De beste gaming headset

De juiste soundscape in games wordt geleverd door een meerdelig luidsprekersysteem of een fatsoenlijke game-headset. Deze laatste zijn veel betaalbaarder en brengen je niet in de problemen met de buren als er laat in de nacht gegokt wordt. Ze komen ook met een microfoon om te communiceren met je teamgenoten.

Er zijn duizenden modellen op de markt, want de kansspelsector is booming. We hebben een paar gamekoptelefoons uit het grote aanbod uitgekozen en getest. We hebben bewust gekozen voor de volledige prijsklasse omdat we wilden weten hoe groot de verschillen zijn. Goedkope headsets zijn deels verkrijgbaar voor 15 euro, de duurste in onze test kost ongeveer 300 euro.

Wat is belangrijk voor gaming headsets

Met geluid is het vergelijkbaar met kunst: terwijl sommige mensen van een koptelefoon houden, kunnen anderen er niet tegen. Als het al mogelijk is, moet u daarom uw favoriete game-headset uitproberen voordat u deze koopt, bijvoorbeeld op de elektronicamarkt of op beurzen. Sommige fabrikanten staan ook gratis retourzendingen toe als de headset niet het gewenste resultaat oplevert.

In het algemeen kan echter worden gezegd dat headsets voor gamers meestal een uitgesproken bas hebben en zich meer richten op het middengebied.

Bij goede headsets hangt het ook af van de kwaliteit van de audiobron.

Op deze manier hebben explosies een krachtiger effect en zijn stemmen gemakkelijker te horen. Als de instellingen u niet bevallen, kunt u ze nog steeds verfijnen in de equalizer in het stuurprogramma of in de software van derden.

Het is echter ook belangrijk om op te merken dat als zelfs de duurste headset alleen maar defecte of slechte geluiden uitzendt, dit mogelijk te wijten is aan de audiohardware van de computer. PC’s maken bijna altijd gebruik van zogenaamde onboard geluidschips, die niet noodzakelijkerwijs van de hoogste kwaliteit zijn en een bron van interferentie kunnen zijn als het moederbord niet correct is geïnstalleerd. In geval van twijfel is het daarom de moeite waard om een kijkje te nemen onder de motorkap.

Met duurdere moederborden zijn de geluidsoplossingen ondertussen vrij acceptabel. De non plus ultra zijn extra geluidskaarten, zowel intern als extern.

Dus als de speler gelijk heeft, is het resultaat ook beter. Vooral bij dure speelkoppen hoor je duidelijke verschillen. Omgekeerd betekent dit ook dat PC-gamers dit allemaal moeten controleren. Dus als u geen zin hebt om urenlang op de hardware in uw eigen pc te zitten, kunt u misschien beter een minder dure headset gebruiken, die minder veeleisend is wat betreft instellingen en onderdelen.

Omgevingsgeluid

Alleen een bedrieglijk echt surroundgeluid geeft het juiste gevoel in het midden van de ruimte. Als je tegenstander om de hoek komt, hoor je zijn voetstappen uit de juiste richting komen en heb je de kans om dienovereenkomstig te reageren. Terwijl externe luidsprekersystemen hiervoor meerdere luidsprekers nodig hebben en soms nog tamelijk middelmatige resultaten opleveren, gebruiken de fabrikanten van gamingheadsets alleen maar stereoluidsprekers. Maar hoe komt de surround sound dan tot stand?

Virtueel surroundgeluid door geluidsgolfmodulatie

Precies daar springt het virtuele ruimtelijke geluid in de bres: hier worden de geluidsgolven anders gemodelleerd zodat het menselijk brein een ruimtelijk klankbeeld waarneemt – en in de praktijk werkt dit eigenlijk heel goed. Voor virtueel surroundgeluid is echter de juiste software nodig, die beschikbaar is in de driver of in de USB-geluidskaart van de headset of die via de speler wordt geïnitieerd.

Nog andere fabrikanten nemen externe luidsprekersystemen als model en installeren meerdere luidsprekers in de oorschelpen. Door de luidsprekers onder bepaalde hoeken te rangschikken, wordt een “echt” ruimtelijk geluid gecreëerd. Omdat de ruimte in de oorschelpen echter beperkt is, zijn de luidsprekers meestal vrij klein en niet te krachtig, wat de geluidskwaliteit beïnvloedt. Bovendien zijn de kleine luidsprekers niet te ver uit elkaar geplaatst, waardoor het vermogen om echt surroundgeluid te produceren wordt beperkt.

Analoog of digitaal?

Bij het aansluiten van gaming headsets heeft u vaak de keuze tussen een analoge of een digitale verbinding. Analoog betekent dat de hoofdtelefoon een conventionele 3,5 millimeter stekker heeft, die u vervolgens in de corresponderende tegenovergestelde kant van de audiobron steekt. Dus hier moet de PC (of de gameconsole, smartphone of tablet) de geluidsverfijning overnemen. Dit is vooral nuttig als u een hoogwaardige audio-oplossing hebt, zoals hierboven vermeld.

Een digitale headset brengt zijn eigen geluidsverwerking met zich mee, dus je moet deze versies aansluiten via USB, omdat hier gegevens worden uitgewisseld met het systeem. Digitale geluidsverwerking wordt DSP (Digital Sound Processing) genoemd en biedt vaak – maar niet altijd – een beter geluid dan conventionele onboard geluidschips, evenals vaak schakelbare surround sound en verschillende geluidsprofielen voor films, muziek of bepaalde game genres.

Bij veel gamingheadsets hoeft u zich hier echter niet door te laten beperken, want veel headsets kunnen nu in analoge of digitale modus worden bediend, zodat u de DSP-unit tussendoor kunt schakelen als dat nodig is. Dit geeft u de grootst mogelijke flexibiliteit.

Frequentierespons, impedantie en Co.

De frequentierespons geeft het effectieve bereik aan waarin de headset een helder, gelijkmatig geluid levert. De meeste apparaten bestrijken een bereik van 20 tot 20.000 Hertz, wat hetzelfde is als de voor de mens hoorbare frequenties. Sommige apparaten bestrijken echter ook een breder frequentiebereik. Dit komt omdat, hoewel deze frequenties niet hoorbaar zijn, sommige ervan wel voelbaar zijn – wat een effect kan hebben op de waarneming.

Impedantie wordt gemeten in ohm en beschrijft de nominale weerstand van gaming headsets. Hoe lager deze waarde is, hoe minder kracht er nodig is om geluiden uit de luidsprekers te halen – maar ze klinken ook veel gedetailleerder. Apparaten met hogere impedanties klinken luider en gedetailleerder, maar boven een bepaalde waarde hebben ze ook hoofdtelefoonversterking nodig.

Dit is hoe we hebben getest

Als hardware werd de veelgebruikte “Realtek High Definition” geluidschip aan boord van het moederbord Asus Crosshair VI Hero altijd gebruikt. Om de apparaten te testen op geschiktheid voor gaming, hebben we via Discord contact opgenomen met teamcollega’s voor voicechat en hebben we de shooter “Battlefield 1” in multiplayer gespeeld. Tussen alle explosies, voertuiggeluiden en schietwapens door moesten de speelkoppen zich bewijzen.

Dit werd gevolgd door een spel van “Witcher 3: The Wild Hunt”, een actie rollenspel met veel dialoog en enkele momenten uit “Dragon Age: Inquisition”. Vooral de laatste menustructuur biedt een goed inzicht in het klankrepertoire. Op de PlayStation 4 Uncharted 4. Voor de volledigheid hebben we ook enkele scènes van “Batman: The Dark Knight” op Blu-ray bekeken en naar “Hotel California” van de “Eagles” erop geluisterd, want dit nummer kan een ongelooflijk breed geluidsfacet hebben. Verder werden er metalbands geconsumeerd, waar de bas belangrijk is voor het klankplezier.

Alle gaming headsets zijn getest zonder voorinstellingen, d.w.z. dat er geen speciale profielen zijn geactiveerd of aanpassingen zijn gedaan in de equalizers.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen headsets:

 1. favorietli-thumbnail
  HYPERX CLOUD ALPHA S
  De HyperX Cloud Alpha S Pro is een gaming headset voor de gamer die met een team speelt. Door de 7.1 surround sound hoor jij waar jouw tegenstanders lopen.

 2. li-thumbnail
  ASTRO A50 WIRELESS
  Game je fanatiek of op professioneel niveau? Dan heb je de Astro A50 Wireless + Base Station PS4 Edition met Surround Sound nodig. Zo hoor je precies waar je tegenstanders lopen. Dan ben jij klaar als ze de hoek om komen, waardoor jij iedere 1 vs 1 wint.

 3. li-thumbnail
  LOGITECH G935 WIRELESS
  De Logitech G935 Wireless 7.1 Surround Sound Lightsync is een draadloze headset met DTS:X ondersteuning, gericht op serieuze pc en console gamers. De combinatie van 50mm drivers en het dimensionele geluid van DTS:X 2 (op pc) laat je namelijk goed concentreren op waar je tegenstanders zich bevinden.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

39% KORTING
30% KORTING

FAVORIET

HyperX Cloud Alpha S

Adviesprijs

129,-

112.562 andere kochten dit product

De HyperX Cloud Alpha S Pro is een gaming headset voor de gamer die met een team speelt. Door de 7.1 surround sound hoor jij waar jouw tegenstanders lopen. Dat geef je door de afneembare microfoon met noise cancelling door aan jouw team. Wanneer je tegenstander de hoek om komt, heeft hij geen schijn van kans. Hierdoor zorg jij ervoor dat jouw team wint en je bovenaan de leaderboards staat. Zet je de bass graag wat zwaarder? Dit is geen probleem met de Alpha S Pro. Dankzij de bass knop op de oorschelp stel je gemakkelijk de bass lichter of zwaarder in. Wanneer je tijdens het gamen het volume verstelt, gebruik je de meegeleverde usb audio control mixer. Zo blijf je met je hoofd in de game.

bekijk prijs bij bol.com bekijk prijs bij amazon bekijk prijs bij coolblue

“Goede kwaliteit”

Met de Cloud Alpha S verbetert HyperX zijn solide allround headset. De Suround-besturing via USB werkt echter alleen op PC’s.

Yan Yeng Che

De HyperX Cloud Alpha S is een alternatief in een vergelijkbaar prijssegment als onze favoriet. De opvolger van de Cloud Alpha behoudt het ingebouwde tweekamersysteem in de audiodrivers en elimineert zo vervorming zonder het geluidsbeeld te verwaarlozen.

In tegenstelling tot de trend dat gaming koptelefoons vooral op een massieve bas vertrouwen, richt HyperX zich op een veel evenwichtiger weergave. Het tweekamersysteem scheidt lage frequenties tot onder 600 Hertz van midden- en hoge frequenties. In de praktijk zorgt dit er eigenlijk voor dat de bas rijk is, maar de andere geluiden niet overstemt. Het geluid is zo goed uitgebalanceerd dat het ook zonder problemen geschikt is voor muziek en films. Alleen in de hoge tonen ontbreekt het ons aan de afwerking.

Met een gewicht van slechts 310 gram is de HyperX Cloud Alpha S een echte lichtgewicht. In combinatie met de hoge kwaliteit van de materialen, zit hij ook na uren nog uiterst comfortabel op het hoofd. En hoewel het een gesloten constructie is, kunnen we niet klagen over hete oren. De vrij korte kabel wordt geleverd met een 3,5 millimeter jack-aansluiting, waardoor de headset zeer flexibel is. De bedrade afstandsbediening en de gesimuleerde 7.1 surround sound zijn echter alleen beschikbaar via een USB-adapter. Dit wordt echter niet herkend door consoles en smartphones, waardoor de Cloud Alpha S meer geschikt is voor PC-gamers.

Ook de basreflexpoort, die in drie standen instelbaar is, beviel ons erg goed. Hierdoor kunt u de druk die ontsnapt door de gesloten oorschelpen aanpassen. Dit beïnvloedt op zijn beurt de bas en zorgt ervoor dat deze sterker of zwakker lijkt. Spelers met drukgevoelige oren zijn ook wat opgelucht.

De flexibele microfoonarm kan ook volledig worden verwijderd, maar we hebben geen afdekplaatje voor de stekker. Er valt nauwelijks iets te klagen over de kwaliteit van de stem, maar de Cloud Alpha komt niet in de buurt van de kwaliteit van een studiomicrofoon. Bij de levering is een stoffen draagtas inbegrepen, maar dat is het wel zo’n beetje. Wie onze favoriet niet goed vindt en vooral op de PC wil spelen, kan de HyperX Cloud Alpha S met een gerust hart bereiken.

GOEDE KEUZE

Astro A50 Wireless

Adviesprijs

291,-

88.651 andere kochten dit product

Game je fanatiek of op professioneel niveau? Dan heb je de Astro A50 Wireless + Base Station PS4 Edition met Surround Sound nodig. Zo hoor je precies waar je tegenstanders lopen. Dan ben jij klaar als ze de hoek om komen, waardoor jij iedere 1 vs 1 wint. Bedien het volume wanneer je gamet met de knoppen op de headset. Zodra je klaar bent met gamen, dient het basisstation ook als oplader. Jij laadt de A50 op in stijl met het geheel wat jouw gaming setup compleet maakt.

bekijk prijs bij bol.com bekijk prijs bij amazon bekijk prijs bij coolblue

Als geld geen voorwerp is, dan is de Astro A50 Wireless een van de overtreffendereffende trap headsets, maar dit geldt ook voor de prijs. De prijs ligt rond de 270 euro – geen klein bedrag voor een headset. Maar in ruil daarvoor krijg je ook een hoogwaardige afwerking en een perfect afgestemd geluidsbeeld. Een stationair laadstation is in het geteste model opgenomen.

De Astor A50 Wireless is, zoals de naam al aangeeft, een draadloze gaming headset. Hij wordt aangesloten op een PC of console via het laadstation, dat poorten heeft voor 3,5 millimeter jack-pluggen en externe luidsprekers, evenals een optische uitgang. Om op te laden plaatst u de A50 in de houder, maar u kunt ook een MicroUSB-kabel gebruiken voor het direct opladen.

Op de oortelefoons zelf doet Astro het zonder veel franje en concentreert zich op de regelaars voor het volume, een equalizer, surround activering en een volumewiel. Een schuifknop op de rechter oorschelp regelt de balans tussen voicechat en gamegeluiden. Het gestroomlijnde ontwerp wordt versterkt door hoogwaardige materialen en een ongelooflijk zachte vulling. Het draagcomfort is dan ook uitstekend.

Maar het is het geluid dat de ware kracht van de Astro A50 Wireless laat zien. Het omgevingsgeluid is super en de schietgeluiden en explosies zijn krachtig en helder tegelijk. Dit maakt een zeer intense speelervaring mogelijk, waarbij je letterlijk de rotsen van een muur kunt voelen druipen. Met een batterijlevensduur van ongeveer 30 uur hoeft de game-headset niet na elke goksessie weer op het laadstation te worden gezet. Daarbij komt nog een hoog bereik, dat pas na ongeveer tien meter afbreekt met twee wanden ertussen.

LUXE KEUZE

Logitech G935 Wireless

Adviesprijs

149,-

111.251 andere kochten dit product

De Logitech G935 Wireless 7.1 Surround Sound Lightsync is een draadloze headset met DTS:X ondersteuning, gericht op serieuze pc en console gamers. De combinatie van 50mm drivers en het dimensionele geluid van DTS:X 2 (op pc) laat je namelijk goed concentreren op waar je tegenstanders zich bevinden. Je speelt tussen de 8 (met verlichting) tot 12 uur (zonder verlichting) op één acculading, zodat je de hele nacht lang victory royales verzamelt. Op de oorschelpen vind je de bedieningsknoppen voor je multimedia, waaronder 3 programmeerbare G knoppen, zodat jij zelf bepaalt welke functies je altijd bij de hand hebt. De verlichting van de headset ondersteunt Logitech Lightsync, waarmee je de verlichting afstemt op je andere accessoires en bij ondersteunde games contextuele verlichtingspatronen mogelijk zijn.

bekijk prijs bij bol.com bekijk prijs bij amazon bekijk prijs bij coolblue

Logitech heeft een compleet nieuwe lijn headsets geïntroduceerd. Van het high-end model, de G935, tot het meest betaalbare model, de G332, Logitech heeft iets in elke prijsklasse. Laten we de Logitech G935, het vlaggenschip, eens van dichtbij bekijken.

Het ontwerp van de Logitech G935 is eenvoudig gehouden. Met de combinatie van glanzende en matte oppervlakken voldoet Logitech aan onze smaak. U heeft ook een discrete RGB-verlichting in uw bagage. Er zit een verlicht logo op beide oorschelpen. De tweede RGB-zone bevindt zich op de achterkant. Daar vind je een strip met LED’s, die begint achter de beugel en eindigt voor de stekker. Dit maakt RGB-verlichting tot een echt coole functie zonder het risico te lopen te worden gereflecteerd in een donkere scène op het scherm.

Bovendien biedt het ontwerp kleine extra’s zoals de binnenkant van de beugel. Er is een verbinding op het punt waar de oorschelpen draaien. Een beetje boven, dan is er de balk om de juiste omtrek aan te passen. De USB-ontvanger voor draadloos gebruik is slim verborgen onder de linker oorschelphoes, zodat hij snel kan worden opgeborgen. De afwerking zelf is van zeer hoge kwaliteit en biedt geen reden tot klagen. Alles is solide en kan gebruikt worden zoals het bedoeld is.

Als het gaat om draagcomfort, komt het vrij hoge gewicht van 379 g zonder kabel en ontvanger in het spel. De vulling onder de beugel dient wel zijn doel, maar de headset wordt na verloop van tijd erg zwaar. De oorschelpen hebben ook een vrij hoge contactdruk. Het schuim helpt de druk een beetje te verminderen, maar het is nog steeds erg sterk voor mensen die een bril dragen. Dus als je er snel problemen mee hebt, moet je het van tevoren zelf testen.

Je mag echt niet klagen over het geluid van de Logitech G935. De hoge tonen komen duidelijk over en de bassen zijn krachtig. Toch wordt er een uitgebalanceerde geluidsverhouding aangeboden, die via een equalizer aan de eigen behoeften kan worden aangepast. Hierover later in de software meer.

De 7.1 surround sound met DTS Headphone:X 2.0 zorgt voor een goede geluidsomgeving. In het spel zijn de tegenstanders te horen, ongeacht vanuit welke richting ze elkaar benaderen. Een perfect werkende functie voor ons.

De microfoon van de G935 is geïntegreerd in de linker oorschelp en kan indien nodig worden uitgeklapt. Ook al lijkt het een beetje kort, het neemt de stem al zonder problemen en luid genoeg op. Als je wat meer afstelling wilt, kun je het hoofd, waarin de niervormige microfoon zit, een beetje naar buiten trekken en in alle richtingen buigen.

De uittrekbare microfoonkabel is echter niet langer dan twee centimeter. Als hij wordt uitgeschoven, kan de microfoon niet meer in de headset worden verborgen, maar moet hij eerst worden teruggetrokken. Om de microfoon te dempen, kunt u de onderste knop op de headset gebruiken of de microfoon gewoon een beetje inklappen. Hier is naast een pieptoon ook de mechanische weerstand te zien of de microfoon hoog genoeg is opgevouwen. U kunt uzelf overtuigen van de opnamekwaliteit in de video.

Met de Logitech G Hub is er een platform waarop alle Logitech-apparaten die op uw pc zijn aangesloten, kunnen worden geconfigureerd. Op de startpagina kunt u het apparaat selecteren en zelfs de laadstatus van uw G935-batterij bekijken. In het eerste tabblad kunt u de RGB-verlichting aanpassen en zelfs uitschakelen. De software biedt vijf effecten, waarbij de twee zones afzonderlijk kunnen worden aangepast voor het vaste, wisselende en ademende effect. Als u wilt dat de verlichting reageert op uw scherm of uw muziek, zijn de effecten voor beide zones gelijk ingesteld.

In het tweede tabblad kunt u de extra knoppen configureren, die zich aan de achterkant van de linker oorschelp bevinden. Al met al zijn er drie knoppen die naar wens kunnen worden geprogrammeerd, naast een volumewiel, de mute-schakelaar voor de microfoon en de aan/uit-schakelaar. Natuurlijk ook met eigen macro’s.

In een derde tabblad kan het volume van de driver en de microfoon worden aangepast, evenals de sidetone. Bovendien bevindt zich hier de instelling voor het activeren van 7.1 surround sound.  Als het geactiveerd is, kan het daar ook direct getest worden.

De Logitech G935 biedt alles wat uw hartje begeert. Naast gimmicks zoals RGB-verlichting zijn er vrij programmeerbare extra knoppen, een goede microfoon voor spraakoverdracht en echt goed geluid. Het ontwerp is zeer aantrekkelijk en zal niet snel vervelen. Ook de kwaliteit van het product laat niets te wensen over en het zendbereik van 15 meter is meer dan voldoende. Het enige probleem is het draagcomfort. De G935 is vrij zwaar en dat wordt na enkele minuten duidelijk. Bovendien moeten brildragers zeker testen of de contactdruk voor hen persoonlijk te hoog is.

(Visited 341 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.