De best gecoate koekenpan

Een gecoate koekenpan hoort in elke keuken thuis, het liefst zelfs in twee verschillende maten. De standaard steelpan heeft een diameter (onderin) van 28 cm. Vier gebakken eieren of twee nekbiefstukken passen hier wat krap in.

Maar het hangt af van wat je wilt bakken in een pan. Niet elke pan is geschikt voor elke toepassing. Een gecoate pan is natuurlijk goed als je op hoge temperatuur en met weinig vet wilt bakken.

Ongecoate pannen worden gebruikt wanneer het vlees warm wordt gebakken of wanneer karameliseren en flamberen vereist is. De pannen worden snel en gelijkmatig opgewarmd en zijn daarom perfect voor voedingsmiddelen die knapperig moeten worden gefrituurd. In dergelijke gevallen zijn pannen van roestvrij staal, gietijzer of ijzer de perfecte keukengenoten.

We hebben 16 gecoate braadpannen getest, er zijn er momenteel nog 15 beschikbaar. Hier zijn onze aanbevelingen in het korte overzicht.

Coatings – welke zijn er beschikbaar?

De gecoate pan is een allrounder in de keuken en kan van alles bakken, van gebakken eieren tot gebakken aardappelen en gehaktballen. Er zijn verschillende soorten coatings om te voorkomen dat het voedsel in de pan schroeit.

Teflon

Teflon is een plastic coating (meestal PFTE). Je kunt er mee bakken met weinig of geen vet. Het teflon oppervlak is echter gevoelig en gemakkelijk te krassen en het is alleen hittebestendig tot een temperatuur tussen 230-260 graden.

Teflonpannen zijn vooral geschikt voor het vetarm koken van gevogelte, vis, eiergerechten, gepaneerde gerechten of groenten, maar ook vlees en gebakken aardappelen kunnen ermee worden gebakken.

De meeste fabrikanten vermelden dit in hun instructies en op de verpakking: Lege pannen mogen niet worden verwarmd op gas- of inductiekookplaten. Daar verhitten ze snel tot hoge temperaturen, en boven 200 graden kunnen de kleinste teflondeeltjes de coating afschilferen. Deze zijn in grote hoeveelheden gevaarlijk voor de gezondheid. Vanaf ongeveer 360 graden worden er zelfs giftige dampen geproduceerd voor de mens.

Verwarm voor de zekerheid een paar druppels zonnebloem- of koolzaadolie. Vanaf een temperatuur van 270 °C begint zich rook te ontwikkelen, wat waarschuwt voor oververhitting van de coating.

Keramische coating

Pannen met keramische coating hebben een vergelijkbare goede antikleefwerking als Teflon, maar kunnen zo’n 400 graden verdragen. Daarom is het gevaar van oververhitting niet zo groot als bij Teflon.

Keramisch gecoate pannen zijn vrij van kunststoffen zoals PTFE (teflon) en PFOA (perfluoroctaanzuur) en zijn daarom milieuvriendelijker en gezonder om te produceren en te gebruiken. Keramische coatings zijn ook krasbestendiger en robuuster dan kunststof antikleeflagen – dit werd in onze test nogmaals aangetoond.

De keramische coating is daarom geschikt voor knapperig en scherp bakken op hoge temperatuur met een beetje vet. Gebakken aardappelen, gehaktballen, worst of aardappelpannenkoeken voelen zich er het meest comfortabel in. Maar ook hier kan de coating worden beschadigd door vorken of metalen voorwerpen.

Aluminium of roestvrij staal?

Zowel aluminium als roestvrij staal worden veel gebruikt. Ze zijn corrosiebestendig en verkleuren niet als ze goed worden verzorgd. Vergeleken met ongecoate ijzeren of gietijzeren pannen zijn producten van aluminium of roestvrij staal vaak lichter tot zeer licht.

In onze test hebben we zowel roestvrijstalen als aluminium pannen getest en beide varianten goed bevonden. Het materiaal is dus niet per se een kwaliteitskenmerk – voor elk materiaal zijn er dure en goedkope producten.

Schoonmaken kan het beste met de hand gebeuren

De coating is min of meer krasgevoelig, afhankelijk van het type constructie. Scherpe voorwerpen zoals vorken zijn taboe en er mogen geen schuurmiddelen worden gebruikt. Door de antikleefwerking is de reiniging toch zeer eenvoudig. Met een zachte spons of borstel komt het vuil er heel gemakkelijk af, zelfs zonder schuurmiddelen.

We raden ook af om de vaatwasser te reinigen. Bijna alle fabrikanten raden het wassen van de handen aan, omdat wasmiddel en zout de antikleef eigenschappen kunnen aantasten. Als u uw pan permanent wilt gebruiken met de beste eigenschappen van de coating, is het beter om de vaatwasser niet te gebruiken.

Oliëneren met 2-3 druppels zonnebloem- of koolzaadolie na het reinigen is niet alleen een domein van ijzeren pannen, die anders roesten. Ook de fabrikanten van pannen met een anti-aanbaklaag raden dit vaak aan in hun instructies. Het is de bedoeling dat de eigenschappen van de coating behouden blijven, vooral omdat het direct bruikbaar is tijdens het volgende bakproces en het verkleven wordt voorkomen.

Tijdens de opslag is het essentieel om ervoor te zorgen dat er geen pannen of potten op het oppervlak van de gecoate pannen staan, omdat ze dan zeer snel krassen krijgen en breken. Als u uw pannen moet stapelen, gebruik dan pannenbeschermers van textiel of vilt. Deze zijn verkrijgbaar voor slechts enkele euro’s en beschermen de gecoate pannen effectief.

Dit is hoe we hebben getest

We hebben de markt grondig bekeken en 16 modellen aangeschaft voor de test. Daaronder bevonden zich zowel aluminium als roestvrijstalen modellen. Sommige van hen waren keramisch gecoat, de andere hadden een anti-aanbaklaag. De prijs ligt tussen de 30 en 90 euro. We waren benieuwd of de duurste pan ook de beste is.

In de test hebben we de oppervlakken met de vork en de stalen spons bewerkt. Daarnaast hebben we een gebakken ei en pannenkoektest gedaan zonder vet of olie. Hier waren de verschillen echter klein. Grotere verschillen kwamen naar voren in de kooktest, waarbij precies een halve liter koud water in de pan aan de kook werd gebracht.

In de test hebben we de stabiliteit en de waarde van de pannen beoordeeld. Is de bodem plat? Buigt de pan door als we op het handvat drukken?

Daarna volgde de ergonomische beoordeling: Hoe veilig kan de pan met de handgreep worden geleid? Is er een infuusrand? Is er een display voor de braadtemperatuur of een weegschaal voor gevulde vloeistoffen?

Onze lijst met zorgvuldig gekozen pannen:

 1. li-thumbnail
  TEFAL JAMIE OLIVER STAINLESS STEEL
  Deze Tefal luxe kookpan uit de Stainless Steel-serie van Jamie Oliver heeft een diameter van 28 cm. De pan heeft een buitenzijde van gepolijst duurzaam roestvrij staal.

 2. li-thumbnail
  BEKA NEW ENERGY
  Beka ziet het belang in van design, functionaliteit en kwaliteit, en ontwikkelt kookgerei dat daaraan voldoet, maar gaat nog een stap verder dan wat wij allen gewoon zijn.

 3. li-thumbnail
  TEFAL JAMIE OLIVER STAINLESS STEEL 24CM
  Deze moderne Jamie Oliver pannenserie heeft door de geborstelde rand een mooie chique uitstraling. De unieke sandwich-inductiebodem zorgt voor een perfecte warmtegeleiding.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

blank

Tefal Jamie Oliver Stainless Steel

Adviesprijs

69,-

blank

253.693andere kochten dit product

Deze Tefal luxe kookpan uit de Stainless Steel-serie van Jamie Oliver heeft een diameter van 28 cm. De pan heeft een buitenzijde van gepolijst duurzaam roestvrij staal. De binnenzijde heeft een zeer sterke milieuvriendelijke ProMetal antiaanbaklaag met Top Coat, bestaande uit extra harde mineralen, en is voorzien van een Thermo-Spot die effen rood kleurt bij de ideale baktemperatuur. De harde keramische basislaag biedt extra bescherming aan het aluminium dankzij een hoge weerstand tegen slijtage. Ideaal om te bakken zonder of met weinig vet. 

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

“Degelijke kwaliteit met een prachtig uiterlijk”

Deze Tefal pan is echt prachtig om te zien en werkt perfect. Ik kook op inductie en de warmte geleiding van deze pan is super. Het gevolg hiervan is ook wel dat er een dikke bodem in zit en dat de pan dus behoorlijk zwaar is.

Marlies Bloem

De Tefal E43506 Jamie Oliver was het meest waardevolle en stabiele model van roestvrij staal in de test. Het handvat maakte een permanente stevige indruk, omdat het niet geschroefd of puntgelast is, maar geklonken. De pan is eerder geneigd te buigen dan deze verbinding los te maken.

De vloer van de testwinnaar is volledig vlak, bij plaatsing op een spiegel kantelt er niets. Dit zorgt ervoor dat de warmte optimaal wordt overgebracht naar een keramische of elektrische kookplaat. Echter, alle pannen in de test hadden een absoluut vlakke bodem.

Het handvat van onze Tefal E43506 Jamie Oliver heeft een ergonomische vorm voor de duim. Dit maakt het mogelijk om een geladen, zware pan zeer nauwkeurig en zonder uit te glijden te geleiden. Dit is geenszins vanzelfsprekend, maar een van de grootste verschillen tussen de elf pannen in deze test.

Tweede onderwerp: druppelrand. Een min of meer geprononceerde druppelrand zorgt ervoor dat er geen viskeus voedsel over de zijkant van de pan naar de bodem loopt. Dit kan alleen worden vermeden met een duidelijke, vrij scherpe druppelrand. We vinden zo’n infuusrand ook in onze testwinnaar.

Met een gewicht van 1,44 kilogram stond de Tefal E43506 Jamie Oliver qua gewicht op het middenveld. De thermale plek van de testwinnaar is nuttig. Het toont de ideale braadtemperatuur.

Kokend water is niet de typische activiteit van een koekenpan. Toch laat deze test zien hoe snel de bodem van de pan opwarmt. We gebruikten een inductiekookplaat van topniveau met 17 graden koud water.

Onze testwinnaar maakte geen indruk met zijn 93 seconden, maar Jamie Oliver staat in het midden van het veld. De afvalwarmte in het handvat was geen kritiek punt, je kon het handvat altijd goed voelen, de temperatuur kwam nooit boven de 30 graden.

We deden het ondenkbare op de verwarmde pan tijdens het bakken van de pannenkoeken – en bekrasten het oppervlak met een vork (matig gebruik van kracht). De Tefal E43506 Jamie Oliver was, net als veel andere pannen, niet bestand: krassporen bleven zichtbaar. Dit plaatst de testwinnaar op het middenveld.

De stalen spons ging de tweede ronde in: Met ronddraaiende bewegingen wreven we de droge spons een minuut lang in een cirkel in de pan.

Jamie Oliver overleefde dit – net als bijna alle andere pannen – zonder saai te worden of slijpsporen achter te laten.

GOEDE KEUZE

BEKA New Energy

Adviesprijs

49,-

blank

212.023 andere kochten dit product

Beka ziet het belang in van design, functionaliteit en kwaliteit, en ontwikkelt kookgerei dat daaraan voldoet, maar gaat nog een stap verder dan wat wij allen gewoon zijn. De producten zijn vernieuwend, opvallend en vaak verrassend met een spirit die het kookplezier van iedereen boost. Deze New Energy braadpan van Beka is voorzien van een Bekadur Dualforce antikleeflaag, keramisch versterkt voor een maximale hardheid.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

Beka leverde bijna één van de goedkoopste pannen voor de test. Toch behaalde ze de derde beste score in de evaluatie. De reden voor ons enthousiasme is het vrij lage gewicht van het aluminium lichaam van slechts 1,05 kilogram. Toch zijn de pan en het handvat van een torsiebestendige constructie. Het handvat kan worden vastgezet met een schroef. De ergonomie van het handvat is goed.

De Beka Energy behaalde het beste resultaat met 74 seconden in de kooktest. Hier werd zelfs de testwinnaar met 93 seconden verslagen. De plastic coating is echter slechts van gemiddelde kwaliteit en mag niet worden blootgesteld aan temperaturen boven de 200 graden. Het gebruik van houten of plastic spatels of lepels is verplicht.

GOEDKOOPSTE

Tefal Jamie Oliver Stainless Steel 24cm

Adviesprijs

65,-

blank

292.632 andere kochten dit product

Deze moderne Jamie Oliver pannenserie heeft door de geborstelde rand een mooie chique uitstraling. De unieke sandwich-inductiebodem zorgt voor een perfecte warmtegeleiding. De pannen zijn voorzien van de zeer sterke milieuvriendelijke Tefal anti-aanbaklaag met Thermo-Spot, die effen rood kleurt wanneer de pan de juiste baktemperatuur heeft bereikt. Hierdoor blijven belangrijke voedingsstoffen behouden, heel gezond dus!

Bekijk prijs bij bol.com

De Tefal E85606 Jamie Oliver is de opvolger van onze testwinnaar Tefal E43506 Jamie Oliver. Het is iets lichter (150 g) en voor het eerst geschikt voor gebruik in de oven tot 260°. De voorganger slaagde slechts 210° met het siliconen handvat. In de nauwkeurige afwerking en de goede ergonomie nemen de twee modellen niets van elkaar weg. De pan warmt snel op en het bakken of bakken van ei zonder vet is een succes.

Het nadeel is echter de coating, die niet al te krasbestendig is. Hij is beter dan de goedkope Tefal A16806 Logica, maar slechter dan zijn voorganger, de Tefal E43506. Deze laatste werd nauwelijks beïnvloed door de staalspons test, maar de spons bekraste de E85606.

(Visited 689 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *