Het beste scheerapparaat

Een scheermes begeleidt mannen dagelijks – in ieder geval al diegenen die zich niet nat scheren. Het moet een verstandig apparaat zijn, je wilt immers niet steeds een nieuwe kopen.

We hebben in totaal 25 scheermessen getest in verschillende testrondes. In de laatste ronde hebben we ook een hele reeks goedkopere “China-modellen” getest. Ze zijn vaak grotendeels identiek in de bouw, maar geen van hen heeft ons overtuigd.

Baardtrimmers zijn ook interessant voor baarddragers. Want de trimfunctie die de meeste elektrische scheerapparaten bieden, is bij lange na niet zo goed als die van baardtrimmers, die alleen voor dit doel zijn ontworpen. Daarom hebben we de baardtrimmers in een apart testrapport behandeld.

Nat of droog?

Voor veel mannen is scheren net zo goed een onderdeel van hun dagelijkse ritueel als het poetsen van hun tanden en het drinken van hun ochtendkoffie. Of men nu de voorkeur geeft aan het open mes en nat scheren of de voorkeur geeft aan een elektrisch aangedreven scheermes is een kwestie van smaak, gewoonte en huidtype.

Het nat scheren is veel grondiger, maar ook complexer. Bovenal duurt het meestal langer met het inzepen en afspoelen van het scheermes tussendoor. In ruil daarvoor gaat het mesje dichter bij het huidoppervlak staan, zodat er geen stoppels uitsteken en u de tijd kunt nemen tot de volgende keer dat u zich scheert.

Mannen met een zeer onreine en ongelijkmatige gezichtshuid geven de voorkeur aan droog scheren, omdat kleine verwondingen in het gezicht bijna onmogelijk zijn. Nadeel: Een dagelijkse toepassing is eigenlijk een must als je er altijd goed geschoren uit wilt zien. Omdat scheren met een elektrisch apparaat oppervlakkiger is. Dit is zacht voor de huid, maar je kunt het vrij snel voelen en zien als de baardharen terug beginnen te groeien.

Een natte scheerbeurt is altijd grondiger, maar ook complexer.

Scheren is een zeer individuele aangelegenheid: de textuur van de huid, de sterkte van de baardharen, de vorm van het gezicht, het gewenste baardkapsel – dit alles is voor elke man anders. Dit maakt het erg moeilijk om een algemeen geldig antwoord te geven op de vraag: “Welk scheerapparaat is het beste?”.

Folie of roterend scheerapparaat?

Er zijn twee soorten elektrische scheerapparaten: folie en roterende scheerapparaten. De meest voorkomende zijn scheerapparaten van folie met hun langwerpige scheerhoofden. Hier is er minstens één, maar vaak meerdere geperforeerde scheerfolies. De baardharen komen in de kleine gaatjes en de trillende schaarmessen eronder knippen ze af.

Roterende scheermessen daarentegen gebruiken drie scheerapparaten, elk met een rond mes. Ze zijn in een driehoek ten opzichte van elkaar gerangschikt en zijn vaak individueel flexibel. Vooral Philips staat bekend om dit type scheermes, maar ook Remington heeft bijvoorbeeld dergelijke modellen in haar portfolio.

Draaikoppen nestelen zich beter in het gezicht, maar zijn niet goed geschikt voor fijne contouren.

De flexibiliteit van de draaikoppen en de driehoekige vorm van de afschuifkop bieden het voordeel dat de afschuivingseenheden zich beter aanpassen aan de vorm van het gezicht. Vooral de hoekige kin en de onderkaak zijn vaak makkelijker te scheren. Veel gebruikers wijzen er ook op dat ze sneller zijn met een scheerapparaat omdat ze grotere oppervlakken scheren. Bovendien – en onze test kan dit bevestigen – trillen ze minder en zijn ze beduidend stiller.

Foliescheerapparaten daarentegen lijken iets krachtiger, wat ook tot uiting komt in een luider gezoem en sterkere trillingen. Ze zijn vooral geschikt voor contouren zoals op de bakkebaarden en voor kleine gebieden zoals onder de neus. De roterende scheermessen hebben ons veel tijd en zenuwen gekost toen we deze gebieden probeerden schoon te maken. Het ontbreekt ze gewoon aan precisie, want met de drie roterende koppen weet je nooit precies waar het scheermes zich daadwerkelijk scheert.

De kwaliteit van een elektrisch scheerapparaat kan echter niet worden beoordeeld aan de hand van het ontwerp alleen – vooral gezien het feit dat elke gebruiker om individuele redenen de voorkeur geeft aan het ene of het andere systeem. De meeste mensen besluiten al vroeg tot een van de twee ontwerpen en houden zich er lang aan vast, soms hun hele leven – het is een vergelijkbare basisbeslissing als “nat of droog?

Nat scheren met elektrisch scheerapparaat

Over nat gesproken: De trend gaat al enkele jaren duidelijk in de richting van elektrische scheerapparaten, waarmee je met schuim of gel en onder de douche kunt scheren. Proberen fabrikanten de liefhebbers van traditioneel nat scheren te overtuigen van de voordelen van hun producten? Dat zou een slecht argument zijn, want nat scheren met een elektrisch scheerapparaat is niet alleen minder grondig dan scheren met een gewoon nat scheerapparaat, het is ook minder grondig dan droog scheren.

Hoewel de testers vonden dat scheren met schuim of onder water comfortabeler aanvoelde, was er meer tijd nodig voor het inzepen en de daaropvolgende reiniging bij het gebruik van schuim. Bovendien is het in dit geval moeilijker om het resultaat tijdens het scheren te beoordelen vanwege het schuim.

Met al deze moeite kunt u dan naar het mes grijpen, dat zich niet alleen grondiger scheert, maar ook gemakkelijker te reinigen is. In dit opzicht is het nat scheren met een elektrisch scheerapparaat meer een marketinggrapje dan een echt extra voordeel voor ons.

Schoonmaakstation: verstandig of niet?

Het onderwerp “schoonmaken” is vooral belangrijk voor een hygiëneproduct, omdat het een elektrisch scheerapparaat is. Natuurlijk zijn de fabrikanten zich hier ook van bewust, want zij bieden hun topmodellen vaak vooral aan als een pakket met een reinigingsstation: Het apparaat komt ondersteboven, wordt vervolgens gereinigd met een desinfecterende reinigingsvloeistof, gedroogd en – afhankelijk van het model – nog geolied. Het station laadt ook de batterij van het elektrische scheerapparaat op.

Schoonmaken met zeep is net zo goed en goedkoper

In principe is dit ook een mooie zaak omdat het goed werkt en gemakkelijk te gebruiken is. Het is handig om je scheermes na gebruik gewoon in het station te steken en tot het volgende gebruik is het schoon, opgeladen en eventueel geolied – handig.

De reinigingsvloeistof, die in speciale patronen wordt geleverd, kost echter vijf tot zeven euro per stuk. Volgens de fabrikant gaat men tot drie maanden mee, waarbij dit natuurlijk sterk afhankelijk is van hoe vaak en in welk reinigingsprogramma het scheerhoofd wordt gereinigd.

Wie het scheerapparaat eerst handmatig reinigt om het in het station te plaatsen, verlengt de levensduur van de reinigingspatronen, maar verliest een groot deel van het comfort. Wie het niet doet, heeft te maken met hoge vervolgkosten – afgezien van de extra kosten die het pakket scheerapparaat en reinigingsstation kost in vergelijking met de versie zonder station.

Wij zijn van mening dat men gemakkelijk zonder schoonmaakstation kan. Omdat de scheerhoofden van de meeste scheerapparaten op de markt (en alle apparaten in onze test) goed te reinigen zijn onder stromend water. Als u daarnaast wat vloeibare zeep neemt, krijgt u uw scheerapparaat meer dan schoon. Het is misschien niet klinisch schoon, maar je moet toch nooit een elektrisch scheermes delen met een andere persoon.

Dit is hoe we hebben getest

Voor deze test hebben we in totaal 24 scheerapparaten van verschillende fabrikanten gedurende enkele weken uitgeprobeerd, waarbij we de trimmers die bij alle modellen worden geleverd steeds opnieuw hebben getest en waar mogelijk ook de test met scheerschuim hebben gemaakt.

We doorzochten ook alle testrapporten die konden worden gevonden en verzamelden meningen over de modellen op het net. Want alleen omdat een scheermes ons gezicht goed of slecht scheert, betekent dit niet noodzakelijkerwijs dat dit voor alle of de meeste mensen geldt. Vooral de factor “degelijkheid” is erg belangrijk voor een elektrisch scheerapparaat, maar kan niet goed worden gemeten. Daarom zijn de meningen van andere gebruikers des te onthullender.

Andere factoren, zoals uitrusting, omvang van de levering, reiniging, behandeling, geluidsniveau of levensduur van de batterij, kunnen daarentegen beter objectief worden beoordeeld. Ook hier lopen de meningen over de weging van deze criteria uiteen. Toch zijn ze lang niet zo subjectief en individueel als de uitspraken over de grondigheid van een scheerbeurt. Daarom hebben we in onze test voor de badkamerspiegel op deze dingen gelet.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen scheermachines:

 1. li-thumbnail
  PANASONIC ES-LV6Q
  Functioneel: het 100% waterdichte en snel te reinigen Panasonic Premium scheerapparaat is zowel geschikt voor droog als nat scheren. Flexibel: de 5D-scheerkop past zich in 6 richtingen perfect aan de gezichtscontouren aan en maakt met zijn 5 scheerelementen een huidvriendelijke scheerbeurt mogelijk.

 2. li-thumbnail
  REMINGTON XR1570
  De R9 is speciaal ontworpen voor de man met een zware baardgroei. Er wordt gebruik gemaakt van de nieuwste technologieën voor dit scheerapparaat. Zo heeft de R9 LiftLogic-snijbladen die je haar optilt en daarmee dichter op de huid afsnijdt.

 3. li-thumbnail
  PHILIPS ONEBLADE QP6520/30
  Met de Philips OneBlade Pro QP6520/30 scheer je je baard vrijwel glad of trim je juist op maximaal 10 millimeter. Het scheerblad is waterbestendig, hierdoor scheer je zowel nat als droog met de baardtrimmer van Philips.

 4. li-thumbnail
  BRAUN SERIES 3 3040
  De Braun Series 3 3040 Wet & Dry is een goede keuze voor een beginnende of lichte baardgroei. Het scheerapparaat beschikt namelijk over 3 verschillende scheerelementen, bestaande uit 2 scheerbladen en een middenblad die de baardhaartjes omhoog lift.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

blank

Panasonic ES-LV6Q

Adviesprijs

289,-

blank

501.639 andere kochten dit product

Functioneel: het 100% waterdichte en snel te reinigen Panasonic Premium scheerapparaat is zowel geschikt voor droog als nat scheren. Flexibel: de 5D-scheerkop past zich in 6 richtingen perfect aan de gezichtscontouren aan en maakt met zijn 5 scheerelementen een huidvriendelijke scheerbeurt mogelijk. Slim: met Smart Lock-functie, een krachtige lineaire motor en baarddichtingssensor voldoet het elektrische scheerapparaat met geïntegreerde baardtrimmer aan alle technische eisen.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

“Fijn Scheerapparaat”

Dit scheerapparaat is ideaal vinden de drie volwassen mannen hier in huis. Je kunt je zowel droog als nat ermee scheren en het is volledig waterbestendig. Omdat het heel mooi scheert en alles er op en er aan zit en je hem lang kunt gebruiken en je hem makkelijk kan opbergen

Chris Bonuccio

De koning is dood, lang leve de koning: Nadat Panasonic lange tijd onze bestsellerlijst leidde met de ES-LV65, treedt zijn opvolger nu in zijn voetsporen. De ES-LV6Q biedt alles wat we al leuk vonden aan zijn voorganger en nog veel meer.

Het scheerapparaat wordt geleverd met een vijfvoudig scheersysteem, dat bestaat uit vier scheerfolies en een geïntegreerde snijder – geen enkel ander model in de test had meer snij-elementen te bieden. Misschien is dit ook de reden waarom we ons gezicht het snelst en grondig hebben kunnen scheren met dit scheermes.

De vele snij-elementen maken de scheerkop vrij volumineus: de oppervlakte met de snij-elementen is maar liefst 4,1 x 3 centimeter. Dit is nogal een grote buzz. Toch kan men het ook op kleinere oppervlakten aan – om eerlijk te zijn, in vergelijking met andere folie-scheerapparaten is er geen verschil te merken. Ook het gewicht van 200 gram is lang niet zo hoog.

Ondanks zijn grootte is het scheerhoofd uiterst flexibel en kan het in elke richting worden gezwenkt: voor, achter, rechts, links en alles daartussenin. Geen enkel ander scheermes van folie in de test was zo flexibel – zelfs niet tot op zekere hoogte. De toch al hoge mate van mobiliteit is in het nieuwe model nog verder verhoogd, waardoor Panasonic voluit spreekt van de “5D scheerkop”. Indien gewenst kan de kloskop ook worden gefixeerd om met de nodige rust te kunnen werkEen andere nieuwigheid ten opzichte van zijn voorganger is het reisslot genaamd “Smart-Lock-Sensor”. Veel scheermessen hebben een sleutelslot voor het transport, maar de truc is dat je er niet meer zelf voor hoeft te zorgen: Het apparaat detecteert automatisch of het wordt opgepakt en ontgrendeld. Als je het laat rusten, begint het slot opnieuw – praktisch!

Net als elk ander model in de vergelijking wordt ook de Panasonic ES-LV6Q geleverd met een trimmer, die in dit geval van achteren uitklapt. Het is in het beste geval geschikt voor het trimmen van de bakkebaarden of het traceren van de baardcontour, maar dit werkt redelijk bevredigend, omdat je het in ieder geval kunt detecteren in tegenstelling tot de opvouwbare trimmers van veel concurrenten.

Alleen Philips en Remington leveren enkele modellen met bevestigbare modules die tot op zekere hoogte een volledige baardtrimmer zijn, en waarmee we misschien zelfs aan het hoofdhaar durven te komen. Voor alle andere elektrische scheerapparaten geldt: u koopt ze niet vanwege de trimmer. De trimmer van de ES-LV6Q heeft geen opzetstuk voor het trimmen van de baard.

De verwerking van het scheermes is zeer robuust. De vorm en het gedeeltelijk rubberen handvat zorgen ervoor dat hij goed in de hand ligt en het mengsel van zilver en zwart plastic en het LC-display geven het scheermes een bijna edele uitstraling. Deze laat de gebruiker zien hoe lang het scheren heeft geduurd, geeft informatie over de capaciteit van de batterij en informeert of reiniging of vervanging van het scheerblad en het scheerblad nodig is.

De Panasonic ES-LV6Q is uitgerust met een baarddichtheidssensor, die zogenaamd kan detecteren wanneer het scheerhoofd over een reeds geschoren stuk huid of een gebied met minder dichte haren gaat. Vervolgens past het elektrische scheerapparaat de trillingen van de messen aan. Volgens de fabrikant worden dichte baarden zo met maximaal vermogen geschoren, terwijl tegelijkertijd de gevoelige huid wordt beschermd. Het is moeilijk te zeggen of dit waar is – het scheren was in ieder geval zacht.

GOEDE KEUZE

Remington XR1570

Adviesprijs

69,-

blank

359.221 andere kochten dit product

De R9 is speciaal ontworpen voor de man met een zware baardgroei. Er wordt gebruik gemaakt van de nieuwste technologieën voor dit scheerapparaat. Zo heeft de R9 LiftLogic-snijbladen die je haar optilt en daarmee dichter op de huid afsnijdt. Het eindresultaat is veel gladder dan bij een scheerapparaat die niet van deze technologie gebruik maakt. Het scheerapparaat heeft ComfortSpin-scheerkoppen die in tegengestelde richting roteren voor minimale huidirritatie bij het scheren. Je ervaart een gladdere scheerbeurt met de R9.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

Wacht eens even – het beste scheerapparaat komt niet van Philips? Hoe kan dat? Nou, de Remington R9 Ultimate XR1570 bleek gewoonweg aangenamer te zijn in de test. Het was niet gemakkelijk om de titel van het veteranenscheermes te nemen, maar we hadden al een aha-ervaring tijdens de eerste scheerbeurt met de R9 – we zouden het scheermes niet zo zacht en rustig hebben gewaardeerd.

Toegekend: De kunststof behuizing van de XR1570 ziet er niet zo hoogwaardig uit als die van de Nederlandse concurrent, maar hij is stevig gefabriceerd en past met zijn afgeronde rondingen goed in de hand. Het display, dat het laadniveau van de batterij in rode letters weergeeft, is niet al te decoratief, maar wel praktisch. Als het scheermesje op dit moment niet in gebruik is, kun je het niet meer zien in de nu volledig zwarte greep.

Het laadconcept is ongewoon: Remington vertrouwt niet op het contactloze Qi-oplaadprincipe van de Philips SP9860/16, noch op een klassieke stekker, maar op aanrakingscontacten in het laadstation. Dit betekent dat de stekker van de meegeleverde voeding ook alleen in het dock kan worden gestoken, maar niet in het scheerapparaat zelf. Als men het apparaat niet op het dok wil zetten, gebruikt het station een speciale truc: men kan de hele standaard in het midden opvouwen en zo het scheermes omsluiten. Volledig gesloten wordt het mechanisme vastgezet, zodat men zich geen zorgen hoeft te maken dat het apparaat tijdens het laden uitglijdt. Maar het scheren en tegelijkertijd opladen van de accu is niet mogelijk – al was het maar omdat het gesloten station de knop voor het inschakelen afdekt.

Vanwege de apparatuur gaan we ervan uit dat Remington met de R9 Ultimate XR1570 bewust probeert Philips te verslaan in zijn eigen spel. Zo herinnert niet alleen het ontwerp met de in een driehoek gerangschikte schaarmessen aan de producten van de concurrent, maar is de kop ook afneembaar en kan worden vervangen door een trimmerhulpstuk – Philips noemt dit “Click & Style baardtrimmer”, Remington noemt het eenvoudigweg “baardtrimmer” – anders heeft geen enkele fabrikant zoiets in zijn assortiment.

In zijn functie is de bevestiging van de Remington gelijk aan die van zijn inspirerende concurrent en dus zeer nuttig, maar de bijbehorende knipkam is enigszins beperkt met een kniplengte van maximaal 5 millimeter – dit is echter mopperig op een zeer hoog niveau, want men moet niet vergeten dat dit nog steeds een elektrisch scheerapparaat is, geen baardtrimmer, en de meeste andere fabrikanten – als ze dat al doen – komen alleen maar met een kleine opvouwbare trimmer. De Remington R9 Ultimate XR1570 heeft er – naast de bevestiging – ook één. Helaas is het niet vast te stellen en daarom slechts beperkt bruikbaar – maar dat weten we al van andere modellen.

De eerste scheerbeurt was vrij verbazingwekkend, want het scheermes is uitzonderlijk grondig en laat bijna geen jeukende plekken op de huid achter. De ronde lamellen draaien vrij langzaam tijdens de werking – dit is atypisch voor roterende scheermessen en wordt blijkbaar verondersteld te helpen liggend haar beter op te vangen. Het concept lijkt te werken, want scheren is echt heel prettig. Wanneer de machine rechtop werkt, is er een relatief hoog en stil werkend geluid van zichzelf, waarvan men niets merkt in de volgende kamer – ideaal voor vroege vogels die in hetzelfde huishouden wonen als late vogels.

Al met al ziet de Remington R9 Ultimate XR1570 er misschien niet zo high-end uit als sommige van zijn concurrenten, maar hij is vrij solide en is qua functie en eigenschappen een vuistdikke achter de scharen. Wat hier wordt aangeboden is – zeker gezien de eerlijke prijs – een waar genoegen.

GOEDE KEUZE

Philips OneBlade QP6520/30

Adviesprijs

69,-

blank

263.019 andere kochten dit product

Met de Philips OneBlade Pro QP6520/30 scheer je je baard vrijwel glad of trim je juist op maximaal 10 millimeter. Het scheerblad is waterbestendig, hierdoor scheer je zowel nat als droog met de baardtrimmer van Philips. Het opzetstuk heeft een draaiwiel waarmee je een lengtestand van 0,4 tot 10 millimeter selecteert. De accu is in 1 uur volledig opgeladen, vervolgens gebruik je de OneBlade gedurende 90 minuten. Op het digitale display lees je nauwkeurig af hoeveel tijd je nog hebt om te scheren. Jezelf snijden met het scheermes is haast onmogelijk; omdat het scheerblad vlak boven de huid scheert heb je ook minder last van huidirritatie.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De Philips OneBlade Pro QP6520/30 ziet er een beetje uit als een nat scheermesje, vooral in de richting van het mesje, omdat het in tegenstelling tot de rest van het assortiment niet afhankelijk is van rotatie of folie, maar van het gelijknamige enkele mesje, dat in plaats daarvan 200 keer per seconde heen en weer beweegt – dat is verdomd snel.

In de praktijktest waren we erg onder de indruk van de handling en het scheerresultaat. Het lemmet glijdt heel zachtjes over de huid en zelfs op de hals vangt het bijna alle haren op, ook al moeten we op sommige plaatsen meerdere malen werken. Dankzij het smalle blad was het gebied onder de neus en de bakkebaarden geen probleem – dit is waar de OneBlade duidelijk een van zijn sterke punten laat zien. Al met al was het scheren met de OneBlade het meest grondige – althans op het eerste gezicht.

Dit scheermes snijdt de snorharen niet zo dicht op de huid in vergelijking met andere modellen. Enerzijds zorgt dit voor een zeer gladde scheerbeurt, wat ook verklaart waarom we nauwelijks een geïrriteerde of rode huid hadden met de OneBlade. Maar aan de andere kant zijn de eerste stoppels al na een halve dag zichtbaar, omdat de haren gewoon niet zo kort geknipt zijn als bij andere scheerapparaten. Vooral voor driedaagse bebaarden is dit geen probleem, maar men moet het gewoon weten.

Wat je ook moet weten: Het scheerapparaat vangt de geknipte haren niet op, ze komen in de gootsteen terecht – een duidelijk verlies aan comfort.

Dit is een ander nadeel ten opzichte van de conventionele modellen: Volgens Philips moet het blad om de vier maanden worden vervangen. Dit hangt natuurlijk sterk af van hoe vaak u het scheerapparaat gebruikt, maar toch: bij andere elektrische scheerapparaten is de levensduur van het mes tot zes keer zo lang. Een vervangend mes kost 15 euro.

De Philips OneBlade Pro QP6520/30 wordt geleverd met een oplaadstation, dat het scheermes een rechtopstaande standaard geeft, en een verstelbare plastic scheerkam om op te klikken, die bedoeld is om de baard te trimmen. Helaas laten de resultaten te wensen over – meer details zijn te vinden in onze test van de beste baardtrimmers. Als scheermes kunnen we echter duidelijk de OneBlade aanbevelen.

GOEDE KEUZE

Braun Series 3 3040

Adviesprijs

74,-

blank

203.561 andere kochten dit product

De Braun Series 3 3040 Wet & Dry is een goede keuze voor een beginnende of lichte baardgroei. Het scheerapparaat beschikt namelijk over 3 verschillende scheerelementen, bestaande uit 2 scheerbladen en een middenblad die de baardhaartjes omhoog lift. De scheerelementen bewegen onafhankelijk van elkaar, hierdoor volg je redelijk de contouren van je gezicht. Daarnaast beschikt `ie over een uitschuifbare precisietrimmer om je bakkebaarden bij te werken. Dit model is waterdicht, dus je kiest zelf voor een scheerwijze die bij je past; droog, nat of onder de douche. Ben je weer gladgeschoren? Dan spoel je het scheerhoofd gemakkelijk af onder de kraan.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

Wie niet te veel geld wil uitgeven voor een scheerapparaat vindt ook goede apparaten in het bereik van duidelijk minder dan 100 euro. 

De scheerkop met twee folies en een geïntegreerde snijder is aangenaam smal, zodat u zonder problemen alle gebieden kunt bereiken. Het hoofd zelf zit echter stevig, alleen de afzonderlijke scheerelementen kunnen naar links en rechts worden bewogen. Het scheerapparaat is dus niet zo knuffelig. Op de kin is bijvoorbeeld een beetje gevoeligheid nodig om alle baardharen op te vangen.

Maar al met al waren we tevreden met de scheerbeurt, vooral het gezicht was erg schoon met slechts een paar streken. De nek zag er een beetje anders uit, maar op dit punt hadden we problemen met alle elektrische scheerapparaten – het maakt niet uit of ze duur of goedkoop zijn. Hoewel het model expliciet wordt geprezen als “Wet & Dry”, was het nat scheren opnieuw onbevredigend.

Visueel gezien ziet de ProSkin 3040s met zijn lichtblauwe rubberen coating er vrij goed uit, en ligt hij dus ook vrij goed in de hand. Het gewicht van 206 gram geeft het ook een bepaalde waarde. Het scheermes bereikt een zeer goede 74 minuten met één batterijlading. Er is ook een snellaadfunctie; na vijf minuten op de adapter gaat de batterij slechts 4:50 minuten mee.

Er is geen vergrendeling voor de aan/uit-schakelaar, maar de beschermkap bedekt de knop, dat zou voldoende moeten zijn. Aan de voorzijde geven drie LED’s informatie over de laadstatus van de batterij, anders zijn er geen andere bedieningselementen.

Zo krijgt men met de Braun geen apparaat volgestouwd met vele functies, maar gewoon een degelijk elektrisch scheerapparaat voor een zeer goede prijs. Dit komt ook tot uiting in de reserveonderdelen: de set bestaande uit het scheerblad en de folie kost slechts ongeveer 26 euro. Daarmee is de Braun Series 3 ProSkin 3040s onze aanbeveling voor iedereen die niet veel geld wil uitgeven.

(Visited 1.108 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *