De beste NAS voor beginners

De afkorting NAS staat voor “Network Attached Storage”, d.w.z. een dataopslagapparaat dat is aangesloten op het netwerk en dus toegankelijk is voor alle apparaten in dit netwerk. Met behulp van het gebruikers- en toegangsbeheer in het webmenu van de NAS kunt u instellen welke gebruiker in het thuisnetwerk toegang heeft (leesrechten) of zelfs welke inhoud kan wijzigen (schrijfrechten).

Om de NAS als centraal opslagapparaat in het thuisnetwerk zo toegankelijk mogelijk te maken, wordt deze meestal via een netwerkkabel op een vrije LAN-poort van de router aangesloten.

Als netwerkopslagapparaat heeft een NAS verschillende voordelen ten opzichte van een conventioneel USB-opslagapparaat (externe harde schijf, USB-stick): Alle apparaten in het thuisnetwerk, zoals pc’s, notebooks, tablets, smartphones, maar ook slimme tv’s of spelconsoles, kunnen op elk moment en zelfs gelijktijdig toegang krijgen tot de inhoud van de NAS.

Als netwerkopslagapparaat heeft een NAS verschillende voordelen ten opzichte van een conventionele harde schijf.

U hoeft dus niet langer voortdurend externe harde schijven te verplaatsen of te zoeken naar misplaatste geheugensticks. Zelfs smartphones of tablets, die meestal geen geschikte USB-interface hebben, kunnen via een app toegang krijgen tot het volledige fotoarchief of de geripte DVD-collectie op de NAS.

We hebben acht NAS-modellen van vijf verschillende fabrikanten getest en ons vooral geconcentreerd op apparaten voor minder dan 200 euro. De meeste van de NAS in onze test hebben twee drive bays, ook wel bekend als bay in het jargon. Elk 2 bay NAS-apparaat heeft dus ruimte voor twee interne harde schijven. Er zijn echter ook apparaten met vast geïnstalleerde harde schijven.

De prijzen van onze testkandidaten als lege koffers variëren van een goedkope 95 euro tot 173 euro. Dus als u zo’n lege NAS-koffer koopt, moet u de prijs voor twee interne 3,5 inch harde schijven toevoegen – of u hebt ze al thuis.

Als alternatief is elk door ons getest NAS-model ook verkrijgbaar in online shops met voorgeïnstalleerde harde schijven in verschillende capaciteiten – en natuurlijk, afhankelijk van de geïnstalleerde opslagcapaciteit, navenant duurder dan de prijs voor de lege koffer. Dit bespaart u de moeite om de schijven in de NAS apart te kopen en te installeren.

Wat kan NAS doen in het thuisnetwerk?

Elk NAS-apparaat voor het thuisnetwerk draait – net als een PC of notebook – met een eigen besturingssysteem, dat veel instelmogelijkheden of zelfs belangrijke informatie voor de gebruiker biedt. Aangezien een NAS meestal geen eigen beeldscherm of toetsenbord heeft, kunt u de instellingen van de NAS openen via de browser van elke pc of notebook in het thuisnetwerk.

U hoeft geen IT-professional te zijn om een NAS te beheren…

Meestal kunt u het webmenu van de NAS openen door een specifiek webadres in te voeren, als alternatief biedt elke NAS-fabrikant ook een bijbehorend hulpmiddel voor Windows (en vaak Mac OS) dat met één klik verbinding kan maken met de NAS. Ondertussen doen fabrikanten steeds meer moeite om de software zo te ontwerpen dat je geen IT-professional hoeft te zijn om alles te begrijpen.

Via het webmenu van de NAS kunt u vervolgens de basisinstellingen configureren, zoals het aanmaken van gedeelde mappen en gebruikers. Deze laatste kunnen dan lees- of schrijftoegang krijgen tot deze gedeelde mappen – of de toegang tot bepaalde mappen verbieden.

Voor de NAS-beginner is dit toegangsbeheer in het begin bijzonder moeilijk te begrijpen. Bovendien heeft elke NAS-fabrikant zijn eigen toegangsbeheer, wat de zaken er niet eenvoudiger op maakt.

Onze testwinnaar, WD My Cloud EX2 Ultra, is in dit opzicht vrij beginnersvriendelijk, aangezien het apparaat automatisch een aparte opslagruimte (gedeelde map) toewijst aan elke nieuw aangemaakte gebruiker en ook een openbare gedeelde map biedt die zonder gebruikersaccount toegankelijk is. In het algemeen is het toegangsbeheer met de verschillende gedeelde mappen en hun geautoriseerde gebruikers zeer overzichtelijk en kan het relatief eenvoudig worden aangepast.

De meeste andere NAS-apparaten in de test hebben ten minste één publieke gedeelde map in de basisconfiguratie, die vaak wordt aangeduid als een publieke map. Deze gedeelde mappen kunnen direct worden benaderd zonder dat u uw gegevens hoeft in te voeren, bijvoorbeeld via het netwerkmenu in Windows Verkenner – en het is niet nodig om verdere instellingen te maken in het webmenu van de NAS.

Houd er echter rekening mee dat elke andere gebruiker (of programma) op uw thuisnetwerk ook volledige toegang kan hebben tot de onbeschermde openbare mappen en de inhoud ervan kan wijzigen of verwijderen. Daarom is het beter om eerder vroeg dan laat vertrouwd te raken met het toegangsbeheer van de NAS. En helaas moet u daarvoor een kijkje nemen in de PDF handleiding van de NAS.

De NAS als mediaserver

Degenen die de eerste hindernis hebben genomen en al zijn begonnen met het vullen van hun nieuwe netwerkopslag met data, zullen zich kunnen richten op meer spannende onderwerpen zoals de mediaserverfunctie – vaak de meest gebruikte functie van een thuis-NAS. Dit komt omdat het u in staat stelt om video’s, foto’s en muziekbestanden die zijn opgeslagen op de NAS te delen op uw thuisnetwerk zonder speciale toegangsrechten. Zo zijn de foto’s en video’s van elk gezinslid desgewenst automatisch voor iedereen toegankelijk. U hoeft alleen maar de juiste gedeelde mappen te selecteren in het webmenu van de NAS, en de mediaserver zal deze multimediabestanden aan zijn map toevoegen. Vervolgens kunt u het fotoarchief of de filmcollectie van de NAS rechtstreeks naar de smart TV in de woonkamer, laptop, of tablet of smart phone sturen.

Met de mediaserver van een NAS kunt u eenvoudig foto’s en video’s delen met het hele gezin.

In een huishouden met meerdere personen kunnen ook meerdere mensen tegelijkertijd genieten van de inhoud van de mediaserver vanaf verschillende apparaten. Dit elimineert het gedoe van het terugkoppelen, misplaatste USB-geheugen of niet-bestaande interfaces.

Al onze NAS-apparaten in de test hebben zo’n mediaserver – of bieden er een aan als een gratis NAS-app voor installatie. Handig: De mediaserver van de NAS is toegankelijk voor bijna alle netwerkcompatibele spelers zoals smart TV, consoles, internetradio’s, etc. als ze ook zijn aangesloten op het thuisnetwerk. Selecteer eenvoudigweg Media Server als bron of bron in de speler.

Aangezien de apparaten niet direct toegang hebben tot de inhoud van de NAS, maar alleen via de mediaserver, hoeft u geen gegevens in te voeren. Er is ook geen gevaar dat u uw mediaschatten per ongeluk verwijdert terwijl u naar ze op tv kijkt.

Dit proces van het overbrengen en afspelen van video’s, muziek of foto’s van een mediaserver (hier: de NAS) naar een afspeelapparaat (smart TV, speler…) via het netwerk wordt streaming genoemd. Dit is in principe hetzelfde als het gebruik van een streaming portal zoals Netflix, Amazon Prime, Spotify, etc., behalve dat uw NAS-mediaserver zich niet op het internet bevindt, maar lokaal op uw thuisnetwerk.

Moderne NAS-apparaten zijn echter niet alleen geschikt als gegevensopslag en mediaserver in het thuisnetwerk, maar zijn ook beschikbaar met bepaalde beperkingen wanneer u niet thuis bent, maar ingelogd bent op een andere internettoegang (bij vrienden, op het werk, op vakantie…).

Toegang op afstand en automatische synchronisatie

U kunt thuis toegang krijgen tot de beeldmap van uw NAS via een app of webportaal van de NAS-fabrikant, zelfs als u onderweg bent. Hetzelfde geldt als u op het kantoor van uw belastingadviseur of een afspraak met een klant bent en dringend een specifiek document uit de werkmap van uw NAS nodig hebt.

Sommige moderne NAS-opslagapparaten gebruiken externe toegang om automatisch individuele bestanden of hele mappen tussen verschillende apparaten te synchroniseren. U wijzigt bijvoorbeeld een Excel-bestand dat is opgeslagen op de harde schijf van uw kantoor-PC en u verwijdert ook verschillende beeldbestanden. De synchronisatiefunctie wijzigt ook hetzelfde Excel-bestand dat is opgeslagen in de corresponderende map op de harde schijf van uw thuisnotitieboekje en verwijdert ook de beeldbestanden.

Om de synchronisatie te laten werken, moet cliëntsoftware van de NAS-fabrikant worden geïnstalleerd en moeten de bijbehorende synchronisatiemappen op alle deelnemende computers worden ingesteld. De synchronisatie gebeurt altijd vanuit een centrale synchronisatiemap op de NAS. Hier is het ook mogelijk om meerdere versies van gewijzigde of verwijderde bestanden te bewaren – en deze te herstellen in geval van nood.

In ons testveld ondersteunen Western Digital (WD), Qnap en Synology NAS-apparaten deze uiterst nuttige synchronisatiefunctie.

Toegang op afstand tot de NAS

Om ervoor te zorgen dat de toegang op afstand, en dus de synchronisatiefunctie die ervan afhangt, op alle internettoegangspunten werkt, worden de NAS-apparaten door de fabrikant met het internet verbonden via een zogenaamde relayserver. Zonder een relayserver zijn NAS-apparaten die via een zogenaamde DS-Lite verbinding met het internet zijn verbonden, niet meer van buitenaf te bereiken. Dus als u toegang op afstand tot uw NAS wilt gebruiken, moet u de voorkeur geven aan een apparaat met een relaisdienst.

Houd er echter rekening mee dat het geen zin heeft om mappen te synchroniseren met meerdere gigabytes of zelfs de gehele HD-videocollectie via toegang op afstand. Voor de nabije toekomst zijn de onlineverbindingen van een gemiddeld privé-huishouden in Duitsland nog steeds veel te traag. Gedistribueerde synchronisatie is meer geschikt voor geselecteerde, veelgebruikte documenten of actuele projectgegevens.

Probleem data back-up

Er zijn ook NAS’s die slechts één interne harde schijf hebben (1-bay NAS). Wij raden deze echter af. De reden: Als deze ene schijf plotseling stopt met werken, gaat alle data die op de NAS is opgeslagen verloren. En iedereen die al enkele jaren met harde schijven te maken heeft, weet: helaas kunnen harde schijven op elk moment het spook opgeven.

Naar onze mening moet een NAS altijd zo worden bediend dat alle gegevens die erop zijn opgeslagen het falen van een interne harde schijf kunnen overleven. Bij een 2-bay NAS betekent dit: U gebruikt twee harde schijven van hetzelfde model – of tenminste met hetzelfde formaat (bijv. 3,5 inch), dezelfde opslagcapaciteit (bijv. 4 terabyte elk) en dezelfde draaisnelheid (bijv. 5400 omwentelingen per minuut).

De enige uitzondering: Als u de harde schijf van het netwerk uitsluitend gebruikt voor back-ups voor uw laptops en smartphones in het huishouden, is één harde schijf voldoende. Dit komt omdat uw gegevens zowel op de laptop als op de NAS beschikbaar zullen zijn. Het is zeer onwaarschijnlijk dat het geheugen van beide apparaten tegelijkertijd uitvalt. Maar kijk uit: Als u gegevens op de NAS opslaat om ruimte te maken op uw laptop, heeft u geen reservekopie van de gegevens! Met een 2-bay NAS ben je altijd aan de veilige kant.

Met een RAID 1-systeem wordt van alle gegevens die u op de NAS opslaat automatisch een back-up gemaakt op twee harde schijven.

Wanneer u een 2-bay NAS instelt, gebruikt u de setup-wizard om aan te geven dat de twee harde schijven met elkaar verbonden zijn om een RAID 1-systeem te vormen. Dit systeem wordt ook wel schijfspiegeling genoemd. Alle gegevens die u op de NAS opslaat worden in tweevoud opgeslagen: een versie van het bestand gaat op de interne schijf 1 en de tweede, identieke versie van het bestand gaat op de interne schijf 2. Als een van de twee opslagmedia uitvalt, worden de bestanden nog steeds volledig op de andere schijf opgeslagen.

Met Qnap worden het raidsysteem en de datavolumes ingesteld via een setup-wizard.

Natuurlijk kunt u met RAID-1 slechts de helft van de maximaal beschikbare opslagcapaciteit op uw NAS gebruiken. In een 2-bay NAS met twee interne 4-terabyte schijven, zou je eigenlijk een totale opslagcapaciteit van 8 terabyte hebben. In de RAID-1-modus kunt u echter slechts de helft hiervan, d.w.z. 4 terabytes, gebruiken als opslag voor uw gegevens, aangezien de tweede schijf alleen voor veiligheidsdoeleinden wordt gebruikt. Toch raden wij u sterk (!) aan dit offer te brengen voor de veiligheid van uw gegevens.

En als niet slechts één interne schijf, maar de hele NAS is beschadigd of zelfs gestolen? In een dergelijk geval kan – in ieder geval voor een deel van uw gegevens – de bovengenoemde synchronisatiefunctie de levenslijn zijn, omdat de gesynchroniseerde gegevens zich nog steeds op de juiste geconfigureerde pc’s of notebooks bevinden. Daarnaast kunnen al onze testapparaten worden gekoppeld aan één (of meer, vaak oplaadbare) cloud-opslagdiensten, met behulp waarvan back-ups van bijzonder belangrijke gegevens kunnen worden uitbesteed aan een cloudserver op het internet.

Dit is hoe we hebben getest

We hebben alle NAS-apparaten uitgerust met lege behuizingen met twee 4-terabyte harde schijven van de fabrikant Western Digital en deze vervolgens ingesteld als een RAID 1-systeem. Daarbij hebben we al een eerste indruk gekregen van de bruikbaarheid, de apparatuur, de documentatie en de functionaliteit van de testapparatuur.

Hoe te testen we Synology Setup Volume Raid SynchronizationNAS voor beginners test: Hoe te testen we Data RateNAS voor beginners test: Hoe te testen we Nas Tester Thecus NasNAS voor beginners test: Hoe te testen we Streaming met conversie (plex)
We hebben ook de overdrachtsprestaties van de NAS-schijven in het Gigabit-netwerk gemeten, hun stroomverbruik (stroomverbruik) tijdens het schrijven, het inactief zijn of de winterslaap, en we hebben de energiebesparende functies getest (slaapfunctie, planner voor automatisch uit- en inschakelen). Een belangrijk punt was ook hoe gemakkelijk of ingewikkeld het is om toegang op afstand tot de NAS in te stellen – en of toegang op afstand tot de NAS echt haalbaar is in elk thuisnetwerk.

En natuurlijk hebben we ook de noodtoestand getest: Hoe gedraagt een NAS zich als een van de twee interne harde schijven uitvalt in de RAID 1-bewerking, en hoe gemakkelijk is het voor de gebruiker om de defecte opslagschijf te vervangen?

Onze lijst met zorgvuldig gekozen netwerkopslagapparaten:

 1. favorietli-thumbnail
  WD MY CLOUD EX2 ULTRA
  De WD My Cloud EX2 Ultra is een NAS met uitgebreide gegevensbescherming om je bestanden veilig te bewaren. Met de gratis My Cloud app voor Android en iOS bekijk en bewaar je jouw bestanden, waar ook ter wereld.

 2. li-thumbnail
  QNAP TS-228A
  Met de QNAP TS-228A maak je thuis back-ups van al je belangrijke bestanden. Gebruik deze NAS om automatisch onvervangbare foto’s van je smartphone of computer veilig op te slaan. Plaats 2 harde schijven in de NAS en je slaat al je bestanden zelfs dubbelveilig op.

 3. li-thumbnail
  SYNOLOGY DS218J
  De Synology DS218j is een NAS zonder schijven ontwikkeld als persoonlijke cloud voor thuis. Je maakt namelijk automatische back-ups van je tekstdocumenten, vakantiefoto’s en video’s van je pc, tablet en smartphone.

 4. li-thumbnail
  ASUSTOR AS1002T V2
  De Asustor AS1002T v2 is een instap-NAS met ruimte voor 2 harde schijven. Hiermee creëer je je eigen cloud met een opslagruimte tot 32 terabyte. Deze NAS is met een hoogte van 16,5 centimeter zeer compact.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

[ux_products type=”row” cat=”502″ products=”4″ offset=”10px” order=”asc”]

FAVORIET

WD My Cloud EX2 Ultra

WD My Cloud EX2 Ultra

Adviesprijs

329,-

blank

66.532andere kochten dit product

De WD My Cloud EX2 Ultra is een NAS met uitgebreide gegevensbescherming om je bestanden veilig te bewaren. Met de gratis My Cloud app voor Android en iOS bekijk en bewaar je jouw bestanden, waar ook ter wereld. Heb je een uitgebreide serie- en filmcollectie? Download de Plex app en bekijk je media op je tv, smartphone, tablet of laptop. De NAS schakelt automatisch uit als je er geen gebruik van maakt. Breid de opslagcapaciteit uit door er via usb een externe harde schijf of usb stick op aan te sluiten.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij Amazon Bekijk prijs bij coolblue

“NAS met grote mogelijkheden en een “kleine” prijs!”

Na lang zoeken eindelijk een NAS gevonden die me echt aanstond. Vooral de Raid1 configuratie was vooral belangrijk. En je kan bijkomende apps instaleren waar ik direct de antivirus heb geïnstalleerd op de My Cloud. Handig in installeren en configuratie. Een aanrader voor iedereen.

Chris Brender

De WD My Cloud EX2 Ultra is aangenaam snel te implementeren in het thuisnetwerk, zelfs als u ervoor kiest een blanco chassis aan te schaffen. U kunt het webmenu van de NAS openen via het duidelijk gestructureerde dashboard, en alle andere instellingen worden ook duidelijk uitgelegd en vaak met informatie weergegeven. Nuttige hulpmiddelen die door de fabrikant worden geleverd, maken het gemakkelijk om toegang te krijgen tot het webmenu van de NAS en zijn gedeelde mappen, en maken automatische back-ups van de PC naar de NAS mogelijk of synchroniseren van inhoud tussen de NAS en verschillende clients. De WD My Cloud EX2 Ultra is door de hoge overdrachtsnelheden en de energiebesparende functies de winnaar van de test.

Als u een lege WD-NAS-behuizing koopt, moet u in totaal vijf schroeven draaien om twee 3,5-inch harde schijven te installeren: Twee schroeven en een treklipje zijn elk bevestigd aan de twee interne 3,5-inch harde schijven, die vervolgens rechtop in de NAS-behuizing worden geplaatst. Met behulp van het treklipje kan een defecte harde schijf uit de behuizing worden verwijderd en later zonder problemen worden vervangen. De vijfde schroef wordt met de hand vastgeschroefd en fixeert een dwarsplaat zodat de harde schijven niet uit de koffer kunnen glippen bij het transporteren van de NAS.

De webinterface van de in het thuisnetwerk aangesloten en opgestarte NAS is toegankelijk in de browser van een thuisnetwerk-pc of via het adres http://mcloud.com/setup. U kunt ook de WD SmartWare-tool installeren vanaf de website van de fabrikant (ondersteuningsgebied). Dit omvat een handige back-upoplossing voor de computer, evenals WD QuickView en WD Access-componenten die u naar het webmenu van de NAS brengen en directe toegang bieden tot de gedeelde mappen die al in Windows Verkenner zijn gemaakt.

Zoals reeds vermeld, kunnen naast de beheerder ook andere gebruikers worden aangemaakt tijdens de installatie. Door het privé-mailadres van elke gebruiker op te geven, maakt het WD-NAS niet alleen een privé-map voor elke gebruiker aan, maar stelt het ook toegang op afstand tot die map in. De toegang op afstand wordt ingesteld door een mail te sturen naar de mailbox van elke gebruiker en hem of haar te vragen een wachtwoord toe te kennen.

Als u uw gegevens onderweg wilt opvragen, kunt u ze gewoon in de browser oproepen.

Iedereen die later onderweg toegang wil krijgen tot zijn of haar gegevens, roept gewoon de website http://www.mycloud.com op in zijn of haar browser, klikt op de knop Aanmelden bij Mijn Cloud in de rechterhelft van het venster en logt vervolgens in met zijn of haar e-mailadres en het wachtwoord dat hij of zij eerder heeft toegekend. De verbinding met de NAS wordt tot stand gebracht via een gecodeerde https-verbinding.

In onze test werkte het streamen van media in het thuisnetwerk via de reeds voorgeïnstalleerde mediaserver (Twonky) zonder problemen met alle gangbare video-, audio- en beeldformaten. Als zich hier problemen met streaming voordoen, moet u controleren of het bijbehorende afspeelapparaat mogelijk niet met bepaalde formaten overweg kan.

Na ongeveer tien minuten zonder toegang tot het thuisnetwerk schakelt de NAS zijn interne harde schijven in de slaapstand en verbruikt dan slechts 5,8 Watt in plaats van 13,3 Watt. De ventilator, die bij normaal gebruik al zeer stil is, is in de slaapstand niet meer hoorbaar. De ventilator van de WD-NAS wordt eigenlijk pas echt luid als u de virusscanner start die via een app kan worden geïnstalleerd of als de NAS opnieuw opstart. Na het opstarten keert de ventilator terug naar de normale stille werking.

Gebruik het stroomplan om uit en in te schakelen
De WD-NAS heeft echter geen stroomschakelaar op de harddiskbehuizing. U kunt het WD-NAS afsluiten via het webmenu, maar dan moet u de stekker kort uit het stopcontact halen (loskoppelen en opnieuw aansluiten) en vervolgens opnieuw opstarten. Als alternatief kan de NAS worden opgestart met het WD-hulpprogramma, maar u moet wel een computer met de juiste apparatuur bij de hand hebben.

Naar onze mening is de meest verstandige oplossing het activeren van het stroomplan in de instellingen van de NAS. Hierdoor kunt u voor elke dag van de week instellen wanneer de NAS automatisch moet opstarten en wanneer deze weer moet worden uitgeschakeld.

Een aangesloten USB-opslagapparaat is echter minder geschikt als back-upoplossing voor inhoud op de WD My Cloud EX2 Ultra, omdat WD geen planner biedt voor regelmatige back-ups. Deze moeten altijd handmatig worden geactiveerd wanneer dat nodig is, wat niet erg handig is.

Maar u kunt back-ups plannen naar andere (WD) NAS-apparaten op het netwerk en diensten zoals Amazon S3 of ElephantDrive gebruiken voor cloudback-ups. Deze laatste biedt in ieder geval een gratis instapmodel voor 2 gigabyte aan back-upopslag in de cloud.

Back-ups van de pc worden gemakkelijk gemaakt met het “WD SmartWare”-hulpmiddel, en synchronisaties (zelfs op afstand) tussen meerdere computers en de NAS worden ingesteld met het “WD Sync”-hulpmiddel.

GOEDE KEUZE

QNAP TS-228A

Adviesprijs

189,-

55.998 andere kochten dit product

Met de QNAP TS-228A maak je thuis back-ups van al je belangrijke bestanden. Gebruik deze NAS om automatisch onvervangbare foto’s van je smartphone of computer veilig op te slaan. Plaats 2 harde schijven in de NAS en je slaat al je bestanden zelfs dubbelveilig op. Foto’s, muziek en films die je bewaart op deze NAS bekijk of beluister je direct vanaf het netwerk op je smart tv of game console. Met Download Station zorg je ervoor dat je altijd de laatste afleveringen van jouw favoriete serie klaar hebt staan. Zonder dat je hier zelf iets voor hoeft te doen. Je installeert de NAS eenvoudig, je hebt geen schroevendraaier nodig. Dankzij het onopvallende design plaats je hem bovendien in je woonkamer.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij Amazon Bekijk prijs bij coolblue
De Qnap TS-228A is het meest compacte apparaat in onze test en biedt samen met het model van Synology veruit de meeste functionaliteit in het testveld, niet in de laatste plaats vanwege de uitbreidbaarheid met talloze NAS-apps. Een aanbeveling voor iedereen die al wat meer weet over NAS-apparaten of iets nieuws wil leren.
 
Net als onze testwinnaar van Western Digital zijn ook beide interne harde schijven verticaal in de Qnap TS-228A geïnstalleerd. De NAS-behuizing is dus iets compacter dan die van WD en is het enige apparaat in de test dat volledig zonder schroevendraaier kan worden ingesteld. Hier hoeft slechts één enkele schroef aan de onderkant van de koffer te worden vastgeschroefd (met de hand). De interne harde schijven worden met plastic strips in de schijfruimte bevestigd.
 
In het begin zou men zich, zoals voorgesteld, moeten registreren voor een gratis gebruikersaccount bij myQnapCloud.com. U hebt het later nodig voor externe toegang via Qnap’s CloudLink-app en voor de Qsync-back-upoplossing, waarmee u geselecteerde inhoud op de NAS en een of meer pc’s gesynchroniseerd kunt houden, vergelijkbaar met de WD Sync-oplossing.
 
Een speciaal kenmerk van Qnap is de zogenaamde Snapshot-functie, die anders alleen in veel duurdere NAS-apparaten te vinden is. Als de NAS-opslag (kleiner volume) overeenkomstig is ingesteld, kunt u deze functie gebruiken om back-uppunten te maken van een volledig opslaggebied (volume) en deze toestand op elk gewenst moment later te herstellen.
 
Daarnaast schittert Qnap’s NAS met een enorme hoeveelheid aan instellingen en app-extensies die het hart van de ambitieuze thuisnetwerker zullen behagen, maar die ook sommige beginners volledig kunnen overweldigen – goed dat Qnap een uitstekende online hulp biedt bij de zoekfunctie.
 
Opmerking: Vergeleken met de andere testkandidaten duurt het extreem lang voordat de Qnap NAS is uitgeschakeld. Als u het automatische voedingsschema van de NAS gebruikt, moet u een goede vijf minuten (!) opstarttijd toevoegen aan de ingevoerde opstarttijd totdat de NAS weer klaar is voor gebruik.

GOEDE KEUZE

Synology DS218j

Adviesprijs

189,-

88.652 andere kochten dit product

De Synology DS218j is een NAS zonder schijven ontwikkeld als persoonlijke cloud voor thuis. Je maakt namelijk automatische back-ups van je tekstdocumenten, vakantiefoto’s en video’s van je pc, tablet en smartphone. Bovendien houdt de Synology software versies bij van je bestanden, waardoor je ongewenste wijzigingen ongedaan maakt en eerdere aanpassingen herstelt. Ook synchroniseert de NAS bestanden met meerdere apparaten, zodat je op elke computer in het netwerk bestanden aanpast. Via QuickConnect benader je de NAS op afstand in je browser.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

Net als Qnap biedt Synology DS218j alle functies van WD My Cloud EX2 Ultra, plus vele extra instellingen en spannende en talrijke uitbreidingen via de NAS-app. Maar net als Qnap gaat deze extra functionaliteit onvermijdelijk ten koste van de duidelijkheid en het gebruiksgemak, vooral voor de NAS-nieuweling.

Om twee harde schijven in de lege NAS-behuizing DS218j te installeren zijn acht schroeven en een kruiskopschroevendraaier nodig. Er zijn nog twee schroeven nodig om de kofferdeksel te bevestigen. Dit is handiger met andere fabrikanten.

Na de eerste installatie, inclusief het aanmaken van RAID, heeft Synology geen gedeelde mappen aangemaakt. Om überhaupt toegang te krijgen tot een aandeel, moet men eerst het menu Gedeelde map in het Configuratiescherm openen en op Aanmaken klikken. Met de volgende wizard kunt u vervolgens gedeelde mappen aanmaken.

Gelukkig biedt Synology, net als Qnap, ook uitstekende, zeer gedetailleerde hulp. Hetzelfde geldt voor de handige toegang op afstand die Synology Quickconnect oproept en de bijbehorende automatische synchronisatie over meerdere apparaten, die hier Cloud Station wordt genoemd.

In tegenstelling tot Qnap heeft Synology de mogelijkheid om individuele gedeelde mappen te versleutelen om de inhoud ervan verder te beschermen tegen ongeoorloofde toegang. Met Qnap of Western Digital kan alleen het gehele opslagvolume worden gecodeerd bij de creatie, maar niet achteraf. Synologys DS218j ondersteunt geen snapshots.

GOEDE KEUZE

Asustor AS1002T v2

Adviesprijs

189,-

blank

99.653 andere kochten dit product

De Asustor AS1002T v2 is een instap-NAS met ruimte voor 2 harde schijven. Hiermee creëer je je eigen cloud met een opslagruimte tot 32 terabyte. Deze NAS is met een hoogte van 16,5 centimeter zeer compact. De AS1002T v2 produceert slechts 19 decibel in standby en 32 in werking. Hierdoor heb je geen last van het apparaat wanneer je hem in een leefruimte plaatst. Deze NAS heeft een gigabit ethernet poort waarmee je internetsnelheden tot 125 megabyte per seconde haalt. Dankzij 2 usb poorten sluit je bijvoorbeeld externe harde schijven aan, voor extra opslagruimte. De Marvell dual core processor heeft een kloksnelheid van 1,6 gigahertz, waardoor je NAS meerdere taken tegelijk aankan. Je installeert de NAS zonder schroevendraaier.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue
Er zijn in totaal 10 schroeven nodig om twee 3,5-inch harde schijven in de Asustor AS1002T v2 te installeren, maar deze kunnen gemakkelijk worden vastgeschroefd zonder de hulp van een schroevendraaier. De NAS kan worden ingesteld via de browser op de PC of via de smartphone-app AiMaster. Voor dit laatste moet u de “one-click setup” selecteren en overschakelen naar de “balanced” optie in plaats van het vooraf ingestelde “maximum” geheugengebruik.
 
Als u de instellingen van de NAS wilt aanpassen (“Custom Setup”), moet u dit niet doen via de smartphone-app, maar de NAS openen via de browser op een pc of notebook. Het NAS-menu wordt weergegeven op http://acc.asustor.com als de NAS en de PC in hetzelfde LAN zijn geregistreerd.
 
Voor de verdere installatie van de NAS raden wij u aan de NAS altijd via de (PC) browser te benaderen, net als bij de NAS-apparaten van andere fabrikanten. De smartphone-app biedt meestal slechts een fractie van de instelmogelijkheden, en de gedetailleerde online hulp van de Asustor NAS is alleen beschikbaar in het webmenu van de NAS-apparaten, net als Synology en Qnap.
 
Als u de Asustor NAS wilt gebruiken als een mediaserver (Plex, etc.), om afzonderlijke NAS-mappen te synchroniseren met verschillende cloud-opslagapparaten (Dropbox, Google Drive, OneDrive…), als een VPN-server of anderszins, installeer dan gewoon de juiste app van Asustor App-Central.
 
Toegang op afstand tot de AS1002T v2 werkt via een aparte service genaamd EZConnect, mits u de poortbesturing via UPnP in uw thuisnetwerkrouter hebt ingeschakeld en ook via een openbaar IPv4-adres met het internet bent verbonden. Gebruikers van DS-Lite poorten hebben geen toegang tot deze NAS van buitenaf. Daarvoor zou Asustor een zogenaamde relaisdienst moeten aanbieden, zoals Qnap, Synology of Western Digital.
 
Wie (als DS-Lite klant) zonder toegang op afstand kan, krijgt met de AS1002T v2 een snelle en voor de woonkamer geschikte thuisnetwerkopslag met uitgebreide functies en een extreem groot aantal app-uitbreidingsmogelijkheden.
(Visited 1.295 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *