De beste snoerloze stofzuiger

Stofzuigers met oplaadbare batterijen zijn bijzonder praktisch in kleinere huizen of op plaatsen waar geen stopcontact aanwezig is. Als het hele huis moet worden gestofzuigd, bereiken de accu-aangedreven stofzuigers meestal hun grenzen – er zijn er maar weinig die zoveel capaciteit hebben.

In verschillende testrondes hebben we 29 accu-aangedreven stofzuigers geselecteerd en tot in detail getest. Daarvan zijn er momenteel nog 20 beschikbaar. Hier zijn onze aanbevelingen in het korte overzicht.

Batterijstofzuiger: zuigen zonder kabel

Stofzuigers met oplaadbare batterijen zijn zeer populair. De werking op batterijen is bijzonder geschikt voor de zogenaamde stokstofzuigers. Dit maakt ze nog lichter en compacter, en ze hebben een groter effectief bereik omdat ze niet beperkt worden door een vervelende kabel of een gebrek aan stopcontacten.

Accu-aangedreven stofzuigers worden steeds populairder

De kabel is ook een struikelgevaar geworden en de zuignap is veel sneller klaar voor gebruik als deze is opgeladen. Bijzonder interessant is het feit dat bijna alle stofzuigers een roterende borstel hebben, wat een zeldzaamheid is geworden onder bekabelde stofzuigers.

Deze borstels zijn ook nodig, omdat snoerloze stofzuigers nog steeds niet dezelfde zuigkracht hebben als stofzuigers die via een kabel van stroom worden voorzien. Draaiende borstels in de zuigkop helpen dit gedeeltelijk te verhelpen.

Voor tapijten en vooral hoogpolige tapijten worden echter alleen batterijstofzuigers onder voorwaarden aanbevolen. Er zijn inderdaad modellen zoals de Bosch ProAnimal die qua reinigingsprestaties kunnen wedijveren met sommige kabelapparaten, maar de hoge zuigkracht en het sterke borstelen verkorten de levensduur van de accu drastisch en al na 14 minuten moet het apparaat weer naar het laadstation worden teruggezet.

2in1: Met afneembaar handstuk

Op sommige van de geteste accu-aangedreven stofzuigers kan het handstuk zonder ombouwwerkzaamheden worden verwijderd om de pads af en toe te kunnen stofzuigen. Dit zijn zogenaamde 2in1 stofzuigers. Deze modellen zouden vooral populair moeten zijn bij ouders van kleine kinderen. U pakt het handstuk snel vast en zuigt een paar kruimels weg. Het verwijderen van de zuigpijp, zoals bij een staafzuiger, is niet meer nodig.

Maar men moet er rekening mee houden dat de hele technologie van dergelijke 2in1-zuigers in het kleine handstukje moet worden ondergebracht, van de accu, over de motor en het filter tot aan de stofkast. Daarom zou het onrealistisch zijn om van dergelijke apparaten dezelfde prestaties te verwachten als van grotere accustofzuigers. Toch deed de AEG QX8 het vrij goed en beter dan sommige anderen, zelfs op tapijt.

Batterijspecificaties zijn niet altijd aannemelijk

Alle door ons geteste accu-stofzuigers hebben een lithium-ionaccu die een constante prestatie met een zeer lage zelfontlading belooft. Toch zijn de verschillende specificaties van de spanningsklassen irritant. Eén verschil is eenvoudig te verklaren en laat zien dat een hogere aangegeven spanning helemaal niet hoger hoeft te zijn.

De reden hiervoor is de initiële en nominale spanning van Li-ion cellen. Kort na het laden heeft elke cel een initiële spanning (ook wel eindlaadspanning genoemd) van ongeveer 4 volt. Kort na het eerste gebruik vlakt dit echter snel af op de nominale spanning (nominale spanning), die ongeveer 3,6 volt bedraagt. Het is uiteindelijk aan de fabrikant om te beslissen welke spanning hij opgeeft voor zijn accu-apparaten. Zo kunnen bijvoorbeeld twee apparaten met een identieke batterij (7 cellen) worden gespecificeerd als 25,2 volt en 28 volt. Beide waarden zijn correct, alleen de nominale spanning (7 x 3,6 V) wordt één keer gebruikt en de beginspanning (7 x 4 V) één keer. Dit is helaas misleidend voor de klant.

In onze testapparaten heeft alleen de accu-aangedreven stofzuiger van Fakir een door 4 deelbare spanning. Alleen hier wordt de hogere beginspanning aangegeven. Om een vergelijkbare waarde te krijgen, zou men het aangegeven spanningsgetal door 4 moeten delen om het aantal geïnstalleerde cellen te berekenen, en vervolgens de waarde opnieuw met 3,6 moeten vermenigvuldigen om de nominale spanning van de hele batterij te krijgen. 24 V wordt al snel slechts 21,6 V, wat ook door andere fabrikanten wordt aangegeven.

We hebben zo getest

We hebben in totaal 29 snoerloze stofzuigers getest, waarvan er nog 20 beschikbaar zijn. Het belangrijkste van een draadloze stofzuiger is natuurlijk hoe lang de batterij meegaat. Daarom moesten alle stofzuigers in onze test hun uithoudingsvermogen op het hoogste niveau en met ingeschakelde borstel bewijzen.

Levensduur van de batterij bij volle belasting

Voor de maximale looptijd en de kleinste zuigfase zijn we uitgegaan van de specificaties van de fabrikant. Hier tellen twee tot drie minuten min of meer nauwelijks.

De tijd die nodig is om de batterij op te laden is in het overzicht opgenomen, maar niet expliciet geëvalueerd. Men moet zich afvragen “Hoe vaak heb ik een stofzuiger nodig?”. Degenen die huisdieren hebben zullen zeker intensiever stofzuigen dan sommige anderen, maar meer dan twee keer per dag zullen ook dierenliefhebbers geen gebruik maken van een stofzuiger en zal de batterij elke keer volledig leeg zijn. Dit betekent dat het absoluut voldoende zou zijn als de accu 12 uur nodig had om een keer volledig op te laden. Alle apparaten hebben dit onderschreden en hebben tussen de drie en een maximum van zes uur nodig. Als dit niet genoeg is, zult u niet blij zijn met een draadloze stofzuiger en moet u liever een kabelapparaat gebruiken.

Stofzuigprestaties op tapijt en laminaat

Om de zuigkracht te beoordelen hebben we zowel tapijt als laminaatvloeren gestofzuigd. Hiervoor werd het griesmeel eenmaal verdeeld en opgezogen met de kleinste (links op de foto) en eenmaal met de grootste zuigfase (rechts op de foto). De beste resultaten op het gebied van tapijt werden bereikt door de Rowenta Air Force Flex, de Bosch ProAnimal en de Bissel Icon Pet, waarbij ook de vloerborstel van de Bosch stofzuiger met een kabelzuiger kon worden gemeten.

Er waren nauwelijks verschillen op het gebied van laminaat. Vuil dat losjes op de vloer lag, werd zonder problemen opgezogen. De stofzuigers die de beste resultaten gaven op tapijt waren soms in het nadeel. Zo rammelde de borstel van de Bosch ProAnimal zo krachtig over het laminaat dat de hele stofzuiger trilde.

Stofzuigen onder meubilair

Een zo vlak mogelijke borstelkop is duidelijk een voordeel, maar we hebben het hier over minimale verschillen. Interessanter is de verbinding als verbinding tussen aanzuigbuis en vloermondstuk. Sommige testkandidaten kunnen vlak worden geplaatst terwijl de vloermondstuk zijn werk blijft doen. Bij andere modellen werkt dit echter alleen als ze zijwaarts worden gedraaid.

De 2in1 stofzuiger, die een geïntegreerd handstuk heeft, is bijna volledig uitgesloten. Hoewel ze makkelijker te hanteren zijn met een laag zwaartepunt, passen ze nauwelijks onder kasten. Ook de Bosch stofzuiger met zijn zeer grote stofkast heeft hetzelfde lot beschoren is.

Een bijkomend voordeel bij het zuigen onder meubels is de geïntegreerde verlichting. Helaas hebben sommige fabrikanten verschillende ideeën over wat men licht wil noemen. Met Rowenta en Hoover was het meer een gimmick en met Proscenic was er nauwelijks verschil te zien met en zonder verlichting.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen stofzuigers:

 1. favorietli-thumbnail
  ROWENTA AIR FORCE FLEX 460
  De Rowenta Air Force Flex 460 RH9292 is voorzien van een aantal handige snufjes zodat je écht goed schoonmaakt, zelfs onder meubels en op kasten.

 2. li-thumbnail
  BISSELL 2602D ICON PET
  De Bissell 2602D Icon Pet is ideaal voor een huishouden met huisdieren. De stofzuiger zuigt gemakkelijk alle dierenharen en ander vuil op. Ook is de Bissell 2602D Icon Pet te gebruiken als handstofzuiger, zo kun je dus ook eenvoudig het vuil uit alle hoekjes en kieren verwijderen.

 3. li-thumbnail
  BOSCH ATHLET PROANIMAL BCH6ZOOO
  De Bosch Athlet Zoo’o is een krachtige steelstofzuiger die dankzij de hoge zuigkracht en meegeleverde accessoires ook stugge dierenharen zonder problemen verwijdert. De borstels van het ProAnimal mondstuk draaien op hoge snelheid rond.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

Rowenta Air Force Flex 460

Adviesprijs

279,-

188.632 andere kochten dit product

De Rowenta Air Force Flex 460 RH9292 is voorzien van een aantal handige snufjes zodat je écht goed schoonmaakt, zelfs onder meubels en op kasten. Deze steelstofzuiger heeft een flexibel stuk in de stang, zodat je hem eenvoudig buigt en zo onder kasten en banken stofzuigt. Met de up-top borstel stofzuig je ook de bovenkant van de kast, echt zo’n plek waar stof zich verzamelt. Tijdens het stofzuigen van de vloer en het tapijt schakelt de verlichting in. Zo zie je geen broodkruim over het hoofd. Wanneer je klaar bent hang je de steelstofzuiger netjes aan de wand. Handig, want zo neemt hij minder plek in.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Geweldige stofzuiger met flexibiliteit”

Ik heb deze stofzuiger al een aantal weken in gebruik. Ben er zeer blij mee. Deze hoef je niet te voorschijn te halen, hij staat er gewoon. Vandaag de auto een schoonmaak beurt gegeven. En dan merk je pas echt gemakkelijk dit gaat omdat je niet aan een snoer vast zit. Ik ben zeer tevreden over de stofzuiger. Met de steel kun je handig onder de bank zuigen. En heel fijn, er zit een lamp op het voetstuk. Dus als het schemer is kun te toch goed zien waar je moet zuigen.

Mai Vissers

De Rowenta Air Force Flex 460 ziet er een beetje futuristisch uit en is dat in sommige opzichten ook. Wie zou denken aan het buigen van het inlaatspruitstuk? In de praktijk werkt deze optie echter heel goed. U kunt snel onder kasten of bedden komen. Tenminste onder smalle bedden, want op 75 centimeter is er geen ruimte meer. Maar in het dagelijks gebruik is dit absoluut voldoende.

Ook een klein gebogen stukje buis is ongebruikelijk, waarmee we in eerste instantie niets konden doen. Maar met een beetje hulp van de handleiding bleek het heel nuttig te zijn en zonder veel moeite is het ook mogelijk om te stofzuigen op planken en andere hoge meubels.

Ook in totaal is de zuigbuis overtuigend. Het is niet gebruikelijk voor alle stofzuigers dat alle mondstukken aan de zuigbuis of direct aan de stofzuiger kunnen worden bevestigd. Alle aansluitingen zijn identiek en theoretisch zou er zelfs een andere zuigleiding aan de zuigleiding kunnen worden bevestigd en eindeloos kunnen worden verlengd.

De vloerborstel glanst ook met een detail dat geen enkele andere snoerloze stofzuiger in de test kon bieden. De korte verbindingsslang tussen de zuigbuis en de vloerzuigmond kan aan één kant worden verwijderd en dus ook intensief worden gereinigd. Je hebt dit zeker niet zo vaak nodig, maar het is goed als deze mogelijkheid bestaat.

Iets gecompliceerder is het verwijderen van de borstels, wat zeker vaker zal voorkomen. Omdat haar of eender welke draad hier klit. Om de borstel te reinigen, moet u eerst het houderframe verwijderen en pas daarna kan de borstel worden verwijderd en gereinigd. Het haar kan eenvoudig langs de groef worden geknipt en vervolgens worden verwijderd. Bij het monteren van de borstel kan het een beetje lastig zijn, want er moeten meerdere houdgrepen tegelijk in het frame worden gehaakt voordat de borstel kan worden neergeklapt.

Als tegenprestatie overtuigt de vloerborstel door zijn soepele loop op laminaat en de uitstekende reinigingsprestaties op tapijtrollen. Bijna geen enkele andere machine bereikt deze combinatie zonder de borstels te wisselen. Dit komt omdat harde en vooruitstekende borstels tapijten goed schoonmaken, maar ze rammelen op laminaat. Zachte borstels daarentegen lopen goed op laminaat, maar verliezen hun effect op tapijtrollen. Geen probleem voor de Rowenta Air Flex 460, en zelfs zonder de turbotrap waren de tapijtrollen in de test zeer goed bevrijd van gruis.

De reinigingsprestaties worden mogelijk gemaakt door een hoge zuigkracht, wat nog een ander voordeel heeft. Veel apparaten compenseren een lage zuigkracht door krachtige borstels, wat het navigeren op tapijt erg moeilijk maakt. De draaiende borstel bepaalt vervolgens waar de actie plaatsvindt. Een hogere zuigkracht trekt de zuigmond beter naar de vloer en minimaliseert de drift van de stofzuiger. Te veel hiervan maakt het op zijn beurt weer moeilijk om de stofzuiger te duwen.

Rowenta heeft de perfecte combinatie gevonden in de Air Force Flex: Zeer goede reinigingsprestaties op tapijt, geen gerammel op laminaat en slechts minimale drift met een soepel lopende stofzuiger. Het vrij zware gewicht van de Air Force Flex is dus niet meer zo opvallend.

Rowenta zou dit technisch en elektronisch kunnen goedmaken. Slechts twee zuigfasen en knipperende LED’s om een lege batterij aan te geven liggen technisch ver achter op andere modellen. In ruil daarvoor biedt de Rowenta veruit de kortste laadtijd van 3 uur.

Met een aangegeven 650 milliliter biedt de stofkast het op één na grootste volume en hoeft alleen maar een nederlaag toe te geven aan de Bosch Zoo’o Pro Animal. Het is ook uiterst praktisch, wat begint met de acceptatie. Slechts enkele apparaten maken het mogelijk om de stofkast met één hand te verwijderen, terwijl de andere hand de stofzuiger vasthoudt. Tenzij de stofzuiger op zichzelf staat, moeten veel apparaten zo worden neergezet dat de ene hand de vergrendeling loslaat terwijl de andere hand wordt gebruikt om de doos te verwijderen – niet met de Rowenta Air Force Flex, omdat de stofkast met één hand kan worden ontgrendeld en tegelijkertijd van het apparaat kan worden verwijderd.

Het schoonmaken van de stofkast is net zo eenvoudig als het verwijderen ervan. De doos heeft twee inlegvellen, die na elkaar worden verwijderd. Het is niet nodig om iets te verdraaien of op een andere manier te ontgrendelen. Beide inzetstukken (voorfilter en stoffilter) hebben een handvat of een handvat voor dit doel. Opvallend is dat er weinig vuil aan het voorfilter hangt en dat alles onder in de opvangbak terechtkomt. Heel goed opgelost.

Zoals bij de meeste modellen is het filter wasbaar. Helaas geven alle fabrikanten een droogtijd van 24 uur aan. Bij de Rowenta Air Force Flex is dit geen probleem, want er wordt een tweede filter meegeleverd. Zo kan men altijd in gebruik blijven terwijl de ander na het wassen droogt. Als u een compressor heeft, wordt dit probleem vermeden, omdat alle onderdelen gemakkelijk met perslucht kunnen worden gereinigd.

GOEDE KEUZE

BISSELL 2602D Icon Pet

Adviesprijs

329,-

211.561 andere kochten dit product

De Bissell 2602D Icon Pet is ideaal voor een huishouden met huisdieren. De stofzuiger zuigt gemakkelijk alle dierenharen en ander vuil op. Ook is de Bissell 2602D Icon Pet te gebruiken als handstofzuiger, zo kun je dus ook eenvoudig het vuil uit alle hoekjes en kieren verwijderen. Deze stofzuiger beschikt over meerdere reinigingsstanden en een gemotoriseerde zuigmond. De sto maximale looptijd van de stofzuiger is 50 minuten.

Bekijk prijs bij bol.com

Als het gaat om reinigingsapparatuur is Bissel een klasse apart – topkwaliteit en doordachte technologie voor een eerlijke prijs. In sommige gevallen is deze prijs hoger dan de concurrentie, maar dan is hij ook redelijk en eerlijk.

De bijzonderheden van de Bissel Icon Pet 2602D beginnen al met het laadstation, dat aan de wand is gemonteerd. Het biedt niet alleen ruimte voor alle accessoires, maar bevat ook de waterpas die nodig is voor de montage en heeft een beweegbare houder voor de stofzuiger die eventuele onnauwkeurige montage compenseert.

De stofzuiger wordt bediend met vlakke toetsen die de draadloze stofzuiger in en uit kunnen schakelen en de zuigkracht in drie stappen kunnen aanpassen. Niet zo mooi is dat de Icon Pet altijd met de hoogste instelling begint en dan naar beneden moet worden bijgesteld. Het zou zinvoller zijn om het andersom te doen.

In 4 uur tijd wordt de batterij van het bit relatief snel opgeladen en ook de maximale aanzuigtijd van 50 minuten is indrukwekkend. Onder maximale belasting stopt hij echter ook na 15 minuten. Voor een betere controle informeert een display met drie niveaus over de status van de batterij tijdens het zuigen of opladen.

Een leuke gimmick is de verlichte spleetmond – geen enkele andere stofzuiger heeft dit. Of dit zinvol is, moet iedereen zelf beslissen. In vergelijking met andere spleetmonden is de von Bissel spleetmondstuk zeer kort en bereikt hij alleen spleetjes en hoeken met de schuifborstel. Het is niet ontworpen voor smalle tussenruimtes.

De vloer- en stofferingsborstels bieden voor- en nadelen. De vloerborstel is de duidelijke testwinnaar qua haar. Zoals beloofd in de Bissel-reclame, zitten er zelfs na meerdere zuigbeurten (drie vrouwen met lang haar in het huishouden) geen haren in de borstel. Dit is volkomen logisch, omdat de borstel niet zo gemakkelijk te verwijderen is als bij andere modellen. Terwijl veel mensen de voorkeur geven aan een zo eenvoudig mogelijke variant, heeft het bit een gereedschap (schroevendraaier, muntstuk, lepel…) nodig om de borstel los te maken. De situatie is anders met de stofferingsborstel, omdat deze helemaal niet verwijderd kan worden.

De Bissel Icon Pet kan punten scoren met zijn unieke verlichting, die het daadwerkelijk mogelijk maakt om ’s nachts te stofzuigen. Ook het wisselsysteem voor de nozzles is perfect geïmplementeerd, net als bij de testwinnaar van Rowenta: Het vergrendelmechanisme kan eenvoudig worden ontgrendeld en zit nog steeds zeer stevig. De combinatie met alle sproeiers op het toestel of de aanzuigleiding is ook perfect uitgevoerd.

De reinigingsprestaties op tapijtrollen zijn niet zo optimaal. Hoewel het duidelijk beter is dan veel goedkope machines, ligt het nog steeds ver achter Rowenta en Bosch. Maar het is interessant dat zelfs de kleinste zuigtrap vrij goed presteert, maar het grote verschil bij de hoogste zuigkracht ontbreekt dan.

Het beste in de klas is weer het bit bij de stofkast. Geen enkele andere stofzuiger laat toe de stofkast te ledigen zonder in contact te komen met de inhoud. Dit wordt opgelost door een rubberen ring die werkt als een schraper en de voorfilter bevrijdt van aangezogen vuil. Pas na een intensieve reiniging van de stoffilter, die kan worden uitgewassen, is contact natuurlijk onvermijdelijk.

De Bissel Icon Pet 2602D is een solide snoerloze stofzuiger die overtuigt door zijn gebruiksgemak, bovenverlichting en een perfecte stofbox. De reinigingsprestaties op tapijtrollen zijn goed, maar komen niet in de buurt van Bosch of Rowenta. Dit maakt de Bissel voorbestemd voor gebruikers met veel harde vloeren en enkele tapijten.

GOEDE KEUZE

Bosch Athlet ProAnimal BCH6ZOOO

Adviesprijs

259,-

241.441 andere kochten dit product

De Bosch Athlet Zoo’o is een krachtige steelstofzuiger die dankzij de hoge zuigkracht en meegeleverde accessoires ook stugge dierenharen zonder problemen verwijdert. De borstels van het ProAnimal mondstuk draaien op hoge snelheid rond. Zo maken ze diepliggend vuil en dierenharen los, ook uit hoogpolig tapijt. Je hebt keuze uit 3 standen. Er is een stand voor de lichte vervuiling en een stand voor de reguliere vervuiling. Deze instellingen schakel je in voor het alledaagse gebruik. Wil je het kussen van je viervoeter eens goed schoon zuigen, dan heb je een beetje extra vermogen nodig. Hiervoor komt de turbostand die zorgt voor een hogere zuigkracht goed van pas. Op een volledig opgeladen accu gebruik je deze steelstofzuiger tot 60 minuten.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

Volgens onze futuristisch ogende testwinnaar uit Rowenta maakt de Bosch Zoo’o ProAnimal precies het tegenovergestelde indruk. De ronde en kleurrijke vormen brengen ons snel terug naar een andere tijd. Maar niet de ingebouwde technologie.

Een drietraps LED-display geeft informatie over de laadstatus van de batterij en het ProAnimal is het enige apparaat in de test dat een filtercontrole biedt. De accustofzuiger hoeft alleen handmatig te worden opgeladen. Er is geen oplaadstation of muurbevestiging en de kabel moet handmatig worden aangesloten. Dat is jammer, maar omdat de stofzuiger op zichzelf staat, heeft hij geen wandhouder nodig.

Het is comfortabeler om de stofzuiger in te schakelen en te regelen met een schuifschakelaar. Hoe modern een elektronische besturing ook is, de mechanische schuifschakelaar maakt het mogelijk om direct de gewenste zuigkracht te selecteren. Dit voorkomt ook dat de stofzuiger tijdens het transport onbedoeld wordt ingeschakeld.

Interessant is de mogelijkheid om de snoerloze stofzuiger volledig om te bouwen en te gebruiken als mobiele eenheid met een draagriem. Hiervoor wordt de grote handgreep vervangen door een kleinere met een riemhouder en de vloerzuigmond door een slang. Het schoonmaken van trappen of gestoffeerde meubels is dus kinderspel. In theorie althans, want de bediening is niet zo praktisch. De draagriem biedt geen opvulling en glijdt gemakkelijk heen en weer door het gewicht van de stofzuiger.

De wat ouderwetse vorm, die sterk doet denken aan de eerste borstelstofzuigers, heeft zijn voor- en nadelen. Zo hoeft een laaghangende stofzuiger het vuil minder ver op te tillen, wat minder stroom vraagt, en kan de stofkast ook wat groter zijn. Maar de volumineuze constructie is soms een belemmering. Het is niet mogelijk om onder kasten te komen en de mogelijkheid om het apparaat plat te leggen tijdens het stofzuigen verandert niets.

Toch is ‘ProAnimal’ van de Bosch Zoo een absolute aanrader voor mensen die vooral stofzuigen. Want geen enkele andere stofzuiger biedt zo’n goede borstelprestatie in combinatie met een enorme zuigkracht. Dus zelfs een afgeplat tapijt wordt weer pluizig.

Het goede resultaat wordt bereikt door een bijna agressieve borstel in combinatie met een hoge zuigkracht. Dit maakt het moeilijk voor de stofzuiger om zichzelf over het tapijt te duwen, maar de reinigingsprestaties zijn indrukwekkend. Op niveau 2 kan de zuigkracht iets worden verminderd, waardoor de ProAnimal makkelijker te navigeren is. Maar zelfs de laagste zuiggraad 1, waarbij de borstel ook is uitgeschakeld, is voldoende om de tapijtbekleding in de test goed te reinigen – zelfs beter dan sommige andere testapparaten met een actieve borstel.

Op laminaat moet over het algemeen alleen de laagste zuigfase zonder borstelaandrijving worden gebruikt, omdat de krachtige borstel het hele vacuüm aanzienlijk doet trillen op harde oppervlakken. Zelfs als zelfs de kleinste en zeer stille zuigfase beter reinigt dan sommige andere snoerloze stofzuigers, is de Bosch ProAnimal meer een aanbeveling voor tapijten en tapijt.

Eén hand is eigenlijk voldoende om de stofkast te verwijderen. De Bosch stofzuiger is een van de weinige apparaten die op zichzelf staat en de doos kan direct worden verwijderd door deze te ontgrendelen. Met 900 milliliter is dit aanzienlijk groter dan bij alle andere testkandidaten, die met 300 tot maximaal 600 milliliter tevreden zijn.

Bij de test viel op dat de stofkast van de Bosch stofzuiger voornamelijk fijnstof bevatte, wat te danken is aan de goede reinigingsprestaties van de stofzuiger. Het testtapijt werd verschillende keren bestrooid met griesmeel en opnieuw gestofzuigd. Maar het ProAnimal zuigt niet alleen het gruis op, maar ook al het fijne vuil dat de andere testapparaten achterlieten.

De doos kan vrij eenvoudig worden geleegd, omdat alleen de twee filters moeten worden verwijderd. Dan kan de inhoud worden geleegd. Indien nodig kunnen alle onderdelen worden uitgewassen.

Met de uitgebreide accessoires en de enorme zuigkracht heeft de Bosch Zoo’o ProAnimal de test bijna gewonnen. Het zwakke punt is echter de trilling op harde oppervlakken. Als u daarentegen voornamelijk zachte vloeren stofzuigt, vindt u uw persoonlijke, zeer betaalbare testwinnaar in de Bosch Zoo’o ProAnimal.

(Visited 202 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *