Het beste gaming toetsenbord

Voor PC-gamers is het toetsenbord naast de muis het belangrijkste invoerapparaat. Het moet betrouwbaar reageren op veel en vaak ook snel opeenvolgende toetsaanslagen. Bovendien moet een gaming toetsenbord extreem robuust zijn om plotselinge aanvallen van woede zonder schade te kunnen overleven – trefwoord Ragequit! Daarnaast zorgen comfortfuncties zoals aparte, programmeerbare speciale toetsen, lichteffecten en polssteunen voor een comfortabele bediening.

We hadden verschillende game-toetsenborden in de grote vergelijkingstest. De prijsklasse van de toetsenborden varieert van 220 tot 40 euro. In de test konden we zien dat een goed toetsenbord voor gamers niet per se duur hoeft te zijn.

Wat is belangrijk voor gaming toetsenborden

Naast de in het begin genoemde robuustheid is de keuze van de schakelaartechnologie onder de toetsenborden belangrijk voor gaming toetsenborden: Goedkope modellen gebruiken meestal rubberen koepels, duurdere toetsenborden gebruiken mechanische schakelaars (of ook wel schakelaars genoemd). Hoewel de laatste duurder zijn, zijn ze veel robuuster, duurzamer en preciezer – sommige fabrikanten beloven zelfs tot 70 miljoen toetsaanslagen zonder enig kwaliteitsverlies. De verschillende merken vertrouwen het vaakst op Cherry’s MX-switches, die al enkele decennia op de markt zijn en als de gouden standaard worden beschouwd. Daarom kopiëren steeds meer schakelaarfabrikanten het ontwerp van Cherry-switches en dringen ze de markt op met een goedkopere productie. Hoewel de duurzaamheid niet zo hoog is als die van het origineel, neemt de verscheidenheid aan aanbiedingen hierdoor aanzienlijk toe. Ten slotte kunnen goedkopere toetsenborden ook worden uitgerust met mechanische schakelaars.

Schakelaar is niet gelijk aan schakelaar

De kleuren van de plunjers maken de eigenlijke schakelkarakteristieken duidelijk en geven aan of de schakelaar lineair, tactiel of hoorbaar is. Lineair betekent dat de knop kan worden ingedrukt zonder merkbaar “obstakel” – dit is bijzonder geschikt voor snelle invoer. Tactiel betekent daarentegen dat na een bepaalde activeringsslag een schakelpunt moet worden overwonnen om de toetsaanslag te activeren. Daarom kan dit ook wel merkbare feedback genoemd worden en kan de gamer er zeker van zijn dat hij de ingang met succes heeft getriggerd. Hoorbare feedback bevestigt de invoer met een klik. Er zijn ook combinaties van schakelkarakteristieken.

Bij Cherry zijn de meest gebruikte schakelaars de MX Red (lineair), Blue (tactiel en hoorbaar), Brown (tactiel), Black (lineair) en Speed Silver (lineair). Deze divisie is analoog aan de mechanische Kailh-schakelaars van de Chinese fabrikant Kaihua, maar ze worden op de markt aangeboden tegen lagere prijzen dan de Cherry-schakelaars. Razer heeft ook zijn eigen schakelaars ontwikkeld, die het bedrijf door Kaihua laat vervaardigen: De Razer Green (tactiel en hoorbaar), Yellow (lineair) en Orange (tactiel). Fabrikant Logitech werkt samen met Omron en vertrouwt voor een deel op de zogenaamde Romer-G-schakelaars, die tactiel worden geactiveerd.

De persoonlijke smaak bepaalt

Het is echter moeilijk om één type schakelaar over de hele linie aan te bevelen, omdat dit sterk afhankelijk is van de persoonlijke smaak. Daarom raden wij u aan de schakelaars uit te proberen – bij vrienden thuis, in elektronicawinkels of op beurzen.

In het algemeen kan echter worden gesteld dat lineaire schakelaars bijzonder geschikt zijn voor snelle sleutelreeksen, terwijl tactiele modellen moeilijker te activeren zijn. Mechanische schakelaars zijn echter geen must voor gamers: als je alleen af en toe een spelletje wilt spelen, zijn de goedkopere rubberen koepelmodellen voldoende.

LED-verlichting van de knoppen: Nuttige functie of gimmick?
Veel nieuwe toetsenborden bieden verlichte toetsen aan. In de meeste gevallen rekenen de fabrikanten ook veel voor de verlichting. Vooral RGB-verlichting is duur, omdat gamers kunnen kiezen uit de volledige RGB-kleurruimte (16,8 miljoen kleuren) – maar de kleurverschillen zijn zo klein dat de gradaties van de afzonderlijke LED’s niet met het blote oog te zien zijn.

RGB-verlichting is duur

Toch blijkt de RGB-verlichting uiterst flexibel, omdat het toetsenbord dan qua kleur kan worden aangepast aan de rest van de randapparatuur of de PC. De programmeerbaarheid van deze verlichting voor elke individuele toets is niet langer een zeldzaamheid. Zo is het bijvoorbeeld denkbaar om bepaalde toetsen of zones die belangrijk zijn voor het spel te markeren.

Naast statische verlichting beheersen de LED’s ook effecten zoals regenbooggolven of het reactief knipperen op de maat van de muziek. Maar veel nuttiger is de weergave van spelspecifieke elementen en indicatoren. Als het virtuele alterego vergiftigd is, kan het toetsenbord groen knipperen en langzaam weer normaal worden totdat het effect van het gif of het betreffende effect is afgesleten. Al deze instellingen kunnen worden gedaan in de driver, afhankelijk van de fabrikant, de verlichting programmering is mogelijk met verschillende graden van complexiteit.

Definitie: Anti-Ghosting en Key-Rollover

Bij het zoeken naar het juiste gaming toetsenbord komt men al snel de termen “anti-ghosting” of “key rollover” tegen, de laatste vaak met een voorgaand nummer of de letter N. Deze specificaties verwijzen naar het vermogen van het toetsenbord om betrouwbaar en correct parallelle ingedrukte toetsen door te sturen naar het systeem.

Ghosting is wanneer een toetsencombinatie of snelle toetscombinaties extra, omringende toetsen doorschakelen, hoewel ze helemaal niet zijn ingedrukt. Anti-Ghosting is bedoeld om dit te voorkomen en meldt alleen de ingangen die daadwerkelijk zijn ingedrukt.

Een toetsrollover is een indicatie van hoeveel gelijktijdig ingedrukte toetsen het toetsenbord naar de PC kan verzenden voordat het een toets “inslikt” en niet registreert. “Volle” of “N” toets rollover betekent dat alle toetsen parallel kunnen worden ingedrukt zonder dat er een toets wordt vergeten. Als er echter een getal voor staat, is de techniek beperkt tot het overeenkomstige aantal gelijktijdig ingedrukte toetsen.

Extra comfortfuncties

Met afzonderlijke speciale toetsen bedoelen we extra toetsen die geen deel uitmaken van het normale toetsenbord en die door de fabrikant zijn toegevoegd. Het meest voorkomend is hier de bediening van multimediafuncties, zoals het aanpassen van het volume of het navigeren (vooruit en achteruit) in een afspeellijst. Ook het dempen van het geluid is bijzonder nuttig, zodat u het met een druk op de knop in een handomdraai kunt uitschakelen.

Veel gaming toetsenborden hebben speciale toetsen

Maar er zijn ook andere speciale toetsen zoals elementen om de helderheid van de toetsverlichting te regelen of om over te schakelen naar een spelmodus: Meestal is de functie van de Windows-toets hier gedeactiveerd, zodat de gamer niet per ongeluk op het heetst van de strijd hoeft te drukken en dan wordt het startmenu over het spel weergegeven. Of erger nog, je wordt uit het spel gegooid en komt op het bureaublad terecht.

Afzonderlijke macro toetsen zijn erg populair bij gamers. Ze zijn vrij programmeerbaar en kunnen ook hele sleutelreeksen bevatten – ideaal voor coherente combinaties in games, zoals populair is bij MOBA’s (Multiplayer Online Battle Arena) zoals “League of Legends” of “DOTA 2”. De programmering gebeurt dan in de driver of direct op het toetsenbord.

Sommige fabrikanten voegen echter geen aparte sleutels toe en besteden de zojuist genoemde functies uit als dubbele toewijzing aan de bestaande sleutels, vaak worden daarvoor de F-toetsen gebruikt. Ze kunnen alleen worden geactiveerd als er tegelijkertijd een andere toets wordt ingedrukt – meestal de Fn-toets. We vinden dit echter een beetje omslachtig en niet erg comfortabel.

Een verbindingskabel (met mouwen) gevlochten met kunststof of stof gaat langer mee en is veel robuuster dan een conventionele kabel. De toetsenborden zijn dus vooral immuun voor kabelbreuken.

Een extra aansluitingshub op het gaming toetsenbord biedt extra USB- en/of audioaansluitingen op de koffer. Zo kunnen opslagmedia, de headset of zelfs de muis comfortabel worden aangesloten zonder onder het bureau te hoeven kruipen.

Sommige fabrikanten bieden smartphone-integratie aan

Niet zo wijdverbreid zijn smartphonemounts: Ze worden gebruikt om de mobiele apparaten te positioneren. Sommige fabrikanten bieden niet alleen een dok, maar ook integratie in het systeem. Het enige wat je hoeft te doen is de juiste app te downloaden en je kunt extra functies in het spel of op het bureaublad uitvoeren of bepaalde waarden in de gaten houden, zoals temperatuur en netwerkverkeer.

Dit is hoe we hebben getest

Alle game-toetsenborden zijn onder dezelfde voorwaarden getest om een eerlijke vergelijking te garanderen. Eerst moesten ze de werkdag van een redacteur overleven, die bestaat uit minstens zeven uur typen. Dit werd gevolgd door een multiplayerspel in de snelle shooter “Call of Duty: WWII”. De twee testscenario’s omvatten niet alleen eenvoudige en snelle toetsaanslagen, maar ook toetscombinaties en het gelijktijdig indrukken van meerdere toetsen.

De laatste test bestond uit het kleine gratis programma “Aqua Key Test” onder Windows 10 (64 bit). Dit gereedschap bepaalt hoeveel toetsen er daadwerkelijk tegelijkertijd kunnen worden ingedrukt voordat een toets wordt “ingeslikt”. Het controleert ook of er sprake is van spoken.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen gaming-toetsenborden:

 1. favorietli-thumbnail
  CORSAIR K95 RGB PLATINUM
  De Corsair K95 RGB Platinum Cherry MX Speed, een luxe gaming toetsenbord dat voldoet aan de wensen van de meest veeleisende gamers.

 2. li-thumbnail
  RAZER HUNTSMAN ELITE
  De Razer Huntsman Gaming Toetsenbord met optische switches heeft een verlichte polssteun en fysieke mediaknoppen. De switches van dit toetsenbord zijn mechanisch, waarbij de daadwerkelijk actuatie geregistreerd wordt door een laserstraal, waardoor eeen toetsaanslag onmiddelijk registreert.

 3. li-thumbnail
  CORSAIR K63 WIRELESS
  Draadloos gamen met mechanische toetsen doe je met het Corsair K63 Cherry MX Red mechanische gaming toetsenbord. Dit toetsenbord met blauwe verlichting houdt het namelijk 15 uur vol op een lading.

 4. li-thumbnail
  LOGITECH G915 LIGHTSPEED WIRELESS RGB
  Dit toetsenbord heeft vlakke mechanische toetsen met bruine Romer-G Tactile mechanische switches. Die zorgen ervoor dat iedere toets die jij indrukt, geregistreerd wordt.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

Corsair K95 RGB Platinum

Adviesprijs

210,-

77.453 andere kochten dit product

De Corsair K95 RGB Platinum Cherry MX Speed, een luxe gaming toetsenbord dat voldoet aan de wensen van de meest veeleisende gamers. De Cherry MX Speed switches registreren jouw toetsaanslagen zo’n 40% sneller dan bij tegenstanders die met rode switches spelen, waardoor jij het scorebord domineert. De body van het toetsenbord is gemaakt van duurzaam aluminium, hierdoor ligt hij stevig op je bureau en kan het luxe uiterlijk ook nog eens tegen een stootje. Je bepaalt zelf welke knoppen in welke van de 16,8 miljoen kleuren oplichten. Zo laat je bijvoorbeeld per game de belangrijkste knoppen in een andere, fellere kleur oplichten. Met de 6 macro knoppen met ingebouwd geheugen beschik je in elke game over jouw specifieke macros.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

“Super kwaliteit, super toetsenbord!”

Ik ben geen gamer maar zocht een goed mechanisch toetsenbord. Dit model is fantastisch. Even wennen maar dan verhoogt je snelheid aanzienlijk! De macro toetsen zijn ook heel handig om snel tussen desktops te schakelen bijvoorbeeld.

Joost Blad

De Corsair K95 RGB Platinum is verkrijgbaar met Cherry-MX-Brown of -MX-Speed Silver schakelaars. Onze testunit wordt geleverd met dit laatste type schakelaar, die extreem snel en lineair wordt geactiveerd. Onervaren gebruikers kunnen in het begin een fout maken door de soepel lopende knoppen. Nieuw is de lichte strook genaamd Lightedge, die zich uitstrekt over de gehele bovenkant van het toetsenbord. Dit is ook programmeerbaar en creëert sfeer.

De Corsair K95 RGB Platinum voegt nog meer speciale toetsen toe aan het full-size toetsenbord: Aan de linkerkant zijn er in totaal zes vrij programmeerbare macro-toetsen. Voor een betere bedienbaarheid hebben deze toetsen een geribbeld, grijs oppervlak en een ontwerp dat naar buiten toe gebogen is. Er valt echter één klein ding op: De bovenliggende macro’s zijn een beetje van het gewone toetsenbord naar links, maar in het heetst van de strijd kunnen ze per ongeluk worden geactiveerd.

Naast de macro-toetsen zijn er extra toetsen aan de bovenzijde en in de rechterbovenhoek van het toetsenbord. Ze worden gebruikt om lichteffecten te regelen, de Windows-toets te vergrendelen of te navigeren tussen nummers.

We houden vooral van de vrijlopende volumewals van geribbeld aluminium. Dit ziet er niet alleen hoogwaardig uit, maar maakt ook een bijzonder intuïtieve volumeregeling mogelijk.

Corsair maakt gebruik van edele, geanodiseerde vliegtuigaluminium met een geborstelde look voor de bovenplaat van het gaming toetsenbord. Dit zorgt niet alleen voor een hoogwaardige uitstraling, maar maakt het toetsenbord ook uiterst robuust.

De toetsen zijn op deze bovenplaat gemonteerd, waardoor de transparante behuizing van de mechanische MX-schakelaars te zien is. Zodra de Corsair K95 RGB Platinum in werking is, voegt de gloed onder de toetskapjes een groot visueel accent toe. Het toetsconcept maakt het toetsenbord ook gemakkelijk te reinigen: verwijder gewoon de doppen en veeg erdoorheen.

Een RGB-lichtstrook loopt over de gehele bovenrand van het toetsenbord en wordt “Lightedge” genoemd. Slechts weinig toetsenborden hebben zo’n optische toevoeging. De bar levert niet echt een voordeel op, maar maakt het ontwerp van de K95 goed af.

GOEDE KEUZE

Razer Huntsman Elite

Adviesprijs

239,-

65.336 andere kochten dit product

De Razer Huntsman Gaming Toetsenbord met optische switches heeft een verlichte polssteun en fysieke mediaknoppen. De switches van dit toetsenbord zijn mechanisch, waarbij de daadwerkelijk actuatie geregistreerd wordt door een laserstraal, waardoor eeen toetsaanslag onmiddelijk registreert. Het geborstelde aluminium design in combinatie met de volledig instelbare verlichting maakt de huntsman een minimalistisch toetsenbord dat zowel bij een georganiseerd battle station als een flashy LAN setup past. De meegeleverde polssteun is voorzien van Chroma lichtstrip. Met de gratis Chroma software heb je zelfde de mogelijkgheid om je eigen custom lichtpatroon te maken en op te slaan op het interne geheugen. Via de fysieke media toetsen en draaiknop heb je volledige controle over de audio van je games en muziek.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

Een quasi gelijkwaardig alternatief voor de testwinnaar is de Razer Huntsman Elite, waarin zelfontwikkelde, zogenaamde optomechanische schakelaars worden gebruikt. Wanneer een knop wordt ingedrukt, raakt een lichtbarrière in de schakelaar een ontvanger, waarna de knop wordt geactiveerd – en dat vrij snel, volgens de fabrikant zelfs sneller dan bij normale mechanische knoppen. Dit is niet gloednieuw, maar Razer heeft de schakelaars opnieuw verbeterd en integreert bijvoorbeeld een stabilisator die een sponsachtig knopgevoel aanzienlijk vermindert. En ja, dat kun je in de praktijk ook voelen!

Nieuw (in ieder geval voor Razer) zijn de extra multimediatoetsen en een volumeknop. Bovendien is de afwerking onberispelijk en ook van hoge kwaliteit. Het bijzondere: Naast de RGB single toetsverlichting wordt niet alleen de behuizing van het gaming toetsenbord omlijst door een lichtstrip, maar ook de afneembare polssteun. Deze laatste is magnetisch aan het toetsenbord vastgemaakt en blijkt ook zeer comfortabel te zijn dankzij de geïntegreerde vulling. Maar de prijs van meer dan 200 euro voor de Razer Huntsman Elite zou veel mensen moeten afschrikken.

GOEDE KEUZE

Corsair K63 Wireless

Adviesprijs

140,-

61.351 andere kochten dit product

Draadloos gamen met mechanische toetsen doe je met het Corsair K63 Cherry MX Red mechanische gaming toetsenbord. Dit toetsenbord met blauwe verlichting houdt het namelijk 15 uur vol op een lading. Schakel je de verlichting uit, dan gaat ie zelfs tot 75 uur mee. Je maakt verbinding via bluetooth of via de meegeleverde 1 ms 2.4 Ghz adapter, waarbij je verbinding veilig blijft dankzij de 128 bit AES encryptie. Dankzij de gevoelige Cherry MX Red switches worden ook de lichte aanrakingen geregistreerd. Zo ben jij de eerste die zijn hagel afvuurt tijdens een close combat shotgun duel. Na een rondelange killing streak zet je snel je overwinningsmuziek op via de ingebouwde multimediatoetsen.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

De Corsair K63 Wireless is het tweede toetsenbord in het testveld dat beschikbaar is in het zogenaamde TKL-formaat (Tenkeyless), d.w.z. zonder numeriek toetsenbord. Veel gamers geven de voorkeur aan dit compactere formaat, aangezien de afstand tussen het toetsenbord en de muis dus kleiner is. Bovendien is de communicatie met de PC draadloos, hetzij via Bluetooth LE, hetzij via een 2.4 GHz radioverbinding. Voor deze laatste aansluiting moet echter een kleine USB-dongle op de computer worden aangesloten.

Omdat de draadloze werking alleen via een batterij kan worden ingeschakeld, snijdt Corsair alle onnodige functies weg: er is een knopverlichting, maar deze brandt alleen monochroom in het blauw. Voor dit doel zijn er, ondanks de kleine afmetingen, aparte multimediatoetsen en bewezen schakelaars van Cherry, namelijk de MX Red.

De prijs is echter niet zonder prijskaartje. Als u het toetsenbord echter niet alleen aan uw bureau wilt gebruiken, maar ook in de woonkamer, dan bespaart u virtueel een tweede toetsenbord. En dan is de prijs voor de Corsair K63 Wireless eigenlijk nog steeds oké.

GOEDE KEUZE

Logitech G915 Lightspeed Wireless RGB

Adviesprijs

249,-

59.255 andere kochten dit product

Op zoek naar een toetsenbord voor professioneel niveau gaming die je meeneemt? Dan is de Logitech G915 Lightspeed Wireless RGB Mechanical Gaming Toetsenbord GL Tactile iets voor jou. Dit toetsenbord heeft vlakke mechanische toetsen met bruine Romer-G Tactile mechanische switches. Die zorgen ervoor dat iedere toets die jij indrukt, geregistreerd wordt. Door het lage gewicht van 50 gram wat nodig is om het actuatiepunt van de toets te bereiken, slaat de G915 de door jou ingevoerde acties zeer snel aan. Maak je setup compleet door met de RGB verlichting het toetsenbord één te maken met jouw andere apparatuur. Zo oogt jouw opstelling als een geheel.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

De Logitech G915 Lightspeed RGB biedt vlakke toetsen, maar beschikt nog steeds over mechanische schakelaars. Het drukpunt is duidelijk merkbaar en na enige gewenning glijdt u niet voortdurend van de gladde toetsen af. Maar deze liggen nog steeds erg dicht bij elkaar, wat betekent dat in plaats van de “shift” toets, de aangrenzende macro toetsen snel worden opgevangen.

Naast een individueel instelbare verlichting voor elke toets biedt de G915 ook mediatoetsen en slaat de persoonlijke instellingen direct op in het toetsenbord. Voor de aansluiting op de PC zijn er vele mogelijkheden, bijvoorbeeld via USB. Het toetsenbord wordt ook opgeladen via USB, zodat het indien gewenst draadloos kan worden bediend. Als gamer moet u de voorkeur geven aan de draadloze technologie van Logitech, die “Lightspeed” wordt genoemd, omdat er geen sprake is van een invoervertraging. Het gaming toetsenbord kan ook via Bluetooth worden gebruikt, maar is dan iets te langzaam voor hogesnelheidsspellen.

(Visited 495 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.