De beste Chromebook

In de afgelopen jaren hebben Chromebooks zich ontwikkeld van een glimlachende nis tot een zelfbewuste apparaatklasse. Als u op zoek bent naar een goedkope notebook voor eenvoudige productiviteit, entertainment en surfen op het internet, hoeft u niet per se vast te zitten aan het Windows-besturingssysteem. Een Chromebook is vaak het goedkopere, veiligere en betere alternatief voor dagelijks gebruik.

De meeste mensen zijn al meer in de wolken dan ze denken. Ze gebruiken Outlook online, slaan bestanden, documenten en spreadsheets op in Google Docs en gebruiken de online versie van een besturingssoftware. Dan is de stap naar Chromebook niet ver weg.

Maar of u tevreden zult zijn met een Chromebook hangt sterk af van uw computergebruik. Als u een creatieve contentmaker bent die de beste software gebruikt – zoals Adobe of Autodesk – zijn Chromebooks een slechte keuze. Als je een gamer bent die de volledige variëteit aan spellen wil spelen, zijn Chromebooks net zo onaantrekkelijk.

Chromebooks zijn ideaal voor mensen die voornamelijk online werken.

Maar als u op zoek bent naar een computer waarmee u meestal online wilt werken, die altijd werkt, en u zich geen zorgen wilt maken over beveiligingssoftware en actuele stuurprogramma’s, dan zijn Chromebooks een zeer goede keuze. De kans dat een onervaren gebruiker de computer onbruikbaar maakt, neigt ook naar nul. Daarom zijn Chromebooks ook ideaal voor computerbeginners en oudere mensen.

Waarom een Chromebook?

Chromebooks zijn laptops of converteerbare PC’s met een touchscreen, uitgerust met het Google Chrome OS besturingssysteem, een Linux-distributie. Technisch gezien zijn Chromebooks identiek aan elke Windows-laptop op de markt, zodat ze dezelfde processors, grafische kaarten, chipsets en geheugenconfiguraties delen.

Aangezien Chromebooks meestal in de lagere prijsklasse worden aangeboden, behoort de hardware tot deze instapklasse. Typisch zijn Intel Celeron, Pentium of Core i3-processoren die momenteel zijn ingebouwd. Kern i5 of beter is de uitzondering in een paar premium Chromebooks.

Wat kunnen Chromebooks doen?

In tegenstelling tot een klassieke notebook draaien applicatieprogramma’s voor het grootste deel als een applicatie in de Chrome-browser. Gegevens en instellingen worden meestal niet lokaal opgeslagen, maar in de Google-cloud en online beschikbaar gesteld.

Concreet betekent dit: u kunt zich met uw Google-account aanmelden bij elke Chromebook en u hebt uw bestanden, uw browserbladwijzers en uw wachtwoorden beschikbaar. Het apparaat is dus snel vervangbaar en u zult geen verlies van gegevens lijden als u het verliest.

Met een Chromebook kunt u ook offline werken.

De andere kant van de medaille: je hebt meestal een internetverbinding nodig. Maar als u mails & documenten bij Google (Gmail & Google Drive) heeft, kunt u ook offline werken met de Chromebook. Het enige wat u hoeft te doen is de Chrome-extensie “Google Docs Offline” te installeren.

Wat zijn de voordelen van Chromebooks ten opzichte van Windows?
Een groot voordeel van Chromebooks is: er zijn geen virussen. Men hoort van oude Chromebook-gebruikers dat ze hier nooit problemen mee hebben.

Updates voor het besturingssysteem Chrome OS worden onopvallend op de achtergrond geïnstalleerd en vervolgens als een klok in de systeembalk weergegeven. Bij de volgende herstart wordt Chromebook automatisch geüpdatet zonder dat de herstart nog een seconde langer duurt.

Chromebooks starten ook heel snel op, zelfs als het apparaat volledig is uitgeschakeld. De reden – Chrome OS is in de eerste plaats een browser. Er zijn geen tientallen lokaal lopende achtergrondprogramma’s die bij het herstarten in het geheugen moeten worden geladen. Terwijl Windows-computers in de loop der jaren steeds trager opstarten – vanwege de vele achtergrondprogramma’s, stuurprogramma’s en het verstopte registerbestand – start een Chromebook jaren later nog steeds met dezelfde snelheid als op de eerste dag.

Vrienden en vreemden kunnen als gast inloggen en hebben geen toegang tot uw persoonlijke Google-account of gegevens.

De nieuwere Chromebooks ondersteunen Android-apps, die vervolgens op het apparaat kunnen worden gebruikt. Dit is echter ook afhankelijk van de vraag of de app het grote scherm en de niet-smartphone input devices ondersteunt. Verschillende Android-apps voor slimme thuisoplossingen draaiden niet op onze test Chromebooks (“Uw hardware wordt niet ondersteund”).

Chroomboeken zijn zuinig, vereisen geen sterke processors en gebruiken een minimum aan lokaal geheugen. Dergelijke hardware is dus goedkoop, vooral omdat u ook de licentie voor Microsoft Windows bewaart.

Aangezien alles in de cloud is opgeslagen, zijn systeemback-ups niet nodig. Toch raden wij u aan om belangrijke bestanden lokaal of op een alternatieve cloudserver op te slaan. Dit beschermt u in het onwaarschijnlijke geval dat een Google-server crasht.

Wat zijn de nadelen van Chromebooks?

Chromebooks werken alleen als u zich kunt aanmelden bij uw persoonlijke Google-account, die wordt gebruikt om uw gegevens en instellingen te synchroniseren. U heeft dus eerst een internetverbinding nodig – in ieder geval voor het aanmelden. Als u al bent aangemeld, kunt u ook lokaal werken aan uw Google Docs en sheets.

Kan ik Office-documenten openen?

Omdat Chromebooks niet toestaan dat Windows programma’s op hen worden geïnstalleerd, vrezen veel mensen dat ze niet in staat zullen zijn om hun databases van talloze Microsoft Office-documenten te openen en te bewerken.

We kunnen het allemaal duidelijk maken. Chrome OS kan Office-bestanden bewerken. Daarnaast zijn er nu tal van online tools die het mogelijk maken om Word, Excel of PowerPoint te gebruiken in de webbrowser. Andere bestanden, zoals Photoshop-afbeeldingsbestanden, kunnen ook worden bewerkt met behulp van een Photoshop-versie voor de browser.

Chrome OS kan Office-bestanden bewerken

Dit geldt nu voor de meeste gangbare bestandsformaten. De softwarefabrikanten hebben gereageerd op Chrome OS en bieden overeenkomstige online oplossingen aan. Allereerst moet Microsoft’s Office 365 hier worden genoemd. Het gehele Office 365-abonnement is zo ontworpen dat er geen lokale installaties meer zijn.

Als u echter professionele software, nicheproducten of computerspellen voor de pc gebruikt, bent u nog steeds afhankelijk van Windows of Mac OS.

Zijn er computerspelletjes voor Chromebooks?

Alle soorten browserspellen zijn volledig speelbaar op Chromebooks. U kunt deze spellen gemakkelijk vinden op het internet via Google. De spellen zijn niet geïnstalleerd, maar draaien direct op de betreffende website (flash-gebaseerd). Omdat ze op de respectievelijke servers – dus in de cloud – draaien, nemen ze weinig of geen ruimte in beslag op de lokale opslag.

In termen van kwaliteit zijn deze spellen verre van wat je vandaag de dag kent van Windows of consolegames. Dit is deels te wijten aan de zwakke hardware van Chromebooks, maar vooral aan de zwakke webinterface waar alle spelgegevens doorheen gestuurd moeten worden.

Android apps uit de PlayStore zijn ook uitvoerbaar, mits ze compatibel zijn met de PC-hardware. Er zijn duizenden spellen voor Android die je kunt draaien op Chrome OS met een huidige Chromebook.

Je kunt geen Windows spellen starten. Aan de ene kant kunnen Windows-programma’s niet worden geïnstalleerd en aan de andere kant zou de hardware veel te zwak zijn of zou het interne geheugen niet voldoende zijn voor de installatie.

Productief werken met het Chromebook

Chroomboeken zijn tegenwoordig krachtiger dan in het begin. Dit geldt minder voor de hardware maar meer voor de software-omgeving. Chrome OS is volwassen en biedt bijna een heel universum aan online tools voor het bewerken van kantoorbestanden, het bekijken van films of het schrijven van e-mails. Google zelf biedt Google Docs (tekstverwerking) en Google Sheets (spreadsheet) aan.

Chromebooks kunnen serieus werk doen, je hoeft alleen maar te weten waar je de apps kunt vinden die die functionaliteit leveren. De mogelijkheden van Chromebooks omvatten browsen, mailen, chatten, kantoorwerk zoals het maken van documenten, spreadsheets en presentaties, en middelzware beeldbewerking. Op het gebied van audio- en videoproductie is Chrome OS nogal ongeschikt, het systeem is meer gericht op consumptie dan op geavanceerde creatieve hulpmiddelen en productie.

Het feit dat sommige offline apps beschikbaar zijn in de Web Store is een opluchting. Dit komt iedereen ten goede die geen permanente internetverbinding heeft, bijvoorbeeld als u veel met de trein of het vliegtuig reist. Android-apps worden ondersteund door de meeste huidige Chromebooks. Als dit het geval is, kun je apps downloaden in de Play Store.

Afdrukken met Chromebook

Afdrukken met een Chromebook kan een kleine hindernis zijn, vooral als u gebruik maakt van oude USB- of netwerkprinters. Normaal gesproken gebruikt u gewoon Google’s Cloud Print, maar hiervoor moet de printer wel cloudgereed zijn of in ieder geval zijn aangesloten op een netwerk.

Met HP printers is het nu makkelijker. U kunt uw afdruktaken starten met de HP Print App for Chrome, waarmee u kunt afdrukken via het internet of zelfs via USB.

Vanaf ChromeOS versie 56 ondersteunt Google de herkenning van USB-printers. De printerherkenning werkt via het Common Unix Printing System (CUPS). Google geeft er echter de voorkeur aan om zijn gebruikers te binden aan zijn eigen clouddrukservice. Daarom is de printerdetectie niet geautomatiseerd en moet deze eerst worden ingeschakeld.

Om dit te doen, voert u chrome://flags in de browser in, dit zal de verborgen instellingen openen. Scroll naar beneden en activeer de “Native-CUPS-Chrome-OS” schakelaar. Na een herstart zal Chromebook de printer via USB vinden. Deze functie zou moeten werken met USB-printers van alle fabrikanten.

Media-streaming en -weergave

Chroomboeken worden vooral gebruikt voor mediagebruik. Ze doen het goed in dit opzicht, vooral als ze ook een Full-HD scherm hebben. De Celeron, Pentium of Intel Core processoren beheren 1080p rendering en streamen FHD content zonder haperingen. Bij 4K konden oudere Celeron modellen al de handdoek in de ring gooien. Omdat goede offline video-afspeelsoftware zeldzaam is – en het geheugen toch al schaars is – zijn Chromebooks beter geschikt voor streaming media dan voor offline afspelen.

Voor degenen die hun films op het ingebouwde geheugen, de USB-stick of de SD-kaart willen opslaan, bestaan er apps zoals VLC. Chromebooks zijn natuurlijk ook compatibel met Google Chromecast. We hoeven alleen maar op een knop in de Chrome Browser te klikken om een Chromecast te starten. Media-inhoud wordt onmiddellijk weergegeven op een aangesloten tv of scherm. Voor Chromecast heeft u een Chromecast USB-kabel of een Miracast-dongle (draadloos) nodig.

Als u beeldinhoud in 4K op een externe monitor of TV wilt uitvoeren, moet u uitkijken naar USB Type-C-poorten met DisplayPort-ondersteuning (60 Hz) en ten minste een huidige Celeron-, Pentium- of Core processor. De HP Chromebook 14 G5 met de oude Celeron wordt in dit opzicht niet meer aanbevolen. Film afspelen met 4K is mogelijk, aangezien de meeste films draaien met 24 frames per seconde, maar het kan vaak schokkerig zijn en laadtijden kunnen leiden tot frustratie als gevolg van de zwakke CPU.

De HDMI-poort, indien deze überhaupt beschikbaar is, is meestal compatibel met HDMI 1.4. Dit sluit 4K-resoluties bij 60 Hz uit. Er zijn geen native apps voor Netflix of Hulu. Gebruikers moeten de website of de bijbehorende Android-apps gebruiken, indien deze worden ondersteund. Hetzelfde geldt voor muziekstreamingdiensten zoals Spotify, Pandora, Groove Music, enz. Ook YouTube en Google Play muziek worden alleen afgespeeld op de bijbehorende websites.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen chromebooks:

 1. favorietli-thumbnail
  ACER CHROMEBOOK 13
  Op de zakelijke Acer Chromebook 13 werk je aan online rapportages en presentaties. Met zijn gewicht van slechts 1,4 kilogram neem je hem eenvoudig met je mee in een rugzak. Omdat het beeldscherm een verhouding heeft van 3:2, is er meer verticale ruimte op het scherm om informatie te lezen. Handig wanneer je door grote verslagen of rapportages scrollt.

 2. li-thumbnail
  ASUS CHROMEBOOK FLIP C434TA
  De Asus Chromebook Flip C434TA-AI0029 is een ideale Chromebook voor het kijken van je films en series dankzij het omklapbaar touchscreen, super dunne schermranden en een scherp Full HD beeld met heldere kleurweergave.

 3. li-thumbnail
  LENOVO CHROMEBOOK S340
  De Lenovo Chromebook S340 81TB000FMH is geschikt voor basis gebruik zoals internetten, e-mailen, notities maken en het gebruik van apps. Met het Full HD scherm geniet je van een heldere kleurweergave en een scherp beeld.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

Acer Chromebook 13

Adviesprijs

659,-

86.663 andere kochten dit product

Op de zakelijke Acer Chromebook 13 werk je aan online rapportages en presentaties. Met zijn gewicht van slechts 1,4 kilogram neem je hem eenvoudig met je mee in een rugzak. Omdat het beeldscherm een verhouding heeft van 3:2, is er meer verticale ruimte op het scherm om informatie te lezen. Handig wanneer je door grote verslagen of rapportages scrollt. Bovendien heeft het beeldscherm een QHD resolutie, wat een scherper beeld geeft dan een full hd scherm. Geniet dus van Netflix series of films ter ontspanning en zie ieder detail. Je typt comfortabel op deze Acer doordat de rubberen voetjes onder het beeldscherm het toetsenbord verhogen. Ook vliegt je muis over het beeldscherm dankzij het Corning Gorilla touchpad. Dit touchpad is van glas en voelt daardoor beter aan dan een regulier plastic touchpad. Tik, veeg en zoom soepel en comfortabel door al je documenten heen. Chrome OS is energiezuinig, waardoor je een hele dag werkt zonder op te laden. Chrome OS werkt goed samen met Google’s eigen G Suite. Dit zijn programma’s als Google Docs en Google Sheets, waarmee je met je collega’s samen online aan verslagen en presentaties werkt.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Zeer goed Acer product.”

En als je toch Microsoft Word, Excel etc. wil gebruiken dan kan dat gewoon als je een Microsoft account hebt en via Onedrive (Microsoft cloud) bestanden wil maken, veranderen en opslaan. Nog gratis ook!

Frans Halsema

De Acer Chromebook 13 CB713 heeft een edele, stabiele aluminium behuizing en een krachtige Intel Core i5-processor. De levensduur van de batterij van zeven uur is indrukwekkend en het display kan optioneel worden aangeschaft met een touchscreen. Dankzij de USB Type C aansluiting kunnen DisplayPort, HDMI, DVI en VGA monitoren worden aangesloten met de bijbehorende adapters. Het relatief heldere scherm met de 3K resolutie van 2.256 x 1.504 pixels is een genot om te gebruiken.

Daarnaast heeft de Chromebook 13 een scherm in 4:3 formaat. Dit is erg prettig voor het schrijven van mails of het bewerken van tekst. De andere Chromebooks hebben breedbeelddisplays die meer geschikt zijn voor films en series dan voor productief werk.

Chromebooks hoeven geen prestatiemachines te zijn, maar geen enkele Intel Atom-processor zou tegenwoordig volstaan om 4K-content vlot te streamen. Ons testapparaat is met zijn Core i5 optimaal gepositioneerd.

U heeft de keuze: De Chromebook 13 kan worden gekocht met Pentium Gold of met Core i5 8250U, de laatste is de prestatieklasse van een typisch Windows notebook van deze dagen. Dit is duurder en te groot voor een Chromebook. Maar als je de komende jaren aan de veilige kant wilt zijn, heb je in ieder geval een keuze. Wij bevelen de goedkope Pentium Gold versie aan, die naar onze mening de meeste gebruikers tevreden zal stellen.

Met de Pentium Gold is Acer’s Chromebook 13 (instapmodel) beter gepositioneerd dan modellen met Celeron N4000. Op dit moment kijken we vooral naar deze Pentium Gold versie van onze testwinnaar in de winkels.

Acer’s Chromebook behoort tot de hogere kwaliteitsmodellen. Dit kun je vanaf het eerste moment zien en voelen. De aluminium koffer is stevig geconstrueerd, wat je merkt aan de torsiesterkte van de bodem en het deksel. De scharnieren houden het scherm stevig op zijn plaats en er wordt niet gepeild bij het hanteren ervan.

Het toetsenbord van de Acer Chromebook is voorzien van een toetsverlichting. Dit helpt veel in donkere werkomgevingen. De grote toetsen hebben een duidelijk drukpunt en een stevige slag. Dit leidt tot een prettige, duidelijke typende feedback. We konden heel snel aan dit toetsenbord wennen.

Acer brengt alles naar voren wat modern en noodzakelijk is in de connectiviteit. Het apparaat heeft twee USB-poorten van het type C. Daarnaast is er ook nog een groot formaat Type A poort, de klassieke USB connector. Er is geen HDMI-poort, maar de Type-C ondersteunt DisplayPort. U kunt 4K-displays met 60 hertz via dit systeem aansturen. Met een adapterkabel kunt u uw DisplayPort, HDMI, DVI en VGA monitoren aansluiten.

We vonden het scherm van de Acer het beste, vooral vanwege de zeer goede helderheid maar ook vanwege de hoge resolutie van 2.256 × 1.504 pixels. De 13,5 inch is bijzonder geschikt voor productief werk met het 3:2-formaat. We hebben de Acer Chromebook 13 versie met touchscreen getest. Het bedienen van websites met de vinger is af en toe nuttig. Of je dit echt nodig hebt, moet je zelf beslissen. Als het antwoord nee is, kiest u gewoon voor een non-touch model van de Acer met dezelfde resolutie.

In tegenstelling tot Windows-laptops hebben Chromebooks vrijwel geen software-aanpassingen van de fabrikant van het apparaat. Er is geen vooraf geïnstalleerde antivirussoftware en geen fabrikantspecifieke tools, zoals voor audio, updates of prestaties.

Massaopslag is een nogal ondergeschikt onderwerp in Chromebooks, de 64 gigabytes van onze Acer Chromebook 13 zitten bijna in de luxeklasse. De lokale massa-opslag kan niet worden uitgebreid – in bijna alle Chromebooks worden de eMMC-chips gesoldeerd.

De 13,5 incher heeft een actieve ventilator. Dit is meestal inactief, dan is het apparaat stil. Als we hoge-resolutie content streamen of browserbenchmarks uitvoeren, gaat de ventilator aan. Maar zelfs dan blijft het aangenaam rustig.

In de test bepaalden we een accuduur van zeven uur bij het surfen door verschillende websites, zelfs met multimediacontent. De Acer heeft 1,25 uur nodig om de batterij op te laden.

GOEDE KEUZE

Asus Chromebook Flip C434TA

Adviesprijs

449,-

86.887 andere kochten dit product

De Asus Chromebook Flip C434TA-AI0029 is een ideale Chromebook voor het kijken van je films en series dankzij het omklapbaar touchscreen, super dunne schermranden en een scherp Full HD beeld met heldere kleurweergave. Met de snelle en stille Intel Core M processor voer je daarnaast snel en gelijktijdig meerdere taken uit. Deze Chromebook heeft tot slot een mooi design door de volledig metalen behuizing.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

Onze aanbeveling is goed, maar één ding kan het niet doen: gebruikt worden als een tablet. Als u op zoek bent naar deze flexibiliteit in een chique cabriolet van hoge kwaliteit, dan is de Asus Chromebook Flip C434TA misschien wel iets voor u.

De Asus Flip is gebaseerd op een chique, slanke, zilveren metalen behuizing die ondanks een 14 inch scherm ongeveer dezelfde afmetingen heeft als een 13,3 inch apparaat. Het displayframe, dat vanaf daar slank is, ziet er zeer modern uit. Er is niets om over te klagen in de afwerking, de spleetmaten zijn goed en de stabiliteit is goed.

De Chromebook Flip, het touchscreen, het toetsenbord en het ClickPad hebben drie invoerapparaten. De toetsen geven iets op tijdens het typen, de slagafstand is kort. De transparante sleutelafdruk is een beetje nadelig voor de dagelijkse bruikbaarheid. Dit is goed bij gebruik van toetsverlichting, maar we kunnen de belettering niet goed zien in het licht en vooral niet bij daglicht. De verlichting biedt vijf helderheidsniveaus.

De flip heeft geen onderhoudsmogelijkheden, hoewel de bodemschaal wel kan worden verwijderd. Alle componenten, zoals RAM, WLAN-module en massa-opslag worden aan de printplaat gesoldeerd. Zo blijft men voor altijd vastgepind op 64 gigabyte geheugen. Dit lokale geheugen kan worden uitgebreid via een MicroSD. Geheugenkaarten worden vrij snel gelezen.

Met de Intel Core m3-8100Y heeft de flip een vrij actuele processor van de achtste generatie (vanaf 2018). Een Kern “m” wordt altijd gebruikt wanneer de best mogelijke prestatie met de laagste afvalwarmte wordt nagestreefd. Dergelijke processoren worden daarom gebruikt in hoogwaardige apparaten zoals HP ProBook x360, Google Pixelbook Go of Microsoft Surface Pro.

De rekenkracht van de dunne Flip C434TA is niet exorbitant, hij is gelijk aan een Intel Pentium Gold 4415U, omdat hij is ingebouwd in de optionele testwinnaar. Maar de Core m3-8100Y kan zijn prestaties schalen, hij heeft een turbo. Het is dus gemiddeld en vooral in rusttoestand veel zuiniger dan een Pentium, die het zonder turbo doet.

Met andere woorden: bij het stopcontact maakt het nauwelijks uit of het om Pentium Gold of Core m3 gaat. De m3 laat echter zijn sterke punten zien in de batterijmodus en zorgt voor meer runtime. Maar hoe je de Flip C434TA ook bedient, je profiteert van zijn stilte, hij komt er zonder actieve ventilator uit.

We bepaalden een praktische looptijd van bijna tien uur in de test. We riepen websites op en speelden eenvoudige video’s af. De helderheid werd op drie niveaus gereduceerd.

Een minpunt voor mobiliteit is het reflecterende 14 inch touchscreen. Het heeft een resolutie van 1.920 x 1.080 pixels. In verband met de niet bijzonder sterke helderheid blijken storende reflecties van de omgeving bijzonder sterk te zijn. De kleurweergave verschijnt gebalanceerd, het scherm heeft geen blauwzweem.

De kleine luidsprekers zorgen voor een dun geluid dat geen lage tonen heeft. Het maximale volume blijkt laag te zijn. Dit was te verwachten met zulke vlakke apparaatafmetingen.

Interessant voor dagelijks gebruik: DisplayPort via USB-C is mogelijk, zodat een bijbehorende monitor via de adapter kan worden aangesloten. De Asus Flip wordt ook gevoed en opgeladen via deze poort (Power Delivery).

De Hybrid Chromebook Flip C434TA heeft een trotse prijs, ongeveer 650 euro is geen kartonnen stok. Het heeft veel te bieden, maar we denken dat de testwinnaar, Acer Chromebook 13 CB713, beter is: meer resolutie, dezelfde rekenkracht (ook met Pentium Gold) en een looptijd die slechts twee uur korter is tegen een aanzienlijk lagere prijs. De Chromebook Flip C434TA treedt echter in werking wanneer de tablet-modus belangrijk is.

GOEDE KEUZE

Lenovo Chromebook S340

Adviesprijs

289,-

65.884 andere kochten dit product

De Lenovo Chromebook S340 81TB000FMH is geschikt voor basis gebruik zoals internetten, e-mailen, notities maken en het gebruik van apps. Met het Full HD scherm geniet je van een heldere kleurweergave en een scherp beeld. Verder is het een degelijke Chromebook die wel tegen een stootje kan dankzij de kunsstof behuizing.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

Lenovo’s Chromebook S340-14T is voor prijsbewuste kopers die op zoek zijn naar een technisch modern apparaat, maar ook tevreden zijn met de tweede keuze qua afwerking en uiterlijk.

De Chromebook wordt geleverd in een eenvoudige, handige kunststof koffer. U heeft de keuze tussen Zwarte en Donkere Orchidee (Dark Orchid). Lenovo’s Chromebook is relatief slank, maar naast een platte Chromebook Flip C434TA ziet het er bijna weer dik uit.

De stabiliteit van Lenovo is niet het beste, het geval is een beetje flexibel. Er zijn echter geen duidelijke fabricagefouten. De 14 incher heeft geen onderhoudsdeksel. Waarom zou er, de vier gigabyte RAM zijn gesoldeerd, de 64 gigabyte vast geheugen ook.

De verbindingen zien er weelderig uit: In totaal zijn er vier USB 3.2 poorten (2x type A, 2x type C) aan boord. De twee type C-sleuven worden gebruikt voor de stroomvoorziening en de video-uitgang (DisplayPort via USB-C, met aparte adapter).

Het niet-verlichte toetsenbord geeft wat ruimte en heeft een gemiddelde slag en een duidelijk drukpunt. Het komt erop neer dat het geschikt is voor dagelijks gebruik. Na het ClickPad is de derde invoermethode het aanraakscherm onder het antiverblindingsdisplay. Dit is een zeldzaamheid, want touchscreens zijn meestal altijd glanzend.

Helaas is het Full-HD scherm niet bijzonder helder en ook niet erg contrastrijk. Toch is het een kijkhoekstabiel IPS-paneel.

De ingebouwde MicroSD-kaartlezer is van het vrij langzame type. Dit geldt ook voor de processor en het eMMC-geheugen. De Celeron N4000 is slechts half zo snel als een Pentium Gold 4417U of een Core m3-8100Y.

De capaciteiten zijn voldoende voor surfen, video-entertainment en Google-documenten, maar je moet niet verwachten dat de Lenovo Chromebook 20 browsertabbladen met media-inhoud heeft. Spelletjes zijn geen probleem voor de kreupele geïntegreerde graphics, behalve voor eenvoudige browserspelletjes uit de speelwinkel.

Als er al weinig rekenkracht is, dan is het in ieder geval stil. De Lenovo S340 kan dit bieden en wordt niet eens te warm.

De kleine luidsprekers produceren een acceptabel geluid met nauwelijks lage tonen. U moet daarom een hoofdtelefoon gebruiken voor films die u onderweg wilt bekijken, via de kabel of via Bluetooth. Met video’s en surfen op het web krijgen we een looptijd van bijna acht uur, wat indrukwekkend is.

Lenovo maakt een agressieve prijsverplaatsing met de Chromebook S340-14T voor ongeveer 350 euro en spreekt iedereen aan die minder dan 400 euro wil uitgeven aan zijn of haar nieuwe Chromebook. U krijgt hiervoor niet de best mogelijke afwerking & prestatie, maar een mat Full-HD scherm en goede runtimes tot acht uur.

(Visited 400 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.