Het beste Smart slot

Technologie maakt het handig: We bedienen onze smartphones met spraakopdrachten en dimmen het licht thuis met apps. En met Smart Locks kunt u zelfs uw voordeur openen met uw mobiele telefoon. Wat op het eerste gezicht weinig zin lijkt te hebben – het maakt immers niet veel uit of je een sleutel of je smartphone uit je zak haalt om te ontgrendelen – heeft eigenlijk een aantal voordelen.

Bij sommige modellen hoef je bijvoorbeeld niet eens je smartphone op te pakken om de deur te ontgrendelen. “Auto-ontgrendeling” is de naam van de magische functie waarmee het intelligente slot automatisch herkent wanneer u voor de deur staat en het slot als bij toverslag opent.

Maar slimme sloten hebben ook nog een paar andere trucjes in petto: u kunt snel en eenvoudig toegangsrechten verlenen aan een willekeurig aantal mensen via een smartphone zonder dat u nieuwe sleutels hoeft te bestellen bij een slotenmaker. Ook digitale toetsen kunnen niet verloren gaan. Als de smartphone wordt gestolen, hoeft u alleen maar de bijbehorende digitale sleutel te deactiveren. En als je jezelf buitensluit, kun je de voordeur gewoon op afstand laten openen door familieleden of via een webapp – slotenmakers-afscheuringen behoren tot het verleden.

Dat is tenminste de theorie. We hebben 7 Smart Locks gedurende enkele weken getest en hebben vastgesteld dat in de praktijk niet altijd alles werkt zoals beloofd door de fabrikanten. De meeste Smart Locks hebben ons uiteindelijk niet overtuigd, ze zijn ofwel niet echt slim, ongemakkelijk in het dagelijks leven of twijfelachtig om veiligheidsredenen. Maar we kunnen drie slimme sloten aanbevelen met een zuiver geweten. Hier zijn onze aanbevelingen in het korte overzicht.

Wat u moet weten over Smart Locks

Slimme deursloten zijn er in een grote verscheidenheid aan modellen en prijsklassen en zoals vaak het geval is, hoe meer u bereid bent te investeren, hoe meer functies en functies u krijgt. De basisfunctie is natuurlijk overal hetzelfde: Open en sluit een deur. De fabrikanten hebben verschillende oplossingen bedacht voor deze vrij eenvoudig klinkende taak.

Bluetooth wordt meestal gebruikt voor communicatie, omdat alle smartphones deze standaard nu ondersteunen. Als u op afstand toegang wilt krijgen tot uw Smart Lock, is ook een internetverbinding absoluut noodzakelijk. Out-of-the-box geen van de geteste apparaten heeft een WLAN-functie aan boord, dus u moet weer geld uitgeven om accessoires te kopen. Vervolgens heeft u toegang tot alle functies van een Smart Lock en kunt u deze koppelen aan andere Smart Home functies. De postbode even binnenlaten of bezoekers binnenlaten, ook al bent u niet thuis, is dan mogelijk dankzij de toegang op afstand.

Wilt u de verlichting automatisch laten branden als u uw huis binnenkomt of uw slot met gesproken commando’s bedienen? Geen probleem. Zoals bij de meeste slimme apparaten kunnen veel Smart Locks worden geïntegreerd en bestuurd in slimme thuissystemen zoals Apple HomeKit, Amazon Alexa, Zigbee of IFTTT. Vaak bieden de slimme sloten ook een logfunctie. Zo kunt u controleren of de kleintjes veilig en op tijd thuis zijn gekomen als u niet thuis bent.

Het klinkt allemaal zo gemakkelijk en comfortabel. Soms wel, maar helaas niet altijd.

Zelfs de installatie van het slimme deurslot verloopt in de praktijk niet altijd even soepel als de fabrikanten in hun reclamefilms beloven. Soms moet de sluitcilinder worden vervangen of is de sleutel te klein of te groot. Je moet dus voorbereid zijn op verrassingen en het is het beste om vooraf te weten te komen of alle onderdelen echt in elkaar passen.

Een conventioneel slot aan de buitenkant voorkomt vervelende verrassingen

Zelfs als het Smart Lock eindelijk voor de deur staat, werkt de techniek niet altijd even soepel. Als de verbinding uitvalt of de accu leeg is, kun je met sommige Smart Locks helemaal niet in het appartement komen en wordt je geconfronteerd met het bekende probleem dat de Smart Locks eigenlijk willen oplossen: Vergeet je sleutel en je bent buitengesloten. Om dit scenario te voorkomen zijn er Slimme Sloten die alleen aan de binnenzijde van de deur zijn gemonteerd, waardoor het goede oude slot buiten blijft. Dit bespaart u onaangename verrassingen, want u kunt de deur nog steeds ontgrendelen met een normale sleutel als dat nodig is. Na onze test vonden we dit de beste oplossing – want in ons bedrijf gebeurde het af en toe dat de slimme sloten volledig faalden.

We waren vooral teleurgesteld over de auto-ontgrendelingsfunctie die door sommige fabrikanten wordt aangeboden, omdat deze niet altijd werkt zoals het hoort. Dit is vooral te wijten aan het feit dat de smartphone de Bluetooth-functie beperkt om energie te besparen. Een constante vraag via Bluetooth zou snel het sap uit je smartphone en Smart Lock zuigen, maar aan de andere kant is het vervelend als de vraag niet vaak genoeg gebeurt en de deur niet opengaat wanneer het zou moeten. Dan moet je de Smartphone toch uit je zak halen.

Functionaliteit

De fabrikanten gebruiken verschillende technieken voor Smart Locks. De verschillende werkwijzen hebben allemaal hun voor- en nadelen.

Als u besluit om een puur Bluetooth-apparaat te gebruiken, wint u aan veiligheid. Er is een directe uitwisseling tussen uw Smartphone en uw Smart Lock, zodat uw persoonlijke gegevens zoals locatie of protocol niet kunnen worden verzonden en niet beschikbaar zijn voor iemand om te bekijken. Bovendien kan uw smart lock niet vanaf het net worden aangevallen en hoeft u zich ook geen zorgen te maken over het vinden van een kritisch gat in de software nadat de ondersteuning van de fabrikant is verlopen. Dit betekent echter dat u veel functies mist die een slim slot echt slim maken. Voor een verbinding met het Smart Home en de toegang op afstand moet de sluis ook via WLAN met het internet verbonden zijn via een zogenaamde brug. De brug maakt verbinding met de Smart Lock en stuurt de commando’s door naar de sluis, het is in principe een repeater en toegangspunt voor de sluis.

Naast de smart phone zijn er nog verschillende andere manieren om een smart lock te ontgrendelen. Nuki biedt bijvoorbeeld een Bluetooth-afstandsbediening aan die Fob wordt genoemd. De meeste fabrikanten vertrouwen daarentegen op NFC als sleutel. Zo kunnen sloten worden geopend met smartphones met NFC-ondersteuning en met zogenaamde NFC-tags. NFC staat voor “Near Field Communication” en maakt gegevensoverdracht over zeer korte afstanden mogelijk. Het hoogtepunt is dat de uitwisseling tussen zender en ontvanger elektromagnetisch is – de transponder heeft geen eigen stroomvoorziening nodig. Er zijn ook andere sleuteloplossingen, zoals het invoeren van codes via een toetsenbord of identificatie via een vingerafdruksensor.

Voor de auto-ontgrendeling gebruiken alle fabrikanten een combinatie van locatiebepaling via GPS, internetverbinding en Bluetooth. Met Bluetooth is het, zoals gezegd, niet mogelijk om voortdurend naar het Smart Lock te zoeken, omdat de batterij van de smartphone dan snel leeg zou raken. Daarom wordt het zoeken naar het Smart Lock via Bluetooth alleen geactiveerd als men een zogenaamde geofence invoert. De geofence is niet meer dan een radius rond de locatie die u voor het Smart Lock heeft ingesteld.

Auto-ontgrendeling heeft zijn valkuilen

Het idee zelf is goed, maar het heeft zijn valkuilen. Omdat de straal die hier ingesteld kan worden vrij groot is, minstens 50 meter voor Nuki en 400 meter voor Danalock. Als je gewoon naar buiten gaat, verlaat je de geofence niet. Maar Auto-Unlock wordt alleen geactiveerd als u de Geofence verlaat en weer binnengaat. Anders zou de functie constant worden geactiveerd terwijl u thuis bent. Als u dus niet ver genoeg van huis bent, moet u uw smartphone of sleutels uit uw zak halen.

Een ander nadeel: de smartphone-app houdt voortdurend de GPS-locatie van de eigenaar in de gaten. Dit verbruikt niet veel batterijstroom, maar is wel van cruciaal belang voor de gegevensbescherming, omdat het betekent dat de smartphone voortdurend locatiegegevens verzamelt, en dit is alleen maar omdat je de sleutel niet uit je zak hoeft te halen als je thuiskomt. Dit is een technologisch krachtige manier om met kanonnen op mussen te schieten.

Voordat u deze functie activeert, moet u zeker de verklaring van de fabrikant over de gegevensbescherming zorgvuldig lezen. Er zijn immers genoeg apps die u in staat stellen om ergens in de kleine lettertjes gegevens over de locatie door te geven – en deze gegevens vervolgens te verkopen aan dubieuze advertentienetwerken. Zelfs als deze gegevens ogenschijnlijk anoniem worden opgeslagen, is een duidelijke identificatie van personen kinderspel met locatiegegevens – hoeveel mensen pendelen immers dagelijks van hun huis naar hun werk? Waarschijnlijk alleen jij.

Helaas zijn er geen echt betere oplossingen om een betrouwbare auto te ontgrendelen. U kunt het WLAN thuis gebruiken of de zogenaamde iBeacons om de locatie te bepalen. Zodra u binnen het bereik van uw huis WLAN of iBeacon komt, kan Bluetooth zich richten en het Smart Lock openen. Maar dit brengt een groot probleem met zich mee, dat nog geen enkele fabrikant naar tevredenheid kon oplossen. Het slot gaat open zodra u uw WLAN uit en weer aan zet of gewoon uw smartphone opnieuw opstart. Een reset op de router of een zwak signaal op de smartphone en de deur staat open. Hetzelfde geldt voor de combinatie van iBeacon en Bluetooth die Danalock een tijdje heeft aangeboden. Intussen heeft de fabrikant deze oplossing stopgezet.

Modellen

Smart Locks vervangen de geïnstalleerde cilinder of worden samen met een sleutel aan de bestaande cilinder bevestigd. Het voordeel van het laatste: Het Smart Lock is van buitenaf onzichtbaar en in geval van nood kan de deur met een normale sleutel worden ontgrendeld – mits de cilinder aan beide zijden kan worden vergrendeld. U moet zeker investeren in zo’n cilinder als u kiest voor een eenzijdige oplossing. U kunt de cilinders herkennen aan de zogenaamde “nood- en gevaarsfunctie”. Met dit soort sloten kunt u uw deur openen, zelfs als u zich hebt afgesloten en er nog steeds een sleutel in het slot hangt – of zelfs een Smart Lock.

Slimme deursloten die met bestaande cilinders werken, zijn meestal gemotoriseerd en kunnen het slot dus echt zelfstandig openen. Andere Smart Locks daarentegen vervangen de sluitcilinder door een geïntegreerde cilinder met één of twee knoppen. Deze sloten openen de deur niet zelf, maar maken de cilinder vrij voor ontgrendeling via de radio. Met andere woorden, ze zijn tegelijkertijd slot en sleutel. Na succesvolle ontgrendeling draait de gebruiker aan de knop en opent hij de deur. Als iemand zonder toestemming aan de knop draait, draait de knop gewoon in een cirkel.

Het maakt niet uit welk product je kiest, ze hebben allemaal één ding gemeen. Een elektronische eenheid en een batterij zijn altijd geïntegreerd. Als u een gemotoriseerde oplossing gebruikt, heeft dit nog een ander voordeel: de elektronica bevindt zich dan aan de binnenkant en is beschermd tegen het weer. Bovendien kan niemand het apparaat van de deur halen of fysiek bij de elektronica komen.

Beveiliging

Bij Smart Locks rijst meteen de vraag hoe veilig ze van nature zijn. In principe kan men zeggen dat Smart Locks net zo veilig zijn als conventionele sloten – zolang je de software van de apparaten en je eigen smartphone up-to-date houdt. Het KeyWe slot, dat populair is in de VS en ook beschikbaar is in dit land, is een goed voorbeeld van wat er gebeurt als u een apparaat niet bijwerkt: Met het gratis “Wireshark” analyse-instrument en een Bluetooth-snuiver kan dit slot zonder problemen worden gekraakt. Wat in dit geval nog ernstiger is: De KeyWe kunnen niet worden geüpdatet, dus deze sloten zijn permanent onveilig totdat de fabrikant er iets aan doet.

Smart Locks zijn net zo veilig als conventionele sloten

Een ander actueel geval is de deuropener Nello. Dit kan worden geüpdatet, maar totdat de update is gedaan, kunnen de deuropeners niet worden gebruikt. Het is daarom essentieel voor de veiligheid dat de software wordt onderhouden en dat de gebruikers de apparaten up-to-date houden. Als de fabrikant failliet gaat, moet je de andere kant op kijken.

Maar zelfs als de software van de smartphone en het slimme slot up-to-date is, ben je niet automatisch aan de veilige kant. Bij elektronische apparaten zijn vaak niet de apparaten zelf een probleem, maar de gebruiker. Het kan bijvoorbeeld een probleem zijn als de slimme thuisverbinding niet goed is geconfigureerd. Als het smart home systeem wordt gehackt omdat de eigenaar het systeem niet voldoende heeft beveiligd, zijn alle aangesloten apparaten kwetsbaar, inclusief het slimme slot dat aan het smart home is bevestigd.

De bewering dat Smart Locks over het algemeen veilig zijn, is echter wel waar. Want als uw slimme thuissysteem is gehackt of de fabrikant heeft het slot niet goed beschermd tegen aanvallen, dan moeten er nog twee dingen gebeuren: Een, de hacker moet weten welk apparaat je hebt. Bij slimme sloten die van binnenuit worden geïnstalleerd, is dit van buitenaf niet zichtbaar. Bovenal moet de aanvaller fysiek aanwezig zijn om schade te veroorzaken. De hacker uit Rusland heeft er relatief weinig aan als hij je voordeur vanuit Novosibirsk opent.

Als iemand echt wil inbreken in uw huis, gaat dat veel sneller en gemakkelijker met een eenvoudige beitel of een elektrische pikhouweel. Op dit moment is tenminste een hoog niveau van IT-expertise nodig om Smart Locks te kraken. Dit zou in de toekomst kunnen veranderen wanneer Smart Locks meer verspreid raken en criminelen kant-en-klare sets kunnen krijgen, zoals een “digitale pick” voor Smart Locks op de zwarte markt. Maar dat is op dit moment niet het geval.

We beschouwen een inbraak als gevolg van een gehackt apparaat op dit moment dan ook als een zeer onwaarschijnlijk scenario, vooral als u uw apparaten correct instelt en producten gebruikt die regelmatig door de fabrikanten worden geüpdatet. Als u zich tegen een inbraak wilt beschermen, moet u zich liever zorgen maken over staldeuren en deurbeslag.

Hoe we hebben getest

We hebben 7 Smart Locks van verschillende fabrikanten getest. Hiervoor hebben we alle sloten op deuren in onze redactiekamer gemonteerd. Zo konden we snel zien hoe eenvoudig (of niet) de installatie was.

We hebben de slimme functies wekenlang gebruikt, zodat we konden controleren hoe betrouwbaar de apparaten werkelijk in het dagelijks gebruik zijn. De dag begon en eindigde voor ons met een praktijktest, want we hadden ook een slim slot op de buitendeur.

De omvang van de geteste functies varieerde, niet elke fabrikant biedt bijvoorbeeld een brug aan en niet iedereen heeft een vingerafdruklezer als accessoire. We ontvingen een combo set van Nuki, inclusief toetsenbord, fob en brug. Yale en Burg-Wächter stuurden ons ook sets met tal van meegeleverde accessoires.

Maar de omvang van de accessoires was voor ons niet belangrijk, we waren vooral geïnteresseerd in alle apparaten of men echt tijd bespaart met een Smart Lock, hoe betrouwbaar het openen en sluiten werkt en hoe comfortabel de respectievelijke apps zijn.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen Smart Sloten:

 1. favorietli-thumbnail
  NUKI SMART LOCK 2.0
  De Nuki Smart Lock 2.0 is geavanceerder en bevat meer mogelijkheden dan zijn voorganger. De 2.0 versie beschikt over de compatibiliteit met Apple HomeKit, bluetooth en ZigBee. Voor het installeren van het slot heb je ongeveer 5 minuten nodig.

 2. li-thumbnail
  DANALOCK V3
  Het slimme deurslot Danalock combineert de voordelen van een klassiek sleutelsysteem met de intelligentie van mobiele apparaten voor meer comfort en veiligheid in uw eigen huis.

 3. li-thumbnail
  YALE ENTR
  Doe je deur op slot zonder sleutel met de Yale ENTR Kit YS-L1. Met dit slimme deurslot haal je jouw deur van het slot af met je smartphone of met de meegeleverde afstandsbediening. Zo is het niet langer nodig om sleutels te geven aan al je gezinsleden of bijvoorbeeld de babysitter.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

[ux_products type=”row” cat=”704″ products=”4″ offset=”10px” order=”asc”]

FAVORIET

blank

Nuki Smart Lock 2.0

Adviesprijs

215,-

blank

99.657 andere kochten dit product

De Nuki Smart Lock 2.0 is geavanceerder en bevat meer mogelijkheden dan zijn voorganger. De 2.0 versie beschikt over de compatibiliteit met Apple HomeKit, bluetooth en ZigBee. Voor het installeren van het slot heb je ongeveer 5 minuten nodig. Download de iOS of Android app op je smart device en gebruik je smartphone als nieuwe sleutel. Het pakket bestaat naast het slimme slot ook uit een deursensor. Deze plaats je op de deurpost en detecteert of de deur goed in het slot valt en de deur dus echt op slot is. Kom je thuis aan met zware boodschappen? Dan maak je eenvoudig het slot alvast op afstand open via de app. Het is ook mogelijk om het slot automatisch te openen via bluetooth (geofencing). Daarnaast heb je in de app een overzicht van iedereen die het slot heeft geopend of gesloten. Zo weet je dus precies wanneer je kinderen thuis zijn.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue
Jens Kwast

“Beste smart lock tot nu toe op de markt”

Prima smart lock die met je iPhone goed werkt. Smart lock oogt en voelt degelijk. In hooguit 5 minuten op je bestaande cilinder bevestigd en geïnstalleerd. De Nuki app werkt goed en smartlock simpel naar wens in te stellen. Werkt ook goed via Apple Homekit en met siri. Via geofencing opent je deur vanzelf als je thuiskomt. Dit kun je naar wens instellen. Gewoon gemak en weer een stapje dichterbij smarthome.

Jens Kwast

De bestaande sluitcilinder kan desgewenst nog steeds worden gebruikt, u steekt de sleutel er gewoon in, monteert het slimme slot erover en binnen enkele minuten is het apparaat klaar voor gebruik. Hiervoor moet echter een cilinder worden gebruikt die ook van buitenaf wordt ontgrendeld als er een sleutel in wordt gestoken. Dit is niet bij alle sluitcilinders het geval. U kunt de cilinders herkennen aan de zogenaamde nood- en gevaarsfunctie en ze zijn niet duur. Een investering die vanuit ons oogpunt duidelijk de moeite waard is.

De Nuki-App begeleidt u op voorbeeldige wijze door de installatie en biedt uitgebreide instellingsmogelijkheden. Tot 200 gebruikers kunnen worden beheerd met de smartphone-app en met het toetsenbord zijn er nog 100 meer mogelijk. Een abonnementsmodel of kunstmatige beperkingen zijn vermeden – heel mooi.

Remote toegang met de smartphone app en optioneel met de web app is ook mogelijk, de hiervoor benodigde Nuki Bridge is apart verkrijgbaar. Er is ook een gratis alternatief voor de Bridge: als u een oude Android-smartphone (van Android 4.3 en Bluetooth-4-apparatuur) bezit, kunt u er een volwaardige Bridge van maken met de Bridge-app. Maar kijk uit: Dan moet de smartphone de hele tijd in de buurt van het slot blijven.

Het Nuki-slot is compatibel met de meest gangbare slimme thuissystemen en kan worden bediend met Siri, Alexa en de Google-assistent. De Oostenrijkse fabrikant biedt zelfs een eigen programmeerinterface aan.

De fob-afstandsbediening en het toetsenbord bieden alternatieve ontgrendelingsmogelijkheden. Een ander punt dat we moeten prijzen: Alle onderdelen die u nodig heeft, kunt u individueel bij de fabrikant bestellen. Als u ooit een schroef verliest, een kabel breekt of het batterijcompartiment beschadigd raakt, hoeft u niet eeuwig naar vervanging te zoeken of zelfs het hele slot te vervangen.

Het ontwerp van het apparaat en de accessoires is eenvoudig en modern, en sommigen vinden de stijl zelfs heel chique. Dat is een kwestie van smaak, maar we zouden de Nuki niet onaantrekkelijk noemen. We kunnen het vakmanschap ook niet bekritiseren, ondanks het plastic geval ziet het er niet goedkoop uit. Alleen de afwerking van de fob liet veel te wensen over en paste niet bij de andere producten van de fabrikant.

De installatie van het Smart Lock is eenvoudig, zelfs voor leken, en alles wat nodig is is inbegrepen. U kunt uw bestaande cilinder blijven gebruiken, het apparaat wordt gewoon op de cilinder gemonteerd. Zoals reeds vermeld, raden wij nog steeds aan om de cilinder te vervangen als u geen model hebt dat aan beide zijden kan worden vergrendeld.

Als alles klaar is voor de montage, wordt de juiste montageplaat aan de cilinder bevestigd: als de gebruikte cilinder minstens 3 mm uit het deurblad steekt, wordt montageplaat A gebruikt, anders wordt plaat B gekozen en vastgelijmd. De lijm houdt vrij stevig vast, maar kan worden verwijderd en opnieuw worden uitgelijnd als het niet meteen werkt. Maar dat kan natuurlijk niet al te vaak, want op een gegeven moment houdt de lijm gewoon niet meer. Daarna wordt de montageplaat met drie schroeven en een inbussleutel aan het slot bevestigd.

Daarna wordt de sleutel in de cilinder gestoken en wordt de Nuki op de montageplaat geplaatst en is het apparaat klaar voor gebruik – of niet. In ons geval paste onze iets langere sleutel in het begin niet in de Nuki. U moet dus controleren of uw sleutel echt compatibel is met het Smart Lock voordat u hem monteert. Nuki biedt een compatibiliteitscontrole aan op hun website waar we ook de reden vinden waarom onze sleutel niet past: Onze sleutel stak meer dan 40 mm uit de cilinder. Dus moesten we eerst de sluitcilinder vervangen.

Zodra het apparaat is bevestigd, wordt het batterijcompartiment van onderaf bevestigd. De Nuki haalt zijn energie uit vier AA-batterijen. Natuurlijk kunt u ook oplaadbare batterijen gebruiken en dat moet u ook doen, want de batterijen moeten regelmatig worden vervangen. Zodra de batterijen zijn geplaatst, is het apparaat bijna klaar voor gebruik, het hoeft alleen nog maar te worden gekalibreerd. Hiervoor gebruiken we ook de Nuki-App.

Smartphone en veeg het uit, dat is niet bepaald tijdbesparend, daarom is de meest interessante functie voor de meeste mensen waarschijnlijk de “Auto Unlock” functie: Als u de GPS-locatie van uw Nuki opslaat en de Nuki-app de locatie van uw smartphone laat volgen, kan het slimme deurslot de deur automatisch ontgrendelen of openen.

Het Nuki-slot gebruikt GPS-gegevens om te detecteren wanneer u uw eigen vier muren verlaat. Zodra u weer in de buurt bent, wordt de Auto-Unlock geactiveerd en wordt het slot via Bluetooth gezocht. Wanneer de smartphone en Nuki-Lock met elkaar kunnen communiceren, ontgrendelt Nuki de deur en opent ook de grendel zodat je de deur open kunt duwen.

Zoals reeds vermeld, werkt de automatische ontgrendeling alleen als u zich ver genoeg van de vergrendeling verwijdert en de gedefinieerde geofence-radius verlaat en opnieuw invoert. De laagste definieerbare straal is 50 meter.

Dit is niet echt comfortabel. Als je even de deur uitgaat en terugkomt, ben je afhankelijk van een sleutel. En zelfs toen we de Geofence verlieten, werkte de auto-ontgrendeling in onze test niet altijd betrouwbaar, afhankelijk van de smartphone. Of het heeft niet gedetecteerd dat we de Geofence hebben verlaten of de auto-ontgrendeling was gewoon te langzaam. Tegen die tijd hadden we de smartphone of een fob al in handen.

Als u toch besluit om de Auto-Unlock functie te gebruiken, raden wij u aan om de Bridge te kopen. Zo kunt u op afstand controleren of de deur niet per ongeluk is geopend. Bovendien heeft u dan toegang tot de logboekfunctie en kunt u zien wie er wanneer het appartement binnenkomt.

GOEDE KEUZE

Danalock V3

Adviesprijs

159,-

blank

77.562 andere kochten dit product

Het slimme deurslot Danalock combineert de voordelen van een klassiek sleutelsysteem met de intelligentie van mobiele apparaten voor meer comfort en veiligheid in uw eigen huis. De V3 zet nieuwe maatstaven: vergeleken met zijn voorganger model V2 is hij compacter, robuuster, heeft hij een vier keer hogere rotatiesnelheid en dankzij 1.5 Newtonmeter op een tweemaal zo sterke, maar stillere motor. Dit slot werkt via bluetooth.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

Ook de Danalock V3 van de gelijknamige Deense fabrikant, die nu in de derde generatie zit, maakte een goede indruk in de test. Dankzij de gebruikte aluminium behuizing ziet het slimme deurslot er niet alleen chique uit, maar is het ook uiterst robuust en waardevol.

Op het eerste gezicht gaat de fabrikant uit van een soortgelijk principe als Nuki. Het slimme deurslot werkt van binnenuit, van buitenaf is niets zichtbaar, het slot kan zoals gewoonlijk met een sleutel worden geopend.

Een groot verschil is dat de Danalock geen retrofit-apparaat is en niet werkt met bestaande cilinders. Dit betekent dat u een cilinder moet kopen die speciaal is aangepast voor de Danalock. Dit is niet inbegrepen in de levering.

Er is nog één ding waar men op moet letten: De Danalock V3 is er in verschillende uitvoeringen. Als puur Bluetooth-apparaat en als slimme thuisversie. HomeKit, Zigbee en Z-Wave worden ondersteund. Afhankelijk van welke slimme thuisoplossing u gebruikt, heeft u het juiste model nodig.

De installatie werkte niet zo snel als bij de Nuki. We hadden niet echt veel tijd nodig voor de installatie, maar het ging ook niet echt snel, omdat de Danalock niet werkt met bestaande cilinders, dus er moeten nog wat extra installatiestappen worden gedaan: de oude cilinder moet eerst worden verwijderd. Dit gebeurt met de sleutel van het slot en een schroevendraaier. Dan moet de apart gekochte cilinder worden geïnstalleerd. Dit is echter geen gewone cilinder, hij is in lengte verstelbaar en moet eerst worden aangepast.

U krijgt de gewenste lengte door de adapterstukken in elkaar te zetten en te schroeven. In de laatste stap moet de chauffeur worden ingekort, waarop de Danalock eindelijk wordt aangetrokken. Een nogal lastige zaak. Als dit gedaan is, worden de cilinder en de montageplaat geplaatst, wordt alles vastgeschroefd en tenslotte wordt de Danalock met de cilinder verbonden. Zelfs mensen zonder technische vaardigheden zouden dit moeten kunnen. Maar er is een andere manier om het te doen, zoals Nuki laat zien.

Als de installatie klaar is, gaat de rest veel sneller en gemakkelijker: Sluit uw smartphone aan op de Danalock, log in als beheerder en pas het slot aan. Het enige wat je hoeft te doen is het slimme slot te leren hoe ver het moet draaien om te ontgrendelen of te vergrendelen. Nu is de Danalock klaar voor gebruik.

Optioneel kunt u gebruikers aanmaken en hen uitnodigen om het slot te gebruiken. We vinden de instellingen van het tijdsprofiel uitstekend. U kunt gebruikers aanmaken met permanente of tijdelijke toegang. Het is ook mogelijk om “terugkerende” rechten te verlenen. De gebruiker kan het slot dan bijvoorbeeld op een bepaalde tijd op een doordeweekse dag openen en niet anders.

Toegang op afstand is ook mogelijk als u de Danabridge koopt. Er is ook een auto-lock functie, die zeer vergelijkbaar is met de Nuki en ook gebaseerd is op een combinatie met GPS, Geofence en Bluetooth. Helaas hadden we ook problemen met de auto-ontgrendeling. Op onze testmobiele telefoons met iOS was de auto-ontgrendeling niet zo betrouwbaar, terwijl hij met onze Android-smartphones vrij goed en betrouwbaar werkte.

Aan de negatieve kant moeten we de nadruk leggen op de straal van de Geofence. De laagste straal die we konden instellen was een volle 400 meter. Standaard zijn zelfs 800 meter ingesteld. Een veel kleinere straal was mogelijk voor de iPhone. Waarom dat zo is, kunnen we niet uitleggen.

De Danalock Germany app is netjes, vooral het oppervlak is erg mooi. Ontgrendelen en vergrendelen werkt snel en eenvoudig. Daarnaast is de app een beetje rudimentair, er zijn niet zoveel instelmogelijkheden als bij de Nuki. De app heeft ook een paar keer opgehangen. Het enige dat hielp was om de app te ontgrendelen en opnieuw te starten. We konden de fout niet reproduceren.

Het sleutelalternatief is het Danapad, een toetsenbord waarmee u de deur kunt openen met een numerieke code. Helaas is er geen afstandsbediening voor de Danalock.

De Danalock loopt achter op de Nuki op het gebied van gegevensbescherming en beveiliging van de app, omdat er geen precieze en gedetailleerde informatie is over de opgeslagen gegevens en het gebruik ervan door derden. Danalock stelt echter dat alleen de informatie die nodig is voor de werking van de Smart Locks wordt opgehaald. Enigszins twijfelachtig is echter dat er een debug-modus is die uitgebreide logs creëert en deze op de smartphone opslaat. Onder bepaalde omstandigheden kan dit een doelwit zijn voor aanvallen. Voor het overige maakt de Danalock ook gebruik van AES256-codering, die op hetzelfde hoge niveau staat als Nuki.

De Danalock V3 is momenteel verkrijgbaar voor ongeveer 130 euro, plus ongeveer 50 euro voor de speciale cilinder. Met minder dan 200 Euro is de Danalock dus een wat goedkoper alternatief voor Nuki, maar alleen als je het zonder de vele mogelijkheden van Nuki kunt stellen. Bovendien is er geen oplossing voor een intercomsysteem, dus het is niet geschikt voor appartementsgebouwen en appartementen.

GOEDE KEUZE

Yale ENTR

Adviesprijs

262,-

78.951 andere kochten dit product

Doe je deur op slot zonder sleutel met de Yale ENTR Kit YS-L1. Met dit slimme deurslot haal je jouw deur van het slot af met je smartphone of met de meegeleverde afstandsbediening. Zo is het niet langer nodig om sleutels te geven aan al je gezinsleden of bijvoorbeeld de babysitter. Geef gasten tijdelijk toegang via de app en ze komen eenvoudig binnen. Je laat de deur automatisch op slot springen, zodra je hem dichttrekt. Zo weet je zeker dat de deur niet per ongeluk open staat als je op vakantie bent. Krijg je geen verbinding via de app? Open dan de deur gewoon op de ouderwetse manier, met de meegeleverde noodsleutel. Van binnenuit open je de deur altijd zonder sleutel.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

Yale maakt deel uit van de grote Assa-Abloy Group, een in Zweden gevestigd bedrijf dat gespecialiseerd is in sluittechniek. We hadden dus hoge verwachtingen van de Yale ENTR en waren uiteindelijk een beetje teleurgesteld, want helaas is het niet echt slim.

De Entr ziet eruit als een gemotoriseerd retrofit-apparaat voor bestaande cilinders, maar net als de Danalock is het een tussenoplossing en heeft het een speciale cilinder nodig. Niet al te groot nadeel, want de meeste kopers hebben geen dubbele cilinder. De cilinder kan als pakket of apart worden aangeschaft. De installatie kan snel worden uitgevoerd, zelfs met weinig vakmanschap.

Het slimme deurslot wordt bediend met de smartphone en een afstandsbediening. Het voelt overigens veel beter dan die van Nuki en kost ook een paar euro minder. Er zijn accessoires beschikbaar met een draadloze stroombank, waarvan de betekenis voor ons niet helemaal duidelijk is, een vingerafdrukscanner en een toetsenbord, die ook weer niet zo goed gemaakt zijn. De apparaten worden bediend met een aanraaktoetsenbord, zonder drukpunt en echte haptische feedback. Bovendien is de scan van de vingerafdrukscanner onbetrouwbaar. Het koppelen met de ENTR gebeurt ook met het aanraaktoetsenbord en is niet leuk met dit soort bewerkingen.

De ENTR zendt ook via Bluetooth Low Energy. Volgens de fabrikant is de communicatie versleuteld, maar we kunnen u niet precies vertellen welke versleuteling is gebruikt. We houden van de geïntegreerde en verwisselbare batterij, die ook met een lader wordt geleverd. Wat ons helemaal niet bevalt is de verouderde micro-USB-stekker en dat de lader 12 volt nodig heeft. Dit is dus geen gewone Micro-USB-voeding en mag niet met andere apparaten worden gebruikt.

De app heeft geen speciale functies en kan in principe gewoon de deur openen of sluiten en nieuwe gebruikers met verschillende autorisatieniveaus toevoegen. Er is geen automatische ontgrendeling, alleen een automatische vergrendeling. In de Android app waren we soms niet in staat om de teksten volledig te lezen en de interface is niet erg aantrekkelijk in zowel iOS als Android. Wat de software betreft, heeft Yale duidelijk nog wat in te halen.

(Visited 1.612 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *