bevestigd. Dit was de enige manier waarop de app ons gezicht en de bewegingen van de tandenborstel kon detecteren. Zelfs een kleine stap opzij, de app bevestigd met een foutmelding. Hetzelfde gebeurde als we onze hand met de tandenborstel over ons gezicht hielden tijdens het poetsen, wat vrij vaak kan gebeuren.

Verder vonden we de app overladen met functies in de test en ronduit verwarrend. Onze angst: In de eerste twee weken vind je het nog steeds spannend, maar in het dagelijks leven gaat het meer om het snel poetsen van je tanden. Elke ochtend en avond met je smartphone bij de wastafel staan wordt al snel vervelend – vooral als niet alle functies betrouwbaar werken.

Wij vinden de SmartGuide net zo overbodig, omdat de bijbehorende modellen al voorzien zijn van een geïntegreerde timer en drukregeling. Waarom heeft u deze informatie weer nodig op een extra display?

Naar onze mening vallen zaken als Panasonic’s borstelkoppen met ionentechnologie en een UV-desinfectiestation, dat deel uitmaakt van de levering van de Philips Sonicare FlexCare Platinum, ook onder de categorie ‘prullaria’. Deze laatste kan ziektekiemen op het penseel doden, maar volgens deskundigen is dit niet nodig: Degenen die de borstel na gebruik goed afspoelen en normaal laten drogen, hoeven zich geen zorgen te maken. En wie hersteld is van een besmettelijke ziekte moet toch de borstelkop veranderen.

De meeste van deze “innovatieve” extra functies bieden dus weinig extra voordeel voor veel meer geld.

Keuze van de borstel: Kwestie van smaak

De keuze aan borstels voor elektrische tandenborstels is enorm. Hier geldt hetzelfde als voor de reinigingsmodus: De variëteit kan nuttig zijn voor het een of het ander, omdat de kleine borstel A beter toegang krijgt tot de rugtanden of de zachte borstel B een comfortabeler poetsgevoel geeft.

Maar men moet niet te veel aandacht besteden aan de keuze van de borstels, die ook 5 euro per stuk kunnen kosten. Als u kiest voor een goedkoper model, kunt u geld besparen en toch gezonde bijters krijgen.

Net als bij de apparaten zelf, geldt ook voor de borstels: draaien van de borstels is gemiddeld goedkoper dan geluid. Overigens biedt Oral-B met de TriZone borstel een langwerpige vervangingskop die de haren zijwaarts beweegt. Dit geeft de fabrikant een alternatief voor gebruikers die de ronde borstels niet aankunnen, aangezien de borstelbeweging vergelijkbaar is met die van een gewone handtandenborstel. We vonden de applicatie erg prettig.

Braun verkoopt haar tandenborstels ook als TriZone modellen. Maar het enige verschil is de meegeleverde borstelkop. Zo “transformeert” men bijvoorbeeld de Oral-B Pro 600 tot een Oral-B 600 TriZone met een TriZone-hoofd. Dit betekent dat er geen nieuw handstuk hoeft te worden aangeschaft om over te stappen op TriZone technologie.

Naast de originele borstels van de fabrikanten zijn er tal van alternatieven van andere leveranciers – met name voor de Oral-B-serie. Volgens Stiftung Warentest zijn de sleepborstels van andere fabrikanten echter vaak niet erg goed. Slechts één op de vier alternatieven voor het origineel kreeg een “goed”. Alle andere, met het keurmerk “voldoende”, zijn geen gelijkwaardige vervanging.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen tandenborstels:

 1. li-thumbnail
  ORAL-B PRO 3000
  De Oral-B PRO 3000 elektrische tandenborstel biedt een superieure reiniging in vergelijking met een gewone manuele tandenborstel.

 2. li-thumbnail
  ORAL-B PRO 750
  Heb je een gezond gebit en wil je vooral tandplak verwijderen, dan doe je dat met de Oral-B Pro 750 All Black. Deze tandenborstel is namelijk uitgerust met een Cross Action opzetborstel die dankzij zijn schuingeplaatste haren zelfs tussen tanden reinigt.

 3. li-thumbnail
  ORAL-B GENIUS X
  Dankzij de extra lange accuduur van de Oral-B Genius X 20100S Zwart poets je jouw tanden 24 keer, zonder op te laden. Om jouw tanden te poetsen kies je uit 6 verschillende poetsstanden, waaronder een speciale poetsstand voor ontstoken tandvlees en het reinigen van je tong.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

blank

Braun Oral-B Pro 3000

Adviesprijs

69,-

blank

501.639 andere kochten dit product

De Oral-B PRO 3000 elektrische tandenborstel biedt een superieure reiniging in vergelijking met een gewone manuele tandenborstel. Het op professionele reinigingsinstrumenten geïnspireerde ontwerp van de CrossAction tandenborstelkop omvat elke tand met borstelharen die onder een hoek van 16 graden zijn geplaatst en de 3D-reinigingsactie oscilleert, roteert en pulseert om zo tot 100% meer tandplak los te maken en te verwijderen dan een gewone manuele tandenborstel.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

“Gewoon een goede tandenborstel”

Heel handig in gebruik, mooi design. Leuke opties die het aangenaam maken om je tanden op een degelijke manier te onderhouden.

Shirley Zandstra

De Oral-B Pro 3000 van Braun is de beste elektrische tandenborstel voor de meeste mensen. Het is een roterende oscillerende borstel met alleen de belangrijkste extra functies die niet veel geld kosten – naar onze mening is dat alles wat je meestal nodig hebt.

De Oral-B Pro 3000 ligt comfortabel in de hand en heeft het standaard Oral-B handstuk dat ook op de Pro 1000, Pro 750 en Pro 5000 te vinden is. Deze tandenborstels reinigen zeer grondig en aangenaam. Na het poetsen zijn de tanden glad en voelt u zich schoon.

De Pro 3000 is uitgerust met de twee extra functies Tandvleesbescherming en Gevoelig, die vooral belangrijk zijn voor oudere mensen en mensen met gevoelig tandvlees of gevoelige tanden. Het was voor ons vooral belangrijk dat er een drukregeling werd opgenomen, omdat veel mensen de neiging hebben om te hard te drukken bij het poetsen van hun tanden. Als de druk te hoog is, gaat er een rood lampje op de achterkant van de borstel branden, dat je direct in de spiegel kunt zien.

We vinden ook de prijs oké. In vergelijking met de duidelijk duurdere Pro 1000 zijn er geen significante verschillen, de extra kosten kunnen met vertrouwen worden bespaard. Ook de Pro 5000, die ongeveer 100 euro kost, biedt slechts één modus meer en de mogelijkheid om te reinigen met app – ook hier vinden we het prijsverschil niet gerechtvaardigd.

De leveringsomvang omvat een laadstation, twee vervangingskoppen en een stabiliteitsopzetstuk met stekkermogelijkheden voor twee andere borstelkoppen voor het laadstation. Meer is niet nodig.

Onze testwinnaar moet een week vakantie overleven zonder op te laden, u kunt de lader dan thuis laten. Maar als je langer dan tien dagen onderweg bent, moet je het inpakken. Een reiskoffer is helaas niet bij de levering inbegrepen.

GOEDE KEUZE

Oral-B Pro 750

Adviesprijs

58,-

blank

632.159 andere kochten dit product

Heb je een gezond gebit en wil je vooral tandplak verwijderen, dan doe je dat met de Oral-B Pro 750 All Black. Deze tandenborstel is namelijk uitgerust met een Cross Action opzetborstel die dankzij zijn schuingeplaatste haren zelfs tussen tanden reinigt. Je vermindert hierdoor de kans op ontstoken tandvlees. Het is wel belangrijk dat je lang genoeg poetst. Om dat te checken is de tandenborstel uitgerust met een handige timer. Deze geeft je een seintje als je 2 minuten hebt gepoetst. En ga je op vakantie, dan neem je de tandenborstel netjes mee in de meegeleverde opbergetui.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De Oral-B Pro 750 reinigt verstandig en comfortabel. Het gaat zonder extra functies die de meeste mensen toch niet gebruiken en kost slechts 30 euro. Voor weinig geld krijg je een betrouwbare tandenborstel die lang meegaat. Mensen die de neiging hebben om met te veel druk te borstelen, moeten echter op zoek gaan naar een ander model, want ook dit model heeft geen drukcontrole.

De Oral-B Pro 750 is een goede keuze voor iedereen die geen problemen heeft met een te stevige gipstechniek en ook zonder extra functies kan. Deze tandenborstel doet zijn werk net zo goed als de andere modellen van Braun en kost slechts 30 euro. De meeste mensen gebruiken sowieso alleen de standaardmodus en zullen de andere reinigingsmodi niet missen.

De enige tekortkoming van de Pro 750 is eigenlijk de ontbrekende drukregeling. Tandartsen raden deze functie aan, omdat het tandvlees wordt beschadigd als men voortdurend met te hoge druk poetst. Daarom hebben we gekozen voor een model met drukcontrole voor de testoverwinning. Als u echter zeker weet dat u niet te hard drukt, kunt u dit goedkope model met vertrouwen gebruiken.

LUXE KEUZE

Oral-B Genius X

Adviesprijs

189,-

blank

188.693 andere kochten dit product

Dankzij de extra lange accuduur van de Oral-B Genius X 20100S Zwart poets je jouw tanden 24 keer, zonder op te laden. Om jouw tanden te poetsen kies je uit 6 verschillende poetsstanden, waaronder een speciale poetsstand voor ontstoken tandvlees en het reinigen van je tong. Naast het poetsen van je tanden werk je met deze tandenborstel direct aan een betere poetstechniek. De tandenborstel meet namelijk jouw poetstechniek tijdens het tandenpoetsen en geeft je feedback via een app. Zo zie je direct welke tanden extra aandacht nodig hebben en welke tanden je bijvoorbeeld te hard poetst. Ga je op reis en ben je jouw tandenborstel vergeten op te laden? Met het oplaadbare reisetui laad je jouw tandenborstel onderweg op.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De Oral-B Genius X van Braun is een echte luxe tandenborstel die niets te wensen overlaat. Het heeft een lange levensduur van de batterij van twee weken en biedt alles wat technisch mogelijk is, van drukregeling, timer en dieptereiniging tot zachte reiniging, whitening en tandvleesbescherming en intelligent borstelen. Indien gewenst kunt u ook lange termijn feedback krijgen met de bijbehorende app. De Genius X is verkrijgbaar in twee verschillende kleurvarianten.

De Oral-B Genius X van Braun behoort zonder twijfel tot de topklasse van de elektrische tandenborstels. Het laat niets te wensen over, behalve de prijs, want die is vrij duur. Toch kunnen we niet om een aanbeveling heen, want de Genius X kan veel en doet het echt goed.

Het handstuk is gladder en iets groter en zwaarder dan de gebruikelijke handstukken van Oral-B – over het algemeen voelt het hier prettiger aan. De achterkant en de knoppen – d.w.z. de aan/uit-schakelaar en de moduswissel – zijn rubberachtig. Alle reinigingsstanden zijn symbolisch gemarkeerd op de tandenborstel en lichten op wanneer de borstel wordt gebruikt. Ze staan in een balk, met het Bluetooth-symbool en de batterijstatusindicator eronder.

Naast het witte oplaadstation wordt de Genius X geleverd met een reisetui waarin het handstuk en twee borstelkoppen zijn opgeborgen. Als er bijvoorbeeld twee mensen samen op reis zijn, is één koffer voldoende, zodat ze samen een handstuk kunnen gebruiken en de borstelkoppen kunnen verwisselen. De borstel kan ook worden opgeladen in de koffer – er is een USB-poort en een aansluiting voor de stroomvoorziening. Ook is hier een mobiele telefoonhouder geïntegreerd, zodat u ook met een app op vakantie prettig kunt schoonmaken. De basis waarop het handstuk rust kan worden verwijderd voor een eenvoudige reiniging.

Er is nog een andere set, de Luxe-Edition, waarin een zwart oplaadstation en een mooiere, gedecoreerde koffer bij de levering zijn inbegrepen. Je krijgt ook drie zwarte koppen – witte koppen in de wit-roze-gouden editie, natuurlijk. Maar dat kost bijna 20 euro meer.

Het model oogt als de Genius 10000 – het grote verschil is de nieuwe intelligente reiniging met de Oral B app. Zo kunt u zien waar u schoonmaakt en waar u al genoeg heeft schoongemaakt. Zo kunt u voorkomen dat u uw tanden te kort of te lang poetst.

Over het algemeen is de app een beetje gezuiverd: het borstelen van de tong, flossen en spoelen zijn niet meer geïntegreerd in de dagelijkse reiniging, die volgens ons veel geschikter is voor dagelijks gebruik. Dit bespaart tijd en motiveert meer om echt te poetsen met App. Het oppervlak is ook wat aantrekkelijker gemaakt.

Als je zin hebt om de nieuwste technologie te gebruiken voor het poetsen van je tanden, kun je de Genius X met vertrouwen nemen. Zelfs degenen die bijzonder veel belang hechten aan een optimale reiniging en hulp nodig hebben bij de druk en poetstijd, doen er goed aan deze tandenborstel te gebruiken. Natuurlijk kost het nogal wat.

(Visited 762 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *