De beste zaklamp

De keuze aan zaklampen is bijna eindeloos: van goedkope modellen met degelijke prestaties voor thuisgebruik tot dure professionele modellen die niet alleen geschikt zijn voor nachtwandelingen, maar ook voor patrouilles of professionele beveiligers, er is echt alles.

We hebben 14 zaklampen getest – van kleine, lichtgewicht Every-Day-Carry (EDC) modellen tot grote, zware professionele modellen die een heel veld kunnen verlichten.

Zowel de goedkope modellen vanaf 9 Euro als de dure tot 120 Euro hebben hun sterke en zwakke punten, geen enkele lamp is perfect en geschikt voor alle toepassingen. Daarom hebben we gekozen voor verschillende aanbevelingen voor verschillende eisen. Onze testwinnaar is de duidelijke prijs-kwaliteitswinnaar.

Welke zaklamp voor welke toepassing?

Voordat men een fakkel koopt, vraagt men zich af wat eigenlijk de grote prijsverschillen rechtvaardigt, gezien het enorme aanbod. In principe zijn er fakkels voor bijna elke situatie in het leven. Niet alle modellen passen in een jas- of broekzak, maar er zijn wel holsters, die meestal bij de levering zijn inbegrepen.

Vooral bij de goedkope modellen uit China zijn er op basis van de productbeschrijvingen nauwelijks verschillen te zien en komen de aangegeven lumenwaarden voor de lichtopbrengst niet altijd overeen met de werkelijkheid.

Ruwweg kan men zaklampen onderverdelen in EDC-modellen (Every-Day-Carry) voor het dagelijks gebruik, lampen voor de jacht of wildobservatie en zogenaamde tactische zaklampen voor de professional.

Tactische zaklampen

Een van de meer professioneel gebruikte modellen, die ook zeer populair zijn onder flitsliefhebbers, is de tactische zaklamp. Het wordt gebruikt door de veiligheidsdiensten en door particulieren in de open lucht. Deze zaklampen zijn niet alleen zeer robuust en krachtig, maar bieden ook verdedigingsmogelijkheden: Tactische zaklampen hebben de zogenaamde stroboscoop of stroboscoopfunctie. Deze zaklantaarns genereren snelle lichtflitsen, waarvan sommige frequentieveranderingen, die niet alleen verblindend zijn, maar vooral bedoeld zijn om de potentiële aanvaller te irriteren en te desoriënteren. Daarnaast kunnen tactische zaklampen, mits groot of zwaar, ook als slagwapen worden gebruikt.

Het is belangrijk om te onthouden dat de stroboscoopfunctie, evenals zeer heldere zaklampen, nooit andere mensen of weggebruikers zonder reden mogen verblinden. Sommige fabrikanten wijzen specifiek op de gevaren van fel licht en adviseren om niet direct in de ogen te schijnen.

Er is echter onenigheid over de voordelen van de stroboscoopfunctie. Voorstanders zijn van mening dat de aanvaller zich kortstondig ergert aan de lichtflitsen en niet in staat is het doelwit nauwkeurig te richten, waardoor er tijd overblijft voor een tegenaanval of een ontsnapping. Critici kunnen geen toegevoegde waarde halen uit de stroboscoopfunctie en twijfelen aan het nut ervan.

Lampen met UV-licht en voor de jacht

Naast gewone zaklampen zijn er speciale modellen met gekleurd of UV-licht. We hebben in deze test geen rekening gehouden met beide categorieën. UV-lampen zijn bijvoorbeeld geschikt voor het opsporen van vlekken op de wanden van kamers, jachtlampen worden gekenmerkt door groen of rood licht, wat het wild minder irriteert. Blauw licht kan ook wijzen op sporen van zweet of bloed.

Tijdens onze test waren we echter verbaasd over de kleur van het licht: twee tamelijk geïnteresseerde herten werden ’s nachts helemaal niet gestoord door onze lampen en werden niet bang gemaakt of verblind door het licht van onze testapparaten, maar bleven rustig grazen. Normale lampen zijn daarom perfect geschikt voor nachtelijke observatie van wilde dieren in het open veld. Voor het bos is groen en rood licht wellicht geschikter.

EDC-modellen

Zogenaamde EDC-zaklampen zijn geschikt voor vele doeleinden. Deze “Every-Day-Carry” lamp heeft de langst mogelijke brandtijd en een laag gewicht en kan in het beste geval gemakkelijk worden opgeborgen in een broek- of jaszak.

Zaklampen voor dagelijks gebruik zijn licht, handig en krachtig

Voor dagelijks gebruik thuis moet de lamp een zo gelijkmatig mogelijke lichtkegel hebben, licht, robuust en helder zijn en in het beste geval verschillende standen hebben. Zulke zaklampen zijn interessant voor nachtwandelingen, maar ook voor kamperen of stroomuitval.

Functies en werking

Lichtopbrengst en bedrijfstijd zijn natuurlijk de doorslaggevende criteria voor een zaklamp, die bovendien zo robuust mogelijk moet zijn en zonder schade moet kunnen overleven.

Een functie die bijzonder geschikt is voor kamperen of buitenactiviteiten is de SOS-functie die sommige lampen bieden. De lamp brandt dan drie keer kort, drie keer lang en weer drie keer kort en stuurt daarmee de bekende morsecode van het SOS-noodsignaal. Zowel de stroboscoop als de SOS zijn nu ook te vinden in de goedkope lampen.

Een lamp moet waterdicht zijn of in ieder geval spatwaterdicht als u hem buiten wilt gebruiken. Hier kunt u zich oriënteren op de specificaties van de fabrikant of op de IPX-waarde.

Een zaklamp moet gemakkelijk te gebruiken zijn, en indien mogelijk ook met handschoenen. De meeste lampen bieden naast een instelbare focus ook verschillende helderheidsniveaus en deels een eco- of energiebesparende modus. De individuele niveaus kunnen meestal worden geschakeld door op een knop te drukken, de zoom wordt geregeld door te trekken of te draaien.

Veel lampen worden geleverd met batterij en oplaadkabel en zijn al opgeladen. Sommige modellen hebben echter batterijen nodig, die niet altijd bij de levering zijn inbegrepen en hogere extra kosten en wat extra gewicht veroorzaken, vooral bij de grote professionele modellen. Batterijen daarentegen gaan niet eeuwig mee en kunnen permanent worden geïnstalleerd, dus beide opties hebben hun voor- en nadelen.

Wat betekent de IPX-waarde?

Sommige zaklampen worden als waterdicht verklaard, maar dit geeft geen exacte uitspraak over de werkelijke weerstand van de behuizing tegen het binnendringen van water. Daarom moet u kijken naar de IPX-waarde. De “X” is slechts een plaatshouder voor de bescherming van het vreemde lichaam, die meestal niet wordt gespecificeerd.

Het laatste cijfer geeft aan hoe waterdicht de lamp is. Een standaardwaarde van ongeveer 4 betekent spatwaterdicht, lampen met IPX6 kunnen iets meer water verdragen, zoals regen, een waarde van 7 betekent dat de zaklamp kortstondig onder water kan worden ondergedompeld en 8 betekent waterdicht tot een diepte van 2 meter. Echter, zelfs met IPX8 mag je geen lamp verwachten die geschikt is om te duiken, er is speciale apparatuur voor dit doel.

Hoe we hebben getest

Om een overzicht te krijgen, hebben we onderzoek gedaan in zaklantaarnforums, testrapporten gelezen en de meningen van klanten bekeken. Vervolgens hebben we een selectie gemaakt van de goedkoopste, meest populaire maar ook krachtigste zaklampen en hebben we onszelf overtuigd van hun mogelijkheden, zowel van binnen als van buiten.

Eerst hebben we gekeken naar de afwerking van de lampen, de lengte en het gewicht (met geplaatste batterijen of oplaadbare batterijen). Omdat we zowel grote als zeer kleine en lichte modellen in de test hadden, waren er significante verschillen, die ook werden weerspiegeld in de functies en de lichtopbrengst.

Na de eerste visuele en haptische indruk hebben we gecontroleerd of de batterijen of oplaadbare batterijen en oplaadkabels inbegrepen waren, en er waren hier enkele onaangename verrassingen. We deden de lampen aan en uit met (wollen) handschoenen en controleerden de werking in het donker. Tot slot hebben we de helderheid van de lampen in lux gemeten in een verduisterde ruimte op een afstand van precies een meter, eenmaal met een gebundelde, eenmaal met een brede lichtkegel.

Tot slot hebben we alle lampen ’s nachts buiten op een veldpad gezet; een rij bomen op enige afstand van het pad diende als referentiedoel. Ook hier hebben we gecontroleerd hoe helder en breed de lampen het gebied verlichtten en of er storende factoren in de lichtkegel zaten.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen zaklampen:

 1. favorietli-thumbnail
  MAGLITE ML150LR
  De krachtige nieuwe Maglite ML150LR oplaadbare zaklamp, in het Mid-size segment van Maglite, is dankzij een lichtintensiteit van maar liefst 1000 lumen in staat om 450 meter ver te schijnen.

 2. li-thumbnail
  VARTA NIGHT CUTTER F20R
  De lamp is oplaadbaar, extra helder, biedt high-end functies en is daarom perfect voor elke situatie – of het nu gaat om wandelen in het donker, wandelen, werken, bij stroomuitval en andere outdoor- of indoor-activiteiten.

 3. li-thumbnail
  NITECORE MH12GT
  Een oplaadbare zaklamp uit de Multitask Hybrid serie van NiteCore met een maximale output van wel 1000 lumen. De NiteCore zaklamp MH12GT Multi-Task Hybrid serie 1000 lumen – Zwart is een oplaadbare zaklamp uit de Multitask Hybrid serie.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

Maglite ML150LR

Adviesprijs

149,-

288.631 andere kochten dit product

De krachtige nieuwe Maglite ML150LR oplaadbare zaklamp, in het Mid-size segment van Maglite, is dankzij een lichtintensiteit van maar liefst 1000 lumen in staat om 450 meter ver te schijnen. De ML150LR is gemaakt van duurzaam aluminium en bij uitstek geschikt voor de professionals (bewakingsdienst, hulpdiensten) en de doorgewinterde outdoor specialist.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

“Mooi, Helder, Betaalbaar en Duurzaam”

De Maglite wel degelijk een goed product in deze markt. Door het gebruik van de LiFePO4 (lithium-ijzer-fosfaat) accu technologie is deze veiliger in het gebruik dan de populaire Li-Ion (Lithium-ion) die een aantal nadelen kent rondom overladen/te diep ontladen. De lichtbundel is uitstekend, alleen heeft het focus mechanisme nog heel weinig nut. De bediening is zeer eenvoudig en de lamp heeft een goede grip. De lamp is ook een heel stuk compacter vergeleken met de MagCharger die als voorganger geldt.

Sjors Petersen

De Mag-Lite ML150LR is onze aanbeveling voor professioneel gebruik. Met meer dan 100 euro kost het echter meer dan zes keer zoveel als onze testwinnaar.

De lichtopbrengst van de Mag-Lite is solide, de lichtkegel is groot en helder, zelfs als er donkere gebieden in het midden en aan de randen blijven. Het verlicht grote gebieden in de omgeving zonder problemen. Deze lamp is ook goed geschikt voor de afstand, ook hier overtuigt hij met een heldere en gelijkmatige lichtkegel. De aanpassing van punt naar floodlight is mogelijk met een kwartslag van de kop, wat een exacte aanpassing moeilijk maakt. Hier hadden we graag meer tussenstappen gehad om verschillende afstanden goed te kunnen belichten.

Het laadstation van de Mag-Lite kan in de auto of aan de muur worden gemonteerd, laadkabels voor het stopcontact en de sigarettenaansteker van de auto worden meegeleverd. De zaklamp is dus altijd goed beveiligd, klaar voor gebruik en opgeladen.

De ML150LR is ook gemakkelijk te bedienen met handschoenen, de handschoenen glijden niet uit dankzij het opgeruwde oppervlak en de aan/uit-knop is gemakkelijk te voelen. Met iets minder dan 440 gram is hij ook niet te zwaar voor dagelijks gebruik.

Hij wordt gevoed door een lithium-ijzer-fosfaatbatterij, die tot 2000 laad-/ontlaadcycli zou moeten overleven. Het enige nadeel van de lamp: het schakelen tussen de verschillende functiesets is zeer gecompliceerd: U moet het batterijcompartiment losschroeven.

GOEDE KEUZE

Varta Night Cutter F20R

Adviesprijs

35,-

265.369 andere kochten dit product

De lamp is oplaadbaar, extra helder, biedt high-end functies en is daarom perfect voor elke situatie – of het nu gaat om wandelen in het donker, wandelen, werken, bij stroomuitval en andere outdoor- of indoor-activiteiten. De lamp is dankzij een hoogwaardige aluminium behuizing waterdicht (IPX4) en schokbestendig (2 m valtest). De Cree krachtige led biedt vier lichtmodi (high, medium, low en stroboscoopmodus). Met een lichtstraal van maximaal 150 m en een lichtsterkte van maximaal 400 lumen doorbreekt de lamp de nacht. De looptijd bedraagt tot 22 uur.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

Als u op zoek bent naar een zaklamp met goede prestaties die ook als energiebron kan worden gebruikt, moet u een kijkje nemen bij de Varta Night Cutter. Voor het opladen kan het uiteinde van de zaklamp omhoog worden gedraaid, er is een conventionele USB-poort naast de connector voor de oplaadkabel en kan dus worden gebruikt als een noodstroomvoorziening voor het opladen van mobiele telefoons en meer. Dit is chique en praktisch, maar heeft een ernstig nadeel: de batterij is vast en kan niet worden vervangen.

De zaklamp ligt goed in de hand. Met handschoenen wordt het geheel een beetje glibberig, maar de bedieningsknop is nog steeds gemakkelijk te voelen. We waren vooral overtuigd door de verstelbare focus van de zaklamp. De lichtkegel kan snel en nauwkeurig worden aangepast van breed – geschikt voor het verlichten van paden of gebouwen – tot zeer smal. De Varta had duidelijk de scherpste focus van alle geteste zaklampen, met de smalle lichtkegel kun je nog steeds zeer verre objecten goed zien.

Helaas is de lamp niet waterdicht. Door zijn gewicht en functies is hij geschikt voor wandelingen of nachtwandelingen, maar ook voor gebruik in het huishouden – vooral wanneer afgelegen gebieden speciaal moeten worden verlicht.

GOEDE KEUZE

NiteCore MH12GT

Adviesprijs

109,-

296.167 andere kochten dit product

Een oplaadbare zaklamp uit de Multitask Hybrid serie van NiteCore met een maximale output van wel 1000 lumen. De NiteCore zaklamp MH12GT Multi-Task Hybrid serie 1000 lumen – Zwart is een oplaadbare zaklamp uit de Multitask Hybrid serie. Met zijn maximale lichtopbrengst van wel 1000 lumen en een afstand van 320 meter ver en een maximale lichtintensiteit van 25700 candela is dit een top zaklamp. Zeker als je er ook bij nadenkt dat de lamp maar 13,9 cm lang is. Hierdoor is hij ook gemakkelijk mee te nemen.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

De Nitecore MH12GT had ons beste EDC-model kunnen zijn – ware het niet voor zijn hoge prijs. Zelfs de lichtkegel kan niet worden aangepast, er zijn immers standaardfuncties zoals stroboscoop en SOS.

Wat ons echter overtuigde van de kleine Nitecore was de mogelijkheid om verschillende helderheidsniveaus aan te passen. Het is daarom ook geschikt als vervanger van kaarsen of nachtlampen. De lamp kan worden opgesteld en geeft een aangenaam licht in de lage stand zonder te verblinden. Je kunt het dus ook goed gebruiken om te lezen.

De lamp is klein, licht, robuust en IPX8 waterdicht. Het schijnt ver, helder en gelijkmatig, maar voor buitengebruik zou een verstelbare lichtkegel wenselijk zijn. De Nitecore wordt geleverd met batterijen, oplaadkabel en holster.

(Visited 733 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.