De beste AV-receiver

Voor veel mensen is een surroundsysteem het enige dat echt goed geluid levert – vooral voor films vol actie. Om de surround-ervaring op gang te brengen heeft u een AV-receiver nodig, het belangrijkste onderdeel van het systeem. Natuurlijk zijn er enkele verschillen tussen de ontvangers op de markt en hoewel sommige fabrikanten zich volledig uit dit segment hebben teruggetrokken, bieden de overige merken nog steeds volop keuze, dus er moet voor elk doel en elk budget iets te vinden zijn.

We hebben 15 AV-receivers voor u getest. Voor echt goed geluid kun je veel geld in je handen leggen – maar dat hoef je niet te doen. Hier zijn onze aanbevelingen in het korte overzicht.

Waarom een AV-receiver?

Hoewel soundbars, sounddecks en systemen voor meerdere kamers tegenwoordig op ieders lippen liggen – als u wilt genieten van films met echt surroundgeluid, kunt u het beste een volledig surroundgeluidssysteem gebruiken. Het hart ervan is een AV-receiver die het meerkanaalsgeluid naar de luidsprekers verdeelt.

Een 5.1-systeem bestaat uit in totaal zes luidsprekers: een middenluidspreker, die onder de tv of het scherm wordt geplaatst en voornamelijk bedoeld is voor de stemuitvoer, plus twee zijluidsprekers aan de voorzijde en twee surround-luidsprekers naast of iets achter de luisterplek. Dit definieert de vijf luidsprekers van het eerste cijfer. Die in “5.1” verwijst naar de subwoofer, die relatief vrij in de kamer kan worden geplaatst, omdat de lage frequenties de hele kamer vullen en niet gemakkelijk te lokaliseren zijn.

In 7.1 systemen zijn er twee extra luidsprekers, die achter de twee achterste luidsprekers van het 5.1 systeem zijn geplaatst en zorgen voor een nog ronder surroundgeluid.

Maar dit is nog lang niet het einde van het verhaal: 9.1 en 11.1 systemen voegen ook zogenaamde matrixkanalen toe. Maar het wordt interessanter als het geluid niet alleen van voren, van opzij en van achteren komt, maar ook van boven, omdat dit ook de derde dimensie van de ruimte ontsluit.

Om deze 3D-geluidssystemen te identificeren wordt een derde cijfer toegevoegd: een 5.1.2-systeem bestaat dus uit vijf surround-luidsprekers, een subwoofer en twee plafondluidsprekers, terwijl een 7.1.2-systeem de twee achterste surround-luidsprekers toevoegt. Beide systemen komen overeen met de Dolby Atmos configuratie. In een thuisbioscoopsysteem zijn maximaal 4 plafondluidsprekers mogelijk, wat dan logischerwijs een 5.1.4 of een 7.1.4 opstelling zou zijn.

Er zijn weer verschillende methoden om het geluid uit het plafond te halen: Men moet de luidsprekers daadwerkelijk aan het plafond hangen. In de minder complexe variant worden twee extra luidsprekers boven op de twee surround-luidsprekers voor geplaatst en stralen ze uit naar het plafond. Van daaruit wordt het geluid gereflecteerd naar de luisterplek, waardoor de indruk ontstaat dat het geluid uit het plafond komt. Als de kamer hoog genoeg is, is er een derde variant: de Atmos-luidsprekers zijn op de voorwand gemonteerd, zo hoog mogelijk en stralen diagonaal naar beneden in de richting van de luisterpositie. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de achterste luidsprekers.

3D-geluid werkt door het geluid terug te reflecteren naar de luisterplek

Hoe meer luidsprekers beschikbaar zijn voor de geluidsweergave, hoe beter de surround sound-ervaring in principe kan worden gecreëerd – maar de installatie-inspanning neemt dienovereenkomstig toe.

Om dit te beperken, kunnen met name de achterste luidsprekers vaak via de radio worden aangesproken, net als de subwoofer. Dit betekent dat deze luidsprekers vrij in de ruimte kunnen worden opgesteld zonder dat er kabels moeten worden gelegd. De voor- en middenluidsprekers bevinden zich sowieso naast de TV of het scherm, dus de bedrading ervan is meestal geen probleem.

Audiovisueel controlecentrum

De AV-receiver is het centrale schakelpunt in de woonkamer of de thuisbioscoop: hij pikt signalen op van de meest uiteenlopende beeld- en geluidsbronnen en geeft deze door aan verschillende afspeelapparaten.

Voor audiosignalen zijn dit de verschillende luidsprekersets, van conventionele stereo-weergave tot de nieuwste 3D-surroundgeluiden en meerkamergeluiden met talrijke luidsprekers. Maar ook beeldsignalen van een grote verscheidenheid aan bronapparaten kunnen worden doorgegeven aan één of meer schermen, bijvoorbeeld tv’s of beamers. De bronnen zijn meestal Blu-ray-spelers, TV-ontvangers voor satelliet-, kabel- of aardse ontvangst en zelfs spelconsoles. De toename van het aantal netwerken betekent dat er ook een breed scala aan online diensten wordt toegevoegd.

Naast de conventionele afstandsbediening hebben de meeste ontvangers nu ook apps voor bediening via de smartphone. Ondanks alle moderne bronnen, kunnen veel AV-receivers nog steeds niet zonder analoge ingangen, bijvoorbeeld voor een grammofoonplatenspeler. Immers, alles wat geluid en beeld uitzendt moet kunnen worden aangesloten op een AV-receiver.

Er wordt ook rekening gehouden met analoge bronnen

AV-receivers zijn dus in staat om een grote verscheidenheid aan surroundgeluidsformaten te decoderen en om te zetten in surroundgeluid. De verschillende videoformaten worden of alleen aan het scherm of de beamer doorgegeven, maar in sommige gevallen worden ze zelfs om beurten verwerkt. Door hun veelzijdigheid en het vermogen om surround sound om te zetten, vormen ze het centrale onderdeel van elke thuisbioscoop.

Schaalvergroting, multiroom enz.

De meeste A/V-receivers zijn zo royaal uitgerust met audiovermogensversterkers dat ze in ieder geval een extra kamer kunnen voorzien van een stereosignaal naast de hoofdkamer, die wordt gestookt met surround sound; het enige wat nodig is, zijn de juiste luidsprekerkabels.

Daarnaast is er meestal ook een mogelijkheid om draadloze luidsprekers te leveren die in de kamers zijn gedistribueerd. Hiervoor wordt vaak een eigen radioprotocol (Yamaha MusicCast, Denon HEOS, FlareConnect) gebruikt, parallel aan Airplay en/of Sonos. Idealiter wordt de installatie dan gemakkelijk uitgevoerd via de gebruikersinterface op het aangesloten scherm.

Nieuwe formaten en standaarden, zoals 4K-resolutie of HDR-contrastverbetering, moeten indien mogelijk zonder schade door de ontvanger kunnen gaan en vervolgens worden doorgegeven aan de beamer of het display. Onze huidige AV-receivers kunnen dit zonder problemen, nog meer; ze maken ook de opschaling van beeldsignalen met standaardresolutie naar FullHD en zelfs naar 4K mogelijk. Het is heel anders als het gaat om de omgang met de huidige HDR-standaarden; HDR10, DolbyVision en HDR HLG (de geplande HDR-zendstandaard) worden allemaal ondersteund. Bij de voorgangers zag het er anders uit, maar we hebben ze in de lijst laten staan, omdat ze al een koopje zijn voor de ene of de andere behoefte.

Dit is hoe we hebben getest

Zijn positie als controlecentrum vereist een groot aantal interfaces. Deze in- en uitgangen moeten niet alleen veilig worden bedraad of draadloos worden geïntegreerd, in de meeste gevallen moet de ontvanger zelf worden aangepast aan de omstandigheden van de betreffende installatie.

Onze eerste taak, na de juiste bekabeling, is dan de eigenlijke installatie, d.w.z. de opstelling van de bestaande luidsprekers. De ontvangers bieden hiervoor verschillende assistentie. Al onze testmodellen hebben bijvoorbeeld een meetmicrofoon die, samen met de intelligente elektronica, elke aangesloten luidspreker lokaliseert om hem het juiste signaal voor de toegewezen positie te geven.

Als deze min of meer grote hindernis is overwonnen, is het tijd voor de geluidsevaluatie; met andere woorden, hoe goed slaagt de ontvanger erin om de luidsprekers op een coherente manier aan te spreken? Hoe goed past het omnidirectionele geluid bij de filmactie? We hebben zowel films als concertopnames op hoog niveau beluisterd, maar ook op een buurvriendelijk gematigd volume, het geluid moet immers ook nu nog (indrukwekkend) vol overkomen.

Een nuBox 513 Set 5.1.2 van Nubert dient als speelpartner, de speakers kunnen zeer variabel worden opgesteld, klinken zeer gebalanceerd (perfect voor een vergelijking van versterkerelektronica) en kosten geen fortuin. Wie zich kan redden met de baskwaliteiten van de twee voorvloerluidsprekers kan bijvoorbeeld de extra subwoofer besparen. Bovendien bieden zowel de achterste luidsprekers als de effectluidsprekers die verantwoordelijk zijn voor Atmos elk twee werkingsmodi; de achterste luidsprekers zijn ontworpen als dipoolradio’s die indien nodig de achterwanden kunnen gebruiken voor reflectie, terwijl de Atmos-luidsprekers ofwel bovenop de voorste vloerluidsprekers kunnen worden geplaatst om het plafond te gebruiken voor reflectie, ofwel direct onder het plafond kunnen worden gemonteerd.

Ook hebben we onze aandacht gericht op een zo eenvoudig mogelijke integratie in het netwerk en, waar mogelijk, multiroom-installaties. Last but not least is er ook hard gewerkt, namelijk aan de documentatie van de bestaande interfaces, want die bepalen immers in niet geringe mate het toepassingsgebied van de AV-receiver.

Net als bij de soundbars The Tributes of Panem Mockingjay Part 1 en Mockingjay Part 2 was er een keuze aan software voor de geluidsrepetities, maar ook voor Fantastic Animals, en waar ze te vinden zijn. Al deze schijven leveren Dolby Atmos in aanvulling op de andere Dolby-formaten. Hetzelfde geldt voor Roger Waters The Wall met zijn prachtige live-concertopnames, en natuurlijk diverse andere films. We hebben ook uitgebreid kunnen uitproberen of de ontvangers daadwerkelijk in staat zijn om de huidige videoformaten (4K en HDR) zonder problemen door te geven aan beamers of TV-toestellen.

We hebben zes nieuwe ontvangers getest, naast de Denon AVR X2600H DAB ook de twee Marantz ontvangers, de SR5014 en de SR6014. Daarnaast zijn de Onkyo TX-NR696 en VSX 934, twee van de opvolgers van de vorige test, en de VSX-LX504, een volledig nieuwe toevoeging.

Aangezien onze twee favorieten uit de laatste test, de Denon AVR-X4500H en de Yamaha RX-A1080, nog steeds up to date zijn, hebben ze nog steeds de twee topposities. De slanke Marantz NR1609 heeft nog steeds in veel opzichten een bijzondere status door zijn ontwerp. Aan de andere kant zijn er opvolgers van de Onkyo TX-NR 686 en Pioneer VSX-933, maar die zijn nog steeds beschikbaar, dus we hebben ze nog steeds op een rijtje gezet. De Yamaha RX-V685 is ook nog steeds beschikbaar, dus hij staat nog steeds op de lijst.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen AV-Receivers:

  1. favorietli-thumbnail
    MARANTZ SR6015
    Met de Marantz SR6015 haal je het hart van je home cinema set in huis en geniet je van helder geluid. Door de ingebouwde Dolby Atmos technologie klinkt het extra realistisch. Doordat het geluid via het plafond naar je luisterpositie wordt weerkaatst, lijkt het net of de klanken van boven komen.

  2. li-thumbnail
    DENON AVC-X4700H
    Met de Denon AVC-X4700H geniet je van ruimtelijk geluid bij je home cinema set. De 9.2 kanaals receiver beschikt over Dolby Atmos. Deze technologie stuurt het geluid via het plafond naar je luisterpositie. Zo klinkt een film extra ruimtelijk en realistisch. Wanneer je gebruik maakt van andere HEOS speakers in huis, koppel je deze draadloos aan de receiver via de HEOS multiroom app.

  3. li-thumbnail
    MARANTZ NR1711
    Geniet van prachtig muzikaal geluid uit een slanke behuizing. De NR1711 van Marantz is een 7.2-kanaals 8k AV-receiver en levert meeslepende audio met hoge getrouwheid in een compacte behuizing. De NR1711 is half zo hoog als de traditionele AV-receiver en ondersteunt de multidimensionale audioformaten Dolby Atmos, Dolby Atmos Height Virtualization Technology, DTS:X en DTS Virtual:X.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

[ux_products type=”row” cat=”529″ products=”4″ offset=”10px” order=”asc”]

FAVORIET

blank

Marantz SR6015

Adviesprijs

1299,-

blank

66.997 andere kochten dit product

Met de Marantz SR6015 haal je het hart van je home cinema set in huis en geniet je van helder geluid. Door de ingebouwde Dolby Atmos technologie klinkt het extra realistisch. Doordat het geluid via het plafond naar je luisterpositie wordt weerkaatst, lijkt het net of de klanken van boven komen. Dankzij de 10 hdmi aansluitingen sluit je al je afspeelapparaten aan op de receiver. Heb je meerdere HEOS speakers thuis? Koppel deze draadloos aan je receiver voor een multiroom opstelling. Je geniet van haarscherp beeld op je tv doordat de receiver 4K beelden van je AV bron doorstuurt naar je televisie.

bekijk prijs bij bol.com bekijk prijs bij amazon bekijk prijs bij coolblue

“Perfect voor een film avond of muziek”

De nieuwe Marantz SR6015 vervangt mijn Onkyo NR818. De Marantz biedt 9 luidspreker-vermogensversterkers en kan worden uitgebreid met een extra stereo-vermogensversterker tot 11 luidsprekers.
Bovendien kunnen er tot twee subwoofers worden aangesloten die ook afzonderlijk worden bestuurd en gekalibreerd!

Vanuit de typische interfaces en aansluitingen speelt de Marantz ook andere bronnen af, zoals via USB of de ingebouwde internetradio. Het kan worden geïntegreerd in het netwerk of het internet door middel van een LAN-kabel of door middel van antennes in het W-Lan.
Mijn focus ligt echter op meerkanaals audio van de videoconsole, Blu-ray en streaming van Netflix, Prime, Disney+, Apple TV+.

Jeroen Kwaekel

Met de Marantz SR6015 stuurt de fabrikant niet alleen een rijk uitgeruste AV-receiver in de race, het ontwerp met het opvallende patrijspoortendisplay is een echte blikvanger. Het staat buiten kijf dat de Marantz ook zeer goed gemaakt is en voorzien is van voldoende stroom, zelfs voor grotere thuisbioscopen. Streaming van verschillende portalen en multi-room zijn al geïntegreerd. De beeldverwerking is up-to-date en dus compatibel met de belangrijkste videoformaten.

Naast Dolby Atmos wordt ook de DTS-variant DTS:X ondersteund als driedimensionaal geluidsformaat – en IMAX Enhanced. IMAX is ook afkomstig van DTS en bevat speciale specificaties voor de weergave van beeld en geluid, wat een nog betere thuisbioscoopervaring moet opleveren.

Het frontpaneel is overzichtelijk, met slechts twee grote knoppen die het karakteristieke patrijspoortendisplay links en rechts omkaderen. Daaronder, verborgen achter een enorme klep, bevindt zich het bedieningspaneel en een paar aansluitingen.

Een blik op de achterkant van de Marantz geeft echter een eerste indruk van wat er in de ontvanger zit: zeven HDMI-ingangen wachten om te worden aangesloten, waarvan er één zelfs video’s in 8K-resolutie doorgeeft aan de drie HDMI-uitgangen. Onder de genoemde voorflap bevindt zich nog een eenvoudige composiet video-ingang, een USB-interfaceplaat en een hoofdtelefoonaansluiting. Een onopvallende kleine aansluiting onder dezelfde klep wordt meestal alleen bij de eerste installatie gebruikt: deze is bedoeld voor de meetmicrofoon.

Er kunnen maximaal twee actieve subwoofers worden aangesloten. Een hele rij RCA-aansluitingen kan in totaal 11,2 luidsprekers aansturen, op voorwaarde dat ze actief zijn – d.w.z. dat ze ingebouwde versterkers hebben. De coördinatie van welke luidspreker wordt gevoed met welk signaal en in welke sterkte wordt ook overgenomen door de ingebouwde geluidsprocessor.

De Marantz SR6015 wordt via de netwerkkabel of draadloos via WLAN in een netwerk opgenomen. Deze laatste ondersteunt zowel het 2,4 GHz als het 5 GHz netwerk. De twee antennes die aan de achterkant uitsteken, zorgen voor een goede ontvangst – overigens voor WLAN en Bluetooth samen. Dit betekent dat er nauwelijks grenzen zijn aan multi-room scenario’s en streaming audio en video.

De HEOS-app werkt als een controlecentrum op de smartphone en de ontvanger dient dan als mogelijke signaalbron voor verbonden Wi-Fi-speakers in andere kamers. Alle componenten moeten echter compatibel zijn met HEOS. Een uitzondering is Airplay 2, dat ook door de Marantz wordt ondersteund. Men is dan echter gebonden aan de Aiplay-interface en zijn beperkingen, terwijl HEOS bijna alle huidige streamingdiensten aanbiedt.

Ondanks het brede scala aan toepassingen die de Marantz biedt, is de installatie en opstelling geen hekserij dankzij de zeer goede gebruikersbegeleiding.

De Marantz SR6015 speelt zowat alle huidige audio- en videoformaten af, inclusief ongecomprimeerde FLAC- of DSD-bestanden, zelfs met maximaal 5,6 MHz. Dit betekent dat het voldoet aan de eisen van de meeste streamingdiensten, die in toenemende mate muziek in HiRes aanbieden. Maar dat is nog niet alles – zoals bij de meeste andere testkandidaten heeft ook de Marantz een phono-ingang, want Marantz heeft zelfs een platenspeler in zijn assortiment.

Alles wat naar de luidsprekers wordt uitgevoerd, of het nu twee- of meerkanaals is, volgt exact de specificaties van de bron. Ondanks het feit dat er slechts één paar Atmos-luidsprekers worden aangestuurd, creëert het een uitstekende ruimtelijkheid. De luidsprekers worden niet onder het plafond gemonteerd, maar op de twee voorluidsprekers aan het plafond om door middel van reflecties de juiste ruimtelijkheid te produceren. Regenspetters of huiden direct vanaf het plafond, zelfs de lage overvliegsnelheid van de thuisbioscoop met een helikopter doet ons huiveren. De sub wordt precies en met nadruk gedreven en geeft elke explosie de nodige nadruk.

In een 5.1.4-opstelling kan de Marantz zelfs vier plafondluidsprekers aanspreken, of de luidsprekers die boven op de voor- en achterluidsprekers zijn geplaatst om het Atmos-effect via plafondreflectie te bereiken. Hoewel Dolby dit eigenlijk niet voor ogen heeft, maakt de geluidsverwerking van de Marantz ook een indrukwekkend 3D-effect mogelijk met zogenaamde hoge tonenluidsprekers die aan de bovenkant van de muur zijn geplaatst. Met Auro-3D is dit zelfs expliciet bedoeld, maar de Marantz is hier niet toe in staat, alleen de duurdere AVC-X4700H van Denon in ons testveld.

Afgezien van de effecten blijft het geluid toch te allen tijde in balans: geen enkele frequentie wordt bevoordeeld of afgekeurd, maar wordt gespeeld zoals de geluidstechnicus het bedoeld heeft. De dialoog blijft altijd duidelijk verstaanbaar en kan ondanks het gecontroleerde gebrul perfect worden gelokaliseerd, en het geluid komt perfect overeen met het beeld, hoe groot het ook is.

Bij de muziekweergave, of het nu gaat om stereo-opnamen van vinyl- of meerkanaalsconcert-opnamen van Blu-ray of DVD, toont de Marantz SR6015 zich een zeer gevoelige fijnschrijver wanneer dat nodig is. Het geeft de stemmen een eigen timbre en slaagt erin elke luisteraar kippenvel te bezorgen in het geval van Leonard Cohen concertopnames. In de Atmos-compatibele opnames van het Roger Waters concert beheert hij elke dynamische verandering, van subtiele boventonen en dialoog tot zwellend gebrul.

GOEDE KEUZE

Denon AVC-X4700H

Adviesprijs

1399,-

blank

96.325 andere kochten dit product

Met de Denon AVC-X4700H geniet je van ruimtelijk geluid bij je home cinema set. De 9.2 kanaals receiver beschikt over Dolby Atmos. Deze technologie stuurt het geluid via het plafond naar je luisterpositie. Zo klinkt een film extra ruimtelijk en realistisch. Wanneer je gebruik maakt van andere HEOS speakers in huis, koppel je deze draadloos aan de receiver via de HEOS multiroom app. Zo struikel je niet over losliggende kabels. Wanneer je het geluid wilt aanpassen op de akoestiek van je kamer, gebruik dan de meegeleverde meetmicrofoon. Zo weet je zeker dat je van de hoogste geluidskaliteit geniet.

bekijk prijs bij bol.com bekijk prijs bij amazon bekijk prijs bij coolblue

De Denon AVC-X4700H vertoont wel een sterke gelijkenis met de SR6015, wat te wijten is aan het feit dat Marantz en Denon niet alleen dezelfde distributiekanalen gebruiken, maar ook dezelfde ontwikkelingsafdeling. Toch benadrukt elk van de twee merken de onafhankelijkheid. Naast het ontwerp en de sonische fine-tuning zijn het extra functies die het verschil maken.

Zo ondersteunt de AVC-X4700H naast Dolby Atmos bijvoorbeeld Auro-3D, een ander formaat voor het bereiken van driedimensionaal bioscoopgeluid. Hoewel Auro-3D de minst gebruikelijke standaard op schijven is, is het vooral populair voor concertopnames. Bovendien kunnen de meeste 5.1- of 7.1-audiotracks worden uitgebreid tot indrukwekkende 3D-geluidswerelden, vooral met de Auro-Matic upmixer.

Daarnaast heeft de AVC-X4700H een hoger uitgangsvermogen dan de Marantz, waardoor hij nog zelfverzekerder kan presteren in grote ruimtes. Om ook met een eenvoudige 5.1 of 7.1 opstelling tenminste een ruwweg acceptabel 3D geluid te produceren, is de Denon ook in staat tot Dolby Height Virtualization of DTS Virtual:X. Dit is goed als u van een plaats komt waar veel ruimte is. Dit is goed als u het voorlopig zonder hoogteluidsprekers moet stellen vanwege ruimte- of budgetredenen.

Met de 11.2 voorversterkeruitgangen kan de Denon ook in totaal met elf luidsprekers plus twee subwoofers jongleren. Dit maakt een complete 7.1.4 opstelling mogelijk – mits u actieve luidsprekers heeft, d.w.z. met een ingebouwde eindversterker. Hoe dan ook, het coördineren en kalibreren van de luidsprekers naar de ruimte-akoestiek wordt gedaan met de ingebouwde Audyssey MultEQ XT32 software samen met de Audessey meetmicrofoon.

De AVC-X4700H heeft zelfs één HDMI-ingang meer dan de SR6015; ook hier sluit één van de ingangen 8K-signalen door naar het display of de projector. HEOS-integratie maakt het mogelijk om de meeste diensten te streamen in een HEOS-systeem met meerdere kamers.

De AVC-X4700H is geluidstechnisch iets anders afgesteld dan onze favoriet van Marantz. Deze verschillen zijn echter zo marginaal dat u het alleen in een A-B vergelijking zou kunnen horen, als u maar snel genoeg was bij het opnieuw aansluiten van de apparaten. De geluidsverschillen moeten dus objectief gezien worden gedegradeerd tot het land van de psycho-akoestiek.

Als toegevoegde waarde voor de iets hogere prijs blijft dan vooral de hogere prestaties van de AVC-X4700H, de ondersteuning van Auro-3D en natuurlijk de respectievelijke beknopte vormgeving van de twee fabrikanten.

GOEDE KEUZE

Marantz NR1711

Adviesprijs

759,-

77.891 andere kochten dit product

Geniet van prachtig muzikaal geluid uit een slanke behuizing. De NR1711 van Marantz is een 7.2-kanaals 8k AV-receiver en levert meeslepende audio met hoge getrouwheid in een compacte behuizing. De NR1711 is half zo hoog als de traditionele AV-receiver en ondersteunt de multidimensionale audioformaten Dolby Atmos, Dolby Atmos Height Virtualization Technology, DTS:X en DTS Virtual:X. Daarnaast is de NR1711 voorzien van HEOS multiroom muziekstreaming via wifi voor hi-res audiostreaming.

bekijk prijs bij bol.com bekijk prijs bij amazon

De Marantz NR1711 is met zijn tien centimeter hoogte duidelijk vlakker dan de meeste van zijn concurrenten en kan overal worden gebruikt waar weinig ruimte is – of waar de acceptatie van een massaler apparaat beperkt is. Aan de kant van de aansluitingen oefent het meer terughoudendheid uit dan de “grote” om redenen van ruimte, maar deze en ook de prestaties zijn voldoende voor de meeste thuisbioscopen.

Slank, discreet en toch krachtig vult Marantz een niet te onderschatten leemte op met de NR1711. Niet iedereen kan, wil of mag een van de vette bolides in de woonkamer zetten, daar komt de Marantz in het slanke huis.

Daarom is de Marantz NR1711 niet zo rijk uitgerust als zijn grotere broers en zussen. Zo heeft de slanke Marantz slechts zeven eindversterkers in plaats van negen. Er wordt minder vermogen opgeroepen, waardoor de transformator voor de voeding ook wat kleiner kan zijn.

Ondanks het slanke ontwerp is de NR1711 ook in staat om een 5.1.2 Atmos-opstelling met zeven eindtrappen in werking te stellen. Dan is er niets meer over voor een tweede zone, maar dit kan wel gerealiseerd worden via de twee voorversterkers met twee actieve luidsprekers. Omdat de NR1711 maar weinig ruimte aan de achterzijde heeft, zijn de luidsprekeraansluitingen bij wijze van uitzondering in een rij van twee opgesteld. Toch is er slechts ruimte voor zes HDMI-ingangen en slechts één uitgang. Aan de andere kant is een van de ingangen in staat tot 8K resolutie. Van de vier analoge audio-ingangen is er één verantwoordelijk voor de phono, die ook voor de meeste woonkamers voldoende zou moeten zijn.

Zoals altijd bij Marantz wordt Audyssey gebruikt voor de kalibratie, hier wordt de eenvoudigere MultEQ-versie gebruikt. De meetmicrofoon is gekalibreerd op zes in plaats van acht posities, wat iets sneller is dan bij de andere.

Het geluid van de slanke NR1711 is echter allesbehalve slank. Als de woonkamer of de thuisbioscoop niet te groot is (tot ongeveer 25 vierkante meter), zorgt de Marantz al voor veel opschudding – als het moet, tot de buurman aanbelt. Maar het kan ook iets anders: de ingebouwde phono-ingang brengt sommige mensen terug naar het zwarte goud in de vorm van vinylplaten.

(Visited 7.003 times, 1 visits today)

2 reacties op “De beste AV-receiver

  1. Hans zegt:

    De fabrieksadviesprijs voor de Marantz SR 5014 bedraagt 549 euro.
    Door de grote internet wederverkopers, zoals Bol.com , Amazon en en Coolblue, worden de klanten altijd een rad voor de ogen gedraaid.

    Ze maken misbruik van de onwetendheid consumenten. Kijk maar eens naar de prijzen (zie boven) die deze bedrijven hanteren. In plaats van dat ze de producten veel goedkoper aanbieden, vanwege hun grotere omzet, betaal de klant bij deze internetwinkels soms 1,5 x de brute adviesprijs.

    U bent gewaarschuwd. voor deze dubieuze praktijken.
    Vriendelike groet
    Een mede consument

    • Salute zegt:

      Mensen die audio apparatuur willen aanschaffen xouden zich eerst moeten irienteren bij de detail vakhanxel en dan pas op internet onderzieken waar je het voordeligste terecht kunt. Laat daarbij wel de garantie en service voorwaarden meewegen. Want anders ben je alsnog duur uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *