De beste klopboormachine

De klopboormachine is het allround wapen voor het boren in een breed scala aan materialen met een breed spectrum aan haalbare diameters.

Door de prijsdaling van speciale machines zoals boorhamers en beitelhamers en de introductie van zogenaamde multi-hamers heeft de klassieke slagwerkboormachine nu volop concurrentie gekregen, maar de slagwerkboor staat op sommige gebieden nog steeds voorop.

Enerzijds is een klopboormachine meestal kleiner en lichter dan een hamerboormachine, goedkoper in aanschaf en kan deze ook gebruikt worden om de ene of de andere schroef eventueel los te draaien. Aan de andere kant worden bijna alle klopboormachines geleverd met een snelspanboorhouder – een must voor sommige gereedschappen, zoals metaal- en houtboormachines of cirkelzagen.

Hamerboren daarentegen gebruiken meestal SDS-boorhouders. Naast het boren kunnen ze ook beitelen en zijn ze ideaal voor het maken van veel gaten in minerale materialen, maar ze zijn minder nauwkeurig.

Allrounder met impact

In vergelijking met hamerboren zijn slagboren in het nadeel bij het boren in harde materialen zoals gewapend beton of graniet, maar ze hebben ook andere voordelen.

Zo kan een klopboormachine veel compacter worden gemaakt dan een hamerboormachine of andere machine met een sterker slagwerkmechanisme. Aan de andere kant kan hij naast het af en toe boren in beton en ander hard metselwerk ook filigraanwerk verrichten: voor kleine gaten met een diameter van drie tot vijf millimeter in zandsteen, hout, metaal of kunststof kan men met de klopboormachine veel nauwkeuriger werken dan met een zware multihamer. Dit geldt ook voor schroefdraad in metaal, waarvoor een multihamer meestal te groot en te zwaar is om het geklemde gereedschap met het nodige gemak te kunnen geleiden.

De percussieboor daarentegen is een echte allrounder die geschikt is voor een breed scala aan toepassingen. Niet in de laatste plaats omdat het in veel huishoudens tot de standaarduitrusting behoort. Men accepteert graag dat voor sommige banen, met name het boren in beton, meer tijd en vooral meer vermogen nodig is. Dit komt omdat de percussieboor afhankelijk is van het spiervet van de ambachtsman om zijn slagkracht te ontwikkelen, terwijl de hamerboor zich virtueel zelf in het metselwerk trekt. Zulk zwaar werk moet daarom eerder uitzondering dan regel zijn voor een klopboormachine. Het is voldoende om de ene of de andere plafondverlichting te bevestigen.

Slagboormachines zijn multi-talent en kunnen ook filigraan werk verrichten.

Een klopboormachine is de beste keuze, vooral voor huiseigenaren die voornamelijk bakstenen muren hebben en alleen af en toe in beton hoeven te boren. Want een klopboormachine is ook precies het juiste gereedschap voor kalkzandsteen, klinkerstenen, lichte scheidingswanden van gipsplaat of andere materialen zoals hout bij de bouw van een carport of tuinhuisje. Slagboormachines zijn multi-talent. Ze kunnen ook filigraan werken en zijn gemakkelijker te hanteren dan een grote, zware hamerboor.

Firm hold – een kwestie van de chuck

Bijna alle klopboormachines maken tegenwoordig gebruik van snelspanboorkoppen. Ze kunnen met de hand worden aangedraaid en losgemaakt. Conventionele tandwielkastboorhouders zijn niet zo gemakkelijk te bedienen vanwege de extra benodigde boorkop, maar ze kunnen meestal wel steviger worden aangedraaid – maar zijn ook moeilijker weer los te krijgen.

Hoe beter de klauwplaat, hoe sterker de grip…

Quick-action boorkoppen zijn een prima zaak, als je rekening houdt met een paar dingen. Ze hebben bijvoorbeeld de neiging om los te komen als u de schroeven bijzonder stevig losdraait door ze tegen de klok in te draaien. De meeste snelspanboorhouders zijn daarom voorzien van een passende beveiliging: wanneer de boormachine is aangedraaid, geeft een duidelijk hoorbare en waarneembare “scheur” aan dat de boorhouder is vastgezet en dat de boormachine er nu stevig in zit. De boorhouder moet via deze weerstand worden gedraaid om het gereedschap te ontgrendelen, wat enige handkracht vereist. Het is daarom aan te raden om anti-slip werkhandschoenen te dragen om de boorkop aan te spannen en los te maken.

Overigens zijn er van tijd tot tijd nog steeds velgboorhouders beschikbaar. Ook hier zijn beide versies beschikbaar, één voor rechts- en linksdraaiende machines en één uitsluitend voor rechtsdraaiende machines.

Hoe we hebben getest

We hebben in totaal 11 slagwerkoefeningen in twee testritten getest, waarvan er nog 8 in de winkels verkrijgbaar zijn.

Alle machines zijn getest met in totaal vijf verschillende materialen. We zijn begonnen met vijf millimeter dik zacht staal (type ST37 of S235JR), dat we hebben aangepakt met een 4 millimeter dikke metaalboor – uiteraard zonder slagboorfunctie. Vervolgens hebben we het voorgeboorde gat uitgebreid met een 8-millimeter boormachine. Tot op dit moment konden alle machines het nog steeds bijbenen, hoewel ze niet allemaal even goed waren.

Toen gingen we in een brandende baksteen. Hiervoor hebben we een metselwerkboormachine met een diameter van 8 millimeter vastgeklemd en de stootfunctie ingeschakeld. Hier begonnen de eerste machines te verzwakken: De vooruitgang was moeizaam en sommige testkandidaten werden merkbaar warm.

Toen we begonnen te werken aan beton, waren de eerste machines al aan het vertragen. We hadden twee soorten beton, een zachtere en een hardere. Bij het boren van het hardere beton was de opmars van sommige modellen zo traag dat het in de praktijk niet mogelijk was om er goed mee te werken.

We hebben gekozen voor een massief granieten blok als baas. Natuurlijk zijn klopboormachines niet gemaakt voor zo’n hard materiaal, maar als uithoudingsvermogenstest was de granietboring zeer informatief. Sommige slagwerkboren capituleerden volledig, anderen slaagden er toch in om gaten in de steen te boren, ook al was het moeizaam en zeer traag.

Naast de boorresultaten hebben we ook aandacht besteed aan handling, ergonomie en vakmanschap. Verder waren functionaliteit en apparatuur punten die in onze evaluatie zijn meegenomen. U wilt immers geen eeltplekken hebben na het werk en u wilt ook niet elk jaar een nieuwe machine moeten kopen.

Aan de andere kant hebben we het schroeven genegeerd. Hoewel het in principe mogelijk is om met een klopboormachine te schroeven, ontbreekt het de meeste machines aan een draaimomentregeling – in het testveld was er geen enkel model met deze apparatuur. Voor grotere schroefprojecten zijn slagwerkboormachines sowieso te onhandig. Het is daarom raadzaam om een bijbehorend speciaal apparaat te gebruiken: Hier kunt u onze test van de beste accuschroevendraaiers lezen.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen klopboormachines:

 1. favorietli-thumbnail
  MAKITA HP1631K
  De boorkop van de HP1631K van Makita draait onbelast met 3.200 toeren per minuut rond. Dit is ruim voldoende om door houten en metalen oppervlakten heen te komen. Dankzij de variabele elektronische toerenregeling doe je dit altijd gecontroleerd en nauwkeurig.

 2. li-thumbnail
  BOSCH PROFESSIONAL GSB – 13
  Om gaten in baksteen te boren heb je naast een klopboormachine natuurlijk ook boren nodig. Bij de Bosch GSB 13 RE wordt standaard een 4-delige universele borenset geleverd, zodat je 2 vliegen in 1 klap slaat.

 3. li-thumbnail
  BOSCH EASYIMPACT 550
  Door een bakstenen muur boren zonder dat je een grote, zware boormachine in bedwang moet houden? Daar heb je geen last van met de Bosch EasyImpact 550. Je boort met deze 550 watt klopboormachine gaten van 10 millimeter groot in steen, maar toch is hij compact en met 1,5 kilogram licht van gewicht.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

blank

Makita HP1631K

Adviesprijs

99,-

blank

211.983 andere kochten dit product

De boorkop van de HP1631K van Makita draait onbelast met 3.200 toeren per minuut rond. Dit is ruim voldoende om door houten en metalen oppervlakten heen te komen. Dankzij de variabele elektronische toerenregeling doe je dit altijd gecontroleerd en nauwkeurig. Naast de draaiende beweging maakt hij ook nog maximaal 48.000 slagen per minuut. Hiermee kom je met gemak door zelfs de hardste steensoorten heen. Ook bij langdurig intensief gebruik gaat de HP1631K lang mee door het aluminium tandwielhuis en de cilindrische bouw. Daarnaast is hij voorzien van een softgrip-handvat. Deze maakt dat de machine goed te hanteren is en het vermindert bovendien het gedreun dat hij produceert. Je vervoert hem en bergt hem netjes op in de standaard meegeleverde koffer.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Super snel en tegen een zeer nette prijs.”

Degelijke kwaliteit van een bekend merk, ligt goed in de hand. makkelijk afneembare 2e handgreep, heeft een lichte klop-functie, goed voor gipsmuurtjes, traploos toerental.

Tim Herinck

De percussieboor is vrij kort en compact en weegt slechts twee kilo. Dit resulteert in een uitstekende handling en voorkomt vroegtijdige vermoeidheidsverschijnselen. Met een lengte van twee meter is de kabel niet al te royaal, maar voor de meeste werksituaties is het voldoende. De kabel is zacht en flexibel en heeft een trekontlasting aan de machinezijde.

De HP1631KX3 is zeer goed gefabriceerd en uitgerust met de juiste materialen op de cruciale gebieden. Zo zijn de palmsteunen op het handvat met rubber bekleed om uitglijden te voorkomen en is de versnellingsbakkop van metaal en niet van kunststof zoals bij andere modellen.

Ook de ergonomie bevalt ons: de bedieningselementen op de toch al handige machine zijn verstandig gepositioneerd en gemakkelijk te bereiken. De voorste handgreep kan worden losgemaakt of vastgezet door te draaien als u de hoek wilt veranderen. Alleen de knop voor het bevestigen van de huidige snelheid, die slechts aan één kant van de handgreep beschikbaar is, kan voor linkshandigen een beetje onpraktisch zijn.

Een bijzonder hoogtepunt is de transportkoffer, waarin de HP1631KX3 wordt geleverd. Het bevat niet alleen de slagwerkboor zelf, maar ook een uitgebreid assortiment aan accessoires: maar liefst 74 losse onderdelen voor tal van verschillende toepassingen zijn beschikbaar, waaronder diverse schroefboren, moeren voor zeskantschroeven, verzinkers en boren voor steen, metaal, hout en hout. Voor de meeste taken thuis ben je er goed mee uitgerust.

Het werken met de 710 Watt boormachine is aangenaam. De draaisnelheid wordt geregeld door de drukweg van de trekkerbeugel en kan dus zeer nauwkeurig gedoseerd worden, wat een niet te onderschatten voordeel is, vooral bij het boren van metaal, waar men meestal met relatief lage snelheden in boort. De snelspanboorhouder, die boren tot 12 millimeter kan vasthouden, geeft een duidelijke feedback bij het wisselen van gereedschap en houdt de boren veilig op hun plaats, we konden hier geen enkele speling ontdekken.

De Makita tovert snel een schoon gat in staal tevoorschijn zonder rafelige randen, zonder uit te glijden, te schudden of te zweven. De slagwerkboor beheerst de steen ook zonder problemen, maar vertoont de neiging om vrij gemakkelijk rond te dwalen. Het werd echter niet oncontroleerbaar: Nadat onze eerste proefboring lichte onnauwkeurigheden liet zien, gingen we met meer zorg naar de tweede boring en kregen we snel een mooi schoon gat met heldere randen. Het discrete dwalen komt voort uit de opvallende functie en komt sterker voor bij hoge frequenties, maar kan gemakkelijk worden gecontroleerd.

Een soortgelijk beeld was te zien in het beton. Het rijden ging, zoals verwacht met hard materiaal, iets langzamer, maar niet te langzaam, en de machine deed geen enkele poging om op een van beide blokken te bijten. De lichte beving die hierboven werd beschreven was hier ook merkbaar, maar het was geen probleem.

De HP1631KX3 heeft alleen zijn grenzen bereikt op het gebied van graniet. Met een flinke portie moeite konden we langzaam en moeizaam een gat boren, maar de boor- en versnellingskop werd al snel heet. Als we de kans hadden genomen, zouden we een aanvaardbare diepte hebben bereikt, maar dan was onze boormachine dood geweest.

Maar dat kun je de Makita nauwelijks kwalijk nemen, want percussieboren zijn eenvoudigweg niet gemaakt voor dergelijke projecten. Voor dergelijke boringen is een hamerboor nodig.

Al met al is de Makita HP1631KX3 een veerkrachtig werkpaard zonder ernstige gebreken, dat door de hoge materiaal- en verwerkingskwaliteit een lange levensduur belooft, overtuigt met een zeer goede handling en vooral voor doe-het-zelvers een eersteklas keuze is, niet alleen vanwege de royale accessoires.

GOEDEKEUZE

BOSCH PROFESSIONAL GSB - 13

Adviesprijs

69,-

231.984 andere kochten dit product

Om gaten in baksteen te boren heb je naast een klopboormachine natuurlijk ook boren nodig. Bij de Bosch GSB 13 RE wordt standaard een 4-delige universele borenset geleverd, zodat je 2 vliegen in 1 klap slaat. De klopboormachine is extreem compact en met 1,8 kilogram zeer licht van gewicht. Zo boor je ook nauwkeurig rechte gaten in lastige hoeken. Met een onbelast toerental van 2800 toeren per minuut maak je gaten van 15 millimeter groot in steen en metselwerk. In houten balken of constructies is de boorcapaciteit 25 millimeter. De diepte aanslag zorgt er tot slot voor dat je precies diep genoeg boort.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

Met de Bosch Professional GSB 13 RE krijgt een professionele machine ons prijsadvies. De machine is net zo licht en compact als de testwinnaar en ook nog eens van vergelijkbare kwaliteit. Hoewel hij minder vermogen heeft dan de Makita en je het zonder de uitgebreide accessoires moet stellen, kun je de machine voor aanzienlijk minder geld krijgen.

De Bosch Professional GSB 13 RE is vooral voor ambitieuze doe-het-zelvers een goede keuze. Hoewel er op sommige gebieden is bespaard, levert Bosch bewezen kwaliteit op de belangrijkste punten.

De behuizing van de slagwerkboor is bijna volledig van kunststof, ook bij de versnellingsbak. Metaal is alleen te vinden op de boorkop, die een hoogwaardige indruk maakt. Toch ziet de machine er niet goedkoop uit, wat vooral te danken is aan de schone afwerking. De machine lijkt stabiel; we konden geen bramen of gaten ontdekken en ook de voedingskabel is mooi dik en flexibel.

In de praktijktest merkten we de succesvolle afhandeling: De GSB 13 RE heeft een zeer kort en compact ontwerp, waardoor u dichter bij het werkstuk kunt werken. Bovendien is hij zeer licht: zijn eigen gewicht van slechts 1,8 kilogram is gemakkelijk te tillen, zelfs voor tijdgenoten zonder fitness-ambities, zelfs tijdens langere operaties.

Dankzij de aangename ergonomie en de anti-slip rubberlaag op de palmsteun is de machine altijd onder controle. Alleen de schakelaar voor rechtsom en linksom draaien is niet zo comfortabel in het gebruik vanwege de positie en vooral de relatief lange slag.

In de boortest presteerde de Bosch Professional GSB 13 RE zeer goed tegen metaal en zacht beton. Bakstenen en hard beton leverden echter problemen op voor de machine. Met voldoende druk konden we nog steeds gaten boren, maar we moesten vrij zwaar op de machine leunen om de nodige tegendruk toe te passen, en het werk ging een stuk trager. Bovendien merkten we tijdens het gebruik lichte schakelgeluiden op.

Maar met een prijs van slechts 60 euro staat het gezeur op een hoog niveau, vooral wat betreft de blauwe kleur van de machine. Vergeleken met de vergelijkbare dure Bosch EasyImpact 550 uit de groene serie, speelt het professionele model eigenlijk in een andere competitie.

Als u echter een hogere prestatie nodig heeft, moet u de voorkeur geven aan een groter model, omdat vooral bij veel gaten en zeer hard materiaal het werk te ontspannen is – maar als u zachter boort en alleen kleinere klussen plant, kunt u prachtig opschieten met de kleine Profi-Bosch.

GOEDEKEUZE

Bosch EasyImpact 550

Adviesprijs

59,-

366.741 andere kochten dit product

Door een bakstenen muur boren zonder dat je een grote, zware boormachine in bedwang moet houden? Daar heb je geen last van met de Bosch EasyImpact 550. Je boort met deze 550 watt klopboormachine gaten van 10 millimeter groot in steen, maar toch is hij compact en met 1,5 kilogram licht van gewicht. In hout maak je 25 millimeter gaten; genoeg voor de meest gangbare klussen in en om het huis. Dankzij de toerentalregeling verhoog of verlaag je heel gedoseerd de boorsnelheid, zodat je zowel in glad plaatmateriaal als in dikke houten planken mooie, rechte boorgaten krijgt. De meegeleverde dieptestop gebruik je om geen millimeter dieper te boren dan de bedoeling is en de 2e handgreep maakt dat je altijd volledige controle hebt over de EasyImpact 550. De klopboormachine wordt geleverd in een handige koffer.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De Bosch EasyImpact 550 is een instapmodel. Met zijn gelijknamige 550 Watt elektromotor was hij samen met de Einhell TC-ID 550 E de minst krachtige percussieboor in onze test, maar de problemen liggen elders. Bosch levert de machine samen met de zogenaamde “Boorassistent”. Dit is in wezen een handigere boordieptebegrenzer met een container voor het opvangen van boorstof aan het einde. Het instellen van de gewenste diepte is snel en eenvoudig, maar het aanbouwdeel blijkt onpraktisch te zijn, omdat de boorassistent in de weg zit als de boorkop wordt aangedraaid.

Ook de bevestiging van de voorste handgreep is onpraktisch: terwijl bijna alle andere modellen een draaibare of schroefbare handgreep gebruiken, gebruikt Bosch een vleugelschroef voor de afstelling, zodat je de handgreep moet loslaten en vastpakken – en toch past het niet goed achteraf, konden we duidelijk spel zien.

Bovendien kunnen we niet begrijpen waarom de snelheidsvergrendelingsknop alleen op volle snelheid werkt. En nu we het toch over de snelheid hebben: De regelgeving is niet bevredigend. Vooral voor het boren van staal zijn lage snelheden beter geschikt, die nauwelijks te bereiken zijn omdat de knop te gevoelig is – minder zou meer zijn geweest.

In de praktijk liet de EasyImpact 550 slechts bescheiden resultaten zien: De machine kon nog steeds goed overweg met zacht beton, maar had echt moeite met hard beton en bakstenen – het ontbrak gewoon aan kracht. De machine is nauwelijks geschikt voor meer dan zeldzame gelegenheidsklussen.

(Visited 681 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *