De beste videodrone

De markt voor drones ontwikkelt zich al jaren snel en de groeipercentages zijn enorm. Steeds meer amateurfilmers worden aangetrokken om hun omgeving vanuit de lucht te filmen of fascinerende foto’s te maken, ook al beperkt de nieuwe droneverordening sinds vorig jaar het vliegplezier.

Omdat bijna alle drones nu volledig stabiel vliegen en min of meer stil in de lucht staan zodra de stuurknuppel wordt losgelaten, zijn de vliegende machines ook geschikt voor beginners.

We hebben 12 modellen onderzocht met prijzen tussen 100 en 1.500 Euro, 11 zijn nog steeds beschikbaar. Terwijl onze testwinnaar DJI Mavic 2 Zoom al voldoet aan semi-professionele eisen, is onze meest betaalbare drone Ryze DJI Tello op zijn best gericht op beginners. Alle quadrocopters filmen in ieder geval met HD-resolutie, in de hogere prijsklasse is UHD nu standaard.

De markt voor hoogwaardige cameradrones is nu stevig in handen van de Chinese fabrikant DJI. GoPro heeft zich na een kort gastoptreden met Karma teruggetrokken en Parrot concentreert zich op het lagere prijssegment, net als Yuneec en tal van andere no-noame-fabrikanten. Daarom zijn al onze aanbevelingen nu drones van DJI, die nu een grote verscheidenheid aan modellen aanbieden.

Hoe we hebben getest

We hebben onze drones onderworpen aan vlieg-, foto- en videotests. De apparatuur moest een voorgedefinieerde route vliegen en deze in de hoogste resolutie filmen, en vervolgens een specifieke scène fotograferen. Dit werkte echter alleen bij de duurdere modellen. De goedkope drones bleken zo gevoelig voor wind dat we blij waren als ze niet in een boom dreven en hun positie tot op zekere hoogte vasthielden. Een bepaalde vliegroute was met deze copters nauwelijks te bedenken.

Naast de foto- en videokwaliteit hechten wij belang aan de algemene afhandeling van de copters. Hoe gemakkelijk en snel kunnen ze in gebruik worden genomen, hoe verloopt de verwerking ervan, wat doen de beeldstabilisator en de afstandsbediening, hoe rustig staan de drones in de lucht en hoe betrouwbaar vliegen ze hun route?

Als de zon schijnt, zien foto’s en video’s er over het algemeen beter uit op de goedkoopste cams. Op onze testdagen was het echter vaak grijs en bewolkt, dus de omstandigheden waren nogal moeilijk. Toch leverden sommige drones zeer goed videomateriaal.

Waar kun je drones vliegen?

De huidige droneverordening, die sinds eind 2017 van kracht is, maakt het niet gemakkelijk voor quadrocopterpiloten. Als het vliegtuig meer dan 250 gram weegt, moet er een brandwerende sticker met naam en adres op de behuizing worden geplakt. Vanaf een totaal gewicht van 2 kilo is bewijs nodig dat de drone veilig kan worden bestuurd. 

Als de vliegende camera meer dan 5 kilo weegt, is een extra opstijgvergunning van de nationale luchtvaartautoriteit vereist.

Het is over het algemeen verboden om over privé-eigendommen te vliegen. Ook over mensenmassa’s, industriële installaties, snelwegen, spoorwegen, ziekenhuizen, natuurreservaten, grondwettelijke instanties, plaatsen van optreden van politie en reddingsdiensten en in de buurt van vliegvelden mag niet worden geklommen. Onder Map2Fly kunt u elk adres op het internet invoeren en vervolgens op een virtuele kaart zien of er sancties zijn voor dronepiloten.

Buiten de modelvliegvelden geldt een hoogtelimiet van 100 meter. Verder mogen drones alleen op zicht worden gevlogen, d.w.z. uiterlijk wanneer het vliegtuig bijna onherkenbaar is, moet men met de terugvlucht beginnen.

Tips voor beginners

Beginners moeten eerst oefenen met hun drone op een groot gebied zonder hindernissen en vertrouwd raken met het nieuwe vliegtuig. Hoe reageert het, wat gebeurt er als de signaalverbinding uitvalt of de batterij plotseling sneller leegloopt dan verwacht? Hoe betrouwbaar werkt de automatische coming home modus? Hoe stabiel is de drone in de lucht, hoe reageert hij op de wind?

De praktijk maakt perfect

Dit alles moet in alle rust worden uitgeprobeerd, zodat u in geval van nood het hoofd koel kunt houden. Het is ook belangrijk om het spiegelbeeldig denken te trainen: Als de drone direct naar u toe vliegt, betekent het verplaatsen van de stuurknuppel naar rechts dat de quadrocopter vanuit het oogpunt van de piloot naar links vliegt.

Naast de pure vliegtraining moet je ook de tijd nemen om perfecte films te maken en succesvolle foto’s te maken. Naast het perspectief is ook de juiste opstelling van de camera belangrijk. Voor extreem vloeiende bewegingen in video’s worden zogenaamde ND-filters aanbevolen, die op de cameralens worden geschroefd.

Er zijn verschillende sets beschikbaar voor bijvoorbeeld DJI. Deze neutrale dichtheidsfilters in verschillende sterktes (aanbevolen zijn ND4, ND8, ND16, ND32 afhankelijk van de omgevingshelderheid) verminderen het licht, ze maken het beeld donkerder en voorkomen dat de camera de sluitertijd te veel verhoogt. In dit geval is er een risico op het zogenaamde Jello-effect en vervormde beelden. Door het gebruik van een ND-filter heeft u ook meer speelruimte in de handmatige belichting.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen drones:

 1. favorietli-thumbnail
  DJI MAVIC 2 ZOOM
  De naam van de DJI Mavic 2 Zoom zegt het al, deze drone bevat een camera met zoomlens. Dankzij de 2x optische zoom heb je een zoombereik van 24 tot 48 millimeter. Met een volledig opgeladen accu maak je een vlucht van 31 minuten.

 2. li-thumbnail
  DJI MAVIC 2 PRO
  De DJI Mavic 2 Pro is een drone voor de gevorderde foto- en videograaf. Dankzij de grote 1 inch sensor neem je gedetailleerde beelden op in 4K kwaliteit met 30 fps. De drone bevat een hyperlapse mode, waarbij de drone kan bewegen tijdens een timelapse opname.

 3. li-thumbnail
  DJI MAVIC AIR
  Met een volledig opgeladen accu maak je met de Mavic AIR een vlucht van 21 minuten. Je neemt levensechte beelden op in 4K kwaliteit met 30 frames per seconde. De drone beschikt over een gimbal met 3 assen.

 4. li-thumbnail
  DJI MAVIC MINI
  De DJI Mavic Mini is dankzij het compacte formaat geschikt voor reizende foto- en videografen. Ingeklapt is de drone 14 x 8,2 x 5,7 centimeter, waardoor je hem gemakkelijk in je tas stopt. Je neemt 2,7K video’s op, bijvoorbeeld boven natuurgebieden of tijdens evenementen.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

[ux_products type=”row” cat=”668″ products=”4″ offset=”10px” order=”asc”]

FAVORIET

blank

DJI Mavic 2 Zoom

Adviesprijs

1199,-

blank

56.214 andere kochten dit product

De naam van de DJI Mavic 2 Zoom zegt het al, deze drone bevat een camera met zoomlens. Dankzij de 2x optische zoom heb je een zoombereik van 24 tot 48 millimeter. Met een volledig opgeladen accu maak je een vlucht van 31 minuten. Tijdens deze vlucht neem je videobeelden op in 4K kwaliteit met 30 fps. In de Dolly Zoom mode vliegt de drone achteruit en zoomt hij tegelijkertijd in op een onderwerp. Door de 360 graden obstakeldetectie is de kans klein dat je ergens tegenaan vliegt. Via het OcuSync 2.0 systeem verbind je draadloos met bijvoorbeeld de DJI Goggles. Met deze VR bril zie je wat jouw drone filmt. Daarnaast wissel je automatisch tot 5 GHz bandbreedte, wat de kans op storingen vermindert.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

“”Pareltje van het luchtruim!”

Het is wel een hap uit je portomonee maar de Dji Mavic 2 Pro is het wel waard! Aangezien ik zelf veel fotografeer ben ik heel kritisch op kwaliteit.

Karel Kreijt

Laten we beginnen met de nieuwe DJI Mavic 2, beschikbaar in zowel de Zoom als de Pro versie. De Pro is ook een aanbeveling, voor sommige piloten is hij waarschijnlijk nog geschikter dan de Zoom. In deze test bespreken we de verschillen, zodat u zelf kunt bepalen welke van de twee drones voor u de verstandigste aanwinst is.

De Mavic 2 Zoom heeft een startgewicht van 905 gram. Net als de Mavic Air is ook deze ontworpen om op te vouwen. Opgevouwen meet hij 21,4 x 9,1 x 8,4 centimeter en past hij gemakkelijk in elke rugzak. Klaar om te vliegen, de afmetingen zijn 32,2 x 24,2 x 8,4 centimeter. De afwerking is uitstekend, de grijze kunststof is zeer slagvast en robuust.

In internetfora wordt vaak bekritiseerd dat de motoren van de achterste armen tegen de romp wrijven als ze worden opgeklapt. Dat is inderdaad het geval. Verschillende vouwprocessen hebben echter nog geen sporen achtergelaten op ons testapparaat. En we betwijfelen of dat ooit het geval zal zijn.

De propellers, die ook opgevouwen kunnen worden, zijn in een handomdraai gemonteerd: zet ze op, duw ze naar beneden, draai ze om, klaar! MicroSD-geheugenkaarten met een capaciteit tussen 32 en 128 gigabyte worden ondersteund. Het compartiment hiervoor bevindt zich op de buik van de drone achter een klein plastic kapje. Praktisch: 8 gigabyte aan geheugen is permanent geïnstalleerd. De batterijen worden van bovenaf ingebracht en worden netjes vastgeklikt. Een groen verlichte ring geeft informatie over de resterende capaciteit na het indrukken van een vinger.

Camera en gimbal worden beschermd door een transparante plastic bel. Als het mechanisme eenmaal is verwijderd, kan de bescherming snel worden bevestigd.

De Mavic 2 wordt geleverd met lader, batterij, kabels, afstandsbediening en reservepropellers. Om de quadrocopter veilig te vervoeren, moet u een tas of rugzak krijgen. Voordeel: DJI is inmiddels vergelijkbaar met Apple, het aanbod aan accessoires van verschillende fabrikanten is dan ook enorm.

De camera van de DJI Mavic 2 Zoom is uitgerust met een 1/2,3-inch CMOS-sensor, het werkelijke aantal pixels is 12 miljoen. Foto’s kunnen worden gemaakt met 4.000 x 3.000 pixels, video’s met maximaal 3.840 x 2.160 pixels en 24, 25 of 30 volledige frames per seconde. In Full-HD is het maximum 120 frames. De maximale datasnelheid is 100 Mbps. Het ISO-bereik kan handmatig worden ingesteld van 100 tot 3200.

Het bijzondere aan Mavic 2 Zoom is het instelbare beeldbereik. Zowel tijdens het filmen als bij het maken van foto’s kan de brandpuntsafstand worden ingesteld tussen 24 en 48 millimeter. Het zoomen gebeurt tweemaal optisch in de hoogste resolutie, zonder kwaliteitsverlies. In Full-HD resolutie biedt de drone zelfs een viervoudige verliesvrije zoom.

De camera is gemonteerd op een drie-assige gimbal, die zorgt voor soepele en extreem wiebelvrije opnames in elke vliegstand.

GOEDE KEUZE

DJI Mavic 2 Pro

Adviesprijs

1289,-

blank

44.256 andere kochten dit product

De DJI Mavic 2 Pro is een drone voor de gevorderde foto- en videograaf. Dankzij de grote 1 inch sensor neem je gedetailleerde beelden op in 4K kwaliteit met 30 fps. De drone bevat een hyperlapse mode, waarbij de drone kan bewegen tijdens een timelapse opname. Je stelt het diafragma zelf in. Op deze manier pas je de scherptediepte van je beelden aan. Met een volledig opgeladen accu maak je een vlucht van 31 minuten. Door de 360 graden obstakeldetectie is de kans klein dat je ergens tegenaan vliegt. Via het OcuSync 2.0 systeem verbind je draadloos met bijvoorbeeld de DJI Goggles. Met deze VR bril zie je wat jouw drone filmt. Daarnaast wissel je automatisch tot 5 GHz bandbreedte, wat de kans op storingen vermindert.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

De DJI Mavic 2 Pro verschilt slechts in één opzicht van de DJI Mavic 2 Zoom: in de camera. Hier heeft de Chinese fabrikant een Hasselbladcamera geïnstalleerd, die iets betere resultaten oplevert, maar het moet zonder zoom.

Het belangrijkste kenmerk is de één-inch CMOS-sensor met 20 megapixels, instelbaar diafragma van F2.8 tot F11 met 10-bits Dlog-M-kleurprofiel en 10-bits HDR-video. Dankzij de grotere sensor kan de Mavic 2 Pro betere foto’s en video’s produceren, vooral bij weinig licht.

In de praktijk kan de Mavic 2 Pro de Mavic 2 Zoom inderdaad verslaan in directe foto- en videovergelijking – de verschillen zijn niet groot, maar ze zijn wel merkbaar. Tenminste als je de originele bestanden bekijkt. Maar online portalen zoals YouTube plukken de vruchten van datacompressie. Bovendien zijn de extra creatieve mogelijkheden die de zoom biedt belangrijker voor ons dan de iets betere videokwaliteit.

De Mavic 2 Pro inspireert met zeer dynamische opnamen met grote scherptediepte, minimale beeldruis en enorme aandacht voor detail. Kleuren zijn uiterst natuurlijk en levendig. Het DNG-formaat maakt een uitgebreide nabewerking mogelijk. De foto’s kunnen worden genomen met 5.472 × 3.648 pixels en het handmatig instelbare ISO-bereik van 100 – 12.800 is groter dan bij de Mavic 2 Zoom. Vooral als het gaat om contrast, het benadrukken van zeer heldere en zeer donkere gebieden, is de Pro op zijn best.

Mavic 2 Zoom of Mavic 2 Pro? Voor de meeste hobbyfilmers en -fotografen is de Mavic 2 Zoom, die ongeveer 250 euro goedkoper is, geschikter – de Zoom is een opwindend extraatje dat gebruikt kan worden om films merkbaar op te vrolijken. Als u onvoorwaardelijk in kwaliteit bent, in moeilijke lichtomstandigheden of in het donker aan het filmen bent en een professionele post-productie fotograaf bent, dan raden wij de Hasselblad versie aan.

Trouwens: u kunt de camera’s op de Mavic 2 verwisselen. Hiervoor moet de drone echter wel naar de DJI-klantenservice worden gestuurd.

GOEDE KEUZE

DJI Mavic AIR

Adviesprijs

799,-

101.552 andere kochten dit product

Met een volledig opgeladen accu maak je met de Mavic AIR een vlucht van 21 minuten. Je neemt levensechte beelden op in 4K kwaliteit met 30 frames per seconde. De drone beschikt over een gimbal met 3 assen. Hierdoor worden schokken en trillingen beperkt. Met de krachtige camerasensor met HDR mogelijkheden heb je meer controle over de juiste lichtinstellingen. Zo zijn er zelfs details te zien in donkere delen. Je bestuurt de drone eenvoudig met handgebaren. Voor andere bediening gebruik je de afstandsbediening of de app. Doordat de drone compact en opvouwbaar is, neem je hem overal mee naartoe.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

De DJI Mavic Air heeft vele mogelijkheden en functies die absoluut inspirerend zijn. De stijlvolle quadrocopter is een mengeling van de kleinere Spark en de grotere Mavic Pro.

Met 430 gram weegt hij beduidend minder dan de 734 gram Mavic. Dankzij het vouwmechanisme past het vliegtuig van 49 x 83 x 168 millimeter gemakkelijk in elke rugzak en zelfs in grotere jaszakken.

De schroeven zijn niet opvouwbaar en kunnen voor transport gemonteerd blijven. Voor het opstijgen worden de voorste gewrichten eerst uitgeklapt, daarna kunnen de achterste armen naar buiten worden gezwenkt. Al met al lijkt de constructie zeer stabiel en van hoge kwaliteit.

De Mavic Air is verkrijgbaar in de kleuren wit, zwart en rood. Achteraan, achter een klep, zit een compartiment voor de SD-kaart – helaas is het verwijderen van de geheugenkaart een beetje lastig omdat het plastic kapje in de weg zit. Maar voor het eerst heeft DJI ook een vast intern geheugen ingebouwd. Dit is acht gigabyte groot op de Mavic Air. Tijdens onze eerste testvlucht heeft de quadrocopter ons uit de problemen geholpen omdat de ingepakte geheugenkaart niet snel genoeg was voor UHD opnames.

Aan de voorzijde is de camera uitgerust met een mechanische drie-assige gimbal, die zorgt voor meer stabiliteit in de opnamen. In vergelijking met de Spark is dit een aanzienlijke verbetering, aangezien er slechts een twee-assige gimbal wordt gebruikt. Doordat de camera in de behuizing is getrokken, is deze goed beschermd, veel beter dan de Mavic Pro. De uitgekiende beschermkap zorgt ervoor dat er tijdens het transport van de drone niets met de camera gebeurt.

Een ander argument ten gunste van de Mavic Air zijn de vele sensoren om crahs te voorkomen. Naast het naar beneden gerichte infraroodsysteem heeft de Copter ook voor- en achtersensoren. Obstakels worden niet alleen optisch weergegeven op de app, Mavic Air stopt er automatisch voor of vermijdt ze zelfs indien gewenst. Obstakels worden echter alleen geregistreerd wanneer er in de normale modus wordt gevlogen. In dit geval zijn snelheden van bijna 30 km/u mogelijk. In de Sportmodus, met een maximumsnelheid van 68 km/u, is de obstakeldetectie uitgeschakeld. In de test werkte de functie zeer betrouwbaar – zowel in de voorwaartse als in de achterwaartse vlucht. In het algemeen moet u echter niet voor honderd procent vertrouwen op deze veiligheidsfunctie.

De Mavic Air wordt aangestuurd door een kleine controller – die vrijwel identiek is aan de afstandsbediening, die optioneel verkrijgbaar is voor de Spark. Er is geen display. De bedieningssticks kunnen worden losgeschroefd en in de uitklapbare houder van de smartphone worden opgeborgen, zodat de controller nog minder ruimte in beslag neemt. De smartphone wordt ook via een USB-kabel aangesloten – deze oplossing is veiliger en biedt meer stabiliteit dan de WLAN-variant voor de Spark.

Dit is een nadeel ten opzichte van de Mavic Pro, die op het internet al gretig wordt besproken: Het bereik tussen de afstandsbediening en het vliegtuig is minder groot. Terwijl DJI tot twee kilometer aangeeft voor de Mavic Air, heeft de Mavic Pro een bereik tot vier kilometer. De reden hiervoor is een andere overdrachtsmethode.

GOEDKOOPSTE

DJI Mavic Mini

Adviesprijs

399,-

blank

66.523 andere kochten dit product

De DJI Mavic Mini is dankzij het compacte formaat geschikt voor reizende foto- en videografen. Ingeklapt is de drone 14 x 8,2 x 5,7 centimeter, waardoor je hem gemakkelijk in je tas stopt. Je neemt 2,7K video’s op, bijvoorbeeld boven natuurgebieden of tijdens evenementen. Met een volledig opgeladen accu en optimale weersomstandigheden maak je een vlucht van 30 minuten. De drone heeft een 3 assige gimbal die schokken en trillingen in je video’s vermindert. Je bedient de drone eenvoudig met handgebaren, de DJI app of de meegeleverde afstandsbediening. Via de app stel je verschillende opnamemodi in, zoals Cinematic Mode of QuickShot. In deze modi laat je de drone gemakkelijk bewegingen maken en verschillende shots opnemen.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

249 gram! Deze waarde is zo belangrijk voor DJI dat het zelfs de rechterkant van de nieuwe Mavic Mini siert. De drone valt dus onder de magische grens van 250 gram, waarboven de wet voorschrijft dat deze gemarkeerd moet worden met een brandwerende badge met de naam en het adres van de eigenaar.

De DJI Mavic Mini is niet alleen verrassend licht, maar ook compact en veel handiger dan de Mavic Air. Wanneer alle vier de armen met de propellers zijn opgeklapt, meet het vliegtuig slechts 14 × 8,2 × 5,7 centimeter. Dit betekent dat de drone gemakkelijk verdwijnt in elke jaszak. De schroeven zijn stevig aan elkaar geschroefd, maar hoeven niet te worden gedemonteerd voor het transport. Bladen kunnen individueel worden vervangen. De poging om gewicht te besparen is duidelijk in de Chinese vliegmachine. Het grijze plastic ziet er niet zo hoogwaardig uit als bij de andere DJI-modellen, de gleuven aan de onderkant van de romp hebben minder een koelende functie maar dienen om het gewicht te verminderen. Maar al met al valt er niets te bekritiseren in de kwaliteit van de afwerking.

De batterij verdwijnt achter een plastic flap in de achterkant. De MicroSD-geheugenkaart zit eronder. Aan de voorkant zit ook een drie-assige gimbal in deze dwerg. De camera is bekend van de Mavic Air of de DJI Osmo Pocket. De Mavic Mini filmt echter niet met een UHD-resolutie, maar met 2.720 x 1.530 pixels (2,7 K) in het beste geval. In deze opstelling zijn er maximaal 25 of 30 volledige frames. Als u 50 of 60 volledige frames wilt gebruiken, moet u gaan voor Full-HD resolutie. DJI heeft de datasnelheid teruggebracht tot 40 MBit/s.

Uiteraard is de Mavic Mini ook geschikt voor fotografie. Het kan schieten in 4:3 of 16:9 formaat met 4.000 x 3.000 of 4.000 x 2.250 pixels. Enkelvoudige en interval (2/3/5/7/10/15/20/30/60 seconden) modi zijn beschikbaar. Nadeel ten opzichte van de duurdere DJI-drones: Voor het fotoformaat moet je tevreden zijn met JPG. Mavic Mini heeft niets te maken met RAW-bestanden, die veel meer ruimte laten in de nabewerking.

Voor een eerlijke prijs van bijna 400 euro moet men leven met verdere tekorten in de apparatuur. Voorzichtigheid is dus geboden bij het vliegen, want de kleine quadrocopter heeft geen afstandssensoren aan boord. Met een maximum snelheid van 46 kilometer per uur is dat genoeg voor deze kleine vliegende dwerg. Als u de “CineSmooth”-modus selecteert, is de drone zelfs tevreden met slechts 15 kilometer per uur – maar het maakt nauwkeurigere rotaties mogelijk en stabiliseert bovendien de gimbal van de camera.

Met deze app kun je de beproefde “DJI Go 4” applicatie niet meer gebruiken, maar moet je overschakelen naar de nieuwe “DJI Fly” app. Voor de meer ambitieuze dronepiloten zal deze toepassing een doorn in het oog zijn vanwege de verdampte functionaliteit. De compacte Mavic Mini is echter vooral gericht op beginners of iedereen die snel een opname op een geheugenkaart wil vastleggen. In beide gevallen is het begrijpelijk dat de functieset niet zo uitbundig is.

Toch kunt u kiezen of de ISO-instelling automatisch (100 – 1600) of handmatig (100 – 3200) moet worden uitgevoerd. U kunt ook de belichting, de resolutie tijdens het filmen en single- en intervalopnamen beïnvloeden. De temperatuur van de batterij en de vliegtijd kunnen te allen tijde worden bewaakt, evenals de vlieghoogte en de afstand.

(Visited 252 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *