De beste ventilator

Als je niet de mogelijkheid hebt om af te koelen door in het water te springen bij een zweterige temperatuur, moet je ofwel een airconditioner halen – of zorgen voor een beetje frisse wind. Een airconditioner is niet alleen duur, maar vereist ook een complexe installatie. Een ventilator, daarentegen, is precies het juiste ding voor het kantoor of uw eigen vier muren om u te koelen op zwoele zomerdagen.

We hebben ons een weg gebaand door eindeloze pagina’s met fans en hebben de meest interessante apparaten gekregen: vloerventilatoren, torenventilatoren en vloerventilatoren. Van duizelingwekkende 600 Euro tot goedkope 30 Euro, alles was aanwezig.

De redding voor warme dagen

Zeer weinig mensen kunnen blij zijn met een airconditioningsysteem, in dat geval is een ventilator een welkome hulp in geval van nood. Natuurlijk kan een airconditioner geen ventilator vervangen, want die koelt de lucht in de ruimte immers niet af. Een ventilator zorgt echter ook voor een aangenaam ruimteklimaat door de lucht te laten circuleren.

Verbeterde binnenlucht – zelfs in de winter

Niet alleen in de zomer, maar ook in de winter kan een fan een echt pluspunt zijn. Omdat de windmachines ook de door de verwarming verwarmde lucht laten circuleren, zodat de warmte beter wordt verdeeld in de ruimte en zelfs in hoeken die normaal gesproken niet zo goed kunnen worden verwarmd, kan de warmte gemakkelijker doordringen. Dit betekent: minder schimmelgroei in koude en vochtige hoeken en ook verwarmingskosten kunnen worden bespaard.

Waarom is een ventilator cool?

Iedereen die lange tijd in verwarmde ruimtes zonder koeling heeft doorgebracht, weet hoe zweterig en stressvol zo’n warmteophoping is voor de circulatie. Zelfs het kleinste briesje kan voor een aangename verfrissing zorgen, net als een fan. Maar waarom is dat zo, ook al wordt de lucht in de kamer niet afgekoeld?

Het antwoord is heel eenvoudig: als het warm is, begint het lichaam te zweten en vormt zich een dun laagje vocht op de huid. Wanneer water verdampt, ontstaat er kou. Luchtstromen ondersteunen dit verdampingseffect. De beweging van de lucht alleen al zorgt dus op subjectieve wijze voor koeling. Het is dan niet eens nodig om de kamertemperatuur af te koelen, omdat een ventilator door de constante beweging de lucht direct boven onze huid voortdurend ververst.

Welk ontwerp is het beste?

Voordat u koopt, moet u zeker nadenken over welk type ventilator voor u het meest zinvol is. Er zijn veel verschillende modellen en ontwerpen, niet iedereen is even geschikt voor elke eis. In deze test hebben we ons gericht op toren-, vloer- en vloerventilatoren, maar er is meer keuze: Ook kleine tafelventilatoren of zelfs plafondventilatoren kunnen een interessant alternatief voor u zijn.

Staande fans

De klassieke ventilator is een staande ventilator met een grote schroef. Het maakt veel wind, maar is meestal niet bepaald geschikt als designaccent voor de woonkamer.

Afhankelijk van de uitrusting beweegt de staande ventilator een grote hoeveelheid lucht en koelt dienovereenkomstig. De apparatuur bevat meestal een afstandsbediening en een timer.

U zult echter zeker ruimte nodig hebben voor een staande ventilator, want die neemt veel ruimte in beslag. Je moet ook niet te gevoelig zijn als het gaat om het volume. Sterkere motoren kunnen erg luidruchtig worden.

Torenventilatoren

Sinds Dyson ongeveer tien jaar geleden de Air Multiplier lanceerde, een ventilator zonder rotorbladen, is er veel veranderd in het ontwerp. Torenventilatoren, ook wel kolomventilatoren genoemd, zijn meestal visueel aantrekkelijker omdat ze kleiner en minder opvallend zijn dan klassieke vloerventilatoren. Bovendien zijn ze meestal stiller, maar kunnen ze toch grote hoeveelheden lucht verplaatsen.

Als er weinig ruimte beschikbaar is in de ruimte, is een torenventilator ook ideaal omdat deze zeer ruimtebesparend kan worden opgesteld.

Meestal kunnen er drie snelheidsniveaus worden ingesteld en is er vaak een draaifunctie. Het bereik is echter vrij beperkt met de meeste eenheden en de aankoopprijs is hoger. Bovendien is de circulatiecapaciteit niet zo hoog, omdat de luchtstroom door het ontwerp lager is dan bij staande ventilatoren. Bovendien kunnen torenventilatoren niet in hoogte worden versteld.

Tafelventilatoren

De tafelventilator is zeer mobiel en heeft een breed scala aan toepassingen. Het kan worden opgesteld waar het nodig is – van het bureau op kantoor tot de werkbank. Naast de gebruikelijke ventilatoren met een netsnoer zijn er ook apparaten met een USB-poort, zodat de stroom van de computer kan worden afgenomen.

Een voordeel is zeker het lichte gewicht, waardoor u de ventilator snel en gemakkelijk van de ene plaats naar de andere kunt verplaatsen. Omdat de ventilator dicht bij de persoon staat, moet deze niet te sterk zijn, wat op de lange termijn onaangenaam kan zijn en niemand hoeft voortdurend bladeren op het bureau te blazen.

Vloerventilatoren

Een vloerventilator koelt van onderaf en kan dus niets verstoren op het bureau. Bij hen is het vooral belangrijk om te letten op de sterkte van het apparaat, zodat ook een grote ruimte voldoende wordt gekoeld. Als de koeling van onderaf komt, kan het ook langer duren om de lucht in de ruimte te mengen.

Plafondventilatoren

Plafondventilatoren zijn relatief zeldzaam in onze breedtegraden, in het zuiden komen ze nog vaker voor. Ze zijn zeer efficiënt omdat ze de lucht die zich boven het gebouw verzamelt doen wervelen en zo een aangenaam binnenklimaat creëren. Bovendien wordt men op deze manier niet direct door de ventilator geblazen, maar krijgt men constant frisse lucht. Vooral in slaapkamers is zo’n apparaat zeer geschikt.

Tips voor aankoop

Om er zeker van te zijn dat u echt de koeling krijgt die u nodig heeft, moet een ventilator in verschillende fasen worden afgesteld. Drie stadia zijn het beste, zodat u kunt kiezen tussen een zachte bries en een mini-orkaan precies de gulden middenweg.

Voor vleugelventilatoren, d.w.z. apparaten met rotorbladen, is de prestatie afhankelijk van het aantal bladen en hun grootte. Meestal zijn er ventilatoren met drie bladen, iets duurdere apparaten komen met vier bladen. Hoe meer bladen er beschikbaar zijn, hoe minder vermogen er nodig is om dezelfde hoeveelheid wind op te wekken. Dit betekent ook dat grotere bladen minder vermogen nodig hebben, wat leidt tot minder energieverbruik.

Zoals gezegd spelen ook de geluidsniveaus een belangrijke rol, want als het apparaat te hard staat, neemt de concentratie af, vooral op het werk.

Het is ook belangrijk dat de ventilator stevig staat. Dit geldt voor elk type ventilator, aangezien deze niet mag omvallen of kantelen vanwege zijn eigen kracht. Bovendien moeten de messen worden ingesloten in een beschermrooster om letsel te voorkomen. Het moet echter mogelijk zijn om het rooster te openen, wat nodig is om de messen te reinigen.

Hoe we hebben getest

Met temperaturen van rond de 35 graden buiten en bijna evenveel in de redactie waren we allemaal blij dat we deze test konden doen.

Met behulp van een anemometer hebben we de windkracht van de ventilatoren op verschillende hoogtes en op een afstand van twee meter gemeten. Hier zagen we grote verschillen tussen de apparaten. We hebben ook het volume van alle ventilatoren op dezelfde afstand gemeten, omdat een ventilator zowel op kantoor als thuis niet te veel lawaai mag maken.

Ook hebben we elke ventilator enige tijd op kantoor laten lopen en natuurlijk gekeken naar de afwerking, de prijs-prestatieverhouding en de montage zoals altijd.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen ventilatoren:

 1. favorietli-thumbnail
  ROWENTA TURBO SILENCE EXTREME
  De Rowenta Turbo Silence Extreme VU5640F0 – Statiefventilator geeft onmiddellijk een gevoel van intense frisse lucht met uiterst stille technologie. De instellingen gaan van de stille nachtstand tot de uiterst sterke Turbo Boost functie voor optimaal comfort.

 2. li-thumbnail
  CLATRONIC VL 3603 S
  Koele kop: met 3 snelheden en diverse instellingen biedt de staande ventilator VL 3603 S van Clatronic maximaal comfort bij je thuis of op kantoor. Daarnaast scoort het apparaat een veilige stand. De ventilator beschikt over een hoogwaardig metalen beschermingsrooster voor meer veiligheid.

 3. li-thumbnail
  DYSON PURE COOL
  Reinig de lucht in huis met de Dyson Pure Cool Link Toren Wit luchtreiniger. Deze slimme luchtreiniger verwijdert de kleinste deeltjes uit de lucht zoals stof, pollen en schimmels. Je bedient hem via de Dyson Link app op je smartphone of met de meegeleverde afstandsbediening.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

blank

Rowenta Turbo Silence Extreme

Adviesprijs

129,-

blank

214.551 andere kochten dit product

De Rowenta Turbo Silence Extreme VU5640F0 – Statiefventilator geeft onmiddellijk een gevoel van intense frisse lucht met uiterst stille technologie. De instellingen gaan van de stille nachtstand tot de uiterst sterke Turbo Boost functie voor optimaal comfort. De Turbo Boost-stand is voor uiterst sterke lucht. Deze vijfde snelheid creëert een intens luchtstroomniveau van 80 m3/min*! Geniet van ontspannende, koele nachten in warme seizoenen! Dankzij de stille nachtstand op slechts 45 dB(A) kun je slapen zonder de ventilator te horen.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

“Stille krachtpatser”

Deze krachtpatser heeft 4 standen waarvan één “Stille modus”. Zelfs in stand 1 en “Stille modus” stand blaast deze krachtpatser erg krachtig. Op dit moment is de stille modus overdag voor onze zolder meer dan voldoende en biedt voldoende koeling.

Ben Saoo

De Rowenta Turbo Silence Extreme heeft zijn naam eer aangedaan. Het is verbazingwekkend stil, zelfs op het hoogste niveau, en kan daarom zonder problemen in het dagelijkse kantoorleven worden gebruikt. Het is ook minder opdringerig dan de heldere steen, maar maakt ook minder lawaai. Als je niet meerdere mensen tegelijk van gekoelde lucht moet voorzien, is het ook een aanbeveling. Of je het uiterlijk leuk vindt is een kwestie van smaak. We zouden waarschijnlijk meer naar het zwarte model neigen, ons witte testapparaat deed ons al veel denken aan een tandartspraktijk.

Net als onze testwinnaar is de Rowenta Turbo Silence Extreme een klassieke staande ventilator met rotorbladen. Er zijn er ook vijf en de blauw-transparante kleur wordt ook gedeeld met onze testwinnaar.

Maar dat is het met de overeenkomsten, want de Rowenta fan is veel slanker en minder opvallend. Het bedieningspaneel is in het midden van het apparaat geplaatst, de ventilator maakt hier een bocht en geeft de Turbo Silence Extreme een zeer moderne uitstraling. Ons witte testapparaat deed ons sterk denken aan een meubelstuk van een tandartspraktijk, maar in het zwart is het mooier om naar te kijken voor onze smaak.

De afwerking is zeer goed, we hebben tijdens de montage weer moeten worstelen met de rotorkorf, maar de afzonderlijke onderdelen maakten een hoogwaardige indruk op ons. Het hele apparaat is vrij praktisch ontworpen en biedt geen franje. Er is geen afstandsbediening, u kunt kiezen uit drie niveaus op het bedieningspaneel: nachtstand, normaal en TurboBoost.

We konden zien dat de productnaam “Turbo Silence Extreme” niet alleen een marketingterm is, maar overeenkomt met de werkelijkheid. In de nachtmodus is de ventilator zeer stil met 38 decibel. We moesten echt moeite doen om überhaupt lawaai te horen. – Geweldig. Maar hij doet het ook heel goed in de turbomodus met 46 decibel. We waren ook volledig tevreden met de windprestaties op het hoogste niveau.

Als u kleinere ruimtes heeft waarvoor onze testwinnaar te groot is, dan is de Rowenta de juiste keuze. De oscillatiehoek van iets minder dan 80 graden is echter lang niet zo groot als die van Klarstein en Dyson.

GOEDKOOPSTE

Clatronic VL 3603 S

Adviesprijs

39,-

169.333 andere kochten dit product

Koele kop: met 3 snelheden en diverse instellingen biedt de staande ventilator VL 3603 S van Clatronic maximaal comfort bij je thuis of op kantoor. Daarnaast scoort het apparaat een veilige stand. De ventilator beschikt over een hoogwaardig metalen beschermingsrooster voor meer veiligheid. Bepaal het welzijn in je ruimtes: dankzij de verstelbare hellingshoek, de schakelbare rotatie en de verschillende hoogte-instelling beschikt je over een maximum aan individualiteit en comfort.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

Als u op zoek bent naar een goedkope, stille ventilator die voldoende wind produceert, dan is de Clatronic Vl 3603 S een goede keuze. Het is misschien niet mooi, maar het is het meest pragmatische model in onze aanbevelingslijn: het hoofd kan in drie stappen worden gekanteld en de draaihoek is ongeveer 90 graden. Natuurlijk kan het ook zo worden bepaald dat het maar in één richting waait. De afwerking is niet bepaald van hoge kwaliteit, maar dat kun je niet verwachten tegen deze prijs.

Ben je gewoon op zoek naar een goedkope ventilator die stil is en genoeg blaast? Koop dan de Clatronic Vl 3603 S. Het apparaat mag dan niet schitteren met zijn uitstekende afwerking, maar het is nog steeds binnen een kwartier klaar en als het eenmaal in werking is, werkt het zonder problemen. Af en toe neuriet het een beetje, maar al met al is het een rustig apparaat in vergelijking.

De Clatronic staande ventilator is zeer goedkoop – in deze prijsklasse hadden we geen enkel ander apparaat in de test dat zo stil werkte en toch een goede windprestatie leverde. Natuurlijk wint het geen designprijzen, maar het doet wat het moet doen. Op kantoor gebruikten we zelf graag deze ventilator bij hoge temperaturen, omdat je dan in alle rust kon werken.

Het apparaat heeft drie efficiëntieniveaus: Op het laagste niveau hebben we een windsnelheid van 1,2 meter per seconde gemeten, op het middelste en hoogste niveau 1,8 meter per seconde van een afstand van twee meter. Het geluidsniveau was laag op niveau 1, 2 en 3 met maximale waarden van 47, 49 en 51 decibel. De kop van de ventilator kan in drie stappen worden gekanteld, zodat deze of recht vooruit of iets meer naar boven kijkt. De totale hoogte van de Clatronic Vl 3603 S kan natuurlijk ook worden aangepast: Je hebt een bereik van 130 tot 105 centimeter.

LUXE KEUZE

Dyson Pure Cool

Adviesprijs

569,-

147.138 andere kochten dit product

Reinig de lucht in huis met de Dyson Pure Cool Link Toren Wit luchtreiniger. Deze slimme luchtreiniger verwijdert de kleinste deeltjes uit de lucht zoals stof, pollen en schimmels. Je bedient hem via de Dyson Link app op je smartphone of met de meegeleverde afstandsbediening. Via de app ben je altijd op de hoogte van de luchtkwaliteit in huis. De luchtreiniger slaat aan wanneer hij een slechte luchtkwaliteit meet of onaangename geurtjes ruikt. Hij past de ventilatiesnelheid aan om zo snel mogelijk de luchtkwaliteit te verbeteren. Daarbij gebruik je de Dyson Pure Cool Link ook als ventilator tijdens warme zomerdagen.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De Dyson Pure Cool onderscheidt zich niet alleen visueel van klassieke ventilatoren of torenunits, maar ook qua techniek. Naast de aangename tocht reinigt de Pure Cool ook de lucht in de ruimte. De lucht kan ook ontsnappen aan de zijkant van de luchtroosters, en er zijn vele functies om uit te kiezen. De technologie van de Dyson inspireert ons, maar de prijs is helaas minder: voor bijna 600 euro ben je ondanks de frisse lucht nog steeds ademloos. Als u het niet erg vindt, is de Dyson niet alleen een grote fan, maar ook een echt designstatement.

De Dyson Pure Cool is een allround succesvol apparaat. Het geeft je niet alleen min of meer sterke, frisse lucht rond je neus, het reinigt het zelfs. Actieve kool en HEPA-filters zorgen ervoor dat de vervuilende stoffen uit de kamerlucht worden gefilterd, waardoor het binnenklimaat nog aangenamer wordt.

Visueel maakt de ventilator een goede indruk, typisch voor Dyson. Het gat in het midden van het apparaat draagt niets bij aan de frisse lucht – al zou je dat in eerste instantie misschien denken. Simpel gezegd werkt de Dyson ventilator met een soort jettechnologie: lucht wordt van onderaf aangezogen, versneld in de standaard en vervolgens uit de sproeiers van de ventilator geschoten. Maar het is lang niet zo luidruchtig als een straalvliegtuig, we hebben slechts 48 decibel op het hoogste niveau gemeten.

De uitrusting is geweldig, u kunt kiezen uit tien snelheidsniveaus. U kunt ook instellen welke delen van de sproeiers de lucht moeten uitblazen en ook de 350 graden oscillatie ervan is meer dan voldoende. Bovendien kan de luchtuitlaat worden ververst, wat betekent dat u ook lucht uit de zijdelingse sleuven kunt blazen.

Qua vormgeving kan de Dyson gemakkelijk als moderne kunst in de al even moderne huiskamer passeren zonder de aandacht te trekken. Dit is een voordeel ten opzichte van het Oog van de Storm, dat vrij prominent aanwezig is in de kamer. De afwerking is erg goed, we hadden niets te klagen.

De bijgeleverde afstandsbediening kan magnetisch op het apparaat worden geplaatst en is zo beveiligd tegen vallen. Het geïntegreerde, kleine kleurendisplay toont alles wat u nodig heeft. Eigenlijk zou de Dyson Pure Cool daarmee de testoverwinning hebben verdiend, ware het niet dat er een klein dingetje in de prijs zit: bijna 600 euro voor een fan die waarschijnlijk maar een paar op tafel willen zetten.

(Visited 404 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *