De best gecoate koekenpan
Een gecoate koekenpan hoort in elke keuken thuis, het liefst zelfs in twee verschillende maten. De standaard steelpan heeft een diameter (onderin) van 28 cm. Vier gebakken eieren of twee nekbiefstukken passen hier wat krap in.
Maar het hangt af van wat je wilt bakken in een pan. Niet elke pan is geschikt voor elke toepassing. Een gecoate pan is natuurlijk goed als je op hoge temperatuur en met weinig vet wilt bakken.
Ongecoate pannen worden gebruikt wanneer het vlees warm wordt gebakken of wanneer karameliseren en flamberen vereist is. De pannen worden snel en gelijkmatig opgewarmd en zijn daarom perfect voor voedingsmiddelen die knapperig moeten worden gefrituurd. In dergelijke gevallen zijn pannen van roestvrij staal, gietijzer of ijzer de perfecte keukengenoten.
We hebben 16 gecoate braadpannen getest, er zijn er momenteel nog 15 beschikbaar. Hier zijn onze aanbevelingen in het korte overzicht.
Coatings – welke zijn er beschikbaar?
De gecoate pan is een allrounder in de keuken en kan van alles bakken, van gebakken eieren tot gebakken aardappelen en gehaktballen. Er zijn verschillende soorten coatings om te voorkomen dat het voedsel in de pan schroeit.
Teflon
Teflon is een plastic coating (meestal PFTE). Je kunt er mee bakken met weinig of geen vet. Het teflon oppervlak is echter gevoelig en gemakkelijk te krassen en het is alleen hittebestendig tot een temperatuur tussen 230-260 graden.
Teflonpannen zijn vooral geschikt voor het vetarm koken van gevogelte, vis, eiergerechten, gepaneerde gerechten of groenten, maar ook vlees en gebakken aardappelen kunnen ermee worden gebakken.
De meeste fabrikanten vermelden dit in hun instructies en op de verpakking: Lege pannen mogen niet worden verwarmd op gas- of inductiekookplaten. Daar verhitten ze snel tot hoge temperaturen, en boven 200 graden kunnen de kleinste teflondeeltjes de coating afschilferen. Deze zijn in grote hoeveelheden gevaarlijk voor de gezondheid. Vanaf ongeveer 360 graden worden er zelfs giftige dampen geproduceerd voor de mens.
Verwarm voor de zekerheid een paar druppels zonnebloem- of koolzaadolie. Vanaf een temperatuur van 270 °C begint zich rook te ontwikkelen, wat waarschuwt voor oververhitting van de coating.
Keramische coating
Pannen met keramische coating hebben een vergelijkbare goede antikleefwerking als Teflon, maar kunnen zo’n 400 graden verdragen. Daarom is het gevaar van oververhitting niet zo groot als bij Teflon.
Keramisch gecoate pannen zijn vrij van kunststoffen zoals PTFE (teflon) en PFOA (perfluoroctaanzuur) en zijn daarom milieuvriendelijker en gezonder om te produceren en te gebruiken. Keramische coatings zijn ook krasbestendiger en robuuster dan kunststof antikleeflagen – dit werd in onze test nogmaals aangetoond.
De keramische coating is daarom geschikt voor knapperig en scherp bakken op hoge temperatuur met een beetje vet. Gebakken aardappelen, gehaktballen, worst of aardappelpannenkoeken voelen zich er het meest comfortabel in. Maar ook hier kan de coating worden beschadigd door vorken of metalen voorwerpen.
Aluminium of roestvrij staal?
Zowel aluminium als roestvrij staal worden veel gebruikt. Ze zijn corrosiebestendig en verkleuren niet als ze goed worden verzorgd. Vergeleken met ongecoate ijzeren of gietijzeren pannen zijn producten van aluminium of roestvrij staal vaak lichter tot zeer licht.
In onze test hebben we zowel roestvrijstalen als aluminium pannen getest en beide varianten goed bevonden. Het materiaal is dus niet per se een kwaliteitskenmerk – voor elk materiaal zijn er dure en goedkope producten.
Schoonmaken kan het beste met de hand gebeuren
De coating is min of meer krasgevoelig, afhankelijk van het type constructie. Scherpe voorwerpen zoals vorken zijn taboe en er mogen geen schuurmiddelen worden gebruikt. Door de antikleefwerking is de reiniging toch zeer eenvoudig. Met een zachte spons of borstel komt het vuil er heel gemakkelijk af, zelfs zonder schuurmiddelen.
We raden ook af om de vaatwasser te reinigen. Bijna alle fabrikanten raden het wassen van de handen aan, omdat wasmiddel en zout de antikleef eigenschappen kunnen aantasten. Als u uw pan permanent wilt gebruiken met de beste eigenschappen van de coating, is het beter om de vaatwasser niet te gebruiken.
Oliëneren met 2-3 druppels zonnebloem- of koolzaadolie na het reinigen is niet alleen een domein van ijzeren pannen, die anders roesten. Ook de fabrikanten van pannen met een anti-aanbaklaag raden dit vaak aan in hun instructies. Het is de bedoeling dat de eigenschappen van de coating behouden blijven, vooral omdat het direct bruikbaar is tijdens het volgende bakproces en het verkleven wordt voorkomen.
Tijdens de opslag is het essentieel om ervoor te zorgen dat er geen pannen of potten op het oppervlak van de gecoate pannen staan, omdat ze dan zeer snel krassen krijgen en breken. Als u uw pannen moet stapelen, gebruik dan pannenbeschermers van textiel of vilt. Deze zijn verkrijgbaar voor slechts enkele euro’s en beschermen de gecoate pannen effectief.
Dit is hoe we hebben getest
We hebben de markt grondig bekeken en 16 modellen aangeschaft voor de test. Daaronder bevonden zich zowel aluminium als roestvrijstalen modellen. Sommige van hen waren keramisch gecoat, de andere hadden een anti-aanbaklaag. De prijs ligt tussen de 30 en 90 euro. We waren benieuwd of de duurste pan ook de beste is.
In de test hebben we de oppervlakken met de vork en de stalen spons bewerkt. Daarnaast hebben we een gebakken ei en pannenkoektest gedaan zonder vet of olie. Hier waren de verschillen echter klein. Grotere verschillen kwamen naar voren in de kooktest, waarbij precies een halve liter koud water in de pan aan de kook werd gebracht.
In de test hebben we de stabiliteit en de waarde van de pannen beoordeeld. Is de bodem plat? Buigt de pan door als we op het handvat drukken?
Daarna volgde de ergonomische beoordeling: Hoe veilig kan de pan met de handgreep worden geleid? Is er een infuusrand? Is er een display voor de braadtemperatuur of een weegschaal voor gevulde vloeistoffen?
Onze lijst met zorgvuldig gekozen pannen:
- TEFAL JAMIE OLIVER STAINLESS STEEL
Deze Tefal luxe kookpan uit de Stainless Steel-serie van Jamie Oliver heeft een diameter van 28 cm. De pan heeft een buitenzijde van gepolijst duurzaam roestvrij staal. - BEKA NEW ENERGY
Beka ziet het belang in van design, functionaliteit en kwaliteit, en ontwikkelt kookgerei dat daaraan voldoet, maar gaat nog een stap verder dan wat wij allen gewoon zijn. - TEFAL JAMIE OLIVER STAINLESS STEEL 24CM
Deze moderne Jamie Oliver pannenserie heeft door de geborstelde rand een mooie chique uitstraling. De unieke sandwich-inductiebodem zorgt voor een perfecte warmtegeleiding.