De beste WLAN-repeaters

Als de WLAN-ontvangst thuis zwak is, moet het draadloze netwerk worden versterkt. Maar hoe? Er zijn WLAN-repeaters, WLAN-voedingsadapters en sinds kort ook zogenaamde mesh-systemen beschikbaar. We hebben 22 apparaten getest en kunnen u vertellen wat het beste is voor wie.

Als u overal in uw huis een goede WLAN-ontvangst heeft, mag u zich gelukkig prijzen. Want in veel huishoudens bereikt het WLAN van de router meestal niet alle kamers of gebieden waar u de draadloze onlineverbinding wilt gebruiken. Een (te) zwak radiosignaal wordt een probleem als de webradio in de keuken blijft uitgaan of als de live online stream voortdurend verandert in een slechtere resolutie. Vervelend!

Verzwakker voor de WLAN-verbinding

Wat is de reden voor het beperkte aanbod met WLAN – en waarom is het in elk huishouden anders? De belangrijkste reden is de verzwakking van het WLAN-signaal. Als er geen obstakels zijn tussen de WLAN-router en de client, d.w.z. notebook, smartphone, tablet of webradio, is het mogelijk om afstanden van 100 meter en meer te overbruggen. Dit komt omdat het WLAN-signaal slechts relatief zwak wordt gedempt door luchtmoleculen. Maar wie heeft er een duidelijke zichtlijn naar de router vanaf elke plek in het huis?

Het WLAN-signaal wordt gedempt door muren en meubilair.

In de huiselijke omgeving wordt het bereik van het WLAN vooral beperkt door structurele obstakels in het transmissiepad. Dit zijn vooral wanden en scheidingswanden, vloeren en plafonds, maar ook kasten, rekken, radiatoren en andere (meestal massieve) meubels.

Al deze obstakels samen zorgen ervoor dat het signaal van de router op bepaalde plaatsen in huis gewoonweg te zwak is. Een stabiele verbinding met de WLAN-router is daar niet meer mogelijk – of de transmissiesnelheid is te laag voor bepaalde toepassingen zoals video-overdracht. Dit komt omdat naarmate de demping van het WLAN-signaal toeneemt, de fysiek mogelijke transmissiesnelheid – de transmissiesnelheid – tussen de router en het ontvangende apparaat ook afneemt.

Mogelijkheden voor WLAN-verbetering

Voor een goede WLAN-ontvangst zijn niet alleen de structurele omstandigheden van belang, maar ook de locatie van de router. Als het signaal ergens op de grond in een kast tussen veel kabels verborgen zit, zal het niet zo ver reiken als wanneer het vrij op een kast staat. Daarom is het eerste wat je moet doen is experimenteren met je bestaande router om te zien of je hem op een betere locatie kunt installeren.

De beste manier om problemen met de WLAN-ontvangst op te lossen is immers de router zo in te stellen dat het draadloze netwerk het hele appartement of huis bestrijkt. Als dit op een of andere manier mogelijk is voor u, doe het dan! Zelfs als u een beetje moet verbouwen of een netwerkkabel moet leggen: Uiteindelijk zult u de minste problemen hebben met deze oplossing. Want meer apparaten betekenen ook meer en meer bronnen van fouten.

De op één na beste, maar meestal onpraktische oplossing is om netwerkkabels door het huis te laten lopen en slecht voorziene delen van het huishouden met een directe kabelverbinding met de router te verbinden. Hier kunt u ofwel direct via de kabel (bijv. TV of PC) clients aansluiten, ofwel een WLAN-basisstation (access point) aansluiten, dat een eigen WLAN-netwerk opzet.

Een latere installatie van netwerkkabels en -aansluitingen vereist echter een zekere mate van handmatige vaardigheid en is niet altijd mogelijk. Vooral bij huurcontracten moet de eigenaar van het huis of appartement zijn toestemming geven als er grote ingrepen in de constructie van het gebouw nodig zijn.

Een eenvoudigere oplossing voor WLAN-zwakheden wordt beloofd door apparaten die kunnen worden gebruikt om de WLAN-ontvangst in het huishouden te verbeteren zonder te boren, te snijden en kabels te trekken. Er zijn drie verschillende technieken voor dit doel, en de volgende apparaatklassen worden dienovereenkomstig onderscheiden:

 • WLAN-repeater
 • WLAN-voedingssets
 • WLAN-Mesh-systemen

Een WLAN-repeater wordt ongeveer halverwege tussen de thuisnetwerkrouter en externe WLAN-cliënten geplaatst – waar de ontvangst nog goed is – en versterkt het WLAN-signaal van de router.

Een WLAN powerline set bestaat uit twee powerline adapters die een dataverbinding tot stand brengen tussen router en remote client via de in het huishouden aangelegde stroomkabels (vandaar de naam powerline). De remote powerline adapter heeft een geïntegreerd WLAN-basisstation (access point) dat een WLAN-netwerk uitzendt.

Een WLAN-Meshsysteem bestaat uit ten minste twee, maar indien nodig ook meerdere mesh-stations, die via WLAN-radio met elkaar zijn verbonden. Elk netstation dient ook als toegangspunt voor alle WLAN-apparaten binnen het radiobereik. Een van de mesh stations is opgezet als een router en maakt de verbinding met het internet. Het heeft dus ook speciale extra functies van een router die een WLAN-repeater of WLAN-voedingsset niet biedt. Dit zijn onder andere websitefilters (ouderlijk toezicht), firewall, bandbreedtebeheer (Quality of Service of QoS), SmartHome functies of handige toegang op afstand.

Er is geen algemene oplossing

Welke oplossing het meest geschikt is voor uw huishouden hangt altijd af van de individuele, structurele omstandigheden ter plaatse en van de individuele eisen die aan de apparaten worden gesteld. We kunnen daarom geen algemene aanbeveling doen over welke van de drie apparaatklassen de beste oplossing is voor uw woning. Maar natuurlijk kunnen we duidelijke aanbevelingen doen binnen de individuele uitrustingsklassen.

Alle drie de systemen hebben hun voor- en nadelen, die wij u op de volgende pagina’s in detail presenteren. In principe geldt het volgende: Als het enige doel in een appartement is om de WLAN-ontvangst in een of twee extra kamers te verbeteren, is een eenvoudige WLAN-repeater vaak de eenvoudigste oplossing. Het is echter goed mogelijk dat een van onze aanbevelingen in de categorie WLAN-repeater niet tot het gewenste succes in uw huishouden zal leiden. In dat geval moet u overstappen op een van onze aanbevelingen uit de wat duurdere apparaatklassen van WLAN powerline sets of WLAN mesh systemen.

De beste WLAN-repeaters

Een WLAN-repeater versterkt het WLAN-radiosignaal van de router. De WLAN-repeater ontvangt zijn gegevens draadloos van de router zoals een normale WLAN-client en stelt tegelijkertijd zijn eigen WLAN op waarnaar hij de gegevens doorstuurt. Op deze manier krijgen cliënten die te ver weg zijn voor een directe verbinding met de router (of geblokkeerd zijn door obstakels) indirect toegang tot de router via de WLAN-repeater.

Meestal wordt de repeater aangesloten op het WLAN van de bestaande router door middel van hoofddruk (WPS). Tegelijkertijd gebruikt de repeater deze toegangsgegevens om een identiek WLAN op te zetten voor de remote clients. Het voordeel: de clients kunnen naadloos aansluiten op het WLAN van de repeater, omdat ze deze toegangsgegevens hebben opgeslagen, mits ze eerder rechtstreeks op het WLAN van de router zijn aangesloten. Als gebruiker kunt u niet eens zien of u momenteel verbonden bent met het WLAN van de router of met het WLAN van de repeater, aangezien beide dezelfde SSID en WPA2-wachtwoord gebruiken.

Moderne WLAN-repeaters zijn in staat om met twee WLAN-radiofrequenties (2,4 en 5 Gigahertz) te werken. Hierdoor kunnen ze ofwel beide frequenties tegelijk selecteren ofwel de beste radioband voor de twee links. In dit geval moet de repeater echter wel zo zijn ingesteld dat deze indien nodig via beide WLAN-frequenties met de router kan communiceren.

De maximaal mogelijke transmissiesnelheid van een WLAN-repeater (zoals elk ander WLAN-apparaat) is afhankelijk van het aantal afzonderlijke datastromen dat de apparaten tegelijkertijd kunnen verzenden. Deze mogelijkheid wordt beschreven met de technische term “MIMO”. MIMO is de afkorting voor “Multiple Input Multiple Output” en geeft aan hoeveel parallelle dataverbindingen een WLAN-apparaat kan verzenden en ontvangen.

Niets werkt zonder MIMO

Voor onze test hebben we uitsluitend WLAN-repeaters geselecteerd die met minstens twee parallelle datastromen kunnen verzenden en ontvangen. Deze worden ook wel apparaten met 2×2-MIMO genoemd. Iets duurder zijn WLAN-repeaters met 3×3-MIMO en aanzienlijk duurder zijn apparaten die 4×4-MIMO ondersteunen. Een groter aantal parallelle datastromen verhoogt niet alleen de maximaal mogelijke transmissiesnelheid, maar biedt ook voordelen in het nauwkeuriger uitlijnen van het WLAN-signaal, wat op zijn beurt leidt tot een hoger bereik.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen WLAN-repeaters:

 1. favorietli-thumbnail
  FRITZ!REPEATER 1200
  Breid een snel wifi-signaal uit met de FRITZ!Repeater 1200 wifi-repeater.
  Deze wireless range extender zorgt ervoor dat je het bereik van jouw bestaande wifi-netwerk vergroot.

 2. li-thumbnail
  AVM FRITZ!REPEATER 3000
  Met de FRITZ! WLAN 3000 wifi repeater verleng je het draadloze
  internet signaal in huis. Zo creëer je ook een snelle wifi verbinding in de bijkeuken of op de studeerkamer.

 3. li-thumbnail
  TP-LINK RE650
  De TP-Link RE650 is een wifi repeater die je draadloos netwerk uitbreidt. Met
  snelheden van 1733 Mbps op 2,4 GHz en 800 Mbps op 5 GHz is hij geschikt voor e-mailen en googelen, gamen en HD video
  streamen.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

[ux_products type=”row” cat=”773″ products=”4″ offset=”10px” order=”asc”]

FAVORIET

blank

FRITZ!Repeater 1200

Adviesprijs

69,-

blank

15.005 andere kochten dit product

Breid een snel wifi-signaal uit met de FRITZ!Repeater 1200 wifi-repeater. Deze wireless range extender zorgt ervoor dat je het bereik van jouw bestaande wifi-netwerk vergroot. Plaats deze compacte repeater op een plaats waar je nog voldoende signaal hebt. Zo verleng je het signaal naar 1 of 2 aangrenzende kamers. Daarmee zorg je bijvoorbeeld voor voldoende ontvangst in de bijkeuken of zithoek. Dankzij de hogere snelheid is deze repeater geschikt om af en toe streaming video mee af te spelen. Heb je al een FRITZ!Box? Dan zet je met behulp van deze wifi-repeater één netwerk op met ontvangst in je hele huis.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

“A must have!”

Het instellen van de Fritz 1200 is een fluitje van een cent. Het nadeel is dat het mesh alleen werkt met gebruikte AVM producten. Dit geldt eigenlijk voor alle systemen. Eenmaal ingesteld zal de Fritz alle intekeningen gebruiken die ingesteld zijn op de Fritz router.

Danny de Jong

De FritzRepeater 1200 is de goedkoopste, meest energiezuinige en ruimtebesparende MU-MIMO-repeater van AVM, die via zijn twee 2×2 radiomodules verrassend goede overdrachtssnelheden levert, terwijl hij nog steeds niet alle MU-MIMO-stromen van een 4×4 router in beslag neemt. Zoals alle AVM-repeaters in onze test kan hij zeer eenvoudig worden geïntegreerd in een bestaand WLAN, wordt hij geleverd met vijf jaar garantie, een voorbeeldige Nederlandse documentatie en ondersteunt hij comfortabele mesh-functionaliteit in combinatie met een Fritzbox (van FritzOS 7). Met de geïntegreerde Gigabit LAN-poort kunnen apparaten met een kabelaansluiting in het WLAN worden geïntegreerd of kan de repeater als alternatief WLAN-toegangspunt worden gebruikt.

De installatie van de AVM FritzRepeater 1200 werkt zonder notebook of smartphone. Druk gewoon op de rode “Connect”-knop op de repeater, activeer dan de WPS-verbinding op de router en kort daarna worden de router en de repeater aangesloten. Vragen die tijdens de installatie kunnen ontstaan, worden behandeld in de bijgevoegde Quickinfo-brochure. Een gedetailleerde PDF-handleiding op de website van de fabrikant legt alle aanvullende instellingen van het apparaat uit (inclusief de werking als toegangspunt).

Er is geen app nodig voor de installatie.

Via het webadres http://fritz.repeater heeft u toegang tot de overzichtelijke gebruikersinterface van de repeater vanaf elke browser-client in het thuisnetwerk. De webinterface bevat een online-hulp (vraagteken-symbool), die de meeste functies in detail uitlegt. Het zal dus zelden nodig zijn om de handleiding te raadplegen. Praktisch: De webinterface van de repeater is gemaakt in “Responsive Design” en is daarom ook gemakkelijk te gebruiken op de smartphone – vergelijkbaar met de webinterface van een Fritzbox. Dit bespaart AVM een extra repeater-toegangsapplicatie.

GOEDE KEUZE

AVM FRITZ!Repeater 3000

Adviesprijs

139,-

blank

45.124 andere kochten dit product

Met de FRITZ! WLAN 3000 wifi repeater verleng je het draadloze internet signaal in huis. Zo creëer je ook een snelle wifi verbinding in de bijkeuken of op de studeerkamer. Doordat deze range extender via een speciale frequentie communiceert met je huidige router, gaat er geen wifi-snelheid verloren. In combinatie met een FRITZ!Box router, zet je zelfs een wifi mesh netwerk op. Daarmee heb je 1 groot draadloos netwerk in je hele huis.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

De AVM FritzRepeater 3000, die ongeveer twee keer zoveel kost, is de moeite waard voor iedereen die een bijzonder snelle WLAN-verbinding (bridge) nodig heeft tussen hun 4×4 WLAN-router en de repeater. De op de repeater aangesloten WLAN-clients gebruiken onafhankelijke WLAN-modules. Dit voorkomt dat één en dezelfde WLAN-module van de repeater voor clientverbindingen en de verbinding met de router moet worden gesplitst. Dit leidt op zijn beurt tot een merkbaar hogere transmissiesnelheid over de gehele afstand tussen client en router.

En zo bereiken we uitstekende netto transmissiesnelheden van meer dan 300 Mbit/s, zelfs met een 2×2 notebook (867 Mbit/s verbindingssnelheid) die via WLAN op de repeater is aangesloten. Een client die via een LAN-kabel op de repeater is aangesloten, bereikt zelfs netto-overdrachten tot 550 Mbps via de krachtige WLAN-brug. De twee Gigabit LAN-poorten van de FritzRepeater 3000 kunnen dus worden gebruikt om LAN-clients te bedienen met de helft van de snelheid van een Gigabit LAN (of meer). Zo is de Triband Repeater ook geschikt voor draadloze integratie van een thuisnetwerkgebied dat niet via een LAN-kabel kan worden aangesloten.

Als u alleen maar snel wilt surfen op het internet of films wilt streamen, heeft u niet zo’n hoge overdrachtssnelheid nodig, aangezien de internetverbinding zelden meer dan 50 of 100 Mbps biedt. Maar als u regelmatig gegevens overbrengt in het netwerk, zoals mediagegevens van een netwerkharde schijf, of als meer dan twee of drie gezinsleden gebruik maken van het uitgebreide WLAN, zoals in kantoren, dan is een krachtige repeater zoals de 3000 van AVM heel zinvol.

Een klein nadeel van het gebruik van de tribandrouter: De snelle WLAN-brug naar de router werkt alleen in het hogere 5 GHz-bereik vanaf kanaal 100. Daarom moet de 5 GHz WLAN van de 4×4-router ook in dit radiobereik zenden. Een Fritzbox met de huidige firmware past zich automatisch aan het hogere kanaalbereik aan. Het is mogelijk dat alternatieve routers handmatig moeten worden aangepast in hun WLAN-instellingen. Ook belangrijk: Niet elke dual-band client ondersteunt het volledige 5 GHz kanaalbereik, maar alleen de DFS-vrije kanalen 36 tot 48. Dergelijke apparaten kunnen dan alleen via 2,4 GHz WLAN met de Fritzbox communiceren of het tweede 5 GHz WLAN van de tribandrepeater gebruiken.

Helaas zijn er een aantal fabrikanten, waaronder overigens Amazon of Google met hun Firesticks, Chromecasts & Co., die de DFS-certificering van hun WLAN-producten om redenen van kosten en/of gemak vermijden. De fabrikant AVM, die zich voorbeeldig inzet voor een optimaal gebruik van het steeds dichter wordende WLAN-netwerk, kan natuurlijk niet verantwoordelijk worden gesteld voor de bewust berekende beperkingen van deze goedkope producten.

Als koper moet u zich er echter van bewust zijn dat er naast volledig functionele WLAN-producten helaas ook WLAN-producten op de markt zijn met een zeer beperkte functionaliteit die slechts een kwart (kanalen 36 tot 48) van de in Europa beschikbare 5 GHz-band voor WLAN kunnen gebruiken.

GOEDE KEUZE

TP-Link RE650

Adviesprijs

99,-

26.157 andere kochten dit product

De TP-Link RE650 is een wifi repeater die je draadloos netwerk uitbreidt. Met snelheden van 1733 Mbps op 2,4 GHz en 800 Mbps op 5 GHz is hij geschikt voor e-mailen en googelen, gamen en HD video streamen. De lichtgevende knop op het apparaat geeft met een rode of blauwe kleur aan wat de beste plek is om je repeater te installeren. Bovendien biedt de wifi repeater met 4 externe antennes net een beetje extra dekking. Dankzij de dual-core processor verwerkt de repeater alle signalen snel, waardoor je verbinding zonder haperingen werkt. En met de netwerkpoort sluit je een console, smart tv of desktop pc bedraad aan. Je beheert en stelt de repeater eenvoudig in met je smartphone of tablet via de TP-Link app.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

Met zijn snelle 4×4 dual-band radio biedt TP-Links RE650 vergelijkbare transmissieprestaties als de FritzRepeater 2400 en is uitgerust met de nieuwste MU-MIMO en een Gigabit LAN-poort, via welke de repeater een LAN-client kan integreren of kan worden gebruikt als een krachtig toegangspunt. De TP-Link-repeater is echter weer iets duurder dan de 2400 van AVM, minder energiezuinig, slecht gedocumenteerd en biedt “slechts” 3 jaar garantie in plaats van 5 jaar.

De RE650 is de nieuwste en snelste WLAN-repeater op papier van TP-Link. Het wordt verondersteld snelheden te bereiken tot “AC2600”, d.w.z. 2600Mbit/s. Dit zou een indrukwekkende snelheid zijn, vooral voor een repeater, ook in vergelijking met de gemeenschappelijke concurrentie van Linksys, Netgear en Co.

Maar natuurlijk is vooral bij WLAN-producten niet per se wat er op papier wordt geschreven wat je in werkelijkheid kunt verwachten.

Ten eerste is de RE650 relatief groot, hoewel TP-Link blijft vertrouwen op het klassieke en praktische ontwerp van de contactdoosadapter. Aan de andere kant heeft de repeater vier antennes, die het apparaat wat opvallender maken.

Deze intrekbare antennes zijn niet alleen maar decoratie, de RE650 heeft een 4×4 ontwerp. Dit betekent dat elke antenne echt een datastroom kan versturen.

De TP-Link RE650 zelf is in een vrij discrete wit/grijze kleurenmix. Zoals gebruikelijk is de koffer gemaakt van een eenvoudige hoogglans kunststof.

Het opzetten van de TP-Link RE650 is vrij eenvoudig en net als de meeste andere repeaters.

U wilt de snelste repeater op de markt met het beste bereik? Gefeliciteerd, want je hebt hem gevonden met de RE650!

Het bereik moet gemakkelijk voldoende zijn om een appartement van 120m² te dekken, zo niet nog meer.

(Visited 596 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *