De beste Windows Ultrabook

Het kiezen van de Ultrabooks

Nadat we de hardware criteria hadden bepaald, hebben we de websites van grote Ultrabookfabrikanten zoals Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo en Samsung doorzocht op veelbelovende nieuwe modellen die zijn uitgebracht sinds onze vorige update in februari 2017. We hebben vervolgens een lijst samengesteld met Ultrabooks die voldoen aan onze vereisten en positieve beoordelingen hadden vanuit allerlei betrouwbare bronnen.

Waarom een Ultrabook?

Ultrabooks zijn wonderen van de techniek: krachtige laptops met een lange levensduur van de batterij, verpakt in een dunne en lichte behuizing. Hoewel bijna alle Ultrabooks tegenwoordig van goede kwaliteit zijn, zijn er maar een paar echt geweldig. Na meer dan 80 uur onderzoek en het testen van 15 laptops in de afgelopen twee jaar, hebben we vastgesteld dat de Dell XPS 13 voor de meeste mensen de beste Ultrabook zal zijn. Omdat dit model de beste balans beidt tussen grootte en levensduur van de batterij en de beste prestaties biedt van elke Windows Ultrabook dat we hebben getest. Bovendien heeft het een geweldig toetsenbord en trackpad, een levendig display en een verscheidenheid aan nieuwe poorten en legacy-poorten.

Het onderzoek

We hebben onderzoek gedaan waarin we veel laptops hebben getest door deze te gebruiken voor minimaal een dag om gewoon op te werken – bestaande uit het uitvoeren van twee browsers met tenminste 20 open tabbladen per keer (met Google Docs, Sheets, Slack, Basecamp en Gmail, en veel onderzoek doen) en tegelijk het streamen van muziek op de achtergrond. Dit proces hielp ons om feeling te krijgen voor de prestaties, het toetsenbord, het trackpad en het scherm van de laptop voor algemene werktaken.

We hebben de finalisten gedurende drie weken gebruikt in het dagelijks leven, wat ons goed inzicht gaf in de sterke en zwakke punten en eigenaardigheden van elke concurrent. Dit zijn in ieder geval de functies waar u naar moet zoeken in een goede Ultrabook, in volgorde van belangrijkheid:

Grootte

Een Ultrabook moet zo dun en licht mogelijk zijn, maar een goed gebouwde, iets dikkere laptop is beter dan een dunne die erg smal aanvoelt of een slechte levensduur van de batterij heeft. Het heeft een 12- tot 14-inch scherm nodig dat groot genoeg is om op te werken, maar klein genoeg is om de laptop gemakkelijk in uw rugtas te kunnen stoppen.

Levensduur van de batterij

Een goede Ultrabook moet een dag kunnen overleven zodat hij goed werkt op kantoor of onderweg, ook als u geen toegang heeft tot een stopcontact. Als een laptop tenminste zes uur meegaat tijdens onze strenge batterijtest, verwachten we dat deze een volledige werkdag of een lange vlucht overleeft op één accu. Het liefst zien we acht uur aan accuduur in onze testen, wat aangeeft dat u zich geen zorgen hoeft te maken dat u aan het eind van de dag haastig een stopcontact moet zoeken. De levensduur van de batterij verslechtert wel in de loop van de tijd, dus met hoe meer capaciteit een laptop begint, des te beter.

Processor

Een zevende of achtste generatie Intel Core ultra-low-power processor – wat betekent dat een Intel Core i5-7200U of i5-8250U-processor of beter – is krachtig genoeg voor de meeste werkzaamheden. Hoewel Intels zevende generatie U-klasse Core-processors twee kernen hebben om taken tegelijk uit te voeren, hebben de nieuwe, achtste generatie U-processors vier kernen. U kunt met deze modellen een prestatieverbetering verwachten, maar ze zijn niet zo snel dat u aanzienlijk verschil zult merken in de dagelijkse multitasking.

Ultrabooks met welke generatie processor dan ook zijn sowieso snel genoeg voor uw multitaskbehoeften. U zult ook enkele Ultrabooks tegenkomen met Intels ultra-low-voltage (ULV) processors. Deze hebben modelnamen als Intel Core i5-7Y54, zoek naar de Y in plaats van een nummer (deze chips maakten vroeger deel uit van Intels Core M-lijn, maar Intel veranderde ze naar nieuwe Core i-processors, waardoor ze nog verwarrender werden). Deze ULV-processors – ontworpen voor laptops, tablets en twee-in-één apparaten – zijn niet zo krachtig als Intels traditionele Core-processors, maar ze zijn wel beter voor de batterij en vereisen geen koelventilatoren, in tegenstelling tot standaard laptopprocessors. In het verleden waren ULV-machines te traag om aan te bevelen, maar we hebben in 2017 enkele getest die wel snel genoeg zijn voor routinematig laptopwerk.

Werkgeheugen (RAM)

Tegenwoordig is 8 GB de minimale hoeveelheid RAM die u nodig heeft om alles soepel te laten verlopen tijdens het switchen tussen programma’s, het openen van veel bestanden en het bladeren door browsertabs. Maar aangezien RAM in het moederbord van de meeste Ultrabooks is gesoldeerd – en dus niet kan worden geüpgraded – zou u moeten overwegen om met 16 GB werkgeheugen te beginnen als u een zware multitasker bent.

Solid state opslag

Een solid state schijf (SSD) kan veel sneller gegevens lezen en schrijven dan een traditionele harde schijf. Het hebben van een SSD versnelt elke taak waarvoor toegang tot gegevens vereist is, zoals het opstarten van uw laptop en het opslaan en laden van bestanden. SSD’s gebruiken ook minder stroom dan normale harde schijven. Een SSD zet minder warmte uit, trilt niet en ze zijn minder gevoelig voor mechanische falen. Een 256 GB SSD is meer dan voldoende ruimte voor een gemiddeld persoon.

Toetsenbord en trackpad

Het is van cruciaal belang dat het toetsenbord en de trackpad van uw laptop nauwkeurig en comfortabel zijn om te gebruiken voor langere tijd, zelfs als u regelmatig randapparatuur gebruikt zoals een extern toetsenbord of muis.

Display

We raden een resolutie aan van 1920 x 1080 voor een goede Ultrabook. Het scherm moet IPS zijn en niet TN, omdat IPS veel betere kijkhoeken biedt en nauwkeuriger is. Schermen met een hogere resolutie – denk aan 4K – zijn nu gebruikelijk, maar ze zijn niet per se ideaal voor Ultrabooks: een hogere resolutie betekent een scherper beeld, maar in een 13-inch scherm is dat voordeel moeilijk te zien en de verminderde levensduur van de batterij niet waard.

Op dezelfde manier zijn touchscreens nu te vinden op veel Windowslaptops, maar hun glanzende touchscreenglas zorgt voor veel verblinding, waardoor ze minder handig in gebruik zijn dan niet-touchscreenlaptops. Een meer accurate weergave met een breder kleurenbereik verdient de voorkeur omdat het alles wat u op uw scherm doet, er beter uit laat zien. Maar schermkwaliteit is geen bepalende functie bij het evalueren van Ultrabooks, omdat ze niet zijn bedoeld voor zware beeldverwerking.

Bouwkwaliteit

Een Ultraboek moet stevig aanvoelen wanneer u het gebruikt, het scherm en de scharnier moeten stevig aanvoelen wanneer u de laptop opent en sluit en geen delen ervan moge kraken of breekbaar aanvoelen. U geeft 1000 euro of meer uit, uw laptop moet deze kwaliteit wel kunnen waarborgen, hoe dun of licht het apparaat ook is.

Poorten

Een selectie van nieuwe en oude poorten is ideaal om de overgang naar USB-C te vergemakkelijken. Hoewel verschillende poorten van belang zijn voor verschillende gebruikers, zijn een paar USB 3.0 Type-A-Poorten universeel handig. Een Thunderbolt 3-poort is handig voor toekomstbestendigheid naarmate meer docks, displays en randapparatuur naar deze nieuwe standaard gaan.

Draadloos internet (WiFi)

Een windows ultrabook beschikt over draadloos internet, beter bekend als WiFi. Door de ingebouwde WiFi ontvanger heb je hier geen extra hardware voor nodig. Alle ultrabooks maken gebruik van de 2,4 en 5 ghz bandbreedte. De 5ghz frequentie gebruikt de nieuwste technologie en haalt de hoogste snelheden. Bij 2,4ghz is het bereik weer groter. Problemen met WiFi bereik zijn simpel op te lossen met een wifi versterker. Bij de aanschaf van een windows ultrabook ben je verzekerd van goed en stabiel draadloos internet, doordat je beide frequenties kunt ontvangen.

Extra’s

Vingerafdruklezers en dieptewaarnemingscamera’s (namelijk de RealSense 3D-camera van Intel) komen steeds vaker voor in Ultrabooks omdat fabrikanten ondersteuning van Windows Hello toevoegen. Laptops die Windows Hello ondersteunen zorgen ervoor dat u kunt inloggen met uw vingerafdruk of gezicht, een methode die is bedoeld om zwakke wachtwoorden de ontmoedigen door u meteen aan te melden zonder telkens een wachtwoord in te moeten voeren.

In onze evaluaties beschouwen we vingerafdruklezers en de RealSense camera van Intel niet als vereisten, maar als bonussen, ondanks de privacyoverwegingen.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen Windows Ultrabooks:

 1. FAVORIETblank
  Dell XPS 13
  Met een Intel Core i5 processor en een 256 GB PCIe SSD schijf ontwerp je op deze Dell XPS 13 9370 BNX37001 probleemloos flyers en brochures in programma’s als Adobe Photoshop.

 2. blank
  LENOVO YOGA 720
  Een 2-in-1 laptop waarop je video’s bewerkt en grafische ideeën schetst. Klap het 13,3 touchscreen 360 graden om en gebruik hem als tablet om met een touchpen foto’s te bewerken.

 3. GOEDKOOPSTEblank
  Asus Zenbook
  De 14 inch Asus ZenBook UX430UA-GV445T is een laptop die je eenvoudig overal mee naartoe neemt. Deze ZenBook is namelijk 1,3 kg licht, waardoor hij niet veel zwaarder is dan een goed boek.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

dell-xps-13-studenten-voorkant-laptop

Dell XPS 13 9370 BNX37001

Adviesprijs

1.600,-

3.551 andere kochten dit product

Met een Intel Core i5 processor en een 256 GB PCIe SSD schijf ontwerp je op deze Dell XPS 13 9370 BNX37001 probleemloos flyers en brochures in programma’s als Adobe Photoshop. Het scherm van deze 13,3 inch Dell XPS is bijna randloos, waardoor deze laptop een kleinere behuizing heeft dan vergelijkbare laptops met hetzelfde inchformaat. Daardoor neem je de laptop eenvoudig mee naar bijvoorbeeld een zakelijke afspraak.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

De Dell XPS 13 heeft een dunne en lichte behuizing plus een indrukwekkend lange levensduur van de batterij voor een Windows Ultrabook, evenals een geweldig toetsenbord, trackpad en scherm. Dit alles voor een prijs van ongeveer €1100.

Het late-2017 model van de Dell XSP 13-configuratie die we aanbevelen kost ongeveer €1100. Daarvoor krijgt u een achtste generatie Intel Core i7-8550U-processor, 8 GB RAM en een 256 GB SSD-schijf. Het toetsenbord en de touchpad zijn beide zeer responsief en comfortabel voor dagelijks gebruik. Het heeft een 1080p scherm zonder touchscreen.

De verbindingen omvatten een Thunderbolt 3-poort, twee USB 3.0 Type-A-poorten voor het aansluiten van oudere apparaten, een SD-kaartsleuf en een Noble-slot. We raden u aan om nog eens €20 extra uit te geven om zo de vingerafdrukscanner toe te voegen. Als u vaak videogesprekken uitvoert op uw laptop, wees dan gewaarschuwd: de webcam van de Dell XPS 13 in de linkerbenedenhoek van het scherm kijkt rechtstreeks in uw neusgaten!

GOEDE KEUZE

Lenovo Yoga 720

Adviesprijs

1.199,-

18.755 andere kochten dit product

De Lenovo Yoga 720-13IKB 81C3009WMH is een 2-in-1 laptop waarop je video’s bewerkt en grafische ideeën schetst. Klap het 13,3 touchscreen 360 graden om en gebruik hem als tablet om met een touchpen foto’s te bewerken. Klap het scherm terug en gebruik sneltoetsen op het toetsenbord om video’s te bewerken in Premiere Pro. De Yoga weegt maar 1,3 kg, dus je neemt hem gemakkelijk met je mee naar werk of college.

bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

De Lenovo Yoga 720 is de beste converteerbare laptop. Het heeft de langste levensduur van de batterij van alle geteste Ultrabooks, maar door het formaat en het gewicht is het minder geschikt voor dagelijks gebruik dan de Dell XPS 13.

Als u een converteerbare laptop met een scharnier van 360 graden wilt – en het niet erg vindt om een grotere laptop mee te nemen – dan moet u de Lenovo Yoga 720 aanschaffen. Hij is ongeveer 2,5 cm groter en 200 gram zwaarder dan de Dell XPS 13, dus is hij iets minder handig om mee te nemen voor een dag werken onderweg.

Maar de Lenovo 720 heeft de langste batterijduur van alle geteste Ultrabooks (bijna 10 uur!), een goed toetsenbord en trackpad en een 13,3-inch touchscreen met penondersteuning (helaas is de €60 pen niet inbegrepen bij het tablet). Bovendien zit de webcam op de juiste plaats: boven het scherm en in het midden. We raden het model aan met dezelfde specificaties als onze topkeuze voor ongeveer dezelfde prijs. Het heeft verder twee Thunderbolt 3 USB-C-poorten en één USB 3.0-poort, evenals een vingerafdruklezer om u snel aan te kunnen melden.

GOEDKOOPSTE

Asus ZenBook UX430UA-GV445T

Asus ZenBook UX430UA-GV445T

Adviesprijs

650,-

1.556 andere kochten dit product

De 14 inch Asus ZenBook UX430UA-GV445T is een laptop die je eenvoudig overal mee naartoe neemt. Deze ZenBook is namelijk 1,3 kg licht, waardoor hij niet veel zwaarder is dan een goed boek. De 128 GB SSD schijf start deze laptop in ongeveer 15 seconden op, waardoor een aantekening tijdens college of vergadering ook even snel tussendoor kan.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

De beste Ultrabook voor zijn prijs is de ZenBook. Deze heeft vrijwel identieke specificaties als onze topkeuze, maar is groter, heeft een langzamere schijf, heeft een slechtere batterijlevensduur, een eenvoudiger toetsenbord en mist een Thunderbolt 3-poort. De prijs is zo’n €650.

Als u een beperkt budget heeft maar toch een Ultrabook wilt kopen, is de Asus ZenBook een goede keuze. Hij kost ongeveer €400 minder dan onze topkeuze en heeft bijna identieke specificaties, behalve dan een langzamere SDD. Qua gewicht is hij zelfs iets lichter dat de XPS 13, hoewel hij iets groter is.

De levensduur van de batterij was ongeveer 7 uur in ons onderzoek, dat levert u een volledige werkdag op, maar het is nog steeds meer dan een uur minder dan dat we kregen van de Dell XPS 13 en drie uur slechter dan de Yoga 720. Het trackpad van de ZenBook is accuraat en responsief, maar het toetsenbord met achtgrondverlichting is minder fijn om op te typen dan onze andere keuzes. De ZenBook heeft ook geen Thunderbolt 3-poorten. Maar als u op zoek bent naar een dunne, lichte laptop voor minder dan €1000, dan moet u zeker de ZenBook aanschaffen.

(Visited 181 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.