De beste boorhamer

Wie gaten wil boren in hard materiaal bereikt al snel zijn grenzen met een klassieke slagwerkboor. Om beton en graniet onder de knie te krijgen, is het beter om zwaardere apparatuur te gebruiken: hamerboren met hun krachtige motoren en krachtige percussiemechanismen zijn ontworpen om zelfs in de hardste materialen gaten te boren.

Net als bij andere gereedschappen variëren de prijzen van hamerboren aanzienlijk afhankelijk van het model. Maar duurder is hier niet altijd beter: als je een doe-het-zelver bent en af en toe maar een paar gaten boort, heb je niet per se een zondig dure professionele machine nodig. De goedkope Einhell RT-RH 32 E leverde zelfs het beste boorresultaat van alle machines in de test. Dit zegt natuurlijk niets over de duurzaamheid bij continu gebruik op de bouwplaats, daarom bevelen wij Hilti aan bij professionals.

We hebben 10 boorhamers in alle prijsklassen getest, er zijn nog 7 modellen beschikbaar. Hier zijn onze aanbevelingen in het korte overzicht. Zoals altijd vindt u hieronder het gedetailleerde overzicht.

Boorhamer of multi-hamer?

Er waren momenten dat de doe-het-zelver het moest doen met een min of meer krachtige percussieboor. Ook voor grotere boringen, zoals kernboringen voor het zetten van inbouwdozen in beton, moesten indien nodig passende bevestigingen worden gebruikt. Lichter beitelwerk was letterlijk alleen met de hand mogelijk.

De ultieme machine voor dergelijk zwaar werk was later uitsluitend beschikbaar voor ambachtslieden – de Hilti, waarvan de naam door velen wordt gebruikt als synoniem voor hamerboren. Hoewel het Liechtensteinse bedrijf niet de eerste was die boorhamers produceerde, was het wel van groot belang voor het succes van de machine.

Omdat de fabrikant nog steeds vasthoudt aan het professionele verkoopkanaal, heeft de doe-het-zelver vaak alleen de mogelijkheid om een gebruikte machine aan te schaffen. Of dit de moeite waard is, is echter nog maar de vraag, want alle machines van het bedrijf zijn zeer gespecialiseerd: de bovengenoemde boorhamer kan alleen maar gaten in beton boren en soms is een beetje beitelwerk nodig. Het werk op de bouwplaats wordt dan snel en probleemloos uitgevoerd – tijd is immers geld, en hoe meer tijd zo’n speciale machine helpt te besparen, hoe eerder ze haar aankoopkosten en, in geval van twijfel, die van haar broers en zussen voor andere taken afschrijft.

Voor de allround vakman die de Hilti-krater op de bouwplaats niet in een stukloon slaat, maar door zijn veelzijdigere werk beter bediend wordt door een universeel inzetbare machine, zijn dergelijke professionele machines echter maar beperkt geschikt. En zelfs de gemiddelde doe-het-zelver boort het liefst met één machine in hout en metaal, maar ook in steen of beton. De conventionele klopboormachine bereikt echter snel zijn grenzen met enkele betonnen plafonds of wanden.

Hier moet een zogenaamde multi-hamer worden gebruikt, die de mogelijkheid heeft om een normale snelspanboorhouder te bevestigen, die ook normale boren kan bevatten, in plaats van de SDS-boren die normaal gesproken met boorhamers worden gebruikt. Ook voor deze machines is een draaiing met de wijzers van de klok mee of in de richting van de wijzers van de klok verplicht. Het feit dat het door het ontwerp ook mogelijk is om tegels af te hakken of metselwerk te beitelen is iets wat je graag mee wilt nemen – je weet maar nooit.

Boorhamer versus percussieboor: Wat is het verschil?

Het grootste verschil tussen een boorhamer en een klopboormachine is het zogenaamde slagwerkmechanisme: de klopboormachine werkt met twee spiraalvormige schijven, die tijdens de draaibeweging een impulsachtige slagbeweging in axiale richting tegen elkaar aan geven.

De frequentie van de percussies is afhankelijk van de draaisnelheid. Het is het meest effectief wanneer het zeer hoog is, terwijl de intensiteit ervan afhangt van de tegendruk die door de vakman op de machine wordt uitgeoefend. Een slagwerkboor heeft daarom altijd een rugslag waartegen de vakman zich met zoveel mogelijk kracht moet schrap zetten. Dat maakt percussieboren in beton zo’n zweterige aangelegenheid.

Wanneer de impact wordt uitgeschakeld, worden de getande borgringen stevig aan elkaar gekoppeld en kan men boren in hout, plastic, metaal en andere materialen waarbij de boor spaan voor spaan verwijderd wordt en beter werkt zonder impact.

Het slagmechanisme van een boorhamer werkt fundamenteel anders: het bestaat uit een massa die als een hamer van achteren op de boor slaat, elektrisch, pneumatisch of hydraulisch.

In tegenstelling tot de slagwerkboor heeft de boorhamer geen terugslag…

Aangezien er hier geen noemenswaardige tegenslag is, is het niet de druk die de vakman uitoefent op de machine die de boorvoortgang bepaalt, maar alleen de kracht van de zuiger die de boor raakt.

Iedereen die wel eens met een boorhamer heeft gewerkt, weet dat deze zich als bij toverslag in het beton of soortgelijk gestructureerd materiaal trekt. Als u de kracht van het slagmechanisme gebruikt zonder dat de boor draait, kunt u door het praktisch loskoppelen van de boor ook de hamer of combihamer gebruiken voor het beitelwerk – mits u de boor heeft vervangen door een geschikt beitelvoorzetstuk.

Maar ook hier geldt: de combihamer is altijd voldoende om een korte pijpsleuf te beitelen of om een paar vierkante meter tegels van de muur of vloer af te slaan, maar als er nieuwe pijpsleuven door het hele huis moeten worden gebeiteld of als er hele zwembaden van tegels moeten worden vrijgemaakt, moet er een echte pneumatische hamer worden gebruikt.

Dit is hoe we hebben getest

We hebben in totaal 10 boorhamers in twee testruns getest. Sommige werden ons uitgeleend door de fabrikanten, andere werden ons uitgeleend door het verhuurbedrijf in München voor de duur van de test, en de rest hebben we gekocht. We hadden al eerder twee modellen getest, maar voor de artikelupdate moesten ze opnieuw hun kwaliteiten bewijzen. De andere twee apparaten uit de eerste test zijn niet meer beschikbaar.

In onze test moesten de boorhamers zich bewijzen op drie verschillende materialen van verschillende hardheid. We zijn begonnen met conventioneel beton, zoals dat meestal in de keerwanden van gebouwen te vinden is. De tweede uitdaging was een dubbel gebakken baksteen van klei. Tot slot hebben we onze hand op massief graniet gezet.

We hebben het hele spel verschillende keren herhaald. Eerst gebruikten we een 8 millimeter dikke metselwerkboor, daarna een andere met een diameter van 16 millimeter. Tijdens de laatste passage – 16 millimeter met impact – hebben we de tijd stilgezet en de bereikte boordiepte binnen 10 seconden gemeten.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen boorhamers:

  1. favorietli-thumbnail
    EINHELL RT-RH 32 E
    De Einhell TE-RH 32 E staat je bij tijdens menig boorklus in zware materialen zoals steen en beton. Met een slagkracht van 5 joule heeft de combihamer genoeg kracht om gaten van 32 millimeter groot in beton te maken.

  2. li-thumbnail
    MAKITA HR2631FT13
    Met de Makita HR2631FTJ ga je voor een zeer veelzijdige combihamer die je inzet voor zware boorklussen en breekwerkzaamheden. Deze 800 watt boor met stofafzuiging boort tot 26 millimeter in beton en geeft je maar liefst 40 beitelstanden.

  3. li-thumbnail
    BOSCH PBH 3000 FRE
    Met de Bosch PBH 3000 FRE boor je dwars door alles heen. De gebruiksvriendelijke SDS-plus-boorkop helpt je om zelfs de hardste betonsoorten moeiteloos te doorboren met de combihamer. Ook de sterke motor van de PBH 3000 FRE helpt hierbij een handje.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

blank

Einhell RT-RH 32 E

Adviesprijs

139,-

blank

178.951 andere kochten dit product

De Einhell TE-RH 32 E staat je bij tijdens menig boorklus in zware materialen zoals steen en beton. Met een slagkracht van 5 joule heeft de combihamer genoeg kracht om gaten van 32 millimeter groot in beton te maken. Gelukkig is hij goed onder controle te houden, door het extra handvat dat meegeleverd wordt. Is het je nog niet grof genoeg en ga je voor breekwerk, dan schakel je de rotatie uit en kun je aan de slag met de beitelfunctie. Hij is voorzien van softgrip handgreep die de trillingen aanzienlijk reduceren zodat ook langdurig werken geen probleem is.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Meer dan prima apparaat, zeker voor de prijs.”

Om af en toe wat te breken is het een prima machine. Ik heb hem nog niet gebruikt om te boren. Redelijk zwaar van gewicht, maar dat is ook nodig om krachtig te zijn. Er zijn nog zwaardere machines. Verhouding kracht – gewicht en de prijs was bij deze machine het beste.

Jim De Kaap

De pneumatische hamerboor RT-TH 32 E behoort tot de puristen en kan daarom alleen boren en beitelen in steen. De machine wordt geleverd in een kunststof koffer, maar een verwisselbare klauwplaat wordt niet meegeleverd. De machine is dus beperkt tot SDS Plus boren en beitels, met andere gereedschappen weigert de hamerboor mee te werken.

De werkmodus kan worden gewijzigd door middel van een draaischakelaar aan de zijkant, die een positie biedt voor boren en beitelen en een andere voor het instellen van de beitel. Een extra, tweede draaischakelaar is verantwoordelijk voor het in- en uitschakelen van de hamerfunctie. Hij bevindt zich centraal aan de binnenkant van de machine, bij de achterste handgreep en tegenover de trekker.

Twee LED’s verderop in de zijkant sieren de hamerboor. De ene geeft aan dat de machine is aangesloten op de stroomvoorziening, de andere werkt als een signaallicht en geeft aan wanneer de koolborstels voor de motor moeten worden vervangen – praktisch.

Een hoogtepunt is ook de trillingsdemping op de handgreep: het contact met de machine is aan de bovenzijde verend en wordt door een scharnier aan de onderzijde vastgehouden. Het ontwerp werkt zeer goed en is grotendeels verantwoordelijk voor het feit dat je de 5 joules botsingsenergie die de RT-RH 32 E uitzendt nauwelijks kunt voelen en dat je de machine altijd zonder problemen onder controle hebt.

Einhell producten zijn altijd al in de meer betaalbare prijsklasse geweest, en de RT-RH 32 E is daarop geen uitzondering. Vooral met het oog hierop is het verheugend dat het apparaat toch relatief goed gemaakt is en een vrij aangename haptiek biedt. Niets kraakt, niets rammelt, de schakelaars voelen knapper aan en beide handvatten zijn bedekt met een anti-slip rubberlaag – zelfs de voorste. Hij kan worden losgemaakt en vastgezet door hem te draaien, zodat er geen omslachtige greep nodig is als je de hoek wilt veranderen. Zelfs de voedingskabel is bedekt met dik, flexibel rubber en wordt bij het contactpunt met de machine extra belast, wat in dit prijssegment niet vanzelfsprekend is.

In praktijktests kon de RT-RH 32 E zijn hoge prestaties aantonen. De boor werkte zich zonder noemenswaardige weerstand een weg door het materiaal en zowel ons betonblok als de baksteen hadden binnen zeer korte tijd diepe gaten. Zelfs het graniet, dat door zijn uitzonderlijke hardheid voor sommige andere modellen problemen veroorzaakte, was voor de Einhell-hamerboor geen groot obstakel: na tien seconden gapte er een netjes geboord, 16 millimeter breed en 3 centimeter diep gat in het gesteente – ongeveer twee keer zoveel als de meeste concurrenten in dezelfde tijd. In beton moesten we zelfs eerder neerzetten, anders hadden we het hele blok doorgeboord en de boorkop in de werkbank laten zakken.

De Einhell RT-RH 32 E is de eerste keuze voor doe-het-zelvers, want de machine snijdt snel door zelfs zeer hard materiaal. Als u snel diepe gaten wilt boren en over de nodige spierkracht wilt beschikken voor het hanteren ervan, dan is het zeker een betrouwbare en krachtige helper.

We durven echter te betwijfelen of hij het continue gebruik op de bouwplaats lang zal overleven – we hebben zo’n continue belasting niet kunnen testen. Het is ook minder geschikt voor precisiewerk, omdat het daarvoor te groot en te zwaar is. Maar meestal gebruik je toch geen hamerboor voor dergelijk werk.

LUXE KEUZE

Makita HR2631FT13

Adviesprijs

249,-

178.661 andere kochten dit product

Met de Makita HR2631FTJ ga je voor een zeer veelzijdige combihamer die je inzet voor zware boorklussen en breekwerkzaamheden. Deze 800 watt boor met stofafzuiging boort tot 26 millimeter in beton en geeft je maar liefst 40 beitelstanden. Hij wordt geleverd met zowel een snelspan- als een SDS-boorkop waar je gemakkelijk tussen wisselt. Je ervaart met de HR2631FTJ een laag trillingsniveau door actieve Anti Vibratie Technologie en door de pasvorm van de machine is het gemakkelijk en prettig boren in zowel plafond, vloer als muur.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De Makita HR2631FT13 is kleiner, lichter, maar met 800 watt nog steeds voldoende krachtig. Vooral op het gebied van ergonomie is de machine in de typische blauwe kleur van de fabrikant overtuigend.

Dankzij de kleine uitstulpingen op het handvat ligt de hamerboor perfect in de hand. Bovendien zijn alle gripoppervlakken voorzien van anti-slip rubber, wat zorgt voor extra grip. Bovendien zijn alle bedieningselementen gemakkelijk toegankelijk en is het slechts in zeldzame gevallen nodig om rond te reiken. Alleen de draaischakelaar aan de onderkant, die verantwoordelijk is voor de keuze van de werkmodus – boren, hameren of beide – moet worden losgelaten en de machine moet naar de zijkant worden gekanteld.

De voorste handgreep kan worden ontgrendeld door deze te draaien en kan vrij worden vastgezet in elke hoek – Makita maakt hier prijzenswaardig geen gebruik van vooraf ingestelde roosters.

De positieve indruk wordt voortgezet met de bij de machine geleverde hoogwaardige boordiepteaanslag: in plaats van een vleugelschroef is de machine voorzien van een drukknop, waardoor het wijzigen van de instellingen snel en eenvoudig is.

Naast de standaard SDS-Plus boorhouder en de bijgeleverde SDS-boorset is de machine uitgerust met een extra snelspanboorhouder, waarmee ook in hout of metaal kan worden geboord. Ook hier is de verandering eenvoudig en in een mum van tijd te doen.

De snelheid kan worden bepaald door middel van een knop op de handgreep. Hier hebben rechtshandigen een duidelijk voordeel, want de knop zit aan de linkerkant – als je de hamerboor met je linkerhand vasthoudt, is hij niet meer goed bereikbaar en moet je hem vastpakken. De situatie is anders met de schakelaar voor rechts- en linksom draaien: Hij is twee keer beschikbaar, één keer links en één keer rechts, zodat de functie aan beide zijden kan worden bediend en een ononderbroken werkstroom wordt gegarandeerd.

De afwerking is rondom schoon en geeft de indruk van duurzaamheid. De dikke, flexibele stroomkabel is uiteraard spanningsvrij en moet bij een goede hantering jarenlang probleemloos blijven functioneren.

De Makita HR2631FT13 is ook indrukwekkend wat betreft de boorresultaten. Eén ding moet duidelijk zijn: De Makita hamerboor bereikt niet de adembenemende werksnelheid van de Einhell, die barst van de kracht. Met 17 millimeter na 10 seconden boren in graniet is het resultaat nog steeds indrukwekkend en bevindt het zich op het middenveld, niet ver onder de Hilti TE 7-C, die slechts één millimeter meer in dezelfde tijd wist te bereiken.

Al met al maakt de Makita HR2631FT13 vooral indruk met zijn brede scala aan toepassingsmogelijkheden en zijn succesvolle ergonomie, en ook al zijn de producten van Makita over het algemeen niet per se gericht op absolute beginners, ze zouden zeker heel goed opschieten met dit model in het bijzonder. Door het relatief lage gewicht van slechts 3,1 kilogram en de uitstekende bedienbaarheid is de machine zeer goed te besturen en dankzij de royale uitrusting blijven de vervolgkosten beheersbaar. Niet alleen doe-het-zelvers krijgen met de HR2631FT13 een geweldige hamerboormachine, die door zijn handige formaat in verschillende toepassingen kan worden gebruikt.

GOEDE KEUZE

Bosch PBH 3000 FRE

Adviesprijs

229,-

224.119 andere kochten dit product

Met de Bosch PBH 3000 FRE boor je dwars door alles heen. De gebruiksvriendelijke SDS-plus-boorkop helpt je om zelfs de hardste betonsoorten moeiteloos te doorboren met de combihamer. Ook de sterke motor van de PBH 3000 FRE helpt hierbij een handje. Deze produceert een vermogen van 750 watt. De draaistop komt goed van pas als er ook wat licht breekwerk verricht moet worden. Bovendien weegt de PBH 3000 FRE slechts 3 kilogram, zodat je niet dagelijks in de sportschool hoeft te staan om hem te kunnen bedienen. Tevens zorgen de ergonomie en de softgrip van de machine ervoor dat je hem altijd stevig in handen houdt.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

Nadat we al een machine van Hilti hebben behandeld, neemt een andere pionier op het gebied van hamerboren de honneurs waar: Bosch stuurt de PBH 3000-2 FRE, een uitloper van de legendarische “Boschhammer” de race in.

De machine is veelzijdig en kan zonder overdrijving een multi-tool worden genoemd. Hij wordt ook geleverd met twee boorhouders, een SDS-plus boorhouder en een extra snelspanboorhouder.

Bosch heeft een slimme bediening bedacht om ervoor te zorgen dat het schakelen tussen precisiewerk en grofbeitelwerk eenvoudig is: twee tuimelschakelaars bevinden zich aan de voorzijde van de behuizing, één coördineert de draai- en slagbewegingen en de tweede schakelt de transmissie naar de eerste of tweede versnelling. Beide schakelaars zijn zodanig met elkaar verbonden dat het slagmechanisme alleen in de eerste versnelling kan worden ingeschakeld. In de zuivere boormodus kunnen beide tandwielen dan worden geselecteerd.

De snelheid wordt elektronisch aangepast met een gekarteld wiel op de trekker. Daarboven bevindt zich de schuifregelaar om van richting te veranderen, want de hamerboor is dankzij de linkse draaiing ook geschikt voor het losdraaien van de schroeven. Dit ontwerp is bedoeld om bedieningsfouten te voorkomen en de PBH 3000-2 FRE optimaal aan te passen aan zijn specifieke taak.

Een paar kleine details, zoals de onhandige sluiting van de voorste handgreep en het ietwat onconventionele ontwerp, vertroebelen het plezier een beetje, maar de aanbeveling weigert de Bosch hamer bovenal zijn relaxte werksnelheid: 28 millimeter in beton en 13 millimeter in graniet in de 10 seconden durende test is een beetje laag – alleen het kleine zusje van hetzelfde bedrijf was nog langzamer.

(Visited 587 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *