De beste multitool

Voor lastige klussen op bijna ontoegankelijke plaatsen is een multigereedschap met een veelvoud aan verschillende gereedschappen de eerste keuze. Door zijn omvang en enorme veelzijdigheid met de vele beschikbare voorzetapparatuur is zo’n multigereedschap bijzonder geschikt voor filigraanwerk, maar minder voor projecten met een groot oppervlak.

Het begon allemaal met de Dremel, de Amerikaanse gereedschapsspecialist was de eerste die een multifunctioneel gereedschap op de markt bracht op basis van een handige oscillerende aandrijving. Hoewel de essentiële octrooien allang verlopen zijn en andere fabrikanten soortgelijke producten op de markt hebben gebracht, profiteert de oorspronkelijke Dremel nog steeds van de bestaande knowhow en zijn goede naam.

Multifunctioneel gereedschap – draaien of oscilleren

Het technische principe is even eenvoudig als effectief: een Dremel multigereedschap is gewoon een elektromotor in een handige axiale behuizing met variabele snelheid. Hij drijft een spil aan die op zijn beurt kan worden uitgerust met een grote verscheidenheid aan gereedschappen: voor boren, frezen, slijpen, polijsten en graveren.

In tegenstelling tot dit, moeten multifunctionele gereedschappen worden genoemd, die het gereedschap niet draaien maar laten oscilleren, deze machines worden daarom oscillerende multifunctionele gereedschappen genoemd. De gereedschapshulpstukken zijn daar grotendeels beperkt tot slijp-, schraap-, polijst-, snij- en zaagwerk. Door de oscillerende bewegingen en de speciale vorm van de gereedschappen zijn ze bijzonder geschikt voor moeilijk toegankelijke snij- en slijpwerkzaamheden.

Of het nu gaat om draaien of zwaaien – eigenlijk werken beide goed

Zo komt een oscillerende driehoekige schuurmachine tot in de hoeken om verfresten of tapijtlijm af te schrapen. De snijhulpstukken kunnen ook worden gebruikt om gedeeltelijk geassembleerde gipskartonplaten op maat te snijden, of om spijkers, schroeven en andere bevestigingsmiddelen dicht bij de muur in te korten. Dit kan echter ook worden gedaan met een roterend multifunctioneel gereedschap zoals de Dremel, met een snijschijf.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen multitools:

 1. favorietli-thumbnail
  DREMEL 4000
  De Dremel 4000 is een kluspakket voor de veeleisende klusser. In deze speciale platinum editie zit namelijk niet alleen de Dremel 4000, het meest krachtige en precieze multigereedschap van Dremel, maar ook nog eens alle relevante opzetstukken en accessoires.

 2. li-thumbnail
  PROXXON 28515
  Onovertroffen handig met een laag gewicht. Aangenaam, zingend geluid en vrije loop door gebalanceerde motor. Geen rammelen en slapen van de inzetgereedschappen. Voor boren, slijpen, polijsten, borstelen, scheiden en graveren. Met talrijke accessoires zoals fijnfrees, messingborstel, slijpschijven enz.

 3. li-thumbnail
  EINHELL TH-MG 135 E
  De Einhell TC-MG 135 E is een handzame en zeer praktische multitool, voor het uitvoeren van verschillende werkzaamheden. Gebruik de machine bijvoorbeeld voor het boren, graveren, polijsten, schuren, slijpen én frezen van verschillende materialen zoals hout, plastic en soortgelijke materialen.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

blank

Dremel 4000

Adviesprijs

175,-

blank

196.875 andere kochten dit product

De Dremel 4000 is een kluspakket voor de veeleisende klusser. In deze speciale platinum editie zit namelijk niet alleen de Dremel 4000, het meest krachtige en precieze multigereedschap van Dremel, maar ook nog eens alle relevante opzetstukken en accessoires. Zo wordt er een flexibele as, detailhandgreep, bewerkingsplatvorm, haakse hulpstuk, freesopzetstuk en een lijn- en cirkelfrees meegeleverd. En dan natuurlijk ook nog 128 originele Dremel accessoires. Al dit moois zit verpakt in een aluminium koffer van hoge kwaliteit.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Dit had ik al langer in mijn bezit moeten hebben!”

Ik heb ‘m nu een maand, en gebruik hem voor de (hout)hobby. Maar wat een genot om er mee te werken. Ik heb er spijt van dat ik er te lang mee heb gewacht om hem aan te schaffen. De mogelijkheden zijn bijna grenseloos, ongeacht waar je hem voor gebruikt. Voor mij is dat hout, maar metaal was ook geen probleem! Het fijne is dat hij traploos in te stellen is, dus dat betekent voor elke klus een instelling op maat! En dat met de vele accessoires&inzet bitjes die verkrijgbaar zijn. Kortom de Dremel is voor mij zijn gewicht in goud waard!!

Bjorn Klaarson

De stevige koffer van de Dremel 4000 set is verpakt met accessoires. Naast de Dremel 4000 met EZ Change – het accessoire snelwisselsysteem voor multifunctioneel gereedschap – bevat de set vier opzetstukken: balkgeleider, cirkel- en parallellenscharen, modelleertafel en comfortbeschermer. Naast deze hulpstukken bevat de set nog eens 75 originele Dremel accessoires zoals diverse slijp-, doorslijp- en polijsthulpstukken in diverse uitvoeringen.

Machine en toebehoren worden systematisch in de koffer opgeborgen, zodat vaak een snelle blik volstaat om de aanbouwdelen voor de verschillende taken te vinden. Vervolgens hoeft u alleen nog maar de gewenste dikte, grootte of het oppervlak van het slijp- of polijstvoorzetstuk te kiezen.

Deze EZ-Change zorgt voor een snelle en vooral gereedschapsloze wisseling van het aanbouwdeel; korte omsteltijden betekenen ook hier flexibel en snel werken. De opzetstukken worden eenvoudig vastgeschroefd en indien nodig met een schroef op hun plaats geborgd. In de koffer zit ook een geschikte tool.

De 4000 zelf ligt zeer goed in de hand dankzij de softgrip coating, de gereedschapshouder en de bedieningselementen, zoals de aan/uit schakelaar en de snelheidsverstelling, zijn ergonomisch gepositioneerd.

Een leuke eigenschap is dat het wiel voor het instellen van de snelheid geen denkbeeldige instelniveaus laat zien, maar de werkelijk gekozen snelheid – dit maakt het mogelijk om praktisch te werken.

Het feit dat de motorkoolstoffen gemakkelijk kunnen worden vervangen spreekt voor de duurzaamheid van deze machine; dit is net zo eenvoudig als het vervangen van een glaszekering op andere machines, de bijpassende schroevendraaier is ook inbegrepen.

Het standaard gemonteerde aanbouwdeel is slechts een bescherming voor de vingers en kan voor vele werkzaamheden gemonteerd blijven. Anders kan hij eenvoudig met de hand worden losgeschroefd en worden vervangen door een van de andere vier meegeleverde hulpstukken.

De Dremel 4000 moet zijn veelzijdigheid bewijzen op een heel bijzonder project: een fietsframe moet worden opgefrist, daarvoor werd het volledig gedemonteerd, zelfs de vork moest uit de opslagruimte worden gehaald.

Omdat de lagerschalen conventioneel werden aangedrukt en het in sommige gevallen niet meer mogelijk was om ze los te maken, werd een snijschijf voor metaal gebruikt. Snel werd de geschikte steekas gevonden in de accessoiredoos, en de geschikte maaischijf werd bevestigd, alles werkt intuïtief en zonder gereedschap.

Met de aangebrachte vonkenvanger en de hoogste snelheid werd de aluminium lagerschaal snel doorgesneden zonder de lagerzitting te beschadigen. Nu liggen de vork en het frame voor me, vrij van alle opzetstukken en kan de toplaag van de verf worden verwijderd.

De Dremel kan worden geschuurd met verschillende schuurgereedschappen met verschillende korrelgroottes en vormen. De Dremel werkt het meest effectief op plaatsen die niet meer toegankelijk zijn voor het schuren met de hand of met normaal gereedschap.

Na een snelle gereedschapswissel werd de oude verf eraf geschuurd. Hiervoor kan de nog gemonteerde vonkenvanger op de machine blijven zitten, maar dat hoeft niet. Het kan nuttig zijn om het te verwijderen als u naar plaatsen moet gaan die bijzonder moeilijk toegankelijk zijn, bijvoorbeeld tussen de twee vorkpoten of in het trapasgebied van het frame, vooral als het hier bijzonder krap is door extra steunen. Hier kunt u nog uitstekend werken met de speciaal gevormde korund kegels, waar grotere gereedschappen hun grenzen al bereiken.

De Dremel kan worden gebruikt op plaatsen waar geen plaats is voor groot gereedschap.

Gewoon zodat er geen misverstanden zijn: De goed bereikbare hoofdbuizen van het frame worden met een groot gereedschap of schuurblok geschuurd. Voor grote, gemakkelijk toegankelijke oppervlakken is het werken met het relatief kleine gereedschap van de Multitool op de lange termijn te omslachtig.

Dit geldt ook voor het latere polijsten. Wanneer het onmogelijk is om met de hand of met groot gereedschap te bereiken, wordt de Dremel gebruikt. Polijstschijven zijn verkrijgbaar in verschillende maten en ze worden ook in een handomdraai op de spil geschroefd, die dan weer zonder gereedschap in de klauwplaat van de Dremel wordt vastgezet.

De draaisnelheid is vooraf ingesteld, ook hier is de schaal in platte tekst zeer nuttig, omdat het gekartelde wiel vrijwel exact de ingestelde draaisnelheid laat zien, en niet een eenvoudige schaal die slechts in beperkte mate met de ingestelde draaisnelheid kan worden geassocieerd.

Voor meer stationair werk is de Dremel 4000 ook zeer geschikt, u hoeft alleen maar de optionele flexibele as te bevestigen, de machine aan de haak te hangen en u hebt een stationaire Dremel.

GOEDEKEUZE

Proxxon 28515

Adviesprijs

69,-

231.984 andere kochten dit product

Onovertroffen handig met een laag gewicht. Aangenaam, zingend geluid en vrije loop door gebalanceerde motor. Geen rammelen en slapen van de inzetgereedschappen. Voor boren, slijpen, polijsten, borstelen, scheiden en graveren. Met talrijke accessoires zoals fijnfrees, messingborstel, slijpschijven enz.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

Wenn Sie Kleinstarbeiten wie Gravierungen machen wollen, dann ist der Proxxon 28515 vielleicht der richtige für Sie. Er hat nicht die Power des Dremel und ist deshalb auch nicht mit Aufsätzen für schwierigere Arbeiten ausgestattet. Dafür ist er filigraner und kann noch fummeligere Arbeiten als der Dremel ausführen.

Proxxon verkauft das 28515 Set dezidiert als Modellbauer- und Gravierset, auch hier handelt es sich um eine handliche Maschine mit Drehspindel im Gegensatz zu Multifunktionsgeräten mit oszillierendem Werkzeug-Aufsatz.

Dank des kleineren Motors ist der MICROMOT 50/E sogar noch handlicher als der Dremel. Das hat allerdings seinen Grund: der MICROMOT wird per Netzteil mit nur 12 Volt betrieben, was ihn wie gesagt einerseits kompakter macht, andererseits verfügt er aber nicht über die Leistung des Dremel.

Trennscheiben und anderes schweres Gerät liegen ihm aus diesem Grund nicht so, es gehört daher auch nicht zum Lieferumfang.

GOEDE KEUZE

Einhell TH-MG 135 E

Adviesprijs

59,-

188.632 andere kochten dit product

De Einhell TC-MG 135 E is een handzame en zeer praktische multitool, voor het uitvoeren van verschillende werkzaamheden. Gebruik de machine bijvoorbeeld voor het boren, graveren, polijsten, schuren, slijpen én frezen van verschillende materialen zoals hout, plastic en soortgelijke materialen. De ingebouwde elektronische toerenregelaar maakt het mogelijk om de machine perfect aan te laten sluiten bij het materiaal waarmee gewerkt wordt.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

Voor degenen die geen probleem hebben met minder vermogen en middelmatige afwerking is de TH-MG 135 E set van Einhell een laaggeprijsd alternatief voor onze testwinnaar. Ook eenvoudige tot middelmatige taken kunnen met de Einhell zonder problemen worden uitgevoerd.

De Einhell TH-MG 135 E wordt ook geleverd met zowel een telescopisch statief als een flexibele schacht, zodat hij zowel mobiel als stationair kan worden gebruikt. De Einhell-set kost aanzienlijk minder dan onze favoriet.

Aan de andere kant heeft het multigereedschap van Einhell ook minder vermogen, hoewel het ook rechtstreeks van het lichtnet wordt gevoed.

De koffer laat ook niet zo’n hoogwaardige indruk achter als onze favoriet van Dremel, ondanks de soft-grip coating. Daarom is de Einhell set eerder een alternatief voor de smalle portemonnee en beheersbare taken.

(Visited 713 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *